Elke keer ontvang ik je brieven met veel plezier. Leuk hoe je onze ontmoeting beschrijft. Ook ik vond het een bijzondere, ook dat we direct de diepte in gingen. Zou dat komen doordat we al langer brieven schrijven met elkaar?
Ik heb altijd de neiging om de diepte in te gaan, als het even kan dan. Ik vind gesprekken dan gewoon leuker. En het is bij mij ook inderdaad zo dat dit niet altijd lukt, soms zijn er geen haakjes met elkaar en dan blijft het toch wat aan de oppervlakte. Wat ook oké is, tenminste… voor even. Schijnbaar zinloze gesprekjes houd ik langer dan vijf minuten niet goed vol. Ik val dan stil en weet niets meer te zeggen... Behalve als het doorspekt is met veel humor, dat vind ik echt enorm genieten.
.... hoe ouder mensen worden, hoe oppervlakkiger de gesprekken
Ik heb ook langer het idee dat hoe ouder mensen worden, hoe oppervlakkiger de gesprekken. Het gaat vaak over werk en weinig over hoe iemand zich voelt bij zaken en waar iemand mee bezig is in zijn leven. Ik heb het idee dat jongere mensen zich kwetsbaarder op durven stellen. Wellicht omdat zij nog meer op ontdekkingsreis zijn in het leven, en met betrekking tot hun identiteit. (Al heb ik ook het idee dat dat je hele leven blijft veranderen, en er helemaal niet zoiets is als een vaststaande identiteit. Wel, trouwens, dat je als mens voorkeuren hebt.) Ikzelf ben hoe ouder hoe introverter geworden. Vroeger was ik een stuk extraverter, of dacht ik dat ik dat moest zijn... Kan natuurlijk ook.
Hoe is dat voor jou? Hoe kijk jij naar het hebben van een identiteit en je eigen identiteit? Ben wel benieuwd naar een van die analyses van jou (:
Heb jij trouwens al de foto's gezien? Ik nog niet. Hoop dat we ze nog wel zien voordat ze groot opgehangen worden, dat zal toch wel even slikken worden voor mij. Vind het toch lichtelijk gênant om zo groot ergens te hangen.
.... oef wat een oma-uitspraak ....
En oeh dat daten ja, zo spannend en onzeker allemaal. Al is het lang geleden voor mij dat ik het voor de laatste keer heb gedaan (oef wat een oma-uitspraak), weet ik nog wel hoe ontzettend leuk het was en ook hoe gewoon ontzettend het was. Onze datingtijd ging gepaard met veel drank, niet alleen omdat het zomer was maar ook omdat ik er de zenuwen van kreeg, al die emoties door m'n hele lijf. Wat ook weer heerlijk was. Lekkere borderline periode.
Ik heb mijn partner ontmoet op mijn stage. Hij werkte daar.
Ik heb mijn partner ontmoet op mijn stage. Hij werkte daar. En ik vond hem niet echt aardig, sterker nog, ik vond hem een beetje een eikel. Maar ja, mijn spelling was verschrikkelijk, hij hielp me met mijn eindopdracht (en ik dacht ondertussen… oh deze man is wel erg lief zeg), mijn relatie ging uit, er was een personeelsfeest, ik miste de laatste trein en toen kon ik daar 'op de bank slapen'. Het was zomer en ik was vrijgezel sinds een hele lange tijd en dacht, dat is leuk 'klooimateriaal'. Maar ja, dat 'klooien' duurde voort na de zomer en nu zijn we vijftien jaar samen. Wat ik echt wel lang vind. En wat ook komt met uitdagingen. Ik vind het bijvoorbeeld een uitdaging om ook partners van elkaar te blijven en niet alleen ouders van de kinderen. We hebben periodes dat we net een goedlopend bedrijf zijn, met ritme en regelmaat (want ja kinderen) en er weinig ruimte is voor elkaar.
Hoe is het ondertussen tussen jou en mevr. X? Heb je wat meer helderheid voor jezelf gevonden met betrekking tot je emoties en gevoelens? Heel mooi dat je je eigen tijd aanhoudt. Ik denk dat dat belangrijk is. Voor jezelf en uiteindelijk daardoor ook voor de ander.
Zullen we in de week van 16 januari bij dezelfde tent afspreken? Ik ben vrijdag vrij maar kan ook even tijdens werktijd een bakkie doen. Dan werk ik gewoon wat langer door. Volgende week vrijdag kan ik trouwens ook, doordeweeks ga ik naar de Efteling toe een paar dagen. Vet veel zin in!
Groetjes en liefs 😊
Charron
We gaan het beleven
Hey beste, lieve Mirjam,
Ik gebruik alle soorten aanhef, dat staat best gezellig. En dan kun je je niet afvragen wat wel of niet gepast is 😉
Wat leuk dat jij je ook hebt opgegeven voor het intitiatief Schrijven naar de Toekomst. En we zijn gematcht. Misschien wel omdat jouw kat allerlei avonturen beleeft en mijn hond en ik ook… Of omdat ik een moeder ben die al bijna een leeg nest heeft en jij net begint met een gezin. Of omdat… geen idee wat Marilien dacht. Misschien viel jou ook iets op uit onze bio’s? We gaan het beleven.
Vorig jaar (..) was het weer ook niet zodanig dat we lekker in de tuin konden verspreiden (niet het virus, maar de gasten)
Je hebt een Friese naam. Kom je uit Friesland? Ik ken iemand met jouw achternaam, ze woont in een Fries dorp met een leuke Fries en is de ’schoonmoeder’ van mijn zus. Ik schrijf dat tussen haakjes omdat zij jonger is dan mijn zus, hahaha. Nou ja, er zijn veel mensen met dezelfde achternaam waarschijnlijk, maar wie weet ben je familie ergens, Nederland is klein. Waar woon jij eigenlijk?
Nog een voorstelrondje over mij:
Ik ben dus 49 jaar en word 13 april 50. Wat wederom een coronaverjaardag wordt, is mijn vrees. Ik ben niet zo’n vierder van mijn verjaardagen, maar ik vind het wel fijn als mijn familie en vriendinnen komen natuurlijk. Vorig jaar kon dat helaas niet en was het weer ook niet zodanig dat we lekker in de tuin konden verspreiden (niet het virus, maar de gasten). Mijn drie kinderen hebben toen heel erg hun best gedaan om er een hele feestelijke dag van te maken. We speelden een escap-game en maakten bonbons. We werden vaak onderbroken door de deurbel en dan stond er meestal een vriendin of bezorger met een bos bloemen. Waar mijn man allergisch voor is en met de kamer vol bloemen, ging het niet goed met hem 😉 maar het was een feestelijk gezicht. Daarna hebben we de bloemen verspreid in de tuin gezet. Jammer toch dat iedereen altijd vergeet dat we nooit bloemen in huis hebben, maar ja het komt uit een goed hart en is een feestelijk cadeau. Hoewel ik dan liever een boekenbon heb, want bloemen gaan dood en daar kan ik niet zo goed tegen. Dus eigenlijk houden mijn man en ik allebei niet van bloemen, wel in de tuin, maar niet afgesneden in een vaas. En we houden wel erg van lezen. Maar om terug te komen op mijn Sarah-jubileum-jaar, wat een mijlpaal moet zijn, dat gaat dus niet groots worden. Ik heb ook altijd gezegd dat als ze een opblaaspop in de tuin zetten, ik die kapot snijd, dus ik hoop dat ze dat niet doen, want dan moet ik Sarah met een mes te lijf.
Het enige jammere vonden ze (..) dat er geen feest was met legaal bierdrinken
Mijn drie kinderen vind ik heerlijk, ik lach me gek om die pubers, soms iets minder om de troep die ze maken en de luiheid van die lange lijven… en de hoeveelheid was die ze produceren. Maar ze doen het goed! Lekker stel. Mijn dochter is 21 en de oudste. Ze studeert Culturele Antropologie in Leiden en zit in het vierde jaar (heeft wat vertraging, wat extra studiedingen gedaan). Ze zou dit jaar naar Kopenhagen gaan voor een minor, maar dat ging niet door vanwege corona, helaas. Ze kreeg toen wel het aanbod voor een kamer in Leiden. We wonen best dichtbij zo in Haarlem (uitstekende treinverbinding, je bent in dertig minuten van deur tot uni) dus de noodzaak was niet hoog. Maar toen Denemarken niet doorging was het toch wel de volgende stap naar volwassenheid. Dochterlief vroeg zich nog wel af wat voor zin het had om naar Leiden te gaan nu je toch niets kon doen en niet naar de uni mocht. Maar het is goed voor haar. Ze heeft tien huisgenoten en dat is toch gezellig. Dan de eerstgeborene van de tweeling, hij is achttien net als zijn broer. Hij zit in het eindexamenjaar vwo, doet het goed en is blij dat hij toch naar school mag in deze periode. Hij kan zijn vrienden zien en heeft een vriendinnetje. Het enige jammere vonden ze allebei is dat er geen feest was met legaal bier drinken toen ze achttien werden. Heel begrijpelijk. De andere helft van de tweeling heeft havo gedaan en heeft zijn diploma dus gekregen in dat vreselijke vorige jaar. Ook zonder allerlei leuke dingen als examenreis, diploma-uitreiking, feest etc. Nu doet hij in Utrecht HBO Commerciële Economie en dat gaat goed, maar hij is pas drie keer in Utrecht geweest het hele jaar. Echt heel zonde en nu heeft hij het ook wel een beetje gehad met alles. Hij gaat gewoon door, maar leuk is anders. Hij heeft ook een vriendinnetje en ze werken allemaal bij de VOMAR-supermarkt, dat is nog een beetje een sociaal gebeuren voor ze. Het zijn wel allemaal doorzetters, dat is fijn.
Maar uiteindelijk vinden de meesten dat we hen betuttelen en wilden ze dolgraag aan het werk
Ik werk als Vrijwilligerscoördinator bij het Kunstfort bij Vijfhuizen (in de Haarlemmermeer) een hedendaagse kunstinstelling in een fort van de Stelling van Amsterdam. Ik heb een klein contract van zes uur, werk er meestal meer, maar dat is genoeg voor mij. Ik heb veel last van hoofdpijn en migraine door een beknelde zenuw en computerwerk is niet bevordelijk. Dit typen eigenlijk ook niet zo, maar ja. Ik werk er nog wat bij als een ‘Saar aan Huis’ maar dan bij een andere organisatie: Fleur de Dag. Maar ik heb zo’n hekel aan de term Fleurmaatje, zoals we genoemd worden. Ik heb op het moment nog maar één cliënt en ga met die dementerende mevrouw iedere week een middag uit om haar man te ontlasten. Mijn andere vaste cliënt is helaas aan corona overleden, net voor de kerst. Hij woonde al drie jaar in het verpleeghuis en ik was de laatste twee jaar iedere week bij hem voor een ommetje in de prachtige tuin van het complex. Misschien zou hij ook zijn bezweken aan een andere griep; hij was na de eerste lockdown (toen we ook echt niet langs mochten komen) erg achteruit gegaan. Hij kon niet meer zelfstandig lopen en zijn stijfheid door Parkinson was verergerd. Hij was ook erg vermagerd. Ik heb hem in die periode iedere week een kaart gestuurd om hem toch wat 'op te fleuren’. Er was geen afscheid waar ik bij kon zijn, dus het voelt wel gek, dat ik geen afscheid heb genomen en hem niet meer heb gezien. Ik ga nog wel een keer een ommetje doen in de prachtige tuin als afscheid als verwerking voor mezelf. We hadden een leuke klik.
Mijn man heeft een eigen zaak in filtratiegaas (groothandel). Daar is hij fulltime aan het werk en hij gaat gewoon naar kantoor net als zijn medewerkers. Omdat zij ook fysiek producten maken, moeten ze wel. Maar er is ruimte genoeg voor de anderhalve meter.
Er is veel stress geweest omdat we veel 70-plussers als vrijwilliger hebben en ook 60-plus uiteraard. Protocollen, voorschriften etc.
Ik zit nu meestal thuis te werken in plaats van op het Kunstfort. In principe kunnen we daar ook wel afstand houden, maar wanneer ik er was, merkte ik toch dat er veel mensen 'even binnenlopen’. Beheermedewerkers, vrijwilligers en een projectcoördinator die er naast woont. Dus ik voelde me toch niet echt zo heel geweldig meer op kantoor wanneer er toch weer even vijf mensen in en uit liepen. Er is veel stress geweest omdat we veel 70-plussers als vrijwilliger hebben en ook 60-plus uiteraard. Protocollen, voorschriften etc. Maar uiteindelijk vinden de meesten dat we hen betuttelen en wilden ze dolgraag aan het werk aan de balie en bezoekers ontvangen. Maar toch wil ik het niet op mijn geweten hebben dat er één ziek zou worden. Wanneer we straks misschien weer open mogen, dan ga ik me weer zorgen maken over hen. Ik ben al ruim tien jaar bij het Kunstfort en ken hen allemaal al geruime tijd. Een oom van mij is ook voor kerst overleden aan een hartstilstand door zuurstoftekort coronagerelateerd. Hij was sportief en had verder geen onderliggend lijden. Dus ik ben voorzichtig. Misschien niet zo bang voor mezelf, ook al hoor ik soms verschrikkelijke verhalen (ik heb veel vrienden die in ziekenhuizen werken), ook van jonge mensen die nog steeds last hebben, ik ben als de dood dat ik iemand zou aansteken die ik liefheb…
Ik hoop dat jij met je gezin een draai kunt geven aan deze periode ook met je jonge kind en je baan. Kun je mij daar meer over vertellen? Dit is vast een heel lange brief geworden. Ik hoor graag van jouw reilen en zeilen.
Veel liefs uit een zonnig Haarlem,
Simone
P.S. Mijn hond komt dan in een volgende brief aan bod 😉
Alles sal reg kom
Caro Pieter,
Zo zal de professore jou/jullie dan waarschijnlijk begroet hebben. Wat een prettige manier om de lessen mee te beginnen. Waar was dat in Italië, hoe lang was je daar? Heb je daar gewoond vanwege werkomstandigheden? Hoe komt het dat jullie zoveel verhuisd zijn? Is dat alleen werk gerelateerd?
Helemaal mee eens, met gevoel kom je een stuk verder.
Ik ben erg benieuwd wat onze briefwisseling ons gaat brengen, een leuk experiment, vind ik.
Met mij gaat het wel ok … afkloppen … Ik ben erg reislustig en ben graag onder de mensen, maar ik kan het gelukkig ook erg goed met mezelf vinden, dus in deze ‘corona’situatie waarin we ons nu bevinden, verzin ik wel wat om me mee bezig te houden. Ik heb nogal wat hobby’s en anders ontwikkel ik er een. In de creatieve hoek deed ik aan schilderen (moet het misschien weer oppakken) en ik maak wand’creaties’ van stof en andere materialen. Beeldhouwen vind ik ook erg leuk, maar ik vond het in het begin wel wennen om 3-dimensionaal te werken. Daarnaast vind ik ook koken en bakken heerlijk …. maar niet altijd goed voor de lijn…
Hoe komen jullie eigenlijk in Frankrijk terecht?
Hoe kom jij je dagen door? Ben jij een zogenaamde ‘huisman’ of heb je nog een bedrijf of een baan? Hoe komen jullie eigenlijk in Frankrijk terecht? Jouw vrouw is Amerikaanse, dus echt een internationaal huishouden bij jullie, erg leuk. Waar komt zij vandaan?
Wat een prachtig gebied waar jullie wonen, heerlijk om daar te wandelen en mogelijk worden jullie ook niet lastig gevallen door veel toeristen. Ik heb wat familie in Frankrijk, maar niet in jullie hoek volgens mij.
Op dit moment staat mijn werk een beetje ‘on hold’ vanwege corona. Ik krijg mondjesmaat opdrachten.
Ik heb twee dochters. Voor jongeren is het zeker een pittige tijd, maar ik hoor ook van volwassenen en ondernemers dat zij vinden dat er meer met hen rekening gehouden moet worden. Er zijn hier ook veel ouderen die erg eenzaam zijn. Dat virus zet alle levens op zijn kop. Laten we hopen dat er met het vaccineren en/of evt. met medicijn het leven weer wat vrijer wordt, zodat we allemaal meer ruimte krijgen.
Mijn ervaring is dat veel Fransen de Nederlanders vaak betweters en/of te direct vinden, terwijl dat niet altijd zo bedoeld is natuurlijk.
De jongeren van tegenwoordig zijn erg mondig vind ik ook. In Nederland leren ze ook discussiëren en opkomen voor de eigen mening, ik weet niet hoe men daar in Frankrijk tegenaan kijkt. Mijn ervaring is dat veel Fransen de Nederlanders vaak betweters en/of te direct vinden, terwijl dat niet altijd zo bedoeld is natuurlijk.
Goede opleiding UCL! Biedt je zoon veel perspectief en een interessante plek daar in Straatsburg! Ik ken iemand die bij de EU in Brussel en in Straatsburg werkt, misschien heeft hij wel eens met diegene te maken (gehad), alhoewel er veel tolken zijn natuurlijk, dat zou wel heel toevallig zijn. Waar zou je zoon zijn opleiding (eventueel) willen doen? De ene opleiding is de andere niet en alhoewel in Europa veel geregeld wordt, is deze opleiding en ‘waardering’ per land verschillend. Wat goed hij al vier talen spreekt, daar heeft hij zeker veel profijt van. Het huis waarin ik nu woon staat te koop
Het huis waarin ik nu woon staat te koop
Op dit moment heb ik nog wel een andere situatie die veel van mijn aandacht opeist. Ik heb een aantal maanden geleden een ander huis gekocht. Het huis waarin ik nu woon staat te koop. Ik reis dus tussen het oude en nieuwe huis. Er moet van alles gebeuren zowel in het oude als in het nieuwe huis, soms gaat het volgens plan, soms totaal niet … tot ergernis > Wet van Murphy… maar goed, we houden de moed er in. Het kan daarom zijn dat mijn antwoord aan jou iets langer op zich laat wachten dan ik zou willen.
Dan hebben we hier ook nog de coronacrisis waarbij maar één gast/persoon in huis mag komen. Het lukt me op deze manier natuurlijk niet om op korte termijn te gaan verhuizen. Ik wil deze eerste mail ook graag positief en hoopvol afsluiten...
Ik wil deze eerste mail ook graag positief en hoopvol afsluiten met een Zuid-Afrikaanse uitspraak van Jan Brand (Kaapstad, 6 december 1823 – Bloemfontein, 14 juli 1888), de vierde staatspresident van de Oranje Vrijstaat.
Alles sal reg kom (as ons almal ons plig doen), de voorloper van … het komt allemaal goed ….
Het antwoord is misschien een beetje een rommeltje geworden, ik hoop dat het toch begrijpelijk is. Ik zie uit naar je reactie.
Buona serata e cari saluti
Irina
Ik hou van feestjes
Lieve Agnes,
Mijn excuses. De week is zo snel voorbij gegaan, dat ik niet door had, dat het mijn beurt was. Nogmaals excuses!
Ik ben jarig geweest en de volgende dag was mijn jongste zoontje jarig. We hebben niks bijzonders gedaan, maar als het mooi weer is wil hij zijn vriendjes uitnodigen en een feestje geven. Prima hoor! Ik hou van feestjes. En van het organiseren helemaal! Maar we misten de zon, dus hebben we het naar een zonnige dag verplaatst. Ook de mijne wil ik vieren met een leuke lunch of diner. We wachten nog even af met 'de restaurants' ! We halen alles gewoon in. Hihihih.
Maar wat leuk dat je bijna van elke weekend gebruik maakt om leuke dingen te doen. En ja stiekem dingen doen, is altijd leuk! Meestal is mijn weekend schoonmaken en gezellig met het gezin ontbijten of lunchen. Dan bak ik pannenkoeken/pancakes om daarna weer door te gaan met de grote schoonmaak.
...avonden, waarbij je lekker lang kunt genieten, als de kids al in bed liggen.
De tijd vliegt, zoals je zegt. Het is alweer juni en we wachten allemaal weer met smart op die heerlijke zomer met mooie lange avonden, waarbij je lekker lang kunt genieten, als de kids al in bed liggen. Soms genieten de kinderen natuurlijk ook mee, want ja het is vakantie. Moet kunnen!
Ik heb een heel drukke week achter de rug. Daarvoor was het Suikerfeest natuurlijk ook nog met alle voorbereidingen. Het was weer een drukke boel bij oma en opa. Na een lange tijd alle neefjes en nichtjes weer gezien. En weer te veel gesnoept van alle lekkernijen. Kortom, een mooie dag met de familie!
Ik heb deze week twee podcasts mogen organiseren voor jongeren in de wijk, die het gesprek aangingen met de stadsdeelvoorzitter over Jong in de pandemie. Dat was een mooi project om te organiseren.
Hé, maar wat grappig! Ik ben ook geboren in Oud-West en zat ook een aantal jaren in de Baarsjes op school. Op de 10e Montessorischool. Heb daar een aantal jaar gewoond tot ongeveer acht jaar en heb daar mooie herinneringen aan. Vervolgens ben ik naar de Kolenkit verhuisd en na twaalf jaar weer naar De Baarsjes. Na twee jaar ben ik weer teruggekeerd naar de Kolenkit.
Ik duik maar eens gauw de keuken in, want er moet weer een maaltijd voorbereid worden voor de 'hotelgasten' die geen rekening houden de eigenaar van het hotel
Leuk dat je dochter op atletiek zit. Mijn dochter wilde dat ook, maar we moesten een keuze maken. Aangezien dit het laatste schooljaar is op de basisschool, moeten ze niet te veel activiteiten hebben. Ze heeft voor de paardrijlessen gekozen en vindt het geweldig op de manege.
Tegenover de atletiek zit de BMX, mijn twee jongens zitten daar en leren van die gekke stuntjes op de fiets. Vind dat heel cool van ze! Ook zit één van mijn jongens op voetbal (Sloterdijk). De ander heeft gekozen voor theater, dat vind hij veel leuker dan voetbal.
Nou dat was het weer voor vandaag. Ik duik maar eens gauw de keuken in, want er moet weer een maaltijd voorbereid worden voor de 'hotelgasten' die geen rekening houden de eigenaar van het hotel, hihihi.
Ik wens je nog een fijn, heerlijk en zonnig weekend.
Een zonnige groet, vanuit mijn zonnige kinderkamer.
Saly
'Samen' schijnt de toekomst te zijn
Hallo Dorine,
Bij deze mijn derde brief. Je schreef in jouw brief over wandelen in de natuur. Dat je dat graag doet. Wat is dat een zaligheid. Buiten zijn en bewegen is zo goed voor een mens.
Tijdens de lockdown zijn we hier ons steeds meer bewust van geworden. Dat we zuinig moeten zijn op alles om ons heen. Dat lees ik ook terug in jouw brieven. Ik probeer zoveel mogelijk groen te denken., maar dat valt niet altijd mee. Net zoals jij schrijft, pak ik ook makkelijk de auto en zou ik ook graag het vliegtuig willen laten staan. Ik ben hier niet altijd consequent in, realiseer ik me.
Ik mag ook graag letten op datgene wat ik eet. Kan mijzelf een flexitariër noemen. Ik ben bewust met eten bezig. Vanwege de gezondheidsvoordelen, milieuwinst en diervriendelijkheid. Ik vind het alleen zo jammer dat dit vaak een duurdere leefwijze is. Zo jammer, als dit meer gereguleerd zou worden, zouden veel meer mensen denk ik de overstap maken. Toevallig ligt er een brochure naast mij over de aanschaf van zonnepanelen via de gemeente. Ik denk dat ik straks toch een afspraak ga maken voor een offerte.
Toevallig ligt er een brochure naast mij (..) over zonnepanelen
Ikzelf mag graag buiten zijn. Gisteren en vandaag lukt mij dat prima. Voor de lockdown probeerde ik tweemaal in de week te sporten. Ik deed aan zumba (dansen op voornamelijk Zuid- Amerikaanse mzuiek) en yoga. Gisteren had ik sinds lange tijd weer eens een yogales. Buiten weliswaar, maar in het zonnetje. Wat was dat heerlijk. Op het Enkhuizerzand, dus ruimte genoeg. We leken wel een stel kleine kinderen: zo blij allemaal dat we weer even mochten. Lessen in de studio kan nog niet. Dus deze heb ik even meegepikt. Ik moet zeggen dat de spierpijn me meevalt. Ik had verwacht er wel meer last van te hebben.
Ik zal ook wat antwoorden geven op de vragen uit de vorige brief. Ik wilde inderdaad altijd al de verpleging is. Als jong kind al. En ik moet zeggen dat het de juiste keuze is geweest. Ik doe mijn werk al 27 jaar. Volgend jaar 25 jaar in dienst bij dezelfde werkgever. Contact met mensen vind ik heel fijn. Dat we dat allemaal nodig hebben, is tijdens de lockdown pijnlijk naar voren gekomen. Al die mensen, en naar ik begrepen heb vooral jonge mensen, die sombere gedachten en gevoelens hebben. Of zelfs depressief zijn. Best een schrikbeeld vind ik. Gelukkig bespeur ik dat niet bij mijn eigen kinderen. Zijn ook eigenlijk altijd bezig. Studie, stage/werken enz.
Contact met mensen vind ik heel fijn. Dat we dat allemaal nodig hebben is tijdens de lockdown pijnlijk naar voren gekomen
Het bezoek aan mijn opa was leuk. Beiden hebben we daar erg van genoten. Ik had wat lekkers mee voor bij de koffie. Daar heeft hij van gesmikkeld. Hij had al meerdere keren aangegeven zijn kleinkinderen achterkleinkinderen te missen. Ik had hem zelf ook al een jaar niet meer gezien. Wel gesproken over de telefoon, maar dat is toch anders. Zijn muren hangen vol met allerlei foto's van ons. Dat zegt genoeg. Ik heb een mooie foto laten maken van ons samen, en deze in een kaart verwerkt. En zoals je al zal vermoeden: ook deze kaart hangt inmiddels aan de wand. Kleine moeite met een enorme uitwerking. Hebben we alle twee weer mooi meegepikt.
Er is ons gevraagd om ook te schrijven over 2027. Jij hebt daar in je brief over geschreven, lees ik. Of het tot een zelfrijdende auto komt, ik durf daar geen uitspraken over te doen. Twijfel erover. Ik denk toch dat wij wel veel verder zullen zijn in duurzaamheid. Dat kan bijna niet anders meer. We zullen er toch echt aan moeten geloven zo langzamerhand. Uitstellen kan niet meer.
Ik denk dat het onlinewerken wel voor een groot gedeelte zal blijven hangen. We hebben nu gezien dat dat ook heel goed kan. Ik kan mij nog herinneren dat het voor COVID bijna ondenkbaar was om thuis te werken. Dat zowel werkgevers als werknemers het bijna onmogelijk achtten. Weet jij dat ook nog? Dat iedereen beren op de weg zag, ja-maar excuses kon bedenken? Bijzonder dat dit toch zo snel voor 100% is omgedraaid. Wat kan een mens toch flexibel zijn.
Wat kan een mens toch flexibel zijn
Dat er iets van een COVID of een andere ziekte al bestond, dat denk ik wel. Mensen zijn nou eenmaal steeds flexibeler over de wereld aan het reizen (wat naar mijn idee ook niet zal veranderen), komen met elkaar in contact. In mijn werk zie ik al een toename van isolatieverpleging bij minder ernstige ziektes de afgelopen jaren. Dus ik denk zeker dat we rekening moeten houden met iets, of het nu COVID heet of niet.
Ik zou zeggen, vaccineren, vooral vaccineren. Naar mijn idee is dat de enige echte oplossing.
En privé? Jeetje, over zes jaar dan ben ik 55. Ik zal denk ik ook nog wel werken. En ik hoop dan toch echt een gezellig en lief maatje naast mij te hebben staan. Mijn laatste date is niet meer. Te veel verschillende ideeën over hoe een relatie eruit zou moeten zien. Uiteindelijk, met toch wel pijn in het hart besloten niet meer verder te gaan. Ondanks dat het wederzijds was, blijft het pijnlijk. Dus maar weer van voren af aan beginnen dan.
Ik hoop voornamelijk dat ze gelukkig zijn en doen wat ze graag willen
En in 2027 zijn mijn kinderen 27 en 25 jaar. Ik vermoed beide afgestudeerd, en werkend? Ik hoop voornamelijk dat ze gelukkig zijn, en doen wat ze graag willen. Misschien voor hen ook een partner? Ik zeg steeds tegen hen dat zij vooral lekker hun eigen weg moeten gaan. Ik hoef echt nog geen oma te zijn over zes jaar. Ooit natuurlijk prima, heel graag zelfs, maar dan nog niet. Nu lijkt het alsof ik daar ook maar iets over te vertellen heb. Ahum, …
Ik denk niet meer in mijn huidige huis te wonen. Als mijn kinderen zijn uitgevlogen, zou ik graag willen verhuizen. Waarnaartoe weet ik nog niet. Gek genoeg heb ik ook al eens mijn gedachten laten gaan over het leven in een hofje. Jij schreef hier ook al over. In een hofje, met wat meer sociale contacten, maar toch zelfstandig. Schijnt de toekomst te zijn, heb ik al eens vernomen. Maar ik moet zeggen dat het bij mij alleen nog maar bij gedachtes gebleven is.
Groetjes, Geertje
Mooi dat we diezelfde achtergrond hebben...
Ha Marc,
Allereerst groot excuus voor deze late reactie. Er kwamen wat dingen tussendoor en toen verplaatste 'Marc terugmailen' steeds een dagje later op de to-do-list, maar dat mag eigenlijk geen excuus zijn. Ik zal vanaf hier wat meer in de versnelling gaan.
Wat leuk dat je me gegoogeld hebt en dat mijn SEO zo on top zijn dat je me helemaal hebt kunnen uitpluizen (zelfs voor een niet-zo-internet-persoon als je bent). Maar misschien is het ook wel dat mijn naam, in tegenstelling tot de jouwe ook iets makkelijker te onderscheiden is (er was er ooit maar één andere Olga met dezelfde achternaam, maar zij lijkt toch van de aardbodem verdwenen inmiddels...ook wel interessant...maar dat terzijde, ik lijk nu echt de enige overgeblevene). Ik heb je inmiddels namelijk ook gegoogeld maar stuitte toch op meerdere Marc's met dezelfde achternaam. Toch heb ik je ook na wat zoekwerk en (misschien wel die researchlessen van de School voor Journalistiek) kunnen vinden! Erg leuk! Genoteerd staat inmiddels wel voor mezelf: verzin een hele unieke voornaam voor je kind, dit kan helpen met de SEO voor later in deze lastige Google-tijden, waarin je toch eruit moet springen.
...het voelde eigenlijk als one way to the top... en toen kwam corona
Mooi dat we diezelfde achtergrond hebben, dat schept een band. Ik heb altijd een soort van lichte jaloezie naar iedereen die vroeger naar de SvJ ging. Ik heb echt memorabele verhalen gehoord over blowende docenten die iedereen een hoog cijfer gaven, als ze eenmaal kogellam in het journalisten-café stonden. Ook wij hadden nog steeds een café bij ons gebouw (waar je wel nog steeds mocht roken in het eerste jaar!) en dat was zeker gezellig en geinig, maar niets zoals wat ik in de bijna mythische hippie verhalen van vroeger hoor. Kloppen die een beetje? En vertel me graag meer hierover! Dat ding van de crisis hebben we zeker gemeen. Sowieso zeiden ze in één van de eerste colleges tegen ons: "Mocht je rijk willen worden, kun je nu beter stoppen met deze opleiding, want met journalistiek kun je nooit veel geld verdienen." Toen dacht ik nog met heel veel overmoed "oh joh, maar mij gaat dat wel lukken" Maar goed, daarna brak uiteraard pas echt goed de crisis los en heb ik mezelf toch echt voor de kop moeten slaan dat ik voor dit vak had gekozen. Ik heb vanaf het begin namelijk als zzp'er gewerkt. Erg veel pasta arrabiata gekookt (de goedkoopste maaltijd op aarde) en de eerste jaren als werkende is zelfs de belastingdienst op de deur gaan kloppen en hebben ze me gevraagd of ik echt niet zwart bijverdiende, omdat geen mens zo goedkoop kon leven als dat ik deed. Dat terzijde is het inmiddels zo'n acht jaar later zeker beter aan het gaan! En het was zelfs erg goed aan het gaan... het voelde eigenlijk als one way to the top... en toen kwam corona.
Het is plotsklaps en heel snel gegaan en je hebt er geen grip op
Ik zou onder andere bij een nieuwe nieuws-app aan de slag gaan, zelfs in diezelfde week dat pas echt goed de ernst van de zaak aan de orde kwam. Dat was echt zo prettig geweest, ik zou namelijk werkelijk goed betaald worden en daarbij voelde ik me bij de test-shoots heel erg gewaardeerd. Het voelde heel goed. Die nieuws-app is dus omgevallen. Iedereen op straat. Dat was echt wel even heel erg wennen. Er zijn ook een aantal andere dingen weggevallen. Gelukkig ben ik na acht jaar zzp'en wel gewend dat de markt altijd schommelig is, maar toch: leuk is anders. Dat vind ik ook wel het lastige van deze coronacrisis, ik vraag me soms wel af of de doelen de middelen heiligen. Heel veel jonge en vitale mensen zitten nu zonder of met veel minder werk thuis om naar mijn gevoel stokoude mensen in leven te houden. Als ik de cijfers hoor zijn de mensen die hieraan sterven gemiddeld 80+ en hebben ze eigenlijk altijd al iets anders onder de leden. Ik zie ondertussen dat veel jonge mensen eenzaam binnen zitten en veel minder tot niet andere mensen zien. Eindvraag: wat is een mensenleven waard ten opzichte van 'wat is een goed mensenleven'? Naar mijn idee is een goed mensenleven eentje met sociale bezigheden en lekker aan de slag zijn, doelen hebben etc. Dat wordt nu door externe omstandigheden moeilijker gemaakt en omdat je onderdeel bent van deze samenleving met het daarbij komende beleid, heb je daar dus geen invloed op. En natuurlijk, gelukkig hebben we in Nederland een vrij liberaal beleid en we kunnen ook nog heel veel, maar alsnog hebben ook wij hier last van. Ik vrees ook zo erg voor een financiële klap door dit virus. Ik ben heel benieuwd wat er dan gaat gebeuren. Jij bent nu ook gedwongen huisman door dit virus en solliciteren is dus ook vrijwel onmogelijk. Dat maakt het wel lastig en vervreemdend allemaal. Het is plotsklaps en heel snel gegaan en je hebt er geen grip op.
Naast het negatieve, hopelijk gaat dit virus ons wel dingen leren. We waren natuurlijk wel wat verwend geraakt en door de overvloed en overconsumptie misschien ook wel een beetje de weg kwijtgeraakt over wat er nou echt toedoet. Heb je nu niet enorm je gezin leren waarderen? Misschien extra je vrouw? Dat nu toch blijkt hoe fragiel het allemaal kan zijn en dat je toch een beetje afhankelijk bent van elkaar. Ik ben benieuwd. Mooi ook dat jullie zo'n prachtige tuin en huis hebben. Dat moet jullie generatie de onze toch eens leren hoe dat allemaal lukt als ZZP'er zo'n prachtig huis kunnen kopen;)
Ik ben nieuwsgierig naar je tweede brief!
Met groet,
Olga
Je schrijft in een aangenaam ritme
Beste Saeed,
Dank voor je eerste brief. Je schrijft in een aangenaam ritme. Ik zal eerst iets over mezelf vertellen, net als jij hebt gedaan.
Ik ben veertig jaar oud en heb een dochter van zes, ik woon met veel plezier in Den Haag. Ik hou van de zee. Ik ben theatermaker en schrijver, de laatste jaren spits ik mij meer toe op het schrijven van theaterteksten. In de corona lockdown heb ik ook een aantal korte verhalen geschreven. Ik zou graag een roman schrijven, ooit. Heb jij romans geschreven? Nu schrijf ik theaterteksten voor jongeren. Mijn favoriete onderwerp is identiteit in relatie tot technologie en toekomst. In 2016 schreef ik 'My robot is a lover', een stuk dat ik ook regisseerde. Het gaat over een jongen in de toekomst die zijn ideale eerste geliefde vormgeeft als een robot. Als zijn buurmeisje langskomt om kennis te maken, denkt hij dat zij zijn bestelde robot is. Uiteindelijk moet hij kiezen tussen de veilige geprogrammeerde liefde en de gevaarlijke mysterieuze.
Ik ben gefascineerd door de werking van technologische vooruitgang op de menselijke psyche en de moraal
Hoe wij als mensen door technologie opnieuw moeten kijken naar eeuwenoude dilemma's als liefde en dood. Het stuk dat ik nu ga schrijven zal ook in de toekomst spelen en gaan over leven na de dood. Wat als we in de toekomst niet meer hoeven sterven? En blijven we nu door het internet niet op een bepaalde manier voor altijd doorleven? In mijn onderzoek voor de tekst die in nu ga schrijven kijk ik veel science fiction films en verdiep ik mij in dystopie en utopie. Wat me opvalt is dat futurisme altijd over het verleden gaat, of zoals jij zegt; uitgaat van wat er nu is en daarop verder borduurt. Dat is natuurlijk ook logisch, echt in de toekomst kijken kunnen we niet. Door corona kijk ik anders naar deze films, denk ik. Het lijkt minder onvoorstelbaar, minder verder weg.
Toen ik gisteren in de bus zat na een lange wandeling, ik hou van lange wandelingen om mijn hoofd te klaren, vond ik de wereld met mondkapjes vreemd, maar het wende ook snel, dat is ook weer vreemd. Waar zullen we nog meer allemaal aan gaan wennen de komende jaren?
Het online leven geeft ook een ongekende sociale druk
Ik werk als theaterdocent ook met jongeren, ik vind hen zeer inspirerend. Ze hebben vaak al een goed geformuleerde blik op de wereld. Door het internet zijn ze goed geïnformeerd en kunnen ze stelling nemen en hun identiteit vormgeven. Maar het online leven geeft ook een ongekende sociale druk. Als ik met hen spreek kan ik zeer hoopvol zijn over de toekomst, maar zij komen wel uit een geprivilegieerde groep.
Over zeven jaar is corona uit de wereld en spreken we over voor en na corona. Er zal veel schade zijn aan kunst, cultuur en economie, maar er zal nog veel welvaart zijn, ook veel armoede. Persoonlijk hoop ik dan dagelijks te schrijven en te zijn begonnen aan mijn roman. Misschien is deze zelfs al af! Ik wilde graag aan dit project meedoen, omdat ik denk dat hardop filosoferen en nieuwe ideeën vormen over samenleven nuttig zijn. Ik hou ook van speculeren en filosoferen, van werelden scheppen in mijn hoofd. En van schrijven, ook in briefvorm. Mooi dat jij zegt 'fictietaal'. Ook ben ik een luie schrijver, ik begin maar niet, als ik eenmaal begonnen ben kan ik wel lang doorgaan. De vraag die mij bezighield toen ik 'My robot is a lover' schreef was: Zal onze perceptie op de romantische liefde verdwijnen of veranderen in de toekomst? Door datingapps, robots en het bereiken van een hoge leeftijd. Wat denk jij?
Ik hou ook van speculeren en filosoferen, van werelden scheppen in mijn hoofd
Ik hoop ook op een inspirerende briefwisseling. Ik ben ook benieuwd naar je leven in Jemen en hoe je in Nederland terecht bent gekomen.
Groet, Marjet
Cookie-instellingen
Wij gebruiken cookies om de functionaliteit van onze website te verbeteren.
Functioneeel
Altijd actief
Het opslaan van de gegevens is noodzakelijk voor het legitieme doel van het leveren van een door abonnee of gebruiker uitdrukkelijk gevraagde dienst, of met als enig doel de overdracht van communicatie via een elektronisch communicatienetwerk uit te voeren.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is vereist om gebruikersprofielen aan te maken om advertenties te verzenden, of om de gebruiker op een website of op meerdere websites te volgen voor vergelijkbare marketingdoeleinden.