Mijn ouders bewaarden echt alles...

Lieve Maria,

Sorry voor het weer lange uitblijven van mijn brief, het bleef druk, en nu het ouderlijk huis binnen enkele weken leeg opgeleverd moet worden, is die drukte alleen nog maar toegenomen.

Goed dat je me uitlegt over de chronische infectie en dat de klachten lijken op die van een chronisch vermoeidheidssyndroom. Natuurlijk wilde ik een deel van die documentaire zien.

Over 2,5 weken, na Kerstmis, gaan we inderdaad naar de familie van Lucia in Argentinië.

.... heerlijk om je even midden in de winter onder te dompelen in zomerse temperaturen

Ik ben wel toe aan een kleine twee weken Argentinië, met wat geluk gaan we ook naar de kust, het hangt er van af want Lucia's moeder is ziek, ze heeft al heel wat chemotherapiekuren erop zitten en de focus ligt vooral op het kijken hoe het met haar gaat. Maar even twee weken 30+ graden heb ik ook wel zin in, het is heerlijk om je even midden in de winter onder te dompelen in zomerse temperaturen. Heb jij leuke herinneringen aan Peru, je schrijft dat je Pedro's familie daar bezocht? En ook familiebezoek in New York en Barcelona? Fijn inderdaad dat zijn moeder en zus hier wonen, Pedro spreekt natuurlijk ook goed Nederlands als hij hier sinds zijn achtste woont.

Ik ben net als jij flexitariër, ik mijd vlees uit de bio-industrie, af en toe eet ik biologisch vlees of een stukje vis. In Argentinië is dat altijd een issue, ik maak er geen gedoe van, maar al die kilo’s vlees die daar op de barbecue komen, daar heb ik wel moeite mee. Vlees eten is een soort cultus daar, mensen kunnen eindeloos praten over hoe ze hun vlees barbecueën en op andere manieren vlees bereiden. In Peru zal het ook wel populair zijn. Mijn beste wapen is af en toe een lekkere vegetarische schotel maken voor de hele familie, wat ze wel kunnen waarderen. Ik denk dat ik deze reis mijn eigen burgers van linzen of sojabonen ga maken en wie weet kan ik ze daar ook toe verleiden.

Wat leuk dat je paard gereden hebt! Zelf ben ik nooit zo’n 'paardenmeisje' geweest maar las met plezier, jaren geleden, het boek The Horse Whisperer van Nicolas Evans, over een paardenfluisteraar, die een gewond paard en feitelijk ook zijn gewonde baasje, een tienermeisje, erboven op moet zien te krijgen. Van het hectische New York voert het boek je mee naar het rustige en pittoreske Montana. Ik denk dat jij als paardenliefhebster dit boek mooi zult vinden, misschien ken je het al. De Nederlandse titel is De paardenfluisteraar.

Arme moeders die geacht werden achter elkaar kinderen te baren

Jouw vader komt uit een gezin met dertien kinderen schrijf je, een katholiek gezin? Mijn moeder komt uit een gezin van negen, haar stiefmoeder uit een gezin van zestien. Arme moeders die geacht werden achter elkaar kinderen te baren, lijkt me. Ikzelf kom uit een nest met vijf kinderen, ik ben de jongste. We zijn over het algemeen internationaal gericht, mijn oudste zus woont alweer bijna vijfenveertig jaar in Frankrijk met haar man, kinderen en kleinkinderen, zus nummer twee is getrouwd met een man uit New York state, zus nummer drie met een Nederlander maar ze hebben wel een buitenhuis in Frankrijk, mijn broer is hertrouwd met een Nederlandse maar daarvoor met een Française, en mijn verhaal ken je. Desondanks is ons leven nu erg op Breda gericht omdat we om beurten naar mijn moeders verpleeghuis gaan en het huis leeg moet. Ik ga het ouderlijk huis wel missen, maar zal ook blij zijn als de klus van het opruimen/ leegruimen erop zit, mijn ouders bewaarden echt alles…

Met Lucia spreek ik meestal Spaans. Voor haar 'inburgering' zou Nederlands beter zijn, maar met haar cliënten in de thuiszorg spreekt ze al dagelijks Nederlands en dat vindt ze welletjes. Ik vind het zelf wel leuk Spaans te spreken, zo blijf ik het goed oefenen.

De laatste tijd schiet meditatie erbij in, ik heb er de energie niet voor met zo’n drukke agenda, juist dan zou meditatie rust kunnen geven maar ik pak het wel weer op als ik wat meer rust heb.

Je schrijft dat door je ziek-zijn er niet veel vrienden zijn overgebleven. Wat triest is dat. Gelukkig heb je Pedro en zijn familie hier en lieve buren, en hopelijk nog een handjevol mensen die je steunen.

.... ik investeer eerlijk gezegd weinig in vrienden

Ik ben niet iemand met heel veel vrienden, ik ben meestal druk bezig en investeer eerlijk gezegd weinig in vrienden. Ik ga af en toe naar een eetclubje en zie daarbuiten wat vriendinnen, maar zeker door het mantelzorg-verhaal in combinatie met werk en privé thuis is daar weinig tijd voor. Ik mis het wel een beetje.

Heb je plannen voor Kerstmis en oud en nieuw? Vier je dat samen met Pedro?

Als mijn moeder zich oké voelt, haal ik haar de 25e op en komt ze bij ons thuis eten, samen met Lucia, mijn Amsterdamse zus, haar man, dochter en de vriend van haar dochter. Ze blijft dan slapen bij ons en de volgende dag breng ik haar naar mijn broer en daar vier ik Tweede Kerstdag met familie.

Ik hou het hierbij, ik ben grieperig en merk dat, alhoewel ik deze brief al een tijd wil schrijven, mijn hoofd niet zo meewerkt.

Heel gezellige kerstdagen en oud en nieuw en graag weer tot horens!

Hartelijke groet terug,

Noor

O jee, zeven jaar

Buongiorno caro Pieter,

Ik heb je vorige brief, brief 4, met belangstelling gelezen (en natuurlijk ook brief 5).

Wel goed dat je alles in een dagboek opschrijft. Soms kun je je niet alles goed herinneren of misschien herinner je je toch iets anders en als je het dan terugleest na enige tijd denk je soms … o ja, zo was dat. Dat gebeurt mij tenminste. Ik neem me ook wel eens voor om een en ander op te schrijven en begin dan vol goede moed, maar er komt altijd wel iets tussen en dan verwatert het.

Ja, heerlijk weer lente. Mijn voorkeuren zijn toch de lente en herfst. De zomer is in Nederlands altijd te heet of eigenlijk benauwd. Tot zo’n 23/24 graden is het heerlijk, daarna wordt het erg benauwd en zonder wat te doen ben je kletsnat. De zomer is meestal ook lastig en vervelend voor de COPD’ers en reuma-/artrose patiënten onder ons. De lente daarentegen heeft weer die pollen, daar hebben veel mensen met allergieën weer last van. De natuur is niet voor iedereen ‘gezond’. Ik ben dan wel Italiaanse, maar ik heb het liever iets koeler, alhoewel ik de Italiaanse warmte wel kan verdragen, die is ‘droger’.

Mijn voorkeuren zijn toch de lente en herfst. De zomer is in Nederlands altijd te heet of eigenlijk benauwd.

O jee, zeven jaar … dat is wel een hele sprong voorwaarts. Je hebt het al allemaal duidelijk voor ogen en uitgewerkt, zo lijkt het mij toch. Wat een interessante ontwikkelingen beschrijf jij. Ik zal ook eens een poging wagen. We zijn in het jaar 2028:

Mijn huis is in 2021 gelukkig verkocht na ruim tien maanden te koop te hebben gestaan. Ik ben inmiddels heerlijk gewend in mijn ‘nieuwe’ huis, waar ik sinds 2021 in ben gaan wonen. De pandemie van 2020/2021, COVID-19, is nog niet helemaal uit de wereld, maar heeft zijn opvolging gehad met een andere infectie die in het klein is begonnen en later weer verspreid is over de wereld. Al heeft men van de eerdere pandemie wel geleerd, deze nieuwe heeft de wetenschappers toch weer voor raadsels gesteld. Er zijn een aantal herkenbare signalen en symptomen die men snel onder de knie had, maar ook hier zijn weer een aantal andere symptomen die voor vele zieken en erger gezorgd heeft. Het lijkt wel een vreemde mix; het midden tussen een virale en bacteriële infectie. Maar gelukkig heeft de wetenschap redelijk snel kunnen schakelen en was deze pandemie sneller ‘onder controle’ dan die van '20/'21. We schieten in-en-uit allerlei landelijke aanpassingen en het ‘normaal’ zoals we dat voor 2021 weer (terug) wilden is toch niet helemaal terug, of in ieder geval niet voor lang.

De eetcultuur heeft de laatste jaren ook een grotere verandering doorgemaakt dan in vele jaren daarvoor. Meer aandacht voor vegetarisch/veganistisch en minder vlees en dergelijke. Het aantal veeboeren in Nederland is drastisch verminderd. Wat dan weer wel met zich meebrengt is dat er vlees geïmporteerd wordt. De (milieu-)problematiek is dus eigenlijk meer verschoven. Het aantal boeren is gereduceerd in Nederland, net zoals de vissers.

Bijvoorbeeld de tabak, deze is verbannen uit de supermarkten, is peperduur geworden door allerlei prijsstijgingen en is alleen op bepaalde punten nog wel verkrijgbaar, uiteraard speelt dit de illegaliteit ook weer in de hand.

De supermarkten worden anders ingericht dan in 2021, veel meer aandacht voor de gezonde takken. Sommige artikelen worden niet meer verkocht in de supermarkt. Bijvoorbeeld de tabak, deze is verbannen uit de supermarkten, is peperduur geworden door allerlei prijsstijgingen en is alleen op bepaalde punten nog wel verkrijgbaar. Uiteraard speelt dit de illegaliteit ook weer in de hand. De winkelstraten vertonen een ander beeld, maar er zijn nog wel winkels. Er worden zelfs weer nieuwe geopend. Het online shoppen is wat gestabiliseerd/afgenomen, men wil toch de ‘lijfelijkheid’ van het persoonlijk passen, voelen et cetera in de fysieke winkel niet helemaal kwijt.

Het reizen wordt wel meer gecontroleerd/gereguleerd. Verschillende landen en continenten passen met regelmaat hun eisen aan en zomaar instappen en ergens in de wereld uitstappen is niet altijd meer ‘gewoon’. We wennen er wel aan, maar je moet je wel heel goed de landelijke ‘regels’ en eisen eigenmaken, anders kun je voor een rare verrassing komen te staan en komt het zelfs voor dat je in een bepaald land niet toegelaten wordt en weer terug moet naar Nederland.

Gelukkig zijn de windmolenparken niet extreem doorgezet/aangelegd. Ik vond/vind het een vreselijk gezicht. De zonnepanelen zijn inmiddels ook weer aan de zoveelste upgrade toe, maar de ‘zelfdenkende’ dakpannen als alternatief zijn meer in opkomst. Daarnaast zijn er meerdere ontwikkelingen op het gebied van energie, die soms gekke vormen aannemen. The sky is the limit! De universiteiten, maar ook mbo’ers en ‘uitvinders’ komen met heel gekke voorstellen, er zijn zelfs tv-programma’s aan gewijd. Kernfusie, als het schoon en veilig kan, is een goed alternatief, maar er zijn toch nog wel veel vooroordelen en Nederland zou Nederland niet zijn als er ook hier niet weer veel meningen over waren. Discussies alom steken regelmatig de kop op, dat maakt besluitvorming ook niet gemakkelijker. Fake news, protesten en zelfs lijfelijke aanvallen zijn op gezette tijden niet van de lucht.

Het weer heeft steeds meer extreme vormen aangenomen. Het ene (warmte)record na het andere wordt verbroken. Dat was al enige jaren aan de gang, maar gaat de laatste jaren in een hoger tempo. De lange sneeuw- en ijsweken in de winter zoals toen ik kind was en ik regelmatig met de slee naar school ging en vaak ging schaatsen op natuurijs, zijn een verre herinnering. Dit kunnen de kinderen/jongeren zich nauwelijks meer voorstellen. Inmiddels is het heel gewoon geworden dat in vele huizen enige vorm van airco aanwezig is, anders is het regelmatig niet uit te houden van hitte. Jaren geleden was een airco toch wel een luxe-artikel, nu is het eigenlijk noodzaak. Ook de verpleeghuizen zijn of worden aangepast, de ouderen lijden erg onder de hitte. Overlijden ze niet aan een (virus-)infectie, dan is het wel aan de hitte. Aangezien de weersontwikkeling erg snel gaan, lopen de aanpassingen altijd achter op de werkelijkheid.

Veel extremen ontstemmen de weergoden, en overstromingen en andere natuurverschijnselen ontregelen de leefwereld en zodoende ook de vakantievierders

Nog even en dan is het vakantievieren omgedraaid. Waar de Nederlanders, de Duitsers et cetera jaren geleden naar het zuiden gingen voor de warmte, bijvoorbeeld Italië of Spanje, komen de Italianen en de Spanjaarden naar Nederland. In die landen is er geen peil op het weer te trekken, je kunt er niet meer op weken van mooi weer rekenen, zoals vroeger. Veel extremen ontstemmen de weergoden, en overstromingen en andere natuurverschijnselen ontregelen de leefwereld en zodoende ook de vakantievierders. Het noorden van Europa, en met name Nederland wordt hét nieuwe vakantieland voor de zomervakantie.

Mijn dochter werkt als practitioner in een fijne huisartsenpraktijk. Ze heeft het naar haar zin en kan veel goed werk verrichten. Ze heeft en leuke gezellige vriend en ze is inmiddels moeder geworden van een mooie zoon, een gezonde leuke knul, die haar en mijn leven verrijkt met zonnige stralen.

Ikzelf werk al enige tijd alleen nog als ik ‘de krenten uit de pap’ kan halen, dit is een prettig voorrecht. Soms komen leuke opdrachten mijn kant op, daar stort ik me dan graag op. Daarnaast ben ik ook meer creatief bezig en verkoop ik zo nu en dan ook wel wat. Eerst was dat wat raar, maar inmiddels went dat wel en ben ik er trots op. En reizen … tja, dat doe ik toch nog steeds graag en zo vaak als ik kan.

Zo, de waarzeggersbol is inmiddels in de ‘spaarstand’ 😊. Mijn ‘aanpak’ is wat anders dan die van jou. Ik hoor wel wat je ervan vindt.

Cari saluti e buona serata.

Ciao

Irina

NB
Ik heb je eerder gevraagd waar je vrouw vandaan komt uit Amerika, maar daar heb je geen antwoord op gegeven. Vind je het misschien vervelend dat ik je dit vraag? Is geen probleem hoor, we hoeven ook niet alles te vertellen natuurlijk