Het Brievenfestival in Nieuwe DeLaMar
Met het Brievenfestival in april 2022 in theater DeLaMar West in Amsterdam sluiten we ons eerste brievenproject feestelijk af. Twee jaar lang hebben onbekenden uit heel Nederland brieven met elkaar geschreven onder de noemer Schrijven naar de Toekomst: corona. In een ongekende periode van lockdowns en afstand houden, hebben brieven mensen dichter bij elkaar gebracht.
O ja, zo ging dat toen,
Alles op het festival staat in het teken van brieven en de kracht van het delen van persoonlijke verhalen. DeLaMar is omgetoverd tot een interactief museum van brieven, waar van alles te beleven is. Van het Schrijverscafé, waar bezoekers een afscheidsbrief kunnen schrijven aan corona of juist iets typen aan de toekomst. Tot het Stemmenterras, waar ze kunnen luisteren naar ingesproken brieven van deelnemers aan het project. In het Biechthok leest een onzichtbare lezer voor uit intieme brieven, om de luisteraar vervolgens aan te sporen zelf anoniem iets op te biechten.
Mensen zijn heel openhartig in hun brieven
Een terugblik op het kleinschalige brievenproject in de Amsterdamse Kolenkitbuurt staat centraal in de Kolenkitcorner. Te zien zijn de verhalen en fotoportretten die fotograaf Keke Keukelaar van de deelnemende schrijvers heeft gemaakt. Nog meer foto’s, brieffragmenten, achtergrondinformatie en ervaringen van het Kolenkitproject zijn te vinden in het boekje Schrijven naar de Toekomst: Kolenkit (hier te bestellen). Deze allereerste Schrijven naar de Toekomst-publicatie wordt feestelijk gepresenteerd tijdens het festival.
Naast terugblikken is er ook ruimte voor de toekomst. Welke nieuwe inzichten heeft deze unieke coronaperiode van gedwongen stilstand en meer ruimte voor reflectie ons opgeleverd? Die vraag staat centraal in de workshop Toekomstdenken van onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
Tot slot komen alle aspecten van het brievenproject samen in een betoverende theatervoorstelling. In een hangend poëtisch decor vol brieven nemen acteurs en deelnemers Abdelkarim El Baz, Antonie Knoppers, Jona Castelein en Roza Solih het publiek mee in hun persoonlijke ervaring en de urgente thema’s die naar voren kwamen in de correspondenties. Ook andere brievenschrijvers komen het podium op om voor te lezen uit hun brieven en te reflecteren op hun deelname. Samen met een van de deelnemers, Jan Nieuwenhuis, hebben we een ontroerende monoloog geschreven over zijn bijzondere correspondentie met Zoë, die hij zelf voordraagt. Deelnemer en predikant Madelief Brok leest een preek voor over de kracht van brievenschrijven en gemeenschap.
Aan het eind van de avond sluiten we op rituele wijze de tijdcapsule, gemaakt door Han Ruiz Buhrs, met alle brieven erin. Een moment om stil te staan bij wat we collectief en individueel mee hebben gemaakt tijdens de coronaperiode. Die ervaringen die zo mooi gevat zijn in de honderden brieven die geschreven zijn en die een diversiteit aan verhalen laten zien.
Wat zijn de tijden veranderd,
De brieven krijgen nu een plekje in het archief van het Meertens Instituut in Amsterdam. Pas in 2027 wordt de capsule weer geopend. Dan vragen we de schrijvers nog een keer een brief te schrijven naar elkaar en komen de brieven uit deze coronaperiode tot uiting in een boek, theaterstuk of live-event.