Meestal ben ik niet zo’n meedoener

Adnan,

We beginnen, beiden, aan een leuk avontuur. Leuk dat je ook meedoet. Meestal ben ik niet zo’n meedoener. Maar ik heb af en toe de behoefte anders te doen dan ik van mijzelf gewend ben. Ik doe ook mee omdat ik het belangrijk vind dat mensen minder langs elkaar heen leven. En om de buurt nog leuker te maken . Dat is vooral mensenwerk.

Ik woon nu vijftien maanden in deze buurt.

Mijzelf aan jou voorstellen lijkt mij een goede start. Ik ben een alleenstaande man van 71 jaar.  Na ongeveer 44 jaar met veel plezier te hebben gewerkt, ben ik in 2017 met pensioen gegaan. Het heeft mij behoorlijk wat moeite en tijd gekost om daaraan te wennen. Ik woon nu vijftien maanden in deze buurt. Ik kende de buurt al goed, omdat ik een groot deel van mijn leven hier in de omgeving heb gewoond. Ik ben geboren in de Staatsliedenbuurt en op tweejarige leeftijd met mijn broertje van toen vier en mijn ouders verhuisd naar de toen net gebouwde Sara Burgerhartstraat. Na mij volgden nog zes broertjes en zusjes. Daar ben ik opgegroeid.  Mijn lagere school was aan het eind van de straat. Daar waar nu een moskee is. Na een tussenstap heb ik met mijn toenmalige vrouw en later mijn eerste twee kinderen bijna 20 jaar in de Hofwijckstraat gewoond. En vervolgens bijna 20 jaar net aan de andere kant van de metro/spoorlijn in Slotermeer. Daar is mijn jongste zoon, inmiddels 32 jaar oud geboren. Inmiddels ben ik ook opa van vier kleinkinderen. Dat vind ik fantastisch. Gelukkig wonen ze allemaal in Amsterdam.

Armoede en ongelijkheid zie ik als een groot onrecht.

Mijn kinderen en kleinkinderen zijn heel belangrijk in mijn leven, evenals mijn broers en zuster. Mijn moeder is vorig jaar helaas op 94 jarige leeftijd overleden. Een groot gemis. Daarnaast heb ik nog een paar vrienden en veel kennissen. Ik heb vele interesses, waarvan mensen de grootste is. Al jong vroeg ik mij af, waarom mensen zich zo gedragen als zij doen. Daar heb ik dan ook min of meer mijn werk van gemaakt, waarover later misschien meer. Ik wil graag mensen gelukkig zien en probeer als het kan daaraan bij te dragen.

Een groot probleem vind ik de klimaatverandering. Armoede en ongelijkheid zie ik als een groot onrecht. Ik probeer daar op verschillende manieren wat aan te doen. Maar ik vind vaak, dat ik meer zou moeten doen. Voel mij vaak onmachtig ten opzichte van deze grote problemen.

Over de buurt waarin wij wonen. Ik heb het hier goed naar mijn zin. Ik heb een fijne woning en leuke buren Met veel van hen heb ik goed contact. Prettig vind ik het multiculturele karakter of hoe je het maar noemen wilt. Ik ben nogal kritisch van karakter, volgens mij kan er nog wel het een en ander verbeteren in de buurt. Zoals het regelen van het verkeer, het plaatsen van verkeersborden, het optreden tegen de overlast van auto's en scooters en eindelijk de inrichting van de openbare ruimte afmaken.

Tot slot, ik ben erg nieuwsgierig naar jou als persoon en hoe je in het leven staat. Ik bedwing mijn neiging allerlei vragen te stellen, omdat ik het belangrijker vind om te merken wat je kwijt wilt.

Vriendelijke groeten,

Joop