De stap naar kinderen

Hoi Sara!

Heerlijk om een brief te ontvangen van je en er een te kunnen terugschrijven. Wat leuk om te lezen dat je geboren en getogen bent in Bos en Lommer. En wat heerlijk, drie kinderen. Welke leeftijd hebben ze?

Ik kan me voorstellen dat het druk is met werk en gezin. Wat doe je voor werk? Zo te horen ben je ondanks de drukte creatiever dan ik ben. =)

Ik ben benieuwd naar je kunstwerken.

Ooh, wat zou het lekker zijn om weer naar Marokko te kunnen hè?! De Rifstreek is prachtig, heel het land eigenlijk. Bezoek je altijd hetzelfde gebied? Of ga je het hele land in? Hoe vul jij momenteel je vakanties?

.....ik koop m’n kleding en spullen het liefst tweedehands

Je schrijft dat je ook van vintage houdt, leuk! Ik ben zelf niet per se van antiek en zo, maar ik koop m’n kleding en spullen het liefst tweedehands, vaak moderne dingen, maar stukken goedkoper en beter voor ’t milieu.

Ik snap dat je van de natuur en cultuur houdt die Marokko heeft. Ik ben al tijdens mijn eerste bezoek verliefd geworden op het land. (al was het een kort toeristisch bezoek aan Marrakesh)….’t eten, de natuur, de kleuren, de o, zo aardige mensen.

Na een keer of acht verschillende delen te hebben bezocht, ontstond er een plan om met m’n moeder en haar autootje + tentje voor drie maanden verlof richting Marokko te vertrekken. Ook zij is net zo’n fan van Marokko als ik. Onze droom kwam uit en het was zo bijzonder met m’n moeder samen… echt onbetaalbaar. Ons eindpunt was M’hamid in de Sahara. Voor mij, naast Akchour, de Hoge Atlas en Sidi Ifni, de fijnste plek in het land.

Hoe oud was jij toen je moeder werd? Hoe merkte jij dat jullie er klaar voor waren?

Je vroeg me af of ik meer gereisd heb. Ik heb voor de reis naar Marokko in 2019, drie prachtige reizen gemaakt naar Peru, Indonesië en Thailand. Ik merk nu als inspecteur bij de inspectie voor gezondheidszorg, dat er een nieuwe fase aankomt. Een fase die jij en je partner vast ook hebben doorgemaakt: de stap naar kinderen. Hoe oud was jij toen je moeder werd? Hoe merkte jij dat jullie er klaar voor waren?

Ik heb inderdaad als verpleegkundige gewerkt. Tweeëneenhalf jaar in de verslavingszorg, een hele boeiende, maar ook intense tijd. Daarna vier jaar als jeugdverpleegkundige op een consultatiebureau (van baby’s en peuters weet ik al veel af, hahah).

Sinds een half jaar werk ik als inspecteur, weer iets heel anders. Ik bezoek nu onder andere de GGD’s en huisartsen die tegen corona vaccineren. En ik houd toezicht op de huisartsen, verloskundigen en zorgprofessionals die ontslagen zijn door/na diefstal, verslaving en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook een hele interessante groep om na hun ontslag aan de tand te voelen en te kijken of ze nog wel in hun beroep kunnen werken.

Volgende keer zal ik je meer vertellen over mijn eerste indrukken van de wijk

Volgende keer zal ik je meer vertellen over mijn eerste indrukken van de wijk. Ik heb in ieder geval leuke vrouwen ontmoet. Ik geloof dat een 52-jarige buurvrouw nu mijn beste vriendin is. Ze is Marokkaanse en houdt ook van tweedehands.

Voor nu lekker weekend, ik ben eraan toe. Het was een volle week, ik ga dit weekend lekker bijkomen in mijn huis en misschien wandelen in de duinen. Ik ga ook naar de markt op Plein ’40-’45. Kom je daar ook wel eens? Ik ben dol op de kraam van Hakim (kaas).

Tot snel, warme groet van Martine.

Een echte brief met woorden

Hi Martine,

Wat was het leuk om een keer een ‘echte’ brief te ontvangen! Met echte woorden. Geen brief van de Belasting of een reclame folder, maar een echte brief met woorden. Deze heb ik, denk ik al jaren niet meer ontvangen als je postkaartjes niet meerekent. Ik heb inderdaad drie kindjes. Een zoontje van twaalf, een dochter van elf en een meisje van zeven. Het is wel druk inderdaad, maar ik vind het wel fijn om iets voor mezelf te doen. Heb echt jarenlang fulltime voor mijn kinderen gezorgd, maar op een gegeven moment mis je toch wel je eigen ding hoor.

Ik heb nu wel minder tijd voor het schilderen. Ik merk wel dat ik dat mis. Het is echt een uitlaatklep, waarbij je toch even je hoofd leeg kan maken. Ik denk net zoals jij en het rondstruinen op de markt? Of heb je nog andere hobby’s?

Ik heb niet zo heel veel schilderijtjes gefotografeerd, maar zou met liefde een keer wat laten zien.

Het is een generatie die uitsterft.

Ik moet je eerlijk zeggen, dat ik echt heb moeten lachen om je brief over Marokko. Je weet er meer over dan ik geloof me! Hahaha. Ik zou graag weer naar Marokko willen gaan.. Dat komt omdat ik het laatste jaar in 2021 zoveel familieleden verloren heb, ook in Marokko. Dat deed me ook beseffen dat ik zoveel familie heel lang niet gezien heb. Dat doet wat met je. Je weet nooit wanneer het leven ophoudt. Ik zou zo graag sommige tantes en andere familieleden die nog over zijn, willen zien. Misschien zelfs knuffelen als het nog kan. Het is een generatie die uitsterft. Dat heeft mij in ieder geval wel het gevoel gegeven, dat ik graag het land van mijn ouders weer terug wil zien. Ik heb niet zoveel steden gezien helaas.

Ik ben vroeger een aantal keren in Egypte geweest geweest. Mijn plan was om daar eens in een koude periode een rondreis te maken. Er is zoveel geschiedenis en kunst, daar hou ik echt van. Vooral de geschiedenis. Qua cultuur valt het dan wel tegen als ik eerlijk mag zijn. Hahha. Maar ik hou wel van musea. Voor corona had ik nog een jaarkaart en gingen we er geregeld heen, maar nu…. niks meer.

Ik heb altijd gezegd dat ik moeder wilde worden.

Wat leuk, dat je denkt aan moeder worden. Ik was geloof ik 25? Het overkwam me eigenlijk, maar was welkom. Ik heb altijd gezegd dat ik moeder wilde worden. Ik was vroeger zo gek op kinderen. Nog steeds, alleen maken deze bijna puber en pubers me nu wel horendol, haha! Maar toch zou ik ze niet willen missen! Het verrijkt je leven toch. Ik denk dat je een fantastische moeder zal zijn!

Over Marokko en eten nog even. Ja, ik moet zeggen, niet om bevoordeeld te zijn hoor, maar ik vind Marokkaans eten toch wel echt heerlijk. Er zit gewoon veel smaak aan. Vind het echt een rijke keuken. Je hoeft in Marokko niet verlegen te zitten om eten. De mensen daar zijn inderdaad vaak erg dankbaar en gastvrij met het beetje wat ze hebben. Zelf raak ik daar ook door geïnspireerd. Hou zelf ook van verwennen. Voor corona hield ik, als het kon wel leuke gatherings. Gewoon ladiesdagjes en dan kletsen met allemaal lekkere dingetjes erbij.  Lijkt wel eeuwen geleden!  Hoop dat dit snel weer kan!

Ik ben echt benieuwd naar je indrukken van de wijk. Je vertelde me in je brief dat je daar de volgende keer meer over zou vertellen. Ik hoop ook op je eerlijke mening. haha.

Sporten was echt een momentje voor mezelf.

Je vroeg me hoe ik me oplaad.  Dat is nu echt wel moeilijk soms, helaas. Ik werk nu thuis n verband met de maatregelen en kom soms gewoon amper buiten. Even snel een boodschapje en dat is het. Ik was net lekker aan het wandelen in de bossen, Slotermeer, Geuzenveld of Erasmus park. En op de sportschool was ik zodra het kon. Sporten was echt een momentje voor mezelf. Nu is het soms even op de bank als de kinderen slapen. Kopje koffie erbij en iets lekkers als ik niet in de zoveelste lijnpoging zit ( en dan nog). Dat is nu voor mij bijkomen.

Ik kan niet wachten tot het mooier weer wordt en de cijfers een beetje teruglopen. Ik ging vaak naar Artis bijvoorbeeld. Dat is iets wat ik mis. Met m’n kinderen naar de dierentuin. Of een terrasje pakken met m’n vriendin. Even snel naar de Bijenkorf en een koffietje met cheesecake nemen. Heeeeerlijk!

Help mensen graag. Dat is iets wat ik met liefde doe.

Wat heftig, jouw werk! Ik doe het je niet na, nogmaals. Al klinkt dat echt reuze interessant dat je dokters moet controleren. Heftig joh om  een zorgverlener waar mensen tegenop kijken op z’n vingers te tikken. Rare wereld leven we in. Gelukkig zijn er mensen, zoals jij, die dat in de gaten houden!

Ik heb zelf rechten gestudeerd, maar ben nu op een laag pitje bezig. Ik vond het namelijk erg leuk om te doen, maar ben liever dienstverlener. Help mensen graag. Dat is iets wat ik met liefde doe. Het sociale aspect.

Ik ben benieuwd naar jouw volgende brief. Soms weet ik gewoon niet meer waar ik het over moet hebben. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag!

Warme groet van Sarah

Ik hoop dat de Kolenkit een mooie buurt wordt met mooie mensen

Beste Soline,

Wat leuk om met jou te schrijven. Het is wel spannend want we kennen elkaar niet eens.

Ik vond het leuk om mee te doen aan het project, want het leek me wel spannend om brieven te ontvangen van iemand die ik niet ken.

De buurt is nu wel aan het veranderen naar iets moois.

Ik woon zelf niet in de Kolenkit maar wel in de buurt. Ik ken de buurt wel en heb daar ook vrienden wonen. De buurt is nu wel aan het veranderen naar iets moois. De gebouwen worden gesloopt en er worden zelfs nieuwe flats/huizen gebouwd. Het wordt wel steeds mooier, vind je niet?

Vroeger woonde ik in Bos en Lommer aan de Haarlemmerweg. Ik was vaak in Bos en Lommer, want ik werkte daar bij een supermarkt. Vroeger zag het echt anders uit. Er waren niet zo veel van die hoge gebouwen, zelfs die gebouwen op de brug waren er niet. De markt was eigenlijk onder in plaats van boven. Nu ziet het er heel anders uit. Ik heb daar best veel mooie herinneringen.

Ik hoop dat de Kolenkit een mooie buurt wordt met mooie mensen.

We leven in een hele aparte tijd.

Voor de rest verlang ik op dit moment graag naar de lente. Ik ben de winter een beetje zat. Het was best een lange winter omdat we te lang binnen zaten en alles dicht was. We leven in een hele aparte tijd. De tijd waarin je elkaar geen hand mag geven,  niet zoenen of knuffelen....zelfs van je dierbaren moet je afstand nemen, best heftig. Ik geloof dat ik mijn moeder sinds vorige jaar maart 2020 niet meer heb gezoend of geknuffeld. Tuurlijk maak je je druk om hun gezondheid, maar ik vind dat ouderen ook steeds eenzamer worden zonder de liefde. Dat is voor hun ook belangrijk! De aanraking, het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Het is vreselijk.

Ik hoop dat we snel terug kunnen gaan naar ons oude normaal. Want het nieuwe normaal zullen de mensen moeilijk accepteren. Want zo zijn wij niet gemaakt als mens om afstand te houden van elkaar.

Dit is mijn eerste brief. Met spanning wacht ik op jouw brief.

Groeten,

Hanna