Een natuurlijke reactie

Hee Charron,

M’n vakantie was heerlijk! Er was best veel regen, maar het leuke aan in een huisje zitten en op vakantie zijn is dat dat niet zoveel uitmaakt. Gewoon lekker nat worden terwijl je over het strand wandelt, dan is de douche daarna extra lekker. Ik ben zeker uitgerust! De week daarna werd ik alleen ziek (gaat vaak samen hè…), maar goed: nu ben ik er weer. Hoe is het met jou? Is het eigenlijk voor jou een fijn of een vervelend moment als de vakantie voorbij is en scholen en werk weer beginnen?

Dat dit zo vaak voorkomt in gezinnen met die afkomst wist ik nog niet

Ik vind het ook mooi dat daar meer ruimte voor is. Het is voor mij echt pas kort geleden dat ik nog een gesprek had met een vriendin van mij (ook met roots uit Indonesië) en zij vertelde over het feit dat er in haar familie nooit gepraat werd. Ik associeerde dat enkel met 'haar familie'. Dat dit zo vaak voorkomt in gezinnen met die afkomst wist ik nog niet. Sindsdien ben ik me daar wel iets meer in gaan verdiepen. Ik hoorde ook over een documentaire, Indisch zwijgen. Die leek me erg mooi, ik heb hem zelf nog niet bekeken. Misschien ook interessant voor jou?

Wat een heftig verhaal over je oma. Wel mooi en fijn dat het openbare debat voor jou dan ook gesprekken heeft geopend met je moeder. Heb je het hier niet meer met je oma over gehad?

Voelde je de afkeer meer voor de pijn bij jezelf of voor de pijn bij haar?

Ik denk ook dat het een natuurlijke reactie is: het zijn gebeurtenissen die (godzijdank) ver van je af staan, waardoor het ook moeilijk is om zo’n soort pijn voor te stellen en je erin in te leven. Althans, dat kan ik me voorstellen. Voelde je de afkeer meer voor de pijn bij jezelf of voor de pijn bij haar? Of voor het feit dat er überhaupt zoveel pijn over was?

Mooi hoe je dat opschrijft: dat dingen alleen kunnen helen als ze ook begrepen worden, en er erkenning voor is. Dat denk ik ook!

Ik zou het boek heel graag lezen! Het klinkt super interessant. Ik vind je idee van langzaam leven ook echt heel tof (en belangrijk trouwens). Lukt het? Ervaar je ook wel eens nadelen daarvan?

Ik heb ook al zo vaak m’n smartphone willen ruilen voor een oude Nokia....

Ik had een vriendin die geen afspraken maakte, ze wilde alleen doen waar ze steeds op dat moment zin in had. En ze had geen WhatsApp. Twee dingen waar ik heel vaak heel erg jaloers op was, maar ze gaf wel aan dat het haar ook veel gekost heeft. Ze spreekt weinig mensen en als ze mensen opbelt kunnen ze ook vaak niet meer. Best heftig, dat dat dan bijna niet meer kan tegenwoordig. Dat vind ik er wel lastig aan hoor. Ik heb ook al zo vaak m’n smartphone willen ruilen voor een oude Nokia, maar dit soort dingen houden me dan toch tegen. (En Google Maps, ik ben zo slecht in de weg).

Ervaar jij ook zoiets met langzaam leven?

Oeh wat interessant, ik ga de podcast zeker luisteren. Ik moet zeggen dat ik het moeilijk vind om over gendervrije opvoeding heel erg een mening te vormen. Ik denk dat dat ook komt omdat ik zelf gelukkig nooit in strijd ben geweest met mijn gender. Ik kan me dus niet zo goed voorstellen hoe het is om daarin al kaders te krijgen als je kind bent, en hoe vervelend dat dan kan zijn als die afwijken van wat je voelt. Ik denk inderdaad ook dat de kaders voor heel veel mensen wel aansluitend en juist fijn zijn. Moeilijk. Waarschijnlijk is er ook niet één manier om voor iedereen aansluiting te vinden daarin!

Ik merk precies hetzelfde re: het project! Ik ben er enthousiast over, maar ook wat terughoudend in het delen, omdat ik ook niet wil dat ik met een ander gevoel deze brieven ga schrijven (namelijk dat ik bezig ben of anderen het gaan lezen). We weten ten slotte nog niet waar we het nog over gaan hebben! Maar misschien moet ik dat ook maar gewoon gaan loslaten.

Groetjes,
Isa

PS. Wat een lief aanbod van het boek lenen! Ik had hem al gereserveerd bij de bieb dus hij is als het goed is al onderweg 🙂

Niks is vanzelfsprekend

Hee Rayan,

In deze tijd van corona is er een hoop narigheid. Er is veel angst, verdriet, pijn en onrust. De media versterken dat. Van dat laatste ben ik mij bewust. Ik luister bewust het nieuws niet (maar krijg alles wel mee via andere kanalen), omdat angst een hele lage energie met zich meebrengt. Ik kies bewust voor liefde (hoge energie).

Het idee achter deze corona is, dat wij eens goed naar onszelf gaan kijken. Niks is vanzelfsprekend. Ons werk niet, maar gezondheid, luxe en vrijheid ook niet. In mijn beleving nog genoeg, maar voor veel mensen is de maat vol. Bewustwording, dankbaarheid en relativeren heeft voor veel rust gezorgd voor mij tijdens deze coronaperiode. Misschien handig voor jou om naar te kijken. Waar ben je dankbaar voor, wat kán je je allemaal, waar haal je energie uit?

Zo te horen heb je een prachtig, maar ook pittig beroep. Probeer de aandacht óók bij jezelf te houden. Zo zul je merken dat je minder in andermans problemen wordt meegezogen. Probeer je focus te leggen op de (kleine) positieve dingen. Schrijf ze anders elke dag eens op. Er zijn er genoeg. 

Er wordt ons terecht een halt toegeroepen

Het tweede punt. De wereld werd stilgelegd. Voor een paar tientjes vliegen naar het buitenland. Onwerkelijk. En voor de aarde onmogelijk. Er wordt ons terecht een halt toegeroepen. Zodat de aarde weer een beetje lucht kan krijgen. Ja deze corona tijd is nodig. Hoe moeilijk dan ook. Voor ons bewustzijn.

Je vertelde in je vorige brief dat je een tumor hebt laten verwijderen. Wat intens heftig. Dit zal zowel lichamelijk als mentaal heel veel impact op je hebben gehad. Maar zo te lezen heb je dat al heel goed weten te verwerken. Ontzettend knap, fijn dat je stem weer terug is. Jammer dat je niet meer saxofoon kunt spelen.

En wát leuk zeg! Jouw hele familie die in Friesland woont! Lemmer is niet zo ver van ons. Zelf heb ik in september 2019 de '30 van Almere' hardgelopen. Berlijn gaat dit jaar niet door denk ik. '30 van Almere ' organiseerde in september de marathon omdat veel grote marathons in Nederland niet door konden gaan. Ik hoop dat ze dat dit jaar ook doen, als alternatief voor de marathon van Berlijn. Ik vond het machtig in Almere. Drie rondes van 10 km langs de Zeedijk, Almere ''Duin'', de nieuwbouwwijk en Almere strand. Heb onwijs genoten, flinke regen en storm. Gewoon doorgezet.  Het geeft me energie. ❤️ Enne…. Wat is lomograferen? Daar vertelde je over in je eerste brief. Ik ben wel benieuwd eigenlijk, heb er nog nooit van gehoord. hihi😊. Je vertelde ook over je lp-collectie?! Welke muziek luister jij zoal? Ik hou van dance & trance. Armin van Buuren & Avicii. Helaas is die niet meer.  Maar ik vind veel muziek wel leuk. Hangt ook van mijn stemming af. 😉 

Nou dit is wel genoeg info, meer dan ik kwijt wilde haha. Voor mijn zelfgemaakte gedichten & teksten pagina kun je een kijkje nemen op mijn facebookpagina.

Tot de volgende brief! 

Liefs, 

Hester