Nu zijn we dus op reis

Hoi Joost,

Veel langer dan ik wilde, hierbij dan mijn tweede brief. Ik blijf nog graag mee doen met het project. Ik hoop jij ook nog!

Ik ben super benieuwd hoe het gaat met je album. Echt heel gaaf dat je dit nu bent gaan doen. Elk nadeel heeft z’n voordeel?...hoe wrang ook. Dat voel ik wel heel sterk, dat corona ook weer goede dingen brengt, daar is dit brieven schrijven dan ook weer een voorbeeld van.

Maar anderzijds, hoe gaat het met jullie opdrachten? Lukt het om nog werk te vinden? Ik hoop het echt. De berichten over de creatieve sector op social media, NOS etc zijn niet hoopvol :-(. Geldt de overheidssteun nu nog?

Ik ben nu Sapiens aan het lezen (aanrader in deze tijd!) waarin Harari schrijft dat mensen keer op keer verkeerde keuzes maken die onomkeerbaar zijn door onze menselijkheid. Met als belangrijk voorbeeld de agrarische revolutie, die eigenlijk meer ellende dan rijkdom bracht voor het grootste deel van de nieuw ontstane samenlevingen, vooral ziektes en armoede onder de boeren. Maar niemand kon meer terug naar een jager-verzamelaar-leven, want dat zou betekenen dat kinderen, ouderen en zieken opgeofferd zouden moeten worden. Corona heeft zich natuurlijk zo kunnen verspreiden door de globalisering, maar niemand kan en wil meer terug naar een lokaal ingerichte samenleving zoals jij ook omschreef in je brief. Een vriendin zei onlangs dat ze sterk het gevoel heeft dat corona juist nu toeslaat onder ouderen vanwege de vergrijzing in veel landen wereldwijd; dat de natuur bepaalt dat het zo moest zijn. Zij gelooft daar zelf wel in (de Spaanse griep raakte juist kinderen in een tijd dat mensen (te) veel kinderen kregen), maar tegelijkertijd wil ze ook niet bij haar ouders op bezoek om hen niet ziek te maken. Is er geen weg meer terug?

Elk nadeel heeft z’n voordeel?...hoe wrang ook

Maak je je, met het terugkeren van corona, ook weer meer zorgen over je ouders? En ik kan me voorstellen dat het verdriet van het verlies van jullie familievriend ook moeilijker te verwerken is, omdat er minder afleiding is, de tijd nog een beetje hetzelfde blijft, meer tijd om na te denken en te missen, en misschien ook omdat het afscheid zo bevreemdend was?

Ik ben zelf minder gaan sporten (heb nogal een specifieke voorkeur voor dans en dat vond ik moeilijk om veel te doen thuis) en bewegen (normaal fiets ik veel) maar niet meer gaan drinken of eten gelukkig. Ik had wel echt last van weinig bewegen (oude blessures kwamen terug) en ben toen maar fysio oefeningen gaan doen die ik nog had voor een knieblessure. Dat was wel fijn. En ik heb een paar keer een lange wandeling gemaakt door de stad met een vriendin, dat was echt heerlijk en leuk om nieuwe plekken in Amsterdam te ontdekken.

En nu zijn we dus op reis. Heel gek en ik kan me ook nog niet voorstellen dat het echt een jaar gaat worden - wat wel het plan is. Ik vind het gek om tegen mensen te zeggen, omdat het niet gepast voelt. Juist omdat reizen de ziekte (verder) verspreidt, maar ook omdat veel mensen wereldwijd er zo onder lijden (ook veel oud-collega’s bij Hivos). En omdat het natuurlijk slecht is voor het milieu, al dat rondreizen. Anderzijds, ik wilde eerst misschien nog tussentijds terugvliegen voor een event van Hivos in Amsterdam, maar daarvan weet ik nu wel zeker dat ik dat niet ga doen, om dus niet weer in het vliegtuig te hoeven stappen. En, ik denk dat overall onze footprint als gezin een stuk minder is, we gebruiken veel minder water, electra (we hebben zonnecellen op het dak van de camper) en rijden uiteindelijk minder dan in een gemiddeld jaar met vakanties en commuten.

Het is ook lastiger rondreizen. We zoeken steeds de regels per land op - inclusief de boete die je krijgt als je je er niet aan houdt, om een beetje gevoel te krijgen hoe streng een land is, of hoe repressief. Zo kun je in Marokko (een van de landen waar we ook heen wilden), de gevangenis in gaan als je je niet aan de corona regels houdt. Heel gek hoe zo’n land dan ook ineens voor ons minder veilig wordt, terwijl ik denk ik ‘normaal’ toch wel op het witte privilege vertrouw… heel gek.

Mensen zijn wel heel aardig en ‘gewoon’, dus dat is fijn. En in onze camper hebben we weinig contact (zoals je in hotels of restaurants zou hebben), dus voor onszelf of onze omgeving is het denk ik ok.

De eerste keer met de trein tijdens corona deed mij ook realiseren dat ook wij/ik kwetsbaar ben. Het voelde zo gek om met een mondkapje op in de trein te zitten. Dat een pandemie ook Nederland kan raken! En hetzelfde geldt gevoelsmatig voor Black Lives Matter (echt te gek ja die beeldenstorm. Mooi opgemerkt). Dat dat ook hier en wereldwijd zo is gaan spelen voelde ook als een soort pandemie, dat racisme iets is waar we allemaal door besmet zijn, en dat dus ons allemaal raakt. Zo universeel..

Wat ik er heel eng aan vind is inderdaad, wat jij ook zegt, dat er niet meer geluisterd wordt naar rationele argumenten gebaseerd op feiten

En ja, in mijn werk hebben we het veel gehad over nepnieuws, tegenkrachten, populisme, … wat ik er heel eng aan vind is inderdaad, wat jij ook zegt, dat er niet meer geluisterd wordt naar rationele argumenten gebaseerd op feiten. In het boek ‘ ‘How bullshit conquered the world’ staat mooi het verschil tussen liegen en nepnieuws uitgelegd. Dat liegen gebaseerd is op een waarheid die verdraaid wordt, maar nepnieuws helemaal uit het niets ontstaat, waardoor er geen dialoog kan plaatsvinden (in tegenstelling tot een leugen die je kunt ontkrachten door tegenargumenten over hetzelfde onderwerp) en twee werelden (of zienswijzen) dus nooit bij elkaar kunnen komen. En daarbij zijn de rol en invloed van beeld en geluid steeds sterker geworden. Waar internet eerst grotendeels uit tekst bestond is het nu met name visueel, en de invloed daarvan op de perceptie van mensen is zoveel groter. Het probleem is denk ik dat traditionele campagnes etc. niet meer opgewassen zijn tegen het visueel verspreidde narratief van de ‘tegenkrachten’. Er is denk ik een net zo sterk (audiovisueel) tegengeluid nodig dat mensen mee krijgt.

En ook geloof ik dat mensen soms te groots/extreem denken (ikzelf inclusief). Bijvoorbeeld wat betreft klimaat geloof ik dat het efficiënter is om naar tussenoplossingen te kijken (transitievormen van energie zoals biomassa) in plaats van alleen maar te willen gaan voor de meest ideale oplossing (bv energie uit waterstof of zoiets).

Ik hoop dat dit een beetje jouw vragen beantwoordt…

Hey, en heb je al weer een optreden kunnen houden? Ik kan me zo goed voorstellen dat dat online niks is voor de makers zelf… (maar weet dus dat je er anderen wel heel blij mee maakt), dat je je publiek mist en contact met andere makers. Ik hoop dat het een beetje vol te houden is voor jou. Ik heb zelf mijn laatste balletlessen van het seizoen buiten kunnen doen. Op straat, bij de Chassee dansschool in West. Heel grappig en inderdaad zoveel fijner dan thuis. Ook heb ik één dansfeestje gehad, heel klein, met vijf mensen op de dansvloer, haha...heeeeerlijk… Heb drie uur nonstop gedanst…

Ook al was het lang geleden, ik vind het heel fijn om je brief nog eens te lezen. Ik heb die van mijzelf ook nog eens gelezen en was al weer wat dingen van die tijd vergeten. Heel waardevol dus. Ik hoop dat je - ondanks mijn radiostilte - nog door kunt en wilt gaan.

Als je nog verder op een onderwerp door wilt praten, laat maar weten he.

Groetjes,

Myriam