Alles sal reg kom

Caro Pieter,

Zo zal de professore jou/jullie dan waarschijnlijk begroet hebben. Wat een prettige manier om de lessen mee te beginnen. Waar was dat in Italië, hoe lang was je daar?  Heb je daar gewoond vanwege werkomstandigheden? Hoe komt het dat jullie zoveel verhuisd zijn? Is dat alleen werk gerelateerd?

Helemaal mee eens, met gevoel kom je een stuk verder.

Ik ben erg benieuwd wat onze briefwisseling ons gaat brengen, een leuk experiment, vind ik.

Met mij gaat het wel ok … afkloppen …
Ik ben erg reislustig en ben graag onder de mensen, maar ik kan het gelukkig ook erg goed met mezelf vinden, dus in deze ‘corona’situatie waarin we ons nu bevinden, verzin ik wel wat om me mee bezig te houden. Ik heb nogal wat hobby’s en anders ontwikkel ik er een. In de creatieve hoek deed ik aan schilderen (moet het misschien weer oppakken) en ik maak wand’creaties’ van stof en andere materialen. Beeldhouwen vind ik ook erg leuk, maar ik vond het in het begin wel wennen om 3-dimensionaal te werken. Daarnaast vind ik ook koken en bakken heerlijk ….  maar niet altijd goed voor de lijn…

Hoe komen jullie eigenlijk in Frankrijk terecht?

Hoe kom jij je dagen door? Ben jij een zogenaamde ‘huisman’ of heb je nog een bedrijf of een baan?
Hoe komen jullie eigenlijk in Frankrijk terecht? Jouw vrouw is Amerikaanse, dus echt een internationaal huishouden bij jullie, erg leuk. Waar komt zij vandaan?

Wat een prachtig gebied waar jullie wonen, heerlijk om daar te wandelen en mogelijk worden jullie ook niet lastig gevallen door veel toeristen.
Ik heb wat familie in Frankrijk, maar niet in jullie hoek volgens mij.

Op dit moment staat mijn werk een beetje ‘on hold’ vanwege corona. Ik krijg mondjesmaat opdrachten.

Ik heb twee dochters. Voor jongeren is het zeker een pittige tijd, maar ik hoor ook van volwassenen en ondernemers dat zij vinden dat er meer met hen rekening gehouden moet worden. Er zijn hier ook veel ouderen die erg eenzaam zijn. Dat virus zet alle levens op zijn kop. Laten we hopen dat er met het vaccineren en/of evt. met medicijn het leven weer wat vrijer wordt, zodat we allemaal meer ruimte krijgen.

Mijn ervaring is dat veel Fransen de Nederlanders vaak betweters en/of te direct vinden, terwijl dat niet altijd zo bedoeld is natuurlijk.

De jongeren van tegenwoordig zijn erg mondig vind ik ook. In Nederland leren ze ook discussiëren en opkomen voor de eigen mening, ik weet niet hoe men daar in Frankrijk tegenaan kijkt. Mijn ervaring is dat veel Fransen de Nederlanders vaak betweters en/of te direct vinden, terwijl dat niet altijd zo bedoeld is natuurlijk.

Goede opleiding UCL! Biedt je zoon veel perspectief en een interessante plek daar in Straatsburg! Ik ken iemand die bij de EU in Brussel en in Straatsburg werkt, misschien heeft hij wel eens met diegene te maken (gehad), alhoewel er veel tolken zijn natuurlijk, dat zou wel heel toevallig zijn. Waar zou je zoon zijn opleiding (eventueel) willen doen? De ene opleiding is de andere niet en alhoewel in Europa veel geregeld wordt, is deze opleiding en ‘waardering’ per land verschillend. Wat goed hij al vier talen spreekt, daar heeft hij zeker veel profijt van. Het huis waarin ik nu woon staat te koop

Het huis waarin ik nu woon staat te koop

Op dit moment heb ik nog wel een andere situatie die veel van mijn aandacht opeist. Ik heb een aantal maanden geleden een ander huis gekocht. Het huis waarin ik nu woon staat te koop. Ik reis dus tussen het oude en nieuwe huis. Er moet van alles gebeuren zowel in het oude als in het nieuwe huis, soms gaat het volgens plan, soms totaal niet … tot ergernis > Wet van Murphy… maar goed, we houden de moed er in. Het kan daarom zijn dat mijn antwoord aan jou iets langer op zich laat wachten dan ik zou willen.

Dan hebben we hier ook nog de coronacrisis waarbij maar één gast/persoon in huis mag komen. Het lukt me op deze manier natuurlijk niet om op korte termijn te gaan verhuizen. Ik wil deze eerste mail ook graag positief en hoopvol afsluiten...

Ik wil deze eerste mail ook graag positief en hoopvol afsluiten met een Zuid-Afrikaanse uitspraak van Jan Brand (Kaapstad, 6 december 1823 – Bloemfontein, 14 juli 1888), de vierde staatspresident van de Oranje Vrijstaat.

Alles sal reg kom (as ons almal ons plig doen), de voorloper van … het komt allemaal  goed ….

Het antwoord is misschien een beetje een rommeltje geworden, ik hoop dat het toch begrijpelijk is.
Ik zie uit naar je reactie.

Buona serata e cari saluti

Irina

We proberen het zo leuk mogelijk te maken

Lieve Irina,

Het woordje 'lieve' gebruik ik niet per ongeluk. Een aantal jaren geleden volgde ik een cursus in Italië en de 'Professore' die de lessen gaf zei aan het begin van iedere les tegen ons: "lieve mensen, welkom op deze zaterdagmiddag. Wat fijn dat jullie er zijn en 'vi voglio bene, per principio'!" oftewel 'Ik hou van jullie uit principe!'. Vanwege het principe dat we meedoen, dat we kozen om daar te zijn en samen hetzelfde te doen. Daarom kies ik ook voor 'Lieve Irina', omdat je meedoet, omdat wij samen iets gaan doen waarvan we niet weten wat het ons gaat brengen. Met liefde gaat dat makkelijker dan met afstand.

Daarom kies ik ook voor 'Lieve Irina', omdat je meedoet, omdat wij samen iets gaan doen waarvan we niet weten wat het ons gaat brengen.

En dan nu om echt te beginnen,

Dag lieve Irina, hallo. Hoe gaat het met je?

Wat ben je aan het doen vandaag? En hoe voel je je? Hou je het leven in de lockdown en met de avondklok nog vol?

Ik heb vandaag met mijn vrouw, twee dochters en de hond een lange wandeling gemaakt. We zijn naar een berg in de buurt gereden, de Montagne de Lure, en tot onze grote verbazing lag daar nog sneeuw, zelfs ver onder de top. De berg is 1860 meter hoog en een iets kleinere versie van de Mont Ventoux. Wij liepen op ongeveer duizend meter hoogte en het was betoverend mooi om door de sneeuw te lopen in de felle zon onder een helderblauwe hemel in een wild bos van alleen maar loofbomen waarvan sommigen honderden jaren oud moeten zijn. Op de terugweg zagen we een thermometer die zestien graden aangaf dus ik denk niet dat die sneeuw nog lang zal blijven liggen.

We hebben ook een zoon. Hij woont sinds september in Straatsburg. Daarvoor heeft hij linguïstiek gestudeerd in London op UCL. Ik neem aan dat jij wel ongeveer weet wat dat inhoudt omdat ik las dat jij vertaler, tolk en docent talen bent. Onze zoon werkt op dit moment voor de tolken van de Raad van Europa. Hij ondersteunt de tolken met het gebruik van het online tolkenplatform Kudo, dat gebruikt moet worden vanwege de coronamaatregelen. Dit betekent dat de tolken niet meer in de plenaire vergaderzaal kunnen zitten maar op afstand live de sessie moeten tolken.  Hij heeft een contract tot en met maart om dat online platform goed te laten draaien. Ondertussen praat hij veel met de tolken omdat hij ook loopt te denken om een studie tot tolk te gaan doen. Omdat we in Italië en Frankrijk hebben gewoond en mijn vrouw Amerikaanse is, spreekt hij al vier talen vloeiend. In welke talen hij zich wil specialiseren weet ik niet.

Welke talen beheers jij allemaal Irina? En hoe pas je dat toe in je werk in de marketing en communicatie? Moet je veel vertalen of schrijf je rechtstreeks in bepaalde talen? En waar heb jij je studie gedaan?

Ik heb door al het verhuizen ook Frans en Italiaans moeten leren. In beide talen heb ik mijn diploma voor niveau B2 gehaald, maar ik spreek ze met een zwaar accent en omdat ik geen werk buiten de deur heb, blijft het moeilijk om het vloeiend te spreken. Maar ik vind het echt leuk om vreemde talen te leren. Engels kon ik al omdat ik na mijn middelbare school bijna vijf jaar in Amerika heb gewoond, nog voordat ik mijn vrouw tegenkwam. Die ontmoette ik jaren later in een café in Amsterdam. Ik ben al meer dan vier maanden niet meer in een café geweest.

Dat lijkt nu bijna iets uit een andere tijd, een ander leven, dat je iemand tegen kon komen in een café.

De lockdowns duren hier nu echt lang. We hadden een eerste lockdown van 17 maart tot 15 juni, de tweede lockdown van begin oktober tot na Sinterklaas en toen is de lockdown eigenlijk vervangen door de avondklok, dus dat is nu ook alweer bijna twee maanden.  De bioscoop is dicht, alle cafés en restaurants zijn al maanden dicht, al vanaf oktober, het enige wat mag is naar school of naar je werk, snel boodschappen doen en dan thuis zitten. We proberen het zo leuk mogelijk te maken met spelletjes doen, muziek maken, lekker eten elke dag, samen Netflix kijken en soms ook juist niet samen Netflix kijken, boeken lezen, wandelingen maken zoals vandaag, en als het regent gaan we tekenen en schilderen.

Voor onze jongste dochter die nog op de middelbare school zit, zijn al die maatregelen echt heel zwaar om vol te houden. Ze zegt regelmatig hoe kwaad ze is dat ze nog steeds haar normale leven niet terug heeft. Ze wil volleyballen! Ze wil met haar vriendinnen naar de film! Ze wil dat stomme masker niet meer op!

Waar dit heen moet en hoe lang dit nog gaat duren, we weten het niet. Misschien dat het vaccineren zal helpen, misschien gebeurt daar ook nog wat mee, dat het toch niet zo goed zal zijn als men nu denkt.

Het is moeilijk in de toekomst te kijken. Ik weet dat dit een van de thema's van deze correspondentie zal zijn, hoe zien we de toekomst over zeven jaar. Ik heb daar op niet moment nog niet veel over nagedacht. Ik maak me zorgen voor de toekomst van het leven op aarde, ik maak me zorgen om dingen zoals drinkwater en CO2 uitstoot en de opwarming van de planeet.

Als er ooit een generatie was die het echt anders zou kunnen aanpakken, dan zijn dat de tieners en twintigers van nu.

Maar ik heb ook hoop en die hoop is toch vooral gevestigd op de nieuwe generatie, de generatie die is geboren zo rond de millennium-wisseling of daarna. Ik vind ze vaak zo slim en betrokken en positief. Ze kunnen zo goed benoemen wat de patronen zijn onder geïnstitutionaliseerd gedrag. Ze kunnen ook zo goed outside the box denken over oplossingen voor complexe vraagstukken. En dan hebben ze al die kennis van al die technologie. Als er ooit een generatie was die het echt anders zou kunnen aanpakken, dan zijn dat de tieners en twintigers van nu.

Irina, mag ik met deze positieve gedachte afsluiten? Er is natuurlijk nog veel meer om over te schrijven. Dit is slechts een begin, de eerste brief. Ik hoop dat je wat aanknopingspunten vindt om op te reageren.

Ik kijk uit naar je antwoord, maar haast je vooral niet.

Met hartelijke groeten,

Pieter