Even alvast een kaartje

2220812_WaM

Lieve Maria,

Even alvast een kaartje voordat ik mijn brief verstuur. Ik wil je een goede zomer wensen met veel kleedjes-op-het-gras momenten of een lekker ijsje. Helaas geen tips voor ijs... Weet een goeie in Deventer. Net geen BoLo...

Hou je haaks!

Kuzzz,

Wilma

PS. Net terug uit Egypte -> heel veel wasgoed! Maar het was geweldig!

Echt het einde van de zomer

Beste D.,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik jou een brief heb geschreven. Alhoewel ik die van jou al even geleden heb ontvangen. Als jouw envelop in de brievenbus bij mij komt, voelt het als een soort cadeautje. Ik kan vaak niet wachten om hem te lezen. Scheur hem zelfs in de lift al open 😉 (ik woon op de vierde etage, dus net te kort om al te beginnen met lezen.)

Deze gevoelens en gedachten hebben tijd nodig

Helaas had je verdrietig nieuws in je brief. Ik begrijp heel goed dat je dan geen ruimte in je hoofd hebt om terug te schrijven. Deze gevoelens en gedachten hebben tijd nodig, neem die tijd. Als je even pauze nodig hebt of ik iets voor je kan betekenen, laat je het dan weten? In ieder geval sterkte gewenst!

Ik kreeg een glimlach op mijn gezicht, over jonger lijken. Persoonlijk heb ik er op dit moment ook weinig moeite mee. Het enige dat ik lastig vind is dat ik tijdens mijn werk soms minder serieus word genomen. Maar goed, de andere kant die jij beschrijft lijkt mij ook mooi. Ik ben benieuwd wanneer ik dat meemaak!

Al met al denk ik dat leeftijd vanaf 19 jaar helemaal niet zo zwaar weegt. Ik betrapte mijzelf er op dat iedereen tussen de 20 en 50 jaar gelijk is in mijn hoofd. Gek hè? Want tijdens deze periode is iedereen ook in een andere fase. De een studeert en woont op kamers, de ander trouwt, de ander is op wereldreis. Eigenlijk kan er zoveel en is ook alles goed. Best bijzonder als je bedenkt dat je tussen 0 en 16 jaar (uitzonderingen daargelaten) allemaal naar schoolgaat, en vanaf je 69e jaar met pensioen van je oude dag geniet. Conclusie, leeftijd is iets geks.

Oh, en ik draag altijd wollen sokken (always cold!)

Dank voor je omschrijving van hoe je eruit ziet. In mijn verbeelding ben je een prachtige dame. En dat zal in het echt ook zo zijn! Ik ben nieuwsgierig naar wat voor kleren je het liefst draagt, en of er een kleur is die je favoriet is of die je juist helemaal verschrikkelijk vindt? Ik heb natuurlijk zwart haar en ben best wel klein. Daarom draag ik graag flair-broeken (zo lijken mijn benen langer) en het liefst zwart of blauw. Ik heb een hekel aan gele kledingstukken. Oh, en ik draag altijd wollen sokken (always cold!).

Wat je schrijft over de liefde vind ik heel knap. Ik denk dat die regels/lessen makkelijker zijn als het 'de ware' is. Of in ieder geval? Ik weet ook niet zo goed of ik daar in geloof. Al heb ik wel iemand gevonden waar ik mij zo goed bij voel, dat ik het haast wel moet geloven. En dat je moeder dit ook zegt, doet mij goed. Ik wens je dit ook in de liefde. Maar het belangrijkste is dat liefde bij jezelf begint. En jij hebt voor je eigen liefde gekozen, om te stoppen met de relatie. Super knap. Ik heb dat nog nooit gedaan. Dat moet heel lastig geweest zijn.

Ik ben altijd nieuwsgierig hoe deze kinderen zich gaan ontwikkelen, en waar ze uiteindelijk belanden

Als ik denk aan mijn werk weet ik niet of ik de start van het leven het mooiste vind. Misschien wel het contact met de kersverse ouders en hulpverleners. Als mensen hulpbehoevend zijn. En natuurlijk is een baby van een uur oud zo fantastisch klein, kwetsbaar maar krachtig tegelijk. Ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe deze kinderen zich gaan ontwikkelen, en waar ze uiteindelijk belanden.

Wanneer ik jouw stukje lees over je werk geniet ik. Zo gepassioneerd, de warmte stroomt letterlijk van het papier. Ik heb nog geen tijd/rust gevonden om jouw aanrader Earthrise te kijken. Ik ben gewoon niet zo van 'even zitten/film kijken'. Omdat ik daar te onrustig van word. Ik ga dan liever een artikel lezen, huis opruimen, koken, of wat leuks doen met vriendinnen. Maar ik beloof hem te gaan kijken. Daarnaast las ik dat er bij de Sloterplas een filmfestival was? Ben jij daar geweest, of deel van de organisatie? Ik ben nieuwsgierig naar jouw mening, hoe vond je het?

Deze regenachtige druilerige dag maakt me wat neerslachtig

Nu is het 26 september, dus echt het einde van de zomer. Deze regenachtige druilerige dag maakt me wat neerslachtig. Ik vind de zon zo heerlijk! In principe heb ik geen vakantie gehad, maar met name geld gespaard. Ik ga 1 november vijf dagen naar Lissabon met mijn vriend en twee andere vrienden. Hier kijk ik onwijs naar uit. Heb jij nog tripjes in het verschiet?

Mijn planning is 1 oktober 2023 afgestudeerd te zijn en daarna drie weken Australië. Hopelijk schrijven wij dan nog steeds brieven en kan ik dan heugelijk nieuws brengen 😊

Ik wil je nogmaals heel veel sterkte wensen en een dikke knuffel.

Tot de volgende,

X
Louis

PS. Kun jij mij tips geven over koken of een heerlijk recept? Ik ben daar niet zo goed in!

Genieten van de kleine dingen

Hoi Wilma,

Alleen jouw briefpapier was al een kadootje om te ontvangen. Wat mooi! Dit is toch veel leuker dan via e-mail hè. Handschriften lezen hoort daar ook bij 🙂

Ik heb de hete dagen overleefd hoor! Kan er nu inderdaad minder goed tegen maar gelukkig is ons appartement koel. Ging prima. Die hitte hoeft van mij dus ook niet maar de lange lichte dagen en de normale zomerse temperaturen doen mij ook echt goed.

Wat leuk dat je iedereen groet op straat. Daar wordt de buurt toch een stukje gezelliger van. Als ik het goed heb ben je nu van je vakantie aan ’t genieten. Welverdiend als je voor elke groep een leerkracht hebt kunnen regelen inderdaad!

Ik ben net opgeknapt nadat ik bijna twee jaar in een halfdonkere slaapkamer heb doorgebracht

Op je vraag of mijn vakantie in Elburg voldoende was… nou nee. Maar ik ben net opgeknapt nadat ik bijna twee jaar in een halfdonkere slaapkamer heb doorgebracht. Inmiddels ben ik al tien jaar ziek en nee, niks is voldoende. Maar ik moet het ermee doen. Eigenlijk was ik al heel dankbaar en blij dat ik voor ’t eerst in lange tijd weer een vakantiegevoel had. En ik hoop dat het een voorbode was van nog veel meer moois.

Heb jij toevallig een tip voor waar je de lekkerste ijsjes koopt in Bos en Lommer?

Ik kan trouwens ook wel genieten van de kleine dingen die ik hier in de zomertijd kan doen. Lekker samen ergens langs een gracht of ander water zitten met een kleedje, een terrasje of ijsje op een goede dag… Heb jij toevallig een tip voor waar je de lekkerste ijsjes koopt in Bos en Lommer? Ik ben fan van de ijsjes van Doardi maar dat is natuurlijk geen BoLo (of hoor jij bij de mensen die deze afkorting vreselijk vinden, ik hoor het graag haha).

Hopelijk heb je een mooie vakantie gehad als je dit leest. En als je een plantenoppas had, hoop ik dat diegene het goed gedaan heeft. Die van mij dacht blijkbaar dat mijn planten van zwemmen houden! De intentie was goed zullen we maar zeggen 🙂

Als je het leuk vindt om de vragen van mijn eerste brief nog te beantwoorden graag, maar vertel vooral wat je zelf graag kwijt wil. Ik kijk alvast uit naar je volgende brief!

Liefs, Maria

Jouw handgeschreven brief was een cadeautje

Hoi Louis,

Het is heel bijzonder om op deze manier, op papier, met louter woorden, een buurtgenoot te leren kennen. En na jouw handgeschreven brief begreep ik meteen waarom wij uitverkoren zijn om met elkaar te schrijven. Want ook al ben ik misschien (precies) 20 jaar ouder dan jij, ik voel meteen herkenning. Ook ik trok naar Amsterdam om te gaan studeren, al was het mijn tweede studie. Ik had een van die kruispunten, zoals jij het zo mooi beschrijft in je brief, net overgestoken: na een studie Nederlands in Tilburg, trok ik naar Amsterdam om mijn hart te volgen en Filmwetenschappen te gaan studeren. Twaalf jaar geleden kwam ik in Bos en Lommer wonen en ben er nog elke dag blij: groen en stads. Wat vind jij mooi aan onze buurt?

Ik ben echt een kattenmens, maar ik beschrijf mezelf vaak als een labrador: vrolijk, een beetje onhandig en ik word heel blij van veel dingen

Net als jij woon ik alleen, met twee katten (Dino en Roco) van wie er één een Ragdoll is. En ik ben dol op die beesten, zo fluffy, lief, zachtmoedig en volstrekt autonoom als ze zijn. Ik ben echt een kattenmens, maar ik beschrijf mezelf vaak als een labrador: vrolijk, een beetje onhandig en ik word heel blij van veel dingen. Dat laatste maakt dat ik vaak maar moeilijk kan kiezen en ik zou mezelf eerder omschrijven als een generalist dan een specialist. Dat maakte mijn carrière aan de universiteit ook lastig: ik ben niet het type dat zich lang kan vastbijten in één onderwerp, want ben snel afgeleid door alle andere leuke dingen die er nog zijn.

Misschien komt het ook omdat ik de jongste van vier kinderen ben; de benjamin. Met een Antilliaanse moeder en Nederlandse vader, een zus en twee broers groeide ik op in een Brabants gehucht. Groen, rustig en met veel vrijheid (véél geklommen, geracet en gespeeld!), maar ook vaak benauwend, kleingeestig en saai. Dat ik in de grootste en mooiste stad uiteindelijk pas echt wortelde, met zoveel cultuur (afleiding!), zegt ook veel over mij. Mijn broers, zus en ik zijn over het hele land uitgewaaierd.

Zij allemaal met kinderen, ik zonder. En we leiden allemaal heel verschillende levens. We spreken elkaar hooguit één keer in de zes weken, maar altijd is het warm en fijn. Het is een soort onbeschreven en onbreekbare band, die ik voel met mijn broers en zus. Bij niemand ben ik zo gegrond als met en bij hen. Waar ben jij eigenlijk opgegroeid? En wat voor ouders heb je?

Ik snapte maar weinig van de liefde toen ik 23 was

Voor een jongvolwassen vrouw, klink je trouwens behoorlijk volwassen. Zeker als je schrijft over je relatie met die leuke, lange jongen. Ik snapte maar weinig van de liefde toen ik 23 was. En eerlijk gezegd: pas sinds kort begrijp ik beter hoe je op een gezonde manier een relatie aan gaat (denk ik…). Volgens mij kan ik veel van je leren wat dat betreft.

Ik ben zo benieuwd waarom je gekozen hebt voor Verloskunde als studie. Het lijkt me echt een prachtig vak, maar ook heel spannend. Wil je me er meer over vertellen? Wat fascineert je aan gezondheidszorg? Maak je je ook zorgen over hoe pittig het is om te werken in de zorg? Ooit, toen ik 12 was, droomde ik ervan om plastisch chirurg te worden. Ik keek veel medische televisieprogramma’s, met bloederige operaties en zo, en zag hoe je als plastisch chirurg mensen weer een ‘gezicht’ kon geven. Dat leek me fantastisch. Totdat de meester van groep 8 me ging voorrekenen hoe lang ik dan nog moest studeren (zo’n 22 jaar) en ik de droom direct liet varen: dat klonk als onoverbrugbaar voor mij. Dat ik nu de directeur ben van een filmfestival over wetenschap, toont maar weer eens die labrador in mij: ik ben nog steeds gefascineerd door de medische wereld en wetenschap, maar ik hou zo van film, taal en cultuur.

En ja, ik luister ook graag naar podcasts! Dank voor je tips, ik ga ze meteen beluisteren. In de categorie crime kan ik je zeker De Deventer Moordzaak aanraden. Maar vooral ook De Kasteelmoord en De Schaduw van Dutroux, gemaakt door een goede vriendin van me. Mijn favoriete Amerikaanse crime podcast is Bear Brook, een verhaal over drie onbekende kinderen en vrouw die vermoord worden gevonden.

Och Louis, podcasttips zijn een brief op zichzelf waard

Och Louis, podcasttips zijn een brief op zichzelf waard. Zelf luister ik graag naar kletspodcasts als De Eeuw van de Amateur, Teun en Gijs Vertellen Alles en Ik Ken Iemand Die (over kinderen en opvoeden – hilarisch, ook voor mensen zonder kinderen). Verder houd ik me graag met politiek bezig, evenzeer voor het soapgehalte als om de hoop op een betere wereld. Ik luister daarom ook naar De Kamer van Klok (Volkskrant) en Haagse Zaken (NRC). Maar als ik je één podcast mag aanraden, dan is het Bob (VPRO). Dat is zo’n prachtig, hartverscheurend en bijzonder verhaal. Ga dat luisteren!

Welnu, vandaag is mijn vakantie begonnen. Drie weken hoef ik me even geen zorgen te maken over financiën, subsidies, personeel en deadlines, maar mag ik ongelimiteerd rommelen in mijn huis, naar het strand, lummelen, boeken lezen, mijn yogamat opzoeken, uitwaaien en de bioscoop in duiken. En een weekje naar Schiermonnikoog. Wat ga jij deze zomer doen? Gek idee eigenlijk, maar ook grappig, dat we elkaar zomaar voorbij kunnen wandelen hier in de straat en elkaar niet zullen herkennen. Toch?

Tot de volgende!

Liefs, D.

Ps. Jouw handgeschreven brief was echt een cadeautje om te krijgen. Zo persoonlijk! Mijn handschrift is een drama als ik er niet de tijd voor neem. Ik beloof je bij de volgende mijn woorden handmatig op papier te zetten. Oh, en ik ben gewoon ‘jij’, natuurlijk. Maar dat had je vast al door. Geniet van de zomerse dagen die gaan komen.

Wees lief voor elkaar !!!

Hoi Piet,

Ten eerste ook nog gefeliciteerd met je dochter. Nog thee gedronken en heeft ze zich ondanks Covid misschien toch een beetje jarig gevoeld? Mijn zwager vond zijn '’O shit, ik ben 50 kit' ook grappig, dus dat was zeer geslaagd.

Wat goed dat de scopie er goed uit zag. Dat is toch weer een zorg minder. Hoe lang mag je dan weer wegblijven tot de volgende controle?


Ik heb vorige week zondag mijn eerste vaccinatie gehad (Moderna) via het ziekenhuis. Wel was het zo, dat al het personeel van Den Helder naar Alkmaar moest. Het was schijnbaar niet te realiseren om het vaccineren op beide locaties te bewerkstelligen. Zoals gewoonlijk was 'Den Helder' weer de klos. Voor vijf minuten werk ruim twee uur onderweg, beetje jammer en zonde van mijn vrije dag. Maar ja, positief blijven: de eerste stap naar vrijheid is gezet.
Misschien dat de tweede ronde in Den Helder georganiseerd wordt.


Heb je wel zin in verplichtingen? De zomer komt er aan!!!!

Je gesprek bij de stichting Werkbank Drechtsteden, is dat dan vrijwilligerswerk? Of ga je weer aan een baan beginnen?
Heb je wel zin in verplichtingen? De zomer komt er aan!!!!
Ik had van de week twee vrije dagen en ben ook druk in de tuin geweest. Het was zalig weer en droog, dus prima weer om alles te scheren, snoeien en te vegen. Het ziet er ook weer strak uit. Was wel gebroken ’s avonds. Ik heb de hele avond met een warm pittenkussen op mijn knieën en polsen gezeten. Ik heb mijn hele leven al veel last van mijn gewrichten (fybromyalgie). Maar de pijn was de volgende dag weer minder en het resultaat was het zeker waard.
Ik ben net zoals jij, zodra het weer het toelaat, zit ik in mijn tuin. Dit jaar heb ik een schaduwdoek aangeschaft om onder te zitten. Moet alleen nog iemand vinden om hem op te komen hangen. Zo handig ben ik ook weer niet
Ik heb niet meer zoveel zin om in de volle zon te zitten. Ik houd het tegenwoordig niet zolang meer vol. Misschien is het ook gezonder.

Dit jaar heb ik pas eind augustus zomervakantie, dus ik heb nog even de tijd. Wij moeten in januari onze zomervakantie al doorgeven en ik dacht: doe maar zo laat mogelijk, want misschien is onze vrijheid weer uitgebreid en kan ik in ieder geval weer een terrasje pakken. Maar het gaat gelukkig sneller dan verwacht. Ik heb echter nog geen gebruik gemaakt van die vrijheid, jij wel? Ik heb er eigenlijk ook geen zin in om dingen te ondernemen waar een snel-test aan vooraf gaat. Dat vind ik te veel gedoe. En Ik ben toch nog veel aan het werk, dus ik heb het eigenlijk nog niet door of misschien ben ik er al aan gewend om niets te mogen. dat zou toch wel erg zijn, pffff.


Je hebt toch ook met mensenlevens te maken?!

Ook ben ik druk geweest voor het werk. Een collega en ik hebben het op ons genomen om naar de OR te stappen en een extra vergadering aan te vragen met onze leidinggevende. Dit alles gaat over geplande bezuinigingen, werktijdveranderingen, enz. Dat gesprek is al achter de rug en heeft nog weinig opgeleverd....... niets anders dan stress.
​Het zal nog wel een tijd gaan duren, want leidinggevende denken aan het geld en op de werkvloer, Dan wordt er alleen aan gedacht of het wel haalbaar en veilig kan. Je hebt toch ook met mensenlevens te maken?!


Dan de toekomst
De volgende gedachte vloog mij eigenlijk van de week aan: de versoepeling, maar voor mij verandert er weinig.
Het coronaleven dat 'jullie' is opgelegd, is mijn leven: werken en alleen thuis komen/zitten. Ik hoop voor mijzelf, dat ik hier sterker in word in de toekomst. Dat ik misschien ALLEEN op vakantie ga. Tot op heden kan ik mij niet voorstellen, dat dat leuk is. Mijn collega’s zeggen al enige jaren: "Astrid, je moet gewoon accepteren dat je weduwe bent en dus alleen en dat je dus ook alleen dingen moet gaan doen". Ik word daar nog steeds verdrietig van en heb nog steeds een strijd in mijn hoofd. Maar ik geef mijzelf niet op, wie weet wat de toekomst brengt.
Ik hoop dat mensen van deze vreselijke periode leren, maar ik ben bang van niet
Wees lief voor elkaar !!!


Een fijne zondag en een lieve groet,

Astrid