Levensvreugde

Hoi Christine,

Daar gaan we dan, ik mag het spits afbijten. Had het niet erg gevonden als jij had mogen beginnen (haha).

Een mooie leeftijd heb je, tenminste zo heb ik die ervaren. Onzekerheden maakten plaats voor het jezelf steeds beter leren kennen en je sterke kanten te gebruiken om verder te komen in je leven. Het gaf mij levensvreugde, ook omdat je deze inzichten kon delen en geven aan anderen. Je hebt al heel wat ondernomen in je leven, daar hoop ik meer over te horen.

Je hebt al heel wat ondernomen in je leven, daar hoop ik meer over te horen

Je werkt in een museum, prachtig. Ben gek op museumbezoek en heb dat behoorlijk gemist in deze coronatijd.
Ik verdiep mij niet echt in kunstenaars, maar lees ik een boek waar een kunstenaar benoemd wordt, dan ga ik er meer over opzoeken. Heb ook een hele poos schilderijen gekocht bij Catawiki, even tellen..... er hangen toch zo'n tien schilderijen hier in de kamer.

Het werken met vrijwilligers heeft ook bij mij een bijzondere plek. Heb dat op mijn laatste werkplek weer mogen opzetten, klein maar zeer fijn. Het mooie van deze samenwerking vond ik de gesprekken waarin je de vrijwilligers op een positieve manier kon laten zien op welke manier ze omgingen, met in dit geval, de zusters.
Ik stond ervan te kijken met welk gemak ze een andere weg in konden slaan om contacten en ondersteuning  te verbeteren. Heel veel van geleerd en het bleef boeiend, ook doordat ik alle ruimte en vertrouwen kreeg van de huisoverste.

Uiteindelijk ben ik alles gaan doen om het leven van deze zusters zo aangenaam mogelijk te maken

Och, ik zie nu pas dat ze mijn aanmeldingsbrief ingekort hebben en er voor jou niets meer over mijn laatste werkplek staat vermeld. Als zzp'er ben ik de laatste tien jaar in een klooster werkzaam geweest. In eerste instantie om de zusters te begeleiden naar ziekenhuis, huisarts en dergelijke. Al snel genoeg kwam ik erachter dat er meer zorg nodig was dan alleen deze vorm van ondersteuning.
Er was ook veel eenzaamheid en op dit vlak had ik wel wat te bieden. Uiteindelijk ben ik alles gaan doen om het leven van deze zusters zo aangenaam mogelijk te maken. Je kunt daarbij denken aan een boodschap doen en bij ze zijn als ze afscheid moet nemen van het leven.

Nog wat extraatjes;
Heb mij afgemeld bij yoga omdat schoffelen in de moestuin mij net zoveel rust geeft.
We zijn vegetariërs, ik denk zo'n 45 jaar.
Ben in coronatijd met Engels begonnen.
Genoeg!!!

Je zoon is 13 jaar, uitdagende leeftijd.
Vertel je wat over hem?

Heel veel groetjes,

Marjan

Jullie zijn onze Nederlandse familie

Dag Charlotte,

Oei, ik had nog niet eens op je 'aankondiging' gereageerd, en je stuurt me al je eerste echte brief. Sorry! Vandaag ga ik er eens echt voor zitten. Ik vind digitaal wel zo makkelijk, dus wat mij betreft houden we het daarop.

Over mijn 'echte', dat wil zeggen, betaalde werk, vertel ik binnenkort wel wat.

Wat mij, zowel in uren als in energie, meer bezighoudt is wat ik na en naast mijn werk doe. In 2015 heb ik een aantal Eritreeërs leren kennen in de noodopvang voor asielzoekers waar ik toen vrijwilliger was. Ik gaf er Nederlandse les en draaide mee in het organiseren van de opvang. Met een paar Eritreeërs raakte ik bevriend en hield ik contact, ook toen ze de noodopvang verlieten en werden geplaatst in AZC's overal in het land. Ik belde, ging op bezoek, zocht uit waar vrijwilligerswerk of Nederlandse les was. En toen de meesten een verblijfsvergunning en later een huis kregen (een aanral kwam terug in Amsterdam), hielp ik zoeken naar goedkope meubels.

Toen ze gesettled waren, hielp ik met brieven en andere zaken die nogal overweldigend kunnen zijn als je nieuw bent. Waterstand doorgeven, inschrijven bij een taalschool, huurtoeslag, een cv maken, klantmanager, gemeente, vluchtelingenwerk, huisarts, DUO-lening aanvragen.

Een aantal Eritreeërs zijn echt goede vrienden geworden. Ik vind het bijzonder om te zien hoe ze steeds een andere fase van hun Nederlandse leven ingaan, en hoe onze vriendschap steeds gelijkwaardiger wordt.

Sedrabet betekent 'familie' in het Tigrinya, de belangrijkste taal van Eritrea. We hebben die naam gekozen omdat sommige mensen zeiden: 'Jullie zijn onze Nederlandse familie.'

Via die eerste groep, uit de noodopvang, kwam ik in contact met hun buurman, broer, vrouw, vriend, kind. De groep werd steeds groter. Intussen had ik met twee andere vrouwen die ook in de noodopvang vrijwilligerswerk hadden gedaan, en die net als ik vooral naar de Eritreeërs trokken, een stichting opgericht: stichting Sedrabet. Sedrabet betekent 'familie' in het Tigrinya, de belangrijkste taal van Eritrea. We hebben die naam gekozen omdat sommige mensen zeiden: 'Jullie zijn onze Nederlandse familie.'

Met Sedrabet hebben we de afgelopen jaren twee betaalde opdrachten gehad. Dat was fijn, maar tegelijk moet je je dan wel voegen naar de wensen van de opdrachtgever, in dit geval de gemeente en een stadsdeel. Dus sinds 2020 doen we alles weer zonder er voor betaald te krijgen. Hierin herken ik wel wat jij zegt over het werken met mensen met dementie: dat het een groot deel van je leven in beslag neemt, omdat de betrokkenheid groot is. Zolang je er energie van krijgt en het idee hebt dat je een positieve bijdrage hebt aan het leven van anderen, denk ik dat het goed zit.

Precies vandaag heb ik een vraag afgewimpeld omdat het ging om iemand die ik nog niet ken én omdat het een ingewikkelde vraag was over iets wat ik niet eerder heb gedaan. Ik denk dat ik daar mijn grenzen ga stellen: geen nieuwe mensen meer erbij en geen ingewikkelde vragen als het ook door professionals (b.v. vluchtelingenwerk, maatschappelijk werk of de gemeente) opgelost kan worden. Zo, heb ik gelijk een voornemen voor 2021 geformuleerd!

Met vriendelijke groet,

Tanja te Beek

Rotterdam, 15 januari 2021