Ik begin volgende week met m’n nieuwe baan!

Hee hoi Charron,

Bedankt weer voor je mooie en leuke brief. Ik vind het echt zo gaaf dat je naar het theater gaat en kan niet wachten om te weten hoe het was! Ik had nog niet gelezen over die voorstelling, maar ik heb het even opgezocht. De drang heet het, of niet? Ik ben heel erg benieuwd!

Ik kan vandaag ook eindelijk het boek waarover je schreef ophalen bij de bibliotheek, dus ik zal je binnenkort even updaten wat ik ervan vond!

En wordt de schoen gezet?

Ah, wat een heerlijke herfstvakantiedag schets je zeg! Ik heb vorig jaar met m’n werk op basis van de Grote Sinterklaasfilm een groot Pietenhuis opgezet. Dat was zo’n feest, niet normaal! Bedenken wat voor spellen er gespeeld konden worden. Heerlijk. Vieren jullie Sinterklaas ieder jaar uitgebreid? En wordt de schoen gezet?

Dat klinkt heel lekker, wat je schrijft over de vakantieperiode. Democratisch opvoeden, ik las dat dat betekent dat ouders en kinderen gelijk zijn. Betekent dat dat jullie over alle beslissingen met elkaar praten? Wat mooi! Waarom hebben jullie daarvoor gekozen? (Ik ben zelf nog niet zo thuis in opvoed-stijlen, dus erg benieuwd naar hoe je tot zo’n beslissing komt!)

Gisteren nam ik afscheid bij m’n oude baan, poeh wat is dat gek

Ik begin volgende week met m’n nieuwe baan! Ik heb er heel erg veel zin in. Gisteren nam ik afscheid bij m’n oude baan, poeh wat is dat gek. Ik had super fijne collega’s en zat er wat dat betreft erg op mijn plek, alleen qua werk niet en dat maakte het voor mij toch minder leuk. Maar gisteren was erg bijzonder, er was van alles georganiseerd en ik ben echt overladen met lieve woorden. Dus nu ga ik daar nog even van nagenieten en dan aanstaande dinsdag met heel veel frisse energie en enthousiasme naar de nieuwe werkplek! Ik vind collega’s heel belangrijk en dat vind ik dan ook het spannendst denk ik. En de uitdaging die de nieuwe baan gaat bieden, maar daar heb ik ook echt veel zin in. Ik hou je op de hoogte!

Ik ga daar 36 uur per week werken, verdeeld over vier dagen. Dus elke week een dag vrij! Heerlijk. Jij? Grappig, dat je het ook frustrerend vindt om nog te leren. Ik loop er dus tegenaan dat ik het heel frustrerend vind om niet te leren. Wat vind je er frustrerend aan? Of heeft dat ook met het geduld te maken? Wat voor baan heb je ook alweer?

Ik speel een beetje gitaar (kampvuurkwaliteit)

Wat leuk dat je een instrument gaat leren spelen! Welk instrument? Het is absoluut frustrerend! Ik speel een beetje gitaar (kampvuurkwaliteit), en het duurt echt wel even voordat je de akkoorden onder de knie hebt. Als je het eenmaal kunt, verleer je het echt niet meer. Dat is misschien een troost! Ik vind het wel altijd echt fijn om even te doen – even iets zonder scherm en iets waar je niet te veel over na hoeft te denken. Al voelt dat misschien nog niet zo nu voor jou? Haha.

Naast werk voetbal ik ook! Ik train een keer in de week en op zondagen heb ik een wedstrijd. Het is met een vriendenteam, superleuk! We zijn alleen door de KNVB te hoog ingedeeld waardoor we een pijnlijk eerste begin van het seizoen hebben… Hopelijk worden we na de winterstop wat beter ingedeeld en wordt het wat spannender, haha. Doe jij aan sport?

Jij ook een hele fijne dag en hopelijk veel fijne herfstvakantie-momenten met z’n allen! Het is in ieder geval goed weer om lekker de hort op te gaan.

Groetjes,

Isa

Schrijfvrienden zijn

Lieve Nora,

Wat bijzonder dat je je kwetsbaar durft op te stellen in je eerste brief. Het klinkt alsof je al veel hebt meegemaakt. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om mijn ouders te verliezen. Heb je ook familie in Turkije, of heb je daar ook een tijd alleen gewoond? En leuk dat je nu in Nederland woont, want dan kunnen wij elkaar brieven schrijven!

Ik hou meer van romantische films met een vrolijk einde

Wat leuk om te lezen dat je van breien houdt. Maak je sokken en sloffen voor jezelf? Of ook voor anderen? Ik hou zelf ook van dingen maken, of knutselen, zoals dat zo leuk heet. Vaak zet ik dan ook Netflix aan op de achtergrond. Geen dramaseries of politieseries zoals jij. Ik hou meer van romantische films met een vrolijk einde. Daar word ik blij van (en bij zulke films hoef je ook niet de hele tijd op te letten.)

Ik ben niet zo goed bekend met Turkse recepten. Misschien heb jij een recept wat ik een keer kan proberen van een gerecht wat jij zelf lekker vindt? Dan kan ik dat thuis proberen te maken. Ik ben alleen wel vegetariër, dus dan moet het wel zonder vlees of vis. Als je het leuk vindt kan ik dan ook een van de recepten delen die ik graag maak.

Toen ik nog vlees at vond ik de worst wel altijd heel lekker. Met veel jus!

Heel leuk dat je ook Nederlandse recepten kookt. Ik maak bijna nooit stamppot, maar toen ik nog vlees at vond ik de worst wel altijd heel lekker. Met veel jus! Nu eet ik liever groente. Mijn lievelingsgroente weet ik niet zo goed, ik vind ze allemaal lekker!

En omdat ik zoveel van eten hou ga ik dus vaak sporten. Zo blijf ik fit en blij. Als je gaat wandelen, loop je dan altijd hetzelfde rondje? Of ken je de hele buurt uit je hoofd? Ik woon al een hele tijd hier, maar ben nog steeds heel slecht in straatnamen. Gelukkig kent mijn vriend ze wel allemaal uit zijn hoofd.

Ik lees dat je zegt dat je soms eenzaam bent. Ik weet niet zo goed wat ik erover kan vragen, en of je daar iets over wilt zeggen

Ik lees dat je zegt dat je soms eenzaam bent. Ik weet niet zo goed wat ik erover kan vragen, en of je daar iets over wilt zeggen. Dat hoeft ook niet. Maar ik vind het vervelend voor je. En als een brief van mij af en toe helpt, dan doe ik dat graag. Ik vind het leuk om schrijfvrienden te zijn 😊

Tot de volgende brief!
Liefs,
Eilys 😉

Ps: Ik hoorde dat je taalles hebt. Je Nederlands is nu al heel goed! Maar als je vindt dat ik te lastig schrijf, of juist moeilijker mag schrijven, dan moet je het zeggen hoor. Wat voor jou fijn is.

Pps: Ook zeggen als je een langere brief wil ontvangen hè?! Ik wilde niet meteen een hele lap tekst opsturen.

Een echte brief met woorden

Hi Martine,

Wat was het leuk om een keer een ‘echte’ brief te ontvangen! Met echte woorden. Geen brief van de Belasting of een reclame folder, maar een echte brief met woorden. Deze heb ik, denk ik al jaren niet meer ontvangen als je postkaartjes niet meerekent. Ik heb inderdaad drie kindjes. Een zoontje van twaalf, een dochter van elf en een meisje van zeven. Het is wel druk inderdaad, maar ik vind het wel fijn om iets voor mezelf te doen. Heb echt jarenlang fulltime voor mijn kinderen gezorgd, maar op een gegeven moment mis je toch wel je eigen ding hoor.

Ik heb nu wel minder tijd voor het schilderen. Ik merk wel dat ik dat mis. Het is echt een uitlaatklep, waarbij je toch even je hoofd leeg kan maken. Ik denk net zoals jij en het rondstruinen op de markt? Of heb je nog andere hobby’s?

Ik heb niet zo heel veel schilderijtjes gefotografeerd, maar zou met liefde een keer wat laten zien.

Het is een generatie die uitsterft.

Ik moet je eerlijk zeggen, dat ik echt heb moeten lachen om je brief over Marokko. Je weet er meer over dan ik geloof me! Hahaha. Ik zou graag weer naar Marokko willen gaan.. Dat komt omdat ik het laatste jaar in 2021 zoveel familieleden verloren heb, ook in Marokko. Dat deed me ook beseffen dat ik zoveel familie heel lang niet gezien heb. Dat doet wat met je. Je weet nooit wanneer het leven ophoudt. Ik zou zo graag sommige tantes en andere familieleden die nog over zijn, willen zien. Misschien zelfs knuffelen als het nog kan. Het is een generatie die uitsterft. Dat heeft mij in ieder geval wel het gevoel gegeven, dat ik graag het land van mijn ouders weer terug wil zien. Ik heb niet zoveel steden gezien helaas.

Ik ben vroeger een aantal keren in Egypte geweest geweest. Mijn plan was om daar eens in een koude periode een rondreis te maken. Er is zoveel geschiedenis en kunst, daar hou ik echt van. Vooral de geschiedenis. Qua cultuur valt het dan wel tegen als ik eerlijk mag zijn. Hahha. Maar ik hou wel van musea. Voor corona had ik nog een jaarkaart en gingen we er geregeld heen, maar nu…. niks meer.

Ik heb altijd gezegd dat ik moeder wilde worden.

Wat leuk, dat je denkt aan moeder worden. Ik was geloof ik 25? Het overkwam me eigenlijk, maar was welkom. Ik heb altijd gezegd dat ik moeder wilde worden. Ik was vroeger zo gek op kinderen. Nog steeds, alleen maken deze bijna puber en pubers me nu wel horendol, haha! Maar toch zou ik ze niet willen missen! Het verrijkt je leven toch. Ik denk dat je een fantastische moeder zal zijn!

Over Marokko en eten nog even. Ja, ik moet zeggen, niet om bevoordeeld te zijn hoor, maar ik vind Marokkaans eten toch wel echt heerlijk. Er zit gewoon veel smaak aan. Vind het echt een rijke keuken. Je hoeft in Marokko niet verlegen te zitten om eten. De mensen daar zijn inderdaad vaak erg dankbaar en gastvrij met het beetje wat ze hebben. Zelf raak ik daar ook door geïnspireerd. Hou zelf ook van verwennen. Voor corona hield ik, als het kon wel leuke gatherings. Gewoon ladiesdagjes en dan kletsen met allemaal lekkere dingetjes erbij.  Lijkt wel eeuwen geleden!  Hoop dat dit snel weer kan!

Ik ben echt benieuwd naar je indrukken van de wijk. Je vertelde me in je brief dat je daar de volgende keer meer over zou vertellen. Ik hoop ook op je eerlijke mening. haha.

Sporten was echt een momentje voor mezelf.

Je vroeg me hoe ik me oplaad.  Dat is nu echt wel moeilijk soms, helaas. Ik werk nu thuis n verband met de maatregelen en kom soms gewoon amper buiten. Even snel een boodschapje en dat is het. Ik was net lekker aan het wandelen in de bossen, Slotermeer, Geuzenveld of Erasmus park. En op de sportschool was ik zodra het kon. Sporten was echt een momentje voor mezelf. Nu is het soms even op de bank als de kinderen slapen. Kopje koffie erbij en iets lekkers als ik niet in de zoveelste lijnpoging zit ( en dan nog). Dat is nu voor mij bijkomen.

Ik kan niet wachten tot het mooier weer wordt en de cijfers een beetje teruglopen. Ik ging vaak naar Artis bijvoorbeeld. Dat is iets wat ik mis. Met m’n kinderen naar de dierentuin. Of een terrasje pakken met m’n vriendin. Even snel naar de Bijenkorf en een koffietje met cheesecake nemen. Heeeeerlijk!

Help mensen graag. Dat is iets wat ik met liefde doe.

Wat heftig, jouw werk! Ik doe het je niet na, nogmaals. Al klinkt dat echt reuze interessant dat je dokters moet controleren. Heftig joh om  een zorgverlener waar mensen tegenop kijken op z’n vingers te tikken. Rare wereld leven we in. Gelukkig zijn er mensen, zoals jij, die dat in de gaten houden!

Ik heb zelf rechten gestudeerd, maar ben nu op een laag pitje bezig. Ik vond het namelijk erg leuk om te doen, maar ben liever dienstverlener. Help mensen graag. Dat is iets wat ik met liefde doe. Het sociale aspect.

Ik ben benieuwd naar jouw volgende brief. Soms weet ik gewoon niet meer waar ik het over moet hebben. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag!

Warme groet van Sarah

Skeeleren

Hi Sarah!

Ha, tuurlijk heb ik je teruggeschreven!

Klonk misschien wat zwaarmoedig, maar ik merk met sommige dingen (zoals het schrijven van een brief) dat ik het juiste moment moet pakken, de rust moet hebben om de juiste woorden te formuleren. Zeker over zo’n onderwerp als ’t onze. Ik merkte de laatste maand, dat het emotionele deel na de vervelende gebeurtenissen ‘ineens’ heel erg opkwam. Ik denk, omdat het nieuwe van m’n nieuwe baan wat wegzakt. Heb er destijds geen aandacht gegeven maar ben als een soort rechercheur de wijk doorgetrokken (met succes, dat wel).

Alles mag er zijn.

In ieder geval was het voor mij een teken om hier (emotionele lichamelijke spanning) hulp voor te zoeken. Het voelt inmiddels al ‘luchtiger’. Die gevoelens in combinatie met bijvoorbeeld jouw ervaring en visie, kunnen dan best ‘veel’ en verwarrend zijn. Ik trek me ieders gevoelens gauw aan en kan er dan niet over uit: wat is hier een oplossing voor? Welk aandeel heb ik hierin? En ‘de ander’? Kan ik mijn soms negatieve gevoelens koppelen aan de zeker aanwezige positieve ervaringen, zonder zaken te verbergen? Ik wil ook eerlijk zijn naar mezelf en anderen. Alles mag er zijn. Zo kan ik dan verdwalen in mijn hersenspinsels. Maar ik merk dat het mij goed doet om me te richten op mijn lieve buurvriendinnen. En ook deze bijzondere momenten juist te delen met mensen in mijn omgeving die onwetender zijn dan ik en meer vooroordelen hebben. (ik heb na het vuurwerkincident veel mensen daar niet over durven vertellen. Bang om vooroordelen te bevestigen, iets wat ik niet terecht zou vinden.)

Over leuke en bijzondere dingen gesproken, ik ga met mijn twee buurvriendinnen eind juni naar mijn moeder in Alkmaar. Ik denk dat we het leuk gaan hebben met z’n vieren. Zij gaan wat lekkere dingen klaarmaken en ik heb vandaag bedacht dat ik bij Bo-Rent een auto ga huren in plaats van dat we met de trein gaan. Heb er nu al zin in. M’n moeder heeft een moes- en bloementuin, daar gaan we dan ook kijken.

Wie is hier de ‘echte’ vervuiler?

Ik heb nagedacht over je vraag, ik zou er ook op willen doorvragen. Hoe moet ik hem interpreteren? Mijn reactie: "Nee ik zou niet denken, daar heb je weer zo een". Wel zou ik denken: "Daar heb je weer zo’n ouder die er naast loopt en er niks van zegt". Wat ik bij elke ouder en elk kind zou denken. Tegelijkertijd houd ik mezelf de spiegel voor. Wie is hier de ‘echte’ vervuiler? Je zou zeggen dat vliegen, autorijden en steeds nieuwe kleding (inclusief kinderarbeid) veel en veel erger zijn. Die vakantie naar Marokko (waar ik zo naar verlang), die moet eigenlijk stoppen. Zo kom je toch weer uit bij: verbeter de wereld, begin bij…

Dat rolt zo lekker.

Nou, het heavy stuk is voorbij. Ik moet wel lachen om jouw sportdiscipline. Kon ik je maar wat toesturen. Ik had vandaag zo weinig werk, dat ik vanochtend naar de sportschool ben gegaan, spijbelaar. (Het zou kunnen dat ik voorbij skeelerde, ik ben niet echt blond, niet echt slank. Dat dan weer niet, haha). Ik skeeler meestal linea recta naar de Haarlemmerweg, richting Halfweg. Dat rolt zo lekker. Dat zou je ook heerlijk vinden, dat gevoel. Vooral als de zon ondergaat en je skeelert daar.

Superleuk dat je iets verkocht hebt via Vinted, ook toevallig iets gekocht? Hebben jullie weekendplannen?

Fijn weekend en tot later!

Liefs, Martine

Ben je een geboren en getogen Amsterdammer?

Beste Hanna,

Wat leuk om een eerste brief van jou te ontvangen. En inderdaad spannend omdat we elkaar niet kennen, maar ik heb in ieder geval zin om je beter te leren kennen.

Ik woon zelf sinds twee jaar in de Kolenkitbuurt en zie inderdaad dat de buurt aan het veranderen is. Ik woon zelf ook in een nieuw gebouw. Ik hoop dat de mensen die al langer in de buurt wonen alle veranderingen ook goed en mooi vinden en dat ze niet vinden dat hun buurt te veel verandert. Dat zou ik erg naar vinden. Ik heb wel het idee dat daaraan wordt gedacht, dat hoop ik in ieder geval wel heel erg. Ben je een geboren en getogen Amsterdammer? En zo ja, heb je altijd in West gewoond? Ik ben geboren in Amsterdam-Zuidoost. Toen ik uit huis ging, verhuisde ik naar het centrum. Daarna heb ik een paar jaar in Haarlem gewoond en nu dus in Amsterdam. Ik ben wel blij, dat ik weer terug ben in Amsterdam. Hier woon ik toch het liefst.

Heb je een fijne week gehad? Hopelijk iets meer van het mooie weer kunnen genieten? Op het moment heb ik geen werk. Ik ben een paar maanden geleden afgestudeerd en heb tot nu toe nog geen werk kunnen vinden. Ik heb volgende week wel twee sollicitatiegesprekken, dus ik hoop dat daar wat uit komt. Maar omdat ik geen werk heb, heb ik op dit moment meer vrije tijd en nu het mooier weer wordt, kan ik daar nog even van genieten. Ik heb in ieder geval wel zin om weer aan de slag te gaan.

Ik denk, dat het echt nog even volhouden is.

Ik begrijp wat je bedoelt als je zegt dat je zin hebt om mensen weer te zoenen en te knuffelen. Wat verdrietig dat je je moeder zo lang niet hebt kunnen knuffelen. Hoe ervaart zij de coronaperiode? Hopelijk wordt ze snel gevaccineerd. Of is ze al gevaccineerd? Ik denk, dat het echt nog even volhouden is. Over een paar weken zijn alle risicogroepen gevaccineerd en zullen er meer dingen open zijn en kunnen we weer van alles doen en al onze geliefden knuffelen. Nog heel even volhouden dus, we kunnen het! Ik ben er overigens ook behoorlijk klaar mee hoor, maar soms moet ik dat even hardop zeggen om de moed erin te houden en het werkt wel!

Ter afsluiting nog wat vragen voor jou: Wat is het eerste wat je gaat doen, als de maatregelen opgeheven worden? Ik las dat je moeder bent van twee jongens. Hoe is het om moeder te zijn tijdens corona en wat is lastig op dit moment? Wat is je lievelingseten? En welke sport doe je graag? Ik ben heel benieuwd!

Ik wens je alvast een fijn weekend en tot snel!

Hartelijke groeten,

Soline

foto van de eerste brief van Soline aan Hanna

Het vaccineren gebeurt dus echt

Hi Dewi,

Dankjewel voor je brief, ik vond het best spannend om de enveloppe te openen om een eerste kijkje in jouw leven te nemen. Allereerst wil ik je feliciteren met je zwangerschap, wat een vrolijk nieuws in deze tijd. Ik kan me heel goed voorstellen dat de manier waarop dit nieuws gebracht werd niet makkelijk was en de tijd waarin we leven maakte dat dit even heel snel schakelen was. Heel fijn om te horen dat het goed met je gaat.

Het was de eerste jaren best zwaar, maar nu romantiseren en bagatelliseren we dat allemaal lekker weg

Onze tweede kwam ook volstrekt onverwacht. We kwamen erachter toen onze dochter nog geen jaar oud was en wij net bezig waren met de aankoop van ons huis. Achteraf het beste wat ons heeft kunnen overkomen, gewoon meteen door en geen tijd om te wikken en te wegen over wat nou het beste zou zijn, qua timing.

Het was de eerste jaren best zwaar, maar nu romantiseren en bagatelliseren we dat allemaal lekker weg en kijken we terug op hele mooie jaren waar we het toch allemaal maar deden. Op een of andere manier kom je dan in een flow, waarin je het toch wel weer regelt.

De lockdown heeft de kids dichter bij elkaar gebracht, misschien wel iets te veel. Ze willen heel graag bij elkaar in de buurt zijn en bij ons. We zijn sinds de kerst nu heel erg aan het stimuleren dat de kinderen ook ergens anders gaan logeren en het liefst alleen. Inmiddels hebben we wat kleine stapjes in de goede richting gemaakt, maar ik voel nog wel angst bij ze. Corona heeft, in mijn ogen, de zelfstandigheid van de kinderen en hun ontwikkeling daarin zeker niet bevorderd.

De avondklok helpt daar ook helemaal niet bij, mijn zoon wil eigenlijk niet dat ik om acht uur 's avonds nog een klein rondje ga maken richting mijn 10.000 dagelijkse stappen. Hij is veel te bang dat ik te laat binnenkom en word opgepakt door de politie. Sinds vorig jaar maart was de avondwandeling een zeer gewaardeerde, dagelijkse routine geworden, net zoals het gezamenlijke wandelingetje na het afleveren van de kinderen op school in de ochtend.

Soms denk ik dat we onderschatten wat voor impact deze tijd heeft of gaat hebben op onze kinderen

Soms denk ik wel eens dat we onderschatten wat voor impact deze tijd heeft of gaat hebben op onze kinderen. Er is een angst bijgekomen die ervoor niet was. Gelukkig wordt deze ook wel weer gecompenseerd door een grotere weerbaarheid. Ach, ik kan ook niet in een glazen bol kijken, time will tell.

Graag wil ik even terugkomen op de goede voornemens. Een paar dagen na mijn brief heb ik besloten om me in te schrijven voor een behoorlijk zware fietstocht (Marmotte) in Frankrijk op 27 juni. Inmiddels voel ik me heel erg prettig met een stip op de horizon en een duidelijk doel. Om 5000 hoogtemeters en 170 kilometer te fietsen moet ik wel een beetje fitter en lichter zijn tegen die tijd. Ik heb de afgelopen weken best veel binnen en buiten gefietst om in vorm te komen. Ik houd er uiteraard rekening mee dat het evenement uitgesteld of geannuleerd zou kunnen worden, ik accepteer dit en vertrouw erop dat de voorbereiding ernaartoe al een leuk process gaat worden. Hoe vaak is het niet zo dat de weg naar een doel misschien nog wel waardevoller en leuker was dan het bereiken van het doel zelf?

Mooi voorbeeld: afgelopen zaterdag ben ik met een vriend naar Friesland gefietst om kilometers te maken, dit werd uiteindelijk een kort weekendje met de de twee families in het eerste lenteweekend van 2021. Het was heerlijk en het zou heel goed kunnen dat de stip op de horizon ons daar samen heeft gebracht.

Deze covid-situatie heeft me er nog meer van bewust gemaakt dat je nog steeds leuke ervaringen kunt hebben, alleen moet je ze wel vaker zelf organiseren en creëren. Het lijkt wel of ik vóór covid meer bezig was om mezelf te beschermen door goed te prioriteren, er kwamen altijd dingen op me af. De challenge was om gezond te blijven en de dingen die je deed wel goed te doen en in the moment te zijn en blijven. Vandaag de dag is het anders. Een leuke ervaring zul je vaak dan toch echt zelf moeten organiseren, bijvoorbeeld, restaurants zijn dicht en eten kan dus niet meer spontaan. Toch kan de voldoening na een beetje planning - ondanks het meestal veel kleinere gezelschap - soms zelfs groter zijn. Ik hoop dat ik deze ervaring mee ga nemen, ook als we weer teruggaan naar normaal.

Ik heb genoten van jouw uiteenzetting van al de 'beginnen' die je gemaakt hebt en met name de wending richting de opportuniteit/het positieve. Uit jouw woorden krijg ik de indruk dat er heel veel snelheid in je leven zit en dat je in control bent, het klinkt heel gaaf!

Op een gegeven moment ben je ook wel klaar met afspreken in een bos

Zelf zit ik in een positieve flow op dit moment, althans stukken beter dan begin januari, dit komt ook zeker door het mooie weer en het voorjaar dat in aantocht is. Er zijn nog een paar andere dingen die me daar gebracht hebben: we hebben twee nieuwe extra oppassen gevonden tijden de schoolsluiting. Twee creatieve studenten die ons uitstekend geholpen hebben tijdens de lockdown en zowel ons als de kinderen heel blij maakten/maken. Ze voelen beiden ons en de kinderen heel erg goed aan en ze zijn proactief, maar ook weer heel verschillend. Deze andere soort aandacht heeft de kinderen plezier, vertrouwen en wat spontaniteit gegeven. We hebben besloten om helemaal te stoppen met de BSO en met hen door te gaan. Het feit dat ze beiden op minder dan 300 meter afstand wonen, geeft ons hopelijk binnenkort ook extra ruimte om bijvoorbeeld eens wat vaker samen uit te gaan.

Mijn vader van tachtig jaar is vorige week gevaccineerd, het vaccineren gebeurt dus echt. Toen ik dit nieuws met mijn dochter deelde, reageerde zij zo opgewonden: “Echt!”. Haar blijdschap en de twinkeling in haar ogen maakte mij heel gelukkig op dat moment. Dit maakt het afspreken met hem wat gemakkelijker, op een gegeven moment ben je ook wel klaar met afspreken in een bos. Niet dat ik me zorgen maak om de gezondheid van mijn vader, maar hij is wel heel voorzichtig tot dusver.

Mijn focus van dit moment zorgt ervoor dat ik wat minder kranten lees en dus ook wat minder negatief ben over de wereld. Er staat ons ongetwijfeld veel te wachten, maar op dit moment kan ik daar niet zoveel aan veranderen. Dat neemt niet weg dat ik wel de ambitie heb om mijn horizon te verbreden nu de kinderen weer wat zelfstandiger worden. Ik zou me graag wat maatschappelijk willen verbreden en iets toevoegen op dit vlak. Ik deel je zorgen over ongelijkheid volledig en vindt het schrijnend hoe covid dat nog meer op de oppervlakte brengt. Ik ga het hier bij laten en ik spreek de ambitie uit dat ik je de volgende keer sneller ga terugschrijven. Een leuk en spontaan schaatsweekendje en wat crisis op het werk gooiden mijn planning een beetje door de war.

Groetjes,
Jasper

De pandemie waar we nu in zitten geeft me een dubbel gevoel

Beste Luna,

Bedankt dat jij het spits wilde afbijten door aan onze correspondentie te beginnen. Het is voor mij helemaal nieuw om brieven te schrijven, ik ben er zelf ook niet heel erg goed in. Daarom krijg ik een beetje hulp van mijn man. 

Ik ben Istahil. Ik ben in 1998 (jouw geboortejaar?) getrouwd en we hebben samen nu drie kinderen. Onze oudste dochter is 20 jaar, we hebben nog een dochter van 18, en onze zoon is de jongste, hij is 15 jaar. We wonen met ons vijven in Emmen.

Ik ben ook erg nieuwsgierig naar jou, je lijkt me een heel sympathiek en bijzonder persoon. Ik vind het heel knap van je dat je psychologie studeert aan de universiteit in Amsterdam. Toevallig heb ik niet lang geleden een lezing gehouden aan de UvA over meisjesbesnijdenis, wat helaas in het land waar ik vandaan kom, Somalië, nog steeds voorkomt. Ik vertel daar onder andere over op uitnodiging als spreker, omdat ik dit zelf als klein meisje ook heb meegemaakt. Ik geef ook lezingen op scholen over diverse onderwerpen. Zo vertel ik soms mijn hele vluchtverhaal, vanaf vóór de oorlog in Somalië, tot het moment waar ik nu ben.

Ik geef ook lezingen op scholen over diverse onderwerpen.

Op dit moment werk ik in de zorg, met oudere mensen die dementie hebben. Het is bij een kleinschalige instelling met zeventien bewoners. We zorgen er met ons team voor dat de bewoners alle zorg krijgen die ze nodig hebben: wassen, aankleden, samen met ze eten, met ze wandelen, praten, voorlezen, met ze lachen, troosten als ze verdrietig zijn, naar bed brengen, etcetera. Het is dankbaar werk. 

Verder ben ik op dit moment bezig met een opleiding (Verzorgende IG), zodat ik na mijn opleiding gediplomeerd ben, en meer verantwoordelijkheden en bevoegdheden krijg op mijn werk. Soms heb ik het gevoel dat ik dit veel eerder had moeten doen. Ik bedoel, jij studeert op je 22ste aan de UvA, en ik ben 48 jaar en ben net begonnen met mijn studie! Maar ze zeggen wel eens: je bent nooit te oud om te leren, dus daar hou ik me maar aan vast. 

Ramadan is alweer een tijdje voorbij. Ik moet zeggen dat het dit jaar best moeilijk was. Werk, studie, gezin. De korte nachten breken me na een tijdje wel op. Corona heeft toch wel invloed gehad, omdat ik toch angstig was om een grotere kans op besmetting te hebben, omdat je door niet te eten en te drinken toch iets zwakker bent dan normaal. Toch heb ik het volbracht en ben blij dat ik het heb gedaan. Mijn geloof is belangrijk voor mij. Mensen vinden het blijkbaar altijd nodig om te vertellen hoe je met je geloof om moet gaan, maar ik denk dat het iets persoonlijks is, en ik ga ermee om zoals ik wil.

Mijn geloof is belangrijk voor mij 

De pandemie waar we nu in zitten geeft me een dubbel gevoel. Ik vind het erg dat er zoveel mensen wereldwijd ziek worden, en ook sterven. Aan de andere kant vind ik de rust waar de wereld een tijdlang in terechtgekomen is heeft ook iets positiefs. Zoals jij ook zegt, de wereld komt even op adem. We hebben normaal gesproken een heel druk leven, en soms nauwelijks tijd voor elkaar. Nu opeens hebben we veel tijd. Mijn man werkt thuis en dat vind ik best gezellig. We hebben het goed thuis, ik heb een leuk gezin waar ik elke dag van geniet, en ik ben daar erg dankbaar voor.

Voorlopig even genoeg over mijzelf. Ik ben benieuwd of je aan sport doet (ik heb vroeger in het nationale basketbalteam van Somalië gespeeld). Waarom heb je voor de opleiding psychologie gekozen? Dit lijkt mij ook best interessant, maar ook moeilijk. Je moet toch mensen begrijpen die zelf vaak niet eens begrijpen hoe ze met hun situatie om moeten gaan. Doe je naast je opleiding ook nog werk, of vrijwilligerswerk? 

Ik vind het heel bijzonder om te lezen dat er in een dorp als Lunteren een heuse Molukse wijk is! Ik woon in Emmen, een gemeente met ongeveer 100.000 inwoners en we hebben hier niet eens een Molukse, Surinaamse, Marokkaanse, Turkse of wat dan ook wijk. Emmen is dan ook een erg witte plaats. Ik vind dat best jammer dat er hier weinig diversiteit is op dat gebied.

Tot de volgende brief!

Groetjes,

Istahil