Een beetje pijn in de bovenarmspier

Hoi Astrid,

Hartelijk dank voor je brief, je hebt nogal wat beleefd, lees ik. Wat sterk van je dat je daar rustig mee omgaat. Dat heet ervaring in het leven en werken. Dank je wel voor je condoleance, de schoonvader van onze zoon. is alweer bijna drie maanden niet meer onder ons, de tijd vliegt. Zijn vrouw slaat zich er goed doorheen en heeft veel steun aan haar kinderen. Mijn schoondochter is er tamelijk nuchter onder, de relatie met haar vader was lange tijd gebrouilleerd en was sinds haar relatie met onze zoon en de snelle komst van hun dochtertje verbeterd. Het is wonderlijk dat de kleine niet vraagt waar opa. is als er op maandag wordt opgepast door oma. Maar ze is ruim twee en dan zijn de herinneringen nog niet gemaakt.

...wel een beetje pijn in de bovenarmspier

De tweede prik is niet zo bevallen schrijf je, zelfs een dag ziek geweest, maar nu ben je weer helemaal het meisje. Ik heb er zelf niets van gemerkt in de zin zoals bij jou, wel een beetje pijn in de bovenarmspier. Zelfs gewoon gesport, opdrukken en planking gedaan. Maar het werkt bij iedereen anders denk ik.

Soms zie ik nu nog wel mensen met mondkapjes, zelfs buiten en op de fiets en  sommige zien eruit alsof er drie maanden de keukenvloer mee gedweild is bahbahbah.

Wat naar voor je nieuwe collega, dat ze direct in zwaar weer terecht kwam. Helaas zijn er mensen die niets (willen) snappen van wat de plicht van een ziekenhuis is als het gaat om het welzijn van zijn personeel en cliënten. Niets van aantrekken is te gemakkelijk gezegd, want verbaal geweld is bijna net zo erg als fysiek geweld. Hoe gaat het met haar, is ze nog je collega? Merk je al dat de mensen wat minder gestrest zijn en dat de lontjes wat langer worden?

Wat leuk dat je weer eens weg bent geweest en goede herinneringen kon ophalen en er even helemaal uit was en hebt kunnen genieten van het bos en zijn dieren. Was de hond ook mee? Wij hebben hier helemaal geen bossen, anders dan door gemeente en provincie hier en daar aangeplante wilgen, populieren, elzen en ander snelgroeiend hout. Soms zijn er zandwinputten voor wegenbouw (nu waterplassen), waar ze iets omheen laten ontstaan. En zeker geen dennen- of sparrenbomen. Het is hier nogal veenachtig en drassig in de polders van de Alblasserwaard.

Een huis verwarmen met twee houtkachels en elektriciteit is best lastig, zeker als je om de paar dagen hout moet zagen...

Ja, mijn zus is er eentje hoor, bijna net zo lomp in woord en gedrag als onze moeder op die leeftijd. Maar ze is alleen, komt nergens, woont in de middle of nowhere (Tournhac, een mini-, minidorpje in departement Aveyron Frankrijk) en dan woont ze er ook nog helemaal buiten in een huis aan de andere kant van de beek. Haar dochter woont in Capdenac haute eigenlijk bovenop een tunnel in de berg waar de N140 zich doorheen slingert langs de rivier Le Lot. En dat is dan weer Département du Lot. Ze zegt dat ze ernaar uitkijkt, omdat de afgelopen winter haar slecht bevallen is. Een huis verwarmen met twee houtkachels en elektriciteit is best lastig, zeker als je om de paar dagen hout moet zagen en vervolgens een trap op moet sjouwen. Het stinkt bij haar altijd naar rook. Als wij er zijn (voorjaar en/of najaar), moet alle kleding, ook die we niet hebben gedragen, toch in de was om die vieze lucht er weer uit te krijgen en de jassen moeten naar de stomerij.

Naar Parijs, wat leuk! Waar woonde de tante van S. in welk arrondissement, welke straat? Ik ben daar vaak geweest omdat mijn zus daar lange tijd heeft gewoond, vlakbij de Notre Dame. Als je met je gezicht naar de kerk staat en je gaat rechts de brug over dan kom je op Qay Montebello en dan iets verder rechts is Rue Maître Albert. Je bent dan aan de rand van Quartier Latin met het Panthéon en Hotel de Cluny, dat zijn nu musea.  Dat was toen, ik heb het over zestig jaar geleden en moest nog dertien worden, een hele onderneming om daar te komen, helemaal alleen, met de trein.  Mijn moeder zei tegen de conducteur in Rotterdam CS op perron één: "Hij moet naar Parijs, zijn zus haalt hem van het station en wil je een beetje op hem letten?" Mijn grootste reis was tot op dat moment met de bus van Alblasserdam naar Rotterdam en weer terug. Ga er maar eens aanstaan als bijna dertienjarige. In België en Frankrijk nog met een stoomlocomotief ervoor naar het Gare du Nord. Mijn zus haalde me dan af van het station en dan gingen we met de metro naar haar huisje, één kamertje waar alles in moest gebeuren. Met haar eerste kind Fatima. Mijn zwager (Amar),was Algerijns en was geldtransporteur bij de FLN, de vrijheidsstrijders van Algerije in Frankrijk. Soms vlogen de kogels door de straat als er weer eens een treffen was tussen de FLN, OAS, politie en leger. En dan werd je zo van straat geplukt en in een portiek gestopt. Later verhuisde ze naar Vitry sur Seine, en kreeg daar al haar volgende kinderen Malika, Yamina en Rachid. Weer later vertrok zij naar een uit de grond gestampte nieuwe gemeente aan de zuidkant van Parijs. Grigny grand Borne aan de A7. En op haar zestigste vertrok ze naar waar ze nu woont Tournhac le Lauzeral. Het kan zomaar anders lopen dan je ooit hebt kunnen bedenken.

Maar vergeet niet dat je kinderen ook volwassen zijn en er best tegen kunnen als je hier iets over zegt

Ik kan me een beetje indenken hoe de verjaardag voelt, van degene waar je ongelofelijk van hield en die je nu steeds alleen moet beleven. Het gemis neemt met de jaren allen maar toe en zeker met jullie onvoorwaardelijke liefde in de periode dat jullie samen waren. Maar hoezo 'goed houden', mag je niet laten zien dat je hem ontzettend mist en daar verdrietig van wordt. Het zou toch raar zijn als je dat zomaar aan de kant zette. En ondanks dat je er met een van je kinderen over kan praten, blijft het gemis er toch. Maar vergeet niet dat je kinderen ook volwassen zijn en er best tegen kunnen als je hier iets over zegt. Dat je in het verleden ooit ook niet wist wat je met het ‘verlies’ van een partner van iemand anders moest en er niet mee kon dealen, behoeft geen zelfverwijt na zoveel jaar. Als je jong bent is dat lastig en je weet nog niet hoe je daar betekenisvol mee om kan gaan. En wat je collega’s zeggen over het moeten accepteren van het feit dat je man er niet meer is, zou ik laten voor wat het is. Natuurlijk ben je alleen, maar dat wil niet zeggen dat hij uit je hoofd en hart is, daarvoor was jullie liefde te mooi en te intens. Ik snap best dat je niet staat te springen om alleen op vakantie te gaan. Aan de andere kant, het is geen verraad naar hem als je dat wel zou doen. Ik weet van mijn buurvrouw, ook al heel lang weduwe, dat je openstellen voor nieuwe belevingen, zoals vakantie, best een dingetje is. Zij ging met Djoser en andere reisorganisaties, met andere singles naar de ander kant van de wereld en trof in de gezelschappen vooral mensen aan die ook hun partner hadden verloren, door welke oorzaak dan ook. Het heeft haar een beter/sterker mens gemaakt. Eerst ging ze met een vriendin/oud collega en later trok ze er alleen op uit met soortgelijke singles reizen.

Ik word intussen wel heel erg moe van het gezeik in de media over Covid

Misschien in het kader van schrijven naar de toekomst iets om over na te denken. Wat een leuke foto heb je op FB gezet, weet ik eindelijk hoe je eruit ziet. Ik heb me zelf ook weer aangemeld bij FB, maar ben er nog niet zo mee bezig. De versoepelingen, ach dat loopt zoals het loopt, we gaan het zien. Nou ben ik niet zo’n uitgaander dus de terrassen en cafés, zijn niet echt aan mij besteed. Ik word intussen wel heel erg moe van het gezeik in de media over Covid. En openbaar vervoer, het is zeker meer dan tien jaar geleden dat ik me daarin bevond. Ik reisde toen 1e klas naar Harlingen om met mijn vrouw en de kinderen een weekje door te brengen op Vlieland. Mijn vrouw reed mee in de auto.

Hangen je zonnedoeken al, want die hebben we wel nodig vandaag (dinsdag 27/7)? Onweer, grijze luchten uit het ZZW en regen. Maar als’ het even kan, zit ik in de zon om helemaal bruin te worden. Zeker nu alle buren weg zijn met vakantie.

Vaccinaties, ik weet het niet hoe dat gaat lopen en het testen is alleen maar geldklopperij. Bovendien, ben ik na twee Pfizer behandelingen nog niets opgeschoten in het kader van besmet kunnen raken en anderen kunnen besmetten. De discussies over wel of niet vaccineren rijzen de pan uit en dat leidt wellicht tot een tweedeling in de maatschappij. Ik maak me er maar niet te druk om. 14 augustus moet ik weer naar ’het AVL voor controle, maar ik voel me goed en heb het fietsen weer opgepakt. Het was zondag heerlijk fietsweer. Hopelijk houdt de regen een keer op, dan kan ik weer gaan fietsen, want in de regen fietsen doe ik niet, teveel verregend in mijn jeugd, hahaha.

Het zal dan de laatste keer zijn dat we in Tournhac zullen zijn

Iets in de nabije toekomst is dat we het voornemen hebben na mijn verjaardag, acht september, naar Frankrijk af te reizen voor veertien dagen. Het zal dan de laatste keer zijn dat we in Tournhac zullen zijn.

Of we elk jaar een anti Covid frameprik krijgen, weet ik niet , Covid was en is er trouwens al heel lang, misschien al voor dat de mens er was, las ik van de week in een studie hierover.

Ja PCR-testen, zijn ook niet zuiver op de graad want zelfs al heb je Covid achter de rug, blijft zo’n test dat vals melden. Raar is wel dat er geen (bloed)onderzoek mag worden gedaan naar antistoffen na Covid. Dit zou volgens Van Dissel de animo voor prikken doen ontmoedigen. Ik ben een keer getest met zo’n wattenboor. Ontspannen en dan valt het best mee. Een arm uit de kom terugzetten, doet meer pijn.

Ik las dat er een project is in Amsterdam waar bewoners van De Kolenkit elkaar schrijven en ontmoeten. Ik ga ook eens op de FB pagina van Schrijven naar de toekomst kijken.

Nou dat was ie weer, nogmaals bedankt voor je brief! Blijf dicht bij je zelf en positief als je iets gaat doen.

Lieve groet,

Piet

Leven in sciencefiction

Lieve Mirjam,

Wat een geweldige kennismaking hebben we al gehad. Er is nog veel meer kennis te maken uiteraard. Maar het begin is er.
Ik had de oproep ook gezien in de Kampioen 🙂 Haha en wat veel raakvlakken heb jij gezien!
Ik ben dertien april jarig en zie dan Sarah zoals ik al had geschreven. Ik denk er over om een online escaperoom te gaan doen met vrienden vanuit onze eigen huizen. Want we hebben zeker al drie online pubquizzen gehad met verjaardagen, dus die is iedereen wel zat…
Verder heb ik het weekend daarna een natuurhuisje geboekt in Limburg met het gezin en de hond. Zo vieren we het dan maar.

Ik weet niet zeker of ik zo van verrassingen houd

Wellicht is er nog iets stiekems aan de gang omdat ik vijftig word, maar dat moet ik afwachten. Ik weet niet zeker of ik zo van verrassingen houd, maar in deze tijd zijn de verrassingen toch beperkt dus is het vast leuk. Voor mijn veertigste hadden twee vriendinnen mijn heilige yoga-avond gekaapt; ze stonden op de stoep met verkleedkleren die ik aan moest. Ik moest een soort cowgirl zijn. Een andere goede vriendin uit een andere ‘groep’ om het zo te zeggen, waarschuwde al dat ik het misschien niet zo leuk zou vinden. Het verkleden is vooral een ding bij die twee vriendinnen. En zij hadden de ambush georganiseerd dus…
Nou ik was eerst helemaal van de kaart door de yoga-avond die opeens door mijn neus geboord werd. Dus het schakelen was enorm voor mij. En die kleren… ik werd er niet blij van. Het werd uiteraard wel heel gezellig, maar toen merkte ik dat ik toch niet zo goed tegen verrassingen kan blijkbaar. Mocht het zijn geweest op een lege avond of middag dan hadden ze al meer enthousiasme kunnen verwachten, maar die yoga-avond was altijd heilig voor mij hahaha.
Wanneer ben jij jarig, in april?

Ik wilde er blanco in

Ik heb je opgezocht op LinkedIn! Vooraf aan de eerste mail wilde ik je nog niet ‘opzoeken’ dan zou mijn beeldvorming misschien al beïnvloed worden. Ik wilde er blanco in. Maar na jouw brief heb ik toch even gekeken. Uit welke hoek je komt, zeg maar. En om een beeld te krijgen bij de persoon die die leuke brief schreef naar mij. Leuk om je te zien!
Tegelijk zag ik een gemeenschappelijke bekende. Hij woont in Haarlem en ik ken hem sinds kort. Hij was door corona zijn werk als cameraman grotendeels kwijt en dat kwam ook wel op een moment dat hij ‘iets anders’ wilde. Een soort carrièreswitch. Hij fietste langs het Fort bij Vijfhuizen en vond het onmiddellijk een prachtige plek, zag onze beheerder op de maaimachine zitten en sprak hem aan. Hij wilde graag voor een dag vrijwilliger worden en lekker buiten werken in het onderhoud. Maar we hadden ook net een vacature voor twee dagen voor assistent-beheerder. Dus toen het klikte is hij assistent-beheerder bij ons geworden. Ik denk nu sinds een half jaar. Grappig! Hoe ken jij hem?

Wat het verhaal en de brand met familie X betreft, daar moet ik nog achteraan. Mijn zus en ik proberen elkaar al enige tijd te bellen, maar zelfs een belafspraak lukte niet. We werden iedere keer ergens door onderbroken. En nu heeft ze een puppy in huis dus ook weer druk. Ik heb het dus nog niet kunnen verifiëren.
De schoonmoeder van mijn zus is overigens de tweede vrouw van pake (de schoonvader van mijn zus). Dus daarom een heel jonge beppe en ze wil dan ook absoluut niet beppe genoemd worden. Dus ze is de stiefmoeder van mijn zwager die veertig is en mijn zus is tien jaar ouder.

Maar gaandeweg vind je je draai met af en toe nog een moment van angst

Bij ons in huis zijn ook de nodige stokjes door de neus gehaald ondertussen. Alleen de jongste van de tweeling nog geen enkele keer. Mijn dochter twee keer en verder ik, mijn jongste zoon, en man ieder één keer.
Mijn dochter besprak uitgebreid het schrapen langs het begin van haar hersenen. Haha. Wat een gekke tijd toch. Ik ben een jaar geleden echt verlamd geweest van schrik. Maar gaandeweg vind je je draai met af en toe nog een moment van angst zoals bij het overlijden van mijn oom en mijn bezoek aan verpleeghuizen voor cliënten. Ik wilde dat toen even niet meer… Nu heb ik nog één cliënt die thuis woont en daar kom ik twee keer per week. Dus dat is overzichtelijker.
Nog heel vaak vind ik onze gesprekken thuis over het virus en wat ik op tv zie net een sciencefictionverhaal. Dan hoop ik altijd nog dat we tijdelijk in een parallel universum leven en dat ik op een ochtend wakker word en het toch niet waar was. Dus mijn brein kan er nog altijd niet aan wennen.

Wat betreft de toekomst, daar durf ik vaak niet aan te denken. Ik hoop maar dat het zo gaat als met de Spaanse griep en dat onze lichamen aan dit virus wennen, zodat uiteindelijk alles weer normaal wordt. Maar de doemscenario’s waar we bijvoorbeeld ieder jaar gevaccineerd moeten worden voor mutaties of een complete maar langzame wipe-out van de bevolking en een apocalyptisch landschap van uitgestorven steden dringen ook wel eens door in mijn gedachten. Survival of the fittest. Misschien moeten we altijd wel alert blijven op een uitbraak van dit virus zoals bij ebola. Ik wil er eigenlijk niet te veel aan denken, dat doet mijn gevoel geen goed.

Mijn hond ruimt namelijk zwerfafval op

Even wat anders:
Vorige week was ik druk met andere Haarlemmers voor Landelijke Opschoondag. Mijn hond ruimt namelijk zwerfafval op. En ik ook tijdens onze wandelingen. Hij doet dat al zalang als ik het me kan herinneren. Hij ziet blikjes en plastic flesjes voornamelijk als een speeltje. Maar op een moment maakte ik een grapje met mijn buurman die een hardloper is en actief plogt en op Instagram probeert te ‘influencen' (plogging = rennen en afval opruimen , Zweedse term) Misschien heb je er al wel eens van gehoord? Ik maakte het geintje dat wij ook opruimen en ook een Instagram account zouden moeten beginnen. De eerste Plogdog…
Nou zo toch gedaan en zo werd Bob the Plogdog geboren. Onze hond heet Bolton, we noemen hem Bol/Bollie/Bol.com/Pluizebol/Warbol etc. haha maar Bob klonk beter.
Nu hebben we samen een Insta-account en zitten we in een hele community online van mensen die opruimen en bijvoorbeeld kunst maken van gevonden plastic etc. Het is echt een ontzettend positieve en betrokken community.
De verschillende eenlingen en opruim-initiatieven in Haarlem hadden de handen ineengeslagen en een promotie filmpje gemaakt om het ‘plogstokje’ door te geven. We hebben onwijs veel lol gehad en veel schoongemaakt afgelopen zaterdag. Weliswaar niet allemaal met elkaar maar wel verbonden met elkaar. Een aantal heeft even kennis gemaakt in levende lijve voor zover dat mogelijk was.


Ik weet nog wel in het begin van de corona crisis en niemand meer iets durfde op te pakken. Op het strand kon het wel met aangespoeld materiaal, maar stads zwerfafval… Toch vind je daar na een tijdje ook wel weer je draai in en al die mondkapjes kun je ook niet laten liggen :-0 Al die bedreiging voor de dieren en onze planeet het is soms veel. Tot nu toe heb ik er niets van opgelopen en ik ruim alles op met handschoenen en mondkapjes soms ook nog met een knijpertje en doe ze in een apart zakje, niet bij het andere afval. Dus op Insta vind je de avonturen van mijn hond en mijzelf en het afval in onze buurt.
Ik ben ook bezig met een verhaal voor een prentenboek. Ik hoop dat dat gerealiseerd wordt!

Nu ga ik stoppen want mijn nek en schouders zijn aan het schreeuwen tegen me 😉

Heel veel liefs en ik zie uit naar jouw brief.

Lieve groet,
Simone

Nu kan mijn wereld langzaam weer open gaan

Ha Clannad,

Ik schrijf je vanuit de trein. Helemaal in m’n eentje in een eersteklascoupé. Daar word ik zo gelukkig van. Op weg naar een geliefd iemand. Dat draagt natuurlijk bij aan het geluk!

Ik ga met onze jongste naar Feyenoord-Utrecht, in de Kuip. Hup wie er wint. Die mag de voorrondes van de Conference League in. Ik noem dat nog steeds Europacup III en dat verraadt dan gelijk mijn leeftijd.

......ik heb mijn eerste injectie binnen!

Iets anders dat dat verraadt: ik heb mijn eerste injectie binnen! Afgelopen donderdag. Een dag een wat zware arm waartegen een stomp gegeven leek; verder nergens last van. Nu kan mijn wereld langzaam weer open gaan. Ik heb wat wandelafspraken gemaakt en in mijn hoofd een lijstje van welke musea ik het eerst ga bezoeken.

Heeft dat bedrijf gereageerd, waar jij zo’n mooie moedige boodschap voor had? Het kan zo opluchtend en prettig zijn wanneer er begripvol wordt gereageerd, vind je ook niet? Zo nee, dan jammer, jij bent jezelf trouw gebleven door deze mail te sturen.

Ik zag gisteren een mail van ‘de organisatie’ binnen komen. Ik heb hem nog niet gespeld. Ik heb op het eerste gezicht geen bezwaar tegen het delen van onze brieven, jij? Voor de goede orde: als jij het niet wilt, dan gebeurt het niet.

Het is nog een hele logistieke puzzel, om naar zo’n voetbalwedstrijd te gaan, die nu met 6500 toeschouwers gespeeld mag worden. Naar Zwolle (35 minuten met de auto) om getest te worden in de meest dichtbije locatie en dan een flinke omreis met de trein, omdat Amersfoort-Utrecht eruit ligt dit weekend. Dan mijn rugzak op station Rotterdam in een kluis doen, want anders moet die bij het stadion in een hokje en duurt het eindeloos voor je die terug hebt. Tot slot een OV-fiets huren, want de tram is me te druk, zeker op de terugweg.

Dan bedenk ik altijd hoe fijn het is dat ik me makkelijk beweeg in de openbare ruimte, ook op onbekend terrein en hoe heerlijk het is dat ik goed ter been ben en tot slot, niet te vergeten, dat ik geld genoeg heb voor een taxi, of iets anders als dat nodig is.

Ik verheug me dus enorm op de bioscoop en de musea en om weer naar kantoor te mogen!

Gaat er voor jou nog wat veranderen nu de regels wat soepeler worden? Meer naar school? Ik hoop het voor je. Ik verheug me dus enorm op de bioscoop en de musea en om weer naar kantoor te mogen! Op dat laatste front nog steeds weinig nieuws. We worden nog steeds geacht helemaal thuis te zitten. Zoals je weet, dat ben ik zo zat!

Ik zal wel conditie moeten gaan kweken. Mijn werkplek (die ik dus nog niet gezien heb!) is op de achtste verdieping. Zestien trappen, dat doe ik niet fluitend. Dat doe ik NOG niet fluitend, hoor ik mijn zusje zeggen. Dat NOG schijnt iets in je hoofd te doen, dat je het gevoel krijgt dat je het ooit wel zult bereiken.

Russisch, dat spreek ik NOG niet.... bridgen, dat kan ik NOG niet....waar de brievenbus is? Dat weet ik NOG niet 😀

Warme groet,

Ina

De luxe hebben om te twijfelen..

Lieve Mooniq,

Ik hoop dat dit bericht je goed bereikt.  Ik kwam terug in Nederland de dag nadat de zon begon te schijnen, dus hoewel ik tien dagen in quarantaine was, heb ik wat wandelingen op het ijs gemaakt, wat erg opwindend was. Ik heb geen echte winter meer meegemaakt sinds 2011, toen ik twee maanden in Polen was, op het dieptepunt van wat voor mij voelde als de koudste winter ooit, als het einde van de wereld. Vliegen over een besneeuwd Nederlands landschap was verbluffend - het veranderde de wereld in een printplaat. Heel mooi.

Inderdaad, Kira de hond is nog steeds in Kampala. Ze wordt vreselijk gemist, maar ze is druk met het bewaken van het huis en ze heeft vrienden die op bezoek komen, dus ik denk dat ze best gelukkig is.

Dank je voor je aardige woorden over mijn oma. Het was heel vreemd om mijn moeder te schrijven om te vragen naar een beeld dat aan mij beloofd was. De laatste keer dat ik oma zag, zei ze dat ik het mee moest nemen, en ik zei dat ik het de volgende keer dat ik haar zag, zou ophalen. Het leven is inderdaad kort. Het beeldje is van een klein roze kwartsvarkentje, zo rond als een ton, waarschijnlijk uit Egypte, denk ik. Ik speelde er altijd mee toen ik klein was, en ik hoop dat ik ooit een kind zal hebben dat hetzelfde zal doen.

Ongelooflijk om te zien hoeveel schade de ziekte heeft aangericht.

Wat een opuchting dat het beter gaat met je vader. Covid schijnt echt een onvoorspelbare ziekte te zijn. Twee goede vrienden hadden het, de ene een dikke roker en de andere een magere atleet, beiden even oud. Bijna een jaar later is de dikke roker weer min of meer de oude, terwijl de atleet kortademig is en moeite heeft om met zijn kinderen te spelen. Ongelooflijk om te zien hoeveel schade de ziekte heeft aangericht. Hoe voelt je vader zich nu? En hoe gaat het met PSV?

Je vriend  heeft gelijk over Bobi Wine: hij is een briljant communicator, en (en dat wordt vaak gemist in de berichtgeving in de pers) een intens morele man met grote moed. Sommige van mijn collega's wonen in zijn voormalige kiesdistrict en zijn zeer te spreken over zijn reactievermogen en zijn bereidheid om namens hen te vechten als het ging om machtige belangen die probeerden land en andere zaken te stelen. Ik betwijfel of we hem ooit president zullen zien worden, maar hij zou een goede keuze zijn. Het was interessant om een verkiezing mee te maken waarbij het steeds minder duidelijk is of de zittende president nog in leven zal zijn bij de volgende ronde, en hoe dat de berekeningen verandert. Net als jij vermijd ik het lezen van het laatste nieuws, maar ik lees wel veel commentaar, misschien uit gewoonte. Het is tegenwoordig een gouden tijd voor onderzoeksjournalistiek, en sommige van de schrijvers zijn echt geweldig.

Ik zal de Covid-vaccinatie nemen zodra die wordt aangeboden. Covid zal mij waarschijnlijk niet doden, maar dit gaat niet over mij.

Ik vind het jammer dat ik wantrouwen in je brief over vaccins lees. Ik heb in Noord-Oeganda gewoond aan het eind van de LRA-oorlog, en ik heb begrafenissen gefotografeerd, kleine graven bezocht. De moeder van mijn beste vriendin loopt met een stok, een gevolg van kinderpolio die haar leven tot een hel maakte, en ze had geluk dat ze het overleefde. Sindsdien is het beter gegaan - de klinieken hebben regelmatiger voorraden vaccins en andere medicijnen. Er is geen gelukkigere dag in een Afrikaanse kliniek dan de inentingsdag (meestal een woensdag). Het zit er vol met dikke baby's met glinsterende oogjes, kirrend en gillend, stalen verpleegsters en nerveuze moeders die angstvallig controleren of de zorgvuldig bijgehouden gezondheidsboekjes van hun kinderen wel up-to-date zijn. Zelfs als ik er aan denk krijg ik heimwee! Toen je ouders kinderen waren, vóór de dagen van de kudde-immuniteit, was het hier waarschijnlijk ook zo. De luxe hebben om te twijfelen, het voorrecht hebben om te kiezen, niet direct geraakt te zijn door de kwestie, is iets dat mensen onderschatten. Ik zal de Covid-vaccinatie nemen zodra die wordt aangeboden. Covid zal mij waarschijnlijk niet doden, maar dit gaat niet over mij.

Je vraag naar wat ik mis, is interessant. Het antwoord verandert zoals het weer. Ik mis mijn ouders, die ik sinds 2017 niet meer heb gezien. Ik ben vorig jaar weggebleven terwijl we wachtten op vaccinaties - ze zijn allebei in de zeventig en hebben regelmatig contact met veel mensen die veel ouder zijn, en ik vond het het beste om een grote afstand te bewaren. Nu zijn ze beschermd, en ik hoop ze over een paar weken met Pasen op te zoeken.

Ik mis het ook om op een zonnige middag met een pint in de wind van een heerlijk ruikende sigaret buiten bij een pub te zitten, naar het verkeer te kijken en onzin uit te kramen over onderwerpen die er niet toe doen. Eigenlijk is dat misschien wat ik mis. Dit virus heeft ons allemaal in druïden veranderd, heeft ons allemaal meningen gegeven. Plotseling voelen we de behoefte om 'een mening te hebben'. Vroeger volgden we advies op, of niet, en hoopten er het beste van. Nu wordt er van ons verwacht dat we in onze vrije tijd  experts zijn. Het is krankzinnig.

Wat zal de eerste plaats zijn waar je naar toe gaat?

Ik mis ook vrienden. Ik ben hierheen verhuisd en heb al mijn vrienden in Uganda achtergelaten, en de afsluiting betekent dat het onmogelijk is om buiten mijn universiteitsklas met anderen om te gaan. Ik vind ze allemaal aardig, maar afwisseling is de spijs van het leven. En ik mis het om om drie uur 's nachts op de fiets naar huis te hobbelen, verlicht door wijn en gejuich en met een hoofd vol nieuwe verhalen. Dat zal het eerste zijn wat ik ga doen zodra we mogen! En jij? Wat zal de eerste plaats zijn waar je naar toe gaat? Hoe we ook tegenover al deze vragen staan, het is zeker dat niemand van ons het jammer zal vinden deze periode te zien eindigen. Ik mis mijn werk! Ik mis galerijen!

Welke delen van de communicatie vind je ondoorzichtig of oneerlijk over de pandemie? Ik voel me erg unplugged in Nederland omdat ik helemaal geen lokale krant lees of naar een lokaal radiostation luister. Wat doen ze volgens jou slecht? En wat doen ze goed?

Ik heb een foto bijgevoegd van een project waar ik mee bezig ben, over indvidualisme en de relatie van 'ik' tot 'wij'.

Je hebt het compassiemeisje heel goed geobserveerd. Ik wou dat ik die vaardigheid had. Je hebt de vorm duidelijk gezien, en de sporen waar je vingers hebben gedrukt zijn duidelijk en definitief. Ik heb een foto bijgevoegd van een project waar ik mee bezig ben, over indvidualisme en de relatie van 'ik' tot 'wij'. Ik heb de kust gefotografeerd, die enorme kasteelmuren die Nederland afschermen van de wereld. Dit is een beeld uit dat project. Het zal binnenkort af zijn (de deadline is over ongeveer een maand) dus hopelijk kan ik daarna iets completers laten zien.

Over het thema mededogen, hier is een gedicht dat er wel bij lijkt te passen. Het gaat over een man die ik ontmoette bij een overtocht per veerboot ten oosten van een stad genaamd Mbuji Mayi, op de weg naar Mwene Ditu, in het hart van het diamantmijngebied van Congo.

'Ça marche avec le courant',
zegt Solo met
adem van drank,
mist het grootste deel van een teen,
'deux pulleys, et le courant,
ik ben zoals jij', zegt hij.
Dan trekt hij zijn overhemdskraag naar beneden
om een ster te onthullen
geëtst met de hand over zijn hart
door een tatoeëerder
ergens 
voordat hij de veerboot vond.
'Ik ben zoals jij
een Amerikaan. Laten we naar Amerika gaan.'
De veerboot glijdt
over de rivier
nog steeds vastgebonden aan zijn staalkabel.

Ik heb hier een foto van Solo's veerboot bijgevoegd. Solo staat links, in een blauwe Amerikaanse voetbaltrui, luid en niet erg effectief het laden van de veerboot te dirigeren.

Als tegenprestatie is hier mijn vraag aan jou: Wat is het oudste verhaal dat je kent over je voorouders?

Hartelijke groeten,

Will

Vanuit mijn Amsterdamse 'cel'

Hi lieve Ellen,

Dat is even geleden! Hoe gaat het met je? Het lukte even niet om mijn gedachten op papier te zetten. Of, misschien wilde ik dat even niet. Maar het lezen van jouw brief geeft mij troost. Een tijd als deze lijkt soms op mij af te komen. De stilte die mij dwingt om over situaties na te denken, terwijl ik die misschien nog liever uit te weg ga.

Het is bij mij altijd alles of niets, waardoor ik soms uit balans raak. Dat zie ik terug in werk, privé… De meest dierbaren om mij heen klamp ik het ene moment vast, waar ik hen het andere moment het liefst buitensluit. Het is alsof ik na een intense periode van toewijding - waarin ik mijzelf links laat liggen - snak naar tijd voor mij alleen. Maar daardoor ook bang ben iemand te verliezen.

Ik moet bekennen dat alles bij mij op een grote ‘to-do-lijst' belandt

Toen ik gisteren bij mijn fysio was en hij weinig progressie zag sinds maart gingen we terug naar de oorsprong van mijn rugklachten: stress. Dat blijft mij achtervolgen. Hij had het over het ‘managen’ daarvan. Door het lezen van een boek, te sporten… Iets wat in ieder geval met mijzelf te maken heeft en waarbij ik niet afgeleid word. Maar ik moet bekennen dat alles bij mij op een grote ‘to-do-lijst’ belandt en dit dus ook meer als een last dan een momentje voor mijzelf voelt. Ken je dat gevoel? Dat je eerst iets moet doen voordat jij jezelf iets ‘leuks’ gunt? Nou goed, in dat gevoel zit ik nu dus een beetje.

Misschien moet ik gewoon even benoemen wat de afgelopen weken wél leuk was! Met een vriendinnetje ben ik vorig weekend het ‘op afspraak-winkelen’ aangegaan. Door de Haarlemmerbuurt en Negen Straatjes zijn we langs allerlei (vintage)winkels gegaan. Het was - ondanks het nodige voorbereidende werk en de afgesproken tijden - fijn, gewoon bijna, en heerlijk rustig. Ben jij van het winkelen? En dan specifiek het shoppen van vintage items?

Het is in Amsterdam verder soms lastig voor te stellen dat corona bestaat. Ook hier zie ik weinig mensen meer om elkaar heen manoeuvreren. Er is soms nog een enkeling die gefrustreerd mompelt: 1,5 meter! Maar de meesten kijken niet eens naar elkaar om. De stad is wel een stuk rustiger, dus de ‘lastige’ situaties doen zich vooral voor op populaire locaties met weinig ruimte (zoals de (super)markten, kleine straten met winkels, etcetera). Het ene moment kan ik mij er enorm aan storen, het andere moment lukt het bijna niet anders dan met de meute mee te doen. Dan ben ik blij dat ik voor mijn werk regelmatig getest word.

De eerste keer dat ik ermee geconfronteerd werd, had ik een soort ‘rennen voordat de schoolbel gaat’ gevoel

De avondklok is inmiddels naar 22.00 uur opgeschoven. Hoe vond je het om ‘m mee te maken? De eerste keer dat ik ermee geconfronteerd werd, had ik een soort ‘rennen voordat de schoolbel gaat’ gevoel. Maar na die ‘ontgroening’ voelde ik mij opeens vrij ’s avonds laat op straat. Alsof je je grenzen aan het verkennen bent en niemand je (tot 22.00 uur dan) iets kan maken. Dat heb ik ’s avonds trouwens vaker. Niet dat ik veel rondzwerf, maar alsof de rust van een dag is wedergekeerd en je je niet druk hoeft te maken om wat nog komen gaat. Het licht is letterlijk gedempt, waardoor de spotlights niet zo op je gericht lijken te zijn.

Je schrijft over de zon die plotseling zijn rug naar jou keert. Dat wat dag en nacht met mij doet, is dat ook wat zonneschijn en regen voor jou is? De zomer moet er maar snel aankomen…

Door het schrijven stuit ik telkens op contradicties. Heb jij dat ook?

Het is bijzonder om te lezen hoe corona voor jou net op tijd kwam; als een nieuw begin waar alleen het geluk van jezelf telt. Maar dat heeft dus wel lief en leed gekost. Als ik vragen mag, zie je dat als iets wat je vooral aan jezelf te ‘danken’ hebt of heb jij je daarin ook door anderen laten beïnvloeden?

Door het schrijven stuit ik telkens op contradicties. Heb jij dat ook? Hoe ik dus moeite heb met ‘eigen’ momenten te plannen, maar daar wel behoefte aan heb, heb ik er geen problemen mee om na te denken over wat ik op werkgebied wil. Het voelt belachelijk om dit op te schrijven, maar werk lijkt mij soms te definiëren. Dat mijn baan alles moet zeggen over wie ik ben en wat ik kan… En daarbuiten slechts een toevoeging is, terwijl dat eigenlijk andersom moet zijn. Dat wil ik ten minste.

Ik ben nu gekoppeld aan een carrière coach. Daarmee ga ik op zoek naar wat ik leuk vind. Hier had ik laatst toevallig al een soort openbaring over. Ik ben totaal geen held als het aankomt op alles wat met het ziekenhuis te maken heeft, maar een vriendinnetje uit de zorg weliswaar, zei tegen mij dat ik de nieuwe Netflix-serie New Amsterdam moest kijken. Dit is een ziekenhuis in New York, waarin een groep artsen (acteurs) wordt gevolgd. Daarna had ik voor een uitzending van de 5 Uur Show toevallig een gesprek met twee mensen van de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. Hoe zij terugkeken op het afgelopen jaar met corona. De moeite die zij in anderen steken, maar ook de strijd om daarbij aan zichzelf te denken… Dat is herkenbaar. Maar het liet mij wel inzien hoe graag ik eigenlijk iets voor anderen wil doen. Het zorgen... iets goeds doen, verandering brengen. Wat dat dan precies is, daar houd ik je van op de hoogte! 🙂

Op naar de verlichting!

Het is ook zeker voor mij een cadeautje dat ik zo gewild was/ben. Hoe is door die uitspraak van jouw moeder de band tussen jouw zussen? (Je had geen broers toch?) En hoe ben je daar zelf als moeder mee omgegaan?

Mijn vaccinatie ligt voorlopig nog letterlijk in de ijskast geloof ik, haha. Maar ik ben positief gestemd nu ook mijn ouders de brief voor hun eerste afspraak binnen hebben: "Ja, er is nu natuurlijk wat AstraZeneca over," grapte mijn moeder. Gaan we het dan toch halen? Dat iedereen in juni/juli zijn eerste vaccinatie heeft? Goed om te horen dat jij binnenkort ook aan de beurt bent. Hoe kijk je daar zelf tegenaan? Ben je er bang voor? Of heb je juist zoiets van, kom maar op? Heb je vanaf het begin al een vaccinatie gewild? En de belangrijkste vraag: Ga je na die tweede vaccinatie je kleinkinderen weer in je armen sluiten?

Dat lijkt mij een mooie om mee af te sluiten. Hierbij een virtuele hug van mij, vanuit mijn Amsterdamse ‘cel’ die weer vol bloemen en brandende kaarsjes staat. Op naar de verlichting!

Liefs,

Merel

De eerste prik

Hallo Merel, good morning…

Gisteren heb ik mijn eerste prik ontvangen. Het was me wonderlijk te moede toen ik de naald in mijn bovenarm voelde glijden. Toch een bijzonder moment, bijna ondanks mezelf, want dat ik nou zo naar die vaccinatie had uitgekeken, nee. Mijn dochters overigens wel, die informeerden voortdurend of het al zo ver was...

Ik moest ervoor naar de Brabanthallen, tegenwoordig een indoor evenementencomplex, voor mij nog altijd de Veemarkt. Vroeger passeerden in de vroege ochtend iedere woensdag loeiende koeien (aangemoedigd door een ‘vort vort’ van de boer) het slaapkamerraam van mijn ouderlijk huis, op weg naar de Veemarkt. Nu dus was het de GGD vaccinatielocatie.

Ik was onder de indruk van de gesmeerde machinerie die ik daar aantrof. Aan de poort werd ik uitermate vriendelijk welkom geheten door twee jolige medewerkers met GGD-logo ‘Hart voor Brabant’ op hun hemd en zij stuurden me, met ontsmette handen en mondkapje, een soort incheckroute van Schiphol op, die via enige bochten uitkwam bij een ‘incheckbalie', waar ik paspoort en uitnodigingsbrief moest overleggen en een gezondheidsverklaring moest invullen.

"Jazeker," verscheen een alweer jolige ‘Hart voor Brabant’ op het toneel. "Hier hebben we alleen maar Pfizer."

Vervolgens werd mij lijn acht (van de elf meen ik) aangewezen. Via pijlen op de grond kwam ik bij een tweede ‘incheckbalie’ waar ik werd ingeschreven door een diep over haar computer gebogen meisje. Ik vroeg (door hetzelfde sentiment gedreven als jouw moeder) of ik werkelijk werd ingeënt met Pfizer, zoals aangekondigd in de uitnodigingsbrief en daar moest ze even navraag naar doen. "Jazeker," verscheen een alweer jolige ‘Hart voor Brabant’ op het toneel. "Hier hebben we alleen maar Pfizer." Ik was gerustgesteld. Maar haar uitroep: "In Den Bosch hebben we alleen maar goeie dingen" was me teveel van het goede, je kunt ook té jolig doen.

De vrouw die me inentte, in een afgeschotte ruimte, was de zevende medewerker die ik persoonlijk ontmoette. Daar kwam na de inenting nog nummer acht bij onder wiens toezicht wij allemaal een kwartiertje moesten bijkomen, op stoelen die minstens twee meter uit elkaar waren opgesteld. "Doet u uw mondkapje maar af," zei ze, "Dan kan ik u beter zien. Voor als het misgaat, ziet u. Gebeurt zelden hoor." voegde ze eraan toe. Het was heel even verwarrend, dit gebod het mondkapje áf te doen…

Ik begin een beetje uit mijn lethargie te ontwaken, alsof met het vaccin ook wat reislust is ingespoten

Het had overigens wel wat, daar te zitten tussen mijn leeftijdgenoten: wij, de laat-zeventigers van Den Bosch. Bij de uitgang stonden medewerker nummer negen en tien te geinen. "Deze kant op, fijne dag verder." Het voelde of ze het werkelijk meenden. Thuisgekomen bekeek ik de lijst met mogelijke bijwerkingen. Zou ik nu weer eens hoofdpijn krijgen, iets wat me na de menopauze niet meer is gebeurd, of koorts, vermoeidheid of spierpijn? Pijn op de prikplek dan? Tot nu toe voel ik weinig, de prikplek is wat stijf, dat wel.

Zo gaat het dus met me Merel. Zo’n lang antwoord op je vraag verwachtte je waarschijnlijk niet, maar ik wilde graag  even verslag te doen van MIJN EERSTE VACCINATIE 😉. Ik begin een beetje uit mijn lethargie te ontwaken, alsof met het vaccin ook wat reislust is ingespoten. Zal ik misschien toch nog naar Portugal kunnen rijden dit jaar? 19 mei krijg ik prik 2… Ik verlang naar de Portugese kust, frisse lucht, lekker uitwaaien. Kamperen in mijn busje…

Het spanningsveld tussen je vastklampen aan mensen en snakken naar tijd voor jezelf, het lijkt mij maar al te menselijk

Deze week werd in een podcast over kluizenaars mijn eigen reactie op corona verwoord: mijn rustige, wat teruggetrokken leventje is er als het ware door gelegaliseerd. Dat was een jaar lang een prettige gewaarwording. Jij staat er echt wel anders in hè Merel? Zoals Rutte tijdens zijn jongstleden persconferentie zei: "We hebben allemaal onze coronawerkelijkheid." (Wie had gedacht dat ik onze premier nog eens zou citeren?)

Ik lees in jouw brief dat je meer dan je lief is op jezelf wordt teruggeworpen. En wat je daar aantreft, het ‘klinkt’ of dat je niet bevalt. Het spanningsveld tussen je vastklampen aan mensen en snakken naar tijd voor jezelf, het lijkt mij maar al te menselijk. En ja, ik herken het. Dienstbaar zijn tot je erbij neervalt, en dan weer terugkeren naar jezelf. De angst mensen te verliezen als je kiest voor jezelf… Mijn strategie is uiteindelijk geworden: het mag er zijn, alles wat zich aandient (in mijzelf) mag er zijn. Ik deug gewoon en hoef mezelf niet te forceren om nog meer te deugen.

Een mooie vraag van jou: heb ik de verworven gemoedsrust aan mezelf te danken of ben ik daarin beïnvloed door anderen? Beide, moet ongetwijfeld het antwoord zijn. Vele, vele mensen hebben me pijn gedaan of teleurgesteld. Door sommige anderen heb ik me gesteund gevoeld. Momenteel heb ik een jonge collega van de Luisterlijn door wie ik me gesteund voel ‘gewoon’ mijn eigen pad te volgen.

Jij vraagt of ik herken dat je eerst iets moet doen voordat jij jezelf iets ‘leuks’ gunt? Jazeker ken ik dat, en of! Ik ‘moet’ eerst een eind gaan fietsen of wandelen voor ik ‘mag’ chillen voor de tv, ik ‘moet’ me nuttig maken voor anderen alvorens in alle gemoedsrust te gaan zitten gamen… Ik moet nu zelfs eerst deze brief afmaken vóórdat ik een eindje ga fietsen vóórdat ik in het zonnetje ‘mag’ gaan zitten in de deuropening van mijn balkon 😉. Amusant hoe dat werkt.

Het enige dat ik (met genoegen) beleef aan de avondklok is het uitzicht op de verlaten straat ’s avonds laat vanuit mijn flat

Wat is dat met jouw rugklachten, Merel? Ze zitten je behoorlijk dwars hè? Ik maak uit je woorden op dat er geen lichamelijke oorzaak is aan te wijzen. De fysiotherapeut schrijft je klachten toe aan stress. En nu zit je met het probleem: hoe manage ik mijn stress? Ik voel de behoefte je aan te sporen lief te zijn voor je rugpijn, hij is van jou. Als je wilt, vertel er eens wat meer over, wat is dat voor pijn en hoe belemmert die jou?

Van het opschuiven van de avondklok heb ik helemaal niets meegekregen… Het enige dat ik (met genoegen) beleef aan de avondklok is het uitzicht op de verlaten straat ’s avonds laat vanuit mijn flat. Vorige week beschenen door de maan, die steeds wat verder opschoof. Dan probeer ik me voor te stellen hoe de straat er ‘vroeger’ ook alweer uitzag.

En weer, ik realiseer me dat dat voor jou heel anders moet zijn, potverdorie, je bent jong en móet niet alleen wat, je wílt ook wat, niet dan? Het boeit me hoe je schrijft over je werk en je zoektocht daarin. Ik vind het fantastisch dat je daar zo bewust mee bezig bent. In hoeverre past het werkelijk bij jou je in te zetten voor anderen, daar lijk je naar op zoek.

New Amsterdam, wat een heerlijke serie. Althans de eerste afleveringen, daarna vind ik het nogal gezocht allemaal. Maar die heerlijke Max, die consequent kiest voor de patiënt en zich niet laten tegenhouden door welke regel, door welk systeem, door welke gezagsdrager dan ook; voor één gevangene die tussen wal en schip dreigt te vallen, richt hij een hele gevangeniskliniek op, fantastisch toch!

Wat dit betref benijd ik je: de wereld ligt voor je open: word je een Max, een arts zonder grenzen… en hoe dan? Of toch maar liever niet? Ja, hou me op de hoogte!

Onze familieperikelen, mogen we die even doorschuiven?
Niet dat ze niet belangrijk zijn, integendeel. Maar ik ben even uitgeschreven nu.

Het zonnetje lokt…

Liefs,

Ellen

Hoe sta jij trouwens tegenover vaccinatie?

Hoi Marc,

Om te beginnen alle goeds voor 2021. Ik hoop dat jullie ondanks alle restricties een gezellige kerst en oudejaarsavond hebben gehad.  Laten we hopen dat de rust wederkeert in de goede zin van het woord, niet de corona-“rust” waar we allemaal de buik vol van hebben, maar gemoedsrust. Met een vaccin dat ons hopelijk onze bewegingsvrijheid teruggeeft, dat ons in staat stelt onze vrienden en familie weer te omarmen en het benauwende mondkapje overbodig maakt;  met een nieuwe regering in de VS, zonder de gevaarlijke clown die nu vanuit het Witte Huis de verblinde massa opjut. Jij hebt waarschijnlijk ook aan CNN gekluisterd gezeten de afgelopen dagen. Terwijl ik woensdagavond vol verbazing naar het Washingtons drama op tv zat te kijken, kwamen er allerhande berichtjes binnen van mijn familie daar, die het al over een burgeroorlog in wording hadden. Scary shit! Ik appte dat dit de republikeinen alleen maar verder zou verdelen. Mijn broer appte dat ze nu republicans en retrumplicans hebben. Die vond ik wel geestig. Al is het natuurlijk uitermate triest dat een (westers) land dat andere landen zo vaak bekritiseert om het lage democratische gehalte van hun instituties nu zo op zijn bek gaat. De Xi Jinpings, Rohani’s en andere totalitaire macho’s lachen zich rot. Hoe dit verder gaat? Ik ben heel benieuwd. Maar ik maak me ook zorgen, want het kan ook gierend uit de klauwen lopen, met veel geweld en bloedvergieten. Enfin, genoeg hierover.

Vanmiddag (8/1) een heerlijke wandeling gemaakt onder een schitterende zon. Het was zelfs zo warm dat muts af en handschoenen uit moesten. Daar word je toch wel weer een beetje vrolijk van. Volgende maand onze twee appelbomen en de druiven snoeien. En nog een maand of twee dan kunnen we weer voorzichtig de tuin in, alles klaarmaken voor het voorjaar, de verdroogde stengels en rotte bladeren (als die er nog zijn) in de kliko. Ruimte voor het licht en het nieuwe groen.  Mijn tuin is niet zo heel groot, 9 x 17 geloof ik, maar hij is wel heel gevarieerd. We hebben vrij uitzicht en op dit moment gaat de zon onder en verkleurt de lucht langzaam van blauw naar oranje en donkerpaars.  Prachtig! Ik hou van dit moment van de dag, als de zon al onder is, vlak voor het echt donker wordt. Alles, de dieren en de hele natuur, lijkt dan tot rust te komen (het spitsverkeer even daargelaten, haha).

Ken je de boeken van Carlos Castaneda, o.a. The Teachings of Don Juan? Die waren in de jaren 70 heel populair. Daarin kwam een indiaanse (Yaqui) sjamaan voor,  Don Juan dus, die dit moment van de dag karakteriseerde als “the crack between the worlds”, de smalle kier of breuklijn tussen parallelle werelden of werkelijkheden. Zo voelt het voor mij ook soms wel.  Overigens is nooit duidelijk geworden of Castaneda de hele boel bij elkaar gefantaseerd had of dat hij, zoals hij in zijn boeken suggereert, deze sjamaan echt had ontmoet. Ik heb zijn boeken destijds verslonden.  Het was dan ook de tijd van hasj en lsd! Er werd heel wat af gediscussieerd over deze boeken. Ik denk dat er op google nog steeds wel info ronddwarrelt.

Het gaat zo hard dat we nog voorzichtiger zijn geworden dan we al waren

Hoe sta jij trouwens tegenover vaccinatie? Zelf laat ik me liever vandaag dan morgen vaccineren.  Wij mogen in maart (jij moet geloof ik nog wat langer wachten J). Heel wat mensen twijfelen of zijn ronduit negatief, maar gaan vervolgens wel op vakantie naar  allerlei tropische oorden, waarvoor ze moeten worden ingeënt of pillen moeten slikken met heel vervelende bijwerkingen. Dat is dan kennelijk geen probleem. Internet staat bol van de rare theorieën en als dat je enige informatiebron is (en dat is het voor veel mensen), ben je aan de heidenen overgeleverd, so to speak. De superbesmettelijke Engelse variant van het virus baart me best wel zorgen. Het gaat zo hard dat we nog voorzichtiger zijn geworden dan we al waren. Morgen gaan we voor het eerst in zes maanden op bezoek bij mijn 96-jarige “stiefvader”, de tweede man van mijn moeder. Hij ligt al dik drie jaar alleen nog op de bank op zijn dood te wachten, maar zijn 61-jarige (!) Colombiaanse vriendin vindt dat ze hem koste wat kost in leven moet houden. Daarom weigert ze zijn twee kinderen en mij de toegang. Het zal wel een cultuurverschil zijn, maar ik denk dat die man op een gegeven moment toch ergens aan dood moet. Niet dat hij van mij corona mag krijgen, maar maanden eenzaam en alleen op de bank lijkt me ook geen pretje.

Inmiddels is het 11 januari. En hebben we gehoord dat de lockdown met drie weken verlengd wordt. Het zat er natuurlijk dik in. Slikken en doorgaan maar weer. Ik vul mijn dagen met wandelen, fietsen, lezen en schilderen. In het najaar hebben we (academie Crejat) weer exposities, in het gemeentehuis van Koggenland en in het Poldermuseum, beide in het kader van het landelijke thema Ode aan het Nederlandse Landschap. Eigenlijk ben ik niet zo’n landschapsschilder, maar nu probeer ik toch iets van dat oer-Hollandse erin te krijgen, bijv. koeien. 

Geen idee waarom dat beest nu opeens op zijn kop staat. Dit is een werk in wording, er moet nog van alles aan gebeuren, maar dan heb je een idee

Of wisenten.

Omdat de lessen van Crejat ook opgeschort zijn, gaan we met ingang van aanstaande woensdag over op zoom. Ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.

Zo, dat is het wel weer voor vandaag. Eerst maar eens naar buiten voordat het gaat regenen.

Hartelijke groet,

Regina

NB Ik weet niet of jij ook donateur bent van het schrijfproject, maar ter informatie: op 15 januari om 10.00 uur zit Marilien Mogendorff bij Koffietijd (tv) om erover te praten.