Vroeg of (te) laat

Zaterdag 2 april 12:46 - de trein richting Maastricht, net voorbij Utrecht

Lieve Roza, 

Het was heel leuk om naar Hengelo te gaan en mensen te ontmoeten die mee hebben gewerkt aan het project! Ineke was heel erg aardig, ze heeft me meegenomen naar een truckersrestaurant waar we veganistisch geluncht hebben. Ze heeft ook een kat, die ze behandelt als een klein kindje. Beppie (kat) heeft zelfs haar eigen kamer, heel lief. Ineke was echt verbonden met de kat, dat ontroerde me. 

Nu zit ik weer in de trein, weer zonder mondkapje. Deze keer ga ik naar Maastricht, de eerstejaars hebben een introductieweekend georganiseerd! Vanavond is er een feest met de hele toneelacademie. Ik heb er heel veel zin in. Ook ben ik best wel zenuwachtig eigenlijk, de toekomst van volgend jaar komt steeds dichterbij. Spannend. 

Het is wel gek want maar de helft van mijn nieuwe klas zal er zijn; één iemand is afgehaakt en gaat volgend jaar in Arnhem studeren, een ander moest werken, weer iemand anders woont in Wenen en had al kaartjes voor een concert, en een ander was ziek. Gezellige boel… Ik ben heel blij dat ik wel kan gaan. 

Het voelt als een logische en rationele keuze

Mijn familie is niet vegan, maar ze eten bijna altijd vegetarisch en vaak ook vegan. Ik ben vegan geworden doordat een vriend van mij er veel mee bezig was. Toen heb ik me er zelf ook in verdiept en sinds vorige zomer eet ik veganistisch. Het voelt als een logische en rationele keuze. Mijn twee voornaamste redenen zijn het klimaat en dierenwelzijn. 

Ik ben veel bezig met nadenken over de toekomst. Zowel over mijn eigen toekomst als over die van de wereld, Europa, of Nederland. Laat ik beginnen bij mezelf. De meeste mensen van mijn leeftijd worden wel gedwongen om over hun toekomst na te denken, ze moeten een studie kiezen en als ze dat niet doen moeten ze gaan bepalen wat ze dan willen gaan doen. Zelf heb ik mijn studiekeuze niet als heel lastig ervaren. Als ik ergens ben geweest, een proefles of rondleiding heb gekregen weet ik vrij snel of iets bij me past. Ik heb ook nog het geluk gehad dat mijn middelbare school me verschillende vakgebieden heeft laten zien. Zo kon ik theaterles en abstracte wiskunde tegelijk volgen, in allebei was ik goed en allebei vond en vind ik interessant. Onder theatermensen is er een grap ‘dat je altijd nog wiskunde kunt gaan studeren’ als je audities mislukken, maar voor mij was dat een serieuze overweging, haha. 

Ik heb een tussenjaar genomen om me bezig te houden met theater, en daardoor wist ik al vrij snel dat theater me ligt en dat ik het wilde gaan studeren. 

..de belangrijkste keuzes in je leven (..) moet je snel en op basis van je gevoel maken

Mijn moeder zegt altijd; de belangrijkste keuzes in je leven (huis kopen, studie) moet je snel en op basis van je gevoel maken. Over onbelangrijke dingen als wat gaan we eten vanavond, mag je je hoofd breken. 

Dat vind ik altijd een prettige gedachte, en ik geloof dat het waar is. 

Ik vind het leuk om mezelf voor te stellen waar ik over een paar jaar mee bezig zal zijn. Wat voor vrienden ik om me heen zal hebben, waar ik mee bezig ben. Nu ben ik heel veel met klimaatverandering bezig, dus ik denk straks ook in mijn theaterwerk. Ik hoop op een eigen gezelschap, of gastprojecten bij coole groepen. Theater Artemis vind ik bijvoorbeeld echt heel vet, zij maken super leuke jeugdvoorstellingen die ook mega interessant zijn voor volwassenen! 

Ik vond je videofragment interessant en verontrustend… De grootste misvatting over klimaatverandering is denk ik dat de mensheid denkt dat dit op te lossen valt met technologie, en dat als we een magisch apparaat hebben dat alle CO2 opslaat, we gewoon door kunnen leven. Dat we vast kunnen houden aan wereldreizen, massa’s spullen kopen en elke dag vlees eten. Wie dat denkt is naïef en immoreel. Het dilemma is dan natuurlijk dat mensen niet van verandering houden, daarom bestaan er geloven die al meer dan 2000 jaar oud zijn. En dat mensen niet de urgentie van de verandering zien of willen zien natuurlijk. Dat laatste werd scherp en pijnlijk blootgelegd in de film 'Don’t look up' van Netflix. In die film komt er een komeet op aarde af, maar de mensen doen alsof die niet bestaat (don’t look up). Uiteindelijk komt de komeet neer op de aarde en is iedereen geschokt. De film is breder te trekken dan klimaatverandering hoor, kijk maar naar Oekraïne bijvoorbeeld…

Voor mij is het ook echt verandering, en niet vermindering

Zelf vind ik het makkelijk om me aan te passen, omdat een aanpassing voor mij meteen een helder doel en uitkomst heeft. Een soort rechtvaardigheidsgevoel waardoor ik dingen ‘verdraag’. Voor mij is het ook echt verandering, en niet vermindering. Ik ben anders gaan eten en meer dingen lekker gaan vinden door mijn dieet. Ik hecht meer waarde aan mijn kleren en spullen die ik heb. Om maar twee voorbeelden te noemen. 

Ik denk dat verandering begint bij bewustwording: als je van dingen weet of ze goed of slecht zijn, kan je daar in je hoofd alvast aan wennen, en kom je vanzelf op een dag tot de conclusie dat je met bepaalde dingen moet stoppen. 

Wacht. Dat klinkt te negatief. Dat je bepaalde dingen moet veranderen, anders gaan zien, anders gaan leven. 

Ik hoop dat het voor meer mensen zo werkt. 

... ik maak me veel zorgen over hoe traag de verandering gaat, hoe conservatief de wereld is

Dit klinkt nog best positief misschien, maar ik maak me veel zorgen over hoe traag de verandering gaat, hoe conservatief de wereld is. Dat frustreert me en dan word ik boos. Ik wil dan tegen iedereen schreeuwen dat ze een keer hun hoofd moeten gebruiken en naar de wereld moeten kijken. Maar zo werkt het niet. Ik denk dat je mensen beter zachtaardig kan benaderen, maar dan gaat het wel traag. Daarom hoop ik toch ook op een beetje radicaliteit van de medemens. Want vroeg of (te) laat zullen ze zich aan moeten passen. 

Ik ben nu bijna in Maastricht dus ik sluit deze brief voor nu af. Ik ben benieuwd naar jouw standpunten! Tot maandag

Veel liefs 

Jona 

We maken er wel wat moois van!

Zondag 3 April 17:25 -thuis voor het raam in de avondzon

Lieve Jona,

Ineke lijkt me echt een interessante persoon om te leren kennen. Wat leuk dat je haar kon ontmoeten en een beetje beetje in haar wereld kon duiken! Doe je dat ook nog met andere schrijvers van dit project of was ze de enige?

En hoe was het in Maastricht? Heb je een beetje van kunnen genieten van je introductieweekend en nog wat meer mensen beter kunnen leren kennen?

... omdat we steeds minder tijd hebben om nog een verschil te maken

Ik zit dus nu bij mij thuis in de keuken voor het raam. Rond deze tijd is dat echt mijn lievelingsplek want de zon schijnt dan heel mooi naar binnen, daar kan ik echt van genieten. Ik was vandaag de hele dag op stap met de vrienden uit Duitsland. We waren in Amsterdam Noord bij de IJ-Hallen en het was zo ontzetten leuk! Ben jij er ook ooit geweest? Ik zou echt elke weekend naar een vlooienmarkt kunnen gaan. Er zijn altijd zo veel spullen en er is zoveel kleding en dan vraag ik me af waarom er eigenlijk nog steeds zo veel nieuw wordt gemaakt. De wereld is al vol met kleiding- ik bedoel de hoeveelheid aan kleding die we aleen all bij ons in de winkel binnenkrijgen, laat me soms schrikken. Als nou iedereen alleen nog maar tweedehands kleren zou kopen en er geen nieuwe kleren meer werden gemaakt dan was er waarschijnlijk nog steeds meer dan genoeg over. Ik bedoel al die fast-fashion ondernemers verpesten niet alleen het milieu maar ze maken dus ook gebruik van mensen in arme landen. Dat maakt me soms een beetje boos -of nou eigenlijk heel boos zelfs. Ik zou echt graag willen dat meer mensen duurzamer denken wat dat betreft, juist omdat we steeds minder tijd hebben om nog een verschil te maken. Hoe denk jij daarover? Word je daar ook soms boos van?

Nou ik heb wel heel mooie spullen kunnen vinden in de IJ-Hallen. Het was heel leuk, behalve het weer. Maar ja inmiddels wen je er snel weer aan dat de warme dagen voorbij zijn en we weer even slecht weer hebben. We moeten gewoon gebruik maken van al de korte momentjes zon de we krijgen, net als nu bevoordeeld ☺

Soms wil je ook niet over de toekomst moeten nadenken want het is eng

Ik snap wel heel goed dat je veel over de toekomst nadenkt, dat heb ik ook wel. Maar het is wel iets dat je soms een beetje naar achteren schuift in je hoofd, dat geldt tenminste voor mij. Soms wil je ook niet over de toekomst moeten nadenken want het is eng. Juist met al die dingen die gebeuren op de wereld: pandemie, klimaatverandering of oorlog, noem het maar op. En daarnaast heb je natuurlijk nog al jouw eigen zorgen over de toekomst. 

Ik vind het wel mooi wat je moeder zegt over keuzes in je leven, die ga ik onthouden!

Die film ‘Don’t look up’ van Netflix heb ik nooit echt afgekeken, ik ben er wel mee begonnen maar vond hem niet heel goed gemaakt eigenlijk, terwijl het onderwerp van de film wel heel interessant en leuk en ook heel belangrijk is! Social media hebben ons leven wel heel erg veranderd en beïnvloed iedereen, elke dag, overal op de wereld. Eigenlijk bepalen de media dus wat voor ons belangrijk is en het verandert elke dag opnieuw.

Je zei in je brief dat je denk dat verandering begint bij bewustwording, zodat je die dingen kunt veranderen, en daar ben ik het helemaal mee eens. Hetzelfde heb je dus ook met social media. Je moet je eerst bewust worden van wat het probleem is en dan kun je je instelling en je gedachten erover veranderen.

...je wilt tegen mensen schreeuwen, maar dat is niet echt de oplossing voor onze problemen…

Ik vind dit onderwerp ook echt lastig soms, want net zoals je zei: je wilt tegen mensen schreeuwen maar dat is niet echt de oplossing voor onze problemen…

Het lijkt wel alsof we allebei een beetje dezelfde standpunten hebben, maar soms vind ik het juist interessant om van iemand te horen die er helemaal anders over denkt. Dat zijn namelijk de mensen die ik niet begrijp, die mensen die ik wil begrijpen om uiteindelijk minder boos te zijn en meer te kunnen veranderen in hun gedachten.

De zon is inmiddels bedekt door al de wolken en mijn lievelingsplek die net nog zo warm en gezellig was, is opeens minder leuk. Mijn vriendin uit Duitsland is nu ook klaar met douchen en pakken, want ze gaat morgen helaas alweer. We gaan zo nog naar de Foodhallen voor het avondeten dus ik ga nu deze brief ook afsluiten. Hopelijk heb je ook nog een fijne avond!

Ik ben wel heel benieuwd naar morgen! We maken er wel wat moois van. 

Liefs,  

Roza