De luxe hebben om te twijfelen..

Lieve Mooniq,

Ik hoop dat dit bericht je goed bereikt.  Ik kwam terug in Nederland de dag nadat de zon begon te schijnen, dus hoewel ik tien dagen in quarantaine was, heb ik wat wandelingen op het ijs gemaakt, wat erg opwindend was. Ik heb geen echte winter meer meegemaakt sinds 2011, toen ik twee maanden in Polen was, op het dieptepunt van wat voor mij voelde als de koudste winter ooit, als het einde van de wereld. Vliegen over een besneeuwd Nederlands landschap was verbluffend - het veranderde de wereld in een printplaat. Heel mooi.

Inderdaad, Kira de hond is nog steeds in Kampala. Ze wordt vreselijk gemist, maar ze is druk met het bewaken van het huis en ze heeft vrienden die op bezoek komen, dus ik denk dat ze best gelukkig is.

Dank je voor je aardige woorden over mijn oma. Het was heel vreemd om mijn moeder te schrijven om te vragen naar een beeld dat aan mij beloofd was. De laatste keer dat ik oma zag, zei ze dat ik het mee moest nemen, en ik zei dat ik het de volgende keer dat ik haar zag, zou ophalen. Het leven is inderdaad kort. Het beeldje is van een klein roze kwartsvarkentje, zo rond als een ton, waarschijnlijk uit Egypte, denk ik. Ik speelde er altijd mee toen ik klein was, en ik hoop dat ik ooit een kind zal hebben dat hetzelfde zal doen.

Ongelooflijk om te zien hoeveel schade de ziekte heeft aangericht.

Wat een opuchting dat het beter gaat met je vader. Covid schijnt echt een onvoorspelbare ziekte te zijn. Twee goede vrienden hadden het, de ene een dikke roker en de andere een magere atleet, beiden even oud. Bijna een jaar later is de dikke roker weer min of meer de oude, terwijl de atleet kortademig is en moeite heeft om met zijn kinderen te spelen. Ongelooflijk om te zien hoeveel schade de ziekte heeft aangericht. Hoe voelt je vader zich nu? En hoe gaat het met PSV?

Je vriend  heeft gelijk over Bobi Wine: hij is een briljant communicator, en (en dat wordt vaak gemist in de berichtgeving in de pers) een intens morele man met grote moed. Sommige van mijn collega's wonen in zijn voormalige kiesdistrict en zijn zeer te spreken over zijn reactievermogen en zijn bereidheid om namens hen te vechten als het ging om machtige belangen die probeerden land en andere zaken te stelen. Ik betwijfel of we hem ooit president zullen zien worden, maar hij zou een goede keuze zijn. Het was interessant om een verkiezing mee te maken waarbij het steeds minder duidelijk is of de zittende president nog in leven zal zijn bij de volgende ronde, en hoe dat de berekeningen verandert. Net als jij vermijd ik het lezen van het laatste nieuws, maar ik lees wel veel commentaar, misschien uit gewoonte. Het is tegenwoordig een gouden tijd voor onderzoeksjournalistiek, en sommige van de schrijvers zijn echt geweldig.

Ik zal de Covid-vaccinatie nemen zodra die wordt aangeboden. Covid zal mij waarschijnlijk niet doden, maar dit gaat niet over mij.

Ik vind het jammer dat ik wantrouwen in je brief over vaccins lees. Ik heb in Noord-Oeganda gewoond aan het eind van de LRA-oorlog, en ik heb begrafenissen gefotografeerd, kleine graven bezocht. De moeder van mijn beste vriendin loopt met een stok, een gevolg van kinderpolio die haar leven tot een hel maakte, en ze had geluk dat ze het overleefde. Sindsdien is het beter gegaan - de klinieken hebben regelmatiger voorraden vaccins en andere medicijnen. Er is geen gelukkigere dag in een Afrikaanse kliniek dan de inentingsdag (meestal een woensdag). Het zit er vol met dikke baby's met glinsterende oogjes, kirrend en gillend, stalen verpleegsters en nerveuze moeders die angstvallig controleren of de zorgvuldig bijgehouden gezondheidsboekjes van hun kinderen wel up-to-date zijn. Zelfs als ik er aan denk krijg ik heimwee! Toen je ouders kinderen waren, vóór de dagen van de kudde-immuniteit, was het hier waarschijnlijk ook zo. De luxe hebben om te twijfelen, het voorrecht hebben om te kiezen, niet direct geraakt te zijn door de kwestie, is iets dat mensen onderschatten. Ik zal de Covid-vaccinatie nemen zodra die wordt aangeboden. Covid zal mij waarschijnlijk niet doden, maar dit gaat niet over mij.

Je vraag naar wat ik mis, is interessant. Het antwoord verandert zoals het weer. Ik mis mijn ouders, die ik sinds 2017 niet meer heb gezien. Ik ben vorig jaar weggebleven terwijl we wachtten op vaccinaties - ze zijn allebei in de zeventig en hebben regelmatig contact met veel mensen die veel ouder zijn, en ik vond het het beste om een grote afstand te bewaren. Nu zijn ze beschermd, en ik hoop ze over een paar weken met Pasen op te zoeken.

Ik mis het ook om op een zonnige middag met een pint in de wind van een heerlijk ruikende sigaret buiten bij een pub te zitten, naar het verkeer te kijken en onzin uit te kramen over onderwerpen die er niet toe doen. Eigenlijk is dat misschien wat ik mis. Dit virus heeft ons allemaal in druïden veranderd, heeft ons allemaal meningen gegeven. Plotseling voelen we de behoefte om 'een mening te hebben'. Vroeger volgden we advies op, of niet, en hoopten er het beste van. Nu wordt er van ons verwacht dat we in onze vrije tijd  experts zijn. Het is krankzinnig.

Wat zal de eerste plaats zijn waar je naar toe gaat?

Ik mis ook vrienden. Ik ben hierheen verhuisd en heb al mijn vrienden in Uganda achtergelaten, en de afsluiting betekent dat het onmogelijk is om buiten mijn universiteitsklas met anderen om te gaan. Ik vind ze allemaal aardig, maar afwisseling is de spijs van het leven. En ik mis het om om drie uur 's nachts op de fiets naar huis te hobbelen, verlicht door wijn en gejuich en met een hoofd vol nieuwe verhalen. Dat zal het eerste zijn wat ik ga doen zodra we mogen! En jij? Wat zal de eerste plaats zijn waar je naar toe gaat? Hoe we ook tegenover al deze vragen staan, het is zeker dat niemand van ons het jammer zal vinden deze periode te zien eindigen. Ik mis mijn werk! Ik mis galerijen!

Welke delen van de communicatie vind je ondoorzichtig of oneerlijk over de pandemie? Ik voel me erg unplugged in Nederland omdat ik helemaal geen lokale krant lees of naar een lokaal radiostation luister. Wat doen ze volgens jou slecht? En wat doen ze goed?

Ik heb een foto bijgevoegd van een project waar ik mee bezig ben, over indvidualisme en de relatie van 'ik' tot 'wij'.

Je hebt het compassiemeisje heel goed geobserveerd. Ik wou dat ik die vaardigheid had. Je hebt de vorm duidelijk gezien, en de sporen waar je vingers hebben gedrukt zijn duidelijk en definitief. Ik heb een foto bijgevoegd van een project waar ik mee bezig ben, over indvidualisme en de relatie van 'ik' tot 'wij'. Ik heb de kust gefotografeerd, die enorme kasteelmuren die Nederland afschermen van de wereld. Dit is een beeld uit dat project. Het zal binnenkort af zijn (de deadline is over ongeveer een maand) dus hopelijk kan ik daarna iets completers laten zien.

Over het thema mededogen, hier is een gedicht dat er wel bij lijkt te passen. Het gaat over een man die ik ontmoette bij een overtocht per veerboot ten oosten van een stad genaamd Mbuji Mayi, op de weg naar Mwene Ditu, in het hart van het diamantmijngebied van Congo.

'Ça marche avec le courant',
zegt Solo met
adem van drank,
mist het grootste deel van een teen,
'deux pulleys, et le courant,
ik ben zoals jij', zegt hij.
Dan trekt hij zijn overhemdskraag naar beneden
om een ster te onthullen
geëtst met de hand over zijn hart
door een tatoeëerder
ergens 
voordat hij de veerboot vond.
'Ik ben zoals jij
een Amerikaan. Laten we naar Amerika gaan.'
De veerboot glijdt
over de rivier
nog steeds vastgebonden aan zijn staalkabel.

Ik heb hier een foto van Solo's veerboot bijgevoegd. Solo staat links, in een blauwe Amerikaanse voetbaltrui, luid en niet erg effectief het laden van de veerboot te dirigeren.

Als tegenprestatie is hier mijn vraag aan jou: Wat is het oudste verhaal dat je kent over je voorouders?

Hartelijke groeten,

Will