Alles wat je wilt delen is welkom

Lieve Marjan,

Deze nagekomen brief bezorgde mij onmiddellijk kippenvel. Wauw, dit had ik niet verwacht. Na het lezen van de brief van 18 juni, waar ik niet van schrok en die ik evengoed met plezier las, dacht ik alleen: ik hoef niet alles te weten, je hoeft me geen verslag uit te brengen, ik leer je wel kennen door wat je wilt vertellen. Het maakt ook niet uit, alles wat je wil delen is welkom en ik mag dankbaar zijn dat je je hart op een kier zet, en als het fijn is om te vertellen wat je doet en hebt gedaan, dan is dat ook prima.

En dan dit bericht, in aanvulling op je brief van drie dagen daarvoor! Wat een cadeau om te lezen. Ik merk dat ik me een beetje kwetsbaar en huilerig voel, niet erg, mijn hele cyclus doorloop ik met verschillende emoties, ik voel me gedurende de hele maand elke dag een beetje anders, en in deze fase sta ik erg open voor gevoel en dat zorgt ervoor dat mooie dingen mij erg raken - dat ik heb ik bijvoorbeeld ook als ik moe ben.

in deze fase sta ik erg open voor gevoel en dat zorgt ervoor dat mooie dingen mij erg raken

Daar kwam ik jaren geleden achter. Ik was toen met mijn werk een weekend in Amsterdam, en na een eerste, korte nacht in het Krasnapolsky - dat mijn werkgever overigens had afgehuurd, voor 350 werknemers, wat een stunt - enfin, na een paar uur slaap heb ik de volgende dag uren rondgelopen in het Stedelijk Museum. Ik heb zelden zo van een museumbezoek genoten. Alles raakte me zó, het lukte me goed om de tijd te nemen naar werk te kijken waarbij ik iets voelde, het lukte om me niet als een 'goede museumbezoeker' te gedragen, ofwel, ik deed niet mijn best om alles te zien, ik keek alleen daar waar ik behoefte aan had. Ik dwaalde door de zalen, liet kunst op me inwerken, ik nam pauzes, ging op de trap zitten, liep weer verder, zag sommige dingen twee keer. Ik droomde weg. Nou ja, in zo'n soort staat ben ik nu. Een perfecte staat om jouw mooie brief te herlezen; opnieuw kippenvel.

Het gevoel dat je beschrijft herken ik, meestal niet als ik schrijf, maar soms voer ik een gesprek en denk ik achteraf: was het nou nodig dat ik dat allemaal zei? Waarom moet ik zo ratelen, alsof er geen tijd te verliezen is, alsof ik de ander moet laten zien dat ik hen in vertrouwen neem, alsof ik openheid wil scheppen door maar te vertellen, vertellen, kijk, dit ben ik, voel je vrij om jezelf ook te laten zien, hoor! Je hebt gelijk, het is iets van onrust en ik herken het.

Mijn lieve kind dat na de zomervakantie naar de middelbare school gaat; hij werkt soms ook op mijn zenuwen en dat vind ik vreselijk van mezelf

Direct na ontvangst van de brief voorafgaand aan deze, zat ik in mijn hoofd al aan je te schrijven. Ik vond het leuk dat je zei dat die passage over mijn kind mooi was overgekomen. Mijn lieve kind dat na de zomervakantie naar de middelbare school gaat; hij werkt soms ook op mijn zenuwen en dat vind ik vreselijk van mijzelf. Als ik spanning in mijn lijf voel, dan kan ik dat niet verbergen en hij is erg gevoelig voor mijn stemmingen. Dat klinkt misschien niet best, maar we leven al meer dan tien jaar met z'n tweeën en we zijn erg op elkaar ingetuned, we hebben elkaar in alles meegemaakt, en omdat we in alle opzichten zo dicht bij elkaar staan, delen we ook veel samen. Dat is prachtig en dat zou ik nooit anders willen, maar ik besef wel dat het ook voor hem soms belastend kan zijn. Nu is het einde van de basisschooltijd echt in zicht, elke dag bij het ontbijt kijk ik naar hem en denk ik: daar gaat hij, deze jongen, wijsheid en kinderlijkheid besloten in zijn blik op de wereld. Ik kijk weer met frisse ogen naar hem. Ik zie hoe knap hij is; ik zie zijn nieuwsgierigheid, zijn knuffelige houding, die zachte wangen, soms ook een geslotenheid die ik maar al te goed ken. 's Avonds lees ik hem voor uit In de Ban van de Ring, en daarna kruipen we even dicht tegen elkaar aan.

.......ik ben blij dat hij, mits helemaal opgekruld, nog net bij mij op schoot past

Al verandert alles om ons heen en al verandert langzaam maar zeer zeker ons leven samen, er zijn momenten die zo onmiskenbaar bij ons tweeën horen; de kleine grapjes, die behoefte aan fysiek dichtbij elkaar zijn - hij zou graag wat groter willen zijn, zijn beste vriend is een kop groter dan hij, maar ik ben blij dat hij, mits helemaal opgekruld, nog net bij mij op schoot past, als een herdershond die zich een puppy waant op de schoot van een huisgenoot - gesprekken die slingeren van het humeur van de juf via goede ideeën voor ochtendoefeningen naar onoplosbare ethische kwesties.

Ik heb het begin van deze brief lang laten liggen; ik voel een houterigheid in mijn schrijven maar ik wil het graag met je delen. Ik zie een klein beetje op tegen de komende week - deze laatste schoolweek, een volle werkweek inclusief weekenddienst, voorbereidingen voor de afscheidsavond op school en een teamuitje van het werk - ik houd ervan om veel ruimte tussen mijn dagelijkse activiteiten te laten, en dat gaat deze week even niet door. Zolang ik diep blijf ademhalen, gaat het goed.

Ik wens je ook ruimschoots lucht, licht, ruimte in je gedachten, en een beetje zonneschijn waar nodig.

Lieve groeten
Christine

Briefwisseling met een onbekende

Beste Geertje,

Toch wel gek om te schrijven aan iemand die je niet kent, en tegelijkertijd maakt het dat ook wel weer makkelijker. Ik vind het een heel  bijzonder project, en hoop dat wij een leuke briefwisseling zullen hebben. Zo op het eerste gezicht zie ik wel een houding in het leven die overeenkomt. Ik geniet ook van het leven, maar mis nu, na al die tijd ook wel heel erg die leuke dingen zoals: theater, restaurant, terras enz. En vooral mis ik het knuffelen met de kinderen en andere familie. De jongens zijn voorzichtig, maar niet zo heel erg met hun vaste vrienden, en willen mij niet besmetten.

Ik lees in jouw brief niets over een partner, dus waarschijnlijk ben je ook alleen. Ik vind dat nu echt wel lastig soms en dan kan ik wel een rotdag hebben. Gelukkig heb jij je kinderen nog thuis. Ik heb twee katten, en ik ben echt heel blij met ze!

...waarschijnlijk ben jij ook alleen

Bijna een jaar geleden hadden we onze eerste lockdown. Naast alle onrust om een onbekend virus en de dieptrieste situatie in onder andere Italië, vond ik het in het begin voor mezelf ook wel iets hebben. Een mooi moment om al die klusjes te doen die al heel lang wachtten om gedaan te worden. En om eens echt bij mezelf stil te staan: er is best veel gebeurd de laatste tien jaar. Er natuurlijk vanuit gaande dat die lockdown maar een paar maanden zou duren...

Zo had ik de jongens beloofd om voor hun 21ste verjaardag een boek te maken met foto's en belangrijke documenten zoals zwemdiploma's, het schooladvies, tekeningen en ga zo maar door. Ik had al heel veel verzameld vóór Corona en dat zit in een mapje op mijn laptop. En eerlijk gezegd, daar zit het nu nog. Wel met nog meer foto's, dat dan weer wel. En de jongens zijn nu 24 en 27....

De zolder opruimen, kleren uitzoeken, zooi naar het grofvuil brengen, meer schilderen en nog veel meer. Nu eens echt regelmatig mediteren, maar een beetje hapsnap.

Veel dingen heb ik wel gedaan (vooral heel veel weggooien!), maar heel veel ook niet. Het is zeker niet zo dat ik lui ben, verre van, maar er waren vaak dingen die blijkbaar op dat moment belangrijker waren dan een fotoboek maken. En ik moest ook nog onder het mes; een flinke operatie maar alles is gelukkig goed gegaan.

Ik heb enorm genoten van de zomer en de tuin, daar heb ik veel in gewerkt, en lekker buiten gezeten met bezoek terwijl ik herstelde. Ik ben echt dankbaar voor mijn huis en tuin en de buurt waarin ik woon met fijne buren.

Ik ben echt dankbaar voor mijn huis en tuin (..) de sneeuwklokjes staan op ontploffen

En fijn dat we nu weer naar de lente gaan, de sneeuwklokjes staan op ontploffen.

Het ging natuurlijk allemaal anders, we hadden geen idee, het was geen kwestie van een paar maanden, dit virus blijkt veel erger te zijn dan we dachten en de wereld waarin we nu leven vind ik bizar. We zijn een jaar en vele doden verder.

Soms lijkt het alsof ik er aan gewend ben, en dan ineens weer realiseer ik me dat dit allemaal zo gek, naar en triest is voor veel mensen. En dat het geen film is, geen droom, maar de realiteit. Zelf heb ik geen Covid gehad, ik hoop dat dat voor jullie ook geldt, en als het wel zo is, dat het meeviel. Mijn lieve halfbroer van 91 (ja echt) heeft vijf dagen in het ziekenhuis gelegen en toen ging het wel weer beter. En al snel ging het weer héél veel beter, het blijft zo raadselachtig met deze ziekte. Hij is wel snel moe, en loopt niet zo goed meer, maar zegt “dat dat natuurlijk ook eventueel aan de leeftijd zou kunnen liggen”.

Nu mijd ik het onderwerp maar zo veel mogelijk

In de loop van de tijd zijn er natuurlijk ook steeds meer 'deskundigen' opgestaan, wat het soms moeilijk maakt om de juiste informatie te krijgen en ook om met vrienden of kennissen geen conflict te krijgen over hoe het nu allemaal moet als die heel anders denken. Een van mijn beste vriendinnen is zo iemand, ze vindt het vaccineren bijvoorbeeld levensgevaarlijk. Tja. Zij was in het begin ook voorzichtig, afstand houden, handen wassen, maar heeft het grotendeels naast zich neergelegd. Ze leeft wel veel makkelijker dan ik, dat is fijn voor haar :-). Nu mijd ik het onderwerp maar zo veel mogelijk. Wel verbazen we ons allebei er over dat je toch weinig hoort over de ontwikkeling van een goed medicijn. Nou ja, dat is weer een verhaal apart.

Ik weet niet of jij ook te maken hebt met Covid-patiënten in je werk, in ieder geval zal het in het ziekenhuis anders zijn dan voor die tijd. Vrienden van mij wonen een paar huizen verder, en hij werkt in periodes op de IC. Hij is heel blij met zijn eerst prik, en ik moet je zeggen dat ik er ook erg naar uitkijk.

Nu is het alweer 12 februari, er gebeurde ineens weer van alles, in ieder geval had ik niet de rust om mijn brief af te maken. Dat zal ik nu wel doen, en ik zal hem ook vandaag versturen. En daarna mijn dagelijkse wandeling maken in het zonnetje. Jij legt waarschijnlijk heel wat meters af in het ziekenhuis.

Vroeger maakte me het nooit zo uit wat voor weer het was, en zag ik ook nooit op tegen de winter, zoals veel voor mij toen oudere mensen wel deden. Mijn ex-man, waar ik gelukkig heel goed contact mee heb, vindt het altijd vreselijk. Ik vind de zomer fijner, maar de winter geen drama. Ik merk wel dat het zeker van invloed is of de zon schijnt of dat het een grijze dag is. Niet dat ik van een grijze dag meteen depri word, maar van de zon word ik wel blij!

Ouder worden is sowieso wel een bijzonder ding met alles wat erbij hoort. Afijn, een andere keer wellicht daarover.

En intussen lijkt het er op dat ik nu toch ineens redelijk snel gevaccineerd ga worden, als 63-jarige. We gaan het zien.

Ik ben benieuwd naar jouw brief.

Hartelijke groet,

Dorine

Ik heb meegedaan aan een gedichtenwedstrijd

Hee Rayan,

Het was niet mijn bedoeling om te doelen op de corona als ziekte (en indirect op jouw tumor die je hebt gehad). Sorry als dit niet duidelijk overkwam. Ik doel op het bewustzijn van de mensen die wél gezond zijn. Wat kunnen wíj doen om de wereld een beetje mooier te maken met z’n allen? Ik heb zelf enorm veel dingen meegemaakt op mentaal gebied. In het verleden was het ontzettend zwart in mijn wereld.

Maar daar ben ik mij bewust van. En voor jouw gezondheid geldt hetzelfde, toch? Het leven overkomt je soms, doordat jij ziek bent geweest. Daar kies je niet voor, maar hoe je ernaar kijkt wél. Zo is dat ook met de corona, de energie die je in de corona steekt kun je óók gebruiken voor jezelf en anderen, bijvoorbeeld.

Hoe blij en dankbaar zullen we zijn als de corona voorbij is?  Maar er is geen licht zonder duister, toch?

Mooi dat je doordat je ziek bent geweest, de mooie dingen kunt (in)zien. Daar kun je dan weer extra dankbaar voor zijn. Dingen zijn niet vanzelfsprekend, en dat ervaar je. Het verandert daardoor je bewustzijn.

Hoe blij en dankbaar zullen we zijn als de corona voorbij is?  Maar er is geen licht zonder duister, toch? Uiteindelijk komt hier óók een einde aan. Als je je daaraan vast kunt houden heb je uitzicht, en dat maakt het een stuk makkelijker.

Elke dag stem ik mij op m’n gevoel af. Hoe voel ik me?  Hoe wil ik mij voelen? Wat kan ik eraan doen om mijn stemming te verbeteren? Het zijn vaak kleine dingen die mijn mindset positief kunnen veranderen ❤.

Leuk om te lezen dat je veel eruit haalt om bij de dijk te wandelen. Tijdens storm en regen. Er zijn dan maar weinig mensen te vinden, of niet? Haha.

Hoe groot is jouw LP- verzameling? Hier thuis hebben we een bak vol

Leuk zeg dat analoog fotograferen! Ook echt weer met rolletjes om te ontwikkelen, zoals vroeger? Hoe groot is jouw LP verzameling? Hier thuis hebben we een bak vol (van mijn vriend).

Ik heb meegedaan aan een gedichtenwedstrijd. Het thema moest gaan over thuis. Ik ben één van de gelukkige schrijvers die in de uitgegeven gedichtenbundel gaat komen. Super leuk. Deze zal februari/maart uitkomen dit jaar. Het volgende gedicht vind ik het mooiste dat ik heb geschreven.

Natuurlijk thuis

Daar,

In de verte

Vliegt een vogel

Ontspannen

En zonder doel

Het brengt mij

Dichter bij mijn gevoel

En daar

Hoor ik de ruisende zee

Het neemt me mee

Naar intense dankbaarheid

En ultieme vrijheid

Terwijl mijn oog valt

Op de schittering van de zon

Op het water

Zie ik even later

De golven uiteenspatten en stromen

Ik ben zojuist weer thuis gekomen

Tot zover deze brief,

Groetjes,

Hester