Je zou eigenlijk elke dag iets nieuws moeten ontdekken

Hallo Marc,

Daar ben ik weer, met de derde brief inmiddels! Dank voor je uitgebreide en prettig leesbare brief; zeker geen veel te lang epistel, zoals je zelf schrijft. Ik vind het heel leuk om zo’n inkijkje in andermans leven te krijgen in een tijd waarin de sociale contacten noodgedwongen beperkt zijn en de kans op nieuwe ontmoetingen bijna nihil is. Pff, dat klinkt meteen wel heel dramatisch, hè. Toch heb ik persoonlijk niet zo heel veel last van alle restricties.

Wel merk ik dat er een soort slaperigheid optreedt doordat allerlei activiteiten zijn weggevallen, alsof het leven zich in een lichte mist afspeelt. Een milde lethargie doordat er weinig tot geen druk is. Je kunt je afvragen of dat erg is. Het heeft zeker ook goede kanten. Het verleidt bijvoorbeeld tot introspectie. 

Laatst fietste ik in mijn eentje over een polderweg hier in de buurt. (Je hebt hier heeeel veeeel polderwegen natuurlijk). Het was grijs weer en best fris, maar ik dwing mezelf om iedere dag een eind te fietsen. Er was weinig ander verkeer en ik voelde me geleidelijk opgaan in het landschap en de elementen. Ken je dat, dat je in je eentje ergens fietst of loopt en opeens schijnbaar om niets een soort van geluksgevoel krijgt, een intense tevredenheid, een beetje zoals ik denk dat een kat zich voelt die spinnend op een kleedje voor de open haard ligt? Nou heb ik geen kat en ook geen open haard, dus dit is pure projectie, maar toch. Op een gegeven moment begon het zachtjes te regenen en in eerste instantie dacht ik: hè, getver. Ik had geen regenkleding bij me en ik had rechtsomkeert kunnen maken. Maar vanuit een bijna poëtische impuls fietste ik door en al heel gauw merkte ik dat ik het fijn vond, het gaf me het gevoel dat ik leefde, dat ik deel uitmaakte van de wereld. Normaliter fiets ik van A naar B en van B terug naar A. Nu fietste ik om het fietsen zelf, geen doelgerichte reis, maar een existentiële beleving. 

Je zou eigenlijk elke dag iets nieuws moeten ontdekken, al is het maar iets heel kleins

Je vroeg naar mijn gitaarcarrière, maar daar kan ik kort over zijn. Ik heb enkele jaren klassiek gitaarles gehad op een muziekschool in Amsterdam-Zuid, met notenschrift en bijpassend genre, maar dat schoot niet echt op. Na twee jaar kon ik alleen nog wat simpele melodietjes tokkelen, terwijl ik eigenlijk – helemaal niet overmoedig! - Jimi Hendrix, Andres Segovia of Julian Bream voor ogen had. Ook begonnen mijn  linkerschouder  en nek steeds meer pijn te doen. Mijn gitaar heeft toen een fikse tijd in een hoek van de kamer interessant staan te doen, terwijl de stoflaag erop almaar dikker werd. Enfin, na mijn verhuizing naar Spierdijk ging het weer kriebelen en  ben ik les gaan nemen bij een gitaarleraar bij mij in de straat: allemaal leuke popliedjes, volgens een veel makkelijkere methode, akkoorden dus. Maar ook toen kreeg ik er een stijve nek van… en er uiteindelijk een hard hoofd in. Ik moest bekennen dat er aan mij geen geweldige gitarist verloren ging en ik heb mijn mooie Spaanse gitaar met pijn in mijn hart aan de Noord-Hollandse wilgen gehangen. Hij heeft nog jaren op zolder staan wegkwijnen, omdat ik er geen afstand van kon doen, maar afgelopen zomer heb ik hem uiteindelijk voor een zacht prijsje verkocht aan een Syrische asielzoeker, die er prachtig op kon spelen. Einde gitaarcarrière, maar hopelijk wel iemand anders blij gemaakt.

Tja, en dan jouw rollercoasterjaar. Dat moet best moeilijk zijn om op je 50ste als een soort pensionado te moeten leven, terwijl er op dit moment niet per se een wenkend perspectief is. Ik kan trouwens uit je brief niet opmaken of je reis naar Mexico nou wel of niet door is gegaan. Prachtig land overigens. Ik heb in 1989 (ja, ja, oma J) een rondreis door de Yucatán gemaakt, in een oude Volkswagen Kever, langs adembenemende maya-ruïnes, waarvan je je verbijsterd afvraagt hoe ze ooit gebouwd zijn, `s nachts door stikdonkere dorpjes, waar alleen blaffende honden te horen waren en je heel langzaam moest rijden omdat er over de doorgaande wegen vaak hoge betonnen verkeersdrempels lagen, die je in het donker absoluut niet kon zien. Als je daar in het donker op knalde, lag je auto in duizend stukjes en had de lokale monteur weer werk.

De een zijn dood, is de ander zijn brood, namen ze daar heel letterlijk

Wat leuk trouwens dat jullie een tuinvoorstelling hadden. Dat hebben wij als toneelgroep ook weleens overwogen, maar je zit altijd met dat onvoorspelbare weer. Vorige week, 29 november, gaven we weer een zoom-voorstelling van het door een van onze acteurs zelf geschreven stuk “Jubileum”. Hij schreef het stuk twaalf jaar geleden toen hij prostaatkanker had; het was een lange eenakter over vier oudere mensen die al heel lang bij een amateurgroep speelden en die het helemaal gehad hadden met zijn gejeremieer over zijn prostaatkanker: wij dus. Klinkt heel cynisch en dat was het ook, maar er zat heerlijke schrijnende humor in. We konden het ook alleen maar spelen omdat we elkaar al heel lang kennen en een soort warme familie vormen. Hij heeft het vanwege corona omgewerkt tot een zoom-voorstelling van twintig minuten, die we twee maal gespeeld hebben en waarover het publiek erg enthousiast was, wat ik helemaal niet verwacht had eerlijk gezegd. De oorspronkelijke eenakter was een soort slapstick, maar de zoom was veel puntiger en scherper.

Zo, dat was het weer voor deze keer. Als het Poldermuseum weer opengaat, wil ik jou en je vriendin met alle liefde een privé-rondleiding geven. Het is een mooie, historische plek met een heerlijk terras, waar uitstekende koffie geschonken wordt. En waar we dus sinds enkele jaren ook concerten organiseren, zowel klassiek als modern.

Hartelijke groet,

Regina

Ik ken sociale angsten uit mijn eigen omgeving

Dag Zoë,

Nu toch maar weer even een brief.

Gaat het weer een beetje met je na het akelige bericht over het overlijden van je jeugdvriendje?  Was echt een treurig verhaal, laat mij ook weer even zien hoe moeilijk mensen het in hun leven kunnen hebben (dat weet je natuurlijk wel, maar zo word je er toch echt weer mee geconfronteerd). Ik kan me ook voorstellen dat het een raar gevoel is, dat daarmee een gedeelte van jouw jeugd weg is. Daar ontbreekt nu een stukje aan.  Het is van een heel ander niveau, maar twee weken geleden overleed mijn favoriete leraar (Nederlands) van mijn middelbare school.  De man was 90, dus daar mag je niet over mopperen, maar het emotioneerde me toch. Vooral omdat het voor mij voelde als een soort definitief afscheid van mijn middelbare schooltijd. Eigenlijk ook weer gek, want we hebben een heel actieve appgroep van oud-klasgenoten.

Je vertelde ook dat je bang was om de straat op te gaan. Heb je inmiddels de intake voor de therapie gehad ? Ik ken sociale angsten uit mijn eigen omgeving (en ook via mijn werk natuurlijk). Dat kan behoorlijk ingrijpend zijn. Helpt het als je met je kinderen naar buiten gaat of maakt dat het juist lastiger? Ik hoor wel (van mijn studenten die er last van hebben) dat therapie vaak best snel werkt. Die angst is dan vaak niet helemaal weg, maar ze hebben wel geleerd om ermee om te gaan. En dat betekent dat je toch weer dingen kunt ondernemen en niet afhankelijk bent van anderen.

Ik had niet gedacht dat het project het zo goed zou gaan doen

Ik had een uitnodiging voor de presentatie van de website van Schrijven naar de Toekomst. Jij ook? Ik ben het vergeten, vind het wel jammer want ze hadden er veel werk van gemaakt. Voel me ook een beetje schuldig ten opzichte van Marilien (0, als ik deze brief ook naar haar stuur, ziet ze dat ik het ben vergeten….).

Ik had niet gedacht dat het project het zo goed zou gaan doen. Geslaagde crowdfundingsactie, subsidie, kleine tentoonstelling in het Amsterdam Museum, best bijzonder. Ze hebben er ook heel veel energie in gestopt.

Volgende week is er de Health Week op universiteiten

Als ik nu naar buiten kijk, heb ik er wel een beetje spijt van dat ik nog ben blijven werken. Had nu ook in het zonnetje buiten kunnen zitten. Lekker relaxed met een krantje of een boek. Nou ja, er zullen ook wel weer mooie dagen komen, als ik echt met pensioen ben. Volgende week is er de Health Week op universiteiten. Wij hebben bedacht dat studenten dan met ons een afspraak kunnen maken, dat we dan gaan wandelen en dat ze met ons over een onderwerp kunnen praten. Dat doen we individueel en niet in een groep. We werken vlakbij Artis, dat is gesloten, maar alle flamingo’s zitten in een gedeelte waar je altijd zo naartoe kunt lopen. Een geliefd wandelingetje. Het zal sinds ik op de UvA werk het eerste echte contact met een student zijn. Ik zag dat er een paar Chinese studenten ingeboekt hebben. Dat vind ik altijd lastig want ik kan hun Engels vaak niet goed verstaan. Ze doen erg hun best, maar de uitspraak van het Engels is heel lastig voor ze. Nou ja, dan maar kijken naar de flamingo’s.

Er heerst toch altijd een wat bedrukte sfeer

Over een half uur gaan we weer naar het  Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Mijn vrouw moet, ondanks de goede uitslag, daar nog wekelijks heen. Het is ongeveer tien minuten lopen van ons huis, dus dat scheelt veel.

Het is een raar ziekenhuis, best wel mooi, maar je weet dat iedereen die daar rondloopt kanker heeft. Er heerst toch altijd een wat bedrukte sfeer. In een ander ziekenhuis zijn er altijd ook wel wat minder ernstige dingen, zoals een gebroken been of zo. 

Dan meteen nog maar een medisch dingetje; met mijn oog gaat het goed, de chirurg was tevreden, maar ik zie met mijn rechteroog toch behoorlijk minder scherp dan met mijn andere oog. Kan nog bijtrekken, kan een half jaar duren.

We zijn nu teksten aan het verzamelen over het thema eenzaamheid

Ik ben ook weer druk bezig met mijn toneelgroep. Het is lastig om je ergens op te richten, omdat je niet weet wanneer je weer echt het theater in kan. We zijn nu teksten aan het verzamelen over het thema eenzaamheid. Komt ook een beetje voort uit de corona-ellende. We weten nog niet wat we ermee gaan doen. Gaan we een Zoom-voorstelling maken, gaan we monologen maken of gaan we mensen erbij betrekken die daar een mooi verhaal over kunnen vertellen? We willen eigenlijk ook iets gaan doen met generatieverschillen en eenzaamheid en dus jongere mensen bij het project betrekken. Daar zijn we ook naar op zoek. Eén van onze spelers woont in Drenthe. Dat is natuurlijk lastig repeteren (met Zoom juist weer erg handig). Hij kan erg goed zingen en hij maakt nu een voorstelling met veel muziek over een componist uit de Renaissancetijd. Die voorstelling komt straks in een aantal kerken in het noorden van het land. Idee is (misschien) dat wij daar scenes bij zouden kunnen gaan spelen. Maar dat betekent waarschijnlijk wel repeteren in Drenthe. Dus eigenlijk hebben we nu twee projecten.

Beste Zoë, ik sluit mijn brief hier even af. Hoop dat je tijd vindt om weer een brief terug te schrijven.

Groeten,

Jan