Stoepvisite

Goedemorgen Berenice,

Gisteren keek ik in het mapje met ongewenste e-mails. Ik had geen bevestiging van een bestelling ontvangen en keek of het misschien in een ander mapje terecht was gekomen. En ja, daar in die brievenbus vol ongewenste post vond ik, naast mailtjes van vrouwen die met me willen afspreken, inderdaad de bevestiging van mijn bestelling. Én een brief van Schrijven naar de Toekomst. De vorige mails van Marilien waren gewoon in mijn inbox terecht gekomen, maar dit mailtje was verdwaald. Het was namelijk alles behalve ongewenst, want het is de start van een onze briefwisseling!

Het is nu nog vroeg. Ik heb zojuist koffie gemaakt met een kleine percolator die naast me op een onderzettertje staat. Daar haal ik precies twee espresso’s uit. Ik geniet van de stilte en rust nu de rest van mijn wereld nog slaapt. Een mooi moment om mijn eerste brief aan jou te beginnen...

Normaal tour je de wereld over. En nu?

Wat een gekke tijd leven we in, hè? In de ene bijlage kon ik alvast iets over jou lezen. Je vertelt daarin onder andere dat je de leadzangeres bent van de Nederlandse band Kraak & Smaak. Normaal tour je de wereld over. En nu? Hoe ziet jouw leven er nu uit? Wat mis je het allermeest? Wat laat deze manier van leven jou zien? Had je voor de vragen in de andere bijlage en/of pre corona al stilgestaan bij 2027?
In de bijlage kon je ook al iets over mij lezen. Mij viel op dat hetzelfde korte stukje er dubbel stond. Het liet me terugzoeken naar de vijf vragen en mijn antwoorden daarop. Een van de vragen was: waarom houd je van brieven schrijven? Daar ben ik ook nieuwsgierig naar. Wil je daarover vertellen?

Voordat de corona-ellende begon, heb ik een aantal chaotische jaren gehad. De chaos ontstond door een stapeling van gebeurtenissen, waaronder de nierziekte van mijn vriend. Hij dialyseert nu ruim vijf jaar en sinds 2019 doen we dat helemaal zelf thuis. Door de jaren heen maakten verschillende complicaties het spannend. Het waren grote hobbels op de weg. Begin 2020 dealden we met de impact van zo’n grote hobbel en tijdens het herstel keken we uit naar de zelfstandigheid en vrijheid die we bijna konden aanraken. Bij de plannen die we maakten, hebben we nooit rekening gehouden met iets als een pandemie. Jij wel? Ik moet toegeven dat ik het de eerste weken als een soort van prettig ervaarde. Het leven dat tot nu toe voorbij was geraasd had ineens een tempo dat ik beter bij kon houden. Maar na die eerste weken voelde ik meer en meer dat de ruimte waar ik zo naar had verlangd in plaats van groter nóg kleiner werd.

Een beeld dat me vooral is bijgebleven van de eerste ‘intelligente’ lockdown is stoepvisite van een vriendin

Nu onze thuissituatie eindelijk stabieler werd, kwam er ruimte en energie voor andere dingen: vrienden bezoeken, schrijven in koffietentjes, met de trein naar een andere stad, logeren, live muziek en ga zo maar door. Maar precies op dat moment waren die dingen ineens niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Een beeld dat me vooral is bijgebleven van de eerste ‘intelligente’ lockdown is stoepvisite van een vriendin. Ze kwam een cadeautje brengen en ik kon haar niet eens binnenlaten. Het allerverdrietigste vond ik dat haar zoontje van tweeëneenhalf vanuit zijn autostoeltje bleef vragen of hij boven mocht kijken. Hij ziet mijn bureau vol pennen, potloden, stiften en scharen als een groot avontuur. We probeerden zo goed mogelijk uit te leggen waarom dat nu niet kon. Hij zat daar verdrietig vastgesnoerd in zijn stoeltje waarin hij zichzelf niet eens goed kon draaien en we konden zelfs niet beloven dat het de volgende dag wel kon.

Zoals ik mijn kleine vriendje toen niet kon beloven dat hij de volgende dag mocht komen spelen, vind ik het ook moeilijk om me voor te stellen hoe dat over zeven jaar zal zijn. Ik realiseer me nu dat ik nooit over heb nagedacht. Omdat mijn leven de afgelopen jaren op standje overleven stond, heb ik vooral van dag tot dag geleefd. Ik geloof niet dat deze pandemie een soort zijweggetje is en dat we over een tijdje ons oude leven weer kunnen oppakken en verder gaan waar we gebleven waren. Ik leerde van de chaos dat sommige dingen onomkeerbaar zijn en dat roerige tijden als een katalysator kunnen werken.

Hij vertelde hoe extra belangrijk bestellingen nu zijn

Een paar dagen geleden werd ik door een medewerker van de lokale boekhandel gebeld. Ik had twee boeken besteld, waarvan er één tijdelijk niet leverbaar was. Ze belde om te vragen of ik het boekje dat op voorraad was al wilde ontvangen. Tijdens dat gesprek zei ze: ‘Misschien is de lockdown voorbij zodra we het andere boek binnenkrijgen en kan je tegen die tijd weer naar de winkel komen.’ Ik antwoordde: ‘Dat zou zo fijn zijn! Wat kijken we daar naar uit, hè?’ De medewerkers van deze boekenwinkel hebben tijdens de lockdown een groot deel van de bestellingen op de fiets rondgebracht. Dit boekje heb ik zelf opgehaald. Ik mocht aan de achterkant van de winkel aanbellen en zag zo voor het eerst een stukje ‘backstage’. De man die de deur opende en het boek overhandigde, sprak zijn dankbaarheid uit. Hij vertelde hoe extra belangrijk bestellingen nu zijn. Ik hoop dat we dat gevoel van dankbaarheid voor deze kleine dingen blijven vasthouden.

Wauw, jij gaat over een paar weken jouw debuut-EP opnemen en uitbrengen! Heeft de crisis invloed gehad op de liedjes die je hebt geschreven?

Mijn koffie is al even op, Berenice. Ik ga zo onder het dekentje op de bank vandaan en aan mijn dag beginnen. Ben nieuwsgierig naar jouw verhaal en wat eruit voortkomt. Heb jij voorkeur? Wil je digitaal verder of op papier?

Wens jou een fijne zondag toe!

Hartelijke groet,
Nienke

Waarom kijken we weg

Beste Tim,

Erg leuk om je brief te ontvangen! Jouw fietstocht heb ik op Google Maps bekeken en omdat ik Rotterdam niet geweldig goed ken, me met afbeeldingen erbij een beeld gevormd van jouw dagelijkse route. Ik zie een aantal overeenkomsten: we fietsen hard en bij voorkeur langs en over water, we hebben allebei een werkruimte aan het water, in beide steden al snel voormalig havengebied. Onze woonbuurten lijken op elkaar, ik woon in de Watergraafsmeer aan de oostkant van de stad, met veel groen en een mix van bouw uit verschillende periodes. En, wat ik heel mooi en herkenbaar vond: ook ik voel me vaak gelukkig om onderdeel te zijn van een stad die in alle tijdsgewrichten steeds weer een nieuwe belofte uitademt.

Het heeft even geduurd voor ik je mijn antwoord stuur. De reden is nogal prozaïsch: twee onhandig achter elkaar ingeplande lange weekenden, waardoor mijn werkweken kort waren, terwijl werk weer begon aan te trekken.  Mijn verlangen naar een ‘back-to-normal‘ was groot, ik heb me dan ook weer helemaal ondergedompeld in alles wat er op me af kwam.

Is Covid een katalysator voor een gemeenschappelijk gevoel van urgentie dat dingen anders kunnen?

En terwijl ik dit opschrijf weet ik dat het niet alleen een ‘back to normal‘ is waar ik naar verlang, maar vooral een ‘nieuw normaal‘. Ja, ik wil graag terug naar onbezorgd met andere mensen verkeren, van familie en vrienden tot collega’s en toevallige ontmoetingen. En gelukkig gebeurt dat ook meer en meer, hoewel het onbezorgde er toch een beetje vanaf is, maar dat komt wel weer. Interessanter vind ik, is het nieuwe normaal. Hoe zit dat eruit? Is Covid een katalysator voor een gemeenschappelijk gevoel van urgentie dat dingen anders kunnen? We staan voor zoveel uitdagingen.

Je schrijft dat we hoop nodig hebben, dat we door de waan van de dag en de focus op de problemen in het hier en nu, vol zitten met dystopische beelden en ons een mooie toekomst nauwelijks nog voor kunnen stellen. Ik moet nu lachen om jouw hamsteractie, maar ik weet nog heel goed toen ik 15 maart – net terug van een weekje vakantie – de (erg grote) Albert Heijn bij ons in de buurt in liep en met een stomme verbazing zag dat de grappen van mijn schoonzusje over hamsterend Nederland gewoon waar bleken te zijn. Wat een angst was mijn eerste gedachte. Angst en vooral irritatie die ik niet veel later bij mezelf bespeurde als fietsers en andere hardlopers tijdens het hardlopen naar mijn smaak te dicht bij mij in de buurt kwamen.

De grote winst van de Coronacrisis is wat mij betreft dat de zwakke plekken in onze systemen bloot komen te liggen. Waarschijnlijk kenden we ze al, maar we konden er ook makkelijk van wegkijken. Mijn grote vraag is nu hoe de onzichtbaarheid van het virus zich verhoudt tot de collectieve wetenschap dat het virus er nog wel degelijk is en dat enige voorzichtigheid daarmee nog wel geboden is. Nu Corona niet meer dagelijks in our face wordt gedrukt met sterftecijfers en ic-bedden, zie ik dat mensen met het losser laten van regels zich weinig gelegen laten aan voorzichtigheid of afstand. Voor de goede orde, ik omhels mijn vrienden sinds kort ook weer, alleen met oude (schoon)ouders blijf ik nog wel voorzichtig.

Met andere woorden: waarom kijken we weg terwijl we weten dat die zwakke plekken er zijn? We weten dat het klimaat verandert, dat niet witte mensen vaker gediscrimineerd worden, de positie van laagbetaalde flexwerkers en ZZP’ers kwetsbaar is, biodiversiteit en te hoge stikstofuitstoot niet lekker samen gaan. En zo kan ik nog even doorgaan. Waar komt dat structureel wegkijken van onze samenleving vandaan? Is het gemakkelijker dan niet wegkijken, goedkoper, de ver van mijn bed show of denken we het ons te kunnen veroorloven?

Wegkijken is een keuze, je kunt het ook niet doen

Wegkijken is een keuze, je kunt het ook niet doen. Een stuk lastiger, het vereist energie, lef en verantwoordelijkheid om de gevolgen te nemen van de kennis die je hebt. Ook dat heeft de coronacrisis ons laten zien.

En daar komt mijn hoop om de hoek kijken: ik put hoop uit de klimaatmarsen vaak door jongeren geïnitieerd, de wereldwijde steun voor de Black Lives Matter beweging en daaraan verbonden het weer aangaan van het gesprek over inclusie in eigen land, de ludieke acties van K-pop fans om Trump te dwarsbomen. Het zijn voorbeelden van onderwerpen die ik belangrijk vind. Ik heb minder met de agenda van bijvoorbeeld de gele hesjes, maar vind het wel belangrijk dat ook zij gehoord worden, dat er aandacht is voor de onderliggende reden van het protest. Dat geldt ook voor de protesten van boeren in Nederland. Een samenleving die zich organiseert en eist dat het paard wel in de bek wordt gekeken. Ook put ik uit initiatieven die laten zien dat ingrijpende veranderingen in bestaande systemen lonend kunnen zijn, of die in ieder geval de moed hebben het uit te proberen: energiecoöperaties, duurzame manieren van wonen in collectief particulier opdrachtgeverschap, maar ook sociale initiatieven die zich hard maken om nieuwkomers in ons land wegwijs te maken of eenzaamheid aanpakken.

Het zijn dit soort signalen die mij doen geloven dat een andere en betere samenleving mogelijk is. Dat er geen ruimte hoeft te zijn voor populistische figuren die op angst en onzekerheid inspelen en zich vooral inzetten ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Ik heb ze trouwens niet gehoord in de afgelopen periode en kijkend naar bijvoorbeeld de VS, ben ik heel benieuwd hoe Trump het gaat doen. Er zijn veel toekomsten mogelijk en de kiemen daarvan kunnen we vandaag zien. We zullen onszelf en elkaar moeten uitdagen om te zien wat er is en welke betekenis maatschappelijke ontwikkelingen voor de toekomst kunnen hebben. Dat vraagt om verbeeldingskracht, durven dromen, in mogelijkheden denken. Niet wegkijken voor wat lastig is of niet opportuun maar met een heldere en aandachtige blik, luisterend en daarmee nieuwsgierig naar het perspectief van de ander.

Ik ben benieuwd naar de signalen die jij nu ziet voor 2027, of je ze aan deze crisis ziet gerelateerd of dat corona over 7 jaar een vage herinnering is. Ik kijk uit naar je brief.

Hartelijke groet,

Rolinka