Een soort column

Hey lieve Mirjam,

Ik ben niet aan de beurt 😉 maar ik schrijf toch. Morgen, maandag doe ik mee met de online schrijfworkshop van Schrijven naar de Toekomst. Als je ook meedoet, kunnen we elkaar zien!

Ik schrijf omdat we de laatste maand heel erg worden geconfronteerd met corona. Het is bijna ongelooflijk, maar ik zit al bijna de hele maand in quarantaine. Dit is de derde keer.
Mijn booster heb ik daardoor iedere keer uitgesteld. Ik heb hem nu voor morgen, maandag, staan, maar omdat ik weer in quarantaine zit, weet ik niet of ik hem zal halen. Omdat ik er gek van word dat ik iedere keer binnen moet zitten afwachten, terwijl mijn man bijvoorbeeld wel alles mag doen tot hij klachten krijgt. Ik ben dan toch te netjes en blijf thuis. Zolang ik met een thuistest negatief ben, maak ik wel ’s ochtends een wandeling met de hond. Dan ben ik er nog even uit. En ik zorg gewoon dat ik met niemand spreek. Tot nu toe zijn de pcr testen na 4/5 dagen dus negatief geweest en heb ik het niet opgelopen.

Mijn zus en zwager passen ondertussen niet meer in deze wereld

Laat ik bij de eerste quarantaine beginnen.
Onze kerst was sober. We hebben het de Eerste Kerstdag gevierd met ons gezin en het vriendje van mijn dochter . Dus met zes personen. Heerlijk diner gemaakt, iedereen een gang. Dat was echt heel gezellig!
Tweede Kerstdag kwamen mijn schoonouders en zwager bij ons. We hadden soep en een visschotel dus hoefde ik niet veel meer te doen. Dat was fijn en het was gezellig.
Derde Kerstdag is mijn zus jarig en zouden we op de koffie gaan (zonder onze kinderen) en kwamen mijn moeder en mijn bonuspaps ook. Dat zou het vele heen en weer rijden wat vergemakkelijken: Enkhuizen-Haarlem-Friesland, het zijn toch wel stukjes.
Het was een bewogen bezoek. Wij zeggen wel gekscherend dat we naar ‘Wappieland' gaan als we naar mijn zus en zwager gaan. Zij passen ondertussen niet meer in deze wereld en zoeken alternatieven en gelijkgestemden. Ze willen hun huis te koop zetten en dan een andere wereld opzoeken die overeenstemt met hun ideeën. Ze zijn zeer teleurgesteld in alles, om niet te zeggen wantrouwend. Zo wantrouwen ze de overheid en alles van de voor ons gangbare wereld.
Ze zijn net twee jaar geleden in hun nieuwe huis komen wonen, een prachtig vrijstaand huis met een enorme tuin. Het is wel een heel koud huis: enkelsteens en niet geïsoleerd op veel plekken. Dus er was werk aan de winkel. Ze hebben al heel wat opgeknapt, maar de hele isolatie is een ander verhaal. Door het inkomensverlies van mijn zus die poppenkast speelt en daar toch een behoorlijke boterham mee verdiende, is de hypotheek niet meer zo goed te betalen. Dat begrijpen we. Vooralsnog lukt het echter nog best en ze hebben ook nog veel geïnvesteerd, de afgelopen twee jaar. Hun dochters hebben een heerlijke tijd. Ons oudste nichtje wordt niet meer gepest zoals in hun vorige woonplaats. Ze schieten wortel en worden lekkere tieners. En nu willen de ouders dus alles oppakken en wegwezen. Naar Bulgarije…? Bijvoorbeeld met een camper. Meiden van school, waar vast nog wel wat haken en ogen aan zitten, denk ik. Of ze willen de komende tijd iets huren wanneer het huis verkocht is en dan richting de zomer een camper kopen en uit gaan zoeken waar zij zich dan willen vestigen. De baan van zwager wordt dan opgezegd, ze hebben een flinke overwaarde gecasht en zijn dus ‘rijk’. Ik weet niet of jij ook zulke impulsieve mensen kent die liever eerst alles verkopen en dan pas een plan uitstippelen?
Mijn zwager is overspannen geraakt op zijn werk en zit nu thuis. Hij wil het roer omgooien, geen kantoorbaan meer. Maar wat dan? Dat moet hij nog uitzoeken.
Wij proberen te zeggen dat ze dat beter eerst kunnen doen, nu ze het financieel nog redden, voordat ze alles omgooien en - vooral in mijn ogen- het leven van de kinderen zo overhoop haalt. Zij hebben nu juist leeftijdsgenoten nodig en moeten niet in een camper op elkaars lip zitten…
Maar ja uiteindelijk moeten ze het zelf allemaal beslissen. Inmiddels staat hun huis sinds twee dagen te koop. De grootste reden voor hen is de teleurstelling in onze maatschappij met corona. Dat is een beweegreden die wij niet kunnen begrijpen, dat je die leidend laat zijn.
Maar twee dagen na ons bezoek belde mijn zus die geen test wilde doen uiteraard, dat ze wel corona heeft. Ze was verkouden en had geen smaak of reuk meer. Ze had wel op de thuistest gespuugd, ze weigert het wattenstaafje in haar neus te stoppen, en die was positief. Geen idee of het werkt, maar geen smaak en reuk meer leek mij ook wel een goede aanwijzing. Dus wij in quarantaine. We waren niet echt in de buurt geweest, maar omdat de gemoederen toch hoog op waren gelopen tijdens het bezoek hebben we elkaar nog geknuffeld en je weet maar nooit. Misschien heb ik haar lunchspullen opgeruimd en in de keuken gezet, etc.

Nu onderstreept het hun beweringen ‘het is maar een griepje’.

Gelukkig waren we niet besmet. Mijn zus heeft haar eigen regels toegepast en heeft zich niet afgezonderd van haar gezin. Ik weet niet of er meer ziek zijn geworden, maar het lijkt er niet op. Dat is heel fijn natuurlijk, maar ook wel een beetje ‘jammer' want nu onderstreept het hun beweringen ‘het is maar een griepje’. Niet dat je wil dat ze ernstig ziek worden of Long COVID krijgen, maar ergens hoop je op een reality check. Beetje hard misschien, maar toch. Want nu sterkt het alleen hun mening. Ik ga er niet op in hoe diep ze erin zitten, maar ze zitten heel diep in the rabbit hole van complotten en Willem Engerd (;-)).
Gelukkig is corona voor heel veel mensen 'alleen een griep' en zo ook voor mijn zus. Maar ik heb zoveel mensen om mij heen waar het anders liep en dan is het niet zomaar een gewone griep… dus ik zeg het niet!

Daarna ben ik in aanraking geweest met een besmette cliënt. Ik ben op haar kamer in het verpleeghuis geweest (met mondkapje) en heb anderhalf uur met haar gewandeld. Een uur later werd ik gebeld dat de tweewekelijkse check bij haar positief bleek te zijn teruggekomen. Misschien geen heel hoog risico maar met die omikronvariant weet je het niet. Gelukkig, ik mocht na twee dagen weer vrij bewegen.

Dus zitten we weer thuis

Mijn dochter was vanuit Leiden donderdag naar huis gekomen en we hebben alles gewoon samen gedaan als gezin. Vrijdag ging ze naar Amsterdam stadten en kwam ze rozig en met veel spierpijn thuis. Maar ze had voor het eerst weer bootcamptraining gehad voor roeien donderdag, dus dat zou het wel zijn. Ze had geen koorts, maar toch maar een thuistest. We hadden net een uur gezellig met elkaar geborreld aan de eettafel en 'the talk of the Voice of Holland' eens doorgenomen met zijn allen. En nu zit dochterlief op haar kamer en voelt haar hoofd vooral heel vol zitten, maar ze is niet echt heel beroerd. Alleen hebben ik en één van mijn zoons onze booster nog niet,, dus zitten we weer thuis. Ik denk dat hij vandaag toch zijn booster gaat halen. Ik krijg hem dus morgen maar ik ben te bang. Word ik dan dubbelziek? Ik heb wel gehoord van mensen die dat hadden.  Ik ga na woensdag, als de PCR-test negatief is, de booster als prioriteit in mijn agenda zetten. Deze had ik zo gepland, omdat ik toch zaterdag liever eindelijk eens met twee bevriende stellen wilde eten en liever niet net nadat ik de booster had gekregen. Maar ja, nu ging het etentje toch al weer niet door… Allemaal stomme praktische problemen maar wel een teken van deze tijd . Er zullen wel meer mensen met dit probleem zitten. Het late boosteren en de opkomst van omikron zijn het probleem. Ik denk dat ik me deze maand dus ongeveer een week vrij heb kunnen bewegen. Ergens wil ik nu gewoon corona krijgen, of onmiddellijk mijn booster. Maar van dit gehang ertussenin word ik gek. Thuis zitten, niet dat we al veel konden doen of deden, maar het idee dat je niet even een boodschap kunt doen, niet kunt werken, etc. Het zit in je hoofd ook, die beperking. En wanneer je die booster hebt gehad, voel je je weer vrij. Dat merkte ik wel in de zomer. Je waant je toch even onaantastbaar.


Maar ik verheug me nergens meer echt op. Er komt altijd wel iets tussen…


Dat etentje dat we gisteren zouden hebben was voor mij het eerste leuke dat we weer met vrienden deden sinds… ik weet niet meer. Vóór de winterlockdown sowieso. Maar we spraken allemaal al niet zoveel meer af. Ik wandelde wel met vriendinnen maar na de zomer hebben we echt geen activiteiten meer gedaan die binnen waren. Dus ik had er veel zin. Hopelijk kunnen we het over twee weken gewoon doen. Ik ben wel een beetje murw, het zullen ook wel de winterblues zijn. Maar ik verheug me nergens meer echt op. Er komt altijd wel iets tussen…

Wat een relaas over mij en mijn blues. Ik heb ze niet erg uiteraard. Ik heb een comfortabel huis en mijn dochter schrobt de badkamer wanneer ze daar klaar is 😉 zodat wij hopelijk niets oppikken. We ventileren letterlijk en figuurlijk, en wachten af…

Ik hoop dat het goed gaat met jou en de jouwen sinds november. Het gewone leven slokt jou op en zeker met je zoontje (kleine kinderen) zijn het tropenjaren, zeiden wij altijd 😉 Ik hoop ook dat het nog steeds goed gaat, wat betreft zijn gezondheid.

Heel veel liefs en hopelijk tot gauw, misschien zelfs morgen in de workshop. Enne..... lees dit maar als een soort column, zodat je er ook om kunt lachen 🙂

xxx Simone