Een avontuur buiten de orde van het dagelijkse

Beste Fleur                                                                                       

Deze brief heeft lang op zich laten wachten. Een bomvolle maand hier was zeker de oorzaak.  Ik ben beland in een avontuur met een streamer voor een grote serie. En alhoewel de eerste scene nog geschreven moet worden vroeg het project al veel tijd.  

Zo zat ik een week lang in een writers room om de serie op te zetten. Een groep schrijvers in een ruimte. De ene nog briljanter dan de andere. Tot overmaat van ramp was de conversatie in het Engels omdat een groep Canadezen ons aan de hand namen met een systeem om snel en efficiënt te brainstormen. In het Engels ben ik niet op m’n sterkst, ik schat zo’n 30% van wat ik kan.  

Mijn man typeert mij als schaamtevol en schaamteloos

Wat een grappige ontdekking was, of eigenlijk meer een bevestiging van wat me wel eens eerder was opgevallen; als ik onzeker ben ga ik juist naar voren. Ik struikelde over m’n zinnen maar nam initiatief en stuurde de brainstorms regelmatig de kant op die ik wilde. Ik kon de soms glazige en meewarige blikken door mijn onnavolgbare zinnen blijkbaar voor lief nemen. En op de fiets naar huis schaamde ik me dood voor mijzelf. Mijn man typeert mij als schaamtevol en schaamteloos.   

Een schrijver uit mijn team merkte na die writers room op dat het voelde alsof we een weekje waren teruggekeerd op de middelbare school. Tegen elkaar opbieden; wie komt met het beste idee? Een spierballengevecht over karakters en mogelijke verhaallijnen was het soms. Diegene met het hoogste woord kregen meer ruimte dan degenen die op de achtergrond bleven. Terwijl notabene de serie die we aan het bedenken zijn over ongelijke machtsverhoudingen gaat.

Hoe leef je een leven wat niet wordt opgeëist door werk

Over machtsverhoudingen praten terwijl we aan tafel zelf een scheve machtsverhouding creëren. Bizar. Wij mensen kunnen blijkbaar alleen de ander doorgronden en onszelf niet. Mijn broer was eens een keer aan het klagen dat onze vader vroeger niet veel aandacht voor zijn kinderen had en tijdens dat gesprek vroeg zijn eigen zoontje wel vijf keer om zijn aandacht maar kreeg die niet van mijn broer. Die tegenstrijdigheid van mensen vind ik fascinerend. 

Wat leuk dat je zoveel plezier in het schilderen hebt. Een groot wit vlak en dan gewoon beginnen… da’s wel erg stoer. Schilderen lijkt me zo fijn direct, net als muziek maken. Het is er gelijk. Een toon aanslaan en die klinkt en een kleur op een doek die staat.

Ik heb genoten van je beschrijving over die feestjes. Van ongemak naar het antwoord: 'Op dit moment niks’ en hoe razend interessant dat eigenlijk is voor de ander. Hoe leef je een leven wat niet wordt opgeëist door werk, een vast stramien van activiteit.

Laten we vooral imperfecte brieven aan elkaar schrijven

Je schrijft over perfectionisme wat in de weg zit. Dat ken ik heel goed. Voor deze briefwisseling is dat natuurlijk niet nodig. Laten we vooral imperfecte brieven aan elkaar schrijven. Schreef ik terwijl ik bovenstaande al vier keer overgelezen heb. Haha.

Er zat ook iets bij mij in de weg in het schrijven van een antwoord op je brief. Die bomvolle maand beschreef ik al maar er waren ook mailtjes van dit project of ik een foto van mijzelf wilde sturen, over een ontmoetingsmiddag en over een misschien naderend einde van het project. Die mailtjes verbraken een beetje de magie van onze briefwisseling. Opeens moest ik nadenken of ik je wilde ontmoeten en vroeg me af; ‘wil Fleur mij ontmoeten? En stuurt Fleur wel een foto, en vindt ze het dan heel stom dat ik geen foto stuur?' Alsof de buitenwereld al heel vroeg aan ging kloppen terwijl wij voor mijn gevoel net begonnen zijn in een afgesloten ruimte van anonimiteit.  

Het dilemma van wel of niet ontmoeten heeft zich vanzelf opgelost. De middag ging niet door. Maar het verzoek heeft me wel duidelijk gemaakt dat ik het liefst deze briefwisseling met jou anoniem wil en blijf doen. Omdat we onszelf dan kunnen ontslaan van het tot elkaar verhouden zoals we dat met zoveel mensen in ons dagelijks leven al doen. Ik heb me aangemeld voor dit avontuur. Om met iemand ervaringen uit het leven uit te wisselen die ik niet zelf heb uitgezocht. Een avontuur buiten de orde van het dagelijkse.

Dat jouw reden om mee te doen in eerste instantie was om anderen te helpen met Nederlands vind ik heel lief en dat je nu bent verzeild in deze uitwisseling ook best grappig.

Ik ga je nog wel een keer schrijven over mijn diepe liefde voor Madonna die ik als tiener had

Tja idolen. Ik ga je nog wel een keer schrijven over mijn diepe liefde voor Madonna die ik als tiener had en hoe die liefde verdampte en opeens in een seconde keihard terugkeerde toen ik jaren later naar een concert van haar ging en in huilen uitbarstte toen ze uit de rook tevoorschijn kwam. Ik zal je dan ook uit de doeken doen dat ik al vanaf mijn 10e geobsedeerd ben door de Top 40 en op mijn 50ste nog steeds op vrijdag om 18.00 uur opgewonden de nieuwste lijst check.

Voor nu wens ik je alvast een hele fijne decembermaand. En ben benieuwd wat je meeste dierbare kerstherinnering is.

Ho, Ho, Ho

Jacob.

Is er nog tijd? Een brievendialoog

Lieve Jona,

Tijd is zo'n bizarre constructie als je er over nadenkt. Ooit heeft iemand dus bedacht dat we ons leven in bepaalde afdelingen onderverdelen: jaren, maanden, weken, uren, minuten en seconden. Dat creëert een fundering onder ons leven en geeft een gevoel van controle. Maar is dat echt zo? Is tijd niet juist heel vaak een van de belangrijkste redenen waarom dingen mislukken?

Klimaatverandering

Wetenschappers hebben het er altijd over hoe we bijna geen tijd meer hebben, ze zeggen dat we snel moeten handelen om nog een verschil te kunnen maken. Maar wat moeten we eigenlijk doen met deze zin. 

Alles kost tijd en grappig genoeg lijkt het altijd alsof tijd dus het enige is waar we niet genoeg van hebben 

Het leven gaat maar door en door en neemt tijd in beslag: school, werk, vrienden of wat dan ook. Alles kost tijd en grappig genoeg lijkt het altijd alsof tijd dus het enige is waar we niet genoeg van hebben. 

Soms denk ik het heeft toch allemaal geen nut. De wereld gaat toch naar de kloten. Niks van wat we nu doen, maakt nog een verschil, dus waarom gooi ik mijn principes niet gewoon overboord en doe ik wat ik wil? Klimaatverandering, oorlog, hongersnood, racisme, inflatie, huizenmarkt….- Dingen waar ik toch niks aan kan doen, waar ik geen controle over heb.

Onzekerheid.

Alles wat gebeurt of juist wat nog gaat gebeuren is onzeker. Hoe kun je naar iets uitkijken als je er geen idee van hebt hoe het eruitziet. Dat is een probleem voor me. Ik haat verrassingen, al mijn hele leven. En onze toekomst is één grote verrassing. Dus haat ik de toekomst? Is dat misschien waarom ik zo negatief ben? 

Waarom zou ik een kind het leven geven, als het niet van de wereld kan genieten?

Als mensen me vragen of ik later kinderen wil krijgen, is mijn antwoord altijd nee. Meestal zijn mensen dan heel verbaasd en vragen ze naar mijn reden. Ik zeg eigenlijk altijd hetzelfde: “Ik wil geen kinderen in zo'' n onzekere wereld. Waarom zou ik dat doen? Waarom zou ik een kind het leven geven, als het niet van de wereld kan genieten?”

Lieve Roza, 

Ik keek vandaag naar een filmpje over klimaatverandering. In het filmpje werd er besproken hoeveel graden de temperatuur op aarde nog gaat stijgen. Nu is de aarde één graad opgewarmd. Bij vier tot acht graden opwarming is er een risico dat de mens zal uitsterven. Als we het beleid dat we nu hebben niet veranderen, is de aarde in 2100 drie graden opgewarmd. Drie graden zou betekenen dat delen van de aarde onbewoonbaar worden en dat er om de haverklap natuurrampen plaatsvinden. Dat lijkt me verschrikkelijk. 

Wij zijn degenen die de bomen kappen, wij zijn degenen die ons leefgebied verkleinen 

Ik zie een wereld waar mensen steeds dichter op elkaar worden gedreven, als apen die weg moeten uit het regenwoud, omdat er bomen gekapt worden. Wij zijn degenen die de bomen kappen, wij zijn degenen die ons leefgebied verkleinen. 

En alle mensen zitten dan op hun kleine kluitje grond, ze proberen krampachtig aan hun leven vast te houden maar het lukt niet. 

Alles draait nog steeds om spullen en geld. Kunst bestaat niet meer, of althans niet in de vorm waarin we het nu kennen. Films zijn om te ontspannen, in het theater is alleen nog Shakespeare te zien. Boeken lees je om er later geld mee te verdienen. De mensen moeten overleven, hebben niks om voor te leven. Ze zitten vast in een systeem, waar je maar beter aan mee kunt doen.

Waar ben ik?

Ik heb me teruggetrokken uit de wereld, ik woon alleen. Of misschien met lotgenoten buiten de steden. Ik probeer om me in een bubbel te begeven, het geheel niet meer te hoeven zien, niet na te denken. 

Zeker, ik heb me ingezet en verzet. Geprobeerd en geprotesteerd. Mislukt. De tijd dat ik dacht dat ik iets kon veranderen, ligt achter me. 

Gewoon om te voelen dat ik niet alleen ben. Het gevoel dat je toch bij elkaar hoort

Lieve Jona,

Vandaag zat ik op mijn fiets en het waaide heel hard, net als bijna altijd in Nederland. Ik ben er inmiddels een beetje aan gewend. Ik keek om me heen om te zien wat andere mensen deden. Hoe zij met deze situatie omgingen. Gewoon om te voelen dat ik niet alleen ben. Het gevoel dat je toch bij elkaar hoort.

Het is wel vreemd dat mensen dat doen. Maar uiteindelijk doen we dat bij bijna alles in ons leven.

 In het Duits zeg je: “Wir müssen alle gemeinsam an einem Strang ziehen” en het betekent meer of minder dat we met zijn allen moeten samenwerken om iets te bereiken. Ik vind het een mooie gedachte. Dat we gewoon samen wel iets kunnen veranderen dus. 

Alleen maar negatief denken gaat ons niet helpen. Laten we liever om ons heen kijken en ons laten inspireren door elkaar. Uiteindelijk hebben we wel allemaal één doel en dat is onze wereld te redden, voor een goede toekomst. Een toekomst waar we trots op kunnen zijn. Als we iets kunnen doen is het er samen voor zorgen dat iedereen van de aarde kan genieten, want het is echt mooi hier.

Toen ik van mijn fiets stapte scheen de zon en de gracht zag er zo mooi uit. Ik vind de aarde te mooi om niet te redden.

Lieve Roza

Het is 2027, eindelijk! Gek om te beseffen dat ik pas een half jaar geleden ben afgestudeerd in Maastricht. Het voelt fijn om nu echt zelfstandig te zijn. Ik ben nu helemaal vrij. 

Nou ja, echt vrij ben ik natuurlijk ook niet echt. Ik heb het hartstikke druk: acteurs vinden, repetities plannen, subsidie aanvragen, tekst schrijven, muziek maken… Het stuk waar ik nu mee bezig ben gaat over verandering en hoe je jezelf open kan stellen. Eigenlijk over controle, en hoe je die los kan laten.

Misschien dat vrijheid eigenlijk betekent dat je kan kiezen waar je jezelf aan wilt verbinden, wat jij belangrijk vindt

Misschien dat vrijheid eigenlijk betekent dat je kan kiezen waar je jezelf aan wilt verbinden, wat jij belangrijk vindt. In plaats van het clichématige luieren en niks doen, al is dat ook heel belangrijk vind ik hoor. 

Ik overweeg om na dit project toch een pauze te nemen van theater, me weer even in het ‘echte leven’ te begeven, ervaringen op te doen, nieuwe dingen te leren en zo. Van de zomer ga ik met drie vrienden een fietstocht maken door Scandinavië, we hebben er erg veel zin in. 

Het is zo fijn dat er eindelijk milieubewuste partijen aan het roer zijn gekomen. De subsidie voor vlees wordt afgebouwd, een elektrische auto is eindelijk goedkoper dan een benzineauto, en vliegen wordt duurder. Dat kan natuurlijk allemaal veel sneller en er moet veel meer, maar ik heb goede hoop voor de toekomst. De mensen veranderen, ze zijn opener dan vijf jaar geleden. Ze luisteren eindelijk.

Hoe gaat het met jou? 

Liefs Jona

PS Heb jij trouwens al in de nieuwe nachttrein van Amsterdam naar Barcelona gezeten? Ik wil nog graag een keer naar Spanje