Wees lief voor elkaar !!!

Hoi Piet,

Ten eerste ook nog gefeliciteerd met je dochter. Nog thee gedronken en heeft ze zich ondanks Covid misschien toch een beetje jarig gevoeld? Mijn zwager vond zijn '’O shit, ik ben 50 kit' ook grappig, dus dat was zeer geslaagd.

Wat goed dat de scopie er goed uit zag. Dat is toch weer een zorg minder. Hoe lang mag je dan weer wegblijven tot de volgende controle?


Ik heb vorige week zondag mijn eerste vaccinatie gehad (Moderna) via het ziekenhuis. Wel was het zo, dat al het personeel van Den Helder naar Alkmaar moest. Het was schijnbaar niet te realiseren om het vaccineren op beide locaties te bewerkstelligen. Zoals gewoonlijk was 'Den Helder' weer de klos. Voor vijf minuten werk ruim twee uur onderweg, beetje jammer en zonde van mijn vrije dag. Maar ja, positief blijven: de eerste stap naar vrijheid is gezet.
Misschien dat de tweede ronde in Den Helder georganiseerd wordt.


Heb je wel zin in verplichtingen? De zomer komt er aan!!!!

Je gesprek bij de stichting Werkbank Drechtsteden, is dat dan vrijwilligerswerk? Of ga je weer aan een baan beginnen?
Heb je wel zin in verplichtingen? De zomer komt er aan!!!!
Ik had van de week twee vrije dagen en ben ook druk in de tuin geweest. Het was zalig weer en droog, dus prima weer om alles te scheren, snoeien en te vegen. Het ziet er ook weer strak uit. Was wel gebroken ’s avonds. Ik heb de hele avond met een warm pittenkussen op mijn knieën en polsen gezeten. Ik heb mijn hele leven al veel last van mijn gewrichten (fybromyalgie). Maar de pijn was de volgende dag weer minder en het resultaat was het zeker waard.
Ik ben net zoals jij, zodra het weer het toelaat, zit ik in mijn tuin. Dit jaar heb ik een schaduwdoek aangeschaft om onder te zitten. Moet alleen nog iemand vinden om hem op te komen hangen. Zo handig ben ik ook weer niet
Ik heb niet meer zoveel zin om in de volle zon te zitten. Ik houd het tegenwoordig niet zolang meer vol. Misschien is het ook gezonder.

Dit jaar heb ik pas eind augustus zomervakantie, dus ik heb nog even de tijd. Wij moeten in januari onze zomervakantie al doorgeven en ik dacht: doe maar zo laat mogelijk, want misschien is onze vrijheid weer uitgebreid en kan ik in ieder geval weer een terrasje pakken. Maar het gaat gelukkig sneller dan verwacht. Ik heb echter nog geen gebruik gemaakt van die vrijheid, jij wel? Ik heb er eigenlijk ook geen zin in om dingen te ondernemen waar een snel-test aan vooraf gaat. Dat vind ik te veel gedoe. En Ik ben toch nog veel aan het werk, dus ik heb het eigenlijk nog niet door of misschien ben ik er al aan gewend om niets te mogen. dat zou toch wel erg zijn, pffff.


Je hebt toch ook met mensenlevens te maken?!

Ook ben ik druk geweest voor het werk. Een collega en ik hebben het op ons genomen om naar de OR te stappen en een extra vergadering aan te vragen met onze leidinggevende. Dit alles gaat over geplande bezuinigingen, werktijdveranderingen, enz. Dat gesprek is al achter de rug en heeft nog weinig opgeleverd....... niets anders dan stress.
​Het zal nog wel een tijd gaan duren, want leidinggevende denken aan het geld en op de werkvloer, Dan wordt er alleen aan gedacht of het wel haalbaar en veilig kan. Je hebt toch ook met mensenlevens te maken?!


Dan de toekomst
De volgende gedachte vloog mij eigenlijk van de week aan: de versoepeling, maar voor mij verandert er weinig.
Het coronaleven dat 'jullie' is opgelegd, is mijn leven: werken en alleen thuis komen/zitten. Ik hoop voor mijzelf, dat ik hier sterker in word in de toekomst. Dat ik misschien ALLEEN op vakantie ga. Tot op heden kan ik mij niet voorstellen, dat dat leuk is. Mijn collega’s zeggen al enige jaren: "Astrid, je moet gewoon accepteren dat je weduwe bent en dus alleen en dat je dus ook alleen dingen moet gaan doen". Ik word daar nog steeds verdrietig van en heb nog steeds een strijd in mijn hoofd. Maar ik geef mijzelf niet op, wie weet wat de toekomst brengt.
Ik hoop dat mensen van deze vreselijke periode leren, maar ik ben bang van niet
Wees lief voor elkaar !!!


Een fijne zondag en een lieve groet,

Astrid

Meer vrijheid, meer creatie, meer handwerk

Hi Meinmein,

Daar ben ik weer. Ik was druk met het afronden van werk zodat ik nu heerlijk twee weken vakantie heb. En vakantie is voor mij ook echt afkicken van de laptop. Ik was er zó klaar mee met dat beeldbellen en thuiswerken. Ik kon geen laptop meer zien. Letterlijk ook, mijn ogen en gezicht gingen er gewoon pijn van doen. Ik heb de laptops in een hoek gelegd en er zo min mogelijk op gedaan. 

Ik heb eigenlijk een gezonde afkeer van het digitale. Ik lees nog altijd liever een papieren krant en echte boeken, heb net de econogram van de NRC op papier ingevuld (mijn jaarlijkse guilty pleasure met Kerst, kost ook veel tijd), wilde tot voor kort nog een acceptgiro ontvangen voor mijn huur, etcetera, etcetera. Papier geeft overzicht, iets wat me in het digitale nooit lukt. Mijn brein heeft overzicht nodig. Toen de pc opkwam toen heb ik nog eigenwijs gedacht: dat is geen blijvertje. Maar dat was meer wishful thinking dan een serieuze voorspelling natuurlijk. Maar goed, het bijzondere is dan weer wel dat ik nu al meer dan tien jaar werk in het digitale! Dus ik heb het mezelf weer aardig moeilijk gemaakt. haha.

Anyway, voor onze mailwisseling klap ik de laptop weer met liefde open. En morgen mag ik mijn eerste bril op gaan halen. Want die heb ik me nu laten aanmeten, puur voor het werken op een beeldscherm. Dat moet enige verlichting geven.

Jij bent nu bij het hoofdstuk aanbeland dat je ging samenwonen


Waar waren we gebleven in onze conversatie? Jij bent nu bij het hoofdstuk aanbeland dat je ging samenwonen. Zou je zeggen dat je een gelukkig huwelijk hebt? Daar zijn vast ook fases in geweest. Maar als je dan zo vertelt dat je man je een grapje in je oor fluistert en dat jullie daar dan de grootste lol om hebben, dan klinkt dat als een goed huwelijk.
Ik ben mijn eigen draad helemaal kwijt, maar ik kijk dan ook liever naar de toekomst. Ik fantaseer graag over de volgende stap. Toen ik veertig werd, voelde het echt alsof ik aan de tweede helft van mijn leven begon, alsof alles weer mogelijk was, er een heel ander scenario zich nog kan ontvouwen. Bijvoorbeeld het scenario dat ik in een busje rondtrek door Europa, of het scenario dat ik een huisje op het platteland bewoon en mijn eigen groente verbouw en brood bak en nog maar nauwelijks hoef te werken, het scenario dat ik een kunstenaar ben met een bijbaantje etcetera. Rode draad: meer vrijheid, meer creatie, meer handwerk.

We zijn dus druk met een huizenjacht om de juiste voorwaarden hiervoor te scheppen. Je moet toch eerst het materiële op orde hebben om je de luxe te kunnen permitteren om je met het immateriële bezig te kunnen houden. Vandaag gaan we kijken bij een huis in Vriezenveen. Vorige week waren we in Tiel. En over twee weken in het diepste puntje van Zeeland. We rijden heel wat kilometers door heel het land. Ook wel leuk om je eigen land op deze manier beter te leren kennen. 

Nou. Dit was 'm voor nu even. Ik ben benieuwd naar je volgende mail.

Groetjes,

Sanne

Ik schrijf dingen soms echt van me af.

Hoi Ina,

Wat ontzettend jammer! Wel tof dat je door kan blijven breien! Al doende leert men. Je kan jezelf altijd blijven ontwikkelen. Wie weet kom je volgend jaar wel verder!

De rugbywedstrijd is eind deze maand (29-05). Het is o.a te zien bij Ziggosport! Ik hoop zo dat ze de Belgen inmaken!

Dingen eruit gooien. Het is zo fijn, maar ook zo eng. Ik ken het. Ik heb gisteren een mail naar een bedrijf gestuurd waarin ik uitleg dat ik mijn twijfels heb over hun ideeën en daarom twijfel of ik met hen wil samenwerken. Dat vond ik zo eng, maar het voelt zo goed! Met schrijven heb ik het ook heel erg. Ik schrijf dingen soms echt van me af. Een heerlijke manier om dingen te verwerken en dingen op een rij te zetten. Voor mij werkt het heel erg.

Het schrijven van echte brieven vind ik heel tof. Ik ben alleen zo ontzettend bang dat ik ze vergeet op te sturen. Met het gevolg dat er maanden een brief hier ligt. Dat zou ik echt zonde vinden. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet weet waar wij hier in de buurt een brievenbus hebben.........

Nog van harte gefeliciteerd!

Ik ben in oktober jarig, dus ik heb nooit echt een lockdownverjaardag gehad. Vorig jaar mocht ik binnen de maatregelen ook mensen uitnodigen. Ik hoop heel erg dat het dit jaar ook weer mag :).

Het weer is zo raar de laatste tijd. Zoveel regen en wind en nu schijnt de zon weer. Heel bizar allemaal.

Geniet van je vrije dag.

Vier de vrijheid 🙂

Groet,

Clannad

Het voelt een beetje alsof ik een zoon heb

Dag Charlotte,

Afgelopen weekend stond het als 'to-do' op mijn lijstje: Charlotte antwoorden. Maar toen kreeg mijn Eritrese huisgenoot zijn vriendin op bezoek. Ze ging koffie maken (branden, malen en zetten), er kwam nog een vriend en het werd echte gezellig. Zondag heb ik eerst alleen en daarna met huisgenoot + vriendin door de sneeuwstorm gewandeld. Daarna dronken we weer koffie. Vriendin wilde naar huis, maar de NS had de strijd tegen de sneeuw verloren, dus ze bleef nog een nacht. We aten samen. Maandag werkte ik en was ik, ook door die sneeuw, in totaal drie uur onderweg van en naar mijn werk (normaal anderhalf uur), en was ik koud en moe toen ik eindelijk terug was. Nou ja, voor ik het weet is het alweer bijna weekend.

Ik was al eens gewezen op de aflevering van 'De Wasstraat' met de Eritrese jongen. Ik heb hem nog steeds niet bekeken, maar wat ik in de beschrijving lees, komt me bekend voor. Eenzaamheid, het idee dat er over hem gepraat wordt, afzonderen, drinken, blowen. Gelukkig doen verreweg de meeste Eritreeërs die ik ken het prima op allerlei gebied, maar degenen bij wie het misgaat, hebben bijna zonder uitzondering dit rijtje problemen, soms aangevuld met gokken en schulden. Het is zo belangrijk dat er mensen zijn zoals de wasstraateigenaar en misschien ook ooit jouw man, die mensen die niet in de standaarden passen, ook de trots en het zelfvertrouwen kunnen geven van het hebben van een baan.

Nu woont hij dus bij mij...

Mijn huisgenoot houdt er ook niet van als ik over hem praat. Maar de kans dat hij jou ontmoet, lijkt me klein, dus ik kan wel kort iets over hem vertellen. Hij is negentien jaar, en woont sinds ruim een jaar bij me. Toen hij hier kwam wonen was hij illegaal, en zat hij zijn Dublinclaim uit. Dat is een afspraak tussen Europese landen, die inhoudt dat wie ergens in Europa asiel heeft aangevraagd, anderhalf jaar moet wachten voordat hij in een ander Europees land opnieuw asiel aan kan vragen. Ingewikkeld verhaal, maar in de praktijk was er een achttienjarige, die al jaren weg was van zijn familie, en die er heel nerveus van werd dat hij steeds niet wist waar hij zou slapen. Nu woont hij dus bij mij, maar hij slaapt ook regelmatig bij vrienden of bij zijn vriendin. Inmiddels is zijn anderhalf jaar wachten voorbij en is hij niet meer illegaal. Maar een verblijfsvergunning heeft hij ook nog niet. De IND, waar je asiel aanvraagt, werkt tergend traag. Huisgenoot gaat naar Nederlandse les en fietsenmakersles. Hij doet zijn eigen boodschappen en kookt zijn eigen eten. Hij had computerles en ging naar de sportschool, maar dat is allebei wegens corona gestopt. Als we allebei thuis zijn, praten we heel veel. Hij is ontzettend leergierig, en zijn Nederlands wordt elke dag beter.

Het voelt een beetje alsof ik een zoon heb. Ik heb geen 'echte' kinderen. Jouw gedachten over al dan niet aan kinderen beginnen begrijp ik heel goed. Sowieso heeft het natuurlijk een enorm en bovendien onomkeerbaar effect op je eigen leven.  Als een huwelijk niet bevalt, kun je nog scheiden (waarmee niet gezegd is dat dat simpel of fijn is, maar het kán wel), maar als het leven als moeder je toch tegenvalt, tja, jammer dan. Je zult het ermee moeten doen. En dan heb je inderdaad nog de overwegingen die je noemt: kan ik het een kind aandoen om hem op deze aarde te zetten? En ook: kan ik het de aarde aandoen om er een kind op te zetten? Ik ben redelijk milieubewust en zou, als ik nu voor de keus stond om wel of niet aan kinderen te beginnen, het milieu zeker meenemen in mijn afweging.

Vanaf ongeveer mijn vijfentwintigste dacht ik: 'Misschien begin ik over vijf jaar aan kinderen'.

Nu klinkt het misschien alsof ik er bewust voor heb gekozen om geen kinderen te krijgen, maar zo is het niet helemaal gegaan.  Vanaf ongeveer mijn vijfentwintigste dacht ik: 'Misschien begin ik over vijf jaar aan kinderen.' Maar dat 'misschien over vijf jaar' bleef, ook toen ik dertig en vijfendertig werd. Toen moest ik toegeven dat het niet heel realistisch en ook niet zo verstandig was om over vijf jaar (dus op of na mijn veertigste) kinderen te krijgen. Het is gewoon zo gegaan dus. En het is prima. Ik houd erg van mijn vrijheid, en toen ik zag hoe mijn vriendinnen beperkt werden in hun doen en laten toen hun kinderen klein waren, was ik blij dat ik wél op elk moment dat ik dat wilde, de deur uit kon, kon gaan slapen, eten of waar ik maar zin in had.

Nu eet ik dus eigenlijk van twee walletjes: ik heb mijn vrijheid, én ik heb een part-time bonuszoon zonder ooit een luier te hoeven verwisselen. Luxe hoor!

Met vriendelijke groet,

Tanja te Beek

Vroeger was brieven aan elkaar schrijven heel normaal en nu is het iets bijzonder geworden

Beste Soline,

Wat leuk om met een handgeschreven brief te ontvangen! Dat heb ik jarenlang niet gezien.

Vroeger was brieven aan elkaar schrijven heel normaal en nu is het iets bijzonder geworden, haha. Straks krijgen we geen brief meer te zien in de brievenbus, alles wordt digitaal.

We verlangden naar elkaars brieven.

Ik heb die tijd van brieven schrijven meegemaakt en wat was dat leuk. We verlangden naar elkaars brieven. Je probeerde van alles te zeggen in de brief.

Maar ik heb ook de tijd meegemaakt van een cassettebandje vol inspreken en dat versturen per post of persoonlijk aan iemand geven. Die bracht het dan naar de juiste persoon. Dat deden mijn grootouders, moeder en tantes omdat zij familieleden hadden in Nederland. Op deze manier kon je elkaars stem horen. Er was wel een telefoon maar in die tijd was dat veel te duur.

Ik ben in Marokko geboren en daar opgegroeid.

Om op je vraag terug te komen of ik in Amsterdam ben geboren: nee, ik ben niet in Amsterdam geboren. Ik ben in Marokko geboren en daar opgegroeid. Op mijn zeventiende ben ik in Amsterdam komen wonen. Eerst een jaartje of twee in Bos en Lommer en daarna ben ik naar het centrum verhuisd. Daar heb ik gewoond tot ik ging trouwen. Na mijn trouwen verhuisde ik naar Zaandam. Hier heb ik zeven jaar gewoond en daarna besloot ik terug te komen naar Amsterdam, waar ik mij zeer op mijn gemak voel.

Ik moest wel in het begin wennen aan Nieuw-West, want ik was rust gewend.  Het duurde wel een paar jaartjes om te accepteren waar ik beland ben. Maar nu kijk ik door de mensen heen, doe mijn dingen en let er niet op.

Je vroeg mij wat ik ga doen als de maatregelen opgeheven worden! Ik wil graag weg. Op vakantie, bijkomen van deze lange winter. Ik wil weg, mij vrij kunnen voelen en van een andere plek kunnen genieten. En jij??

Wij proberen gewoon normaal te leven.

Ik ben inderdaad moeder van twee jongens. Wij proberen gewoon normaal te leven. Wat lastig is, is dat je kinderen naar school gaan en je weet niet met wie ze in aanraking zijn gekomen. Misschien kunnen ze ons gaan besmetten met het virus ? Maar voor de rest is het handen wassen en normaal leven. En hoe is het met jou? Denk jij ook ooit aan kinderen? En hoeveel zou je willen?

Mijn lievelingseten is sushi. Als ik mij ongelukkig voel en sushi eet, voel ik mij daarna gelijk goed. Dit doe ik graag samen met mijn BFF haha.

Maar nu alles dicht is, sport ik live

Ik sport graag in groepslessen. Vind ik motiverend, zoals kickboksen, bodypump, bodyattack. Maar nu alles dicht is, sport ik live of wandel buiten. Hoe zit het met jou?

Nou, ik hoor wel van je.

Groeten,

Hanna

Oh, wat wilde ik hem graag zoenen

Lieve Roos,

Zoals beloofd probeer ik je antwoord te geven op je vraag. Wat wil daar gezien worden? En toen kwam dit 😊.

Ik lig hier in mijn tent op een fijne camping in Frankrijk aan het strand. Met een midgetgolfbaan (woop woop, word ik dus heel enthousiast van), een miniclub voor de kids (I know, errug, maar fijn voor de luie ouder) eindeloos veel zon, een zwembad en fijne familieknuffels. Ik lig wakker, het was een korte nacht. Die zijn er soms. 

Ik dacht, ja!! Het moment is nu. Ik ga je schrijven. Meestal begin ik dan gewoon en gedurende de dag (soms twee dagen) wordt de brief gefinetuned, herschreven en probeer ik spellingsfouten eruit te halen. Sodeju, wat ben ik daar slecht in... Zelfs met een vader die vroeger Nederlands gaf op een middelbare school in Amsterdam, gaat het niet vanzelf.

Hang naar geloof en zingeving... Dat delen we. Tegelijkertijd zit ik gevoelsmatig ook in een soort ontkennings- en egocentrische aanrommelfase. 

Kijken of ik nog een beetje in de markt lig, het liefst gewoon nog ouderwets wil tongen in een steegje

Niet ouder willen worden is zo'n ding bijvoorbeeld, op mijn 43e wil ik graag nog jeugdig, enigszins appetijtelijk en begeerlijk zijn en blijven. Een ego-ding, wat weinig spiritueels om het lijf heeft. Maar iets wat dus heel erg gaat om het ik. Leuk en knap gevonden willen worden. Kijken of ik nog een beetje in de markt lig, het liefst gewoon nog ouderwets wil tongen in een steegje. Dat soort dingen. Hard willen lachen, mezelf een stuk in mijn kraag willen zuipen en af en toe een pilletje. Los willen zijn, even geen verantwoordelijkheid willen dragen, geen gezinsfabriekje willen zijn, vrij willen zijn, op willen gaan in de menigte en niet aangesproken willen worden met U. En dan zeggen, 'zeg maar jij'. Treuriger wordt het niet. 

Ik was altijd en overal de jongste, die veel te luide, brutale, aanwezige, gekke, uit de ban springende, wilde, onstuimige jonge Sasha. Een beetje van God los. Diep in het nachtleven en eindeloos achter en aan de bar en op de dansvloer. Ik had schulden, heel veel schulden, woonde antikraak, dat waren de kosten niet, maar uitgaan kost een hoop en veel rondjes geven ook, veel onbeduidende flings, allerhande verliefdheden, one night stands en allerlei schaamteloze aanwezigheden. Het ging om gezien willen worden, erkenning zoeken, mijn plaats opeisen, me laten horen en ruimte innemen. 

In een gezin met een hele agressieve en manipulerende zus, een boze pa en een moeder die haar eigen emoties al nauwelijks onder woorden kon brengen, heb ik altijd gehoord: doe gewoon, stel je niet zo aan, wat ben je toch zorgelijk en te gevoelig. Er was geen ruimte voor mij in het boze, directieve en autoritaire gezin om mezelf te zijn of om gezien te worden. (Voel meteen de behoefte om daarbij te benoemen dat ze binnen hun mogelijkheden echt hun best hebben gedaan, ons goed verzorgd hebben. Ze kwamen zelf nu eenmaal ook uit na-oorlogse, stel-je-niet-aan, emotioneel onthande en onthechte gezinnen.)

Heel gezond en uitgebalanceerd was ik niet, maar ook in alle nachtelijke escapades zaten mijn ontluikende ikken

Dat gezien willen worden, dat kwam dus later met een hoop kabaal en zelfdestructief gedrag tot stand. De zoektocht naar vrijheid en verbinding vond ik achter en aan de bar. Naast de onveilige seks en foute, maar ook leuke vriendjes, vond ik er ook mijn stem, geweldige langdurige onvoorwaardelijke vriendschappen en leerde ik mijn heftige gevoelens onder woorden brengen, leerde ik analyseren en leerde ik langzaam het leven wat beter begrijpen.

Terugblikkend en lezend in oude dagboeken voel ik de eenzaamheid, de angst en de ongekende zucht naar grenzeloosheid, maar ook een tomeloos levensplezier. Heel gezond en uitgebalanceerd was ik niet, maar ook in alle nachtelijke escapades zaten mijn ontluikende ikken. Het delen, het schreeuwen, het dansen, het zoenen, de ongekende mogelijkheden van de nacht, het eindelijk mogen voelen en leven maakte dat ik hoog vloog en diep dook. 

Gek genoeg ging het destructieve gedrag ook samen met het afwerpen van de eerste geïnternaliseerde, diep ingesleten gedachten over mezelf. Ik ben niet goed genoeg, niet slim genoeg, niet mooi genoeg, niet van waarde. Ik probeerde de waarde van mezelf te ontlenen aan de blikken van anderen en te meten aan de hoeveelheid bedpartners. 

Ik werd laat volwassen, de ontmoeting met vriend is een belangrijk punt. Het baken als antwoord op mijn grillige zijn. Een man die altijd bleef staan, ondanks alle onzekere ikken die in tentoonspreidde. Samen zijn wij gegroeid, ben ik gegroeid en ben ik sterker geworden, zijn wij sterker geworden. De afgebroken zwangerschap was ook een belangrijk kantelpunt, waarna ik een hele diepe urgentie voelde mijn leven op de rit te krijgen. Ik kon onder die omstandigheden met goed fatsoen geen kind op de wereld zetten. 

Ik betaalde geen zorgzekering, geen belasting, geen boetes

Ik moest eerst de verantwoordelijkheid leren nemen voor mezelf en mijn leven. Ik ben mijn schulden gaan oplossen (mijn ouders hebben deze voor een groot deel betaald), en echt, die waren niet mals. Ik betaalde geen zorgzekering, geen belasting, geen boetes. Ik ben echt gaan studeren en niet een beetje half, maar gewoon voltijd en elke dag en ben cold turkey uit het nachtleven gestapt. Toen pas zette ik mijn eerste stappen van een kind naar een enigszins volwassen zijn. Emoties werden gereguleerd, benoemd, besproken, er werd samengewoond, er kwamen katten, er werd gekookt, veel minder gezopen, opgeruimd, en de post werd in plaats van onder de kast geschoven gewoon opengemaakt en de rekeningen werden keurig betaald. 

En ja, toen ging ik natuurlijk ook nog los, maar alles was zoveel meer in evenwicht. En ik werd 29, haalde een diploma, we begonnen aan de kinderwens, huurden een huis, kregen een kind, kochten een huis, kregen nog een kind, en ik werd bevangen door het familieleven en we vergaten onszelf en elkaar. Zoals dat bij de meeste mensen gaat. Opgezogen en ondergedompeld in het nieuwe leven en ik werd me ineens bewust dat ik onderweg allerlei delen van mezelf was kwijtgeraakt. En toen zat ik vorig jaar aan het begin van de zomer bij een kampvuur ergens op een festival, naast een leuke grappige geïnteresseerde knappe vent. Die datgene zag wat ergens in de diepte was verdwenen. Een leuk, aantrekkelijk, grappig, gek, vrolijk, begeerlijk meisje.

Nou, toen was natuurlijk even het eind zoek. Ohhhh, wat wilde ik hem graag zoenen. Dat verlangen, die hunkering, die was ongekend. Ik deed het niet, maar ik zat eindeloos gevangen in verlangens en fantasieën. Ik dook in de boeken van Esther Perel, ging eindeloos op zelfonderzoek. Wat betekent dit, zit het niet goed tussen ons? Ik biechtte mijn verlangens op en we gingen in therapie. Met hem bleek ook ineens van alles aan de hand en ook gewoon een mens met zijn eigen angsten, verlangens, verwachtingen, grenzen en demonen. Ik wilde ineens een non-monogame relatie, wilde op avontuur en niet in een keurslijf van een relatie. Of nou ja, zoals het mij natuurlijk het beste uitkwam, als het nu andersom zou zijn zou ik natuurlijk meteen in de kramp schieten, want zo spiritueel bevrijd ben ik natuurlijk echt niet. 

Idealiter zou ik het natuurlijk allemaal in één leven moeten vinden...

Ik wilde gewoon doen wat ik vroeger ook deed. Gewoon doen waar ik zin in had en dus nog steeds heb. Zin in stomende affaires, dat alles nog mogelijk is, naast elkaar. Dat ik, en een heel fijne relatie kan hebben, een goed fijn warm gezinsleven, en af en toe iets nieuws, iemand nieuws kan ontmoeten, die hunkering kan voelen tot in mijn tenen. Dat dat vlammetje aangewakkerd blijft en niet uitdooft.

En idealiter zou ik het natuurlijk allemaal in één leven moeten vinden... Maar ja, dertien jaar samen zijn doet wel echt iets af aan de begeerte en de spanning. Hoe ervaar jij dat? Herken je iets van mijn zoektocht, mijn zucht naar groots en veel?

Ik legitimeer mijn behoefte, ik verklaar mijn verlangen, ik lees, ik onderzoek, ik probeer mezelf in de spiegel aan te kijken. Is het eerlijk wat ik doe? Ben ik echt? Waar gaat het echt over? Ben ik eerlijk genoeg naar mezelf en naar ons? Moet ik meer offers brengen en mijn verlangen naar vrijheid onderdrukken?

Ik voel aan alles dat hij de man is bij wie ik wil zijn. Dat we niet alles zijn is een gegeven. In heb geen romantisch ideaalbeeld meer in mijn hoofd. Hij is loyaal, lief, echt, een fijne vader, een hele fijne levenspartner. We delen zoveel, maar we delen ook dingen niet. Mijn ongebreidelde enthousiasme bijvoorbeeld. Mijn honger naar avontuur en dan bedoel ik niet eens perse het seksuele. Hij houdt van veilig, routines, eenduidigheid. Ik ook, maar niet alleen, ik floreer ook bij het onbekende.

Zo voelt het nu. Is het goed? Is het fout? Zoals het hoort? Behoort? Ik wil misschien even niet zoals het hoort. Of misschien doe ik het wel juist precies zoals het bij de meeste mensen gaat die boven de veertig zijn. Het 'is dit alles-gevoel' wat ons parten speelt. Het denken dat het beter moet, of heter 😉, of dat het gras ergens anders groener is. Of is het nog steeds een reactie op die oude pijn van toen. Probeer ik iets op te vullen wat er niet is geweest? Een leegte die zich niet laat vullen. Gaat het daar om? En voelt het daarom soms futiel en oppervlakkig? 

Dat ik ook niet bepaald het toonbeeld ben van een sexy vrouw die graag begeerd wil worden

Inmiddels heb ik in het afgelopen jaar ook geleerd dat dat verliefde gevoel een geprojecteerd verlangen was. Dat de man in kwestie zijn eigen eigenaardigheden heeft en een doodgewone vent is, net zoals ieder ander en dat de ontmoeting weliswaar transformatief was, maar dat het vooral ging over hoe ik mezelf het liefst zie. Spannend, knap, slim en bijzonder. Van waarde. Ik doe er toe. Ik mag er zijn. Dat ik thuis na achten, als de kinderen op bed liggen, mij op de bank vlij met een deken en een serietje op Netflix, ik ook niet bepaald het toonbeeld ben van een sexy vrouw die graag begeerd wil worden, maar dat er bovenal nog best een hoop werk aan de winkel is. Misschien juist in spiritueel opzicht moet ik nog wat dieper graven? Oud zeer oplossen? 

Maar voor nu probeer ik even te accepteren dat dit het nu is, dat dit is waar ik nu sta. Dat ik ijdel ben (was ik dus nooit en nu dus wel ineens), niet oud wil worden, vol in het leven wil staan, dat dat wat oppervlakkig lijkt en misschien ook gewoon is. 

Ik ben benieuwd hoe het jou vergaat? Je gaf aan dat therapie jullie goed heeft geholpen. Blijft het geleerde ook in deze tijden overeind? Nu ik dit allemaal opgeschreven heb denk ik, wat denk je ervan? Ik kan het natuurlijk allemaal wel op de mail kwakken, maar herken je iets van dit? Heb je er een oordeel over? 

Nou ja dit was het voor nu. Weer een enorm betoog. 

Liefs Sasha

Geruststellend, en beangstigend tegelijk

Beste Ignas,

Terwijl ik dit schrijf, trekt er een bonte stoet van schuifelaars, langlaufers en sleeënde kinderen door mijn straat. Voor heel even lijkt de kleur rood niet synoniem aan beperking, maar de vrijbrief, om de straat op te gaan.

Ik zocht net op hoe vaak er nu feitelijk sneeuw ligt in Nederland. Weerplaza had het antwoord:

"In Nederland ligt elk winterseizoen op ongeveer 29 dagen ergens in ons land een aaneengesloten sneeuw dek van ten minste één centimeter dik. Op meer dagen wordt wel sneeuwval waargenomen, maar het blijft niet altijd liggen"

En toch ligt alles van openbaar vervoer tot taxi's en van PostNL tot supermarktbezorging plat.

Grappig wel, hoe alle zelfbenoemde futurologen en toekomstguru's 'disruptie' in tech zoeken, terwijl 5-10 centimeter neerslag of een zieke vleermuis volstaat. Geruststellend, en beangstigend tegelijk.

Aanhakend op dat laatste: je hebt me niet bang gemaakt, door over persoonlijke dingen te schrijven. Voor mij schuilt daarin de schoonheid van dit project. Het geeft diepte, en kleur, aan de eendimensionale werke- lijkheid van een vel papier. Het stelt mij in staat om in je hoofd te kijken, en je te zien, zonder dat ik beeld of geluid heb.

Los van of 'normaal' nog bestaat, geef ik me inderdaad niet snel bloot, tenzij in gezelschap van goede vrienden. Daarbuiten filter ik, en laat ik minder zien.

Misschien ook omdat mijn alledag realiteit er één is van zakelijkheid, waarin er geen plek is voor emoties, of pantyloze-blote-benen. Maar meer nog is het de angst om te kort te schieten, denk ik. Terwijl een anders kwetsbaarheden die ik vaak in één oogopslag zie mij juist vaak mild stemmen.

Dat bracht mij ook tot het aansnijden van het potentieel openbare karakter in mijn vorige brief, en hoe we daarmee omgaan. Hoewel ik geen vreemde voor Google ben, deel ik online weinig tot niets dat voorbij het oppervlakkige gaat. Er is welgeteld één uitzondering, maar dat deed ik niet zonder het eerst te checken met een handjevol mensen. Toevallig was er deze week iemand die daaraan refereerde (toeval bestaat niet?), terwijl het inmiddels bijna vier jaar geleden is.

Ik moest dan ook even nadenken over mijn reactie op de publicatie van het stukje. Enerzijds is het anoniem, en maakt het geen inbreuk. Maar anderzijds ontnam je me daardoor een klein stukje vrijheid, en wel de vrijheid om te kunnen kiezen wat ik wel of niet zou willen publiceren.

Ik geloof dat ik dat stukje nodig heb, om vrij te kunnen schrijven.

Want anders houd ik niet alleen rekening met jouw lens, maar met die van de buitenwereld. Wat in het licht mag, en wat in de (half)schaduw, is wat mij betreft aan ons beiden, op een later moment. Ik realiseer me dat jij daar misschien andere behoeften hebt, omdat je doorgaans schrijft voor een groter podium dan dit eenmanspubliek. Precies dat laatste vergroot mijn angst overigens. Maar ook de noodzaak om voorbij te gaan aan oppervlakkigheden.

Hoe dan ook hoop ik dat je het voorgaande niet ziet als een hinderlijke beperking. Het is een compliment, in zekere zin. Want zonder je te kennen heb ik je deels toegang gegeven tot een donkere kamer, welke toegang 'normaal' is voorbehouden aan een klein groepje vrienden.

Liefs,

Nicolette

De zee is een aardige vriend

Beste Marjet,

Dank voor je brief! Fijn dat je met je dochter op vakantie bent geweest om tot rust te komen. Dat is belangrijk, denk ik. De afgelopen jaren heb ik geprobeerd zoveel mogelijk uit het nieuws te blijven, ondanks mijn constante follow-up van de gebeurtenissen in Jemen.

Ik ben het met je eens over je obsessies. Maar er is altijd een raam voor een ander uitzicht. Het glas bij mij is meestal vol. Ik denk positief. “Het is belangrijkst is wat je vanbinnen voelt. Je gevoel zegt je of iets wel of niet goed is”, zegt een paleontoloog. Ik begin iedere ochtend met een positieve gedachte. Meestal zie ik iedere dag als een nieuw cadeautje. Ik ga naar het balkon met een van ochtendliedjes om naar de horizon te kijken. Ik luister vaak naar Fayrouz, https://youtu.be/594ig6GHr-Y Ze is de zanger van de ochtend en Oum Kalthoum is de zanger van de nacht der Arabische wereld. Onze gedachten geven ons leven vorm. Hoe optimistisch ben jij? Is het glas bij jou altijd half vol of half leeg?

Meestal zie ik iedere dag als een nieuw cadeautje.

De mens verwoest alles, het is een raar beest hoor. Vanaf het begin was Amerika een brij van ellende, geweld, angst en leugens.  Kortom, dit is Cowboy-mentaliteit.

Heeft het leven zin zonder kunst? Dus ik denk: kunst is urgent. Het beest in de mens moet slapen. Als kunst bestaat, gaat het beest slapen. De natuur van de mens is kunst, volgens mij. Het is de mooiste icoon van ons leven.’

Vorig  jaar heb ik iets gelezen in een boek van Maarten Boudry, Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat. Hij breekt een lans voor het vooruitgangsdenken en bestrijdt het wijdverbreide pessimisme en zoekt naar verklaringen voor de doembeelden over klimaat en islamisering, over groeiend racisme en ongelijkheid en over de diepe wanhoop van de westerse mens. Hij pleit voor de beproefde waarden van wetenschap en verlichting. Doemdenken leidt niet tot daadkracht, maar tot fatalisme. Terwijl vooruitgangsdenken net wervend is. De wereld stond er nog nooit zo goed voor als vandaag, en we kunnen haar nog veel beter maken.

Het beest in de mens moet slapen.

De zee is een aardige vriend. Als ik me van streek of verdrietig voel, fluister ik tegen hem. Op het strand, of daar op een rots, kijk ik naar de oneindig blauwe strekking. Ik spreek hem aan, alsof we een gemeenschappelijke taal hebben.  De golven zijn in harmonie met  mij. De geur van de zee en het zand ook. De zee betekent inderdaad vrijheid. Het betekent openheid van geest, gevoel en vernieuwing van ideeën. Zie je de beweging van de getijden? Dat is het ritme van het einde - het begin. Elk golf is een open einde aan een nieuw begin.

Zeker voel ik me vrij in Nederland. Ik heb twee ervaringen, onvrijheid in Jemen en vrijheid in Nederland. Daar was ik als een vogel in een kooi. Maar ik droomde van vrijheid. Ik schreef, sprak en stuurde mijn ideeën naar anderen. Hier ben ik vrij. In Jemen zetten ze mijn naam op de zwarte lijst. Er was altijd iemand die naar mij keek. Hier woon ik zes jaar al als burger. Ik ben niet bang voor politie hier, bijvoorbeeld. De politieagent hier is een vriend. In Jemen is hij een vijand. Ik was daar een leider in het verzet tegen de dictatoriale heerschappij. Het was onmogelijk om mijn functie aan de universiteit uit te oefenen. De vrijheid was nul. Sommige studenten hebben regelmatig verslagen geschreven over mijn gedachten in de lezingen. We kunnen onze teksten in de kranten niet in vrijheid schrijven. Ik was ook voorzitter van de schrijversunie. Onze gedichten, verhalen, romans en toneelstukken maakten deel uit van het verzet. Overal zijn beperkingen, dus sloot ik me aan bij de populaire verzetsbeweging.

Er was altijd iemand die naar mij keek

Een vogel is voor mij een symbool van vrijheid. Misschien een vreemd idee, maar ik denk soms dat een van de gezichten van Satan het eerste symbool van de mens is. Vooral Lucifer, dit is vrijheid dragen, heeft de gedaante van een intellectueel filosoof, zeugen ons twijfelen en moedigen aan om ruzie te maken. We zoeken eigenlijk met Satan samen naar het goed keuze. De keuze is altijd aan ons! Hieruit bestaat de kern van de vrijheid, denk ik.

Een Arabische dichter schreef eens: " Glorie aan Satan, god van de winden, die “nee” zei tegen degenen die “ja” zeiden".

We zijn over zeven jaar vrijer, denk ik. Waarom? Ik weet het niet. Ik voel me vrij maar ik kan het niet omschrijven. Zeker hebben technologie en politiek invloed, maar de geschiedenis beweging leert ons dat de vrijheid altijd groter is. De geschiedenis van vrijheid geef ons misschien nieuwe zekerheid.

Ik ben het met je eens over social media. Maar Facebook, Whatsapp, Twitter en Instagram worden misschien iets van het verleden.  Ik herinner me nu hoe ik in 2000 het mobieltje en e-mail zag. Ik dacht dat het niet belangrijk was. Waarom moeten we een mobiele telefoon gebruiken? Als ik buiten of werk ben, moet ik vrij zijn. Maar het mobieltje maakt dat ik altijd beschikbaar voor iedereen ben!

Vrijheid, liefde en menszijn zijn drie noodzakelijke iconen in ons leven.  Sommige mensen dromen van vrijheid. Sommigen zijn bang voor het gebrek aan vrijheid. Er zijn veel mensen die liefde missen. Als we liefde missen, missen we vrijheid. De liefde is het symbool van de vrijheid. Als we vrijheid missen, missen we onze mensheid. Op een dag heb ik het volgende  gelezen: ‘Gisteren misten we vrijheid. Vandaag missen we liefde. Ik ben bang voor morgen, want we zullen de mensheid missen’. Denk je dat dit trio met elkaar verbonden is?

Vrijheid, liefde en menszijn zijn drie noodzakelijke iconen in ons leven

Mijn idee over impact van social media op religie ga ik als sequentiebepaling van korte verhalen (short story sequencing) schrijven. Er is een hoofdpersoon in ieder verhaal en andere personen praten met hem in de andere verhalen. Heb je hier misschien een inspirerend idee over? In ieder geval zal ik je dat laten zien.

Ik vergat je te vertellen dat ik medeschrijver ben van Daniel van Vrie aan één van de voorstellingen van het Amsterdam Fringe Festival 2020: WEG. De voorstelling gaat over drie mensen: een oudere vrouw die door haar ziekte voor euthanasie heeft gekozen, een twintiger die het leven zinloos vindt en geen verbinding voelt met de wereld om zich heen en een asielzoeker die al maanden in een asielzoekerscentrum wacht tot zijn aanvraag wordt behandeld. Alle drie hebben ze het gevoel op een uitzichtloos punt in hun leven te staan. WEG laat zien hoe de drie verschillende levens elkaar kruisen – levens die ogenschijnlijk weinig overeenkomsten hebben, maar worden verbonden door een heimelijk verlangen naar de dood.

Hartelijke groeten,

Saeed

Iemand vertelde mij ooit dat het aanzicht van de zee je relatie tot vrijheid blootlegt

Beste Saeed,

Dank voor je brief. Ik heb even vakantie gehad en met mijn dochter weggeweest, in Nederland. Ik heb geprobeerd tot rust te komen. Ik vind dat moeilijk in deze roerige tijden. Ik kan me maar moeilijk afwenden van nieuws en het idee dat dat de wereld op een breekpunt staat. Maar misschien is het angst en voed ik die te veel door naar nieuwsberichten te kijken. Ik merk dat ik me de laatste tijd meer zorgen maak over de toekomst; die van de wereld en die van mijzelf. De kunst en cultuursector heeft het zo moeilijk en het is alles wat ik kan, waar ik voor opgeleid ben. Tegelijkertijd denk ik dat ik misschien iets anders moet gaan doen, iets dat meer urgentie heeft. Maar meteen daarna denk ik dan: kunst heeft urgentie!

Het zijn ook de persoonlijke onzekerheden die zich mengen met die van de wereld. Ik kijk naar Amerika en het voelt als een brij van ellende, geweld, angst en leugens.

Kunst heeft urgentie!

Fijn dat je ook van de zee houdt. Iemand vertelde mij ooit dat het aanzicht van de zee je relatie tot vrijheid blootlegt. Ik denk dat het klopt. Soms kan ik de zee zien en me deel ervan voelen, alsof er eindeloze mogelijkheden zijn, alsof het ritme van de zee deel van mij uitmaakt. En soms kan de zee ver weg lijken. Ik kan, terwijl ik voor de zee sta, toch naar de zee verlangen.
Voel jij je vrij in Nederland? Wat is voor jou een symbool van vrijheid? Denk je dat we over zeven jaar vrijer zijn door invloed van technologie en politiek?
Je idee om een tekst te schrijven over impact van social media op religie klinkt interessant, ben benieuwd hoe zich dat ontwikkelt.

Wat is voor jou een symbool van vrijheid?

Ik probeer mijn dochter zo lang mogelijk weg te houden van social media. Dat lukt nu nog, maar op een zeker moment zal ze er toch mee bezig gaan en dan hoop ik het goed te kunnen begeleiden. Ik hoop dat ik over zeven jaar ook nog goed snap hoe alles werkt op gebied van social media, want het gebeurt me nu al eens dat ik hoor van een fenomeen dat helemaal langs mijn heen is gegaan.
Misschien heb ik over zeven jaar wel geen Facebook, Whatsapp, Twitter en Instagram meer, ben ik het zat. Of is er iets heel anders dat we allemaal gebruiken..

Groet,
Marjet

Niks is vanzelfsprekend

Hee Rayan,

In deze tijd van corona is er een hoop narigheid. Er is veel angst, verdriet, pijn en onrust. De media versterken dat. Van dat laatste ben ik mij bewust. Ik luister bewust het nieuws niet (maar krijg alles wel mee via andere kanalen), omdat angst een hele lage energie met zich meebrengt. Ik kies bewust voor liefde (hoge energie).

Het idee achter deze corona is, dat wij eens goed naar onszelf gaan kijken. Niks is vanzelfsprekend. Ons werk niet, maar gezondheid, luxe en vrijheid ook niet. In mijn beleving nog genoeg, maar voor veel mensen is de maat vol. Bewustwording, dankbaarheid en relativeren heeft voor veel rust gezorgd voor mij tijdens deze coronaperiode. Misschien handig voor jou om naar te kijken. Waar ben je dankbaar voor, wat kán je je allemaal, waar haal je energie uit?

Zo te horen heb je een prachtig, maar ook pittig beroep. Probeer de aandacht óók bij jezelf te houden. Zo zul je merken dat je minder in andermans problemen wordt meegezogen. Probeer je focus te leggen op de (kleine) positieve dingen. Schrijf ze anders elke dag eens op. Er zijn er genoeg. 

Er wordt ons terecht een halt toegeroepen

Het tweede punt. De wereld werd stilgelegd. Voor een paar tientjes vliegen naar het buitenland. Onwerkelijk. En voor de aarde onmogelijk. Er wordt ons terecht een halt toegeroepen. Zodat de aarde weer een beetje lucht kan krijgen. Ja deze corona tijd is nodig. Hoe moeilijk dan ook. Voor ons bewustzijn.

Je vertelde in je vorige brief dat je een tumor hebt laten verwijderen. Wat intens heftig. Dit zal zowel lichamelijk als mentaal heel veel impact op je hebben gehad. Maar zo te lezen heb je dat al heel goed weten te verwerken. Ontzettend knap, fijn dat je stem weer terug is. Jammer dat je niet meer saxofoon kunt spelen.

En wát leuk zeg! Jouw hele familie die in Friesland woont! Lemmer is niet zo ver van ons. Zelf heb ik in september 2019 de '30 van Almere' hardgelopen. Berlijn gaat dit jaar niet door denk ik. '30 van Almere ' organiseerde in september de marathon omdat veel grote marathons in Nederland niet door konden gaan. Ik hoop dat ze dat dit jaar ook doen, als alternatief voor de marathon van Berlijn. Ik vond het machtig in Almere. Drie rondes van 10 km langs de Zeedijk, Almere ''Duin'', de nieuwbouwwijk en Almere strand. Heb onwijs genoten, flinke regen en storm. Gewoon doorgezet.  Het geeft me energie. ❤️ Enne…. Wat is lomograferen? Daar vertelde je over in je eerste brief. Ik ben wel benieuwd eigenlijk, heb er nog nooit van gehoord. hihi😊. Je vertelde ook over je lp-collectie?! Welke muziek luister jij zoal? Ik hou van dance & trance. Armin van Buuren & Avicii. Helaas is die niet meer.  Maar ik vind veel muziek wel leuk. Hangt ook van mijn stemming af. 😉 

Nou dit is wel genoeg info, meer dan ik kwijt wilde haha. Voor mijn zelfgemaakte gedichten & teksten pagina kun je een kijkje nemen op mijn facebookpagina.

Tot de volgende brief! 

Liefs, 

Hester