Betekent één brief per week dat we elkaar binnen vijf dagen terugschrijven?

Beste Ignas, 

Ik moet dan ook maar met excuses beginnen. Er kwamen wat dingen tussendoor. Of nou ja, ik liet vooral dingen tussendoor komen, om maar zo lang mogelijk vast te houden aan een tijd zonder avondklok en verdere beperkingen. Ik ben het desondanks met je eens qua vaart, en moet ook zeggen dat ik steeds met een bijna kinderlijk plezier naar de brievenbus liep, waar doorgaans niet veel meer in te vinden is dan rekeningen, reclamefolders en een zaterdagkrant. Maar nu dus jouw gedachten - waarvoor ik de envelop al openscheurde op de trap. 

Ondanks mijn wat verlate antwoord heeft jouw brief – en vooral jouw observaties aangaande zere plek-etterende wond-dood – me wel beziggehouden deze week. Ik heb er eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar het is wel hoe de natuur soms in elkaar steekt. Oudere dieren die niet meer mee kunnen blijven achter (je oom?) of worden achtergelaten. De gradueel eindigende groei en bloei, in het tempo van de seizoenen. 

Nadenken over dit alles voelde ongemakkelijk, en beangstigend, vooral ook door deze tijd – en het stilstaan

Nadenken over dit alles voelde ongemakkelijk, en beangstigend, vooral ook door deze tijd – en het stilstaan. Luidt het 'gemis' van grijs de eerste tekenen van de herfst in? Of is het nog lente, met voor nu een onwaarschijnlijke periode van hevige vorst? 

Twee lieve vrienden van mij schreven het lied 'De vaart uit de tijd', over het omarmen van deze stilstand. Hoewel de snelheid waarin mijn pre-COVID-19 leven zich voortbewoog niet per se een vijfsterrenreview zou verdienen, kan ik me toch maar moeilijk onttrekken aan de maatschappelijk opgelegde 'tik-tak' – zeker voor een 35-jarige met zo'n beetje kind noch kraai. De door velen ervaren 'rust' vind ik helemaal niet, eerlijk gezegd. Misschien door het verliezen van de eigen regie, en de steeds beperktere vrijheden, hoewel ik alle regels mak volg. Daar voel ik me dan ook wel kwetsbaar, want ik sprak dat nog niet eerder hardop uit. Kris-kras brengt me dat ook bij het einde van jouw brief. 

Ook ik ervaar wat jij ervaart. Ik kan me niet voegen naar jou, wat ik in een gesprek zou doen. Of me op de oppervlakte houden, als ik je stom-gek-naar-of-wat-dan-ook zou vinden. Al is het eerste veel waarschijnlijker, als people-pleaser (is daar een fatsoenlijk Nederlands woord voor?). 

Daar komt dan ook nog het potentieel 'publieke' karakter van deze brievenwisseling bij. Het voelt als naakt zijn, voor een onbekend en veroordelend publiek. Een beetje wat schrijven moet zijn, denk ik. Maar het voelt verkeerd om hier een preuts filter op los te laten, of het te stileren, als ware het Instagram. Want het zijn vooral de échte gedachten, en hersenspinsels, die ik interessant vind. Juist omdat ik je niet ken. Dat vraagt ook om wederkerigheid. En dat publieke, tja. Een zorg voor later, wat mij betreft. 

En dat van dempen niets goeds komt, zoals water altijd zijn weg vindt

Ook je opmerking over het internet, en het versterken van elk geluid, hield mij bezig. Als we alle voor- en nadelen bij elkaar optellen, wat zou er dan onder aan de streep staan? Plus of min? Ondanks het monddood maken van Trump en - iets dichter bij huis - Lange Frans geloof ik dat openbaarheid (uiteindelijk) een zelf-zuiverend effect heeft, en controle mogelijk maakt. En dat van dempen niets goeds komt, zoals water altijd zijn weg vindt. Maar misschien ben ik daar ook naïef. 

Jouw YouTube kijkende zoon is als we deze brieven herlezen zestien jaar (overigens (ex-)Brabo hier). Wat zou je hopen dat hij in 2027 vindt? 

Liefs, Nicolette 

P.S: Betekent één brief per week dat we elkaar binnen vijf dagen terugschrijven? Of dat het antwoord niet langer dan 7 dagen na ontvangst op zich moet laten wachten? 

ik heb de indruk dat de maatschappij aan het verpreutsen is

Hi Lauri,

De hitte is inmiddels voorbij en de regenton zit hier weer vol met vers regenwater. Heb jij je nieuwe bikini nog kunnen aantrekken? En waar vind je een duurzame bikini? Best jammer eigenlijk, ik heb de indruk dat de maatschappij aan het verpreutsen is. Naakt en bloot wordt vaak gelinkt aan seks, terwijl dat helemaal niet hoeft. Laatst las ik dat een buurt boos was omdat iemand naakte kabouters in zijn tuin had staan. Hilarisch vind ik dat. Alsof een kind daar een trauma van oploopt. Zelf kom ik echt uit de tijd van VPRO Villa Achterwerk en moest ik hooguit een beetje giechelen als ze weer een onderwerp aansneden wat nu als preuts zou worden gezien. Ach, wellicht erger ik me iets te veel, of is dit iets wat jou ook opvalt?

Naakt en bloot wordt vaak gelinkt aan seks

Het zou ook ontzettend veel tijd en geld kosten om met iedereen bevriend te zijn. En dan moet je dat ook nog allemaal bijhouden via WhatsApp, wat voor mij ook totaal niet werkt. Je mist dan zoveel non-verbale informatie die voor mij zo belangrijk is. Het liefst spreek ik daarom gewoon face to face af met vriendinnen, dat ge-app of bellen werkt voor mij echt niet. Net als bij sollicitaties: het is voor mij een drama om mezelf dan goed te presenteren, het voelt zoveel afstandelijker. Hoewel ik een voorstander ben van technologie en zo, hoop ik echt dat offline samenkomsten weer de norm worden na corona. Ik denk mede daarom dat veel plekken na de grote corona-uitbraken weer vol gaan lopen. Vroeger waren er volgens mij ook pandemieën die weer over zijn gegaan, dus ik vertrouw erop dat dat bij deze pandemie ook zo is. Hopelijk zijn we er door de goede vaccinaties, kennis en wetenschap nog sneller vanaf dan destijds. Ik vertrouw wat dat betreft wel op de mensen die er verstand van hebben. Mocht er een vaccin beschikbaar zijn, zou jij dat dan willen krijgen?

Vroeger waren er volgens mij ook pandemieën die weer over zijn gegaan

De begroetingen zijn inderdaad zo verschillend. Een knikje zou wat mij betreft ook prima zijn. Ik snap ook echt niet wie het leuk vindt om iemand drie kussen te geven, liefdesrelaties niet meegeteld. Vaak hoor ik namelijk dat mensen zeggen: “Dan moeten we drie kussen geven.” Nou, dat moet helemaal niet, en volgens mij heeft bijna niemand er zin in. Het gaat bij mij ook altijd verkeerd, dat dan net de hoofden botsen, of je niet even snel bent; zo ongemakkelijk.

Over die nertsfokkers: ik denk dat nertsenfokkers een andere manier van denken hebben. Dat zij niet zien dat ze iets dieronvriendelijks doen. Wellicht denken zij dat het altijd erger kan, of hebben ze een andere standaard. Het lijkt me daarom ook zo ontzettend lastig om als tegenstander van intensieve veehouderij met een nertsenfokker op een lijn te komen.

Zelf kijk ik weleens naar Boer zoekt vrouw, of spin-offs daarvan, waar ze dan trots laten zien dat ze een kalfje met de hand voeden. De vrouwen of mannen die dan als logee langskomen, vinden dat dan helemaal schattig en leuk. Terwijl ik dat dan sneu vind, maar dat is dus denk ik een verschil van perspectief. Ik denk dat het in ieder geval goed is om scherp te blijven en te luisteren naar andermans beweegredenen. Kijk jij weleens naar Boer zoekt vrouw? Grappig eigenlijk dat ik nu zo denk, vroeger was ik veel feller. Ik kon dan bijna boos worden als iemand dierenleed voor mijn gevoel kon goedpraten. Dat ik er nu rustiger onder ben zal vast te maken hebben met het ouder worden of iets dergelijks. Heb jij dat ook? Dat je merkt dat naarmate je ouder wordt, je anders tegen dingen aan gaat kijken? Dat terwijl we nog twintigers zijn, haha, wat nou oud?

Nijmegen is echt een mooie stad, ja! Steden aan rivieren hebben sowieso vaak al iets leuks. Dat Hanzestadjes-idee, mooie panden aan het water, zo leuk. Vorig jaar ben ik in het European Hansemuseum geweest in Lübeck (Noord-Duitsland), dat gaat over dat soort steden. Een mooi museum met heel veel informatie. Naast dat het een leuk museum is, is de stad ook heel schattig. Zeker de moeite waard, mocht je ooit in de buurt zijn. Ik merk dat ik de iets kleinere steden vaak leuker vind dan de megagrote steden. Het voelt warmer aan, het is minder duur en alles is veel beter bereikbaar. Wat zijn jouw aanraders op het gebied van musea?

Eind september ben ik naar Italië̈ gevlogen, en begin oktober weer terug. Totaal niet milieuvriendelijk en eigenlijk schaam ik me ervoor, maar het was wel heel leuk. Ik hoop ook echt dat er in de toekomst betere spoorverbindingen zijn in Europa. Nu zit je toch vast aan het vliegtuig of de auto. Qua corona was het in Italië en op de vliegvelden keurig geregeld. De Italianen houden zich goed aan de regels en je komt niet zomaar het land in. Toen ik na een week terugkwam hier, moest ik zo wennen. Daar is het de norm om in openbare ruimtes en als het druk is op straat een mondkapje te dragen, terwijl ik hier groepen mensen zonder kapje zag lopen door Hoog Catharijne. Gelukkig zie ik het nu wel steeds meer. Wie had vorig jaar ooit bedacht dat mensen nu gingen kijken welk mondkapje het beste bij hun jas staat? Echt een gek idee.

Waarschijnlijk denk ik teveel over dingen na

Wat goed dat je een weekend zonder telefoon ging. Ik raak al lichtelijk in paniek als ik hem niet voel of zie. Soms overweeg ik weleens om Instagram te verwijderen, omdat ik het soms zo nep vind en mensen zichzelf zo serieus lijken te nemen. Ik ben daar gewoon heel erg slecht in en voel me ongemakkelijk om iets van mezelf te delen. Dan denk ik gelijk na over wat het nut ervan is. Terwijl het soms misschien ook geen nut hoeft te hebben om iets te plaatsen, maar dat het gewoon leuk is. Waarschijnlijk denk ik teveel over dingen na, terwijl ik iets gewoon moet doen. Niet alleen met sociale media, maar met alles. Doordat ik soms alleen maar nadenk over de negatieve dingen, doe ik soms dingen niet. Superjammer eigenlijk, want hierdoor mis ik denk ik weleens leuke kansen.

Volgens mij heb ik weleens een reactie van je gezien op Instagram. Als ik je kan vinden, stuur ik je gelijk een volgverzoekje. In ieder geval leuk dat we nu connecties zijn op LinkedIn, zo volg je elkaar toch op een andere manier.

Tot schrijvens!

Groetjes,

Judith