Heb er vertrouwen in

Lieve Christine,


Hoe vaak heb ik niet aan je gedacht de afgelopen maanden. Heel, heel vaak, maar om te schrijven was geen ruimte. Nare, verdrietige omstandigheden waren de oorzaak dat ik niet in staat was om ook maar iets op papier te zetten.

De wereld die op zijn kop kwam te staan toen mijn zusje te horen kreeg dat ze longkanker met uitzaaiingen had. Behandeling levensverlengend. Weken van zorgen voor haar en alle tijd die we hadden voor ondersteuning. Totdat we weken later te horen kregen dat de punctie een hele andere uitslag gaf. Niet de longen waren de oorzaak van de uitzaaiingen, maar de lymfeklieren. Dat blijkt een heel ander verhaal te zijn met een totale andere behandeling die haar levenskansen enorm vergroten. Wat een opluchting! Maar mijn zusje is natuurlijk nog heel ziek en moet nog door vele behandelingen heen. Maar haar en onze toekomst met haar ziet er heel veel beter uit.

Nare, verdrietige omstandigheden waren de oorzaak dat ik niet in staat was om ook maar iets op papier te zetten.

In die tijd werd mijn man gekatheteriseerd en we hopen binnenkort een oproep te krijgen over het plaatsen van een stent. Ook deze periode was zorgelijk en ook vaak angstig. Er is ook nog veel onduidelijk omdat drie ziekenhuizen kijken naar zijn probleem en krijg daar maar eens een goed beeld van. Hij is een sportman en staat al maanden op half vermogen wat sporten betreft. Daar wordt hij niet vrolijk van en dan ook nog de vakanties, waar we liefhebbers van zijn en die niet gepland kunnen worden. En vergeet die lange coronatijd niet waar we toch weinig in hebben kunnen ondernemen. Genoeg geklaagd, maar het lucht even op.


Wat een vreselijk droevig verhaal over jullie vriend die veel te vroeg is overleden. Wat een verdriet, ellendig en een moeilijke tijd om weer een beetje terug te komen op de rit. Heel veel sterkte.
Je kind op de middelbare school. Ik vind het mooi om al die vragen die je opschrijft te lezen. Ze zullen beslist niet allemaal tegelijk tevoorschijn komen maar zo nu en dan komen ze aan bod. De weg naar volwassenheid is niet altijd makkelijk, maar je zoon heeft een prachtige moeder naast zich staan die er altijd voor hem zal zijn. Daar gaat hij veel kracht uit halen. Ben maar niet te bang en kijk niet te ver vooruit. Heb er vertrouwen in, en zeker omdat het tot nu toe ook goed is gegaan. De basis is gezet en daar komt niemand meer aan.

Ben maar niet bang en kijk niet te ver vooruit

Christine 40 jaar, van harte gefeliciteerd. Wat kunnen we toch allemaal verschillend met leeftijden omgaan. Ik kon niet wachten toen ik 40, 50 en 60 werd. Ik vond het prachtig, iedere tien jaar veranderde er zoveel. Ik voelde me steeds sterker, zelfverzekerder en dus vrijer. Zoveel mooie en leuke dingen die nog op je pad komen en ook nog leuke banen. Nu wordt het langzaam een ander verhaal want met 70 laat je toch al wat steekjes vallen. Maar daar ga ik me nog maar niet druk over maken en als ik het goed begrijp horen al die losse steekjes bij deze leeftijd en mag het gewoon. Dus laat maar waaien. Ik hoop van harte dat je verjaardag een verrassende draai heeft gemaakt en het heel gezellig is geweest. Het rijk der veertigers wordt beslist ook weer heel bijzonder, neem dat van mij aan.

Het rijk der veertigers wordt beslist ook weer heel bijzonder, neem dat van mij aan

Wat geweldig dat je bijna iedere dag danst. Ik geloof je direct als je zegt dat je daar zoveel positieve energie uit haalt. Even je hoofd leeg dansen, in mijn geval leeg fietsen. Ik weet zeker dat heel veel mensen minder psychische klachten zouden hebben als ze iedere dag even een andere inspanning zouden leveren in plaats van hun dagelijkse handelingen.
Heb je gelezen dat Venlo er een prachtig nieuw museum bij heeft gekregen? Echt geweldig en de twee musea liggen nu op steenworp van elkaar. Hier kan ik echt trots op zijn omdat ik in een stad woon waar de gemeente veel geld pompt in culturele bezienswaardigheden en activiteiten. Daar is Venlo heel sterk in geworden, heel bijzonder. Wie weet kom je eens deze kant op om een kijkje te nemen, maar dan ga ik wel met je mee.


Jij houdt van fruit en ook ik ben er wild op, maar zonder soep zou ik niet overleven.
Christine, jullie zitten nu in de herfstvakantie, denk ik. Hopelijk wat extra vrij om samen te genieten.
Heel veel lieve groeten en ook ik kijk uit naar berichtjes van jou.


Liefs, Marjan

Je moet het in je vingers hebben en vooral in je hart

Lieve Nicole,

Volgens mij is het schrijfproject echt wel kies met wat zij uit de brieven halen. Ik heb daar vertrouwen in.  De vraag is nog of onze brieven gekozen zullen worden.

Ik ben een witte tovenaar toon 2. Op de radio heb ik een lang programma mogen doen om de kalender uit te leggen en vooral het zielenpad. De meneer die mij deed fladderen heb ik gelijk gecheckt en misschien weet je het zelf al wanneer de optelling van twee personen op 14 uitkomt dan heb je een ideale match buiten de zegels.  Deze man en ik zijn samen een 14, maar hij gedraagt zich zodanig dat ik mijn vlinders weer in het potje heb gezet. Ik heb duidelijkheid nodig en een goede communicatie. Dat geeft hij niet.

Mijn hart is nooit meer geheeld van die breuk

Op mijn 21ste leerde ik mijn grote eerste liefde kennen. Hij was getrouwd en ik ben er na veel ellende van weg gelopen. Hij was dertien jaar ouder. Ik zag hem zeven jaar geleden plotseling in Hilversum bij een concert, nog steeds met zijn vrouw en het gevoel was gelijk terug. Ik ben nooit meer naar die plek gegaan om te vermijden hem nog eens te zien.  Mijn hart is nooit meer geheeld van die breuk. Ik zal je de details besparen, maar het was een smartelijke toestand.  Ik was jong en zo groen als vers lentegras. Afijn ik vond dit weer zo apart, de Maya en dit, al is het niet één op één hetzelfde dan nog.

ik was totaal omringd door het virus...

Helaas betekent het niet dat zorgmedewerkers ook altijd geschikt zijn voor het werk. Je moet het in je vingers hebben en vooral in je hart.  Ja, ik werkte dus op een gespecialiseerde COVID-afdeling, slecht beschermd nog in de eerste golf, daarom ben ik ziek geworden. Wij lieten mensen ook douchen, dan was mijn plastic pak nat en dan ben je onbeschermd. De afdeling was ook vacuüm gezogen. Men dacht dat dat moest, omdat iedereen aan de zuurstof lag. Dus je begrijpt, ik was totaal omringd door het virus, het heeft zich totaal kunnen nestelen.  Nog steeds hoest ik harde stukken groen slijm op, de ene dag is het erger dan de andere. Het verloop is ontzettend grillig. Na tien maanden ziek zijn durf ik wel te zeggen, dat de kans heel klein is, dat ik ooit weer de oude word.  Toch zou ik het weer doen. Er voor mensen zijn op de rand van het sterven, is onbeschrijflijk mooi om te mogen doen.  Het zal in kleine beetjes moeten slijten. Het is teveel geweest. Als ik een collega op tv iets hoor zeggen in die richting schiet ik vol en dat zal nog wel even zo blijven.  Ik zit ook teveel alleen. Mensen zijn bang, terwijl ik echt niet meer besmettelijk ben. Maar angst is een slechte raadgever.  Ik kom hier sterker uit dan ooit, dat weet ik zeker en dat is ook mijn houvast!

Met Leo zou ik graag werken, die snapt het!

Die Leo van je vader?  Zet hem in een gouden lijstje, dat is hij waard! Deze mensen zijn zeldzaam. Met Leo zou ik graag werken, die snapt het!

Geniet met je kinderen en je Lief van de hopelijk mooie paasdagen en tot schrijfs,

Liefs 🙏 Anne

Rouwen kost veel tijd

Hoi Anne,

Rouwen kost veel tijd. Zeker in combinatie met een werkend alleenstaand-moeder-bestaan, vandaar dat ik pas nu (zondagochtend 7.29 u.) weer begin aan een brief jouw kant op. Jongste dochter zit hier al beneden op de bank, oudste slaapt nog. En dan is er nog een logee, de dochter van mijn broer, zeven jaar, net als mijn jongste. Ook die ligt nog in bed. Ik zit aan tafel met een kop koffie in pyjama nog met naast me het kaarsje met de foto van mijn vader. De afgelopen week was er één van dof verdriet en grote levendigheid. Ik ben niet ongelukkig, vol liefde zelfs, maar ook moe. Mijn lijf doet zeer en de tranen stromen zo nu en dan rijkelijk.

....het 'opduiken' van jullie beiden in mijn leven voelde ineens als een soort steunbetuiging....

Dankjewel voor je lieve woorden, die deden goed.  Het afscheid afgelopen maandag was mooi. Het trof me later dat jouw naam Anne is. Omdat ik onlangs in contact ben gekomen met een lieve buurtgenote, die Anna (Lies) heet, een vrouw die wat ouder is dan ik. Mijn vaders moeder heette Anna,  het 'opduiken' van jullie beiden in mijn leven voelde ineens als een soort steunbetuiging vanuit die kant. Kan me niet schelen of het waar is of niet, ik vond het een mooie gedachte. Mezelf leren bemoederen is een lange tijd een thema in mijn leven geweest en met twee Anne/Anna's in mijn leven weet ik me een beetje 'begrootmoederd'.

Hoe gaat het met jou? Je bent herstellende van corona, al een flinke tijd inmiddels toch? Ik heb een aantal maanden een zzp-opdracht gedaan bij Kentalis, waar ik onder andere collega's verving die corona hadden gehad. Dat herstel ging soms een stuk trager dan ze hadden verwacht. Hoe is dat bij jou? Heb je al perspectief op terugkeer naar je werk? Is dat überhaupt je plan? Of neem je het dag per dag? In 2018/2019 heb ik zes maanden thuis gezeten als gevolg van een forse burn-out. Daar heb ik veel van geleerd, dingen die ik ook nu nog dagelijks toepas. Bijvoorbeeld 'stap voor stap' , zoals ik dat noem, niet meteen honderd stappen vooruit denken (inclusief beren die ik op de weg zag), maar beginnen met stap één. De tijd nemen, wachten met reageren, dingen eerst goed doorvoelen en mijn behoeften aangeven, enfin, je kent het wel. En ik heb geleerd om pauzes te nemen, bewust tijd te maken om te genieten, me minder en minder te laten leven door wat systemen en procedures vanuit de samenleving menen te kunnen bepalen. Dat laatste is een proces waar ik nog steeds in zit.

.....te veel systeembevrediging......

Al voor het overlijden van mijn vader besloot ik in maart werkgewijs weer even een pas op de plaats te maken, om te bezinnen op wat ik ga doen de komende tijd. Ik wil werken vanuit plezier, eenvoud en authenticiteit.  Ik merkte toch, dat ik weer last begon te krijgen van onderdelen in mijn werk die te veel van achter de computer gedaan moeten worden, te veel systeembevrediging zijn, te veel onzin eigenlijk, als je het mij vraagt. Dus ik heb mijn zzp-opdracht beëindigd, en werk voor nu alleen nog 6 uur per week in loondienst. Daarnaast ben ik bezig met de jutbus (jutbus.nl :-)) en een andere zzp-klus die me ook aanspreekt. Financieel teer ik mogelijk wat in op mijn spaarrekening, maar dat is het me waard. Het enige is, dat ik dan ook te weinig uren maak om voor volledige kinderopvangtoeslag in aanmerking te komen. Vroeger zou ik daar heel zenuwachtig van worden en mijn werkkeuzes laten afhangen van wat de belastingdienst vraagt. Daarin maak ik nu andere keuzes. En dat voelt goed.

Het past bij de tijdgeest ook, dat besef ik maar al te goed. Meer en meer autonoom handelen, vanuit bewust gekozen en doorvoelde drijfveren van binnenuit. Zoiets.

Gisteren zei ik nog tegen mijn oudste dochter dat het een historische tijd is, waarin we leven. Ze maakte zich zorgen om de uitslag van de verkiezingen. Mooi om te zien hoe politiek bewust ze is op haar veertiende. Ik heb vertrouwen in deze nieuwe generatie, en ik zal pal achter ze staan bij alle stappen die ze moedig voorwaarts zetten. Nou, dat klinkt weer plechtig. Maar het is zo.

Soms worden de dingen ineens heel duidelijk, in het aanzicht van leven en dood

Ik vertel je graag nog meer en ik luister ook graag naar nog meer over jou. Mijn 'verkering' van veertien maanden, de eerste serieuze relatie na mijn scheiding eind 2014, heb ik onlangs ook verbroken. Had ik dat al verteld? Soms worden de dingen ineens heel duidelijk, in het aanzicht van leven en dood. Enfin, never a dull moment met Van Troost, zoals ik vriendinnen appte van de week.

 Lieve Anne, ik hoop dat je het goed hebt en ik kijk er naar uit om van je te horen. Maar neem je tijd, dat ook.

Groetjes,

Nicole.

Mooi wat je schrijft over de troost van de verbeelding

Ha Machteld,

Het was geen vrolijke maand voor je, begrijp ik uit je brieven. Eerst de stormachtige gedachten over het einde der tijden die je met de zeewind door je hoofd liet waaien en dan ook nog de zorgen en schrik over je vader. Blij om te lezen dat het goed afliep. Ik herken wat je schrijft over die sluipende intrede van klein verlies. Hoewel mijn ouders pas halverwege de zestig zijn, is er steeds meer vergeten, klunzen en pijntjes hier en daar wat zich slechter laat negeren en verbergen. Mooi wat je schrijft over de troost van de verbeelding. Het is zowel een zegen als een vloek, zo ervaar ik dat ook zelf. Sinds een aantal jaren besloot ik mijn verbeelding wat minder te voeden. Het maakt me stabieler minder vaak somber, maar ook minder van het ‘scheppen’ zoals jij dat noemt. Ik mis het en ik mis het niet. Het euvel nu verworden te zijn tot een ‘denkend hoofd op pootjes’ neem ik voor nu dan maar even op de koop toe. Hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik wel zoek naar mijn equivalent van een ambachtelijke drukkerij, zodat het er zal zijn wanneer het hoofd van de pootjes dreigt te vallen ten gevolge van al te veel zorg en verantwoordelijkheden. Ik zoek het in de groene hoek: plantjes, al dan niet gekweekt, maar allemaal geworteld in aarde en een kruin in de wind. Over twee weken maak ik kennis met een dame die een pluktuin runt en dat combineert met het begeleiden van mensen die reïntegreren en een plek voor kinderen om buiten te zijn en te leren hoe groente groeit.

Liefst niet ten koste van onszelf, maar ach, dat zie we dan wel weer

Ook ik ben overigens begonnen met het lezen van Harari, maar dan Eenentwintig lessen voor de eenentwintigste eeuw. Eigenlijk lees ik ze dan niet de juiste volgorde, maar als ik jou zo lees, ben ik wel met de meer opbeurende keuze begonnen. Zoals je Sapiens beschrijft doet het me denken aan een van mijn lievelingsboeken, Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst. In net iets meer dan 180 pagina’s beschrijft hij de menselijke geschiedenis van half reptiel, nog net niet zo vroeg als de big bang, tot en met de homo economicus. De strekking is inderdaad dat we in grote haast lijken te verkeren als het gaat om de vernietiging van de wilde wereld. Liefst niet ten koste van onszelf, maar ach, dat zie we dan wel weer.

“…om maar eens even tot de kern van de zaak te komen, alles is stilaan toch aanwezig en ‘t weet ‘t, ‘t riekt ‘t als het ware om zich uiteindelijk in volle glorie te smijten op datgene waarvoor het uit de kreeke kroop en zich metamorfoseerde tot een wezen dat alle beesten overmeestert. Dat ene, in de verte voorlopig genaamd ‘iets’. ‘Iets’ dat het bereiken wil en waarvoor het de macht over alles noodzakelijk acht. Macht over zichzelf en over de wereld, eventueel in omgekeerde volgorde en het heerst, maar pas volledig als het ook de dood beheerst.”

Al met al geen schone en lieve geschiedenis, maar toch licht verteerbaar zoals Verhulst dat weet te vatten met zijn Vlaamsplatte woorden. Smijten. Wijven. Ge moogt.

Het is dus louter de vraag wanneer wij de pechvogels zullen zijn

Je vraagt of ik optimistisch ben over de toekomst. Moeilijke vraag. Er is niet zoveel reden tot optimisme. Toch is het er vaak wel in mij. Het is een gevoel dat ontspruit uit een cocktail van voorspoed en een prettig afgestelde hormoonhuishouding. Dat laatste wil zich nog wel eens even zo onstuimig tonen als het weer in september. En dus is mijn denken over de toekomst een soort bloemlezing van schaamteloos naïeve bespiegelingen over toegroeien naar een zekere balans en harmonie van ons mensen met de wereld en met aan het andere uiterste hel en verdoemenis van zich opeenvolgende ontwrichtende episodes. Het valt overigens niet uit te sluiten dat het laatstgenoemde zwarte scenario de weg bereidt voor de utopie zoals ik die ook denkbaar acht. Laten we wel wezen: die hel, bestaande uit ernstige epidemieën, hongersnoden, natuurrampen en sociale ontwrichting is al realiteit op veel plekken in de wereld. Het is dus louter de vraag wanneer wij de pechvogels zullen zijn. Misschien is wat we nu meemaken het begin van dat verhaal. Ja, dat is wel iets om bang van te worden, maar ook iets wat dwingt tot dankbaarheid. We hebben het maar mooi voor elkaar, toch al zo’n 75 jaar en misschien wel meer. Je zegt in jouw brief iets moois, wat overigens ook wezenlijk is. De angstige tijd waarin je voor je ouders zorgde was ook fijn en gezellig. Dat dat kan zou de grootste reden tot optimisme moeten zijn; wat er ook gebeurt, we blijven, we zijn. Ik denk dat we niet eens hoeven vluchten in verbeelding om in het leven de lichtheid en een moois te zien. 

Het is ook best een goed idee om soms van het ergste uit te gaan

Het is ook best een goed idee om soms van het ergste uit te gaan zoals ook jouw moeder deed. Het is een beetje oefenen, zodat je de weg weet als het ergst denkbare ook echt gebeurt en je emoties en dichte mist optrekken in je hoofd. Misschien vind je dan op de taste weg of leg je je neer bij het niet weten.

Interessant trouwens, jouw boek. Misschien moet ik het eens lezen. Ik zie veel vrouwen de sprong wagen naar het moederschap. Sommigen vliegen weg, anderen slaan te pletter op miskramen, eenzaamheid of andere onvoorziene teleurstellingen. Ik ben benieuwd of het nu veel anders is dan toen jij erover schreef. Ik denk dat er steeds meer openheid en eerlijkheid is. Dat de achterblijvers, een groep waar ik mij bevind, aarzelen. Toen ik 25 was, wist ik dat ik moeder wilde zijn. Die overtuiging is nu in herinnering. Inmiddels lijkt het knap lastig om de vrouw die ik nu ben te verenigen met moeder zijn. Benieuwd dus naar jouw boek over moederschap, die staat nu per direct op de short list.

Groet,

Marie