Bij deze mijn derde brief. Je schreef in jouw brief over wandelen in de natuur. Dat je dat graag doet. Wat is dat een zaligheid. Buiten zijn en bewegen is zo goed voor een mens.
Tijdens de lockdown zijn we hier ons steeds meer bewust van geworden. Dat we zuinig moeten zijn op alles om ons heen. Dat lees ik ook terug in jouw brieven. Ik probeer zoveel mogelijk groen te denken., maar dat valt niet altijd mee. Net zoals jij schrijft, pak ik ook makkelijk de auto en zou ik ook graag het vliegtuig willen laten staan. Ik ben hier niet altijd consequent in, realiseer ik me.
Ik mag ook graag letten op datgene wat ik eet. Kan mijzelf een flexitariër noemen. Ik ben bewust met eten bezig. Vanwege de gezondheidsvoordelen, milieuwinst en diervriendelijkheid. Ik vind het alleen zo jammer dat dit vaak een duurdere leefwijze is. Zo jammer, als dit meer gereguleerd zou worden, zouden veel meer mensen denk ik de overstap maken. Toevallig ligt er een brochure naast mij over de aanschaf van zonnepanelen via de gemeente. Ik denk dat ik straks toch een afspraak ga maken voor een offerte.
Toevallig ligt er een brochure naast mij (..) over zonnepanelen
Ikzelf mag graag buiten zijn. Gisteren en vandaag lukt mij dat prima. Voor de lockdown probeerde ik tweemaal in de week te sporten. Ik deed aan zumba (dansen op voornamelijk Zuid- Amerikaanse mzuiek) en yoga. Gisteren had ik sinds lange tijd weer eens een yogales. Buiten weliswaar, maar in het zonnetje. Wat was dat heerlijk. Op het Enkhuizerzand, dus ruimte genoeg. We leken wel een stel kleine kinderen: zo blij allemaal dat we weer even mochten. Lessen in de studio kan nog niet. Dus deze heb ik even meegepikt. Ik moet zeggen dat de spierpijn me meevalt. Ik had verwacht er wel meer last van te hebben.
Ik zal ook wat antwoorden geven op de vragen uit de vorige brief. Ik wilde inderdaad altijd al de verpleging is. Als jong kind al. En ik moet zeggen dat het de juiste keuze is geweest. Ik doe mijn werk al 27 jaar. Volgend jaar 25 jaar in dienst bij dezelfde werkgever. Contact met mensen vind ik heel fijn. Dat we dat allemaal nodig hebben, is tijdens de lockdown pijnlijk naar voren gekomen. Al die mensen, en naar ik begrepen heb vooral jonge mensen, die sombere gedachten en gevoelens hebben. Of zelfs depressief zijn. Best een schrikbeeld vind ik. Gelukkig bespeur ik dat niet bij mijn eigen kinderen. Zijn ook eigenlijk altijd bezig. Studie, stage/werken enz.
Contact met mensen vind ik heel fijn. Dat we dat allemaal nodig hebben is tijdens de lockdown pijnlijk naar voren gekomen
Het bezoek aan mijn opa was leuk. Beiden hebben we daar erg van genoten. Ik had wat lekkers mee voor bij de koffie. Daar heeft hij van gesmikkeld. Hij had al meerdere keren aangegeven zijn kleinkinderen achterkleinkinderen te missen. Ik had hem zelf ook al een jaar niet meer gezien. Wel gesproken over de telefoon, maar dat is toch anders. Zijn muren hangen vol met allerlei foto's van ons. Dat zegt genoeg. Ik heb een mooie foto laten maken van ons samen, en deze in een kaart verwerkt. En zoals je al zal vermoeden: ook deze kaart hangt inmiddels aan de wand. Kleine moeite met een enorme uitwerking. Hebben we alle twee weer mooi meegepikt.
Er is ons gevraagd om ook te schrijven over 2027. Jij hebt daar in je brief over geschreven, lees ik. Of het tot een zelfrijdende auto komt, ik durf daar geen uitspraken over te doen. Twijfel erover. Ik denk toch dat wij wel veel verder zullen zijn in duurzaamheid. Dat kan bijna niet anders meer. We zullen er toch echt aan moeten geloven zo langzamerhand. Uitstellen kan niet meer.
Ik denk dat het onlinewerken wel voor een groot gedeelte zal blijven hangen. We hebben nu gezien dat dat ook heel goed kan. Ik kan mij nog herinneren dat het voor COVID bijna ondenkbaar was om thuis te werken. Dat zowel werkgevers als werknemers het bijna onmogelijk achtten. Weet jij dat ook nog? Dat iedereen beren op de weg zag, ja-maar excuses kon bedenken? Bijzonder dat dit toch zo snel voor 100% is omgedraaid. Wat kan een mens toch flexibel zijn.
Wat kan een mens toch flexibel zijn
Dat er iets van een COVID of een andere ziekte al bestond, dat denk ik wel. Mensen zijn nou eenmaal steeds flexibeler over de wereld aan het reizen (wat naar mijn idee ook niet zal veranderen), komen met elkaar in contact. In mijn werk zie ik al een toename van isolatieverpleging bij minder ernstige ziektes de afgelopen jaren. Dus ik denk zeker dat we rekening moeten houden met iets, of het nu COVID heet of niet.
Ik zou zeggen, vaccineren, vooral vaccineren. Naar mijn idee is dat de enige echte oplossing.
En privé? Jeetje, over zes jaar dan ben ik 55. Ik zal denk ik ook nog wel werken. En ik hoop dan toch echt een gezellig en lief maatje naast mij te hebben staan. Mijn laatste date is niet meer. Te veel verschillende ideeën over hoe een relatie eruit zou moeten zien. Uiteindelijk, met toch wel pijn in het hart besloten niet meer verder te gaan. Ondanks dat het wederzijds was, blijft het pijnlijk. Dus maar weer van voren af aan beginnen dan.
Ik hoop voornamelijk dat ze gelukkig zijn en doen wat ze graag willen
En in 2027 zijn mijn kinderen 27 en 25 jaar. Ik vermoed beide afgestudeerd, en werkend? Ik hoop voornamelijk dat ze gelukkig zijn, en doen wat ze graag willen. Misschien voor hen ook een partner? Ik zeg steeds tegen hen dat zij vooral lekker hun eigen weg moeten gaan. Ik hoef echt nog geen oma te zijn over zes jaar. Ooit natuurlijk prima, heel graag zelfs, maar dan nog niet. Nu lijkt het alsof ik daar ook maar iets over te vertellen heb. Ahum, …
Ik denk niet meer in mijn huidige huis te wonen. Als mijn kinderen zijn uitgevlogen, zou ik graag willen verhuizen. Waarnaartoe weet ik nog niet. Gek genoeg heb ik ook al eens mijn gedachten laten gaan over het leven in een hofje. Jij schreef hier ook al over. In een hofje, met wat meer sociale contacten, maar toch zelfstandig. Schijnt de toekomst te zijn, heb ik al eens vernomen. Maar ik moet zeggen dat het bij mij alleen nog maar bij gedachtes gebleven is.
Groetjes, Geertje
Waarom kijken we weg
Beste Tim,
Erg leuk om je brief te ontvangen! Jouw fietstocht heb ik op Google Maps bekeken en omdat ik Rotterdam niet geweldig goed ken, me met afbeeldingen erbij een beeld gevormd van jouw dagelijkse route. Ik zie een aantal overeenkomsten: we fietsen hard en bij voorkeur langs en over water, we hebben allebei een werkruimte aan het water, in beide steden al snel voormalig havengebied. Onze woonbuurten lijken op elkaar, ik woon in de Watergraafsmeer aan de oostkant van de stad, met veel groen en een mix van bouw uit verschillende periodes. En, wat ik heel mooi en herkenbaar vond: ook ik voel me vaak gelukkig om onderdeel te zijn van een stad die in alle tijdsgewrichten steeds weer een nieuwe belofte uitademt.
Het heeft even geduurd voor ik je mijn antwoord stuur. De reden is nogal prozaïsch: twee onhandig achter elkaar ingeplande lange weekenden, waardoor mijn werkweken kort waren, terwijl werk weer begon aan te trekken. Mijn verlangen naar een ‘back-to-normal‘ was groot, ik heb me dan ook weer helemaal ondergedompeld in alles wat er op me af kwam.
Is Covid een katalysator voor een gemeenschappelijk gevoel van urgentie dat dingen anders kunnen?
En terwijl ik dit opschrijf weet ik dat het niet alleen een ‘back to normal‘ is waar ik naar verlang, maar vooral een ‘nieuw normaal‘. Ja, ik wil graag terug naar onbezorgd met andere mensen verkeren, van familie en vrienden tot collega’s en toevallige ontmoetingen. En gelukkig gebeurt dat ook meer en meer, hoewel het onbezorgde er toch een beetje vanaf is, maar dat komt wel weer. Interessanter vind ik, is het nieuwe normaal. Hoe zit dat eruit? Is Covid een katalysator voor een gemeenschappelijk gevoel van urgentie dat dingen anders kunnen? We staan voor zoveel uitdagingen.
Je schrijft dat we hoop nodig hebben, dat we door de waan van de dag en de focus op de problemen in het hier en nu, vol zitten met dystopische beelden en ons een mooie toekomst nauwelijks nog voor kunnen stellen. Ik moet nu lachen om jouw hamsteractie, maar ik weet nog heel goed toen ik 15 maart – net terug van een weekje vakantie – de (erg grote) Albert Heijn bij ons in de buurt in liep en met een stomme verbazing zag dat de grappen van mijn schoonzusje over hamsterend Nederland gewoon waar bleken te zijn. Wat een angst was mijn eerste gedachte. Angst en vooral irritatie die ik niet veel later bij mezelf bespeurde als fietsers en andere hardlopers tijdens het hardlopen naar mijn smaak te dicht bij mij in de buurt kwamen.
De grote winst van de Coronacrisis is wat mij betreft dat de zwakke plekken in onze systemen bloot komen te liggen. Waarschijnlijk kenden we ze al, maar we konden er ook makkelijk van wegkijken. Mijn grote vraag is nu hoe de onzichtbaarheid van het virus zich verhoudt tot de collectieve wetenschap dat het virus er nog wel degelijk is en dat enige voorzichtigheid daarmee nog wel geboden is. Nu Corona niet meer dagelijks in our face wordt gedrukt met sterftecijfers en ic-bedden, zie ik dat mensen met het losser laten van regels zich weinig gelegen laten aan voorzichtigheid of afstand. Voor de goede orde, ik omhels mijn vrienden sinds kort ook weer, alleen met oude (schoon)ouders blijf ik nog wel voorzichtig.
Met andere woorden: waarom kijken we weg terwijl we weten dat die zwakke plekken er zijn? We weten dat het klimaat verandert, dat niet witte mensen vaker gediscrimineerd worden, de positie van laagbetaalde flexwerkers en ZZP’ers kwetsbaar is, biodiversiteit en te hoge stikstofuitstoot niet lekker samen gaan. En zo kan ik nog even doorgaan. Waar komt dat structureel wegkijken van onze samenleving vandaan? Is het gemakkelijker dan niet wegkijken, goedkoper, de ver van mijn bed show of denken we het ons te kunnen veroorloven?
Wegkijken is een keuze, je kunt het ook niet doen
Wegkijken is een keuze, je kunt het ook niet doen. Een stuk lastiger, het vereist energie, lef en verantwoordelijkheid om de gevolgen te nemen van de kennis die je hebt. Ook dat heeft de coronacrisis ons laten zien.
En daar komt mijn hoop om de hoek kijken: ik put hoop uit de klimaatmarsen vaak door jongeren geïnitieerd, de wereldwijde steun voor de Black Lives Matter beweging en daaraan verbonden het weer aangaan van het gesprek over inclusie in eigen land, de ludieke acties van K-pop fans om Trump te dwarsbomen. Het zijn voorbeelden van onderwerpen die ik belangrijk vind. Ik heb minder met de agenda van bijvoorbeeld de gele hesjes, maar vind het wel belangrijk dat ook zij gehoord worden, dat er aandacht is voor de onderliggende reden van het protest. Dat geldt ook voor de protesten van boeren in Nederland. Een samenleving die zich organiseert en eist dat het paard wel in de bek wordt gekeken. Ook put ik uit initiatieven die laten zien dat ingrijpende veranderingen in bestaande systemen lonend kunnen zijn, of die in ieder geval de moed hebben het uit te proberen: energiecoöperaties, duurzame manieren van wonen in collectief particulier opdrachtgeverschap, maar ook sociale initiatieven die zich hard maken om nieuwkomers in ons land wegwijs te maken of eenzaamheid aanpakken.
Het zijn dit soort signalen die mij doen geloven dat een andere en betere samenleving mogelijk is. Dat er geen ruimte hoeft te zijn voor populistische figuren die op angst en onzekerheid inspelen en zich vooral inzetten ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Ik heb ze trouwens niet gehoord in de afgelopen periode en kijkend naar bijvoorbeeld de VS, ben ik heel benieuwd hoe Trump het gaat doen. Er zijn veel toekomsten mogelijk en de kiemen daarvan kunnen we vandaag zien. We zullen onszelf en elkaar moeten uitdagen om te zien wat er is en welke betekenis maatschappelijke ontwikkelingen voor de toekomst kunnen hebben. Dat vraagt om verbeeldingskracht, durven dromen, in mogelijkheden denken. Niet wegkijken voor wat lastig is of niet opportuun maar met een heldere en aandachtige blik, luisterend en daarmee nieuwsgierig naar het perspectief van de ander.
Ik ben benieuwd naar de signalen die jij nu ziet voor 2027, of je ze aan deze crisis ziet gerelateerd of dat corona over 7 jaar een vage herinnering is. Ik kijk uit naar je brief.
Hartelijke groet,
Rolinka
Cookie-instellingen
Wij gebruiken cookies om de functionaliteit van onze website te verbeteren.
Functioneeel
Altijd actief
Het opslaan van de gegevens is noodzakelijk voor het legitieme doel van het leveren van een door abonnee of gebruiker uitdrukkelijk gevraagde dienst, of met als enig doel de overdracht van communicatie via een elektronisch communicatienetwerk uit te voeren.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is vereist om gebruikersprofielen aan te maken om advertenties te verzenden, of om de gebruiker op een website of op meerdere websites te volgen voor vergelijkbare marketingdoeleinden.