Is dit het virus waar heel de wereld van in de ban is?
Lieve Sasha,
Nou, een lang verhaal kort: die corona stelde niks voor.
Na mijn uitslag ben ik meteen in isolatie gegaan in de garage. En je zit dan toch een soort te wachten totdat je ziek wordt. Maar dat gebeurde niet. Niet echt, ik hoestte wel flink, had iets verhoging. En je gaat op alles letten. Elk krampje in je lijf voel je bewust. Maar zo snel als het gekomen was - ik had opeens keelpijn en hoest, echt van het één op andere moment - zo ging het ook weer weg. Geen noemenswaardige restklachten. Ik heb het lang afgeklopt, maar inmiddels durf ik het wel te zeggen: het is echt met een sisser afgelopen.
Doe normaal, gooi die scholen open, ga leven!
De kinderen en mijn man hebben het ook niet gekregen. In het begin was ik wel wat ontgoocheld: is dit het virus waar heel de wereld van in de ban is? In het pre-corona tijdperk had ik mezelf met deze klachten hooguit één dag ziek gemeld. Doe normaal, gooi die scholen open, ga leven! Daarna kwam de dankbaarheid en het besef dat het niet vanzelfsprekend was, dat ik geluk heb gehad. En dat ik niemand heb besmet want dat zat mij ook niet lekker. Vooral mijn vader die een auto-immuunziekte heeft, met de nodige medicatie, die ik nog even had gezien.
En sindsdien is het leven wel wat lichter. Ik sjees makkelijk nog even naar de supermarkt of Etos. Denk minder na bij contact. Ik weet natuurlijk niet voor hoelang, maar ik ga er vanuit dat ik voorlopig even niet meer vatbaar ben voor het virus. En daar geniet ik van.
Ik ben een aantal keer theatraal op mijn bed neergevallen. Hoe dan? Red mij! Ik wil mijn zegeningen tellen maar ben het ook zat
Maar al met al ben ik wel moe, best behoorlijk moe. Al die weken de kinderen thuis, toen ijsvrij en ijzelvrij, en vorige week de juf paar dagen ziek. Ik ben een aantal keer theatraal op mijn bed neergevallen. Hoe dan? Red mij! Ik wil mijn zegeningen tellen maar ben het ook zat. En toch en toch, het snelle leven wat er weer aankomt beangstigt mij ook bij vlagen. Die overvolle agenda daar verlang ik nog steeds niet naar terug. Er waren weken dat ik in de avond amper thuis was, ik kan mij dat bijna niet meer herinneren. Dat ik met mijn man ‘vocht’ over wie er de avond weg kon.
Terug naar jouw brief, ook hier heeft een reactie lang geduurd, maar ik herkende het ook. Het grote verlangen met anderen, man of vrouw, verbindingen aan te gaan. Dat past soms zo niet in het leven dat we ‘horen’ te hebben waar je ‘echte’ partner toch het belangrijkst moet zijn als het erop aankomt. Je schreef dat je ook in therapie weer bent gaan kijken wat er speelt. Heb je daar ontdekkingen gedaan, zijn er kwartjes gevallen? Ik ben enorm fan van psychologiseren maar als ik naar mezelf en mijn man kijk denk ik soms ook: gewoon karakterverschil. Ik leef op van mensen, hij niet. Precies zoals mijn kinderen. Mijn zoon haat grote groepen, mijn dochter fleurt op bij een uitje.
Het boek geeft mij lucht: het is normaal dat ik wel vaar op contact en verbinding, een volle kroeg, ouwehoeren met iemand die ik niet ken
Ik lees nu het boek: de eenzame eeuw van Noreena Hertz. Ze legt heel aansprekend uit hoe wij als mensen gemaakt zijn om verbindingen te hebben met anderen. Dat alleen zijn wordt soms zo verheerlijkt: als je dat kan ben je wijs, spiritueel en ontwikkeld. Het boek geeft mij lucht: het is normaal dat ik wel vaar op contact en verbinding: een volle kroeg, ouwehoeren met iemand die ik niet ken. En het boek is ook confronterend, de vele mensen die geen verbinding meer voelen met anderen en de samenleving.
Onderdeel van haar benadering van eenzaamheid is ook de verbinding die mensen nog voelen met het systeem waarin ze leven. Voel je je gehoord door de mensen die je vertegenwoordigen in de politiek? Niet veel nieuws onder de zon maar toch weet ze goed over te brengen hoe ontheemd mensen zich voelen. Een anekdote uit het boek: de conservatief joodse gemeenschap leeft ongezond en is structureel te zwaar. Maar dat zie je niet terug in de levensverwachting. Wetenschappers wijten dat aan het gezonde effect van tot een hechte gemeenschap behoren. Natuurlijk zijn er ook verhalen van mensen die kapot gaan aan de strenge gemeenschap (heb je Unorthodox gezien?) maar dat deel is relatief klein... We zijn ook wat kwijt geraakt in die stroom van individualisering.
Ik zie dat steeds meer, hoe verwend mijn kinderen zijn en alles maar vanzelfsprekend vinden
Alleen nog maar in onze eigen bubbel? Het probleem van deze tijd? Ook ik heb het daar fijn, in die bubbel. Mijn zoon heeft sinds de voorjaarsvakantie een vriendje uit de speeltuin. Mama Kelly en papa Wesley. Mijn zoon heeft voor het eerst van zijn leven op een Nintendo gespeeld op een smart tv op de kamer van het jongetje. Een andere wereld, nog geen 40 meter van ons huis vandaan. En dan moet ik eerlijk zijn, het jongetje is een schat en op veel punten beter opgevoed dan mijn kinderen. Ik zie dat steeds meer, hoe verwend mijn kinderen zijn en alles maar vanzelfsprekend vinden. Mijn man en ik hebben daar iets laten liggen, schrikken daar ook van.
Sasha, hoe was voor jou de lockdown, heb je weer wat meer lucht nu de scholen open zijn? Is het lichte gevoel dat je in je laatste antwoord beschreef gebleven?
Oo en nog iets, dat gevoel van het derde kind blijft mij achtervolgen. Het is er, ergens, de wens, nog één keer en tegelijkertijd IK WIL HET NIET. Ik weet niet wat ik ermee moet. Ben soms chagrijnig dat ik in die lockdown niet gewoon zwanger was, ik had dan toch niks gemist. Ik denk dat mijn gevoel en verstand nog nooit zo ver uit elkaar hebben gestaan. Maar eerst weer de terrassen op, wijn drinken, laat thuis komen… daarna, daarna zien we wel….?
Lieve Sasha, hou je haaks!
Liefs
Roos
Het klassenverschil in The great Gatsby is ook nu nog aan de orde
Beste Saeed,
Veel dank voor je bespiegelingen op The great Gatsby. Ik ben behoorlijk aan het worstelen met de vertaling naar theater, zeker voor jongeren. De roman is prachtig geschreven, vol associaties en beschrijvingen en biedt zoveel verschillende manieren van kijken en lezen. Een toneeltekst heeft hardere keuzes nodig, moet eigenlijk 'platter' zijn, met het risico dat de diepere laag verloren gaat of juist te dik bovenop ligt. Ik moet de tekst geweld aan doen om er theater van te maken, maar ik wil hem ook in ere houden. Dat is een uitdaging.. Ook moet ik ernaar kijken door de ogen van de jongeren die de tekst gaan spelen. Zij moeten zich ertoe kunnen verhouden, zich kunnen transformeren naar de personages. Mooi dat je zegt dat de roman het bewijs is van een heel tijdperk. Dat is toch van een ongekende kracht, dat je iets schrijft dat bewijs van een tijdperk wordt? Ik ben benieuwd welke literatuur en kunst bewijs van onze tijd gaan worden. Welke boeken worden over een eeuw nog steeds gelezen? Ik lees nu graag de boeken van Sally Rooney, zij schrijft ogenschijnlijk makkelijk en simpel, maar ze maakt de worstelingen van haar generatie zo goed voelbaar. De binnenwerelden van haar personages zijn zo dichtbij, dat het is alsof je erbij bent. Daarnaast schept ze tevens een afstand die ervoor zorgt dat je als lezer ook 'beschouwt', op een dieper niveau. Ik vind het knap als het je lukt als schrijver die twee niveaus aan te spreken bij de lezer.
Welke boeken worden over een eeuw nog steeds gelezen?
Het klassenverschil in The great Gatsby is ook nu nog aan de orde. Deze week stond in de krant dat waar je wieg stond in Nederland nog steeds beslissend is voor de hoogte van je inkomen later. Zoals het Nederlandse spreekwoord luidt: 'wie voor een dubbeltje geboren wordt, wordt nooit een kwartje'. In Amerika zou men dat spreekwoord nooit gebruiken, daar is the American dream het credo. Je moet erin geloven dat je een kwartje zult worden. Ten koste van alles. Ik las ook in een essay van Jia Tolentino, een Amerikaanse schrijfster die een boek vol essays schreef over het internet, dat de kracht van het kapitalistisch systeem is dat wij constant bevrediging najagen, maar die nooit helemaal vinden, waardoor we blijven jagen (en kopen). En daar is het internet natuurlijk een uitwas van; een manier om contact, liefde, erkenning, roem enzovoort te vergaren, maar nooit helemaal, nooit echt. Ik weet niet of er iets gaat veranderen na de coronacrisis en de verliezen zijn geteld. Ik heb ook in mijn eigen leven geleerd dat de mens met macht er alles aan doet om die te behouden en er baat bij heeft het systeem dat die macht ondersteunt in tact te laten. En dat de mensen in dat systeem te bang zijn voor wat er zal zijn zonder die veilige, overzichtelijke structuur.
De kracht van het kapitalistisch systeem is dat wij constant bevrediging najagen.
Ik zie veel mensen steeds achterdochtiger worden over het beleid van regeringen met betrekking tot corona. Aangejaagd door fake news, populistische types en onzekerheid geloven ze dat we voor de gek worden gehouden. Dat de regering ons wil manipuleren en onderdrukken. Ze geloven dat het virus niet bestaat en dat er een verborgen agenda is. Ik ben benieuwd hoe deze beweging zich gaat ontwikkelen. Gaan deze mensen steeds radicaler worden of is het een tendens die ook weer zal kalmeren? Het idee dat er niet meer zoiets bestaat als een feitelijke waarheid, of een gemeenschappelijke consensus over wat een 'feit' is vind ik wel angstaanjagend. Het gaat niet meer om wat er daadwerkelijk aan de hand is, maar om wat je gelooft dat er aan de hand is, of nog erger: Of je het eens bent of oneens met wat er aan de hand is. Als je het positief bekijkt (laat ik dat eens proberen) is dit wel de tijd van 'het verhaal', iedereen zoekt naar een kloppend narratief, een verhaal dat bij hem past, waar hij of zij zich bij thuis voelt; een geloof.
Denk je Jemen ooit nog te bezoeken? Wat mis je het meest? Mooi hoe Nizan anders over zijn land en Europa gaat denken door het in een ander perspectief te zien. Ik denk dat veel mensen dat niet kunnen, Nederlanders zijn er ook niet zomaar toe bereid de gruwelen van ons verleden onder ogen te zien. Of ze voelen zich er geen deel van, ze zijn niet verantwoordelijk. Ik denk dat het van belang is te voelen dat iedereen deel uitmaakt van de geschiedenis, dat maakt je niet persoonlijk verantwoordelijk, maar wel collectief.
En ik denk dat deel van het vrouw zijn (nog steeds) is dat je moet leven met de projectie en de druk van de mannenblik
Tja, roem.. Ik heb als klein meisje wel gedacht dat roem het hoogst haalbare was, maar ben daar gelukkig snel van teruggekomen. Wat mij fascineert aan Marilyn Monroe heb ik heel lang niet goed kunnen duiden. Ik denk nu, op mijn 41e, dat het vooral het feit is dat ze door iedereen wordt toegeëigend, dat haar lichaam en haar identiteit zijn gekaapt en geconstrueerd en weer opnieuw zijn geconstrueerd in onze tijd; nu zien we haar als de miskende denker met de gehavende ziel, omdat die identiteit past bij onze projecties. En ik denk dat deel van het vrouw zijn (nog steeds) is dat je moet leven met de projectie en de druk van de mannenblik. Dat een vrouw, meer dan een man, zich moet voegen naar maatschappelijke maatstaven en 'formats'. Zo moeten we nu toegewijde moeders zijn met bloeiende carrières ernaast en een verzorgd, gezond en fit lichaam.
En tja, de liefde. Ik denk dat er inderdaad een vorm van gelijkheid nodig is. Dat er geen inferieur en superieur moet zijn. Maar dat zijn natuurlijk wel de mechanismen waar we naar grijpen bij de onzekerheid die komt kijken bij de relatie tot een ander mens. Er is een grote mate van vertrouwen nodig, in wie je zelf bent, om niet de ander nodig te hebben om je volledig te voelen. Ik vind het leukste en het verschrikkelijkste van de liefde het 'niet weten'. In deze tijd wordt er veel meer en langer gedatet, door de apps die we tot onze beschikking hebben; kapitalistische liefde; je kan eindeloos door selecteren in de illusie dat je dan bij het beste van het beste uitkomt. Voordeel is dat je mensen ontmoet die je anders nooit was tegengekomen in je eigen sociale cirkel. Maar wat betekent een ontmoeting, als er duizenden andere mogelijke ontmoetingen onder de knop zitten?
Ik vind het leukste en het verschrikkelijkste van de liefde het 'niet weten'
Jammer dat ik de voorstelling op het Fringe festival niet heb gezien! Ik ben benieuwd naar de tekst.
Fijn toch, dat je kan slapen en zo even kan ontsnappen, dat lijkt me een gezonde manier om dat te doen. Ik ben daar wel een beetje jaloers op.
Eigenlijk schrijven we al een soort van tekst nu samen, met deze brieven.
Groet, Marjet
Cookie-instellingen
Wij gebruiken cookies om de functionaliteit van onze website te verbeteren.
Functioneeel
Altijd actief
Het opslaan van de gegevens is noodzakelijk voor het legitieme doel van het leveren van een door abonnee of gebruiker uitdrukkelijk gevraagde dienst, of met als enig doel de overdracht van communicatie via een elektronisch communicatienetwerk uit te voeren.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is vereist om gebruikersprofielen aan te maken om advertenties te verzenden, of om de gebruiker op een website of op meerdere websites te volgen voor vergelijkbare marketingdoeleinden.