We maken er wel wat moois van!

Zondag 3 April 17:25 -thuis voor het raam in de avondzon

Lieve Jona,

Ineke lijkt me echt een interessante persoon om te leren kennen. Wat leuk dat je haar kon ontmoeten en een beetje beetje in haar wereld kon duiken! Doe je dat ook nog met andere schrijvers van dit project of was ze de enige?

En hoe was het in Maastricht? Heb je een beetje van kunnen genieten van je introductieweekend en nog wat meer mensen beter kunnen leren kennen?

... omdat we steeds minder tijd hebben om nog een verschil te maken

Ik zit dus nu bij mij thuis in de keuken voor het raam. Rond deze tijd is dat echt mijn lievelingsplek want de zon schijnt dan heel mooi naar binnen, daar kan ik echt van genieten. Ik was vandaag de hele dag op stap met de vrienden uit Duitsland. We waren in Amsterdam Noord bij de IJ-Hallen en het was zo ontzetten leuk! Ben jij er ook ooit geweest? Ik zou echt elke weekend naar een vlooienmarkt kunnen gaan. Er zijn altijd zo veel spullen en er is zoveel kleding en dan vraag ik me af waarom er eigenlijk nog steeds zo veel nieuw wordt gemaakt. De wereld is al vol met kleiding- ik bedoel de hoeveelheid aan kleding die we aleen all bij ons in de winkel binnenkrijgen, laat me soms schrikken. Als nou iedereen alleen nog maar tweedehands kleren zou kopen en er geen nieuwe kleren meer werden gemaakt dan was er waarschijnlijk nog steeds meer dan genoeg over. Ik bedoel al die fast-fashion ondernemers verpesten niet alleen het milieu maar ze maken dus ook gebruik van mensen in arme landen. Dat maakt me soms een beetje boos -of nou eigenlijk heel boos zelfs. Ik zou echt graag willen dat meer mensen duurzamer denken wat dat betreft, juist omdat we steeds minder tijd hebben om nog een verschil te maken. Hoe denk jij daarover? Word je daar ook soms boos van?

Nou ik heb wel heel mooie spullen kunnen vinden in de IJ-Hallen. Het was heel leuk, behalve het weer. Maar ja inmiddels wen je er snel weer aan dat de warme dagen voorbij zijn en we weer even slecht weer hebben. We moeten gewoon gebruik maken van al de korte momentjes zon de we krijgen, net als nu bevoordeeld ☺

Soms wil je ook niet over de toekomst moeten nadenken want het is eng

Ik snap wel heel goed dat je veel over de toekomst nadenkt, dat heb ik ook wel. Maar het is wel iets dat je soms een beetje naar achteren schuift in je hoofd, dat geldt tenminste voor mij. Soms wil je ook niet over de toekomst moeten nadenken want het is eng. Juist met al die dingen die gebeuren op de wereld: pandemie, klimaatverandering of oorlog, noem het maar op. En daarnaast heb je natuurlijk nog al jouw eigen zorgen over de toekomst. 

Ik vind het wel mooi wat je moeder zegt over keuzes in je leven, die ga ik onthouden!

Die film ‘Don’t look up’ van Netflix heb ik nooit echt afgekeken, ik ben er wel mee begonnen maar vond hem niet heel goed gemaakt eigenlijk, terwijl het onderwerp van de film wel heel interessant en leuk en ook heel belangrijk is! Social media hebben ons leven wel heel erg veranderd en beïnvloed iedereen, elke dag, overal op de wereld. Eigenlijk bepalen de media dus wat voor ons belangrijk is en het verandert elke dag opnieuw.

Je zei in je brief dat je denk dat verandering begint bij bewustwording, zodat je die dingen kunt veranderen, en daar ben ik het helemaal mee eens. Hetzelfde heb je dus ook met social media. Je moet je eerst bewust worden van wat het probleem is en dan kun je je instelling en je gedachten erover veranderen.

...je wilt tegen mensen schreeuwen, maar dat is niet echt de oplossing voor onze problemen…

Ik vind dit onderwerp ook echt lastig soms, want net zoals je zei: je wilt tegen mensen schreeuwen maar dat is niet echt de oplossing voor onze problemen…

Het lijkt wel alsof we allebei een beetje dezelfde standpunten hebben, maar soms vind ik het juist interessant om van iemand te horen die er helemaal anders over denkt. Dat zijn namelijk de mensen die ik niet begrijp, die mensen die ik wil begrijpen om uiteindelijk minder boos te zijn en meer te kunnen veranderen in hun gedachten.

De zon is inmiddels bedekt door al de wolken en mijn lievelingsplek die net nog zo warm en gezellig was, is opeens minder leuk. Mijn vriendin uit Duitsland is nu ook klaar met douchen en pakken, want ze gaat morgen helaas alweer. We gaan zo nog naar de Foodhallen voor het avondeten dus ik ga nu deze brief ook afsluiten. Hopelijk heb je ook nog een fijne avond!

Ik ben wel heel benieuwd naar morgen! We maken er wel wat moois van. 

Liefs,  

Roza