Mijn ouders bewaarden echt alles...

Lieve Maria,

Sorry voor het weer lange uitblijven van mijn brief, het bleef druk, en nu het ouderlijk huis binnen enkele weken leeg opgeleverd moet worden, is die drukte alleen nog maar toegenomen.

Goed dat je me uitlegt over de chronische infectie en dat de klachten lijken op die van een chronisch vermoeidheidssyndroom. Natuurlijk wilde ik een deel van die documentaire zien.

Over 2,5 weken, na Kerstmis, gaan we inderdaad naar de familie van Lucia in Argentinië.

.... heerlijk om je even midden in de winter onder te dompelen in zomerse temperaturen

Ik ben wel toe aan een kleine twee weken Argentinië, met wat geluk gaan we ook naar de kust, het hangt er van af want Lucia's moeder is ziek, ze heeft al heel wat chemotherapiekuren erop zitten en de focus ligt vooral op het kijken hoe het met haar gaat. Maar even twee weken 30+ graden heb ik ook wel zin in, het is heerlijk om je even midden in de winter onder te dompelen in zomerse temperaturen. Heb jij leuke herinneringen aan Peru, je schrijft dat je Pedro's familie daar bezocht? En ook familiebezoek in New York en Barcelona? Fijn inderdaad dat zijn moeder en zus hier wonen, Pedro spreekt natuurlijk ook goed Nederlands als hij hier sinds zijn achtste woont.

Ik ben net als jij flexitariër, ik mijd vlees uit de bio-industrie, af en toe eet ik biologisch vlees of een stukje vis. In Argentinië is dat altijd een issue, ik maak er geen gedoe van, maar al die kilo’s vlees die daar op de barbecue komen, daar heb ik wel moeite mee. Vlees eten is een soort cultus daar, mensen kunnen eindeloos praten over hoe ze hun vlees barbecueën en op andere manieren vlees bereiden. In Peru zal het ook wel populair zijn. Mijn beste wapen is af en toe een lekkere vegetarische schotel maken voor de hele familie, wat ze wel kunnen waarderen. Ik denk dat ik deze reis mijn eigen burgers van linzen of sojabonen ga maken en wie weet kan ik ze daar ook toe verleiden.

Wat leuk dat je paard gereden hebt! Zelf ben ik nooit zo’n 'paardenmeisje' geweest maar las met plezier, jaren geleden, het boek The Horse Whisperer van Nicolas Evans, over een paardenfluisteraar, die een gewond paard en feitelijk ook zijn gewonde baasje, een tienermeisje, erboven op moet zien te krijgen. Van het hectische New York voert het boek je mee naar het rustige en pittoreske Montana. Ik denk dat jij als paardenliefhebster dit boek mooi zult vinden, misschien ken je het al. De Nederlandse titel is De paardenfluisteraar.

Arme moeders die geacht werden achter elkaar kinderen te baren

Jouw vader komt uit een gezin met dertien kinderen schrijf je, een katholiek gezin? Mijn moeder komt uit een gezin van negen, haar stiefmoeder uit een gezin van zestien. Arme moeders die geacht werden achter elkaar kinderen te baren, lijkt me. Ikzelf kom uit een nest met vijf kinderen, ik ben de jongste. We zijn over het algemeen internationaal gericht, mijn oudste zus woont alweer bijna vijfenveertig jaar in Frankrijk met haar man, kinderen en kleinkinderen, zus nummer twee is getrouwd met een man uit New York state, zus nummer drie met een Nederlander maar ze hebben wel een buitenhuis in Frankrijk, mijn broer is hertrouwd met een Nederlandse maar daarvoor met een Française, en mijn verhaal ken je. Desondanks is ons leven nu erg op Breda gericht omdat we om beurten naar mijn moeders verpleeghuis gaan en het huis leeg moet. Ik ga het ouderlijk huis wel missen, maar zal ook blij zijn als de klus van het opruimen/ leegruimen erop zit, mijn ouders bewaarden echt alles…

Met Lucia spreek ik meestal Spaans. Voor haar 'inburgering' zou Nederlands beter zijn, maar met haar cliënten in de thuiszorg spreekt ze al dagelijks Nederlands en dat vindt ze welletjes. Ik vind het zelf wel leuk Spaans te spreken, zo blijf ik het goed oefenen.

De laatste tijd schiet meditatie erbij in, ik heb er de energie niet voor met zo’n drukke agenda, juist dan zou meditatie rust kunnen geven maar ik pak het wel weer op als ik wat meer rust heb.

Je schrijft dat door je ziek-zijn er niet veel vrienden zijn overgebleven. Wat triest is dat. Gelukkig heb je Pedro en zijn familie hier en lieve buren, en hopelijk nog een handjevol mensen die je steunen.

.... ik investeer eerlijk gezegd weinig in vrienden

Ik ben niet iemand met heel veel vrienden, ik ben meestal druk bezig en investeer eerlijk gezegd weinig in vrienden. Ik ga af en toe naar een eetclubje en zie daarbuiten wat vriendinnen, maar zeker door het mantelzorg-verhaal in combinatie met werk en privé thuis is daar weinig tijd voor. Ik mis het wel een beetje.

Heb je plannen voor Kerstmis en oud en nieuw? Vier je dat samen met Pedro?

Als mijn moeder zich oké voelt, haal ik haar de 25e op en komt ze bij ons thuis eten, samen met Lucia, mijn Amsterdamse zus, haar man, dochter en de vriend van haar dochter. Ze blijft dan slapen bij ons en de volgende dag breng ik haar naar mijn broer en daar vier ik Tweede Kerstdag met familie.

Ik hou het hierbij, ik ben grieperig en merk dat, alhoewel ik deze brief al een tijd wil schrijven, mijn hoofd niet zo meewerkt.

Heel gezellige kerstdagen en oud en nieuw en graag weer tot horens!

Hartelijke groet terug,

Noor

Soms loopt het leven anders

Lieve Maria,

Ik had een kaart voor je geschreven met het idee om snel daarna een brief te schrijven, en deze sowieso snel ‘op de bus’ te doen. Soms loopt het leven anders. Diezelfde avond ging het mis bij mijn vader. Lang verhaal wat neerkomt op heel veel uitzaaiing en een breuk omdat het in z’n botten zit. Super pijnlijk, veel zorg, enzovoort, enzovoort.

Ik regel, ik doe, maar vergeet mijzelf

En ik schiet totaal in mijn mantelzorgrol. Ik regel, ik doe, maar vergeet mijzelf. Morgen daarom een verplichte vrije middag om bij te slapen én om de brief op de bus te doen. Ik ga op zoek naar rust, vooral in mijn hoofd, om snel weer een brief te schrijven, maar dan snap je de vertraging.

Dikke kuzzz,

Wilma

220824_WaM

Aan de vooravond van héél véél warmte

A’dam, 17-07-'22

Hoi Maria!

Wat leuk om je brief te ontvangen! En nu maar hopen dat je mijn handschrift kan lezen! We staan aan de vooravond van héél véél warmte en ik hoop dat dat voor jou te doen is. Ik ben mantelzorger voor een vriend van mij die MS heeft en hij reageert heel slecht op de warmte. Ik doe het op zich beter met een beetje zon en vooral geen regen!

Ik ben zo’n type dat iedereen op straat groet

Net als jij hou ik van schrijven én nieuwe mensen ontmoeten! Ik ben zo’n type dat iedereen op straat groet. Het levert soms wat gekke blikken op, maar meestal wordt mijn glimlach beantwoord. Soort van de gekke vrouw in de buurt die chronisch positief is, hoewel het (uiteraard) ook een masker is… Zo hebben we eigenlijk allemaal wel zo ons ding wat we met elkaar delen in het meeslepen.

Ik hoop dat jouw medische behandeling naar wens gaat. Go for it! Ik heb nog een paar drukke dagen op mijn werk voor mij. Ik werk als hr-manager voor een stichting met basisscholen en heb (*geeft zichzelf een schouderklopje) gelukkig alle groepen met een leerkracht gekregen. Maar nu de administratie nog. Dat is zo’n klus die ik voor mij uit schuif. Maar dan begint ook voor mij het genieten. We gaan twee weken naar Egypte: vooral niets doen, want snorkelen is daar zelfs ook te gevaarlijk (haaien!).

Ga jij nog proberen om er even tussenuit te gaan of was Elburg met Pedro voldoende? Ik merk dat ik aan het einde van mijn briefpapier ben en ik heb nog niet eens je vragen beantwoord… Volgende brief!

Ik hoop dat je lekker het water nog op bent geweest of gaat. En ik wens je veel energie!

Tot de volgende brief!

Dikke kuzzz,

Wilma

Zo kan ik toch mijn horizon een beetje verbreden 

Beste Wilma,

Nou, daar zijn we dan, begonnen aan dit nieuwe avontuur. 🙂 

Het stukje waarin jij jezelf voorstelt heb ik gelezen met interesse en een glimlach. Wat leuk bijvoorbeeld dat je mantelzorger bent! Mijn vriend is namelijk mijn mantelzorger op dit moment, ik zal het zo nog kort uitleggen. Knap dat je het doet hoor, en al twintig jaar lang. Het zegt vast veel over jouw band met hem en over jouzelf. Als je er meer over wilt vertellen hoor ik graag je verhaal. 

Ik zie dat je 54 jaar jong bent, heb je al die tijd in Bos en Lommer gewoond? Hoe vind je het om hier te wonen? De kans is groot dat je hier langer woont dan ik want zoals je misschien al gelezen hebt woon ik hier nu drie jaar. Zelf ben ik 38 trouwens. 

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik trouwens niet eens in Amsterdam. Ik ben samen met mijn vriend Pedro in Elburg, aan het Veluwemeer. We zijn hier voor onze – vind ik zelf – welverdiende vakantie. 🙂 We zitten in de stacaravan die mijn ouders al ruim dertig jaar hebben en ik ben hier dan ook half opgegroeid. Nog steeds vind ik het een hele fijne plek om te zijn, ook omdat het aan het water is, en daar ben ik dol op. We hebben vanochtend nog even gevaren en dat deed me zo goed! 

Door een ernstige chronische ziekte ben ik huisgebonden. Vergelijk het met een telefoon die nog maar 5% batterij heeft

Als je dit zo leest zou je misschien de indruk krijgen dat mijn leven op rolletjes loopt maar dat is zeker niet zo. Door een ernstige chronische ziekte ben ik huisgebonden. Vergelijk het met een telefoon die nog maar 5% batterij heeft. Dat ben ik als ik ‘s morgens opsta en daar moet ik de hele dag mee doen. Dat is erg zwaar, zeker voor iemand die van nature erg ondernemend is en graag buiten is. Zo vaak kan ik dingen niet die ik zo graag zou willen doen en dat is wel verdrietig. 

Gelukkig ben ik met een medische behandeling bezig die mij perspectief biedt op een betere toekomst. Dus daar werk ik elke dag aan.

Eerlijk is eerlijk, op een aantal fijne buren na ken ik maar weinig mensen in de buurt

Maar goed. Waar was ik gebleven? Volgende week zijn wij weer thuis en dan begint het 'gewone' leven weer. Dat is wel even omschakelen. Heb jij dat ook altijd? Ik probeer wel dingen te doen waar ik plezier uit haal. Meedoen aan SndT is ook wel zoiets. Wat was jouw drijfveer om mee te doen? Voor mij was het een combinatie van factoren; ik vind het leuk om te schrijven, om nieuwe dingen uit te proberen én om nieuwe mensen te leren kennen. Zo kan ik toch mijn horizon een beetje verbreden. En eerlijk is eerlijk, op een aantal fijne buren na ken ik maar weinig mensen in de buurt. 

Je schreef dat je houdt van lekker genieten, groot gelijk! Is er een bepaalde dans die je graag doet of een artiest die je helemaal geweldig vindt?

Zo, dit was het wel voor nu. Ik hoop dat je er net zoveel zin in hebt als ik en ben benieuwd naar jouw brief! 

Hartelijke groet, 

Maria