De stilte van sneeuw

Hoi Adriana,

Broodje Lekker vind ik de ideale naam voor een plek met lekkere broodjes, soms is simpel houden het beste idee. Al is dat vaak ook wel lastig denk ik, zeker voor ons moderne stadsmensen. Weinig uitdagingen en dus op zoek naar dingen om onze energie en gedachten op los te laten. Goed, ik zal niet te ver – of meteen – dit filosofische en wat duistere pad op gaan.

Eten is ook belangrijk in mijn leven, zowel in positieve als negatieve zin. Negatief omdat ik het lang en vanaf jonge leeftijd heb gebruikt om de dingen die ik ingewikkeld vond en mijn niet-zulke-fijne-gedachten wat minder te voelen – een slechte omgang met eten en mijn lijf dus. Tegelijkertijd houd ik ook erg van lekker eten en van voor mensen zorgen. Samen aan tafel zitten, wijn drinken, proeven en uitproberen. Mijn vriend kan echt ontzettend goed proeven. Hij kan een hap nemen van een gerecht, of een slok van een drankje en proeft dan wat erin zit, welke losse ingrediënten of smaken. Ik vind het elke keer weer een klein wonder om daar bij te zijn. Hij is ook beter in genieten van eten denk ik – mijn relatie ermee blijft ingewikkeld, al staat het positieve nu wel voorop hoor.

En het geluid van een sneeuwvlakte! Of het gebrek aan geluid eigenlijk. En zingend ijs!

Hopelijk gaat het lukken om deze lente wat te laten groeien in je tuin. Volgens mij schreef je al eerder dat het je zo blij maakt plantjes te zien opkomen. Mijn balkon is ook een treurige bedoening nu, al heb ik niet per se zin in de lente, maar in een goede winter! De lente is mijn minst favoriete seizoen. Voor jou? Van sneeuw en ijs daarentegen houd ik ontzettend veel. Ik kan daar echt heel sterk en actief naar verlangen. Het ontroert me, mijn binnenste wordt er ook stiller van. En het geluid van een sneeuwvlakte! Of het gebrek aan geluid eigenlijk – niet dat het dan stil is, maar de sneeuw slokt het geluid op, legt er een laagje overheen en tussendoor dat fijne gekraak. En zingend ijs! Ben je gaan schaatsen toen het twee jaar geleden kon, of herinner je het nog van de jaren daarvoor, dat geluid van ijs? Is een soort tzinngg, heel langgerekt en hoog, dat zo door het ijs heen schiet. Een beetje eng ook, en buitenaards.

Ik heb rond mijn twintigste een keer 's nachts geschaatst, en dat was echt magisch. Pikdonker. Het glimmende ijs en dan dat geluid telkens. Wel op een kleine, afgesloten plas hoor en na veel vorst. een groot meer in het donker is mij veel te gevaarlijk.

Ja, als ik niet meer terugschrijf ben ik geëmigreerd!

Met de sneeuw- en ijsliefde snap je vast ook wat ik eerder schreef, dat ik zo dol ben op Finland. De eerste keer dat ik daar was voelde ik me meteen thuis, ook door de mensen. Het was toen maart, in Helsinki lag geloof ik geen sneeuw, hoger in Finland wel, ik bent toen tot ongeveer het midden gekomen (maar Finland is heel groot – en leeg!) De mensen zijn kalm, rationeel, nuchter, in touch met hun omgeving. Aanpakkers, maar wel met gevoel voor schoonheid, een beetje schuchter en onhandig. Niet allemaal precies zo natuurlijk, het zijn mensen, dus iedereen is verschillend, maar dat is het gevoel dat ik er vooral bij krijg en daarin voelde ik me heel erg thuis. Totdat ze drinken, dan gaat het los, met soms ook wat theater en heftigheid (punk en rock is er niet voor niets zo populair, daarbij voelde ik me ook thuis).

Ja, als ik niet meer terugschrijf ben ik geëmigreerd. We zijn voor begin februari een vakantie naar Finland aan het plannen. Heel veel zin in. En dus wel echt heel koud en winters! ❤

Grappig dat je de Veluwe noemt als plek áls, mócht je toch eens buiten Amsterdam gaan wonen, want dat zou ik ook uitkiezen. Het is prachtig daar. Maar ik begrijp de praktische bezwaren en ik hoop voor je dat de wens uitkomt en je de komende jaren Amsterdam niet kán verlaten door je kleine kinderen 😉

Ik heb zelf die wens niet, dat maakt beweging in theorie wat makkelijker. In de praktijk vind ik het lastig – naast financieel, vind ik verandering echt heel erg eng. Dat is een lastige eigenschap vind ik, zeker voor een verder wel erg nieuwsgierig en ondernemend iemand (zo zie ik mezelf).

Ik heb altijd meegekregen dat dingen eng waren, mensen niet te vertrouwen zijn en je je maar beter nergens op kan verheugen

Misschien is dit een goed bruggetje om iets te vertellen over mijn familie, want die angst, maar óók het ondernemende, heb ik vroeger echt meegekregen. Ik ben opgegroeid met mijn beide ouders en een jonger zusje. Tot en met mijn zesde woonden we op een mooie oude verbouwde boerderij (ik kan me nog het verdriet herinneren toen we daar weggingen). Volgens mij schreef ik al eens dat ik in het buitenland ben geboren, daar hebben mijn ouders elkaar ook ontmoet. Dus daarin zijn ze heel ondernemend en nieuwsgierig, ook nu reizen ze nog naar allerlei plekken.

Tegelijkertijd is mijn moeder heel angstig en afhoudend, en best wel negatief. Dus ik heb altijd meegekregen dat dingen eng waren, mensen niet te vertrouwen zijn en je je maar beter nergens op kan verheugen. Nu – ik ben inmiddels 36 – moet ik vaak actief die ideeën uitdagen, want dat heeft zich wel in me genesteld en dat vind ik niet altijd leuk of terecht.

Ik bots er ook nog steeds weleens over met mijn moeder. Vroeger botsten we wel meer, ik was ook niet echt makkelijk als kind. Ik was eigenwijs, werd vaak niet goed begrepen en begreep zelf ook vaak niet goed waarom dingen werden gedaan zoals ze gedaan werden en wat er van me werd verwacht. Maar ik was ook slim en wilde het graag goed doen. Dus pas een paar jaar geleden heb ik een diagnose gekregen die het een en ander verklaart en dat helpt. Ook in het contact met mijn ouders.

Ineens besefte ik dat wat we met z'n vieren hadden ook voorbij kan gaan en dat ik het moest koesteren

Ik ben verder wel fijn en liefdevol opgevoed hoor, ze deden en doen duidelijk hun best en ouders zijn ook maar mensen. We deden ook veel leuke en bijzondere dingen. Met mijn zusje is de band nu heel goed. We lijken qua uiterlijk veel op elkaar – mensen zien metéén dat we zusjes zijn - maar hebben een heel ander karakter. Vroeger ging dat niet zo goed samen, maar zij heeft rond haar twintigste iets vervelends meegemaakt, waarbij we als familie hebben ingegrepen en dat heeft de relatie wel in een ander daglicht gezet. Ineens besefte ik dat wat we met z'n vieren hadden ook voorbij kan gaan en dat ik het moest koesteren. Daarna zijn mijn zusje en ik naar elkaar toe gegroeid. We zijn nu natuurlijk ook volwassen en kunnen als zodanig met elkaar praten.

Heb jij dat ook met je familie? En hoe was het eten bij Moon? Ik ben er nog nooit geweest, maar ga er zeker eens naar kijken. Wij hadden vorige week vrienden te eten en hebben daar nog heel erg lekkere kaas van over, dus die is voor vanavond, nu al zin in! Ik ben echt een kaasmonster. Jij? Wat vind je de beste kaasboer? En, heel belangrijk, ben je een kerstbomenmens? Wij halen er volgende week eentje van 'Beterboompje' van Midwest. Die gaat daarna terug het bos in. Nu al zin om op te zetten.

Groetjes!

Birka

Geruststellend, en beangstigend tegelijk

Beste Ignas,

Terwijl ik dit schrijf, trekt er een bonte stoet van schuifelaars, langlaufers en sleeënde kinderen door mijn straat. Voor heel even lijkt de kleur rood niet synoniem aan beperking, maar de vrijbrief, om de straat op te gaan.

Ik zocht net op hoe vaak er nu feitelijk sneeuw ligt in Nederland. Weerplaza had het antwoord:

"In Nederland ligt elk winterseizoen op ongeveer 29 dagen ergens in ons land een aaneengesloten sneeuw dek van ten minste één centimeter dik. Op meer dagen wordt wel sneeuwval waargenomen, maar het blijft niet altijd liggen"

En toch ligt alles van openbaar vervoer tot taxi's en van PostNL tot supermarktbezorging plat.

Grappig wel, hoe alle zelfbenoemde futurologen en toekomstguru's 'disruptie' in tech zoeken, terwijl 5-10 centimeter neerslag of een zieke vleermuis volstaat. Geruststellend, en beangstigend tegelijk.

Aanhakend op dat laatste: je hebt me niet bang gemaakt, door over persoonlijke dingen te schrijven. Voor mij schuilt daarin de schoonheid van dit project. Het geeft diepte, en kleur, aan de eendimensionale werke- lijkheid van een vel papier. Het stelt mij in staat om in je hoofd te kijken, en je te zien, zonder dat ik beeld of geluid heb.

Los van of 'normaal' nog bestaat, geef ik me inderdaad niet snel bloot, tenzij in gezelschap van goede vrienden. Daarbuiten filter ik, en laat ik minder zien.

Misschien ook omdat mijn alledag realiteit er één is van zakelijkheid, waarin er geen plek is voor emoties, of pantyloze-blote-benen. Maar meer nog is het de angst om te kort te schieten, denk ik. Terwijl een anders kwetsbaarheden die ik vaak in één oogopslag zie mij juist vaak mild stemmen.

Dat bracht mij ook tot het aansnijden van het potentieel openbare karakter in mijn vorige brief, en hoe we daarmee omgaan. Hoewel ik geen vreemde voor Google ben, deel ik online weinig tot niets dat voorbij het oppervlakkige gaat. Er is welgeteld één uitzondering, maar dat deed ik niet zonder het eerst te checken met een handjevol mensen. Toevallig was er deze week iemand die daaraan refereerde (toeval bestaat niet?), terwijl het inmiddels bijna vier jaar geleden is.

Ik moest dan ook even nadenken over mijn reactie op de publicatie van het stukje. Enerzijds is het anoniem, en maakt het geen inbreuk. Maar anderzijds ontnam je me daardoor een klein stukje vrijheid, en wel de vrijheid om te kunnen kiezen wat ik wel of niet zou willen publiceren.

Ik geloof dat ik dat stukje nodig heb, om vrij te kunnen schrijven.

Want anders houd ik niet alleen rekening met jouw lens, maar met die van de buitenwereld. Wat in het licht mag, en wat in de (half)schaduw, is wat mij betreft aan ons beiden, op een later moment. Ik realiseer me dat jij daar misschien andere behoeften hebt, omdat je doorgaans schrijft voor een groter podium dan dit eenmanspubliek. Precies dat laatste vergroot mijn angst overigens. Maar ook de noodzaak om voorbij te gaan aan oppervlakkigheden.

Hoe dan ook hoop ik dat je het voorgaande niet ziet als een hinderlijke beperking. Het is een compliment, in zekere zin. Want zonder je te kennen heb ik je deels toegang gegeven tot een donkere kamer, welke toegang 'normaal' is voorbehouden aan een klein groepje vrienden.

Liefs,

Nicolette

Toch nog een nieuw persoon

Lieve Anne,

Hier is hij dan eindelijk de eerste brief van mij. En gelijk ook mijn eerste excuses. Waarom? Omdat deze brief zolang heeft geduurd. Maar daar heb ik natuurlijk een goede reden voor. Van de week was ik namelijk mijn spambox van de mail aan het uitkammen en toen vond ik de mail waarin ik las dat wij waren gekoppeld om brieven naar elkaar te schrijven.

En daar zit ik dan: klaar om mijn eerste brief te schrijven. Donderdagavond in mijn eigen huisje aan het eind van mijn vrije dag. Na een heerlijk wandeling door de sneeuw, daarna een kop warme chocomel met slagroom met een vriendin en na een heerlijke work-out te hebben gedaan zit ik nu op de bank met married at first sight op de achtergrond een 0.0 biertje naast mij, in mijn badjas te schrijven.

En daar zit ik dan (..) in mijn badjas te schrijven.

Misschien is het wel leuk voor jou om te weten hoe ik bij dit project terecht ben gekomen, het is namelijk puur toeval geweest. Ik was namelijk koffietijd terug aan het kijken omdat Bobbie Bodt, een influencer die ik vlog, kwam vertellen over duurzamen kleding en tweehands shoppen. Iets wat ik zelf ook erg leuk vind om te doen. Daarna kwam dit project en ik was gelijk geboeid. Brieven schrijven naar iemand die je nog niet kent. Dat klonk echt als een avontuur wat ik wilde aangaan en zeker in deze tijd. Normaal heb ik een druk sociaal leven en ben ik in het weekend zelden een avond thuis. Ik ontmoet dan ook vaak veel nieuwe mensen of drink een borrel met vrienden in de bar waar ik vrijwillig. Regelmatig sta ik daar achter de bar biertjes te tappen, maar ook sta ik zelf vaak in de zaal naar een bandje te kijken. Hoe leuk is het namelijk om nieuwe bandjes te ontdekken, te socializen en nieuwe contacten te leggen. Dat is iets wat ik dan ook zeer mis in deze tijd.  Als single vrouw vind ik het ook nog steeds het leukste om iemand tegen te komen in de kroeg, want om eerlijk te zijn kom ik niet veel verder op Tinder, Happn, Hinge, Innercircle en wat voor andere datingsites er dan ook mogen zijn. Maar om weer even terug te komen naar dit project en waarom ik besloot mee te doen: dat is omdat dit mij de perfecte manier lijkt om toch kennis te maken met een nieuw persoon. Ik ben dan ook erg benieuwd: waarom jij heb besloten om mee te doen aan dit project?

Normaal heb ik een druk sociaal leven en ben ik in het weekend zelden een avond thuis.

Dan moest er in de brief ook nog een stukje over de toekomst. Hoe ziet het leven er over 7 jaar uit (of nu 6 in 2027). Eerlijk gezegd heb ik echt geen idee en gelukkig maar. Ik ben echt iemand die niet zou willen weten hoe de toekomst eruit zou als je het kon zien. Een ding wat ik natuurlijk wel heel erg hoop is dat er geen maatregelen meer zullen zijn omtrent corona. Ik probeer me nu natuurlijk zoveel mogelijk aan de maatregelen te houden maar merk dat ik dit steeds moeilijker vind om vol te houden en dat ik steeds meer hunker naar de volgende Lowlands, een concert of gewoon een avondje naar de kroeg met wat vrienden. Hoewel de maatregelen en het wat soberder leven ons misschien ook weer een goede les geven en laten zien dat je met minder ook kan leven en wat een luxe de vrijheid is die ik heel mijn leven heb gekend. En dat het soms ook goed is om eens een avondje voor jezelf te nemen en weer eens een boek erbij pakken. Iets wat ik de laatste jaren heb laten versloffen terwijl ik het heerlijk vind om een boek te lezen.  Hoop ik toch dat we weer snel alle vrijheid terug hebben en dat ik snel de balans in het leven kan vinden. Verder ben ik wel heel benieuwd hoe mijn carrière er over 7 jaar uitziet. Op dit moment ben ik logopedist en ben ik ook aan het solliciteren bij een ander bedrijf dus hopelijk gaat dat in ieder geval wat verandering brengen in mijn carrière. Of ik over 7 jaar nog logopedist ben, dat vraag ik met heel erg af. Tot nu toe heb ik nog niet de passie voor mijn beroep gevonden die ik graag zou willen voelen voor een beroep.

In de mail zag ik ook staan dat jij ook van muziek en muziek maken houdt, net als ik. Ik speel alweer twaalf jaar gitaar en heb een aardige verzameling met platen. En daarnaast zag ik ook dat je van fotografen houdt en dat is iets waar ik een jaar geleden ook mee begonnen vlak voor de lockdown. En dan met analoge fotografie.

Misschien is het leuk om in elke brief een lied uit te wisselen om weer wat nieuwe muziek te leren kennen. Mijn tip voor jou ga is een keertje luisteren naar Goldband met Ja ja nee nee; een band uit Den Haag.

Lieve Anne ik hoop snel van jou te horen!

Liefs Larisa

Leven vanuit blijdschap en dankbaarheid

Hoi Rayan,

Het is nogal een complex iets om in een brief te gaan uitleggen hoe ik uit 'mijn duisternis' ben gekomen. Laat ik het er op houden dat ik veel lieve mensen om me heen heb gehad die mij hebben gesteund. Ook de professionele hulp en mijn eigen doorzettingsvermogen hebben me gebracht waar ik nu sta. Vanaf nu zet ik alleen maar stappen vooruit en heb ik alles lekker op de rit. Ik maak wat van mijn leven en leef meer vanuit blijdschap en dankbaarheid.

Leven vanuit mijn gevoel/hart/intuïtie werkt beter. Ik bekijk de dingen dan vanaf een afstand. Ook de corona

Ik kan leven vanuit mijn ratio (en gelukkig hebben we ons verstand!), maar vaak zijn dit ook de negatieve gedachten (angst, boosheid). Daarom werkt voor mij leven vanuit mijn gevoel/hart/intuïtie beter. Ik bekijk de dingen dan vanaf een afstand. Zo ook de corona. Voor jou helpt andersom beter geef je aan. Ik kan me daarin vinden. Als je gevoelsmatig alles zou bekijken zou dit te pijnlijk worden. Lijkt me. Soort bescherming voor jezelf dus.

Wat heb jij een flinke LP collectie zeg! 280! Wow! Leuk zo'n verzameling en dat je die bent gaan uitbreiden. Bij ons ligt veel Pink Floyd, Bruce Springsteen, Pearl Jam, Kensington, en meer.

Bijzonder dat je je foto's naar Oostenrijk stuurt. En ja, jouw foto's zijn dan altijd puur, zonder nabewerking 🙂 (in de vorm van Photoshop).

Ik ben heel benieuwd naar de gedichtenbundel ja, de winkels zijn natuurlijk niet open dus het kan nog wel even duren zeiden ze, voordat het de verkoop in gaat.

En jaaaa, ijs! ❤️ Ik heb zelf jarenlang op schaatsen gezeten, dus ik ben echt wel een liefhebber! En leuk dat je zegt ''Zon en ijs zijn altijd goed samen''. Laatst was ik bij de ijsbaan, eromheen zit een betonnen pad, skeeler/hardloopbaan. Er kwamen allemaal mensen op af en ze waren vrolijk! Mooi om te zien.

Het is lastig om concreet een beeld te schetsen van de toekomst

Mooi verhaal van het huisje in Biddinghuizen. Zoiets vergeet je nooit meer. Leuke herinneringen waar je het jaren later nog over hebt.

In 2020 is Schrijven naar de Toekomst begonnen met hun schrijfproject. Inmiddels zijn we in 2021, nog zes jaar tot een nieuwe cyclus begint. Het is lastig om concreet een beeld te schetsen van de toekomst natuurlijk. Ik denk dat er wel wat dingetjes gaan veranderen richting 2027. Meer digitale lessen/technologische ontwikkelingen. Er zal nog wel meer onrust komen wat betreft corona. Daar zijn we de komende jaren nog wel zoet mee (het 'bestrijden' van corona plus de gevolgen/wederopbouw van economische zaken).

Ik hoop dat we wat meer gelijkheid krijgen dat iedereen weer zorg krijgt en dat er niet teveel wegbezuinigd wordt (psychische zorg en dergelijke). Meer vrede, meer licht en minder duister. Nou ja, tot zover mijn kijk.

Dit was ook mijn vierde brief. Ik vond het leuk, ik heb geschreven wat ik wilde schrijven. Maar voor mij is het goed zo. We schrijven elkaar weer in de toekomst (2027). Benieuwd hoe het leven dan is met veranderingen etcetera.

Bedankt voor je vertrouwen. Ik wens je alle goeds toe.

Groetjes,

Hester