Mooi dat we diezelfde achtergrond hebben...

Ha Marc,

Allereerst groot excuus voor deze late reactie. Er kwamen wat dingen tussendoor en toen verplaatste 'Marc terugmailen' steeds een dagje later op de to-do-list, maar dat mag eigenlijk geen excuus zijn. Ik zal vanaf hier wat meer in de versnelling gaan.

Wat leuk dat je me gegoogeld hebt en dat mijn SEO zo on top zijn dat je me helemaal hebt kunnen uitpluizen (zelfs voor een niet-zo-internet-persoon als je bent). Maar misschien is het ook wel dat mijn naam, in tegenstelling tot de jouwe ook iets makkelijker te onderscheiden is (er was er ooit maar één andere Olga met dezelfde achternaam, maar zij lijkt toch van de aardbodem verdwenen inmiddels...ook wel interessant...maar dat terzijde, ik lijk nu echt de enige overgeblevene). Ik heb je inmiddels namelijk ook gegoogeld maar stuitte toch op meerdere Marc's met dezelfde achternaam. Toch heb ik je ook na wat zoekwerk en (misschien wel die researchlessen van de School voor Journalistiek) kunnen vinden! Erg leuk! Genoteerd staat inmiddels wel voor mezelf: verzin een hele unieke voornaam voor je kind, dit kan helpen met de SEO voor later in deze lastige Google-tijden, waarin je toch eruit moet springen.

...het voelde eigenlijk als one way to the top... en toen kwam corona

Mooi dat we diezelfde achtergrond hebben, dat schept een band. Ik heb altijd een soort van lichte jaloezie naar iedereen die vroeger naar de SvJ ging. Ik heb echt memorabele verhalen gehoord over blowende docenten die iedereen een hoog cijfer gaven, als ze eenmaal kogellam in het journalisten-café stonden. Ook wij hadden nog steeds een café bij ons gebouw (waar je wel nog steeds mocht roken in het eerste jaar!) en dat was zeker gezellig en geinig, maar niets zoals wat ik in de bijna mythische hippie verhalen van vroeger hoor. Kloppen die een beetje? En vertel me graag meer hierover! Dat ding van de crisis hebben we zeker gemeen. Sowieso zeiden ze in één van de eerste colleges tegen ons: "Mocht je rijk willen worden, kun je nu beter stoppen met deze opleiding, want met journalistiek kun je nooit veel geld verdienen." Toen dacht ik nog met heel veel overmoed "oh joh, maar mij gaat dat wel lukken" Maar goed, daarna brak uiteraard pas echt goed de crisis los en heb ik mezelf toch echt voor de kop moeten slaan dat ik voor dit vak had gekozen. Ik heb vanaf het begin namelijk als zzp'er gewerkt. Erg veel pasta arrabiata gekookt (de goedkoopste maaltijd op aarde) en de eerste jaren als werkende is zelfs de belastingdienst op de deur gaan kloppen en hebben ze me gevraagd of ik echt niet zwart bijverdiende, omdat geen mens zo goedkoop kon leven als dat ik deed. Dat terzijde is het inmiddels zo'n acht jaar later zeker beter aan het gaan! En het was zelfs erg goed aan het gaan... het voelde eigenlijk als one way to the top... en toen kwam corona.

Het is plotsklaps en heel snel gegaan en je hebt er geen grip op

Ik zou onder andere bij een nieuwe nieuws-app aan de slag gaan, zelfs in diezelfde week dat pas echt goed de ernst van de zaak aan de orde kwam. Dat was echt zo prettig geweest, ik zou namelijk werkelijk goed betaald worden en daarbij voelde ik me bij de test-shoots heel erg gewaardeerd. Het voelde heel goed. Die nieuws-app is dus omgevallen. Iedereen op straat. Dat was echt wel even heel erg wennen. Er zijn ook een aantal andere dingen weggevallen. Gelukkig ben ik na acht jaar zzp'en wel gewend dat de markt altijd schommelig is, maar toch: leuk is anders. Dat vind ik ook wel het lastige van deze coronacrisis, ik vraag me soms wel af of de doelen de middelen heiligen. Heel veel jonge en vitale mensen zitten nu zonder of met veel minder werk thuis om naar mijn gevoel stokoude mensen in leven te houden. Als ik de cijfers hoor zijn de mensen die hieraan sterven gemiddeld 80+ en hebben ze eigenlijk altijd al iets anders onder de leden. Ik zie ondertussen dat veel jonge mensen eenzaam binnen zitten en veel minder tot niet andere mensen zien. Eindvraag: wat is een mensenleven waard ten opzichte van 'wat is een goed mensenleven'?  Naar mijn idee is een goed mensenleven eentje met sociale bezigheden en lekker aan de slag zijn, doelen hebben etc. Dat wordt nu door externe omstandigheden moeilijker gemaakt en omdat je onderdeel bent van deze samenleving met het daarbij komende beleid, heb je daar dus geen invloed op. En natuurlijk, gelukkig hebben we in Nederland een vrij liberaal beleid en we kunnen ook nog heel veel, maar alsnog hebben ook wij hier last van. Ik vrees ook zo erg voor een financiële klap door dit virus. Ik ben heel benieuwd wat er dan gaat gebeuren. Jij bent nu ook gedwongen huisman door dit virus en solliciteren is dus ook vrijwel onmogelijk. Dat maakt het wel lastig en vervreemdend allemaal. Het is plotsklaps en heel snel gegaan en je hebt er geen grip op.

Naast het negatieve, hopelijk gaat dit virus ons wel dingen leren. We waren natuurlijk wel wat verwend geraakt en door de overvloed en overconsumptie misschien ook wel een beetje de weg kwijtgeraakt over wat er nou echt toedoet. Heb je nu niet enorm je gezin leren waarderen? Misschien extra je vrouw? Dat nu toch blijkt hoe fragiel het allemaal kan zijn en dat je toch een beetje afhankelijk bent van elkaar. Ik ben benieuwd. Mooi ook dat jullie zo'n prachtige tuin en huis hebben. Dat moet jullie generatie de onze toch eens leren hoe dat allemaal lukt als ZZP'er zo'n prachtig huis kunnen kopen;)

Ik ben nieuwsgierig naar je tweede brief!

Met groet,

Olga

In IJmuiden gebeurt nog nét iets meer dan in Spierdijk, lijkt me

Hoi Regina,

Dank je voor je leuke introductiebrief! Inderdaad, een schot voor de boeg is altijd gokken, maar de kop is er dan wel af, zullen we maar zeggen.

Ik ben van 1965, geboren in Wassenaar (inderdaad nét te jong voor de Beverly Hillbillies, ik herkende het niet, de Fabeltjeskrant, Ti Ta Tovenaar, De weg naar Hamelen, het programma met de Muis enzo zijn mijn vroegste tv-herinneringen). Na Leiden (ongeveer twee jaar), Utrecht (ruim achttien jaar) en Amsterdam (toevallig ook ruim achttien jaar) woon ik nu sinds mei 2019 met mijn vriendin in IJmuiden, tegen de Kennemer Duinen aan, vlakbij zee met een prachtige tuin. Hoe we daar terecht zijn gekomen, komt misschien nog wel een keer, maar we zijn nog steeds heel blij met de keuze. In IJmuiden gebeurt nog nét iets meer dan in Spierdijk, lijkt me, maar ik ben eigenlijk nog maar een paar keer in Amsterdam geweest.

Op ons dakterras in Amsterdam Oud-West was ik al voorzichtig begonnen te ‘tuinieren’ in potten en bakken. Mijn ouders hadden vroeger ook een moestuin, het in de weer zijn met planten zat er bij mij al vroeg in en is nooit weggegaan.

Het blijft trouwens vissen en niet vangen, dus ik garandeer bijna nooit het avondeten

Ook ging ik vanuit Amsterdam al vaak vissen vanaf de pier in IJmuiden (eerst met vouwfiets in de bus naar IJmuiden, later met de auto). Dus het tuinieren en het vissen is naar een ‘volgend level’ gegaan. Het (nog wel…) bescheiden moestuintje heeft al aardig wat opgeleverd, en er valt nog veel te leren.  Ik heb nu ‘eventjes’ naar de pier kunnen fietsen om een visje te vangen. (Zo vers kan je het niet kopen en ook geniet ik van het kokkerellen -in het algemeen trouwens. Het blijft trouwens vissen en niet vangen, dus ik garandeer bijna nooit het avondeten. Mijn vriendin er daar aan gewend ;-)). Overigens is de pier al sinds augustus (!) dicht wegens reparaties, waardoor het vissen in coronatijd ook op een veel te laag pitje is komen te staan L

Maar goed, andere beestjes vind ik ook interessant, maar dan vooral om te fotograferen. Omdat de tuin zo dicht bij het bos ligt komen er ook veel vogels in de tuin. Met hier en daar wat opgehangen voerballetjes en een paar wasbakjes met water lukt het vrij aardig een soort open volière te onderhouden. Ik heb al meer dan 25 soorten in de tuin kunnen spotten en dan ben ik lang geen volleerd vogelaar. Er is ook een vijvertje in de tuin vol met kikkers, padden en salamanders. Veel insecten en vlinders afgelopen zomer op de bloemen gehad en een nest spitsmuizen en een egel maken de levende have af. Het is heerlijk al dat leven zo dicht rond huis te hebben. Ik heb al een flinke verzameling foto’s en filmpjes geschoten en een aantal Attenborough-momentjes op m’n netvlies staan (want op dat soort momenten ligt de camera nog binnen, ofzo…)

M’n andere passie is muziek, ik heb zo’n twintig jaar alle kanten van het podium gezien, als muzikant en als technicus (en ook als sjouwer trouwens, ik heb de installatie van Pinkpop een paar keer mee helpen opbouwen). Dat was een leuke tijd Tegenwoordig luister ik vooral nog of speel ik een beetje gitaar voor mezelf. Ook heb ik jarenlang computers gerepareerd bij een winkel in Utrecht.

Ik vond een recensie van De Herdershut van Tim Winton, waarin de vertaling werd geprezen. Dat was jij dus?

Ik las al veel en sinds corona is dat alleen maar meer geworden. Momenteel lees ik vooral non fictie, romans eigenlijk nog maar zelden (Otmars Zonen was de laatste. Kurt Vonnegut, Jonathan Franzen, Philip Roth, om er een paar te noemen, horen bij de favorieten. Onze boekenkast is ruim gevuld). Ik moet toegeven dat ik de schrijvers die jij vertaalt niet ken. Het lijkt me mooi werk om te doen. Wellicht is er zelfs in coronatijd weinig voor jou veranderd? Ben je al lang vertaler? Ik vond een recensie van De Herdershut van Tim Winton, waarin de vertaling werd geprezen. Dat was jij dus?

Ik heb genoten van de boeken van Charles Mann ‘The Wizard and the Prophet’ (over landbouw en overbevolking) en ‘1491’ en ‘1493’ (over Amerika en de wereld voor en na Columbus). De boeken van David Quammen zoals The song of the Dodo (over evolutie en biotopen) of Spillover (over virussen die van dieren naar mensen overspringen, ik las het toevallig eind vorig jaar…) hebben grote indruk gemaakt.

Mijn opleiding is aan de School voor de Journalistiek in Utrecht (1991) geweest. Zo vanaf 2014 viel een en ander samen. Ik kon aan de slag als redacteur van een website over sportvissen. In 2018 kwam ik zelfs terecht op de redactie van het laatste papieren blad over sportvissen Beet. Hier vertaalde ik oa ook artikelen uit het Engels en Duits. Lang heeft die pret helaas niet geduurd. Na zomer van 2019 werd mijn tijdelijke contract niet verlengd en bleek het blad te worden verkocht.

En toen kwam corona en is het dus zelfs lastiger te worden betaald werk te vinden. Gelukkig is het werk van mijn partner doorgegaan. Ik doe inmiddels vrijwilligerswerk bij het Pieter Vermeulen Museum, een klein museum op het gebied van natuureducatie, gericht op kinderen. Ook hier natuurlijk coronaperikelen, dus vrij lastig om te wennen aan een organisatie. Er speelt bovendien een hele geschiedenis rond de toekomst van dit museum, dus het is wel interessant om hierbij betrokken te zijn.

Ik hoop dat Biden wint, al maak ik me weinig illusies dat de wereld dan ineens ‘beter’ wordt

Terwijl ik dit schrijf houd ik het nieuws in de gaten rond de US-verkiezingen, niet via CNN, maar door af en toe op de telefoon te kijken. Ik hoop dat Biden wint, al maak ik me weinig illusies dat de wereld dan ineens ‘beter’ wordt. Trump is knettergek, totaal ongeschikt. Maar Amerika lijkt al langer een beetje ‘stuk’, waardoor deze malloot zoveel mensen achter zich kon krijgen. De tweedeling en de hypocrisie zijn te groot. Ik hoop dat de pleuris niet alsnog uitbreekt als Biden wint. Wel reken ik er op dat hij Amerika weer mee gaat laten doen aan alle akkoorden waar Trump is uitgestapt. Maarja, voor China en Rusland en de planeet in het algemeen is deze wissel slechts een eh…wissel, maar dan met (te) veel lawaai en verspilde energie die beter aan andere zaken besteed had kunnen worden.

Ik merk dat de coronatijd me al wat zwaarder begin te vallen. Mijn broer en zijn vriendin hebben het onlangs gehad en als ik ze nu hoor over het langzame herstel, hoef ik het niet te krijgen. Dus ben ik blij met mijn leesplezier en de tuin en het internet, maar ik hoop niet dat deze halve quarantaine nog zo lang als de Spaanse Griep (4 jaar!) gaat duren.

Nou ja, wat je zegt, als je eenmaal op stoom bent kun je lang doortikken, dus even tot hier en nu ben jij weer aan de beurt.

Groeten!

Marc Borst