Jeetje, echte pensionado´s

Hoi Christine,

Jeetje, alweer heel wat weken voorbij.
De dagen vliegen, iedere dag weer enkele uren tekort. Heb jij daar ook last van of komt dat door mijn leeftijd?

Mijn man is ook zeventig geworden twee weken terug, de laatste dag dat binnen eten nog niet was toegestaan. Maar het etentje met de kinderen was buiten geen probleem vanwege het stralende weer. Bij thuiskomst flink gedanst op carnavalsmuziek die we een jaartje hebben moeten missen. Heel toevallig kwam ons een prachtig lied ter ore en toen was het gebeurd. Het ene na het ander lied werd gedraaid.
Eén van onze zonen komt vanaf zijn middelbare school, ieder jaar met al zijn vrienden de zaterdag voor carnaval  (vastelaovend) hier indrinken, voordat ze naar de stad gaan. Inmiddels allen dertigers maar het blijft hier de start van het feest, en de groep is uitgegroeid tot zo'n dertig mannen en een enkele vrouw. Dat jaartje overslaan betekent niet dat het hier ook overgeslagen wordt.
Ze weten dat de carnavalskleding niet te ver weggestopt mag worden want dit jaar komt die hopelijk nog tevoorschijn.

Ook ik besteed veel tijd aan gezond en lekker eten

We vertrekken dagelijks naar onze moestuin, zo'n acht minuutjes hier vandaan met de fiets. We kunnen er al heerlijk van eten, vooral asperges maar ook peultjes, andijvie, sla, rucola, venkel, koolrabi en spitskool hebben ons bord al gezien. Ben verslaafd geraakt aan het uit de grond trekken van onkruid. Heerlijk dat geluid als je het met wortel en al te pakken krijgt.
Ook ik besteed veel tijd aan gezond en lekker eten. Nu ik afhankelijk ben van de opbrengsten van onze moestuin, wordt mijn fantasie extra geprikkeld, omdat ik meestal de royale hoeveelheden in verschillende creaties wil opdienen. We smullen van de versheid en het onbespotene. Ik ben geen mens van invriezen, behalve erwtjes en soepen.
Ik maak heel veel soepen die gretig aftrek vinden en waar je altijd wel weer iemand blij mee kunt maken.

Ik luister heel veel naar de radio, altijd NPO1. Maar ben nu ook begonnen de podcast te beluisteren van de Correspondent en het terugluisteren van programma's "Met het Oog op Morgen". De radio staat altijd aan, als ik boven ben boven, als ik beneden ben beneden. Als het hinderlijk is voor anderen, gaan de oortjes in.
De Volkskrant krijgt zijn dagelijkse aandacht. Heerlijk om de dag mee te starten, zeker nu we buiten kunnen zitten, zonder naar de klok te hoeven kijken.
Wij hebben dit huis zo'n veertig jaar geleden gekocht en het enige wat we toen belangrijk vonden was de grootte van de tuin. Daar zijn we nog steeds heel blij mee en we genieten er nog altijd volop van.

De radio staat altijd aan, als ik boven ben boven, als ik beneden ben beneden

Fietsen doen we al heel erg lang. Toen ik mijn man leerde kennen was ik 17 jaar en zat ik liever achterop dan dat ik zelf fietste. Toen we een seizoen komkommers hadden geteeld en daar genoeg geld mee hadden verdiend om twee racefietsen van te kopen, was dat niet meer nodig. Onze vakanties werden fietsvakanties met tentje en al achterop.
We fietsten vanuit Venlo naar Frankrijk, Oostenrijk, Denemarken, Engeland of de fietsen gingen mee op het vliegtuig naar bijv. Marocco, Schotland en Hongarije. Ook onze trouwdag heeft op de fiets plaats gevonden.
Fietsen doen we nog steeds, bijna dagelijks, maar fietsvakanties nog even niet. We zijn nog voorzichtig met plannen maken, veiligheid krijgt nog voorrang.

We zijn begonnen met schaken, in grote lijnen kennen we de regels maar de uitdagingen moeten we nog leren.
Een boek erbij moet ons verder helpen. Als we er dan ook nog een drankje bij nemen denk ik toch echt: jeetje, échte pensionado's.

Nog even een antwoord op je vraag over de schilderijen.
Ik heb ze allemaal uitgezocht omdat ik ze mooi vond en omdat ze ook betaalbaar moesten blijven. Ik kijk er vaak naar en koester ze nog altijd. De informatie van degene die ze gemaakt hebben was heel summier en die ligt ergens in een la.

Wat ik super mooi vond aan je brief was het verhaal over je zoon, zó liefdevol.
Ik zag hem zitten, helemaal verdiept in zijn boek en pas op zoek naar een broodje nadat zijn maag ging rammelen.
Een rijkdom als je graag leest, vervelen is er nooit bij.

Zo, genoeg geschreven voordat je tureluurs van me wordt.

Christine, tot de volgende keer, gezellig!


Lieve groeten Marjan.

Dat het goed is wat ik doe

Dag Marjan,

Een paar jaar geleden was ik op de verjaardag van de vrouw van een goede vriend; ze werd 40, ze is kunstenaar, goedlachs en uitgesproken. Ze zei: misschien heel gek, maar ik heb nu het gevoel dat ik heb laten zien dat het kan, zo leven. Dat het goed is wat ik doe.

Ik snap haar gevoel wel, al duurt het nog een paar maanden voor ik 40 word: inmiddels leef ik al jaren zo, ik weet waar ik mee bezig ben, ik voed mijn kind op, ik heb een baan waar ik trots op ben, ik houd me bezig met dingen die ik belangrijk vind. Voor iedereen die ooit dacht: hoe dacht je dat te gaan doen dan? Ik kan nu zeggen: nou, zo dus.

Ik houd me bezig met dingen die ik belangrijk vind

Vandaag is mijn moeder jarig; ze is 70 geworden. Het is het jaar van de ronde jubilea, merk ik. Het is tevens de dag waarop ze al 12,5 jaar oma is, want mijn zoon, haar eerste kleinkind, is vandaag op de kop af 12,5 jaar geleden geboren. Ik schreef iets voor haar, en ik kan er wel iets uit delen:

‘Je zult nooit meer dan dertig jaar ouder zijn dan ik; in die zin word je nooit ouder. Je kleinkind zorgde een keer voor dikke tranen bij zichzelf en bij mij toen hij ontdekte dat hij en zijn moeder nooit even oud zouden zijn; we groeien in leeftijd niet naar elkaar toe, maar we schuiven steeds samen op naar ‘ouder’, we worden elke dag precies even veel ouder; hij zet tien stappen en denkt dichter bij me te komen, maar als hij na een tijdje weer naar mij kijkt, dan ziet hij dat ik warempel ook tien stappen ben opgeschoven. Misschien hebben we die gedachte allemaal wel gehad; dat mama wel op je wacht. Soms vergeten we dat je al een leven had vóór wij er waren, er was een tijd van niet-moeder zijn, en die versie van jou hebben wij vanzelfsprekend gemist. Kun jij het je nog voorstellen, dat wij er niet waren? Soms herinner ik me iets uit de tijd dat ik in het buitenland woonde, of uit de begintijd van mijn studie wijsbegeerte, en dan vraag ik me automatisch af waar ik mijn kind dan had gelaten. Alsof mijn kind er met terugwerkende kracht altijd al is geweest.’

Schrijven werkt vertragend hè?

Het mooie van een nieuw contact beginnen, zoals wij nu, is dat je alles nog te vertellen hebt! Een schrijfcontact nog wel; heb je vroeger, of nu misschien, wel correspondentievrienden gehad? Ik hield regelmatig een penvriendin over aan een vakantie en zelfs tijdens mijn studie heb ik een jonge vrouw leren kennen met wie ik nog altijd schrijf. We spreken elkaar nooit, hebben ook niet de behoefte elkaar weer te ontmoeten, maar toch nemen we een bepaalde plek in elkaars leven in. Het mooie is misschien wel dat je elkaar niet onderbreekt om vragen te stellen, om nieuwsgierigheid te stillen; je schrijft enkel wat je op dat moment wil schrijven en als je antwoord op een vraag verlangt, dan zul je moeten wachten tot de volgende brief. Schrijven werkt vertragend hè?

De naam van jouw eenmansbedrijfje vind ik prachtig. Misschien is sinds vorig jaar gebruikelijker geworden om te zeggen dat je tijd zat hebt, en ik hoop dat dat zo blijft, want het is een mooi gevoel om de tijd te nemen. Tijd nemen om op te staan, wakker te worden, van de ochtend te genieten: daar sta ik graag een uurtje vroeger voor op. Tijd om goed eten te bereiden, om mijn zoon een knuffel te geven; voor het slapen gaan is het soms ook fijn om naast de kat op de bank te gaan zitten en hem in z’n nekje te kriebelen. Bijna elke dag sluit ik af met yoga of dans; sinds yoga een plek in elke dag heeft gekregen, vind ik het jammer dat ik niet al veel vroeger in aanraking met gekomen met yoga; ik denk dat ik meer van mijn lichaam had kunnen leren. Toen ik danste ging het vooral om hoe de dans er uit zag voor een toeschouwer, en minder om hoe dat van binnenuit kon komen.

Bijna elke dag sluit ik af met yoga of dans

Ik kan me nog niet goed een voorstelling van jou maken, maar toch zie ik een beetje voor me hoe je het gevoel dat yoga je kan geven meeneemt de moestuin is. Ik heb geen groene vingers. Ik ben ook niet handig. Ik zou het liefst alles zelf kunnen, maar misschien is het beter dat ik de klus- en tuiniertalenten niet heb gekregen.

Ik houd van mijn tuin, ik houd van de hoge wilde bloemen en de druivenrank en het boompje en de zwarte-bessenstruik; de buurman had een overschot aan planten en ik kreeg een paar klimmers van hem om de schutting te vergroenen; het is op dit moment een ware oase, en ik houd er ook van om op een zonnige middag met zwarte handen en knieën in de tuin te wroeten, maar ik krijg nooit het gevoel dat ik weet waar ik mee bezig ben. Ook vergeet ik altijd of en wat en waar ik iets heb ingezaaid. Zou mijn zoon me daar nou niet wat bij kunnen helpen? Hij leest het liefst. Hij zit nu achter me, in zijn favoriete hoekje op de bank, met een boek. Af en toe blijft hij alleen thuis als ik een paar uur ga werken, en soms vraag ik me af of hij dat plekje wel heeft verlaten in de tijd dat ik weg ben geweest – bijvoorbeeld van 11 uur in de ochtend tot 17 uur ‘s middags. Jawel, zegt hij dan: ik heb gedrumd en broodjes gegeten en oh ja, ik heb ook nog een balletje getrapt. Hij wil wel helpen hoor: hij houdt van buiten zijn en ook van klussen, maar dan wel samen met iemand die weet wat ie doet: mijn vader bijvoorbeeld, of de vader van zijn beste vriend, die imker is, en houtbewerker, en nog allerlei andere praktische dingen kan. Hij wil dan wel sjouwen, zagen, honing slingeren, de hooizolder opruimen, paaltjes voor een omheining in de grond slaan.

Het is inmiddels avond; de zonnige dagen komen er alweer aan. We hebben vandaag veertig kilometer heen en weer gefietst naar mijn ouders en we hebben appeltaart gegeten in de tuin. Morgen ga ik weer naar het museum waar ik werk om bij te praten met een aantal van de vrijwillige gastheren en gastvrouwen. Ook komen de aquarellisten wier schilderijen nu nog op zaal hangen op werkbezoek; zij hebben hun eigen tentoonstelling nauwelijks kunnen bezichtigen en deze werken moeten nét voor de heropening bij ons weg. Jammer, al die pracht op een donkere museumzaal. Ik ben benieuwd naar de kunstwerken die jij thuis hebt! Misschien wil je er iets over vertellen, en misschien heb je heel andere plannen.

Ik kijk uit naar je volgende brief!

Zonnige groeten,

Christine