Hopelijk zie ik je maandag in het echt! 

Zaterdag 19 maart 2022 19:19 - Ik lig in mijn bed op mijn kamer. 

Lieve Roza,  

Ik had beloofd om je als eerste te schrijven, dus hier is mijn eerste brief.  

Ik vond het leuk om je te zien afgelopen vrijdag, je kwam over als een heel energiek en open  persoon. Dat vond ik erg fijn! Bijzonder dat we elkaar gaan ontmoeten via dit project, en ook  meteen samen iets gaan maken. Ik vind het best wel spannend om iets te gaan maken met iemand die ik niet ken, ik heb wel vaker meegedaan aan theaterprojecten waarin ik inhoudelijk  mocht meepraten, maar dit voelt anders. Ook omdat ik het nu zelf ga maken/regisseren. Het voelt  alsof ik gecontroleerd iets gevaarlijks ga doen, van een hoge duikplank springen of in een  achtbaan rijden. Ik ben enthousiast. 

Meestal als mensen een brief schrijven vertellen ze eerst iets over zichzelf en stellen ze dan een  heleboel vragen aan de ander, maar ik ga het een keer andersom doen.  

Voelde het eigenlijk alsof je weg ging, of juist  ergens naartoe?

Ik hoorde van Marilien dat je aan het begin van de coronaperiode als au pair naar Amsterdam  bent gekomen, wat spannend. Ik ben heel benieuwd naar waar je vandaan komt (wat voor plek, wat  voor gezin?), en waarom je besloot om weg te gaan. Voelde het eigenlijk alsof je weg ging, of juist  ergens naartoe? In wat voor gezin kwam je terecht, ging je bij hen wonen? Hoe heb je je weg  gevonden in een vreemde stad en in een vreemd land? Wanneer voelde je het meeste en wanneer het minste heimwee? Hoe was het om au pair te zijn ten tijde van corona? Ben je bang voor corona?  Hoe leer je mensen kennen als iedereen terug valt op kleine vriendenkringen? Je zei dat je  misschien acteur wilde worden, waarom? Wat heb je allemaal gedaan met theater? En tot slot;  waarom studeer je psychologie? 

Zo. Dat hebben we alvast gehad.  

‘Ik heb nu een tussenjaar, waarin ik me bezighoud met allemaal theaterprojecten.’ Die zin heb ik  nu al zo vaak moeten uitspreken dat ie geramd zit. Altijd als je zegt dat je een tussenjaar hebt, voelen mensen de behoefte om te vragen waar je je dan mee bezig houdt. Best wel vreemd, want  als je zegt dat je communicatiewetenschappen studeert wordt er niet doorgevraagd, terwijl dat waar  je je dan mee bezig houdt ook niet zo helder is volgens mij. Maar dat terzijde. Ik zal voor jouw  beeld vertellen wat ik allemaal doe/gedaan heb, misschien vinden we dezelfde dingen interessant.  

...de mensen uit mijn groep waren heel fijn

Ik heb Theatervooropleiding OOST gedaan in Arnhem. Samen met ongeveer tien anderen kreeg ik daar elke  vrijdagavond en zaterdag lessen van verschillende mensen uit de werkwereld van het theater, en we hadden mentorlessen. Dat was echt superleuk, omdat we heel veel verschillende  dingen gingen doen. En de mensen uit mijn groep waren heel fijn. Drie van hen zijn ook  aangenomen op de toneelacademie in Maastricht waar ik volgend jaar ga studeren. Ik doe mee met een maakproject van de Amsterdamse jeugdtheaterschool. Daar krijg ik les van  een docent. De sfeer is daar wat minder serieus dan bij Oost. Onze begeleider is nu vlak voor de  voorstelling onverwachts uitgevallen, dus we moeten nu met een andere docent de voorstelling  afronden. 

Ik doe ook mee met de mime oriëntatiecursus, dat vind ik ook heel leuk. Elke maandagavond heb  ik dan drie uur mime (fysiek theater) les. Bij die lessen ben ik er wel achtergekomen dat ik het  moeilijk zou vinden om de hele dag vanuit je lichaam dingen te maken of te spelen. Ik ben meer  iemand die begint vanuit het hoofd. Maar, het ik vind het zo mooi om mensen zien te bewegen.  Fysiek theater heeft een bepaalde kracht en overdracht van emotie die tekst overstijgt. Alsof je  naar een gedicht luistert en de klank heeft alleen betekenis en de woorden niet. Ik zou graag ook  iets met fysiek theater met je willen maken, vind jij dat ook interessant? Ik vind dat extra leuk in  dit project, omdat dat natuurlijk gaat over brieven. Bij brieven gaat het alleen maar over tekst, en  bij mime alleen maar over een lichaam. 

Ook heb ik zangles genomen in mijn tussenjaar. Ik heb daar veel techniek geleerd, en ook heel  veel plezier gehad. Ook al kan ik niet heel goed zingen. 

Sinds de zomer van 2021 werk ik ook bij Artis, in de horeca. Misschien kunnen we daar een keer  heen gaan, en ons laten inspireren door de dieren. Eigenlijk vind ik mijn baantje daar redelijk saai,  je moet tegen de klanten vaak hetzelfde zeggen en ook hetzelfde doen…

Ga jij wel eens naar  theater? 

Naast dit alles ben ik ook nog regieassistent van Marilien en op mijn oude middelbare school, bij  de schooltoneel productie. En ik ben ook vaak in het theater te vinden. Ga jij wel eens naar theater? 

In augustus ga ik naar Maastricht verhuizen, en daar een nieuw leven beginnen. Ik ga me vol in de  opleiding regie storten, mijn nieuwe klas leren kennen, me in een nieuwe stad begeven, voor het  eerst op mezelf wonen, en dat allemaal twee en een half uur reizen van thuis (bij mijn ouders).  Veel veranderingen in één keer. Een maand geleden hadden we een (online) introductiedag met de  mensen die nu al in het eerste jaar zitten, en dat vond ik echt heel erg leuk. Die mensen waren  heel grappig, lief en open. Ik wil graag bij ze horen. 

Nu ga ik deze brief afronden, ik ben best wel gaar. Vandaag heb ik de hele dag poffertjes staan  bakken bij Artis. Volgende keer wil ik je schrijven over corona, en hoe ik alle quarantaines en lockdowns heb ervaren. Ik hoop dat je je niet overrompeld voelt door al mijn vragen.  

Hopelijk zie ik je maandag in het echt! 

Jona