Het verschil tussen gewoon leven en bewust leven

Goedemorgen Meinmein,

Ik ben net naar mijn smaak veel te vroeg wakker geworden, maar hoe leuk om dat weer een lange mail van je te lezen en meteen terug te kunnen schrijven.

Ik ga zo een rondje wandelen met een goede vriendin. Dat doen we wel vaker, voor het werk nog even een rondje. We treffen elkaar dan bij een bruggetje en lopen door wat gemeentelijk groen en kletsen meteen de diepte in. Ik heb haar ontmoet op een opleiding die ik onlangs heb afgerond en die wel lifechanging is geweest. Het is een opleiding in toegepaste integrale psychologie (ITIP). Daar hebben we ontzettend veel over onszelf geleerd; over wat belangrijk voor me is, wat mijn angsten zijn, mijn patronen en mijn eigenlijke verlangens. Het heeft me doen inzien wat het verschil is tussen gewoon leven en bewust leven, om 'wakker' te blijven op het pad dat je bewandelt. Het heeft me doen ervaren wat er gebeurt wanneer je gaat luisteren naar dat stemmetje dat van tijd tot tijd naar je roept ergens in je achterhoofd (of waar ook). Ik neem dat stemmetje steeds vaker serieus. En alles wat ik opwerp als bezwaar of belemmering, waarom het niet kan wat dat stemmetje wil, daar zit vaak een angst achter, of een ander belang. En wanneer je dat ook serieus neemt, dan verdwijnt die belemmering al voor een groot deel.
Kun je me nog volgen? Het verklaart in ieder geval voor een deel waarom ik je dus schrijf over mijn volgende stappen in het leven... ik ben me er gewoon ook een stuk bewuster van.

Je bent pas dood als je tussen zes plankjes ligt toch?


Overigens ben ik van mening dat je nooit te oud bent om je hart te volgen, dus als jij nu nog een opleiding wil gaan doen dan zou ik dat alleen maar kunnen toejuichen en aanmoedigen. Je bent pas dood als je tussen zes plankjes ligt toch? Mooi dat jij humanistiek hebt ontdekt. Dat geldt voor mij ook. Toevallig zag ik een vacature voor directeur van het Humanistisch Verbond. En dat sprak me zo enorm aan! Ik ben me gaan verdiepen in het humanisme en dat was echt een openbaring! Dat ben ik! Helaas ben ik er in de tweede ronde uitgegooid, maar man oh man, dat had me echt leuk geleken. Het rare is dat ik wel lid ben geworden van het Humanistisch Verbond (en al jaren omroep Human steun), maar nog nooit naar een activiteit ben gegaan. Nu is dat ook wel lastig met corona en zo, maar toch. Dat snap ik dan ook weer niet zo goed van mezelf.

Ik doe niet aan non-fictie


Over boeken... ook ik heb een onverzadigbare leeshonger. Romans bij voorkeur. Ik doe niet aan non-fictie. Ik lees nu Kruispunt van Franzen, en heb er net twee uit van Juli Zeh. Wat lees jij nu? Maar ja, ook de krant kan ik op zaterdag van voor tot achter lezen. Digitaal dus echt veel minder. Ik ben geen nieuwsjunkie, maar ik ben wel maatschappelijk geĆ«ngageerd zoals dat dan mooi heet. Ik volg de politiek en kan me druk maken over allerlei issues (zoals de woningmarkt). Een etentje met vrienden is wat mij betreft dan ook niet echt geslaagd als het niet over de actualiteiten is gegaan c.q. over de psychologie van onze kleine zieltjes. Liefst over beide šŸ˜‰

Ok, moet nu snel gaan anders staat mijn vriendin op me te wachten.

Tot een volgende!

Sanne