Ik had een kaart voor je geschreven met het idee om snel daarna een brief te schrijven, en deze sowieso snel ‘op de bus’ te doen. Soms loopt het leven anders. Diezelfde avond ging het mis bij mijn vader. Lang verhaal wat neerkomt op heel veel uitzaaiing en een breuk omdat het in z’n botten zit. Super pijnlijk, veel zorg, enzovoort, enzovoort.
Ik regel, ik doe, maar vergeet mijzelf
En ik schiet totaal in mijn mantelzorgrol. Ik regel, ik doe, maar vergeet mijzelf. Morgen daarom een verplichte vrije middag om bij te slapen én om de brief op de bus te doen. Ik ga op zoek naar rust, vooral in mijn hoofd, om snel weer een brief te schrijven, maar dan snap je de vertraging.
Dikke kuzzz,
Wilma
Schrijven is iets wat ik graag doe
Beste Isa,
Wat leuk dat je ook mee doet aan dit project : ) Schrijven is iets wat ik graag doe, al doe ik het de laatste jaren veel minder dan vroeger. Dat komt denk ik door het drukke bestaan van alledag met een gezin en relatief jonge kinderen nog.
Ik kan soms echt heimwee hebben naar het gevoel van op reis zijn
Mijn naam is Charron, ik ben 41 jaar oud en woon met mijn twee kinderen van 8 en 5 in Amsterdam. Ben getrouwd en heb een koophuis. Ik voldoe in die zin dus aardig aan de geldende norm. Verder houd ik enorm van reizen en zijn we van plan om volgend jaar 4,5 maand naar Azië toe te gaan, tenminste als Covid geen roet in het eten gooit. Want dat heeft zij eerder gedaan. Eigenlijk zouden we net voordat de pandemie uitbrak 6 maanden op reis gaan. Ik kan soms echt heimwee hebben naar het gevoel van op reis zijn, af en toe ga ik dan naar de toko om gewoon de geuren op te snuiven.
Ik woon zelf nu ongeveer 12 jaar in Bos en Lommer, eerst randje Bos en Lommer en Baarsjes en nu midden in Bos en Lommer. Hoe lang woon jij hier en wat vind je van wonen in deze wijk? Ik heb soms gemengde gevoelens over deze wijk en het wonen erin.
Ik ben benieuwd of je me een beetje mee kan nemen in jouw wereld
Ik lees ook dat je bij een culturele evenementenorganisatie werkt, wat kan ik mezelf daarbij voorstellen? Behalve concerten doe ik eigenlijk vrij weinig in de culturele sector en ik vraag me wel eens af waarom dat is. Ik denk dat het komt omdat ik dit wereldje niet goed ken en het daardoor wat onbekend blijft. Ik ben benieuwd of je me een beetje mee kan nemen in jouw wereld waardoor ik het wat beter leer kennen. Wat spreekt je bijvoorbeeld aan, aan deze wereld, wat vind je leuk? Waar ga je naartoe en wat haal je er als mens uit? Nou, ik kan nog wel even doorgaan met het uitspreken van mijn nieuwsgierigheden maar wil je ook geen overkill aan vragen geven...
Nou, het heeft even geduurd deze eerste brief, sorry daarvoor. Ik ben wat druk met werken in Amsterdam en heen en weer reizen naar de camping (waar we een seizoensplek hebben) en waar we de hele zomer zitten.
Ik ben heel benieuwd naar jouw brief!
Tot horens, groetjes,
Charron
Op allerlei manieren ga ik weer 'aan'
Hey Meinmein,
Het is 6.18 uur en ik zit alweer aan de keukentafel. Met een kop koffie, anders overleef ik de ochtend niet. Deze week ben ik vroeger wakker dan de wekker staat. Dat het werken weer is begonnen na een rustige kerstvakantie doet toch iets met me. Op allerlei manieren ga ik weer 'aan'. Omdat het deze week ook nog relatief rustig is heb ik tijd om een beetje in het rond te kijken, nieuwe inspiratie op te doen, een paar mensen wat uitvoeriger dan normaal te spreken. En dan komen vanzelf de ideeën voor komend jaar, wat ik met mijn team wil bereiken. Dat geeft energie. En het kost blijkbaar veel energie want ik heb honger als een paard. Maar dat terzijde.
Gelukkig tref ik deze ochtend weer een lekker lange mail van jou. En heb ik ook wel even de tijd om daar meteen op te reageren. Wel eerst nog even mijn tweede kop koffie zetten. Zo terug.
In mijn omgeving hoor ik mensen zich regelmatig negatief uitlaten over die Nederlandse film, maar daar ben ik het niet altijd mee eens
Oké. Helemaal eens dat boeken ook onder cultuur vallen. Waar zouden we zijn zonder de literatuur! Een van de mooiste kunstvormen als je het mij vraagt. Maar ik lees wel totaal andere literatuur dan jij (voor het slapen maar als het kan ook overdag ;-)). Ik ken geen enkele titel die je noemt! Het is wat. Ik lees juist bijna alleen Nederlandse literatuur, of in het Nederlands vertaald. Dat leest voor mij nu eenmaal makkelijker, en ik kan beter in het verhaal 'zakken' als de taal niet afleidt.
Ik hou ook van Nederlandse film. In mijn omgeving hoor ik mensen zich regelmatig negatief uitlaten over die Nederlandse film, maar daar ben ik het niet altijd mee eens. Er zitten pareltjes tussen, echt. Het enige minpunt is dat we blijkbaar bijzonder slechte geluidstechnici hebben, want structureel staat het omgevingsgeluid harder dan de stemmen waardoor je bijna ondertiteling nodig hebt. Als wij onze conversatie nog gaan opsturen naar Schrijven naar de Toekomst, dan hoop ik dat ze deze zin eruit lichten en wereldkundig maken!
Over Schrijven naar de Toekomst gesproken: ik kreeg een mail met een aanbod om een schrijfworkshop te volgen. Leek me leuk. Ik heb me ingeschreven. Jij? En toen ik toch weer eens op die site keek... het project was er natuurlijk op gericht om het over de toekomst te hebben. Jij zegt weliswaar niet zoals ik bezig te zijn met de volgende stap ik je leven, maar je kunt vast fantaseren over wat je doet en wie je bent in 2027. Dat is niet zo heel ver vooruit. Ik zal in mijn volgende mail daar eens wat over proberen te zeggen.
....het zitten in een zaal, in een donkere ruimte, waar een zekere groepsconcentratie heerst, kan net zo verlichtend zijn als meditatie
Waar was ik, oh ja, cultuur. Ik ben een tijd lid geweest van een supersympathiek initiatief genaamd We Are Public. Dan betaal je zeventien euro per maand en mag je onbeperkt naar een goede selectie van theatervoorstellingen. Ik was voorheen nooit zo van het toneel (ik vind het superirritant, dat toontje dat de acteurs op de toneelschool aangemeten krijgen), maar door die pas en omdat ik een nogal theaterminnende vriendin heb die me telkens weer meesleepte, heb ik toch aardig wat van het hedendaagse toneel gezien, en eerlijk is eerlijk, in de meeste gevallen was het toch erg de moeite waard. Soms om het verhaal, soms om de kostuums en decors, soms om de muziek... er is eigenlijk altijd wel iets dat roert of inspireert. En zelfs als het niks is, het zitten in een zaal, in een donkere ruimte, waar een zekere groepsconcentratie heerst, kan net zo verlichtend zijn als meditatie.
Echter, over musical denk ik hetzelfde als jij. Ik heb Elisabeth gezien (over Sisi, met Pia Douwes). Daar was ik toen heel erg van onder de indruk. Maar toen we daarna naar Aïda (?) gingen, toen kreeg ik door dat het allemaal hetzelfde is: vooral heeeeel erg hard zingen. Nou, dat verveelt al snel. Dus in de pauze zijn we weggegaan en ik zal nooit meer naar een musical gaan. Hoe kunnen ze dat zo ontzettend lomp en grof verkloten? The Sound of Music is niet voor niets nog steeds zo populair. En daar wordt toch ook niet hard in gezongen? Anyway.
Maar nu door corona is dat hele theatergebeuren natuurlijk totaal stil komen te vallen. En thuis een livestream kijken, dat doet het niet voor me. Gelukkig ben ik ergens in oktober nog naar een geweldig koor gaan luisteren. Werk van Arvo Pärt onder andere. Ken je dat? Zo mooi. Daar kan ik nog een paar maanden op teren. Maar dan moet de boel toch echt weer open gaan hoor! Ik mis het zo! Gelukkig hebben we deze correspondentie nog.
Ik beeld me soms in hoe het zou zijn als mijn moeder er niet meer is
Over de dood nog één ding. Je zegt dat je je ouders zo mist. Ik beeld me soms in hoe het zou zijn als mijn moeder er niet meer is. En daar word ik dan zo verdrietig van. Toen ik als kind doorkreeg dat opa er op een dag niet meer zou zijn, had ik bedacht dat als ik alvast wat vooruit zou huilen, het niet zo'n pijn zou doen wanneer hij echt zou overlijden. Dus regelmatig lag ik dan in mijn bedje in te denken dat opa dood ging en liet ik wat traantjes. Eigenlijk doe ik dat nu ook om de klap op te kunnen vangen als mijn moeder zou overlijden. Ik weet niet of het werkt, maar ik vind het op een rare manier ook wel weer grappig hoe ik ermee omga. Maar we gaan het er niet te veel over hebben, we moeten voorkomen dat je dipje weer inzet!
Goed, mijn wekker gaat nu, tijd om in actie te komen. Ik wens je een mooie dag!
Sanne
Alles ging mis met de jaarwisseling…
Beste Will,
Dankjewel voor jouw bericht uit Oeganda. Ik kan me niet voorstellen hoe het leven daar is, en hoop dat je hierover nog zult schrijven. Aangenaam kennis met je te maken via deze bijzondere weg en ook voor jou nog de beste wensen voor dit jaar, 2021. Een jaar dat voor mij helaas niet zo goed begonnen is en ik neem de vrijheid om je hier alvast over te schrijven. Ik ben namelijk ziek geworden en ja, het is corona. Alles ging mis met de jaarwisseling…
Ik en mijn vriend wonen in een rijtjeshuis en hebben sinds een half jaar nieuwe buren; een aantal Portugese studenten. Het zijn luidruchtige buren die houden van feestjes met drank en drugs, feestjes die soms 24 uur kunnen aanhouden. Vanwege de lockdown in Nederland wisten we vrijwel zeker dat de jaarwisseling voor hun reden genoeg zou zijn om te feesten, vandaar dat we besloten om te vertrekken en naar mijn ouders gingen. Het was een onschuldige en rustige jaarwisseling, tot in de nacht van 1 januari. Mijn vriend had een gebroken nacht maar gaf nog de schuld aan het oude matras van mijn ouders. We hadden geen benul dat hij toen blijkbaar heel besmettelijk was. Overdag gingen we ook nog even een gelukkig nieuwjaar wensen bij mijn schoonmoeder…
Het is wel wrang als je erbij stilstaat dat we zonder de lockdown nooit naar mijn ouders of schoonmoeder waren gegaan.
In de loop van de avond werd mijn vriend echt ziek met hoge koorts. Twee dagen later op 3 januari was ik aan de beurt met hoge koorts. We zijn beiden positief getest op corona.Het is wel wrang als je erbij stilstaat dat we zonder de lockdown nooit naar mijn ouders of schoonmoeder waren gegaan.
Nu vecht mijn vader om weer beter te worden. Hij is 80 jaar en heeft al dagen hoge koorts. Mijn arme vader. Mijn zusje, dat bij hen in huis woont is ook ziek en heeft zich in haar kamertje opgesloten.
De enige die koortsvrij blijft en het bij mildere symptomen weet te houden is mijn lieve moeder.
Ongelofelijk, die moeder van mij.
Je moet weten dat mijn moeder Koningin is van de Ontkenning. Ze meestert daarbij de kracht van ‘mind over matter’ en verdomt het om ziek te worden. Vandaag is dag 12 na de besmetting en ze blijft sterk staan in haar zorgrol. Ongelofelijk hoe mijn moeder me al een leven verbaast met haar tomeloze energie. En ongelofelijk hoe fijn het is dat zij niet ziek is geworden.
Het blijft echter wel spannend, want het kan nog steeds gebeuren. Dat geldt ook voor mijn schoonmoeder die tot zover nog klachtenvrij is.
Wat een rotjaar…
Ik hoop dat het jou beter vergaat Will, en dat ik je in mijn volgende schrijven allemaal goed-nieuws berichten kan sturen.
Keep well in Oeganda en tot schrijfs.
Hartelijke groet,
Mooniq
Ik denk wel dat het allemaal de goede kant opgaat
Hi Anne,
Hoe was de verjaardag van je dochter? Nog gefeliciteerd. Ik had bedacht om je eerder te feliciteren maar dat is er helemaal bij ingeschoten.
Kak, jij ook ziek? Ik had eindelijk na mijn verlof weer eens een weekje vakantie na maanden werken. En ja hoor, ik werd verkouden, hoofdpijn, geen smaak. Ik dacht, het is zover ik heb corona, dit moet het helaas zijn. Negatief getest gelukkig en dan bedenk je je dat een ‘normaal’ griepje natuurlijk ook nog steeds kan. Volgepropt met vitamine, ik wilde toch niet ziek zijn in mijn weekje vakantie. Ik moet zeggen dat het snel iets beter werd en dat ik dat weekje goed door ben gekomen. Alleen die verkoudheid bleef een beetje sudderen. En nadat ik op Moederdag met een vriendin het terras op ging aan het einde van de dag en het weer om 18.00 uur nog zo mooi was, hebben we besloten om ergens lekker buiten te zitten en verder aan de wijn te gaan. Om 22.30 uur maar naar huis gegaan, die maandagochtend had ik spijt!!!!!! Maar dit was eigenlijk mijn eerste echte naar-buiten-zonder-kind-en even verantwoordelijk losgaan. Dat heeft dat griepje ook niet veel goeds gedaan. Alles begon weer opnieuw. Ik ben na ruim drie weken nu langzaam een beetje weer de oude aan het worden. In de zin van niet continu hoesten, hoofd vol, neus snuiten, et cetera. Volgens mij vraag jij mij verder ergens in de brief of ik mij al wel eens had laten testen op corona. Ja zeker. Een keer omdat de zoon van mijn vriend corona had en hij natuurlijk bij ons thuis woont. Dus hoppa, met z’n allen in quarantaine. Werken en een baby van toen een paar maanden was een hele uitdaging. En nog wel een keer dat ik klachten had. Die klachten zijn ook echt gekomen sinds onze zoon naar op opvang gaat. Hij is continu verkouden en zijn weerstand moet nog echt opgebouwd worden.
Ik snap heel goed wat je schrijft over het weten en beleven, daar kom je pas achter als het ook daadwerkelijk jouw leven is geworden
Jeetje, jouw samengestelde gezin klinkt heftig en ik heb er duizend-en-een vragen over maar dat komt allemaal nog wel. Ik snap heel goed wat je schrijft over het weten en beleven, daar kom je pas achter als het ook daadwerkelijk jouw leven is geworden. En hoe je het ook wendt of keert, het is gewoon iets heel lastig. En soms als vriendin van (ik noem het liever niet bonus- of stiefmoeder) ben jij de laatste die er iets over te zeggen heeft maar, wel veel dingen moet slikken. En dit staat los van het kind (noem het maar even zo, klinkt misschien wat oneerbiedig maar zo bedoel ik het niet). Want ik heb dan ook vaak het idee dat het lijkt alsof ik negatief over hem denkt. Maar dat staat er volkomen los van omdat hij ook niet gekozen heeft voor deze situatie. Laten we hier op een ander moment wat uitgebreider op in gaan.
Ja, wij vinden Berlijn heerlijk en het is negenennegentig procent zeker dat wij op 17 juli vertrekken voor een maand. Dat wilden we liever ergens in september/oktober doen, omdat dat vaak de periode is dat wij op reis gaan. Maar omdat de zoon van mijn vriend in september met zijn nieuwe studie begint, de kans dat het weer in Berlijn in die maand ook minder is en om nog meer redenen, hebben we besloten in juli te gaan.
Even terugkomend op jouw stukje: ik kan mij heel goed voorstellen dat de muren op je afkwamen toen je ziek was. Je mag inderdaad niets en je kan niets. En aangezien we nu zoveel tijd verder zijn, word je er gewoon gek van. En ziek zijn en zorgen voor je kind is ook iets nieuws. Dat is ook wel iets waar je even aan moet wennen. Waar je normaal bij wijze van spreken met zelfmedelijden in bed kon blijven liggen, heb je nu een kleine die je aandacht vraagt. En hoe fijn zou het zijn als je die momenten zonder wie dan ook zou kunnen doorbrengen. Ik vind het ook lastig hoor, altijd maar iemand thuis aan het werk of wat dan ook. Er is altijd iemand in je buurt. Laat mij een keer echt, echt helemaal alleen thuis zijn.
Voel jij je weer helemaal beter??
En ziek zijn en zorgen voor je kind is ook iets nieuws. Dat is ook wel iets waar je even aan moet wennen.
Oman, wauw! Ik ben er nog nooit geweest maar mooi dat je hier gewoond hebt. Wat was de reden hiervan? Hebben jullie inmiddels al vakantieplannen? Ik snap je behoefte heel goed en die had ik zeker ook. Maar ik vind het zo lastig om in deze tijd iets te plannen. Wij dachten, buiten Europa gaat het zeker niet worden in deze tijd. Dus wij wilden graag naar Italië. Maar dan zit je ook wel met de tijd; wanneer ga je als je ook nog lekker weer wilt? En wat als het tegen die tijd niet kan of mag? Daarom hebben wij Berlijn gekozen en is dat het even voor nu. Ik hoop heel erg dat we aan het einde van dit jaar dan nog ver weg kunnen en mogen. Berlijn heeft om de stad heel veel natuur. Nieuw-Zeeland staat ook wel op mijn lijstje alleen staat het vliegen mij heel erg tegen. Ik vind er echt geen zak aan om te vliegen. Ik houd vocht vast door mijn hoge bloeddruk. Dat houdt in dat mijn voeten pijn beginnen te doen. Ik kan nooit zittend slapen. Ik heb angst om naar een toilet te gaan in een vliegtuig (hahaha heel verhaal, kom ik een andere keer op terug), ik kan echt geen tien films of series achter elkaar kijken, met ezen ben ik op een gegeven moment ook klaar, naar mensen kijken en gesprekken meeluisteren wordt op een gegeven moment ook saai (ik hoor je denken, wat een zeur). Dus dat houdt mij wat tegen. Canada staat ook mijn lijstje, lijkt mij prachtig de natuur daar. Dubai nooit geweest en ik kan je zeggen dat staat met stip helemaal onder aan mijn lijstje. Het lijkt mij werkelijk waar verschrikkelijk. Maar dat baseer ik op gevoel, verhalen en wat ik zo her en der wel eens gezien heb. Ik hou van steden maar vaak in combinatie met rust en natuur. Als ik te lang in de rust zit dan raak ik onderprikkeld. Wij hebben samen al best veel gereisd en gezien. In Japan zijn we geweest en daar zou ik nog wel naar terug willen. Amerika gaan we vaker heen, dit omdat mijn vriend half Amerikaan is en wij van Amerika houden. Daar schrikken mensen vaak van. Maar het land heeft zoveel moois te bieden. De natuur is prachtig, de steden zijn bijzonder, eigenlijk heeft het alles. Voor mijn bevalling zijn wij naar New York, Philadelphia en Washington geweest. Dat was in februari en we waren nog net op tijd. We hebben een rondje gemaakt. En in Washington hebben we veel museums bezocht en in het Capitool hebben we een privé rondleiding gehad (dit regelt mijn vriend dan). En toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, waren wij in Hong Kong en van daaruit zijn we naar Taiwan gegaan. Daar hebben we een auto gehuurd en de hele oostkant gereden (over bijzonder en prachtige natuur gesproken, aanrader) en ook verschillende steden bezocht. Dat laatste deden we dan met de trein. Maar met onze zoon zou ik graag op korte termijn of een nieuw deel van Amerika willen ontdekken of naar Canada willen gaan. Of naar Indonesië. Daar ben ik al eens geweest en dat lijkt mij met een kind ook helemaal prima te doen.
En als het dichter bij huis is en onze zoon vindt het leuk om iets langer in de auto te zitten, dan lekker rijden door heel Italië en heerlijk eten! Al eens eerder gedaan zo’n negen jaar geleden met mijn ouders. Ik vind Italië ook één van de mooiste landen. Ik hoop voor jullie dat jullie dit jaar lekker naar Frankijk gaan en van de vakantie kunnen genieten.
Heeft het contact met je vader opgeleverd wat je ervan had gehoopt of verwacht?
Mooi hoe je beschrijft waar je vandaan komt. Het is mij opgevallen dat jij goed duidelijk en kort kunt schrijven. Iets wat mij minder goed afgaat ;). Indrukwekkend om het in een notendop te lezen en over de keuze van jouw biologische vader om geen contact met jullie te hebben (dit zonder oordeel). Fijn dat jouw (stief)vader vroeg in beeld kwam en dat jij hem ziet als je vader en dus een fijne en hechte band met hem hebt. Heeft het contact met je biologische vader opgeleverd wat je ervan had gehoopt of verwacht? En hoe is het contact dat je nu met hem hebt? Ik kan mij goed voorstellen dat op die leeftijd en dan voor het eerst contact hebben met je vader heel ingrijpend is en dat het heel wat met zich meebrengt. En nee, ik kan mij er wel iets bij voorstellen dat als je zwanger bent, de behoefte er weer opnieuw is om contact op te nemen met je vader. Hoe ziet jullie contact er nu uit? Af en toe bellen? Of zien jullie elkaar ook? Gaat hij jullie dochter, zijn kleindochter denk je een keer ontmoeten (misschien kun je hier helemaal geen antwoord op geven en dat is prima).
Ik kom uit een gezin met een vader en een moeder die nog steeds bij elkaar zijn en ook nog gelukkig met elkaar zijn (dit is tegenwoordig ook niet vanzelfsprekend). Ik heb een oudere broer en een jonger zusje, ik ben dus de middelste. Ik heb een fijne en prettige jeugd gehad in Apeldoorn. Als middelste had ik wel een bepaalde rol in het gezin, dat is iets wat ik mezelf heb aangeleerd. Mijn zusje had op jonge leeftijd veel paniekaanvallen, wilde niet zonder mijn ouders zijn, was erg angstig. Dat zorgde ervoor dat wij als gezin vroeger naar gesprekken moesten om het hierover te hebben. Ik was toen zo klein en kan mij er niets van herinneren. Mijn broer was meer degene die op straat hing met vrienden, kattenkwaad uithaalde, van alles probeerde, waardoor mijn ouders weleens naar school moesten komen, omdat er iets aan de hand was. Dit zorgde ervoor dat ik vaak de ‘ideale’ dochter wilde zijn om mijn ouders te ontlasten. Ik wilde ze niet ‘nog’ een kind geven waar ze zorgen over moesten hebben. Op latere leeftijd heb ik het hier vaak met mijn ouders over gehad. Dat zij het helemaal niet zo zagen dat ze zo druk waren met mijn broer en zusje, dat ik dit zo had bedacht. Mogelijk vonden mijn ouders dat ook of hebben ze dat toen gezegd om mij gerust te stellen. Ik heb er geen last van gehad, maar ik merkte wel (nu ik er zo op terugkijk) dat ik gesloten was, dat ik veel dingen voor mij hield. Verder kijk ik met veel liefde terug naar de vakanties, verjaardagen, et cetera.
Op de dag dat onze zoon jarig is komen mijn ouders, dan vieren we het samen
Ja, onze zoon wordt volgende week alweer één jaar. Ik heb die week een weekje vrij. Wij gaan aankomende vrijdag met z’n drietjes naar Zeeland toe. Even weg, naar het strand, terrasjes zitten, et cetera. Op de dag dat hij jarig is komen mijn ouders, dan vieren we het samen. Mijn ouders blijven vervolgens in het huisje en wij gaan naar huis. Mijn schoonmoeder en haar partner komen die week langs, mogelijk met mijn zwager en schoonzus (of niet). Mijn zusje komt ergens in het weekend langs samen met haar zoontje van drie maanden en haar vriend. Daar blijft het denk ik wel bij. Vrienden uitnodigen zou ik dan meer voor onszelf doen, aangezien onze kleine zoon het niet echt door heeft. Ik vind feestjes geven altijd een hele onderneming,omdat ik wil dat iedereen het naar zijn zin heeft en ik alles uit de kast wil trekken, et cetera et cetera. Dit kost mij best wat energie waardoor ik mijn verjaardagen amper vier. Uiteraard vind ik dat met onze zoon volkomen anders en wil ik niets liever dan straks alles met hem vieren, omdat ik dat als kind ook geweldig vond. Maar aangezien hij nu nog weinig door heeft, vond ik familie wel voldoende.
En wat jij schrijft, je bent er ook zo onwijs druk mee. Alles moet dubbel. Heeft jullie dochter genoten van haar verjaardag?
Oooh mijn hemel, wat heftig jouw bevallingsverhaal. Want ontzettend naar en rot voor je en ik kan mij heel goed voorstellen dat je hier nog mee bezig bent en dat dit een enorme knauw heeft gegeven. Nu je zelf moeder bent doen mij dit soort verhalen zoveel. Dat je schrijft dat je haar niet meteen bij je mocht houden, ik kan dan bijna wel janken. En vervolgens naar de OK en dan nog bijkomen. Bah wat een KUT-(en dat mag echt wel even zo gezegd worden, vind ik) bevalling heb jij gehad. Heeft EMDR geholpen?
Door mijn miskramen en vooral door de buitenbaarmoederlijke zwangerschap (dat was heftig) heeft het heel lang geduurd voor ik kon genieten en niet meer bang was dat het mis zou gaan. Elke keer verlegde ik de grens ook. Bij twaalf weken kon het niet meer mis gaan, toen werd het twintig weken, toen vierentwintig weken, toen dertig weken. Ik kan niet zeggen dat ik daardoor niet genoten heb van de zwangerschap, want dat is zeker wel het geval. Maar een lange tijd toch met een onzeker randje.
Op de bevalling kijk ik wel positief terug. De weeënstorm was heftig maar ik kan het relativeren en denken, daardoor heeft het geen uren geduurd en is de baby best snel ter wereld gekomen (om half zes één centimerter ontsluiting en om half tien mocht ik persen en om half elf was hij er). Ik had een hele fijn, lieve en rustige gynaecoloog wat onwijs heeft geholpen. Daarnaast was er nog een verloskundige bij, een jonge meid. Dat was totaal geen match. Mijn vriend vertelde dat achteraf tegen mij, toen kreeg ik die herinnering weer. Het was duidelijk dat ik haar niet geweldig vond en zij mij volgens mij ook niet. In het begin was ze ook echt onaardig (en ik ook volgens mijn vriend, maar dat weet ik niet meer). Maar die meid ben ik snel vergeten. Nadat onze zoon geboren was, mijn placenta er uit was en ik een paar hechtingen had, mocht ik paar uur later gaan douchen. Ik werd toen was duizelig, dit kan ik snel hebben als de douche heel warm wordt. Dus ik gaf aan dat ik terug wilde, omdat ik duizelig werd. Dit was denk ik rond twaalf uur middennacht. De zuster vond het toch even de moeite waard om alles te checken. Ik heb toen tot vijf uur die ochtend aan draden, apparaten en weet ik veel wat gelegen. Ik voelde mij ondertussen alweer lang prima en wilde schreeuwen, DIT KWAM DOOR DE HITTE IN DE DOUCHE. Maar mijn zuurstofgehalte in mijn bloed was iets te laag. En daar kwam weer een arts voor een hartfilmpje, daar kwam weer een zuster voor wat anders. Ik werd helemaal gek, ik was doodop en wilde genieten van mijn zoon en alleen maar naar hem kijken en misschien even slapen. Uiteindelijk rond vijf uur was alles goed. Door mijn bloeddruk heb ik nog twee nachten moeten blijven samen met mijn zoon en mijn vriend, dat was prima. Ik vond het heel jammer dat mijn familie hem niet kon zien en vasthouden.
Nou, vergeleken bij jouw verhaal is dit een droombevalling. En ik moet eerlijk zeggen, zo ervaar ik het ook wel. Ik kijk er totaal niet vervelend op terug, ik snap dat het in jouw geval totaal anders is.
Nou, vergeleken bij jouw verhaal is dit een droombevalling. En ik moet eerlijk zeggen, zo ervaar ik het ook wel.
En die mensen die meteen zwanger worden, geen complicaties.. ik vind het ook boeiend en verrassend. Ik denk daarnaast wel dat ik er door alles wat er gebeurd is, anders ermee om ga. Ik merk dat weinig mij te veel is, dat ik weinig te moeilijk vind. Ik heb dus een schoonzusje die fluitend door de zwangerschap is gegaan. Maar die vindt alles lastig en moeilijk en zwaar. Ik geloof dat dit de andere kant is. Maar dat is voor mij persoonlijk zo en zijn dit mijn eigen gedachten erover.
Ik hoop voor jullie dat jullie nog lekker op vakantie kunnen. En inderdaad wat je zegt over die onzekerheid, et cetera. Dat heeft ons doen besluiten om dus die maand naar Berlijn te gaan. En hopelijk kunnen we eind dit jaar of begin volgend jaar nog een verre reis maken of een weekje ergens naar toe. Ik denk wel dat het allemaal de goede kant op gaat. Maar dat het mogelijk deze zomer het nog wat onzeker maakt.
Ja is dit onze laatste? Ik heb eigenlijk geen idee maar het kan zomaar kloppen wat je zegt.
Zeker leuk om samen nog wat brieven met elkaar uit te wisselen, ik ben voor. Dit als jij er ook zo in staat uiteraard. Gewoon vrijblijvend en zonder verwachtingen.
Hele fijne week.
Liefs,
Josje
Ontboezemingen
Hi lieve Ellen,
Van harte met de vaccinatie!
Dat klinkt wat gek, maar voelt wel gepast na het lezen van jouw brief. Het is ook een historisch moment. Zoals jij het vaccineren omschrijft waan ik mij bijna in een actiefilm. Met instructies en al op pad om een poging te doen te ontsnappen, waarna iedereen die de eindstreep haalt tegen de vijand wordt beschermd. De ‘jolige’ medewerkers zijn daardoor in de totale vergetelheid geraakt. Hoe gaat het nu met je?
Mijn ouders zouden deze week aan de beurt zijn, maar mijn vader heeft corona
Mijn ouders zouden deze week aan de beurt zijn, maar mijn vader heeft corona… Dus dat is flink balen. De klachten zijn tot nu toe mild: hoofdpijn, droge hoest… In het kader daarvan, de persconferentie is net afgelopen. Hoewel ik voorheen braaf voor de televisie zat, ben ik het nu al snel zat. Er worden halve beloftes gedaan en ook weer snel ingetrokken. Tot vandaag.
De terrassen mogen vanaf 28 april weer open. En dat is iets waar ik naar verlangde. Het kunnen samenkomen met mensen, proosten op het leven en genieten van de vrijheid. Toch had ik geen vreugdemoment toen ik het hoorde. Het gaat de goede kant op. Maar het is iets kleins van een groter geheel dat ik mis. En ergens voelt dit dan ook beperkter dan ooit: tussen 12.00 en 18.00 uur buiten op een stoel mogen zitten met maximaal twee mensen en op 1,5 meter afstand van iemand die niet uit jouw huishouden komt. Daarbij proef ik de bittere smaak van eigenaren die hun hoofd boven water proberen te houden. Het is misschien wat dramatisch, maar het is ook een vorm van zelfbescherming: niet te blij zijn met wat mag, voordat het weer verboden wordt.
Hoe ik ‘mijn’ historische moment straks dan hoop te beleven? Na het startshot van Rutte (‘hierbij hef ik alle coronamaatregelen op’) sta ik springend en juichend voor de televisie, met mijn dierbaren in mijn armen. Ben jij al in de verleiding gekomen om iemand te omhelzen na die vaccinatie?
Dat van Portugal, wat een droom… Hoe gaat het met het verzamelen van de foto’s en verhalen? Mijn vakantiewens staat op dit moment in het teken van een trip met de trein naar Parijs en de auto door de champagnestreek. Dit wil ik samen met mijn huisgenoot doen die Franstalig is opgevoed en in Frankrijk heeft gewoond. Dus beïnvloed ben ik wel, haha. Maar ik ben ook steeds meer van Europa gaan houden. Er is zoveel moois dichtbij… Dat gaan we misschien ook wel beter beseffen door corona.
De pijn in mijn rug is als een mes dat onder mijn rechter schouderblad steekt
Toch merkte ik vorige week ook een enorme teleurstelling over mijn reis naar Australië. Zoals ik dat altijd doe, ben ik meteen over op plan B gegaan en heb ik nooit meer achterom gekeken. Maar zoals jij eerder al beschreef is het goed om af en toe bij het verleden stil te staan. Het was als een cadeautje voor mijzelf, na het harde studeren en werken… Maar nu kom ik tot de conclusie dat ik ook hier - en met kleine gebaren - mijzelf iets terug kan geven. Het genieten van de zon op een bankje in een parkje bij mij in de buurt, met een koffietje van mijn inmiddels favoriete tentje… Ook het yogaën probeer ik weer op te pakken en de fysio-oefeningen te zien als iets waar ik zelf beter van word, niet mijn therapeut. Dus de pijlen zijn behoorlijk op mijzelf gericht. Maar er komt inderdaad wel meer op mij af dan ik zou willen. En misschien dealde ik daar eerder wel al mee, maar had ik meer afleiding. Het is een hersenspinsel…
De pijn in mijn rug is als een mes dat onder mijn rechter schouderblad steekt. Dat klinkt wat heftig, maar het is denk ik terug te koppelen aan het piekeren dat ik doe. Dit speelt vooral op als ik in bed lig. Hierdoor slaap ik slecht en heb ik het gevoel alsof ik continu achter de feiten aan loop, in een waas leef en niet helder kan denken. Daardoor heb ik geen energie om aan mijzelf te geven, laat staan aan anderen. Dit zie ik terug in hoe bepaalde vriendschappen er op dit moment voor staan - al wil ik mijzelf daar niet alleen voor blamen. Dus ik houd mij graag vast aan jouw mooie uitspraak: ik deug gewoon, en hoef mijzelf niet te forceren om nog meer te deugen.
Mijn ouders zou ik later het liefst bij mij in huis nemen
Bij mij om de hoek zit sinds kort een verzorgingstehuis. De ramen van de gezamenlijke ruimte kijken uit op een grasveldje aan het water. Als ik langsloop of -fiets probeer ik contact te maken en te zwaaien. Daar wordt meestal enthousiast op gereageerd. Toch bedacht ik mij ineens, wil ik niet meer doen: vragen of ik een wandelingetje met iemand kan maken, of een kopje thee drinken? Het uitzicht is er dan wel, maar wat ik van het interieur (plastic stoelen en banken) kon zien, was het verder niet veel soeps. Daar zou ik ook nog wat mee kunnen doen: meer huiselijkheid in zorginstellingen. Dat doet die Max uit New Amsterdam trouwens ook als hij een afdeling maakt voor mensen die uitbehandeld zijn. Hij is een ware inspiratiebron - ook al is het natuurlijk hartstikke gespeeld - en ik vind het interessant om te zien hoe dat willen zorgen hem af en toe ook in de weg staat. Dat lijkt wel overeen te komen met wat ik in de vorige brief schreef, misschien spreekt het mij daarom zo aan.
Mijn ouders zou ik later het liefst bij mij in huis nemen, of - als mijn salaris en de woningmarkt dat toelaat - in een tuinhuisje bij mij achter. Maar als ik nu iets zie wat voor later misschien ook prettig wonen is, stuur ik het meteen door. Ook probeer ik alvast ‘pensioen’-hobby’s te verzamelen. De eerste is: als vrijwilliger op een wijngaard helpen. Tja, nu ik dit zo opschrijf lach ik mij eigenlijk rot. Mijn ouders zijn net 60 en ik hoop dat zij tot in de eeuwigheid fit genoeg blijven om op zichzelf te kunnen wonen. Maar toch! Wat is dat toch? Dat we eerst iets moeten doen, voordat we iets anders mogen?
Ben je geboren en getogen in Den Bosch? Dat maak ik op uit je verhalen over vroeger. Het is een stad die mij ook aanspreekt. Met name de historische gebouwen, de brede straten… maar ook de nuchterheid van de mensen. Er heerst in Amsterdam een gevoel van: hier moet het allemaal gebeuren. Bewijsdrang. Dat was - hier niet ver vandaan - in Amstelveen ook het geval. Maar de stad lijkt ook wel te moeten dealen met hoe er internationaal naar wordt gekeken. Dus daar kan dat 'iets willen moeten' ook wel vandaan komen.
Het is een brief met weinig vragen, maar veel ontboezemingen… ook interessant!
Liefs,
Merel
Rampspoed verbroedert
Ha Marie,
Ineens vloog er toch weer een maand voorbij! Zo gaat dat kennelijk, ook als er eigenlijk weinig leuks te beleven viel. Mijn vader kreeg twee tia’s achter elkaar en moest met spoed geopereerd worden. Ondertussen is hij geopereerd, waar ik maar niet teveel bij stil heb gestaan, want de enorme jaap in zijn hals zegt al genoeg.
Ik herinner me van jouw eerste brief dat je schreef over je ouders die corona hadden en hoe veel zorgen dat met zich meebracht. Gelukkig hebben ze het weten te doorstaan. Zijn ze inmiddels weer de oude, of zijn er nog klachten blijven hangen die niet zomaar oplossen?
Nu mijn ouders 80-plussers zijn, zie ik dat met iedere ziekte hun herstel het ook een beetje af laat weten. Ze blijven niet ziek, maar worden ook niet meer zo fit als voorheen. Het dagelijks leven valt ze zwaarder en alle gewone huis, tuin en keukendingen gaan ze steeds minder vanzelfsprekend af. Soms maakt me dat tijdelijk heel verdrietig, en tegelijkertijd weet je dat dit is hoe het gaat. Dat de vergankelijkheid vat heeft op ons allemaal, al zie je het bij mensen op leeftijd veel duidelijker. Hoe er dingen af beginnen te vallen die niet meer terug zullen komen. Dingen die ze graag deden, vaardigheden die ze langzaamaan verliezen.
Rampspoed verbroedert, zullen we maar zeggen
Ik vond het wel heel fijn om voor ze te zorgen. Op een gekke manier was het ook heel gezellig, terwijl we allemaal bang waren dat het ook verkeerd af kon lopen. Rampspoed verbroedert, zullen we maar zeggen. Het is fijn om te voelen dat we als familie (ondanks wat oppervlakkige ergernissen die er soms zijn) nauw met elkaar verbonden zijn en dat het goede tussen ons allen de boventoon voert. Gelukkig maar.
Maar genoeg over het zorgende leven. Je schreef over je werk en ik vond het leuk om te lezen. Het veld waarin je werkt lijkt me heel complex. Ik heb bewondering voor mensen die in zo’n veelheid aan belangen een weg weten te vinden, iets voor elkaar weten te krijgen. En dan werk jij ook nog in een politieke omgeving. Dat lijkt me ontzettend moeilijk. Zelf zou ik me daar geen raad weten, geloof ik. Maar dat hoeft ook niet, want ze hebben jou toch!
Anders ben ik alleen maar zo’n denkend hoofd op pootjes. Het lijf moet ook meedoen!
Je vroeg wat mijn achtergrond is. Heel lang kon ik niet kiezen tussen een studerend of een scheppend leven, en om heel kort te gaan: dat heb ik dus maar niet gedaan, dat kiezen. Ik besloot te studeren en danste daarnaast bij een choreografe die ons eindeloos liet improviseren, wat ik het vuur aan mijn schenen vond, maar waar ik uiteindelijk onnoemelijk veel plezier aan beleefde. Het studeren was ook heel fijn en ik merkte dat ik daarin uit kon blinken. Na het halen van mijn master heb ik nog twee jaar lang een proefschrift voorbereid, maar uiteindelijk was er geen promotieplek beschikbaar en ben ik ermee opgehouden. Ik heb allerlei baantjes en banen gehad, en uiteindelijk was schrijf- en redactiewerk hetgeen ik het liefste doe. Ik maak ook eigen werk en heb leren drukken in een ambachtelijke drukkerij. Het is heel erg fijn om iets concreets, iets met je handen te doen. Anders ben ik alleen maar zo’n denkend hoofd op pootjes. Het lijf moet ook meedoen! Da's wel zo gezellig… Wat een historie. Het is gek om je eigen bewandelde pad zo op te schrijven. Marie, ik ga je weer laten. Schrijf vooral weer zo’n fijne brief! Ik zie er nu al naar uit.
Groets,
Machteld
Cookie-instellingen
Wij gebruiken cookies om de functionaliteit van onze website te verbeteren.
Functioneeel
Altijd actief
Het opslaan van de gegevens is noodzakelijk voor het legitieme doel van het leveren van een door abonnee of gebruiker uitdrukkelijk gevraagde dienst, of met als enig doel de overdracht van communicatie via een elektronisch communicatienetwerk uit te voeren.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is vereist om gebruikersprofielen aan te maken om advertenties te verzenden, of om de gebruiker op een website of op meerdere websites te volgen voor vergelijkbare marketingdoeleinden.