P.S. van Simone

P.S.
Om het drama nog wat te vergroten was ik vergeten dat we oud en nieuw alleen samen konden vieren, mijn man en ik. We zouden ons bevriend buurstel bij ons hebben. Manlief zat al snel te snurken naast mij op de bank… ;-( Gelukkig konden de kinderen er wel op uit omdat zij niet mee waren geweest naar mijn zus).

We konden de verjaardag van onze tweeling niet vieren op twee januari (19!). Dat zouden we doen met alleen de opa’s en oma’s.
Bij de tweede quarantaine konden we de verjaardag van mijn man niet vieren en dat ligt heel gevoelig bij hem. Hij heeft altijd al een soort drang om het te vieren, omdat hem nog vanuit zijn kindertijd en jeugd voor de geest staat dat het vaak niet doorging, omdat het weer te winters (glad, mistig, sneeuwbuien) was voor bezoek. Dus werd het vaak niet gevierd. Dat is dus een zere plek.
Kortom: die twee verjaardagen en ook nog de achttiende verjaardag van de tweeling eigenlijk, (nee, we hebben geen grote tuin zoals Amalia… en ze zijn in de winter jarig) hebben we nog tegoed en ik mijn vijftigste. Ik denk dat we een heel groot feest gaan plannen in de zomer!

xxx S

We gaan het beleven

Hey beste, lieve Mirjam,

Ik gebruik alle soorten aanhef, dat staat best gezellig. En dan kun je je niet afvragen wat wel of niet gepast is 😉

Wat leuk dat jij je ook hebt opgegeven voor het intitiatief Schrijven naar de Toekomst. En we zijn gematcht. Misschien wel omdat jouw kat allerlei avonturen beleeft en mijn hond en ik ook…
Of omdat ik een moeder ben die al bijna een leeg nest heeft en jij net begint met een gezin. Of omdat… geen idee wat Marilien dacht. Misschien viel jou ook iets op uit onze bio’s?
We gaan het beleven. 

Vorig jaar (..) was het weer ook niet zodanig dat we lekker in de tuin konden verspreiden (niet het virus, maar de gasten)

Je hebt een Friese naam. Kom je uit Friesland? Ik ken iemand met jouw achternaam, ze woont in een Fries dorp met een leuke Fries en is de ’schoonmoeder’ van mijn zus. Ik schrijf dat tussen haakjes omdat zij jonger is dan mijn zus, hahaha. Nou ja, er zijn veel mensen met dezelfde achternaam waarschijnlijk, maar wie weet ben je familie ergens, Nederland is klein. Waar woon jij eigenlijk?

Nog een voorstelrondje over mij:

Ik ben dus 49 jaar en word 13 april 50. Wat wederom een coronaverjaardag wordt, is mijn vrees. Ik ben niet zo’n vierder van mijn verjaardagen, maar ik vind het wel fijn als mijn familie en vriendinnen komen natuurlijk. Vorig jaar kon dat helaas niet en was het weer ook niet zodanig dat we lekker in de tuin konden verspreiden (niet het virus, maar de gasten). Mijn drie kinderen hebben toen heel erg hun best gedaan om er een hele feestelijke dag van te maken. We speelden een escap-game en maakten bonbons. We werden vaak onderbroken door de deurbel en dan stond er meestal een vriendin of bezorger met een bos bloemen. Waar mijn man allergisch voor is en met de kamer vol bloemen, ging het niet goed met hem 😉 maar het was een feestelijk gezicht. Daarna hebben we de bloemen verspreid in de tuin gezet. 
Jammer toch dat iedereen altijd vergeet dat we nooit bloemen in huis hebben, maar ja het komt uit een goed hart en is een feestelijk cadeau. Hoewel ik dan liever een boekenbon heb, want bloemen gaan dood en daar kan ik niet zo goed tegen. Dus eigenlijk houden mijn man en ik allebei niet van bloemen, wel in de tuin, maar niet afgesneden in een vaas. En we houden wel erg van lezen.
Maar om terug te komen op mijn Sarah-jubileum-jaar, wat een mijlpaal moet zijn, dat gaat dus niet groots worden. 
Ik heb ook altijd gezegd dat als ze een opblaaspop in de tuin zetten, ik die kapot snijd, dus ik hoop dat ze dat niet doen, want dan moet ik Sarah met een mes te lijf. 

Het enige jammere vonden ze (..) dat er geen feest was met legaal bierdrinken

Mijn drie kinderen vind ik heerlijk, ik lach me gek om die pubers, soms iets minder om de troep die ze maken en de luiheid van die lange lijven… en de hoeveelheid was die ze produceren. Maar ze doen het goed! Lekker stel.
Mijn dochter is 21 en de oudste. Ze studeert Culturele Antropologie in Leiden en zit in het vierde jaar (heeft wat vertraging, wat extra studiedingen gedaan). Ze zou dit jaar naar Kopenhagen gaan voor een minor, maar dat ging niet door vanwege corona, helaas. Ze kreeg toen wel het aanbod voor een kamer in Leiden. We wonen best dichtbij zo in Haarlem (uitstekende treinverbinding, je bent in dertig minuten van deur tot uni) dus de noodzaak was niet hoog. Maar toen Denemarken niet doorging was het toch wel de volgende stap naar volwassenheid. Dochterlief vroeg zich nog wel af wat voor zin het had om naar Leiden te gaan nu je toch niets kon doen en niet naar de uni mocht. Maar het is goed voor haar. Ze heeft tien huisgenoten en dat is toch gezellig.
Dan de eerstgeborene van de tweeling, hij is achttien net als zijn broer. Hij zit in het eindexamenjaar vwo, doet het goed en is blij dat hij toch naar school mag in deze periode. Hij kan zijn vrienden zien en heeft een vriendinnetje. Het enige jammere vonden ze allebei is dat er geen feest was met legaal bier drinken toen ze achttien werden. Heel begrijpelijk.
De andere helft van de tweeling heeft havo gedaan en heeft zijn diploma dus gekregen in dat vreselijke vorige jaar. Ook zonder allerlei leuke dingen als examenreis, diploma-uitreiking, feest etc. Nu doet hij in Utrecht HBO Commerciële Economie en dat gaat goed, maar hij is pas drie keer in Utrecht geweest het hele jaar. Echt heel zonde en nu heeft hij het ook wel een beetje gehad met alles. Hij gaat gewoon door, maar leuk is anders. Hij heeft ook een vriendinnetje en ze werken allemaal bij de VOMAR-supermarkt, dat is nog een beetje een sociaal gebeuren voor ze.
Het zijn wel allemaal doorzetters, dat is fijn.

Maar uiteindelijk vinden de meesten dat we hen betuttelen en wilden ze dolgraag aan het werk

Ik werk als Vrijwilligerscoördinator bij het Kunstfort bij Vijfhuizen (in de Haarlemmermeer) een hedendaagse kunstinstelling in een fort van de Stelling van Amsterdam. Ik heb een klein contract van zes uur, werk er meestal meer, maar dat is genoeg voor mij. Ik heb veel last van hoofdpijn en migraine door een beknelde zenuw en computerwerk is niet bevordelijk. Dit typen eigenlijk ook niet zo, maar ja.
Ik werk er nog wat bij als een ‘Saar aan Huis’ maar dan bij een andere organisatie: Fleur de Dag. Maar ik heb zo’n hekel aan de term Fleurmaatje, zoals we genoemd worden. 
Ik heb op het moment nog maar één cliënt en ga met die dementerende mevrouw iedere week een middag uit om haar man te ontlasten. Mijn andere vaste cliënt is helaas aan corona overleden, net voor de kerst. Hij woonde al drie jaar in het verpleeghuis en ik was de laatste twee jaar iedere week bij hem voor een ommetje in de prachtige tuin van het complex. Misschien zou hij ook zijn bezweken aan een andere griep; hij was na de eerste lockdown (toen we ook echt niet langs mochten komen) erg achteruit gegaan. Hij kon niet meer zelfstandig lopen en zijn stijfheid door Parkinson was verergerd. Hij was ook erg vermagerd. Ik heb hem in die periode iedere week een kaart gestuurd om hem toch wat 'op te fleuren’. 
Er was geen afscheid waar ik bij kon zijn, dus het voelt wel gek, dat ik geen afscheid heb genomen en hem niet meer heb gezien. Ik ga nog wel een keer een ommetje doen in de prachtige tuin als afscheid als verwerking voor mezelf. We hadden een leuke klik. 

Mijn man heeft een eigen zaak in filtratiegaas (groothandel). Daar is hij fulltime aan het werk en hij gaat gewoon naar kantoor net als zijn medewerkers. Omdat zij ook fysiek producten maken, moeten ze wel. Maar er is ruimte genoeg voor de anderhalve meter. 

Er is veel stress geweest omdat we veel 70-plussers als vrijwilliger hebben en ook 60-plus uiteraard. Protocollen, voorschriften etc.

Ik zit nu meestal thuis te werken in plaats van op het Kunstfort. In principe kunnen we daar ook wel afstand houden, maar wanneer ik er was, merkte ik toch dat er veel mensen 'even binnenlopen’. Beheermedewerkers, vrijwilligers en een projectcoördinator die er naast woont. Dus ik voelde me toch niet echt zo heel geweldig meer op kantoor wanneer er toch weer even vijf mensen in en uit liepen. 
Er is veel stress geweest omdat we veel 70-plussers als vrijwilliger hebben en ook 60-plus uiteraard. Protocollen, voorschriften etc. Maar uiteindelijk vinden de meesten dat we hen betuttelen en wilden ze dolgraag aan het werk aan de balie en bezoekers ontvangen. Maar toch wil ik het niet op mijn geweten hebben dat er één ziek zou worden. Wanneer we straks misschien weer open mogen, dan ga ik me weer zorgen maken over hen. Ik ben al ruim tien jaar bij het Kunstfort en ken hen allemaal al geruime tijd.
Een oom van mij is ook voor kerst overleden aan een hartstilstand door zuurstoftekort coronagerelateerd. Hij was sportief en had verder geen onderliggend lijden. Dus ik ben voorzichtig. Misschien niet zo bang voor mezelf, ook al hoor ik soms verschrikkelijke verhalen (ik heb veel vrienden die in ziekenhuizen werken), ook van jonge mensen die nog steeds last hebben, ik ben als de dood dat ik iemand zou aansteken die ik liefheb…

Ik hoop dat jij met je gezin een draai kunt geven aan deze periode ook met je jonge kind en je baan. Kun je mij daar meer over vertellen?
Dit is vast een heel lange brief geworden. 
Ik hoor graag van jouw reilen en zeilen.

Veel liefs uit een zonnig Haarlem,

Simone

P.S. Mijn hond komt dan in een volgende brief aan bod 😉

Leven in sciencefiction

Lieve Mirjam,

Wat een geweldige kennismaking hebben we al gehad. Er is nog veel meer kennis te maken uiteraard. Maar het begin is er.
Ik had de oproep ook gezien in de Kampioen 🙂 Haha en wat veel raakvlakken heb jij gezien!
Ik ben dertien april jarig en zie dan Sarah zoals ik al had geschreven. Ik denk er over om een online escaperoom te gaan doen met vrienden vanuit onze eigen huizen. Want we hebben zeker al drie online pubquizzen gehad met verjaardagen, dus die is iedereen wel zat…
Verder heb ik het weekend daarna een natuurhuisje geboekt in Limburg met het gezin en de hond. Zo vieren we het dan maar.

Ik weet niet zeker of ik zo van verrassingen houd

Wellicht is er nog iets stiekems aan de gang omdat ik vijftig word, maar dat moet ik afwachten. Ik weet niet zeker of ik zo van verrassingen houd, maar in deze tijd zijn de verrassingen toch beperkt dus is het vast leuk. Voor mijn veertigste hadden twee vriendinnen mijn heilige yoga-avond gekaapt; ze stonden op de stoep met verkleedkleren die ik aan moest. Ik moest een soort cowgirl zijn. Een andere goede vriendin uit een andere ‘groep’ om het zo te zeggen, waarschuwde al dat ik het misschien niet zo leuk zou vinden. Het verkleden is vooral een ding bij die twee vriendinnen. En zij hadden de ambush georganiseerd dus…
Nou ik was eerst helemaal van de kaart door de yoga-avond die opeens door mijn neus geboord werd. Dus het schakelen was enorm voor mij. En die kleren… ik werd er niet blij van. Het werd uiteraard wel heel gezellig, maar toen merkte ik dat ik toch niet zo goed tegen verrassingen kan blijkbaar. Mocht het zijn geweest op een lege avond of middag dan hadden ze al meer enthousiasme kunnen verwachten, maar die yoga-avond was altijd heilig voor mij hahaha.
Wanneer ben jij jarig, in april?

Ik wilde er blanco in

Ik heb je opgezocht op LinkedIn! Vooraf aan de eerste mail wilde ik je nog niet ‘opzoeken’ dan zou mijn beeldvorming misschien al beïnvloed worden. Ik wilde er blanco in. Maar na jouw brief heb ik toch even gekeken. Uit welke hoek je komt, zeg maar. En om een beeld te krijgen bij de persoon die die leuke brief schreef naar mij. Leuk om je te zien!
Tegelijk zag ik een gemeenschappelijke bekende. Hij woont in Haarlem en ik ken hem sinds kort. Hij was door corona zijn werk als cameraman grotendeels kwijt en dat kwam ook wel op een moment dat hij ‘iets anders’ wilde. Een soort carrièreswitch. Hij fietste langs het Fort bij Vijfhuizen en vond het onmiddellijk een prachtige plek, zag onze beheerder op de maaimachine zitten en sprak hem aan. Hij wilde graag voor een dag vrijwilliger worden en lekker buiten werken in het onderhoud. Maar we hadden ook net een vacature voor twee dagen voor assistent-beheerder. Dus toen het klikte is hij assistent-beheerder bij ons geworden. Ik denk nu sinds een half jaar. Grappig! Hoe ken jij hem?

Wat het verhaal en de brand met familie X betreft, daar moet ik nog achteraan. Mijn zus en ik proberen elkaar al enige tijd te bellen, maar zelfs een belafspraak lukte niet. We werden iedere keer ergens door onderbroken. En nu heeft ze een puppy in huis dus ook weer druk. Ik heb het dus nog niet kunnen verifiëren.
De schoonmoeder van mijn zus is overigens de tweede vrouw van pake (de schoonvader van mijn zus). Dus daarom een heel jonge beppe en ze wil dan ook absoluut niet beppe genoemd worden. Dus ze is de stiefmoeder van mijn zwager die veertig is en mijn zus is tien jaar ouder.

Maar gaandeweg vind je je draai met af en toe nog een moment van angst

Bij ons in huis zijn ook de nodige stokjes door de neus gehaald ondertussen. Alleen de jongste van de tweeling nog geen enkele keer. Mijn dochter twee keer en verder ik, mijn jongste zoon, en man ieder één keer.
Mijn dochter besprak uitgebreid het schrapen langs het begin van haar hersenen. Haha. Wat een gekke tijd toch. Ik ben een jaar geleden echt verlamd geweest van schrik. Maar gaandeweg vind je je draai met af en toe nog een moment van angst zoals bij het overlijden van mijn oom en mijn bezoek aan verpleeghuizen voor cliënten. Ik wilde dat toen even niet meer… Nu heb ik nog één cliënt die thuis woont en daar kom ik twee keer per week. Dus dat is overzichtelijker.
Nog heel vaak vind ik onze gesprekken thuis over het virus en wat ik op tv zie net een sciencefictionverhaal. Dan hoop ik altijd nog dat we tijdelijk in een parallel universum leven en dat ik op een ochtend wakker word en het toch niet waar was. Dus mijn brein kan er nog altijd niet aan wennen.

Wat betreft de toekomst, daar durf ik vaak niet aan te denken. Ik hoop maar dat het zo gaat als met de Spaanse griep en dat onze lichamen aan dit virus wennen, zodat uiteindelijk alles weer normaal wordt. Maar de doemscenario’s waar we bijvoorbeeld ieder jaar gevaccineerd moeten worden voor mutaties of een complete maar langzame wipe-out van de bevolking en een apocalyptisch landschap van uitgestorven steden dringen ook wel eens door in mijn gedachten. Survival of the fittest. Misschien moeten we altijd wel alert blijven op een uitbraak van dit virus zoals bij ebola. Ik wil er eigenlijk niet te veel aan denken, dat doet mijn gevoel geen goed.

Mijn hond ruimt namelijk zwerfafval op

Even wat anders:
Vorige week was ik druk met andere Haarlemmers voor Landelijke Opschoondag. Mijn hond ruimt namelijk zwerfafval op. En ik ook tijdens onze wandelingen. Hij doet dat al zalang als ik het me kan herinneren. Hij ziet blikjes en plastic flesjes voornamelijk als een speeltje. Maar op een moment maakte ik een grapje met mijn buurman die een hardloper is en actief plogt en op Instagram probeert te ‘influencen' (plogging = rennen en afval opruimen , Zweedse term) Misschien heb je er al wel eens van gehoord? Ik maakte het geintje dat wij ook opruimen en ook een Instagram account zouden moeten beginnen. De eerste Plogdog…
Nou zo toch gedaan en zo werd Bob the Plogdog geboren. Onze hond heet Bolton, we noemen hem Bol/Bollie/Bol.com/Pluizebol/Warbol etc. haha maar Bob klonk beter.
Nu hebben we samen een Insta-account en zitten we in een hele community online van mensen die opruimen en bijvoorbeeld kunst maken van gevonden plastic etc. Het is echt een ontzettend positieve en betrokken community.
De verschillende eenlingen en opruim-initiatieven in Haarlem hadden de handen ineengeslagen en een promotie filmpje gemaakt om het ‘plogstokje’ door te geven. We hebben onwijs veel lol gehad en veel schoongemaakt afgelopen zaterdag. Weliswaar niet allemaal met elkaar maar wel verbonden met elkaar. Een aantal heeft even kennis gemaakt in levende lijve voor zover dat mogelijk was.


Ik weet nog wel in het begin van de corona crisis en niemand meer iets durfde op te pakken. Op het strand kon het wel met aangespoeld materiaal, maar stads zwerfafval… Toch vind je daar na een tijdje ook wel weer je draai in en al die mondkapjes kun je ook niet laten liggen :-0 Al die bedreiging voor de dieren en onze planeet het is soms veel. Tot nu toe heb ik er niets van opgelopen en ik ruim alles op met handschoenen en mondkapjes soms ook nog met een knijpertje en doe ze in een apart zakje, niet bij het andere afval. Dus op Insta vind je de avonturen van mijn hond en mijzelf en het afval in onze buurt.
Ik ben ook bezig met een verhaal voor een prentenboek. Ik hoop dat dat gerealiseerd wordt!

Nu ga ik stoppen want mijn nek en schouders zijn aan het schreeuwen tegen me 😉

Heel veel liefs en ik zie uit naar jouw brief.

Lieve groet,
Simone

Toegezongen door Stevie Wonder

Lieve Simone,

Vandaag is het jouw dag! Van harte gefeliciteerd met deze dubbel bijzondere verjaardag! Je tweede coronaverjaardag én Sarah zien. Ik hoop dat je je jarig voelt en dat je een dag hebt vol mooie momenten met misschien wel een kleine of een grote verrassing. Hier in Zwolle schijnt al bijna de hele dag de zon, ik hoop in Haarlem ook. Je bent vast al toegezongen door je gezin, maar bij deze ook nog even door Stevie Wonder: https://www.youtube.com/watch?v=inS9gAgSENE. Ik wens je een prachtige dag met je familie en vrienden in welke (online) vorm dan ook. En een mooi nieuw levensjaar waarin alles hopelijk weer normaal wordt vol nieuwe avonturen.

Vriend doet al dagen geheimzinnig

En dan een paar antwoorden op je vragen in je brief: ik ben jarig op 22 april, dan word ik 36. Geen grootste verjaardagsplannen dit jaar, al hoop ik mijn ouders en mijn broer en zijn vriendin wel even te zien. En natuurlijk het thuis te vieren met mijn vriend en ons zoontje. Benieuwd of ze iets voor mij in petto hebben. Vriend doet al dagen geheimzinnig, dus ik denk wel dat ik op een manier verrast ga worden. Eigenlijk vier ik mijn verjaardagen meestal in een klein gezelschap, dus dat is niet een groot verschil met voorgaande jaren. Meestal schijnt de zon op mijn verjaardag en is het vaak een echte lentedag, dus wie weet geeft dat wat mogelijkheden in de tuin dit jaar. En verder is het ook gewoon een werkdag, dus ik zal de dag ook vooral veel online en typend doorbrengen.

Wat grappig dat we een gemeenschappelijke connectie hebben, al moest ik ook echt even graven. Ik ken de man die je noemt niet (meer) goed, maar ik vermoed dat wij elkaar in mijn beginjaren bij de VPRO hebben getroffen op een gezamenlijk project. Hij als cameraman, ik als communicatieadviseur. Al staat het mij niet meer helder voor de geest. Mijn eerste echte baan was bij de VPRO, daar ben ik als jonge twintiger begonnen als persvoorlichter en heb ik bijna zeven jaar gewerkt. Een mooie tijd, al zit ik nu nog meer op mijn plek in de zorg . Wat vervelend dat hij door corona bijna geen klussen meer had als cameraman, maar wat mooi om te horen dat hij bij jullie in een totaal andere baan is gerold. Goed verhaal ook, gewoon op de beheerder afstappen en toevallig het juiste moment treffen. Mocht je hem binnenkort eens spreken, doe hem dan gerust de groeten. Al vermoed ik dat hij ook niet meer weet wie ik ben en/of van welk VPRO-programma we elkaar zouden moeten kennen. Maar dat maakt niet uit, de groetjes krijgen is altijd leuk 🙂.

Ik probeer in ieder geval in mijn eigen leven zoveel mogelijk de goede keuzes te maken

Ik was al nieuwsgierig naar het verhaal over je hond, je hebt dat kort aangestipt in je aanmelding voor dit project. Ik kende de term plogging niet, maar het klinkt als iets waar ik meer van wil weten. Ik heb naast LinkedIn verder geen social media accounts, dus ik heb jou en Bob nog niet kunnen vinden. Kun je een linkje sturen van je insta-account, ik ben heel benieuwd! En ik snap je helemaal dat het soms teveel wordt als je nadenkt over hoe wij als mensen omgaan met onze planeet, de natuur, de dieren. Zelfs nu we middenin een pandemie zitten lijkt het alsof dit zelfs nog niet genoeg is om echt tot grote verandering te komen. Ik maak mij daar best zorgen over en ondertussen probeer en wil ik ook hoopvol zijn. Ik probeer in ieder geval in mijn eigen leven zoveel mogelijk de goede keuzes te maken voor onze gezamenlijke toekomst, daar heb ik tenminste nog een beetje invloed op. Ik vind het inspirerend dat je actie onderneemt samen met Bolton - Bollie- Bob de warbol en dat je daar waarschijnlijk ook weer andere mensen positief mee aansteekt door erover te posten op Insta. Ik heb al jaren geen social media meer, maar voor dit soort dingen zou ik bijna weer een account aanmaken. Mooi werk Simone! En je verhaal voor je prentenboek? Gaat dat ook over zwerfafval? 

Ik kijk uit naar deze zomer

Bij mij zijn de dagen momenteel wat minder bruisend, ze vliegen wat aan ons voorbij en zijn gevuld met werk, zorg en soms zorgen voor onze zoon (hij heeft last van voedselallergieën), en slapen waar het kan. Ik kijk uit naar deze zomer, dan wordt hij één jaar en hebben we het plan om met zijn drieën met de camper door Denemarken te trekken. Dat zal ook vast de nodige uitdagingen met zich mee brengen en hopelijk laat corona het toe, maar ik heb vooral zin om weer wat meer buiten ons huis te leven. Er zijn dagen waarop ik momenteel niet of nauwelijks buiten kom. Ik zou dat ondanks het thuiswerken toch meer moeten doen. Al schrijvend aan jou kom ik tot de conclusie dat het er een beetje is ingeslopen de afgelopen maanden, tijd voor actie dus. De zon schijnt hier nog steeds zie ik, dus een goed moment om even naar buiten te gaan. 

Lieve Simone: een mooi vervolg van je verjaardagsdag en we treffen elkaar weer bij de volgende brief.

Liefs,
Mirjam 

Ik praat je volgende week bij!

Ha Simone,

Goed dat je mailt om het te checken. Ik was er nog niet aan toe gekomen om je terug te mailen, sorry. Maar zo lief en leuk je verjaardagsmail, dankjewel! Ik voelde mij helemaal jarig en superleuk dat je erbij stil stond :). Ik heb wat hectische weken achter de rug en nog geen tijd vrij gemaakt om je terug te mailen. Dat ga ik volgende week doen! In ieder geval alvast een heel fijn weekend en ik praat je volgende week bij!

Liefs Mirjam

Helemaal jarig

Lieve Mirjam,
Wat een prachtige timing voor je brief!
Lief dank je wel voor je felicitaties.
Ik mail je binnenkort meer.
Maar het is inderdaad hier ook zonnig en toch wat bezoek in de tuin gehad! Helemaal jarig ondanks deze tijd 🥰😍💝🥳

Liefs Simone

Ik denk wel dat het allemaal de goede kant opgaat

Hi Anne,

Hoe was de verjaardag van je dochter? Nog gefeliciteerd. Ik had bedacht om je eerder te feliciteren maar dat is er helemaal bij ingeschoten.

Kak, jij ook ziek? Ik had eindelijk na mijn verlof weer eens een weekje vakantie na maanden werken. En ja hoor, ik werd verkouden, hoofdpijn, geen smaak. Ik dacht, het is zover ik heb corona, dit moet het helaas zijn. Negatief getest gelukkig en dan bedenk je je dat een ‘normaal’ griepje natuurlijk ook nog steeds kan. Volgepropt met vitamine, ik wilde toch niet ziek zijn in mijn weekje vakantie. Ik moet zeggen dat het snel iets beter werd en dat ik dat weekje goed door ben gekomen. Alleen die verkoudheid bleef een beetje sudderen. En nadat ik op Moederdag met een vriendin het terras op ging aan het einde van de dag en het weer om 18.00 uur nog zo mooi was, hebben we besloten om ergens lekker buiten te zitten en verder aan de wijn te gaan. Om 22.30 uur maar naar huis gegaan, die maandagochtend had ik spijt!!!!!! Maar dit was eigenlijk mijn eerste echte naar-buiten-zonder-kind-en even verantwoordelijk losgaan. Dat heeft dat griepje ook niet veel goeds gedaan. Alles begon weer opnieuw. Ik ben na ruim drie weken nu langzaam een beetje weer de oude aan het worden. In de zin van niet continu hoesten, hoofd vol, neus snuiten, et cetera. Volgens mij vraag jij mij verder ergens in de brief of ik mij al wel eens had laten testen op corona. Ja zeker. Een keer omdat de zoon van mijn vriend corona had en hij natuurlijk bij ons thuis woont. Dus hoppa, met z’n allen in quarantaine. Werken en een baby van toen een paar maanden was een hele uitdaging. En nog wel een keer dat ik klachten had. Die klachten zijn ook echt gekomen sinds onze zoon naar op opvang gaat. Hij is continu verkouden en zijn weerstand moet nog echt opgebouwd worden.

Ik snap heel goed wat je schrijft over het weten en beleven, daar kom je pas achter als het ook daadwerkelijk jouw leven is geworden

Jeetje, jouw samengestelde gezin klinkt heftig en ik heb er duizend-en-een vragen over maar dat komt allemaal nog wel. Ik snap heel goed wat je schrijft over het weten en beleven, daar kom je pas achter als het ook daadwerkelijk jouw leven is geworden. En hoe je het ook wendt of keert, het is gewoon iets heel lastig. En soms als vriendin van (ik noem het liever niet bonus- of stiefmoeder) ben jij de laatste die er iets over te zeggen heeft maar, wel veel dingen moet slikken. En dit staat los van het kind (noem het maar even zo, klinkt misschien wat oneerbiedig maar zo bedoel ik het niet). Want ik heb dan ook vaak het idee dat het lijkt alsof ik negatief over hem denkt. Maar dat staat er volkomen los van omdat hij ook niet gekozen heeft voor deze situatie. Laten we hier op een ander moment wat uitgebreider op in gaan.

Ja, wij vinden Berlijn heerlijk en het is negenennegentig procent zeker dat wij op 17 juli vertrekken voor een maand. Dat wilden we liever ergens in september/oktober doen, omdat dat vaak de periode is dat wij op reis gaan. Maar omdat de zoon van mijn vriend in september met zijn nieuwe studie begint, de kans dat het weer in Berlijn in die maand ook minder is en om nog meer redenen, hebben we besloten in juli te gaan.

Even terugkomend op jouw stukje: ik kan mij heel goed voorstellen dat de muren op je afkwamen toen je ziek was. Je mag inderdaad niets en je kan niets. En aangezien we nu zoveel tijd verder zijn, word je er gewoon gek van. En ziek zijn en zorgen voor je kind is ook iets nieuws. Dat is ook wel iets waar je even aan moet wennen. Waar je normaal bij wijze van spreken met zelfmedelijden in bed kon blijven liggen, heb je nu een kleine die je aandacht vraagt. En hoe fijn zou het zijn als je die momenten zonder wie dan ook zou kunnen doorbrengen. Ik vind het ook lastig hoor, altijd maar iemand thuis aan het werk of wat dan ook. Er is altijd iemand in je buurt. Laat mij een keer echt, echt helemaal alleen thuis zijn.

Voel jij je weer helemaal beter??

En ziek zijn en zorgen voor je kind is ook iets nieuws. Dat is ook wel iets waar je even aan moet wennen.

Oman, wauw! Ik ben er nog nooit geweest maar mooi dat je hier gewoond hebt. Wat was de reden hiervan? Hebben jullie inmiddels al vakantieplannen? Ik snap je behoefte heel goed en die had ik zeker ook. Maar ik vind het zo lastig om in deze tijd iets te plannen. Wij dachten, buiten Europa gaat het zeker niet worden in deze tijd. Dus wij wilden graag naar Italië. Maar dan zit je ook wel met de tijd; wanneer ga je als je ook nog lekker weer wilt? En wat als het tegen die tijd niet kan of mag? Daarom hebben wij Berlijn gekozen en is dat het even voor nu. Ik hoop heel erg dat we aan het einde van dit jaar dan nog ver weg kunnen en mogen. Berlijn heeft om de stad heel veel natuur. Nieuw-Zeeland staat ook wel op mijn lijstje alleen staat het vliegen mij heel erg tegen. Ik vind er echt geen zak aan om te vliegen. Ik houd vocht vast door mijn hoge bloeddruk. Dat houdt in dat mijn voeten pijn beginnen te doen. Ik kan nooit zittend slapen. Ik heb angst om naar een toilet te gaan in een vliegtuig (hahaha heel verhaal, kom ik een andere keer op terug), ik kan echt geen tien films of series achter elkaar kijken, met ezen ben ik op een gegeven moment ook klaar, naar mensen kijken en gesprekken meeluisteren wordt op een gegeven moment ook saai (ik hoor je denken, wat een zeur).  Dus dat houdt mij wat tegen. Canada staat ook mijn lijstje, lijkt mij prachtig de natuur daar. Dubai nooit geweest en ik kan je zeggen dat staat met stip helemaal onder aan mijn lijstje. Het lijkt mij werkelijk waar verschrikkelijk. Maar dat baseer ik op gevoel, verhalen en wat ik zo her en der wel eens gezien heb. Ik hou van steden maar vaak in combinatie met rust en natuur. Als ik te lang in de rust zit dan raak ik onderprikkeld. Wij hebben samen al best veel gereisd en gezien. In Japan zijn we geweest en daar zou ik nog wel naar terug willen. Amerika gaan we vaker heen, dit omdat mijn vriend half Amerikaan is en wij van Amerika houden. Daar schrikken mensen vaak van. Maar het land heeft zoveel moois te bieden. De natuur is prachtig, de steden zijn bijzonder, eigenlijk heeft het alles. Voor mijn bevalling zijn wij naar New York, Philadelphia en Washington geweest. Dat was in februari en we waren nog net op tijd. We hebben een rondje gemaakt. En in Washington hebben we veel museums bezocht en in het Capitool hebben we een privé rondleiding gehad (dit regelt mijn vriend dan). En toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, waren wij in Hong Kong en van daaruit zijn we naar Taiwan gegaan. Daar hebben we een auto gehuurd en de hele oostkant gereden (over bijzonder en prachtige natuur gesproken, aanrader) en ook verschillende steden bezocht. Dat laatste deden we dan met de trein. Maar met onze zoon zou ik graag op korte termijn of een nieuw deel van Amerika willen ontdekken of naar Canada willen gaan. Of naar Indonesië. Daar ben ik al eens geweest en dat lijkt mij met een kind ook helemaal prima te doen.

En als het dichter bij huis is en onze zoon vindt het leuk om iets langer in de auto te zitten, dan lekker rijden door heel Italië en heerlijk eten! Al eens eerder gedaan zo’n negen jaar geleden met mijn ouders. Ik vind Italië ook één van de mooiste landen. Ik hoop voor jullie dat jullie dit jaar lekker naar Frankijk gaan en van de vakantie kunnen genieten.

Heeft het contact met je vader opgeleverd wat je ervan had gehoopt of verwacht?

Mooi hoe je beschrijft waar je vandaan komt. Het is mij opgevallen dat jij goed duidelijk en kort kunt schrijven. Iets wat mij minder goed afgaat ;). Indrukwekkend om het in een notendop te lezen en over de keuze van jouw biologische vader om geen contact met jullie te hebben (dit zonder oordeel). Fijn dat jouw (stief)vader vroeg in beeld kwam en dat jij hem ziet als je vader en dus een fijne en hechte band met hem hebt. Heeft het contact met je biologische vader opgeleverd wat je ervan had gehoopt of verwacht? En hoe is het contact dat je nu met hem hebt? Ik kan mij goed voorstellen dat op die leeftijd en dan voor het eerst contact hebben met je vader heel ingrijpend is en dat het heel wat met zich meebrengt. En nee, ik kan mij er wel iets bij voorstellen dat als je zwanger bent, de behoefte er weer opnieuw is om contact op te nemen met je vader. Hoe ziet jullie contact er nu uit? Af en toe bellen? Of zien jullie elkaar ook? Gaat hij jullie dochter, zijn kleindochter denk je een keer ontmoeten (misschien kun je hier helemaal geen antwoord op geven en dat is prima).

Ik kom uit een gezin met een vader en een moeder die nog steeds bij elkaar zijn en ook nog gelukkig met elkaar zijn (dit is tegenwoordig ook niet vanzelfsprekend). Ik heb een oudere broer en een jonger zusje, ik ben dus de middelste. Ik heb een fijne en prettige jeugd gehad in Apeldoorn. Als middelste had ik wel een bepaalde rol in het gezin, dat is iets wat ik mezelf heb aangeleerd. Mijn zusje had op jonge leeftijd veel paniekaanvallen, wilde niet zonder mijn ouders zijn, was erg angstig. Dat zorgde ervoor dat wij als gezin vroeger naar gesprekken moesten om het hierover te hebben. Ik was toen zo klein en kan mij er niets van herinneren. Mijn broer was meer degene die op straat hing met vrienden, kattenkwaad uithaalde, van alles probeerde, waardoor mijn ouders weleens naar school moesten komen, omdat er iets aan de hand was. Dit zorgde ervoor dat ik vaak de ‘ideale’ dochter wilde zijn om mijn ouders te ontlasten. Ik wilde ze niet ‘nog’ een kind geven waar ze zorgen over moesten hebben. Op latere leeftijd heb ik het hier vaak met mijn ouders over gehad. Dat zij het helemaal niet zo zagen dat ze zo druk waren met mijn broer en zusje, dat ik dit zo had bedacht. Mogelijk vonden mijn ouders dat ook of hebben ze dat toen gezegd om mij gerust te stellen. Ik heb er geen last van gehad, maar ik merkte wel (nu ik er zo op terugkijk) dat ik gesloten was, dat ik veel dingen voor mij hield. Verder kijk ik met veel liefde terug naar de vakanties, verjaardagen, et cetera.

Op de dag dat onze zoon jarig is komen mijn ouders, dan vieren we het samen

Ja, onze zoon wordt volgende week alweer één jaar. Ik heb die week een weekje vrij. Wij gaan aankomende vrijdag met z’n drietjes naar Zeeland toe. Even weg, naar het strand, terrasjes zitten, et cetera. Op de dag dat hij jarig is komen mijn ouders, dan vieren we het samen. Mijn ouders blijven vervolgens in het huisje en wij gaan naar huis. Mijn schoonmoeder en haar partner komen die week langs, mogelijk met mijn zwager en schoonzus (of niet). Mijn zusje komt ergens in het weekend langs samen met haar zoontje van drie maanden en haar vriend. Daar blijft het denk ik wel bij. Vrienden uitnodigen zou ik dan meer voor onszelf doen, aangezien onze kleine zoon het niet echt door heeft. Ik vind feestjes geven altijd een hele onderneming,omdat ik wil dat iedereen het naar zijn zin heeft en ik alles uit de kast wil trekken, et cetera et cetera. Dit kost mij best wat energie waardoor ik mijn verjaardagen amper vier. Uiteraard vind ik dat met onze zoon volkomen anders en wil ik niets liever dan straks alles met hem vieren, omdat ik dat als kind ook geweldig vond. Maar aangezien hij nu nog weinig door heeft, vond ik familie wel voldoende.

En wat jij schrijft, je bent er ook zo onwijs druk mee. Alles moet dubbel. Heeft jullie dochter genoten van haar verjaardag?

Oooh mijn hemel, wat heftig jouw bevallingsverhaal.  Want ontzettend naar en rot voor je en ik kan mij heel goed voorstellen dat je hier nog mee bezig bent en dat dit een enorme knauw heeft gegeven. Nu je zelf moeder bent doen mij dit soort verhalen zoveel. Dat je schrijft dat je haar niet meteen bij je mocht houden, ik kan dan bijna wel janken. En vervolgens naar de OK en dan nog bijkomen. Bah wat een KUT-(en dat mag echt wel even zo gezegd worden, vind ik) bevalling heb jij gehad. Heeft EMDR geholpen?

Door mijn miskramen en vooral door de buitenbaarmoederlijke zwangerschap (dat was heftig) heeft het heel lang geduurd voor ik kon genieten en niet meer bang was dat het mis zou gaan. Elke keer verlegde ik de grens ook. Bij twaalf weken kon het niet meer mis gaan, toen werd het twintig weken, toen vierentwintig weken, toen dertig weken. Ik kan niet zeggen dat ik daardoor niet genoten heb van de zwangerschap, want dat is zeker wel het geval. Maar een lange tijd toch met een onzeker randje.

Op de bevalling kijk ik wel positief terug. De weeënstorm was heftig maar ik kan het relativeren en denken, daardoor heeft het geen uren geduurd en is de baby best snel ter wereld gekomen (om half zes één centimerter ontsluiting en om half tien mocht ik persen en om half elf was hij er).  Ik had een hele fijn, lieve en rustige gynaecoloog wat onwijs heeft geholpen. Daarnaast was er nog een verloskundige bij, een jonge meid. Dat was totaal geen match. Mijn vriend vertelde dat achteraf tegen mij, toen kreeg ik die herinnering weer. Het was duidelijk dat ik haar niet geweldig vond en zij mij volgens mij ook niet. In het begin was ze ook echt onaardig (en ik ook volgens mijn vriend, maar dat weet ik niet meer). Maar die meid ben ik snel vergeten. Nadat onze zoon geboren was, mijn placenta er uit was en ik een paar hechtingen had, mocht ik paar uur later gaan douchen. Ik werd toen was duizelig, dit kan ik snel hebben als de douche heel warm wordt. Dus ik gaf aan dat ik terug wilde, omdat ik duizelig werd. Dit was denk ik rond twaalf uur middennacht. De zuster vond het toch even de moeite waard om alles te checken. Ik heb toen tot vijf uur die ochtend aan draden, apparaten en weet ik veel wat gelegen. Ik voelde mij ondertussen alweer lang prima en wilde schreeuwen, DIT KWAM DOOR DE HITTE IN DE DOUCHE. Maar mijn zuurstofgehalte in mijn bloed was iets te laag. En daar kwam weer een arts voor een hartfilmpje, daar kwam weer een zuster voor wat anders. Ik werd helemaal gek, ik was doodop en wilde genieten van mijn zoon en alleen maar naar hem kijken en misschien even slapen. Uiteindelijk rond vijf uur was alles goed. Door mijn bloeddruk heb ik nog twee nachten moeten blijven samen met mijn zoon en mijn vriend, dat was prima. Ik vond het heel jammer dat mijn familie hem niet kon zien en vasthouden.

Nou, vergeleken bij jouw verhaal is dit een droombevalling. En ik moet eerlijk zeggen, zo ervaar ik het ook wel. Ik kijk er totaal niet vervelend op terug, ik snap dat het in jouw geval totaal anders is.

Nou, vergeleken bij jouw verhaal is dit een droombevalling. En ik moet eerlijk zeggen, zo ervaar ik het ook wel.

En die mensen die meteen zwanger worden, geen complicaties.. ik vind het ook boeiend en verrassend. Ik denk daarnaast wel dat ik er door alles wat er gebeurd is, anders ermee om ga. Ik merk dat weinig mij te veel is, dat ik weinig te moeilijk vind. Ik heb dus een schoonzusje die fluitend door de zwangerschap is gegaan. Maar die vindt alles lastig en moeilijk en zwaar. Ik geloof dat dit de andere kant is. Maar dat is voor mij persoonlijk zo en zijn dit mijn eigen gedachten erover.

Ik hoop voor jullie dat jullie nog lekker op vakantie kunnen. En inderdaad wat je zegt over die onzekerheid, et cetera. Dat heeft ons doen besluiten om dus die maand naar Berlijn te gaan. En hopelijk kunnen we eind dit jaar of begin volgend jaar nog een verre reis maken of een weekje ergens naar toe. Ik denk wel dat het allemaal de goede kant op gaat. Maar dat het mogelijk deze zomer het nog wat onzeker maakt.

Ja is dit onze laatste? Ik heb eigenlijk geen idee maar het kan zomaar kloppen wat je zegt.

Zeker leuk om samen nog wat brieven met elkaar uit te wisselen, ik ben voor. Dit als jij er ook zo in staat uiteraard. Gewoon vrijblijvend en zonder verwachtingen.

Hele fijne week.

Liefs,

Josje