Briefwisseling met een onbekende

Beste Geertje,

Toch wel gek om te schrijven aan iemand die je niet kent, en tegelijkertijd maakt het dat ook wel weer makkelijker. Ik vind het een heel  bijzonder project, en hoop dat wij een leuke briefwisseling zullen hebben. Zo op het eerste gezicht zie ik wel een houding in het leven die overeenkomt. Ik geniet ook van het leven, maar mis nu, na al die tijd ook wel heel erg die leuke dingen zoals: theater, restaurant, terras enz. En vooral mis ik het knuffelen met de kinderen en andere familie. De jongens zijn voorzichtig, maar niet zo heel erg met hun vaste vrienden, en willen mij niet besmetten.

Ik lees in jouw brief niets over een partner, dus waarschijnlijk ben je ook alleen. Ik vind dat nu echt wel lastig soms en dan kan ik wel een rotdag hebben. Gelukkig heb jij je kinderen nog thuis. Ik heb twee katten, en ik ben echt heel blij met ze!

...waarschijnlijk ben jij ook alleen

Bijna een jaar geleden hadden we onze eerste lockdown. Naast alle onrust om een onbekend virus en de dieptrieste situatie in onder andere Italië, vond ik het in het begin voor mezelf ook wel iets hebben. Een mooi moment om al die klusjes te doen die al heel lang wachtten om gedaan te worden. En om eens echt bij mezelf stil te staan: er is best veel gebeurd de laatste tien jaar. Er natuurlijk vanuit gaande dat die lockdown maar een paar maanden zou duren...

Zo had ik de jongens beloofd om voor hun 21ste verjaardag een boek te maken met foto's en belangrijke documenten zoals zwemdiploma's, het schooladvies, tekeningen en ga zo maar door. Ik had al heel veel verzameld vóór Corona en dat zit in een mapje op mijn laptop. En eerlijk gezegd, daar zit het nu nog. Wel met nog meer foto's, dat dan weer wel. En de jongens zijn nu 24 en 27....

De zolder opruimen, kleren uitzoeken, zooi naar het grofvuil brengen, meer schilderen en nog veel meer. Nu eens echt regelmatig mediteren, maar een beetje hapsnap.

Veel dingen heb ik wel gedaan (vooral heel veel weggooien!), maar heel veel ook niet. Het is zeker niet zo dat ik lui ben, verre van, maar er waren vaak dingen die blijkbaar op dat moment belangrijker waren dan een fotoboek maken. En ik moest ook nog onder het mes; een flinke operatie maar alles is gelukkig goed gegaan.

Ik heb enorm genoten van de zomer en de tuin, daar heb ik veel in gewerkt, en lekker buiten gezeten met bezoek terwijl ik herstelde. Ik ben echt dankbaar voor mijn huis en tuin en de buurt waarin ik woon met fijne buren.

Ik ben echt dankbaar voor mijn huis en tuin (..) de sneeuwklokjes staan op ontploffen

En fijn dat we nu weer naar de lente gaan, de sneeuwklokjes staan op ontploffen.

Het ging natuurlijk allemaal anders, we hadden geen idee, het was geen kwestie van een paar maanden, dit virus blijkt veel erger te zijn dan we dachten en de wereld waarin we nu leven vind ik bizar. We zijn een jaar en vele doden verder.

Soms lijkt het alsof ik er aan gewend ben, en dan ineens weer realiseer ik me dat dit allemaal zo gek, naar en triest is voor veel mensen. En dat het geen film is, geen droom, maar de realiteit. Zelf heb ik geen Covid gehad, ik hoop dat dat voor jullie ook geldt, en als het wel zo is, dat het meeviel. Mijn lieve halfbroer van 91 (ja echt) heeft vijf dagen in het ziekenhuis gelegen en toen ging het wel weer beter. En al snel ging het weer héél veel beter, het blijft zo raadselachtig met deze ziekte. Hij is wel snel moe, en loopt niet zo goed meer, maar zegt “dat dat natuurlijk ook eventueel aan de leeftijd zou kunnen liggen”.

Nu mijd ik het onderwerp maar zo veel mogelijk

In de loop van de tijd zijn er natuurlijk ook steeds meer 'deskundigen' opgestaan, wat het soms moeilijk maakt om de juiste informatie te krijgen en ook om met vrienden of kennissen geen conflict te krijgen over hoe het nu allemaal moet als die heel anders denken. Een van mijn beste vriendinnen is zo iemand, ze vindt het vaccineren bijvoorbeeld levensgevaarlijk. Tja. Zij was in het begin ook voorzichtig, afstand houden, handen wassen, maar heeft het grotendeels naast zich neergelegd. Ze leeft wel veel makkelijker dan ik, dat is fijn voor haar :-). Nu mijd ik het onderwerp maar zo veel mogelijk. Wel verbazen we ons allebei er over dat je toch weinig hoort over de ontwikkeling van een goed medicijn. Nou ja, dat is weer een verhaal apart.

Ik weet niet of jij ook te maken hebt met Covid-patiënten in je werk, in ieder geval zal het in het ziekenhuis anders zijn dan voor die tijd. Vrienden van mij wonen een paar huizen verder, en hij werkt in periodes op de IC. Hij is heel blij met zijn eerst prik, en ik moet je zeggen dat ik er ook erg naar uitkijk.

Nu is het alweer 12 februari, er gebeurde ineens weer van alles, in ieder geval had ik niet de rust om mijn brief af te maken. Dat zal ik nu wel doen, en ik zal hem ook vandaag versturen. En daarna mijn dagelijkse wandeling maken in het zonnetje. Jij legt waarschijnlijk heel wat meters af in het ziekenhuis.

Vroeger maakte me het nooit zo uit wat voor weer het was, en zag ik ook nooit op tegen de winter, zoals veel voor mij toen oudere mensen wel deden. Mijn ex-man, waar ik gelukkig heel goed contact mee heb, vindt het altijd vreselijk. Ik vind de zomer fijner, maar de winter geen drama. Ik merk wel dat het zeker van invloed is of de zon schijnt of dat het een grijze dag is. Niet dat ik van een grijze dag meteen depri word, maar van de zon word ik wel blij!

Ouder worden is sowieso wel een bijzonder ding met alles wat erbij hoort. Afijn, een andere keer wellicht daarover.

En intussen lijkt het er op dat ik nu toch ineens redelijk snel gevaccineerd ga worden, als 63-jarige. We gaan het zien.

Ik ben benieuwd naar jouw brief.

Hartelijke groet,

Dorine

Inspirerende mensen als jij die vergeten kaarsen in donkere hoeken aansteken

Beste Marjet,

Hartelijk dank voor je antwoordbrief, die veel over je duidelijk maakt. Ik heb ook op jouw website gekeken.
Ik denk dat we ruimte hebben om een goede ervaring met elkaar te vormen. Ik weet het niet zeker, maar ik denk soms, dat het lot ons samenbrengt met inspirerende mensen als jij die vergeten kaarsen in donkere hoeken aansteken. Het idee van dit project is een katalysator voor ideeën die bijvoorbeeld in de diepte van de psyche nog steeds slapen.

ik hou ook van de zee. Ik kom uit een kuststad (Mukalla) aan de Arabische Zee. Daar hoorde ik altijd het geluid van golven als een kosmisch ritme in mijn hart. Ik schreef mijn dagboek in Nederland met momenten van mijn leven in Jemen als flashbacks door de hele tekst. Tijdens de eerste weken in Nederland schreef ik ook een dichtbundel vanuit Arabisch perspectief. Ik gebruikte de techniek van een poëtisch masker en stuurde sms brieven en mails naar een paar oude en moderne Arabische dichters. Ik vertelde hen wat ik in Nederland heb gezien. Ik heb het boek in 2015 in Jordanië gepubliceerd. Tijdens de corona lockdown heb ik een aantal korte gedichten geschreven. Je vindt ze op: https://coronagedicht.nl/?s=saeed al-gariri

Ik gebruikte de techniek van een poëtisch masker

De roman is een uitgestelde droom. Ik ben al met schrijven begonnen maar ... het wordt een vreemd maar realistisch verhaal over een chat relatie tussen een imam en tien meisjes. Een soort verboden liefde. Ik ga het in stukjes schrijven. Elk meisje schrijft een hoofdstuk. Het is een belangrijk thema over de impact van social media op religie, waarden en moraal in een traditionele samenleving, denk ik.
Ik denk ook dat onze perceptie op de romantische liefde zal veranderen in de toekomst. Het lijkt me dat sommige verborgen punten in onze zielen misschien onbekend blijven en verwijderd van de invloed van technologie, zoals eilanden in een oceaan. Alsof ze niet zijn begraven zijn de overstroming. Maar dat zal marginaal zijn. Op deze eilanden zullen de mensen hun romantische gevoelens terugkrijgen alsof ze de ervaring van Robinson Crusoe zouden hebben zoals in de roman van Daniel Defoe. Denk jij dat ik naar dit idee neig? Ik was meer dan veertig jaar lang ondergedompeld in romantiek?

Het lijkt me dat sommige verborgen punten in onze zielen misschien onbekend blijven

Meer over mij vind je op onderstaande links. Mijn verhaal over Jemen en Nederland:

https://www.majalla.nl/artikel/opinie/toen-hadramaut-nog-geen-jemen-was/
https://www.majalla.nl/author/saeed-al-gariri/
https://www.360storybank.com/our-best-days-we-havent-seen-them-yet/
https://www.vluchtelingenwerk.nl/persoonlijke-verhalen/vluchteling/saeed-57-over-zijn-speciale-plek-nederland
https://coronagedicht.nl/gedicht/afstand-van/
https://coronagedicht.nl/gedicht/grote-waterpijp/
https://www.zemzemtijdschrift.nl/node/169

Hartelijke groeten,
Saeed