Hoe kijk jij terug op afgelopen jaar?

Dag Louis,

Dank je wel voor je ontzettend lieve brief, je warme woorden en het gelukspoppetje. Die hangt nu bij de foto en de rouwtekst van mijn zus. En dank ook aan die lieve goede Sint! Met zijn rijmelarij en chocolade weet die kennelijk precies waar ik warm van loop.

Ik kon niet echt begrijpen dat mijn ouders niet bij hun kinderen en kleinkinderen wilden blijven

Hoe was de kerstperiode voor jou? Heb je die nog kunnen vieren in jullie ouderlijk huis of was het huis inmiddels al over naar de nieuwe eigenaren? Ik herken je gevoel wel, hoor. Het is ook raar om al die spullen met al die herinneringen op te ruimen. Maar misschien was het ook wel juist een manier om mooie en fijne herinneringen op te halen en nieuw leven in te blazen? Je schrijft dat je ouders ver weg gaan wonen; misschien wel in het buitenland? Mijn ouders deden dat namelijk toen ze met pensioen gingen: ze vertrokken met hun hele hebben en houden naar Curaçao. Mijn moeder zei daarbij: 'We gaan toch niet hier zitten wachten totdat jullie een keer naar ons toekomen, dus we gaan gewoon weg, eropuit, een nieuw leven'. Achteraf realiseer ik me dat ze dat waarschijnlijk niet zo gezegd heeft, maar dat dat was wat ik hoorde. Ik kon niet echt begrijpen dat mijn ouders niet bij hun kinderen en kleinkinderen wilden blijven.

Ze hebben uiteindelijk bijna tien jaar op Curaçao gewoond en een heerlijke tijd gehad. Ik bezocht hen regelmatig, minimaal één keer per jaar, en dat was echt een zegen, om op zo'n mooie plek een tweede thuis te hebben. Als ik nu naar de foto’s kijk, dan zie ik hoe vol leven, gezond en gelukkig mijn ouders daar waren. Wat jij zegt: een nieuw avontuur in de herfst van je leven! Met terugwerkende kracht gun ik hen dat met heel mijn hart. Ik hoop dat het voor jou uiteindelijk ook zo gaat voelen, al zie ik dat jij er al een stuk volwassener mee omgaat dan dat ik dat destijds kon.

Mijn hoofd was zo moe van alles dat ik wel een break kon gebruiken

Ook deze brief duurde even. December was een ontzettend drukke maand, want ik besloot spontaan de week voor kerst op vakantie te gaan met een vriend. Mijn hoofd was zo moe van alles dat ik wel een break kon gebruiken. We zijn vijf dagen naar Marrakesh geweest, een fantastische stad. Het was mijn eerste keer in Marokko en wat ik ervan hoopte bleek ook waar te zijn: prachtige landschappen, warme en vooral grappige mensen, mooie architectuur, rijke culturele geschiedenis, heerlijk eten. Het was de perfecte get-away om even helemaal uit de 'toestanden' van hier te stappen. Het hotel had een grote tuin en zwembad, als een oase midden in de medina. We konden dus regelmatig even uitpuffen van de chaos die die stad is. Ik kwam daardoor wel iets uitgeruster terug dan jij van Lissabon, denk ik. En je schrijft dat je naar Denemarken bent geweest; dat moest vast knus geweest zijn in deze periode. (Ik vraag me meteen af hoe het komt dat je daar vriendinnen hebt wonen, maar dat moet je me nog maar eens vertellen.) Hou je eigenlijk van reizen? Ik denk het wel…

Onlangs realiseerde ik me dat ik op een nieuwe manier heb leren kijken naar onze familie

De kerstperiode was natuurlijk raar, maar ook oké. Mijn ouders wilden geen kerst 'vieren' dus zijn gevlucht naar een hotel. Ik ben naar mijn jongste broer gegaan en heb vooral lopen keten met mijn nichtjes. Op derde kerstdag zijn we met zijn allen samengekomen om te vieren dat mijn ouders die dag 50 jaar getrouwd waren. Dat was fijn en ontspannen, eigenlijk. Niemand gaat het grote verdriet uit de weg, maar we hebben het er ook niet de hele tijd over. En dat voelt heel natuurlijk. Ik geloof echt dat deze moeilijke periode ons dichter bij elkaar heeft gebracht. Onlangs realiseerde ik me dat ik op een nieuwe manier heb leren kijken naar onze familie. Lange tijd ben ik ervan overtuigd geweest dat we een nogal disfunctioneel gezin waren. Maar eigenlijk is dat helemaal niet zo. Ja, we zijn allemaal rare vlegels en er is behoorlijk wat 'gevochten' toen we nog allemaal bij elkaar woonden. Maar door de bank genomen is er echt wel met liefde en aandacht voor ons gezorgd, hebben we veel zorgeloze jaren gehad en hebben mijn ouders het goed gedaan. Ik ben trots en zij volgens mij ook.

Iets wat ik onlangs leerde: doe niet aan goede voornemens, maar kies een thema om op te focussen

Ja, het einde van het jaar (en nu het begin van een nieuw jaar) maakt me nu eenmaal ook nostalgisch. Zeker een jaar als dit, eentje met veel verlies. Maar ik heb ook veel om mee te nemen. Hoe kijk jij terug op afgelopen jaar? Wat laat je achter en wat neem je mee? Iets wat ik onlangs leerde: doe niet aan goede voornemens, maar kies een thema om op te focussen. Mijn thema voor dit jaar is gezondheid: goed eten, slapen, bewegen en mentaal. Moet eerlijk zeggen dat het niet meteen goed gaat. Eergisteren struikelde ik, niet één maar twee keer zo ernstig dat mijn enkel flink gekneusd is en ik nu met een kruk loop. Weer niet naar de sportschool dus!

Hoe gaat het verder met je, Louis? Hoe voel je je hier in de buurt? Hoe is het met die leuke labradorvriend van je? De koffie moet er nog van komen, maar dat komt goed.

Liefs,

D.

Een traan over mijn wang

Beste Deem,

Ik begrijp heel goed dat na deze hectische periode het schrijven en versturen van een brief geen prioriteit voor je was. En stel dat je wel tijd had gehad, dan was het heel normaal als het niet een samenhangend verhaal zou zijn. Toch moet ik mijn complimenten aan je geven over hoe en wat je hebt geschreven. Ik had kippenvel na het lezen van je brief. Jouw prachtige warme woorden over je zus straalden van het papier.

Wat je schrijft is zo puur en eerlijk

Alles wat je voelde, van intens verdriet tot kracht en de band van jullie familie, heb je fenomenaal op papier gezet. Wat je schrijft is zo puur en eerlijk. Bij de herinnering van jou en je zus in bed had ik zelfs een traan over mijn wang. Toen ik het las voelde het alsof de cirkel rond was. Hoe was dat voor jou? Het overlijden is tragisch en verdrietig, maar je beschrijft zoveel waardevolle gesprekken, gevoelens en familiegebeurtenissen. Je mag trots zijn. Op jezelf en je familie!

Het leven blijkt maar weer eens niet vanzelfsprekend te zijn. En dat rouw de achterkant van liefde is, daar ben ik het eens. Niet omdat ik denk dat je pijn hoort te hebben bij rouwen. Rouwen is voor mij iets van liefde en het beseffen dat dat er niet meer gaat zijn. Rouwen is voor mij dus niet alleen pijn maar ook loslaten, herinneringen, warme gevoelens, maar met name alles tegelijk.

Als ik eerlijk ben heb ik nog nooit iemand verloren die heel dichtbij stond. Wel al mijn opa’s en oma’s zien gaan en tijdens mijn werk dichtbij intense rouw geweest. Mijn moeders moeder is in augustus 2021 overleden. Het verdriet, maar ook de warmte en liefde van mijn moeder deden mij ook wat. Allerlei gevoelens en manieren van omgaan hiermee.

.... [ik ben] van mening dat menselijkheid in de zorg moet kunnen

Vanuit de opleiding krijgen we geleerd dat wanneer je zorg levert aan rouwende mensen, je je eigen gevoelens moet tonen. Het zien dat mensen niet alleen zijn, dat de situatie verdrietig is en het delen van emoties zorgt voor betere zorg. Daarnaast ben ik van mening dat menselijkheid in de zorg moet kunnen. Gelukkig deel ik vaak mooie en gelukkige momenten binnen mijn werkveld. Hoewel het ook heel bijzonder is om als zorgverlener tijdens rouw zorg te mogen verlenen. Ik vind het mooi hoe je schrijft over zorgverleners, lang niet iedereen doorziet dat wij behalve medische handelingen ook veel mensenwerk doen. Daarnaast ben ik blij dat je dit zo hebt ervaren. Dit gunde ik je ook.

Ik zal in deze decemberperiode een kaarsje voor je zus branden.

Om op je vragenvuur terug te komen. Ik ben heerlijk naar vriendinnen in Zweden geweest en daarna met vrienden naar Portugal. Dit was meer een stedentrip en ik moet eerlijk zeggen dat ik niet bepaald uitgerust terugkwam. Wel vol nieuwe verhalen en mooie herinneringen, gelukkig. Ga jij nog iets doen/weg tijdens Kerst en Oud & Nieuw?

Daarnaast hebben mijn ouders het ouderlijk huis verkocht en help ik ze met dozen en spullen inpakken. Ik moet eerlijk zeggen dat het nostalgisch voelt. Ook gun ik mijn ouders dit nieuwe avontuur. Ze gaan alleen wel ver weg wonen, dat betreurt me met vlagen.

Dit cadeautje gaat om het gebaar

Mijn vraag aan jou is of je in de Sint gelooft?
Zo niet dan is dat niet erg. Beloofd!
HulpSint vindt rijmen gewoon ontzettend fijn
en hoopt dat die je kan verblijden met wat klein(s)
Dit cadeautje gaat om het gebaar
het is wel een beetje laat niet waar
Sint is allang naar Spanje toe
Samen met zijn paard en de hele Pietencrew

221206_LouisB aan Deem_e

Lieve Deem,
Bedankt voor je open, krachtige, emotionele brief. Ik kijk er ook naar uit om koffie met je te drinken. Laat jij weten wat past/waar jij aan toe bent?

Wie weet tot snel en anders tot de volgende brief.

Liefs, LouisB

<3

Haar laatste nacht

Dag Louis,

In gedachte ben ik al zeker een keer of vijf aan deze brief begonnen. Ik heb ook zelfs een beginnetje van een eerdere versie op mijn computer staan. Maar die verzandde al snel in een ingewikkeld verhaal over mijn familiegeschiedenis.

Je hebt lang moeten wachten op een nieuw bericht van mij. Maar ik weet dat je het begrijpt. Nog dank voor je lieve kaartjes. Sinds het overlijden van mijn zus ben ik overspoeld. Lieve berichten, bloemen, kaartjes, eten. Ik heb echt veel lieve mensen om me heen.

Zelfs de woorden 'u komt snel te overlijden' leken niet bij haar aan te komen

Het is uiteindelijk allemaal heel snel gegaan. Veel sneller dan dat mijn zus had verwacht. En wij ook. Ze kwam met complicaties van de medicatie in het ziekenhuis terecht en het ging snel bergafwaarts. Ze had na een paar dagen een opleving en er leek ineens toch hoop dat ze nog naar huis zou kunnen gaan. Maar het bleek de laatste kick die haar lijf nog kon geven. Ik was bij haar toen de artsen aan haar bed stonden en haar probeerden uit te leggen dat ze niets meer voor haar konden doen, behalve pijnbestrijding met morfine. Zelfs de woorden 'u komt snel te overlijden' leken niet bij haar aan te komen. Ze kon het gewoon niet geloven. Mijn zus is een echte rasoptimist, moet je weten. Ze zag de wereld altijd net een beetje anders, gekleurder, dan wij. Dus ook nu geloofde ze dat ze nog wel even had. En ze hield zich sterk, grapjes maken tot het laatst. Het besef dat ze kwam te overlijden drong pas tot haar door toen we aan haar bed zaten, mijn ouders, mijn broers en ik. We hebben het toen nog eens rustig uitgelegd, wat er aan de hand was. Het was zo'n bijzonder moment. Intens verdrietig en tegelijkertijd zo krachtig. Ik voelde tot diep in mijn vezels wat onze familieband, onze gezinsband eigenlijk betekent. Wat onvoorwaardelijke liefde is. Daar, bij haar, met mijn bloedverwanten, heb ik het gevoeld.

Ik was bij haar, in de nacht, in haar laatste nacht

We hebben die avond afscheid van haar genomen in de veronderstelling dat we haar de volgende ochtend weer zouden zien. Ik bood haar aan om te blijven slapen, dan was ze niet alleen, maar dat hoefde niet. Ze was moe, zei ze. Een paar uur later, toen ik net in bed lag, belde de verpleegkundige. Mijn zus had gevraagd of ik toch wilde komen. Ze was onrustig en had pijn. Dus ik ben meteen gegaan. Toen ik bij haar kwam, was ze in een onrustige slaaptoestand, maar ze werd al gauw rustiger toen ik aan haar bed ging zitten en tegen haar praatte. En binnen een uur is ze ingeslapen. Redelijk rustig. Gelukkig niet alleen. Ik was bij haar, in de nacht, in haar laatste nacht. Zie je, toen ik klein was, was ik vaak bang ’s nachts. En bijna elke avond kroop ik bij mijn zus in bed. Zij troostte me altijd, knuffelde en stelde me gerust. En nu, nu kon ik er zijn voor haar.

Ach Louis, ik heb nog nooit zoveel emoties in één moment gevoeld. Het was de eerste keer dat ik iemand zag sterven, voor het eerst een dierbare. Ik voelde angst, opluchting, trots, ontzetting, ongeloof, liefde, dankbaarheid en rust.

Uiteindelijk heeft ze maar vijf dagen in het ziekenhuis gelegen. En weet je wat me het meest bijblijft? De zorg en aandacht en medemenselijkheid van alle dokters en verpleegkundigen daar. Ze zijn allemaal zo fantastisch geweest op het moeilijkste moment in ons leven. Ik had me nooit gerealiseerd dat in een ziekenhuis werken ook (vooral) mensenwerk is: het aanvoelen, helpen, ondersteunen, begeleiden van mensen en hun emotionele en geestelijke welzijn. Ik voel me een beetje naïef als ik dit opschrijf, want dat wist jij natuurlijk al lang. En kennelijk ben ik gezegend genoeg dat ik nooit zulke intense medische 'trajecten' heb hoeven meemaken. Ik ben alle mensen in het ziekenhuis echt zo zo dankbaar voor wat ze voor ons hebben gedaan.

.... als ik aan mijn zus denk, voel ik alleen maar liefde

Het is inmiddels zo'n vijf weken geleden dat we haar hebben begraven. Het was echt een heel mooi afscheid. Ook iets wat we samen, met haar man en kinderen, mijn broers en mijn ouders hebben gedaan. Ik denk er met warmte aan terug. Rouw is de achterkant van liefde, hoorde ik laatst ergens. Maar ik voel vooral liefde, weinig pijn of verdriet. Ja, mijn brein functioneert niet normaal en ik ben snel moe, maar als ik aan mijn zus denk, voel ik alleen maar liefde. Voor die gekke, vrolijke, kleurrijke, fantasievolle, zorgzame, veerkrachtige, grappige vrouw die ze was. Mijn grote zus.

Er valt nog zoveel te vertellen en te bespreken. (Heb jij wel eens een dierbare verloren? Hoe gaat het met je? Heb je al vakantie gehad?) Maar voor nu laat ik het hierbij.

Tot de volgende!

Liefs, D.

Ps. Deze brief schreef ik in één ruk, het moest me kennelijk van het hart.

Ps. De film Earthrise duurt maar een klein half uurtje. Is echt de moeite 😊

Hopelijk treffen we elkaar over niet al te lange tijd. Ik was wel in voor een kop thee.

Ik heb het gevoel dat ik uitgegumd ben

Bevrijdingsdag!

Hai Nies,

Heb ik je geduld erg op de proef gesteld? Ik wist dat het even zou duren, dus ik hoop dat het wachten je niet ontmoedigd heeft en je er nog een beetje zin in hebt.

Wat een uitgebreide brief heb je me geschreven, althans een mail. Nou mail…het is eerder een document, een glossy een prospectus! Heel veel dank daarvoor. Een brief is anders, ik weet niet hoe het bij jou is maar met pen en papier schrijf ik andere dingen, alsof mijn geest op papier dichterbij komt dan op een scherm. Uit mijn pen komen meer 'eerste gedachten' en dan heb ik ook niet zo de neiging om te verbeteren. Met een scherm voor mijn neus kan ik het niet laten veel terug te lezen, en te herschrijven. Dat proces speelt me parten in mijn huidige schrijfproces aan een b..k. :- Ook heb ik een vreemde afwijking met typen ontwikkeld. Links typ ik blind maar rechts ben ik op een moment – geen idee wanneer of wat de aanleiding was – voornamelijk met mijn wijs- en middelvinger gaan typen. RSI ligt op de loer en komt af en toe kloppend binnen. Ik heb weleens geprobeerd via een online cursus opnieuw te leren typen. Dat is een training in discipline en geduld van dertien weken, kansloos. Uit zelfbehoud zet ik mijn timer op 40 minuten daarna neem ik een korte pauze en doe wat arm-, rek- en strekoefeningen.

Dus we zitten samen in een correspondentieschuitje! Erg leuk om een wildvreemde in de schoot geworpen te krijgen om mee te schrijven, een geest te leren kennen en stukjes van mijn geest bloot te leggen. Dat is toch waar voor mij schrijven over gaat, je geest zichtbaar maken.

Als eerste wil ik je wat inkijkjes geven, heel gewoon in wie ik ben en wat me bezighoudt. Alhoewel dat laatste een boek is dat zich dagelijks verdikt. Het is voor mij de kunst om maat te houden, op mijn eigen grond blijven, in 'mijn midden' blijven. En, suprise, suprise, waar ik wekelijks een robbertje mee vecht. Vanmorgen deed ik een flitsonlineschrijfinspiratiehalfuurtje met Geertje Couwenbergh, ken je haar? Ze geeft heerlijke schrijfworkshops die mij het schrijfvuur aan mijn schenen leggen. Zo fijn! Ze is boeddhist en deed de uitspraak: vechten tegen iets waar je van af wil heeft sowieso geen zin.

... maakbaarheid is schijn, als er iets is wat deze coronacrisis laat zien, is dat het.

Daar kan ik mij helemaal in vinden. Daarom heb ik moeite met uitdrukkingen als mensen in een ziekbed 'vechten voor hun leven' of hebben de strijd verloren'. Wij mensen willen tot in onze haarvaten alles kunnen controleren. Maar maakbaarheid is schijn, als er iets is wat deze coronacrisis laat zien, is dat het.

Goed, ik ben geboren in de strengste winter aller tijden, toen men kon lopen op de bevroren Noordzee en de straten van Nederland onzichtbaar waren door bergen sneeuw. Op 10 januari 1963. Een paar uur vóór mijn geboorte is mijn vader op het schip 'De Poseidon' gestapt om op de grote vaart te werken. Geboren in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam was ik een couveusekindje. Mijn moeder heeft mij 'op eigen risico' na tien dagen mee naar huis genomen. Mijn eerste jaar woonde ik op de Hoogte Kadijk in Amsterdam en daarna verhuisden we naar Amsterdam Noord. Mijn vader heeft daar tot zijn dood gewoond, na de scheiding  vertrok mijn moeder met mij, mijn zusje en broer naar Uithoorn waar haar ouders, mijn opa en oma, woonden.

Opgegroeid met witte familie terwijl ik zelf bruin ben, heeft mijn leven gekleurd, meer dan dat ik in de gaten had.

Daar ben ik opgegroeid. Een pittoresk dorp vanwege de ligging aan de Amstel en, zoals vele dorpen in-en inwit. Opgroeien met witte familie terwijl ik zelf bruin ben, heeft mijn leven gekleurd, meer dan dat ik in de gaten had. Toen ik mijn boek 'Dubbelbloed' schreef kwam ik er steeds meer achter in welke spagaat ik geleefd had: de ene keer als struisvogel de andere keer als wakker dier, het was een zoeken naar mijn identiteit. Afijn, misschien heb je het gelezen?

In Uithoorn heb ik de vader van mijn kind leren kennen. Een heerlijke tijd waarin de kroeg een verlenging was van mijn huiskamer en iedereen je kende. Mijn relatie met hem was turbulent, een en al strijd. Na negen jaar trouwden we toch, kregen een prachtzoon en tweeënhalf jaar later was de scheiding een feit. Mijn zoon is nog steeds even prachtig, eigenlijk wordt hij er steeds mooier op. Afijn, de trots van een moeder, je kent het. (Benieuwd naar je dochters!)

Schrijven heb ik altijd gedaan, maar waar ik opgroeide werd kunstenaarschap niet als broodwinning gezien, alhoewel mijn moeder bevriend was met tal van musici en kunstschilders en ze zichzelf ontpopte als kunstenaar tijdens haar losmaakproces van mijn vader. Ze maakte prachtige etsen, kleedde zich als een hippie net als haar andere kunstenaarsvrienden waar ze minstens drie dagen per week mee in de kroeg zat. Ook in datzelfde Uithoorn overigens. Haar les aan haar kinderen was vooral: zorg dat je je eigen broek op kunt houden, zelfstandigheid als hoogste goed, niet zozeer (persoonlijke) ontwikkeling.  

Zoals bij alles in het leven, komt na elke heftige periode een rustig, kalm vaarwater.

Deze maand is het tweeëntwintig jaar geleden dat ik mijn geliefde leerde kennen, we zijn ongeveer de grootste tegenpolen die je kunt verzinnen maar de liefde is groot. De woelige baren hebben we steeds weer weten te overleven. Zoals bij alles in het leven, komt na elke heftige periode een rustig, kalm vaarwater.

Ok, that’s me, een beetje.

Wát een tijd waarin we leven, hè? Voor elk mens weer anders. Hoewel in dezelfde storm varen we allemaal in een ander schuitje en dat varieert van fijn voor de ene (ik vind Corona een kadóótje, hoorde ik iemand in een talkshow zeggen) tot een acute noodsituatie, omdat er geen brood op de plank komt, voor de ander.

Pas ontmoette ik een vrouw in het Oosterpark, onze honden speelden samen en we raakten in gesprek. Ze bleek een buurtgenoot van twee straten verderop en woonde nog niet zo lang in de van Swindenstraat op drie hoog achter. Alleen, na een huwelijk van tientallen jaren.

‘Heb je een balkon?’ vroeg ik haar. ‘Nee, geen balkon maar wel een lichte kamer, de zon staat erop en ik ben gaan doen wat ik helemaal niet kan.’ Ik bleef haar vragend aankijken. Nieuwsgierig naar wat ze bedoelde. ‘Ik schilder, ik kan er niets van maar ik doe het gewoon en mijn hoofd raakt leeg als ik met de penselen over het doek ga.’

En Nies, dat wil ze graag een leeg hoofd. Want daarvoor vertelde ze dat haar enige zoon twee jaar geleden op drieëndertig jarige leeftijd dood was neer gevallen. Het was met oud en nieuw, zijn vrienden dachten dat hij een geintje maakten en hebben hem laten liggen. Toen ze doorkregen dat er echt iets aan de hand was, was het te laat.  ‘Zijn vriendin heeft twee miskramen gehad en ze waren het weer aan het proberen. Maar oma zal ik niet meer worden.’

Waarom vertel ik je dit?

Deze vrouw zit behalve met angst voor corona, geïsoleerd in haar bovenwoning zonder balkon en wil nooit meer opstaan. Toch doet ze het, en haar hondje verleidt haar elke dag. 'Voor hem doe ik het, hij is m’n lichtje in mijn leven.' We stonden inmiddels de anderhalve meter van elkaar en ik wierp haar woordeloos mijn steun en liefde toe.

Onzichtbaar leed achter de voordeuren én het zichtbare dat we dagelijks krijgen voorgeschoteld doen me twijfelen of de misstand die míj dagelijks in het gezicht treft wel de moeite is.

Onzichtbaar leed achter de voordeuren én het zichtbare dat we dagelijks krijgen voorgeschoteld doen me twijfelen of de misstand die míj dagelijks in het gezicht treft wel de moeite is. Wat ik bedoel is of ik recht van spreken heb, er zijn wel belangrijkere zaken die aan de kaak gesteld moeten worden. In mij leven stemmen die in vele varianten tegen mij zeggen: Hé Chic, moet dat nou? Op dit moment? Is dit echt nodig?

Hier is mijn punt.

Op 11 maart kwam ik terug van twee maanden Suriname en Curaçao. Ik had een reisbeurs ontvangen van het Letterenfonds om onderzoek te doen voor mijn tweede boek. De overgang uit Suriname naar Nederland is altijd al lastig  voor me. De flamboyante Surinaamse way of living, ook al moet je hard werken en ben je (kans)arm, er wordt gelachen, gegeten en ‘tori’ gepraat. Ik hou vooral van het kleurrijke van alle verschillende bevolkingsgroepen, de talloze kleuren bruin. Kleur zit ook op de muren, met de hand in geschilderde reclames die boter, hygiënische kip, een schoonmaakmiddel of zonnebloemolie aanprijzen.

Terug in Nederland is dát het grootste gemis, kleur.

Op 13 maart ging we intelligent met zijn allen op slot en in de dagen erna werd ik elke keer bevestigd in wat ik niet wilde zien. In elke talkshow op radio en tv, op het journaal, aanvullend nieuwsprogramma of welk ander actualiteitenprogramma dan ook, het ging over corona en werd belicht door tal van professoren, specialisten, medici, hulpverleners, virologen, wetenschappers, psychologen, therapeuten, you name it. De mensen aan de tafels van de talkshows en de hosts zelf natuurlijk, waren wit.

In de geschreven media is het al niet veel anders. Sinds mijn jeugd lees ik de Volkskrant, en ik wéét wel dat je VK onder de witte kranten kan scharen, maar ik vond dat er steeds meer aandacht werd besteed aan diversiteit, achtergrondverhalen over de verschillende culturen die Nederland rijk is. Maar het lijkt verleden tijd. In de Volkskrant zie ik 'mezelf' nauwelijks terug, noch in enige andere krant. Niet als juffrouw van de basisschool, verpleegkundige in het ziekenhuis, advocaat, huisarts maar ook niet als patiënt of als ondernemer die slachtoffer is geworden van alle voorzorgsmaatregelen. Een paar weken terug vond ik in VK magazine één specialist met een migratieachtergrond. Een Hindoestaanse man met een roti restaurant.

We zijn zes weken verder en gelukkig hebben een paar mensen wel de moed gehad om er iets over te zeggen in de trant van: 'Ik heb veel familie in de zorg werken, laten we de zorgkanjers met kleur ook een plek geven op onze walls. Post foto’s!' Tja, social media.

Diversiteit? Representativiteit? Nu even niet zeg.

Ik heb het gevoel dat ik uitgegumd ben. Gewoon weg, foetsie. Diversiteit? Representativiteit? Nu even niet zeg.

Een paar dagen per week werk ik mee met mijn man op de markt in Amsterdam Zuidoost. Hij staat al meer dan vijfendertig jaar met groenten en fruit op de markt. Onze klanten in Zuidoost zijn voornamelijk van Ghanese, Nigeriaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst. Tientallen andere nationaliteiten komen ook aan onze kraam. Het is opvallend hoeveel moeite we moeten doen om de mensen de anderhalvemeter regel bij te brengen. Het brengt veel stress met zich mee. Maar vanaf het begin af aan had ik de gedachte; maar als je niet meedoet in het nieuws, als je niet wordt aangesproken vanuit jouw beleving, waarom zou je je dan laten leiden door al die regels? Wellicht naïef en ik kan het niet staven met onderzoek, het is vanuit mijn eigen groeiende weerstand bedacht, omdat ik nauwelijks in de samenleving schijn voor te komen die wel van alles van mij wil. De witte parade die mij dagelijks in de media wordt voorgeschoteld staat een gevoel van verbondenheid in de weg, op zijn minst wordt dat bemoeilijkt. Moeten we juist nu niet elke kans aangrijpen om te verbinden? Bovendien is het gevoel van uitsluiting in tijden van crisis niet extra risicovol? Sluit dat aan bij jouw punt dat je migratie-ervaringen moet gebruiken? Welk beeld heb jij van 'migratie-ervaringen'?

Over naïef gesproken, Ik zou je veel kunnen toedichten naar aanleiding van je prachtige uitgebreide brief – ik heb hem net weer gelezen en zal dat vermoedelijk nog wel een paar keer doen – maar geen naïviteit. Ik denk dat jij je tijd ver vooruit was. Gebruik maken van ervaringen uit andere culturen is immers nog steeds een bijzonderheid. Open staan voor anderen is daarbij een vereiste maar ook toestaan dat de ander in zijn goede bedoelingen mag stuntelen. En aan beide kanten valt veel te winnen. Ik vind dat niet makkelijk, openstellen én verdraagzaam zijn. De moed hebben om zelf te veranderen én de moed hebben om dit ook van een ander te vragen. In mijn nieuwe bewustzijnstoestand van de laatste jaren, over wat kleur met zich meebrengt in onze maatschappij, ben ik mensen kwijtgeraakt. Ik ervaar afstand omdat ik opeens aan mensen die als mijn familie waren, moet uitleggen waarom het woord ‘neger’ voor mij zo pijnlijk is. En het zijn deze ervaringen die mij ervan weerhouden om mijn 'beklag' te doen over de witte media. Het is me vaak voorgehouden: je mag kritisch zijn maar doe het positief! Zoals je in je boek doet. Kom niet met het wijzende vingertje.

Wat mensen bedoelen is, wijzende vingers prikken en doen pijn en dat willen we liever niet.

Dus worstel ik voort.

Zo fijn dat je fan bent van Maya Angelou! Ik heb haar pas laat in mijn leven ontdekt dankzij mijn Marokkaanse nichtje. Net als Toni Morrison maar daar vertel ik je andere keer over.

Wat mij troost en kracht geeft is dit filmpje…

Als ik je goed lees ben jij wel duizend keer regenboog in het leven van je geliefde geweest.

Heel veel sterkte met het losmaken, doe het op jouw manier en in liefde voor jezelf.

Tot slot.

Sinds ik het roer heb omgegooid en mijn hectische leven als ondernemer heb losgelaten om een sabbatical te nemen en me daarna aan het schrijven te wijden, ben ik vaak alleen. Schrijvend achter mijn bureau of nu achter mijn tafel in een klein kamertje in Egmond. Voor mij is er dus ook niet veel anders in het dagelijkse leven behalve het terrasjes pikken aan het einde van de dag en veel te dure koffie drinken. Mijn vleugels heb ik ingezet bij de VoorleesExpress. Ik ben gekoppeld aan een Marokkaans gezin met drie meiden van drie, zeven en elf jaar. Twee keer per week doe ik een online voorleessessie. Echt leuk en tof om iets met kinderen te doen. Nies, ik kan nog uren doorgaan maar of dat nou zo aantrekkelijk is, haha.

Ik hoop weer van je te horen en wens je veel wijsheid en sterkte in deze roerige tijden.

Brasa van Etchica

Wij zorgen voor een vrolijke voorstelling

Ha die Anne,

Nou, ik voel hier de hitte van de stoom die uit je oren kwam tijdens het schrijven!

Wij zorgen zeker voor een vrolijke voorstelling, ik eindigde het lezen met een lach in elk geval.

Gisterenavond heb ik een aflevering van de podcast Dag voor Dag geluisterd, gemaakt door Liesbeth Rasker.

Coot van Doesburgh maakt onderscheid in 'schoon verdriet' en 'vuil verdriet'......

Ik luisterde naar het gesprek dat zij met Coot van Doesburgh had. Ik zou zeggen een aanrader, een hart onder de riem te horen hoe zij om gaat met verlies en rouw, en dan niet alleen in de context van de dood. Wat jij nu meemaakt, is eigenlijk ook een rouwen lijkt me. Overigens besef ik nu dat ik de rouw die ik heb gehad na mijn scheiding vele malen zwaarder vond, dan wat ik nu voel. Coot van Doesburgh maakt onderscheid in 'schoon verdriet' en 'vuil verdriet', waarbij zij het verlies van dierbaren in de eerste categorie plaatst en een nare scheiding (of werkgever) in de tweede.ik heb mij moederpet op.

Enfin, ik heb niet al te veel tijd nu. Het is half acht in de ochtend, ik heb mij moederpet op. Ik ga zo boterhammen smeren en mijn jongste dadelijk naar school brengen. Daarna een dagje buiten in de weer met een goede vriend.

Ik mediteer ook. Dzogchen-meditatie, niet zo zeer gericht op rust, maar op inzicht. Oordeelvrij gewaar zijn van wat er is. Dat doe ik nu zo'n vier jaar. Zitten met je aandacht bij de aandacht. Afdwalen. Daar niet over oordelen. Enz. enz. Ongelofelijk interessant proces. Maar daarover misschien meer een andere keer.

Voor nu wens ik je een fijne dag, lieve Anne.

Groetjes,

Nicole.