Schrijven naar de Toekomst koppelt mensen die elkaar in het gewone leven niet snel tegenkomen om brieven met elkaar te schrijven. En we organiseren verschillende activiteiten waar briefschrijvers en buurtgenoten samen kunnen komen. Ontmoeting en dialoog staan voorop bij alles wat we doen.
Tijdens de coronacrisis, waarin dit project is ontstaan, was contact per brief een noodzakelijk kwaad. Maar ook nu nog blijkt dat er een bijzonder contact kan ontstaan door brieven met elkaar uit te wisselen.
Om te schrijven, moet je even stilstaan. Je neemt de tijd om je gedachten onder woorden te brengen. En je stelt je open voor de verhalen van een onbekende ander. De briefvorm brengt vertrouwdheid en openheid met zich mee. Zonder vooroordelen met een onbekende communiceren: dat maakt de brievenprojecten van Schrijven naar de Toekomst zo geschikt voor bouwen aan verbinding.
Naast het landelijke brievenproject in de coronaperiode vonden twee eerdere edities van Schrijven naar de Toekomst vonden plaats op buurtniveau in Amsterdam-West. In 2021 in de Kolenkit en van 2022 tot op heden in Bos in Lommer. Hier hebben we een dialoog op gang gebracht, verhalen uit de buurt verzameld en gedeeld. Dat is het unieke van onze brievenprojecten: de correspondenties blijven niet beperkt tot de twee schrijvers, maar hebben ook een verbindend effect op de omgeving. In ons huidige project Amsterdam 750 rollen we dit effect zelfs uit over de hele stad!
Daarnaast zijn de ontmoetingen op papier de basis voor onze culturele projecten. Festivals, workshops, schrijfworkshops: we doen er alles aan mensen en hun verhalen samen te brengen. Zo verbinden we mensen en dragen we bij aan inzicht, begrip en nuance. Kijk onder Projecten voor meer informatie.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat we doen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.