O jee, zeven jaar

Buongiorno caro Pieter,

Ik heb je vorige brief, brief 4, met belangstelling gelezen (en natuurlijk ook brief 5).

Wel goed dat je alles in een dagboek opschrijft. Soms kun je je niet alles goed herinneren of misschien herinner je je toch iets anders en als je het dan terugleest na enige tijd denk je soms … o ja, zo was dat. Dat gebeurt mij tenminste. Ik neem me ook wel eens voor om een en ander op te schrijven en begin dan vol goede moed, maar er komt altijd wel iets tussen en dan verwatert het.

Ja, heerlijk weer lente. Mijn voorkeuren zijn toch de lente en herfst. De zomer is in Nederlands altijd te heet of eigenlijk benauwd. Tot zo’n 23/24 graden is het heerlijk, daarna wordt het erg benauwd en zonder wat te doen ben je kletsnat. De zomer is meestal ook lastig en vervelend voor de COPD’ers en reuma-/artrose patiënten onder ons. De lente daarentegen heeft weer die pollen, daar hebben veel mensen met allergieën weer last van. De natuur is niet voor iedereen ‘gezond’. Ik ben dan wel Italiaanse, maar ik heb het liever iets koeler, alhoewel ik de Italiaanse warmte wel kan verdragen, die is ‘droger’.

Mijn voorkeuren zijn toch de lente en herfst. De zomer is in Nederlands altijd te heet of eigenlijk benauwd.

O jee, zeven jaar … dat is wel een hele sprong voorwaarts. Je hebt het al allemaal duidelijk voor ogen en uitgewerkt, zo lijkt het mij toch. Wat een interessante ontwikkelingen beschrijf jij. Ik zal ook eens een poging wagen. We zijn in het jaar 2028:

Mijn huis is in 2021 gelukkig verkocht na ruim tien maanden te koop te hebben gestaan. Ik ben inmiddels heerlijk gewend in mijn ‘nieuwe’ huis, waar ik sinds 2021 in ben gaan wonen. De pandemie van 2020/2021, COVID-19, is nog niet helemaal uit de wereld, maar heeft zijn opvolging gehad met een andere infectie die in het klein is begonnen en later weer verspreid is over de wereld. Al heeft men van de eerdere pandemie wel geleerd, deze nieuwe heeft de wetenschappers toch weer voor raadsels gesteld. Er zijn een aantal herkenbare signalen en symptomen die men snel onder de knie had, maar ook hier zijn weer een aantal andere symptomen die voor vele zieken en erger gezorgd heeft. Het lijkt wel een vreemde mix; het midden tussen een virale en bacteriële infectie. Maar gelukkig heeft de wetenschap redelijk snel kunnen schakelen en was deze pandemie sneller ‘onder controle’ dan die van '20/'21. We schieten in-en-uit allerlei landelijke aanpassingen en het ‘normaal’ zoals we dat voor 2021 weer (terug) wilden is toch niet helemaal terug, of in ieder geval niet voor lang.

De eetcultuur heeft de laatste jaren ook een grotere verandering doorgemaakt dan in vele jaren daarvoor. Meer aandacht voor vegetarisch/veganistisch en minder vlees en dergelijke. Het aantal veeboeren in Nederland is drastisch verminderd. Wat dan weer wel met zich meebrengt is dat er vlees geïmporteerd wordt. De (milieu-)problematiek is dus eigenlijk meer verschoven. Het aantal boeren is gereduceerd in Nederland, net zoals de vissers.

Bijvoorbeeld de tabak, deze is verbannen uit de supermarkten, is peperduur geworden door allerlei prijsstijgingen en is alleen op bepaalde punten nog wel verkrijgbaar, uiteraard speelt dit de illegaliteit ook weer in de hand.

De supermarkten worden anders ingericht dan in 2021, veel meer aandacht voor de gezonde takken. Sommige artikelen worden niet meer verkocht in de supermarkt. Bijvoorbeeld de tabak, deze is verbannen uit de supermarkten, is peperduur geworden door allerlei prijsstijgingen en is alleen op bepaalde punten nog wel verkrijgbaar. Uiteraard speelt dit de illegaliteit ook weer in de hand. De winkelstraten vertonen een ander beeld, maar er zijn nog wel winkels. Er worden zelfs weer nieuwe geopend. Het online shoppen is wat gestabiliseerd/afgenomen, men wil toch de ‘lijfelijkheid’ van het persoonlijk passen, voelen et cetera in de fysieke winkel niet helemaal kwijt.

Het reizen wordt wel meer gecontroleerd/gereguleerd. Verschillende landen en continenten passen met regelmaat hun eisen aan en zomaar instappen en ergens in de wereld uitstappen is niet altijd meer ‘gewoon’. We wennen er wel aan, maar je moet je wel heel goed de landelijke ‘regels’ en eisen eigenmaken, anders kun je voor een rare verrassing komen te staan en komt het zelfs voor dat je in een bepaald land niet toegelaten wordt en weer terug moet naar Nederland.

Gelukkig zijn de windmolenparken niet extreem doorgezet/aangelegd. Ik vond/vind het een vreselijk gezicht. De zonnepanelen zijn inmiddels ook weer aan de zoveelste upgrade toe, maar de ‘zelfdenkende’ dakpannen als alternatief zijn meer in opkomst. Daarnaast zijn er meerdere ontwikkelingen op het gebied van energie, die soms gekke vormen aannemen. The sky is the limit! De universiteiten, maar ook mbo’ers en ‘uitvinders’ komen met heel gekke voorstellen, er zijn zelfs tv-programma’s aan gewijd. Kernfusie, als het schoon en veilig kan, is een goed alternatief, maar er zijn toch nog wel veel vooroordelen en Nederland zou Nederland niet zijn als er ook hier niet weer veel meningen over waren. Discussies alom steken regelmatig de kop op, dat maakt besluitvorming ook niet gemakkelijker. Fake news, protesten en zelfs lijfelijke aanvallen zijn op gezette tijden niet van de lucht.

Het weer heeft steeds meer extreme vormen aangenomen. Het ene (warmte)record na het andere wordt verbroken. Dat was al enige jaren aan de gang, maar gaat de laatste jaren in een hoger tempo. De lange sneeuw- en ijsweken in de winter zoals toen ik kind was en ik regelmatig met de slee naar school ging en vaak ging schaatsen op natuurijs, zijn een verre herinnering. Dit kunnen de kinderen/jongeren zich nauwelijks meer voorstellen. Inmiddels is het heel gewoon geworden dat in vele huizen enige vorm van airco aanwezig is, anders is het regelmatig niet uit te houden van hitte. Jaren geleden was een airco toch wel een luxe-artikel, nu is het eigenlijk noodzaak. Ook de verpleeghuizen zijn of worden aangepast, de ouderen lijden erg onder de hitte. Overlijden ze niet aan een (virus-)infectie, dan is het wel aan de hitte. Aangezien de weersontwikkeling erg snel gaan, lopen de aanpassingen altijd achter op de werkelijkheid.

Veel extremen ontstemmen de weergoden, en overstromingen en andere natuurverschijnselen ontregelen de leefwereld en zodoende ook de vakantievierders

Nog even en dan is het vakantievieren omgedraaid. Waar de Nederlanders, de Duitsers et cetera jaren geleden naar het zuiden gingen voor de warmte, bijvoorbeeld Italië of Spanje, komen de Italianen en de Spanjaarden naar Nederland. In die landen is er geen peil op het weer te trekken, je kunt er niet meer op weken van mooi weer rekenen, zoals vroeger. Veel extremen ontstemmen de weergoden, en overstromingen en andere natuurverschijnselen ontregelen de leefwereld en zodoende ook de vakantievierders. Het noorden van Europa, en met name Nederland wordt hét nieuwe vakantieland voor de zomervakantie.

Mijn dochter werkt als practitioner in een fijne huisartsenpraktijk. Ze heeft het naar haar zin en kan veel goed werk verrichten. Ze heeft en leuke gezellige vriend en ze is inmiddels moeder geworden van een mooie zoon, een gezonde leuke knul, die haar en mijn leven verrijkt met zonnige stralen.

Ikzelf werk al enige tijd alleen nog als ik ‘de krenten uit de pap’ kan halen, dit is een prettig voorrecht. Soms komen leuke opdrachten mijn kant op, daar stort ik me dan graag op. Daarnaast ben ik ook meer creatief bezig en verkoop ik zo nu en dan ook wel wat. Eerst was dat wat raar, maar inmiddels went dat wel en ben ik er trots op. En reizen … tja, dat doe ik toch nog steeds graag en zo vaak als ik kan.

Zo, de waarzeggersbol is inmiddels in de ‘spaarstand’ 😊. Mijn ‘aanpak’ is wat anders dan die van jou. Ik hoor wel wat je ervan vindt.

Cari saluti e buona serata.

Ciao

Irina

NB
Ik heb je eerder gevraagd waar je vrouw vandaan komt uit Amerika, maar daar heb je geen antwoord op gegeven. Vind je het misschien vervelend dat ik je dit vraag? Is geen probleem hoor, we hoeven ook niet alles te vertellen natuurlijk