Een echte Amsterdammer

Hi Livia!

Wat ontzettend leuk om van je te horen. Ik snap dat je je naam liever nog even voor je houdt. Hoewel sommige mensen zullen zeggen dat een naam 'slechts' een naam is, is het voor mij zoveel meer dan dat – zoiets persoonlijks. Ik ben zelf de eerste negen jaar van mijn leven door het leven gegaan als Lotte, maar gek genoeg heb ik me nooit helemaal kunnen identificeren met deze naam (ook omdat ik destijds sliste en het meer als 'Lotse' uit mijn mond kwam).

Lot is wie ik ben en door mij op eigen houtje anders te noemen, voelt het bijna alsof je ontkent wie ik ben

Op mijn 9e heb ik besloten dat het voortaan Lot zou zijn. Toen zijn mijn vrienden en familie (vader, moeder en twee zusjes) mij ook allemaal zo gaan noemen. Hoewel ik mij altijd voorstel als Lot, en dit ook via bijvoorbeeld (werk)email en werkchat mijn officiële naam is, komt het supervaak voor dat mensen mij hardnekkig Lotte blijven noemen, of mijn e-mails beantwoorden met: 'Beste Lotte'. Zij begrijpen zelf vaak het probleem niet zo. ('Oh haha, ja maar het is toch bijna hetzelfde?' of: 'Oh nou het komt omdat ik iemand anders ken die Lotte heet'), maar voor mij maakt het zoveel verschil. Lot is wie ik ben en door mij op eigen houtje anders te noemen, voelt het bijna alsof je ontkent wie ik ben. Dit klinkt misschien een beetje dramatisch, maar wat ik vooral bedoel te zeggen is dat namen voor mij zo dicht samenhangen met identiteit en dat het daarom ook zo belangrijk is om iemand te noemen zoals die genoemd wil worden.

Een naam bedenken voor onze dochter was hierdoor inderdaad ook best een klus. Des te meer omdat mijn partner Engels is en wij een naam wilden die in beide talen hetzelfde wordt uitgesproken. We hadden uiteindelijk een shortlist van drie namen, totdat ik tegen het einde een heel sterk gevoel kreeg dat de baby in mijn buik toch écht een Davey was (één van de drie namen). Het komt van 'Devi', het woord voor 'godin' binnen het hindoeïsme. Fun fact: een paar weken na mijn bevalling kwam ik een oud-studiegenoot van religiestudies tegen die ook net was bevallen. Haar dochter heet Thove, wat 'Godin' betekent in de Noorse mythologie. Kennelijk een tic die hoort bij ons vakgebied!

Tot 3.00 uur in de kroeg hangen en dan om 9.00 uur weer in de collegebanken – en dat meerdere keren per week – geen idee hoe ik het volhield!

Heel leuk om te lezen dat je middenin je studententijd zit. Zo fijn dat alles nu ook weer kan! Hoe is dat voor jou geweest tijdens corona? Mijn studententijd was redelijk vergelijkbaar. Ik studeerde geschiedenis (later gecombineerd met religiestudies), werkte in de horeca en was heel actief bij de studievereniging Kleio (voor geschiedenis en kunstgeschiedenis van de UvA). Mooie jaren met heel veel borrels en reizen en weinig slaap. Tot 3.00 uur in de kroeg hangen en dan om 9.00 uur weer in de collegebanken – en dat meerdere keren per week – geen idee hoe ik het volhield! Het maakte het denk ik makkelijker dat ik alles wat ik deed ook echt heel leuk vond. Is er een specifieke reden voor jou dat je geen kunstgeschiedenis bent gaan studeren, ondanks dat je dit eigenlijk het liefst zou willen?

Wat betreft water of land – ik denk dat ik meer een land-mens ben. Ik vind het heerlijk om óp het water te zitten of om op een gure dag naar het strand te gaan, maar ín het water ben ik niet graag. De onderwaterwereld beangstigt me nogal, en het water bezit een enorme kracht waar ik liever naar kijk dan mee speel. Ik vind het prachtig en intrigerend, maar ik blijf liever zelf met mijn voeten in de aarde.

Hoe rustig de natuur mij ook kan maken, uiteindelijk ben ik wel echt een stadsmens. Of eigenlijk zeg ik dat verkeerd, ik ben een echte Amsterdammer

Ik kom niet zo veel in de natuur als ik graag zou willen. Ik houd heel erg van kamperen en zou volgende zomer het liefst met een camperbusje door de Schotse bergen toeren. Maar in het dagelijks leven komt het er vaak niet echt van om de stad uit te gaan en de natuur in te trekken. Hoe rustig de natuur mij ook kan maken, uiteindelijk ben ik wel echt een stadsmens. Of eigenlijk zeg ik dat verkeerd, ik ben een echte Amsterdammer. Ik heb veel andere steden gezien en heb ook in Berlijn, Londen en Kopenhagen gewoond, en uiteindelijk kom ik telkens weer tot de conclusie dat ik me in Amsterdam gewoon echt op mijn plek voel. Ik denk doordat het heel stads, maar toch ook heel dorps/kleinschalig aanvoelt.

Ik vind het wel heel jammer dat de stad haar diversiteit en haar rauwe randje lijkt kwijt te raken. Ik ben opgegroeid in De Pijp, maar daar zou ik nu echt niet meer willen wonen. Bos en Lommer voelt nog een beetje zoals De Pijp vroeger was, dat trekt me denk ik ook zo aan onze buurt. Hoe bevalt het jou hier? Merk je grote verschillen met Zutphen? Dan doel ik met name op dingen als mentaliteit en (stads)cultuur. Ik ben zelf een paar keer in Zutphen geweest en het is natuurlijk duidelijk anders dan Amsterdam, maar ik heb geen idee hoe het is om er te wonen of op te groeien.

Ik heb zelf echter het idee dat ik niks tekort ben gekomen, zelfs niet op driehoog zonder buiten

Toen ik zwanger was, is het thema 'opgroeien in de stad' versus 'opgroeien op het platteland' veel voorbij gekomen. Mijn partner is opgegroeid in een klein dorpje in Kent, dus voor hem was het een vreemd idee om een kind te krijgen in de stad. Ik heb zelf echter het idee dat ik niks tekort ben gekomen, zelfs niet op driehoog zonder buiten. Sterker nog, ik heb het idee dat het me veel heeft gegeven. Met zoveel soorten mensen en alle mogelijkheden om je heen kun je je echt vrij ontwikkelen en ik denk dat het me ook erg open-minded heeft gemaakt. Wel zou ik het zelf fijn vinden als mijn kinderen wat makkelijker naar buiten kunnen, dus we zijn op dit moment aan het kijken of we iets verderop in Slotermeer willen gaan wonen, in een huis met een tuin.

De openmindedness waar ik het over heb, heb ik denk ik ook deels van huis uit meegekregen. Mijn moeder is katholiek opgevoed, maar heeft zich op haar 18e laten uitschrijven. Zij wilde ons echter ook de keuze meegeven, net zoals zij de keuze had gehad om niet gelovig te zijn. Dus ze heeft ons in onze jeugd vaak meegenomen naar de kerk – met Kerstmis en Pasen naar de kindermis, op vakantie vaak ergens kaarsjes aansteken, en ze heeft zelfs een paar jaar een kinderkerkkoor geleid waar wij ook in zaten. Ze is hierdoor ook goed bevriend geraakt met de pastoor van 'onze' kerk, de Vredeskerk hier in Amsterdam. Hij is recentelijk nogal in opspraak geraakt vanwege zijn openbaringen als homoseksueel die zich niet aan het celibaat hield. Misschien heb je hier iets van meegekregen. Het is jammer dat het zo is gelopen – hij was voor mij echt een inspirerend persoon die de gemeenschap aan elkaar verbond en met beide benen in de realiteit stond.

Aan de ene kant heb ik de kerk altijd ervaren als een plek van verbinding, inspiratie en zelfontplooiing, maar tegelijkertijd kan het geloof ook zo ontzettend verdelen

Het legt voor mij ook mijn eigen dubbele houding ten opzichte van het geloof bloot: aan de ene kant heb ik de kerk altijd ervaren als een plek van verbinding, inspiratie en zelfontplooiing, maar tegelijkertijd kan het geloof ook zo ontzettend verdelen. Het is precies deze wisselwerking of tweedeling die mij altijd erg intrigeert. Met mijn vader las ik vroeger overigens altijd mythologische verhalen en vanaf mijn 8ste was ik helemaal blind van de musicalfilm Jesus Christ Superstar. Er zit dus ook iets in dat verhalende wat mij heel erg boeit. Rudolph Steiner ken ik trouwens alleen vanuit het onderwijs. Wat houdt de kerk precies in?

Inmiddels doet mijn hand een beetje pijn (ik ben linkshandig en schrijven kost daardoor wat meer kracht, al doe ik het wel heel graag!) Dus ik ga er langzaam een einde aan breien. Er valt nog genoeg te zeggen, maar gelukkig hoeven we ons ook niet te beperken tot één brief.

Ik sluit af met een volgtip in de categorie koken: BOSH! Ik eet zelf veganistisch en de mannen van BOSH! Hebben superfijne gerechten. Je kunt ze online vinden, maar ze hebben ook kookboeken. Een favoriet hier in huis is het boek Speedy Bosh, met gerechten van onder de dertig minuten (al doe ik er vaak iets langer over).

Hier houd ik het bij voor nu. Ik verheug me op je volgende brief!

Liefs,

Lot

Je mag me alles vertellen

Lieve Nora,

Wat leuk dat wij elkaar brieven mogen schrijven, en dat ik mag beginnen. Ik zag een flyer liggen over dit project en het leek me meteen leuk om iemand buiten mijn normale kring te leren kennen.

Ik zal je in deze brief wat over mezelf vertellen. Maar ik ben nog meer benieuwd naar wie jij bent. Hopelijk vind je het leuk om ook wat over jezelf te vertellen.

Afgelopen week ben ik 30 jaar oud geworden! Dat voelt wel als een belangrijke leeftijd. Alsof je alles helemaal voor elkaar moet hebben. Of alsof je precies moet weten wie je bent en wat je carrière gaat zijn. Althans, zo is dat bij mijn vrienden. Nou, bij mij voelt dat niet zo hoor.

De wereld werd niet beter van mijn werk, en dat wil ik wel

Ik had een goede baan, maar die heb ik net opgezegd. De wereld werd niet beter van mijn werk, en dat wil ik wel. De natuur, de dieren en de mensen verdienen allemaal ruimte en aandacht op deze planeet. Daar wil ik me voor inzetten.

Ik woon in Amsterdam sinds 2018, maar ik mis de natuur, hoe leuk ik de stad ook vind. In mijn huis woon ik samen met mijn vriend. Hij is de vrolijkste en liefste jongen die ik ken. Hij maakt mij heel gelukkig.

Voor onze brieven heb ik mezelf Eilys genoemd. Dat is mijn tweede naam. Het betekent zonnestraal. Dat vind ik wel bij mezelf passen. Ik ben zelf ook vrolijk en heb oneindig veel energie. Zo ga ik elke ochtend een rondje hardlopen met zonsopgang. Meestal ren ik naar de Sloterplas en terug. De stad is zo fijn rustig in de ochtend. Ook in de regen of kou ga ik rennen. Buiten zijn is altijd fijn. Hou jij van buiten? Of ben je liever binnen? Je bent niet Nederlands toch? Is het weer hier anders dan waar jij vandaan komt?

Ik teken elke dag iets wat ik gegeten heb in mijn dagboek

Ik ben benieuwd waar je vandaan komt. Zelf ben ik Nederlands en heb ik altijd hier gewoond. Dus dit is het enige wat ik ken. Op vakantie ga ik wel naar veel plekken, maar dat is anders dan ergens wonen. Hoe lang woon jij al in Nederland?

Als ik vrij ben ga ik het liefst tekenen. Ik teken van alles. Mensen tekenen vind ik heel moeilijk. Het leukste vind ik het om eten te tekenen. Ik teken elke dag iets wat ik gegeten heb in mijn dagboek.

Misschien vind ik eten leuk om te tekenen omdat ik van koken hou! Vooral veel groente. Het leukste aan koken vind ik dat je je vrienden en familie blij kan maken met een lekker bord eten. Die dankbaarheid is al het werk waard. Mijn lievelingsgerecht is auberginestoof met tomaat. Ik vind bijna alles lekker, vooral nieuwe dingen proberen. Wat vind jij lekker om te eten?

Ik kan nog veel meer vertellen maar ben benieuwd wie jij bent. Waar je vandaan komt, wat je doet, of waar jij blij van wordt. Je mag me alles vertellen. En ook alles vragen.

Veel liefs,
Eilys

Bos en Lommer of de Baarsjes?

Hoi Adriana,

(Andere pen: mijn kat is boven op jouw brief en de pen gaan liggen)

Ik volg je voorbeeld om met de hand te schrijven, want ik ben het met je eens, dat dat persoonlijker voelt. Mijn naam is dus Birka, ik ben 35 en officieel woon ik nét niet in Bos en Lommer, maar in de Baarsjes. Ik vind Bos en Lommer leuker dan de Baarsjes.

Net als jij was ik meteen enthousiast over het brievenproject. Een vriendin die een weekend op onze kat paste had de flyer mooi en duidelijk op de eettafel gelegd. Daardoor leek hij me echt toe te stralen.

Zoals je inmiddels begrepen hebt, heb ik dus een kat (Tyler Durden). Het was de bedoeling er meer te nemen, maar toen ontmoette ik mijn geliefde en gingen we na een tijdje samenwonen. Hij is erg allergisch en astmatisch. Dus één kat is eigenlijk al wat veel, maar die ging ik niet wegdoen! We zijn samen in dit huis gaan wonen, nu vijf jaar geleden denk ik, misschien zes. Daarvoor woonde ik vlak achter de Kinkerstraat bij de J.P. Heije. Dat werd in de jaren dat ik daar woonde echt een vreselijke straat, dus ik was blij te verhuizen. Eindelijk weer wat normale mensen op straat! Het is een heel fijn, groot appartement met een groot balkon. Een tuin zou ik heerlijk vinden maar deze ruimte en buitenplek is al luxe in Amsterdam, dus ik reken me er gelukkig mee.

Vroeger wilde ik altijd boerin worden

Inmiddels woon ik bijna dertien jaar in Amsterdam. Daarvoor woonde ik in Groningen, en dáárvoor in Drenthe. De eerste paar maanden van mijn leven woonde ik in het buitenland. Ik ben opgegroeid in Haren (van Project X, dat kennen de meeste mensen wel), een plek waar ik me niet zo thuisvoelde. Toch ben ik daarna in Groningen gaan studeren. Na mijn bachelor heb ik een paar maanden in Berlijn gewoond, toen ben ik naar Amsterdam gekomen en heb ik twee jaar gewerkt, om daarna met mijn master te beginnen. De eerste maanden woonde ik op zolders bij vrienden, toen nog even met twee huisgenoten, en daarna had ik mijn eigen plekje bij de Kinker.

Het klinkt alsof jij bent opgegroeid op een heel fijne en warme plek, met je familie om je heen. Vroeger wilde ik altijd boerin worden en eigenlijk droom ik stiekem nog steeds van een buitenplek en/of kleinschalig boerenbedrijf. Was waar jij opgroeide als gebouw een boerderij of hoorde er een boerenbedrijf bij? Zo ja, met wat dan? Was het groot? En is de plek er nog? Omdat er bij Osdorp zoveel gebouwd is, en wordt?

Wat houdt een opleiding dierenverzorging in? Moet ik dan denken aan het knippen van honden, of dierenassistent, of iets in een dierenasiel? Sowieso knap dat je een thuisopleiding doet (dat lijkt me lastig) en blijft zoeken naar dat wel bij je past. Ik herken je zoektocht daarin wel, al is het voor mij wel heel duidelijk dat ik ‘iets’ met taal wil (moet) doen en werk ik ook daarin, in de boekhandel en ook als freelancer. Maar ik vind het lastig wat ik precies wil doen, en hoe. Te veel in de winkel staan vind ik én saai, en is te sociaal voor mij, zoveel direct contact met mensen vind ik ingewikkeld en zwaar. Op een kantoor zitten werkt ook niet zo goed voor mij, daarom freelance ik erbij.

Ik help mensen wel héél graag een fijn en goed boek te vinden. Goed als in: een boek dat bij ze past

Dit jaar ben ik ook begonnen aan het vierde jaar van een opleiding. Dat is een schrijfopleiding voor creatief schrijven. Dat wil ik al héél lang, maar durf ik niet zo goed. Nu gaat dat steeds beter, al moet ik voor dit jaar een begeleider vinden om zelf aan een groot schrijfproject (het begin van een boek) te werken en stel ik dat een beetje uit.

Vind je het leuk als ik je wat boeksuggesties geef? Ik help mensen wel héél graag een fijn en goed boek te vinden. Goed als in; een boek dat bij ze past. Je schreef al waar je van houdt, zijn er twee boeken waar je heel enthousiast over bent?

Als je gaat wandelen, waar ga je dan graag heen? Ik wandel ook graag, de dagen dat ik afgelopen maand weg was, was ik veelal op pad met de tent op mijn rug. Eerder deze zomer ben ik ook (met mijn geliefde) naar Zweden geweest, Noord-Zweden, op de Poolcirkel en heb daar een stuk van de Kongevegen gelopen. Dat was zóó vreselijk mooi en wild. Alleen maar natuur.

Tot de volgende brief!

Groet, Birka

Ik houd van de langzame manier van contact maken

Hoi Isa,

Ik heb je brief met een glimlach gelezen. Je schrijft leuk en je vragen vind ik ook leuk 😊

Het heeft even geduurd eer ik je terug schreef, in m’n hoofd had ik de brief wel geschreven maar bij gebrek aan computer op de camping, bleef het daarbij. Ik ben sinds deze week weer in Amsterdam. De afgelopen weken heb ik doorgebracht op de camping in Castricum. We hebben daar een seizoensplek en kunnen er daarom bijna het hele jaar gebruik van maken. Ik heb erg genoten van de natuur, het strand is vlakbij en in de bossen om de hoek is het mooi wandelen. Ik houd van het campingleven, het is rustiger en vriendelijker. Zeker in vergelijking met de stad.

Lezen is echt wel iets dat mij veel rust geeft, maar waar ik ook rust voor moet voelen

Ik ken het boek wat je aan het lezen bent niet. Waar gaat het over? Zou je ‘m mij aanraden en waarom? Ik heb net Brave New World van Aldous Huxley uit. Je vast wel bekend. Verontrustend hoeveel parallellen er zijn met onze huidige maatschappij en conditioneringen. Zeker gezien hoe oud het boek alweer is. Lezen is echt wel iets dat mij veel rust geeft, maar waar ik ook rust voor moet voelen. De afgelopen weken heb ik drie boeken uitgelezen, meer dan ik in de afgelopen jaar gedaan heb.

Ik zal m'n best doen om op je vragen antwoorden te geven. Wellicht niet alle, dan komt dat later wel een keer. Ik ben geboren in Deventer, getogen in Almere en woon nu circa veertien jaar in Amsterdam. Ik denk dat ik met gemengde gevoelens naar het wonen in deze buurt kijk omdat ik zie dat er veel hardheid is in deze wijk. Ik zie kinderen rondlopen met een blik die ik nog niet vind passen bij de leeftijd en dat kan ik mezelf soms aantrekken. Tegelijkertijd kan dat ook zorgen voor hard gedrag, dat maakt dat ik deze wijk soms onvriendelijk vind. Ik voel dat in de sfeer.

Paradijsvogels horen bij Amsterdam en ik ben blij ze hier in de wijk nu ook af en toe te zien

Nou zal ik dat ook meer zien omdat ik naast een speeltuin woon waar goed gebruik van gemaakt wordt door buurtkinderen en jongeren. Ik merk dat dit op sommige plekken wel meer speelt dan op andere. Zo vind ik bijvoorbeeld de Bos en Lommerweg erg leuk geworden de afgelopen jaren en ook vind ik het straatbeeld steeds diverser worden, waar ik blij mee ben. Paradijsvogels horen tenslotte bij Amsterdam en ik ben blij ze hier in de wijk nu ook af en toe te zien. Maar als ik dan zie dat de regenboogvlag voor het stadsdeelkantoor dezelfde dag beklad wordt vind ik dat ook zorgwekkend. Hoe is het voor jou om in deze wijk te wonen als vrouw die op vrouwen valt? Kan je je partner een zoen geven op straat zonder daar over na te denken? Of is het ondertussen een illusie dat dat kan op straat in Amsterdam en ben je je daar altijd bewust van?

De uitnodiging die in vragen zit maakt dat ik mezelf meer uitnodig in het gesprek

Welke binding heb jij met de wijk en kan je ook hier de verschillende perspectieven vinden waarover je schrijft? Ik vind dat je dat mooi beschrijft, wat kunst voor jou is. Ik denk dat dat ook een van mijn redenen is om mee te doen aan dit project, en tegelijkertijd doe ik ook mee omdat ik houd van de langzame manier van contact maken (ik houd sowieso van langzaam leven). Ik heb er plezier in om vragen te stellen en m’n nieuwsgierigheden de vrije loop te laten, en tegelijkertijd vind ik ook heel leuk om vragen gesteld te krijgen. De uitnodiging die in vragen zit maakt dat ik mezelf ook meer uitnodig in het gesprek.

Ik geef je gelijk over de bubbel, ik merk dat de mijne bestaat uit vrienden, familie en buren wiens leven er vaak hetzelfde uit ziet als dat van mij. Het is leuk om contact te maken via deze weg met iemand die in een andere bubbel zit 😉

Nou dat is het weer voor vandaag,

Ik zie uit naar je brief!

Groetjes van Charron

PS: Ben je aangenomen? Hoe ging je gesprek? Inderdaad een zoektocht, werk vinden dat bij je past en op welke manier. Zeker nu de kijk op werk aan het verschuiven is, maar door het thuiswerken privé en werk ook meer door elkaar heen lopen. Interessante tijd wel.

PS 2: Ik ben super slecht in spreekwoorden en maak regelmatig eigen versies ook. 'Zure koeien op de weg zien' is er een van ;). Begrijpt ook iedereen.

PS 3: Gefeliciteerd nog met je 26e verjaardag!

Ik schrijf wat van binnenuit in mij leeft

Goedemorgen Nies!

Vanmorgen om vijf uur opgestaan om voor manlief een kopje koffie met een croissantje te maken. Hij is vandaag tweeënzestig jaar geworden. Een paar weken geleden zei ik tegen hem: "Waarom bel je niet een paar maatjes en ga je gezellig met een klein clubje je verjaardag vieren? Ik zorg voor eten en ga naar Egmond dan heb jij het rijk in Amsterdam."

Hij lachte van oor tot oor. Die dag is hij meteen zijn vrienden gaan bellen, hij noemt ze 'de jongens', het zijn allemaal mannen van zijn leeftijd. De zes mannen waren blij als kleine kinderen die al een tijdje waren opgesloten. Eindelijk gelegenheid om met elkaar onzin te praten, een biertje te drinken, te lachen om de flauwste grappen. Sinds gisteren liggen de bierflesjes op twee etages opgestapeld in de koelkast. Voor die ene bacodrinker staat een groot formaat fles Bacardi klaar. En voor de vorm – op mijn aanraden – heeft de jarige nog een paar petflessen Spa rood gehaald. En nu fingers crossed dat ze zich coronaproof staande houden. In elk geval heb ik gezorgd voor een goede bodem: bami met geroosterde kip en Surinaamse pindasaus. Zijn lievelingseten. So far de emancipatie in ons huishouden.

Ik hou zeer van de ochtend. Van het licht dat zo zacht is alsof je door melkglas kijkt.

Onze dagen beginnen vanwege de markt altijd vroeg, rond vijf uur, half zes. Ik hou zeer van de ochtend. Van het licht dat zo zacht is alsof je door melkglas kijkt. Zoals vanmorgen met de lucht nog fris, met strofen warmte van de opkomende zon. Koerende Amsterdamse duiven. Na een paar weken Egmond valt het extra op hoe weinig vogels je hoort in de stad. Mijn werkplek is aan de kant van de binnentuin en ik kijk uit op molen De Gooyer. Wist je dat die molen al meer dan twee eeuwen oud is? Ze draait nog regelmatig als een bezetene, vermoedelijk om in conditie te blijven, graan komt er allang niet meer aan te pas.

De ochtenden in Egmond aan Zee zijn nog veel mooier, of liever gezegd, indringender. Helend. Een kakofonie van geluiden, met je neus ín de natuur, symfonieën van vogels met kikkers en het ruisen van de immer rollende golven op de achtergrond. Je zult dat vast herkennen van Wijk aan Zee. Dagelijks wandel ik twee tot drie uur over het strand en in de duinen. Afgelopen zondag was ik in het wonderschone duingebied bij Bergen waar ons drinkwater gezuiverd wordt. Hoewel ik al zeventien jaar in Egmond woon had ik dat gebied nooit eerder bewandeld. Ik was verrast door een kolonie van honderden aalscholvers, die hun nesten op verschillende niveaus in de bomen hadden, de nesten waren vol met jongen die om voedsel krijsten. Ze trakteerden mij met hun ouders op een geweldig kabaal, het was zo vol léven! De natuur is mijn medicijn en inspiratie. Zij houden mij bij de les, laten me de schoonheid van het leven zien en dat het de moeite loont om door te leven.

Met hun rugzakken vol leed kwamen ze aan in de havens van Amsterdam en Rotterdam en ontmoeten de vrouwen, onze moeders….

Mijn tweede boek gaat in de kern over doorleven. Ik probeer meer verbanden te leggen met mijn familiegeschiedenis, welke weerslag het leven van mijn vader heeft op mijn, op ons leven. Zijn generatie mannen, hij is van 1938, werd niet zachtzinnig opgevoed. In gesprekken met andere dubbelbloeden komt dat aspect vaak naar boven, hoe hun vaders door hun opa’s werden afgeranseld. Met hun rugzakken vol leed kwamen ze aan in de havens van Amsterdam en Rotterdam en ontmoeten de vrouwen, onze moeders….

Mijn vader is opgegroeid in Moengo en later Paramaribo en heeft hooguit een paar jaar Mulo genoten. Maar dat weet ik niet eens zeker. Hij was een selfmade man in alles wat hij deed. Een groot talent voor muziek, hij had op jonge leeftijd een achtkoppige band die toerde door Nederland en Duitsland. De muzikanten rekruteerde hij uit Suriname en hij betaalde hun overtocht. In Suriname heb ik een van zijn vroegere bandleden leren kennen. Hij vertelde me over die rekrutering en ook dat mijn vader wel de overtocht betaalde maar dat er daarna zelden uitbetaald werd. Wel zorgde hij voor eten, hij kon erg goed koken. Hij was een horecaondernemer zonder het benodigde zakelijk instinct. Hij heeft veel geld verdiend en is alles ook weer kwijt geraakt.

Mijn vader voer weg op een schip toen ik het levenslicht zag, na een half jaar kwam hij terug. Mijn moeder kan nog met een vertederende blik vertellen hoe hij mij voor het eerst aan het lachen maakte. Er is een foto van, de enige die ik ken waar ik als baby met mijn vader op sta. Of dat een moeilijke tijd was? Mijn moeder bevond zich in een ongeleide rollercoaster met haar man die dan weliswaar heel charmant was maar losse handen had en deed wat híj wilde. Ik vermoed dat het haar vooral rust gaf.

Mijn moeder gooide in de puberteit haar kont tegen de kribbe, wilde niet meer school omdat ze in staat wilde zijn om van haar eigen geld een patatje te kopen. Ongeveer de grootste luxe die je je eind jaren vijftig kon voorstellen. Ze ontmoette mijn vader werd verliefd als een bakvis en stortte zich met hem in het leven, kreeg drie kinderen, maakte zich los van mijn vader, zei de kokerrok, eyeliner en naaldhakken vaarwel, hing haar BH in de wilgen en ging los.

Nu pas kan ik zien hoe ongelofelijk knap dat van haar was, om in haar situatie die ontwikkelstappen te maken.

Ik vertelde je al in mijn vorige brief wat haar grootste goed was: je eigen broek op kunnen houden, zelfstandig zijn. Ik zei ook dat persoonlijke ontwikkeling niet zozeer haar speerpunt was, maar dat is bij nader inzien onzin. Ruim in haar dertig is ze gaan studeren aan de sociale academie, heeft zich opgewerkt van bejaardenhulp naar leidinggevende in een thuishulporganisatie. Nu pas kan ik zien hoe ongelofelijk knap dat van haar was, om in haar situatie die ontwikkelstappen te maken. Het heeft mij onbewust beïnvloed. Terugkijkend was ik in mijn jonge jaren heel bevlogen over van alles en nog wat, maar of de stappen die ik zette nou zo bewust waren…
De stem van mijn moeder heeft er toe geleid dat ik sociaal en gedreven ben, altijd heb gewerkt, en net als jij dit jaar vijfentwintig jaar zelfstandig ondernemer ben. Leuke toevalligheid, alhoewel mijn centen opgedroogd zijn sinds ik schrijf. De lezingen en voostellingen zitten er ook even niet in. Dat is wel een dingetje voor me dat het geld nu door mijn man wordt binnengebracht. Na al die jaren zelfstandig mijn eigen brood. Hij vindt “we doen het samen”, maar het zit me niet lekker.

Ik wilde boswachter worden of dierenarts. En ben het beide niet geworden. De Middelbare Tuinbouwschool maakte ik af met als doel om een eigen bloemenzaak te beginnen en ik ging werken in de horeca. Ik hield absoluut niet van een kantoorbaan en kwam toch op kantoor als receptioniste/telefoniste bij een bloemenexporteur terecht. Pas toen ik in de uitzendwereld een kans kreeg (de grote bureaus namen alleen meisjes aan met vwo of universiteit) ontdekte ik mijn commerciële talent. Dat was kicken en vlammen! Eigenlijk deed ik in die periode waar jij ook een ster in bent, het contact maken met mensen. Ik zou er een apart boek over kunnen schrijven.

....... mijn god, wat laat ik me afleiden

Jij komt op mij heel gefocust over, je bent geworden wat je wilde, docent en schrijver, je gaat recht op je doel af, scheppend, als het ene nog niet af is ben je al met het volgende bezig. Knap hoor, voor mij is realiseren op zich goed te doen maar mijn god, wat laat ik me afleiden. Rumi heeft daar nog een mooi gedicht over, ik zal dat voor je opzoeken.

Ik vroeg me nog af, je beschrijft het (werk) leven van je ouders maar zijn ze altijd samen gebleven?

Je kinderen, hoe oud zijn ze precies?

Destijds heb ik met mijn ex goede afspraken kunnen maken, mijn zoon was elke week bij hem van vrijdag op zaterdag en de andere week van vrijdag tot maandag. Zelfs toen mijn huidige man in mijn leven kwam bleef dit goed gaan, de verhoudingen waren zoals in ons huwelijk. Liefde en strijd. Maar toen mijn zoon in de pubertijd kwam en hij ‘linksaf’ dreigde te slaan, trok hij zich terug en was híj het slachtoffer. Dat heeft me veel verdriet gedaan. Kortom, je kunt afspraken maken maar ieder voor zich bepaalt zijn of haar betrokkenheid. Benieuwd wat je kinderen willen, hoe zij het zien? Mijn talent is ráken

Nies, er is zoveel te vertellen, het kan niet allemaal in één brief. Ik merk dat ik heel mooi voor je wil schrijven, je vragen wil beantwoorden en ook naar een punt zoek waar we op voort kunnen borduren. Aan de andere kant, dit is ook elkaar leren kennen. Ik schrijf wat van binnenuit in mij leeft. Meer dan wat van buitenaf op mij af komt. Vijftien jaar geleden heb ik een driejarige opleiding gevolgd bij de Pulsar Academie. Dát heeft mijn leven drastisch veranderd. Daar heb ik mezelf en mijn talent leren kennen, ik heb er zelfs een woord aan gegeven. Mijn talent is ráken.

Een diverse bril is behalve een mogelijkheid een noodzakelijkheid. Het is heel pijnlijk dat daar bij de NOS een bokaal voor nodig was.

Ja, ik vind dat we niet alleen de ervaringen van migranten moeten benutten, maar ook hun talenten. Iedereen heeft een uniek talent. Een diverse bril is behalve een mogelijkheid een noodzakelijkheid. Het is heel pijnlijk dat daar bij de NOS een bokaal voor nodig was.

Anyway, zijn we zo op de goede weg? Ik hoop vooral dat je van het lezen van deze brief en van het schrijven aan mij kan genieten. Even je zinnen kan verzetten, want, zoals je schreef, je bent in de rouw en goed voor jezelf zorgen is het allerbelangrijkste.

Een warme brasa, Etchica

P.S Inmiddels is het 20 mei tegen de middag. Hopelijk geniet je van de zon.

Een korte brief

Lieve Ineke,

Wat goed dat je me een mailtje stuurt ter herinnering. Het was een drukke tijd, zo met kindjes thuis die niet naar school konden en werk dat zich opstapelde. Excuses dat mijn brief zo lang op zich liet wachten.

Wat schrijf je ontzettend veel leuke dingen, wetenswaardigheden en geschiedenissen. Teveel om allemaal op in de haken, maar erg mooi. Vooral op vliegreis met je kleinzoon lijkt me een avontuur. Het Wilhelmina Gasthuis waar je bevallen bent ken ik zeker, nog steeds een prachtig terrein. Er zit toevallig een echocentrum, dus ik heb er mijn kinderen voor het eerst gezien op een schermpje.

Vorige week mocht ik spelen in een opera. Nee, niet zingen. Dat liet ik over aan operazangers, vier mannen en de sopraan Eva-Maria Westbroek. We deden een stuk van Brecht en Weill, Die Sieben Todsünden. De rol van Anna 1 werd gezongen door Eva-Maria, en ik speelde de rol van Anna 2, het zijn zussen in het verhaal.

Dat er toch zoveel mensen ervoor gekozen hebben om ongelijkheid niet aan te pakken, en om ‘de ander’ verder weg te duwen, dat vind ik erg pijnlijk

Het was heerlijk om weer op de planken te staan, van de Stopera nog wel. Er was een heel orkest, het Rotterdams Philharmonisch orkest. Maar geen publiek. Het werd gefilmd en via de computer uitgezonden. Ik zal het laten weten als dit wellicht een keer op televisie komt. We kregen hele mooie reacties.

De dag na de verkiezingen traden we op en ik merkte dat ik wel een kater had van de uitslag. Dat er toch zoveel mensen ervoor gekozen hebben om ongelijkheid niet aan te pakken, en om ‘de ander’ verder weg te duwen, dat vind ik erg pijnlijk.

Verder kan ik niet wachten tot de lente hier in de tuin losbarst. Ik heb sinds kort een tuinkas in de tuin. En daarvoor had ik alvast wat tomatenplanten voorgezaaid, binnen in een bakje. Maar dat bleken er veel te veel! Ik heb nu een tafel vol met wel 40 kleine tomatenplantjes, die ik braaf elke dag omdraai zodat ze niet scheef naar het zonlicht gaan groeien. Enfin, misschien laat ik mijn dochter de plantjes met Koningsdag verkopen, dat lijkt me wel een schattig idee.

Wat leuk dat je het boek De Mannen van Maria wil gaan lezen. Ik heb de monoloog doorgelezen met de schrijver van het boek en zij was ontroerd. Het blijft zo’n mooi verhaal.

Normaal gesproken ging ik om de week naar Artis, en de gedachte dat die arme dieren nu niemand meer zien vind ik best zielig

Door corona is er een stuk minder te beleven in de stad, zoals overal uiteraard. Normaal gesproken ging ik om de week naar Artis, en de gedachte dat die arme dieren nu niemand meer zien vind ik best zielig. Ook de bibliotheek mis ik. Maar goed, als het weer beter is dan biedt de natuur weer afleiding.

Hier in De Baarsjes is het wel leuk hoor. Ze gaan komende tijd alle bruggen vanaf de Raadhuisstraat tot en met de Orteliusstraat vernieuwen. Die prachtige bruggen liggen er al 100 jaar en ze waren een eeuw geleden natuurlijk niet gebouwd op alle zware trucks en vrachtwagens die er nu overheen rijden. Ze worden opnieuw gebouwd, de funderingen, maar worden helemaal hersteld. De oude hekjes en ook het oude natuursteen gaat er uiteindelijk weer op. Mooie gedachte vind ik dat. Dit soort voorliefdes komen vrees ik wel door een jeugd met twee architecten. Mijn ouders wezen altijd maar omhoog, naar gebouwen, torentjes, erkertjes. En nu merk ik dat ik ook altijd zo door de stad fiets.

Het klinkt uit je brief alsof je je heel erg goed weet te vermaken en bezig te houden. Heel erg mooi is dat. Pasen komt eraan, wellicht dat je dan nog iets met eieren gaat doen, met de familie? Eind april gaan wij even naar de Veluwe. Ik kijk ernaar uit om even door de bossen te wandelen daar.

Voor nu ga ik verder met schrijven. Ik werk aan scripts van een serie, die volgend jaar, als alles goed loopt, uit zal komen.

Hierbij dus even een korte brief, maar telkens dacht ik, nee ik moet er even meer tijd voor hebben en een langere brief terugsturen. Blijkbaar was dat een grote rem op het schrijven zelf.

Lieve groet en tot de volgende post!

Anna

'Samen' schijnt de toekomst te zijn

Hallo Dorine,

Bij deze mijn derde brief. Je schreef in jouw brief over wandelen in de natuur. Dat je dat graag doet. Wat is dat een zaligheid. Buiten zijn en bewegen is zo goed voor een mens.

Tijdens de lockdown zijn we hier ons steeds meer bewust van geworden. Dat we zuinig moeten zijn op alles om ons heen. Dat lees ik ook terug in jouw brieven. Ik probeer zoveel mogelijk groen te denken., maar dat valt niet altijd mee. Net zoals jij schrijft, pak ik ook makkelijk de auto en zou ik ook graag het vliegtuig willen laten staan. Ik ben hier niet altijd consequent in, realiseer ik me.

Ik mag ook graag letten op datgene wat ik eet. Kan mijzelf een flexitariër noemen. Ik ben bewust met eten bezig. Vanwege de gezondheidsvoordelen, milieuwinst en diervriendelijkheid. Ik vind het alleen zo jammer dat dit vaak een duurdere leefwijze is. Zo jammer, als dit meer gereguleerd zou worden, zouden veel meer mensen denk ik de overstap maken. Toevallig ligt er een brochure naast mij over de aanschaf van zonnepanelen via de gemeente. Ik denk dat ik straks toch een afspraak ga maken voor een offerte.

Toevallig ligt er een brochure naast mij (..) over zonnepanelen

Ikzelf mag graag buiten zijn. Gisteren en vandaag lukt mij dat prima. Voor de lockdown probeerde ik tweemaal in de week te sporten. Ik deed aan zumba (dansen op voornamelijk Zuid- Amerikaanse mzuiek) en yoga. Gisteren had ik sinds lange tijd weer eens een yogales. Buiten weliswaar, maar in het zonnetje. Wat was dat heerlijk. Op het Enkhuizerzand, dus ruimte genoeg. We leken wel een stel kleine kinderen: zo blij allemaal dat we weer even mochten. Lessen in de studio kan nog niet. Dus deze heb ik even meegepikt. Ik moet zeggen dat de spierpijn me meevalt. Ik had verwacht er wel meer last van te hebben.

Ik zal ook wat antwoorden geven op de vragen uit de vorige brief. Ik wilde inderdaad altijd al de verpleging is. Als jong kind al. En ik moet zeggen dat het de juiste keuze is geweest. Ik doe mijn werk al 27 jaar. Volgend jaar 25 jaar in dienst bij dezelfde  werkgever. Contact met mensen vind ik heel fijn. Dat we dat allemaal nodig hebben, is tijdens de lockdown pijnlijk naar voren gekomen. Al die mensen, en naar ik begrepen heb vooral jonge mensen, die sombere gedachten en gevoelens hebben. Of zelfs depressief zijn. Best een schrikbeeld vind ik. Gelukkig bespeur ik dat niet bij mijn eigen kinderen. Zijn ook eigenlijk altijd bezig. Studie, stage/werken enz.

Contact met mensen vind ik heel fijn. Dat we dat allemaal nodig hebben is tijdens de lockdown pijnlijk naar voren gekomen

Het bezoek aan mijn opa was leuk. Beiden hebben we daar erg van genoten. Ik had wat lekkers mee voor bij de koffie. Daar heeft hij van gesmikkeld. Hij had al meerdere keren aangegeven zijn kleinkinderen achterkleinkinderen te missen. Ik had hem zelf ook al een jaar niet meer gezien. Wel gesproken over de telefoon, maar dat is toch anders. Zijn muren hangen vol met allerlei foto's van ons. Dat zegt genoeg. Ik heb een mooie foto laten maken van ons samen, en deze in een kaart verwerkt. En zoals je al zal vermoeden: ook deze kaart hangt inmiddels aan de wand. Kleine moeite met een enorme uitwerking. Hebben we alle twee weer mooi meegepikt.

Er is ons gevraagd om ook te schrijven over 2027. Jij hebt daar in je brief over geschreven, lees ik. Of het tot een zelfrijdende auto komt, ik durf daar geen uitspraken over te doen. Twijfel erover. Ik denk toch dat wij wel veel verder zullen zijn in duurzaamheid. Dat kan bijna niet anders meer. We zullen er toch echt aan moeten geloven zo langzamerhand. Uitstellen kan niet meer.

Ik denk dat het onlinewerken wel voor een groot gedeelte zal blijven hangen. We hebben nu gezien dat dat ook heel goed kan. Ik kan mij nog herinneren dat het voor COVID bijna ondenkbaar was om thuis te werken. Dat zowel werkgevers als werknemers het bijna onmogelijk achtten. Weet jij dat ook nog? Dat iedereen beren op de weg zag, ja-maar excuses kon bedenken? Bijzonder dat dit toch zo snel voor 100% is omgedraaid. Wat kan een mens toch flexibel zijn.

Wat kan een mens toch flexibel zijn

Dat er iets van een COVID of een andere ziekte al bestond, dat denk ik wel. Mensen zijn nou eenmaal steeds flexibeler over de wereld aan het reizen (wat naar mijn idee ook niet zal veranderen), komen met elkaar in contact. In mijn werk zie ik al een toename van isolatieverpleging bij minder ernstige ziektes de afgelopen jaren. Dus ik denk zeker dat we rekening moeten houden met iets, of het nu COVID heet of niet.

Ik zou zeggen, vaccineren, vooral vaccineren. Naar mijn idee is dat de enige echte oplossing.

En privé? Jeetje, over zes jaar dan ben ik 55. Ik zal denk ik ook nog wel werken. En ik hoop dan toch echt een gezellig en lief maatje naast mij te hebben staan. Mijn laatste date is niet meer. Te veel verschillende ideeën over hoe een relatie eruit zou moeten zien. Uiteindelijk, met toch wel pijn in het hart besloten niet meer verder te gaan. Ondanks dat het wederzijds was, blijft het pijnlijk. Dus maar weer van voren af aan beginnen dan.

Ik hoop voornamelijk dat ze gelukkig zijn en doen wat ze graag willen

En in 2027 zijn mijn kinderen 27 en 25 jaar. Ik vermoed beide afgestudeerd, en werkend? Ik hoop voornamelijk dat ze gelukkig zijn, en doen wat ze graag willen. Misschien voor hen ook een partner? Ik zeg steeds tegen hen dat zij vooral lekker hun eigen weg moeten gaan. Ik hoef echt nog geen oma te zijn over zes jaar. Ooit natuurlijk prima, heel graag zelfs, maar dan nog niet. Nu lijkt het alsof ik daar ook maar iets over te vertellen heb. Ahum, …

Ik denk niet meer in mijn huidige huis te wonen. Als mijn kinderen zijn uitgevlogen, zou ik graag willen verhuizen. Waarnaartoe weet ik nog niet. Gek genoeg heb ik ook al eens mijn gedachten laten gaan over het leven in een hofje. Jij schreef hier ook al over. In een hofje, met wat meer sociale contacten, maar toch zelfstandig. Schijnt de toekomst te zijn, heb ik al eens vernomen. Maar ik moet zeggen dat het bij mij alleen nog maar bij gedachtes gebleven is.

Groetjes,
Geertje

Briefwisseling met een onbekende

Beste Geertje,

Toch wel gek om te schrijven aan iemand die je niet kent, en tegelijkertijd maakt het dat ook wel weer makkelijker. Ik vind het een heel  bijzonder project, en hoop dat wij een leuke briefwisseling zullen hebben. Zo op het eerste gezicht zie ik wel een houding in het leven die overeenkomt. Ik geniet ook van het leven, maar mis nu, na al die tijd ook wel heel erg die leuke dingen zoals: theater, restaurant, terras enz. En vooral mis ik het knuffelen met de kinderen en andere familie. De jongens zijn voorzichtig, maar niet zo heel erg met hun vaste vrienden, en willen mij niet besmetten.

Ik lees in jouw brief niets over een partner, dus waarschijnlijk ben je ook alleen. Ik vind dat nu echt wel lastig soms en dan kan ik wel een rotdag hebben. Gelukkig heb jij je kinderen nog thuis. Ik heb twee katten, en ik ben echt heel blij met ze!

...waarschijnlijk ben jij ook alleen

Bijna een jaar geleden hadden we onze eerste lockdown. Naast alle onrust om een onbekend virus en de dieptrieste situatie in onder andere Italië, vond ik het in het begin voor mezelf ook wel iets hebben. Een mooi moment om al die klusjes te doen die al heel lang wachtten om gedaan te worden. En om eens echt bij mezelf stil te staan: er is best veel gebeurd de laatste tien jaar. Er natuurlijk vanuit gaande dat die lockdown maar een paar maanden zou duren...

Zo had ik de jongens beloofd om voor hun 21ste verjaardag een boek te maken met foto's en belangrijke documenten zoals zwemdiploma's, het schooladvies, tekeningen en ga zo maar door. Ik had al heel veel verzameld vóór Corona en dat zit in een mapje op mijn laptop. En eerlijk gezegd, daar zit het nu nog. Wel met nog meer foto's, dat dan weer wel. En de jongens zijn nu 24 en 27....

De zolder opruimen, kleren uitzoeken, zooi naar het grofvuil brengen, meer schilderen en nog veel meer. Nu eens echt regelmatig mediteren, maar een beetje hapsnap.

Veel dingen heb ik wel gedaan (vooral heel veel weggooien!), maar heel veel ook niet. Het is zeker niet zo dat ik lui ben, verre van, maar er waren vaak dingen die blijkbaar op dat moment belangrijker waren dan een fotoboek maken. En ik moest ook nog onder het mes; een flinke operatie maar alles is gelukkig goed gegaan.

Ik heb enorm genoten van de zomer en de tuin, daar heb ik veel in gewerkt, en lekker buiten gezeten met bezoek terwijl ik herstelde. Ik ben echt dankbaar voor mijn huis en tuin en de buurt waarin ik woon met fijne buren.

Ik ben echt dankbaar voor mijn huis en tuin (..) de sneeuwklokjes staan op ontploffen

En fijn dat we nu weer naar de lente gaan, de sneeuwklokjes staan op ontploffen.

Het ging natuurlijk allemaal anders, we hadden geen idee, het was geen kwestie van een paar maanden, dit virus blijkt veel erger te zijn dan we dachten en de wereld waarin we nu leven vind ik bizar. We zijn een jaar en vele doden verder.

Soms lijkt het alsof ik er aan gewend ben, en dan ineens weer realiseer ik me dat dit allemaal zo gek, naar en triest is voor veel mensen. En dat het geen film is, geen droom, maar de realiteit. Zelf heb ik geen Covid gehad, ik hoop dat dat voor jullie ook geldt, en als het wel zo is, dat het meeviel. Mijn lieve halfbroer van 91 (ja echt) heeft vijf dagen in het ziekenhuis gelegen en toen ging het wel weer beter. En al snel ging het weer héél veel beter, het blijft zo raadselachtig met deze ziekte. Hij is wel snel moe, en loopt niet zo goed meer, maar zegt “dat dat natuurlijk ook eventueel aan de leeftijd zou kunnen liggen”.

Nu mijd ik het onderwerp maar zo veel mogelijk

In de loop van de tijd zijn er natuurlijk ook steeds meer 'deskundigen' opgestaan, wat het soms moeilijk maakt om de juiste informatie te krijgen en ook om met vrienden of kennissen geen conflict te krijgen over hoe het nu allemaal moet als die heel anders denken. Een van mijn beste vriendinnen is zo iemand, ze vindt het vaccineren bijvoorbeeld levensgevaarlijk. Tja. Zij was in het begin ook voorzichtig, afstand houden, handen wassen, maar heeft het grotendeels naast zich neergelegd. Ze leeft wel veel makkelijker dan ik, dat is fijn voor haar :-). Nu mijd ik het onderwerp maar zo veel mogelijk. Wel verbazen we ons allebei er over dat je toch weinig hoort over de ontwikkeling van een goed medicijn. Nou ja, dat is weer een verhaal apart.

Ik weet niet of jij ook te maken hebt met Covid-patiënten in je werk, in ieder geval zal het in het ziekenhuis anders zijn dan voor die tijd. Vrienden van mij wonen een paar huizen verder, en hij werkt in periodes op de IC. Hij is heel blij met zijn eerst prik, en ik moet je zeggen dat ik er ook erg naar uitkijk.

Nu is het alweer 12 februari, er gebeurde ineens weer van alles, in ieder geval had ik niet de rust om mijn brief af te maken. Dat zal ik nu wel doen, en ik zal hem ook vandaag versturen. En daarna mijn dagelijkse wandeling maken in het zonnetje. Jij legt waarschijnlijk heel wat meters af in het ziekenhuis.

Vroeger maakte me het nooit zo uit wat voor weer het was, en zag ik ook nooit op tegen de winter, zoals veel voor mij toen oudere mensen wel deden. Mijn ex-man, waar ik gelukkig heel goed contact mee heb, vindt het altijd vreselijk. Ik vind de zomer fijner, maar de winter geen drama. Ik merk wel dat het zeker van invloed is of de zon schijnt of dat het een grijze dag is. Niet dat ik van een grijze dag meteen depri word, maar van de zon word ik wel blij!

Ouder worden is sowieso wel een bijzonder ding met alles wat erbij hoort. Afijn, een andere keer wellicht daarover.

En intussen lijkt het er op dat ik nu toch ineens redelijk snel gevaccineerd ga worden, als 63-jarige. We gaan het zien.

Ik ben benieuwd naar jouw brief.

Hartelijke groet,

Dorine

...misschien ben je straks wel zelfvoorzienend!

Beste Marc,

Ik had de ambitie om je sneller te schrijven, maar dat is weer eens faliekant mislukt. Op dit moment ben ik bezig om weer wat werk op te pakken en krijg ik het dus ook weer drukker. Ik ga eerlijk gezegd de coronatijd ergens nog best missen ook. Niet dat hij volledig voorbij is, maar de scherpe randjes zijn er voor nu wel af. Hoewel het op dat moment niet fijn voelde op heel veel momenten (ik merkte echt dat mensen om me heen en ikzelf iwanhopig waren en ook wel een beetje een gevoel kregen van 'wanneer houdt dit op?'), was het door de zon en de vrije tijd ook wel echt bijzonder (je zit samen in zo'n crisis, dat verbindt). Bovendien door het wegvallen van de cafés, festivals, werk, collega's, etcetera, viel ook alle afleiding weg, dus we hadden ineens veel diepgaandere gesprekken bij mensen thuis. Er was even echte rust voor een goed gesprek. Ik heb daardoor heel wat kunnen oplossen in mijn vriendschappen. We zijn uit noodzaak uit allerlei dingen gekomen. Ik was ook wel blij dat de toeristen even weg waren uit de stad, ik woon in Amsterdam (om nog even antwoord te geven op je vraag!) en ik vond het zo fijn dat de stad weer echt van de bewoners was. Ook vrijwel niemand (buiten wat expats na) sprak nog Engels (terwijl je dat wel heel vaak hebt hier, ook als personeel in winkels en cafés), dus het voelde echt even heel vertrouwd, we wonen hier weer samen.

Ik heb dingen en mensen echt leren herwaarderen en daar ben ik dankbaar voor; een wandelingetje langs de gracht met een vriendin, een fotoshoot op de lege Wallen met vrienden, een dagje in de natuur, wijntjes aan het water, een goed boek. 'De beste dingen zijn gratis' leerde een ex mij eens en ik ben het roerend met hem eens geworden.

Ik denk wel dat het virus een klein lesje van Moeder Natuur is. We worden eigenlijk allemaal even naar onze kamer gestuurd door Moeder Natuur, zo van: 'denk maar even na over wat jullie me aandoen'. Ik denk ook dat dat goed is geweest, kennelijk kunnen we onszelf zonder zo'n les niet beheersen. Ik hoop echt van harte dat we daar iets uit leren. En ik hoop dus ook dat die artisjokken en alles wat je teelt en nu aan het groeien en bloeien is, lekker smaakt, want misschien ben je straks wel zelfvoorzienend! Ik hoorde dat steeds meer mensen uit de stad willen en naar het platteland willen gaan, na deze crisis. Ook vanwege de lage prijzen maar ook vanwege dit. We leren dat we al die 'winkelshit' misschien niet nodig hebben. Met wat vrienden hebben we het er ook over, samen een goedkoop huis kopen in het oosten van het land en meer gezamenlijk leven (dus ook eventueel samen kinderen, maar dan minder).  Sterker nog, ik zit zelfs er nu aan te denken om niet eens kinderen zelf 'te maken', adopteren lijkt me dan beter. Ook zouden we dan zelfvoorzienend willen worden, dus met een moestuin etcetera. Dit waren nog een beetje gedachtespinsels, maar ze worden wel steeds serieuzer nu.

Ik begrijp je verhaal van solidariteit uiteraard, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je ziet ook wel bijvoorbeeld aan het verhaal van jullie huis hoeveel geluk er bij jullie zit. Ik zie hetzelfde bij de generatie van m'n ouders: hun vrienden en zijzelf hebben veel overwaarde op lang geleden gekochte huizen. Maar goed, de 'kopers' dat moeten wij worden, dus wij zitten met die torenhoge huizenprijzen. De meesten van mijn vrienden en ikzelf kunnen ons dat daadwerkelijk niet veroorloven. Hoewel ik erg blij ben voor jullie, vind ik dat ook wel lastig. Het idee van alles met het OV doen uit milieuoverwegingen komt bij mij voort uit noodzaak: ik kan me geen auto veroorloven en ik ken ook bijna niemand van mijn vrienden die dat kan. En velen van hen hebben toch goede banen. Het verschil in generaties is aardig groot. En nu wordt de babyboomer, die net met pensioen is gegaan, geraakt door het virus (eventueel), maar ook wij ernstig financieel.

Ik beloof je bij dezen plechtig dat mijn laatste brief sneller komt. Ik wacht voor nu jouw antwoord graag af op het bovenstaande. Ik ben benieuwd hoe je hierover denkt.

Met groet,

Olga