Steun heb ik

Goeie morgen Ineke 

Nee, zeker niet, ik ben juist heel blij met jou als briefpartner. 
Het is een beetje een chaos in mijn leven en daar kan je veel van zeggen, maar handig is anders. Met mijn man en mij is alles goed en de kinderen doen het ook goed, dat is fijn. Beetje veel plannen en het ouderwetse burgerlijke gedoe komt erbij kijken. En daar tussendoor gebeuren ook super leuke dingen en dat sleept mij er weer doorheen. 

Even bij het begin beginnen. 

Toen ik nog geen drie was in 1987 zijn onze ouders gescheiden. Dat was toen al wel een dingetje met alles goed regelen qua kinderen en het voogdijschap. Mijn vader heeft zich toen terug getrokken en ik ben met mijn broer en mijn moeder in Leeuwarden gaan wonen. Mijn vader is in Best blijven wonen met zijn nieuwe vrouw, inmiddels ex- vriendin van mijn moeder. Op mijn jeugd komen we nog een keer terug. 

Na 23 jaar stond mijn vader er ineens weer en vanaf dat moment hebben we elkaar leren kennen. 
Hoe gek is dat, dat ik dacht wat moet ik nu met die man die dan mijn vader is? Een opvoeding hoef ik niet meer, die is klaar. Wat is dan zijn plek in ons leven? Toen ik trouwde was hij er bij en eigenlijk was dat een prachtig moment waar ik nooit aan had gedacht. Iedereen die in mijn leven een rol speelt, was er die dag. Al was de rol van mijn vader voor mij wat langer onduidelijk. 

...ik ben dieper gegaan dan dat ik mij bewust was

Tot wij ouders werden van onze oudste. Mijn vader is opa van ons zoontje en dat betekende een rustige plek in ons leven om op verder te bouwen. Dat heb ik meer gedaan en ik ben dieper gegaan dan dat ik mij bewust was. 
Ik mis hem dan ook steeds meer en meer. 
Helaas is mijn vader op 14 februari 2020 plotseling overleden. Ik heb dat diezelfde avond op de mail gezet naar een andere briefschrijfster. Ik zal hem hier bijvoegen. 

Hierna heb ik met mijn bijzondere broer alle bergen en diepe dalen al voorbij zien gaan in mijn gedachten. De ene hypothese na de andere vloog voorbij. En een paar weken later blijkt hoe goed ik mijn extreem intelligente narcistische broer ken. 
Mijn schoonzus belde mij compleet overstuur op. En na een aantal pogingen hen beiden te kalmeren en erachter te komen waar hun dochtertje van bijna twee was, dacht ik: ik sta in Harlingen, zij in Utrecht en ik weet niet of zij daar staan te ruziën met die kleine erbij. Ik heb opgehangen en 112 gebeld. 
De nasleep hiervan spookt nu bij mij in mijn hoofd en beïnvloedt mijn leven. 

Hij is nu dus in de strijd verwikkeld om zijn dochtertje

Waar mijn broer veel en vaak altijd op twee uur afstand was, is hij nu vaak bij mijn moeder hier bij ons in Harlingen. 
Mijn verhalen en herinneringen uit mijn jeugd had ik weggestopt. En nu stapt hij zomaar ons huis binnen en iedereen en alles van ons gezin mag ongevraagd een analyse ontvangen. 
Hij is nu dus in de strijd verwikkeld om zijn dochtertje. 
Als hij daar nou mee bezig is, maar helaas de narcistische man komt hier ook nog even alles verstoren. 
Zijn advies en de bejegening richting mij en ons gezin laat ik redelijk los. Maar wat hij mij vroeger heeft aangedaan komt boven drijven. En dan denk ik aan zijn kleine meisje. Als hij het bij mij zo kan praten dat ik ging geloven dat ik het moest doen. En dat ik het hem verschuldigd was, Hoe gaat het dan over een paar jaar bij zijn dochtertje. 
Ik sta in tweestrijd. Dat en niet fit zijn, omdat we allemaal hoesten. O, echt het zijn de drukste paar jaar in ons leven. 
Maar gelukkig doen we het samen en mijn man weet van alles. 
We zijn al 21 jaar samen en in 2012 getrouwd. 
Steun heb ik. 

Politiek is leuk en een ontspanning zowaar om alles te plannen. De sociale media zijn mijn portefeuille, samen met een stuk sociaal domein. Dit doornemen met de meerjarenbegroting van de gemeente (138 pagina’s), is een goeie bezigheid en daar groei ik van. En met leuke, interessante mensen om me heen in het netwerk maakt het nog mooier. We groeien als partij met leuke en sterke nieuwe leden. Het is leuk dat je eigen educatie bij deze mensen te vinden is, je leert van elkaar.

Dan nog zijn er nog mijn eigen kapsalon en de sporten van de kids, het huishouden en alles wat erbij komt. 
Sorry, Ineke, ik was je even vergeten. 
Ik heb bij een eerdere brievenschrijver nooit zo'n lange lap tekst durven schrijven. Ineke, ik schrijf graag en hopelijk maken we er een positieve tekst van de komende tijd. Geluk en verdriet zijn zo dichtbij, alleen de scheidslijn is nog dik. Hieronder de brief met het verhaal van het overlijden van mijn vader 

Goeie dag Katja, (dat was de vorige schrijfpartner)

Het is al even geleden dat ik jou een mail heb gestuurd. Voor mijn gevoel ben ik vergeten op jou te antwoorden na jouw laatste mail. De dagen vliegen dan ook voorbij, en afgelopen week ging er een wervelwind door huis en haard. 

Zondag 14 februari, de dag van de liefde 

Mijn man en ik doen hier vrij weinig aan en we besluiten lekker te gaan wandelen door onze prachtige stad aan het wad. Op de ochtend beginnen we aan deze tocht, mooi op tijd. Want in de middag komt mijn vader op visite. Hij had iets met zijn telefoon gedaan waardoor ik hem niet kon appen. De jongens doen een nog een plasje en de kleine meid krijgt een schone luier en we gaan op pad. Hoe leuk, ik had broodjes meegenomen dus we kunnen een paar eendjes wat eten geven met de vrieskou. Als we thuis komen is het twee uur en mijn moeder, oma van de kindjes is even snel koffie halen. 
Oma moet helaas snel weer weg want de coronamaatregelen maken dat wij niet allemaal samen kunnen zijn. Opa komt om drie uur gezellig en de jongens kunnen niet wachten want we eten straks lekker patat met frikadellen. 
Zo fijn, opa (mijn vader)krijgt een knuffel van mij bij binnenkomst, want ik ben blij dat hij er is. 
Ik kijk naar zijn haar en mijn handen kriebelen. Dus hop op de stoel, een lekkere kop koffie en oma ( mijn moeder) krijgt ook nog snel een kopje. We zitten allemaal op afstand als ik het haar van mijn vader knip en weer netjes maak. 
Dan gaat mijn moeder weg na een goedkeurende blik op papa's kapsel. 

Dan denk ik aan ons eerdere telefoongesprek in die afgelopen week


Mijn oudste vraagt opa iets, maar nu weet ik niet meer wat hij vroeg. Alleen krijgt hij niet echt een antwoord, en dat is een beetje gek. Mijn man en ik kijken elkaar aan en ik zie zijn twijfelende blik; we vinden hem anders dan anders. Ondertussen heeft papa een hele tas uitgepakt. Laptop, kleine tablet en zijn telefoonspulletjes liggen al op tafel. 'Dit is gek', vraag ik nog: 'Ik ga toch alleen je telefoon nakijken?' Ik ga aan de slag en zeg mijn vader naast mij te gaan zitten en vraag wat hij heeft gedaan. Ook zijn laptop moet aan zegt hij, want hij kan er niet meer in. 
Dan denk ik aan ons eerdere telefoongesprek in die afgelopen week, waarna ik op had gehangen en ook tegen mijn man zei dat ik vond dat hij afwezig klonk. 
Daar naast mij, bij ons aan de keukentafel pak ik papa's hand en ik kijk hem aan. Even al het ontwijken aan de kant. 'Wat is er met jou, je bent niet jezelf'. We praten even en hij geeft toe dat hij heel bang is geweest in die week. Ik vraag een beetje boos waarom hij mij dan niet gebeld heeft of mama. We besluiten samen de volgende ochtend de huisarts te bellen en wat dingetjes in gang te zetten. Misschien wil hij ook een beetje hulp thuis op zijn flat, dat kan. 

Het is code rood en de avond klok is nog van kracht, dus na het eten gaan papa, zijn kleinkinderen en wij tweetjes nog even nazitten, maar dan moet hij echt richting huis. 'Afgesproken', zeggen we. Ik bel mijn vader morgen vroeg direct. Onze oudste zoon wil een spelletje doen met zijn papa en zij gaan aan de slag. 
Ik pak mijn papa vast en vraag of hij goed thuis gaat komen en rustig aan wil rijden. Ook net als altijd, maar dan ook echt altijd, moet hij mij een bericht sturen als hij terug in zijn flat is. 
Nu dus niet anders…………
Na een uur nog niks ( geen bericht) en ik word onrustig en ongeduldig. Dan is het na negen uur en moet hij toch echt al thuis zijn, dus ik besluit hem mobiel en op zijn huistelefoon te bellen. Geen van beide neemt hij op. 
Ken je dat, Katja, dat gevoel in je onderbuik dat enge gevoel, dat je liever niet hebt? 

Hij was niet helemaal zichzelf vertel ik en altijd, echt altijd, krijg ik een berichtje 

Ik laat het gevoel maar toe bij mezelf en besluit de politie te bellen voor hulp. Ik geef aan dat we niet meer naar hem toe kunnen door de avondklok, maar dat ik het niet vertrouw. Hij was niet helemaal zichzelf vertel ik en altijd, echt altijd, krijg ik een berichtje. Ze gaan voor ons een kijkje nemen. Het is dan half tien in de avond.

En dan om kwart over tien staat de politie bij ons in de woonkamer. Ze komen persoonlijk het nieuws overbrengen en het is niet zo goed. Ik luister naar de woorden. 
Mijn dochter slaapt bij mij op de bank als mijn hart een slag overslaat en dat dat enge gevoel mij compleet overneemt. 

Je bent thuis en je zit in je stoel met je warme jas nog aan, als je flatdeur word opengedaan. Als jij dan nog een klein teken geeft doen de handen van hulp en verzorging zo hun best.  
Je bent gaan zitten om niet meer op te staan. 
Je bent even niet alleen als je alles verlaat en verder gaat. 

Lieve papa ik ga je verschrikkelijk missen. 

Met Vriendelijke groet,

Ingrid de Vries-Weij