Laat jouw tuin maar groeien en bloeien op de manier die jij wilt

Lieve Karin,

Yes, you did it! You nailed it!

Meid, je bent in Zweden geweest! Helemaal in je eentje op eigen kracht ben je een grens over getrokken. Letterlijk en figuurlijk.

Ik denk dat dit een belevenis is die je lang gaat heugen, die je met je mee gaat dragen. Een belevenis die je gaat inspireren om misschien over andere grenzen in jezelf heen te stappen.

Goed, je had voor je gemoedsrust wat pilletjes nodig en een enkele daarvan heb je geslikt, maar hebben we allemaal niet eens wat hulp nodig om moeilijke dingen aan te kunnen?

Ik vind het zo bijzonder en waardevol dat je mijn brief als verbinding had meegenomen, een verbinding tussen je oude en nieuwe wereld. Dat ik daarin wat steun en houvast mocht bieden.

Het is zo waar en zo goed gezien van je, verbinding is wat we nodig hebben, om de uitdagingen aan te kunnen die ons eigenlijk te moeilijk lijken. We doen het allemaal wel zelf, maar het gevoel dat iemand met ons meeloopt maakt het lichter.

Mijn moeder heeft een brief en foto van mij ook eens op een dergelijke manier gebruikt. Zij was alleenstaand, haar man was overleden en na jaren leek het haar leuk toch eens naar het buitenland op vakantie te gaan.

Ze werd door vrienden meegevraagd op een busvakantie naar Zwitserland, als ik het me goed herinner. Maar toen ze eenmaal met hen op vakantie was, voelde ze zich zo alleen. Het stelletje deed alles samen, ze waren het ook steeds met elkaar eens en zij voelde zich alleen. Op een avond had ze met haar eigen meegebrachte minikoffiezetapparaatje koffie op haar kamer gezet en haar vrienden uitgenodigd een bakje bij haar te drinken.

De vrienden hadden gereageerd dat dat niet hoorde. Koffie hoorde je beneden in het hotel te drinken. Bovendien waren ze moe, dus kortom vriendelijk bedankt. Mijn moeder had zich toen maar teruggetrokken op haar kamer, had zich zo enorm alleen gevoeld, zo ver van huis van ons, haar kinderen, en was gaan huilen. In tranen was ze in haar koffer gaan zoeken, misschien op zoek naar een zakdoek en wat vond ze daar? Een brief en een foto van mij die ik daar stiekem in had verstopt.

Die brief met foto heeft ze de rest van de vakantie pontificaal in de kamer neergezet en deze bracht haar steun. Ze voelde zich minder alleen en kon het daarmee aan. Het idee dat mijn brief jou ook op een bepaalde manier steunde, vervult me met warmte.

Je schrijft dat je dankbaar bent dat ik me wat heb geopend over hoe mijn leven er nu uit ziet. Ik kan me voorstellen dat het verhelderend voor je werkt. Al wil ik het liever totaal niet, ziek zijn maakt toch onderdeel uit van mijn leven en drukt er een stevige stempel op. Ik had er moeite mee om het je te vertellen, omdat ik niet weet hoe een ander reageert. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat mensen in mijn ogen kwetsend reageren, mij wel even willen vertellen hoe ik er mee om moet gaan. Ze doen dit uit goede bedoelingen, maar werpen daardoor nog meer problemen op mijn pad, waar ik eigenlijk helemaal geen energie voor heb. Daarom mijd ik het onderwerp sterk, heb ik het liever over andere dingen. Maar ik moet zeggen, jij reageert heel begripvol, open en warm. Je zegt zelfs van mij te willen leren...ontzettend lief van je.

Kijk, ik ben net een paar jaartjes ouder dan jij en heb het gevoel dat ik een aantal dingen al door het leven heb geleerd, die jij nu aan het leren bent. Ik merk dat ik daardoor de neiging heb je inderdaad zo nu en dan van advies te willen voorzien. Tegelijk wil ik daar ook enige terughoudendheid in betrachten. Waarom? Weet je, iedereen leert de levenslessen wel in het eigen tempo dat bij hem of haar past. Ik zie dat jij ze aan het leren bent. Zeker met die vakantie: je durft stappen te nemen. Je voelde misschien angst en onzekerheid bij je Zweden reis, maar je hebt je er over heen gezet onder het motto 'liever plan C, dan geen plan'. Gelijk heb je. Ik hoop dat je voor jezelf nog meer van dit soort prachtige plannnen C weet te bedenken: op reisgebied, op liefdesgebied, op tuiniergebied, noem maar op.

......dus eruit met dat ding, zou ik zeggen

Ik denk dat, dat misschien de boodschap was van mevrouw Bierman toen ze voorbij reed langs haar oude stekje, nu jouw thuis. Ze kwam je aanmoedigen de tuin op de kop te zetten en je eigen planten er in te planten.

Laat jouw tuin maar groeien en bloeien op de manier die jij wilt, lieve Karin. Dat deed mevrouw Bierman ook. Misschien had zij de kracht niet meer om die heg eruit te halen, maar jij wel. Jij hoeft niet dat soort diepgewortelde grenzen, dus eruit met dat ding, zou ik zeggen. Jouw buurman kan je nog meer vertellen met zijn succeswensen,….weet je, even op een hovenierssite kijken en er is vast iemand met een minikraantje die jou daarbij kan helpen.

Toen wij hier kwamen wonen hadden we hier een metershoge coniferenhaag om ons huis staan. We wonen op zo'n lieflijk plekje. Het weiland naast ons is kraamkamer voor de koeien van de boer, bootjes varen hier door de vaart...maar niks van dat alles was te zien door die enorme haag van minimaal twintig jaar oud. De vorige bewoners hadden hem nooit gesnoeid, dus hij had naar hartenlust kunnen groeien.

De boeren om ons heen wilden ons wel helpen, want de takken hingen steeds op het stroomdraad van hun land en daar waren zij op hun beurt niet blij mee. Met de trekker trokken ze alle coniferen er één voor één uit. Het waren zulke grote wortelkluiten, in omvang meters breed, werkelijk! En ze lieten een gaten achter...waar eens een heg stond was nu een kratermaanlandschap! Maar de enorme coniferenhaag was nu wel weg. Inmiddels hebben we er een klein beukenhaagje, dat mooi rood verkleurt als het herfst wordt. Het is zo belangrijk om te kiezen wat bij jou past, Karin.

Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik moeite vriendschappen met mannen te sluiten

Over hagen, grenzen en hoge latten gesproken...ik denk dat we ze tijdens ons opgroeien veel mee krijgen. Soms heel duidelijk in woorden uitgedrukt, dat we op school en thuis letterlijk leren over wat hoort en niet hoort. Maar er zijn ook grenzen die we subtiel mee krijgen door gewoon te zien hoe onze omgeving zich gedraagt. Op deze manier worden we mensen die goed in de maatschappij passen, die daar een rol in kunnen vervullen. Dat is ook belangrijk, want anders zou het één grote chaos worden. Vraag is wel in hoeverre we al die grenzen misschien niet te braaf hebben overgenomen en in hoeverre ze allemaal bij ons passen. Misschien hebben we grenzen in ons geïnternaliseerd die ons eigenlijk belemmeren.

Ik merk dat ik dat wel gedaan heb. Het grootste gedeelte van mijn leven heb ik moeite vriendschappen met mannen te sluiten. Ik ben sterk opgegroeid met het idee van een monogame relatie en dat je moet uitkijken voor mannen, want die willen altijd meer. Tenminste, daar waarschuwde mijn moeder me vroeger wel voor.Het beroerde is, dat elke keer als ik contact had met een man, ik meteen spanning ervoer. Heel snel ontstond er vaak een bepaalde aantrekkingskracht die ik moeilijk in een vorm wist te gieten en voor ik het wist, was ik het contact alweer automatisch uit de weg gegaan. Daarom had ik tot voor kort eigenlijk alleen maar vriendinnen en dat vind ik best wel jammer.

Een aantal jaren geleden wist ik daar voor het eerst verandering in aan te brengen en werd ik bevriend met een bejaarde buurman. Zijn vrouw was net overleden en ik ben hem toen vaker op gaan zoeken, om zijn eenzaamheid wat te verbreken. Bovendien vond ik het gezellig. Maar dus ook wel weer spannend. We hebben daar toen over gesproken en dat klaarde de lucht. Een hele mooie vriendschap ontstond tussen hem, mijn vriend en mij. Hij had een zwembad en we gingen bij hem te zwemmen. We gingen mee te varen op zijn boot. Ik nam hem mee naar theatervoorstellingen, waar mijn vriend niet zoveel mee had. Het waren hele mooie jaren.

Een ervaring die ik niet zou hebben gehad als ik mezelf niet over een drempel heen had getild.

Nadat het eerst onwennig voelde, word ik er nu heel blij van

Nu ik ziek thuis zit, merk ik dat ik door wil gaan met dat soort drempels te slechten. Mijn leven wordt al zo ingeperkt door ziek zijn, dat ik extra ruimte en vernieuwing ter compensatie op ander vlak zoek. Zo ontstaat via social media opeens vaker een chat tussen mij en andere mannen. Vaak liefdevol, met digitale hartjes en kusjes erbij. Ik ga daar inmiddels in mee en stuur net zo snel digitale hartjes en kusjes terug. Wel een vreemde ervaring voor mij en de eerste keer dat ik dat deed, voelde dat heel raar, maar ik wilde het proberen. Want wat is er feitelijk mis met digitale hartjes en kusjes uitdelen, zelfs als de ander een man is. Nadat het eerst onwennig voelde, word ik er nu heel blij van. Blij als ik ze krijg, blij als ik ze uitdeel. Een fijn gevoel dat ik mag ervaren naast alle pijn van het ziek zijn. Ik heb het mijn vriend uitgelegd en hij geeft me er ruimte in.

Zo is er ook een man die standaard 'lieve Mirjam' in zijn chats tegen me zegt. Aanvankelijk hield ik me stug vast aan mijn eigen normen en waarden en ging ik absoluut niet 'lieve' terug schrijven. Toen ik hem daarop aansprak, zei hij: 'Ik communiceer liefdevol tegen je, wetende dat jij dat moeilijk vindt.'

Gaandeweg ben ik daarover na gaan denken en nu denk ik ook waarom zal ik niet 'lieve' schrijven. Ik vind diegene ook werkelijk lief. Het leven kan al zo moeilijk zijn met alle uitdagingen die het heeft, dus waarom niet wat zachter naar elkaar en gewoon 'lieve' terugschrijven. Dus nu doe ik dat inmiddels ook en je merkt het wel...ook in de brieven aan jou schrijf ik inmiddels 'Lieve' in de aanhef. Niet dat ik dat terug verwacht, maar het voelt gewoon goed om het zelf te doen. Door  lieve warme woorden te verspreiden kan ik die warmte zelf ook voelen.

Dit doe ik nu dus vaker. Het levert me nieuwe vriendschappen op. Nu met een mannelijk kunstenaar. Hij nodigde me in zijn atelier uit en toen ik aangaf dat ik niet naar buiten kon, is hij me hier thuis op komen zoeken.

Hij vertelt me alles over zijn leven, hoe hij erin staat. Hij is veel vrijer, ook op seksueel gebied. Soms sta ik echt met de oren te klapperen. We zijn werkelijk haast op alle vlakken verschillend, maar dat maakt het juist zo interessant. Hij gaf aan een wolvenziel te hebben. Dat terwijl ik hier het huis vol heb met beelden van schapen, hihi.

Maar door het gesprek met hem ben ik me gaan verdiepen in het wolvengedrag en het is zo interessant. Het lijkt zo op dat van mensen, hier en daar. Wist je dat wolven ook bepaald gedrag hebben waar status aan af te lezen is?

Als wolven op pad gaan, mag bijvoorbeeld alleen het wolvenleiderspaar met de staart fier in de lucht lopen, de rest heeft de staart óf horizontaal óf plat. Ook mag alleen het wolvenleiderspaar hun urinesporen met de poot omhoog verspreiden, de rest moet dat laag doen.

In het boek dat ik nu lees over wolven is ook het verhaal opgenomen van een baldadig welpje...hij keek ondeugend om zich heen en plaste stiekem met de poot omhoog over het spoor van de leiders. Geweldig! Maar het lijkt op mensengedrag. Ik heb ooit een boek gelezen dat de directie van een organisatie bijvoorbeeld nooit op de begane grond is, maar altijd minstens één verdieping hoger. Dat zal bij jouw gemeente ook wel zo zijn. Ga maar eens na waar de staf, directie en het college zitten. Het is hetzelfde principe.

Misschien ga ik nog een gezamenlijk kunstproject doen met de kunstenaar, wie weet. Het brengt allerlei nieuwe inspiratie in mijn leven. Dit was er niet geweest als ik meteen was weg geschrokken bij het eerste woord 'schatje' dat hij naar me schreef.

Dus ik ben voor mezelf ook grenzen aan het slechten. Soms loop ik dan tegen iets aan wat ik moeilijk vind, maar ik neem dat op de koop toe. Als ik steeds zo moeilijk zou doen over elk lief woordje zoals ik in het verleden deed, zou ik geen mannelijke vriendschappen hebben. Nu ontstaan ze wel en ik ben er heel dankbaar voor, want ze verrijken mijn leven.

Het zijn leuke, bijzondere mannen

Toch denk ik daarbij ook regelmatig aan jou, hoe dat bij jou zit. Je hebt volgens mij wel mannelijke vriendschappen in je leven, maar op een of andere manier nu geen romantische relatie, terwijl je dat diep in je hart eigenlijk wel zou willen. Ik snap niet hoe dat komt. De afgelopen maanden merk ik dat mannelijke vriendschappen vrij natuurlijk in mijn leven ontstaan en ik begrens ze hier en daar bewust, omdat ze net zo goed wellicht tot liefdesrelaties hadden uit kunnen groeien, wat ik dus niet wil. Het zijn leuke, bijzondere mannen. Bij een enkele toen nog vrijgezelle man heb ik zelfs wel eens gedacht: Zal ik hem aan je voorstellen?

Maar waarom komt dat dan niet op jouw pad, Karin? Ik kan me voorstellen dat je via je werk, vakantie, het café van je vrienden, je sociale netwerk toch zoveel interessante mannen tegen komt.

Kijk maar of je op die vraag wilt antwoorden. Misschien heb je het eerder ook al gedaan door te zeggen dat die behoefte er nu niet zo is, of dat de tijd er niet rijp voor is. Toch blijft het lastig voor me om het te snappen.

Jij geeft aan dat mijn creativiteit je inspireert en dat je schrijven met mij leerzaam vindt. Omgekeerd wil ik tegen jou zeggen dat ik je een heel open en invoelende vrouw vind, die beschouwend om zich heen kijkt. Ik vind het fijn die warme toon in je brieven te lezen en je avonturen mee te krijgen. Het maakt mijn wereld warmer en groter. Daar ben ik heel blij mee.

Dikke kus en tot de volgende brief,

liefs, Mirna

'Samen' schijnt de toekomst te zijn

Hallo Dorine,

Bij deze mijn derde brief. Je schreef in jouw brief over wandelen in de natuur. Dat je dat graag doet. Wat is dat een zaligheid. Buiten zijn en bewegen is zo goed voor een mens.

Tijdens de lockdown zijn we hier ons steeds meer bewust van geworden. Dat we zuinig moeten zijn op alles om ons heen. Dat lees ik ook terug in jouw brieven. Ik probeer zoveel mogelijk groen te denken., maar dat valt niet altijd mee. Net zoals jij schrijft, pak ik ook makkelijk de auto en zou ik ook graag het vliegtuig willen laten staan. Ik ben hier niet altijd consequent in, realiseer ik me.

Ik mag ook graag letten op datgene wat ik eet. Kan mijzelf een flexitariër noemen. Ik ben bewust met eten bezig. Vanwege de gezondheidsvoordelen, milieuwinst en diervriendelijkheid. Ik vind het alleen zo jammer dat dit vaak een duurdere leefwijze is. Zo jammer, als dit meer gereguleerd zou worden, zouden veel meer mensen denk ik de overstap maken. Toevallig ligt er een brochure naast mij over de aanschaf van zonnepanelen via de gemeente. Ik denk dat ik straks toch een afspraak ga maken voor een offerte.

Toevallig ligt er een brochure naast mij (..) over zonnepanelen

Ikzelf mag graag buiten zijn. Gisteren en vandaag lukt mij dat prima. Voor de lockdown probeerde ik tweemaal in de week te sporten. Ik deed aan zumba (dansen op voornamelijk Zuid- Amerikaanse mzuiek) en yoga. Gisteren had ik sinds lange tijd weer eens een yogales. Buiten weliswaar, maar in het zonnetje. Wat was dat heerlijk. Op het Enkhuizerzand, dus ruimte genoeg. We leken wel een stel kleine kinderen: zo blij allemaal dat we weer even mochten. Lessen in de studio kan nog niet. Dus deze heb ik even meegepikt. Ik moet zeggen dat de spierpijn me meevalt. Ik had verwacht er wel meer last van te hebben.

Ik zal ook wat antwoorden geven op de vragen uit de vorige brief. Ik wilde inderdaad altijd al de verpleging is. Als jong kind al. En ik moet zeggen dat het de juiste keuze is geweest. Ik doe mijn werk al 27 jaar. Volgend jaar 25 jaar in dienst bij dezelfde  werkgever. Contact met mensen vind ik heel fijn. Dat we dat allemaal nodig hebben, is tijdens de lockdown pijnlijk naar voren gekomen. Al die mensen, en naar ik begrepen heb vooral jonge mensen, die sombere gedachten en gevoelens hebben. Of zelfs depressief zijn. Best een schrikbeeld vind ik. Gelukkig bespeur ik dat niet bij mijn eigen kinderen. Zijn ook eigenlijk altijd bezig. Studie, stage/werken enz.

Contact met mensen vind ik heel fijn. Dat we dat allemaal nodig hebben is tijdens de lockdown pijnlijk naar voren gekomen

Het bezoek aan mijn opa was leuk. Beiden hebben we daar erg van genoten. Ik had wat lekkers mee voor bij de koffie. Daar heeft hij van gesmikkeld. Hij had al meerdere keren aangegeven zijn kleinkinderen achterkleinkinderen te missen. Ik had hem zelf ook al een jaar niet meer gezien. Wel gesproken over de telefoon, maar dat is toch anders. Zijn muren hangen vol met allerlei foto's van ons. Dat zegt genoeg. Ik heb een mooie foto laten maken van ons samen, en deze in een kaart verwerkt. En zoals je al zal vermoeden: ook deze kaart hangt inmiddels aan de wand. Kleine moeite met een enorme uitwerking. Hebben we alle twee weer mooi meegepikt.

Er is ons gevraagd om ook te schrijven over 2027. Jij hebt daar in je brief over geschreven, lees ik. Of het tot een zelfrijdende auto komt, ik durf daar geen uitspraken over te doen. Twijfel erover. Ik denk toch dat wij wel veel verder zullen zijn in duurzaamheid. Dat kan bijna niet anders meer. We zullen er toch echt aan moeten geloven zo langzamerhand. Uitstellen kan niet meer.

Ik denk dat het onlinewerken wel voor een groot gedeelte zal blijven hangen. We hebben nu gezien dat dat ook heel goed kan. Ik kan mij nog herinneren dat het voor COVID bijna ondenkbaar was om thuis te werken. Dat zowel werkgevers als werknemers het bijna onmogelijk achtten. Weet jij dat ook nog? Dat iedereen beren op de weg zag, ja-maar excuses kon bedenken? Bijzonder dat dit toch zo snel voor 100% is omgedraaid. Wat kan een mens toch flexibel zijn.

Wat kan een mens toch flexibel zijn

Dat er iets van een COVID of een andere ziekte al bestond, dat denk ik wel. Mensen zijn nou eenmaal steeds flexibeler over de wereld aan het reizen (wat naar mijn idee ook niet zal veranderen), komen met elkaar in contact. In mijn werk zie ik al een toename van isolatieverpleging bij minder ernstige ziektes de afgelopen jaren. Dus ik denk zeker dat we rekening moeten houden met iets, of het nu COVID heet of niet.

Ik zou zeggen, vaccineren, vooral vaccineren. Naar mijn idee is dat de enige echte oplossing.

En privé? Jeetje, over zes jaar dan ben ik 55. Ik zal denk ik ook nog wel werken. En ik hoop dan toch echt een gezellig en lief maatje naast mij te hebben staan. Mijn laatste date is niet meer. Te veel verschillende ideeën over hoe een relatie eruit zou moeten zien. Uiteindelijk, met toch wel pijn in het hart besloten niet meer verder te gaan. Ondanks dat het wederzijds was, blijft het pijnlijk. Dus maar weer van voren af aan beginnen dan.

Ik hoop voornamelijk dat ze gelukkig zijn en doen wat ze graag willen

En in 2027 zijn mijn kinderen 27 en 25 jaar. Ik vermoed beide afgestudeerd, en werkend? Ik hoop voornamelijk dat ze gelukkig zijn, en doen wat ze graag willen. Misschien voor hen ook een partner? Ik zeg steeds tegen hen dat zij vooral lekker hun eigen weg moeten gaan. Ik hoef echt nog geen oma te zijn over zes jaar. Ooit natuurlijk prima, heel graag zelfs, maar dan nog niet. Nu lijkt het alsof ik daar ook maar iets over te vertellen heb. Ahum, …

Ik denk niet meer in mijn huidige huis te wonen. Als mijn kinderen zijn uitgevlogen, zou ik graag willen verhuizen. Waarnaartoe weet ik nog niet. Gek genoeg heb ik ook al eens mijn gedachten laten gaan over het leven in een hofje. Jij schreef hier ook al over. In een hofje, met wat meer sociale contacten, maar toch zelfstandig. Schijnt de toekomst te zijn, heb ik al eens vernomen. Maar ik moet zeggen dat het bij mij alleen nog maar bij gedachtes gebleven is.

Groetjes,
Geertje

De wereld kan er morgen wel heel anders uitzien

Beste Dorine,

Wat gaat de tijd snel hè? Alweer een aantal weekjes tussen onze brieven. Ik ben er echt even voor gaan zitten om een leuke brief op te stellen. Ik heb onze brieven eerst teruggelezen. Veel info zo over en weer. Ik lees terug en lees - misschien wel tussen de letters en zinnen door - dat je best veel alleen bent. Weliswaar met twee katten, maar toch. Dan is een project als dit wel heel erg mooi, denk ik.

Ikzelf ben dan wel single, maar niet alleen. Bij mij in het huis is er altijd reuring.

Je vroeg hoe ik het daten aangepakt heb. Ik heb mij ingeschreven bij een aantal (ja, je leest het goed) datingsites. Niet alle sites zijn hetzelfde. Ik merkte dat er bij verschillende sites enorm geswipet wordt, en niet verder gekeken of gelezen. Heel frustrerend en absoluut niet netjes. Voor de gein heb ik eens een keer alleen een foto van mijzelf geplaatst zonder tekst.

Voor de gein heb ik een keer alleen een foto van mezelf geplaatst

Wat er dan gebeurt is niet voor te stellen. Je wordt dan digitaal door heel veel mannen bezocht, die al dan niet een hartje of iets anders sturen. Dan heb ik mij wel eens afgevraagd wat hen bezielt. Ikzelf heb een foto nodig waar toch wel een soort van klik in zit, maar zeker ook een tekst over de man. En die kan uitgebreid, maar ook heel kort zijn. Ik ga voor de uitgebreidere beschrijving. Soms wordt echt de moeite genomen om aan de hand van je profiel in contact te komen, maar soms ook niet. Of er wordt helemaal niet gereageerd op een berichtje. Ook zoiets. Ikzelf ben op zoek naar een serieuze relatie, maar het is nog best zoeken hoor. De date uit mijn vorige brief loopt niet erg zoals ik het voor ogen heb. Maar goed we gaan het meemaken wat er verder uitkomt.

Je vertelde dat je erover denkt om je aan te melden bij een bepaalde club. Ik ken deze club niet, maar zoals je het omschrijft: ik zou lid worden als ik jou was. Je kan er ook een goede vriend of  vriendin aan overhouden toch? En je bent lekker bezig. Althans zo lees ik het, dat je zowel als man en als vrouw inschrijft voor een activiteit.

Ikzelf ben 49 jaar, en vind het niet altijd even eenvoudig om nieuwe contacten (lees mannen) te ontmoeten. In hoeverre dat anders is als je 63 bent? Ik weet het niet. Ik zou wel de momenten pakken. Het leven kan erg kort zijn, en die mooie jaren samen met een lieverd gun ik iedereen van harte, dus jou ook: Gewoon doen joh! Ik hoor graag terug van je wat je bevindingen zijn. Gewoon de stap wagen.

Het leven kan erg kort zijn, en die mooie jaren samen met een lieverd gun ik iedereen van harte

Je schreef over het feit dat wij beide dames zijn. Ik denk dat voor mij ook geldt dat mij dit met elkaar schrijven wellicht wat gemakkelijker afgaat dan wanneer ik met een man zou schrijven. Zoals je schreef, iets gemeenschappelijks? Ik moet in mijn werk ook heel veel praten, met zowel mannen als vrouwen. Ik kan niet echt zeggen dat ik of mannen of vrouwen makkelijk vind praten. Het ligt naar mijn idee echt aan de persoon zelf. Soms kunnen mannen ook enorme verhalen vertellen, en zijn er juist dames die erg gesloten zijn. Wat je wellicht in eerste instantie anders verwacht.

Qua leeftijd heb ik eigenlijk hetzelfde. Maakt naar mijn idee echt niet zoveel uit. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde denk ik dan maar weer.

Waar ik mij afgelopen week nog meer mee bezig gehouden heb? Gisteren was mijn zoon jarig. Hij is 21 jaar geworden. Dus een klein feestje. Mijn moeder kwam op visite en heeft een hapje meegegeten. In de middag hebben we samen nog een “ommetje” gemaakt. Ken je die app? Ik heb hem op mijn telefoon geïnstalleerd. Komt vanuit de Hersenstichting. De app motiveert je om elke dag minimaal twintig minuten te wandelen. Is best veel op tv geweest. Moet je net gezien hebben. Je kunt als team meedoen, maar ook alleen. En je kunt deelnemen in een rankinglijst met andere deelnemers in Nederland. Op zich geinig. Het stelt eigenlijk niet veel voor, maar het maakt je bewust van het feit dat het belangrijk is om elke dag in beweging te blijven. Op mijn werk loop ik gemiddeld 10.000 stappen per dag (ik heb een stappenteller = zeven à acht kilometer).Dus die dagen sla ik over met “ommetje”, maar ik probeer op niet-werkdagen twintig minuten via de app te halen. Iets voor jou?

Volgens de bedenker van de app, bestaat er naast de COVID-pandemie al veel langer een andere pandemie. Namelijk die van immobiliteit. Stil zitten, en op je kont zitten, is het nieuwe roken, zeggen ze.

...er bestaat naast COVID al veel langer een pandemie. Namelijk die van immobiliteit

Morgen ga ik na ongeveer een jaar mijn hele oude opa van bijna honderd opzoeken. Hij woont in een verzorgingshuis. Hij krijgt dagelijks bezoek van zijn kinderen (mijn moeder onder andere en mijn ooms en tantes). Hij had aangegeven zijn kleinkinderen ontzettend te missen. Die heeft hij dan ook al geen jaar meer gezien. Dus ik ga hem morgen opzoeken. Ik mag alleen bij hem op bezoek. Taartje en een leuk paasplantje mee. Hoppa. Wel triest allemaal om in deze tijd zo oud te worden. Ik hoop echt dat het jou en mij bespaard blijft. Dan mogen wij eigenlijk niet klagen he?

wel triest om in deze tijd zo oud te worden

Een beetje zoals je schreef in je brief over de bruiloft waar alleen familie en vrienden van het bruidspaar naartoe mochten. Natuurlijk bedenken we met zijn allen andere vormen om hier toch aandacht aan te geven. Maar ach, zo'n bruiloft, of zo'n oude opa... sneu. Even dacht ik nog: ik zie hem pas wanneer hij overleden in zijn kist ligt. Want dat is de realiteit als je bijna honderd bent en toch wat krakkemikkiger in elkaar gaat zitten. Dus ik heb de koe bij de hoorns gevat en mij opgegeven als bezoek voor morgen. Ik ben wel van het doorpakken als het om dit soort dingen gaat. Niet afwachten, de wereld kan er morgen wel heel anders uitzien.

Groetjes,

Geertje

Tussen hart en hersenen

Ha Elise,

 Ik ben even het bed uit gestrompeld om de thuisbezorgde medicatie in ontvangst te nemen voor de jichtaanval in mijn linkerenkel en rechterknie die gisteren begon. En nu ik eenmaal sta en nou zit, neem ik de gelegenheid te baat je te schrijven.

Zoals ik al aangaf, associeer vrij, alsjeblieft, en voor mij zelfs bij voorkeur. Dat draagt bij aan je authenticiteit.

Opmerkelijk dat je begint met werk en de daarmee gepaard gaande status. En over de strijd tussen hart en hersenen. En over geen ‘nee’ kunnen zeggen. Daar ben ik ook mee bezig; daar kom ik later op terug.

 ‘Elise, de vrouw die van zichzelf is’. Vandaag heb ik een aantal boeken besteld van de net overleden Mischa de Vreede. Het boek van haar dat ik niet besteld heb, is getiteld ‘Eindelijk mezelf’. Toevallig hè. Je kent de sketch van Herman Finkers over toeval? Als ik eraan denk, plooit zich als vanzelf een glimlach, ook omdat ik hem sympathiek vind.

Anders dan in de reclame erover wordt gesteld, kent het immuunsysteem bij vrouwen een inherente zwakte omdat vrouwen immers het opgroeiende ‘vreemde’ kind in zich immunologisch moeten tolereren.

Ik begrijp waarom Marilien (haar moeder is je vriendin, noteerde ik) ons koppelde gezien al wat je schreef over jezelf en je familie. Het boek van Sharon Moalem heb ik besteld, en meer. Ook zijn (ik had verwacht ‘haar’) boek ‘Het sterke geslacht’, want anders dan in de reclame erover wordt gesteld, kent het immuunsysteem bij vrouwen een inherente zwakte omdat vrouwen immers het opgroeiende ‘vreemde’ kind in zich immunologisch moeten tolereren. Auto-immuunziekten komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Maar dat vrouwen ‘het sterke geslacht’ zijn, dat vind ik weer wel maar dan meer karakterologisch. Ik heb in mijn werk veel met vrouwen te maken gehad, o.a. omdat ik in abortusklinieken heb gewerkt. Op dat spreekuur ging ’t meer om het gesprek (en vaak een serie gesprekken), dan om de behandeling zelve.

 Het Gouden Boekje ‘Meneer de hond’ heb ik op internet gevonden.

Mijn vrouw is in september 2017 overleden. Vanaf 2010 was ik haar mantelzorger en gelukkig kon ik toen van huis werken als arts-onderzoeker. In 2017 werd zij tenslotte opgenomen in een verpleeghuis vanwege haar dementie met psychose; de laatste maanden hebben ik en later ook de drie kinderen bij haar op kamer geslapen. De verzorging in het verpleeghuis was uitstekend en ik ben daarom vrijwilliger en voorzitter cliëntenraad geworden op deze locatie.

Van jongs af aan doe ik denkoefeningen.

 Ik ben alleenwonend, op de zestiende verdieping van een gebouw in Amsterdam West. Mooi is van hieruit de zonsondergang te zien boven de duinen van Zandvoort. Ik ben evenwel niet eenzaam. Van jongs-af-aan doe ik denkoefeningen en één ervan is hoe ik mij zou voelen als ik in mijn doodskist lig, zoveel meter onder de grond, en ik word wakker. Ik zou niet in paniek raken maar in mijn denkoefening merk ik wel een verschil of je alleen bent of als er een ander levend wezen naast je ligt (wel een aaibaar dier, als ’t een dier is).

 Ik heb regelmatig boeken gelezen over het leven in concentratiekampen, als model voor een onzeker leven in de schaduw van de dood, of anders gezegd voor de overlevingsdrang van mensen. Mensen zonder toekomst, maar het instinct tot leven blijft intact. Wat de toekomst betreft, mijn toekomst: ik ga ervan uit dat ik nog vier jaar leef. Dan ben ik 74 en mijn leven is dan wel voltooid. Mijn vader was 62 bij zijn overlijden in 1977. Hij had dezelfde aandoeningen als ik en, afgezien van onze genen, toont dat de vooruitgang van de medische mogelijkheden sindsdien. Mijn moeder is 86 geworden.

Zo, ik ga nu even naar bed. Het weekend is helaas druk vanwege de opgelopen achterstand. En waarom ik ’t mij zo druk maak als 70-jarige, dat vertel ik je in mijn volgende brief.

Hartelijks,

John