Deze herinneringen zijn verweven met veel pijn

Hey Isa,

Hoe is je vakantie geweest? Ben je uitgerust? 

Het boek waarin je over schrijft in je laatste brief klinkt mooi, ik ga het ook halen om te lezen. Hoe is dat boek op jouw pad gekomen? Ik vind het mooi dat er meer ruimte is voor de Indische identiteit en collectieve pijn de laatste tijd, in het openbare debat. Dat maakt dat ik ook meer nadenk over deze identiteit en ik merk het bij mijn moeder ook. Al is het best moeilijk om de Indische identiteit te benoemen. Vooral de neiging om samen te zijn herken ik, maar ook het dragen van elkaars emoties in ontmoetingen. 

Deze herinneringen zijn verweven met veel pijn, soms individuele, maar ook veel collectieve pijn

Toen mijn oma uit Indonesië naar Nederland kwam heeft zij zware periodes gehad, en dat had ook met discriminatie te maken. Ik denk dat ik altijd wel heb beseft hoe moeilijk die periode geweest moet zijn (ook voordat zij naar Nederland kwam, mijn oma heeft bijvoorbeeld in een Jappenkamp gezeten), maar dat ik er niet echt naar toe wou. Deze herinneringen zijn verweven met veel pijn, soms individuele, maar ook veel collectieve pijn. En ik heb daar nooit goed naar willen kijken. Sterker nog, ik voelde er heel lang een afkeer van. Nu er meer aandacht voor is in de media merk ik dat het ook een onderwerp is waar ik meer met mijn moeder over praat. En dat is goed. Het is goed dat er binnen families over gepraat wordt. Zeker gezien wij kleinkinderen nog steeds littekens dragen van de gebeurtenissen in het leven van onze oma's en opa's. En die alleen kunnen helen als ze ook begrepen worden en er erkenning voor is. 

Maar terugkomend op boeken, ik zou Brave New World zeker aanraden. Het is een sciencefictionroman uit 1932 en gaat er onder andere over hoe de wereld eruit zou kunnen zien zonder ingewikkelde emoties als angst, verdriet, en dergelijke. Wat soms best aanlokkend kan zijn ;). 

Vooral vraagstukken met betrekking tot of je je eigen normen kan maken, welke normen je aangeleerd zijn in een maatschappij, en welke keuze je als mens daarin hebt, denk ik de laatste tijd over na. Dat is ook onder andere waar mijn idee van langzaam leven vandaan komt en m'n eigen keuzes daarin maken. Dingen langzaam doen, niet te veel afspraken maken, luie weekenden, geen agenda hebben, ruimte maken om 'fouten' te maken in het leven, dat soort dingen.

Ik denk dat je je vanuit je gender aangetrokken voelt tot bepaalde rollen en dat dat oké moet zijn

Ik denk dat we op het moment vaak opgroeien met het idee dat de mens maakbaar is en ook de maatschappij. Maar ik geloof dat niet helemaal, ik denk dat er te weinig ruimte is voor de biologische kant van dit verhaal. Zo vind ik dat hele gendervrije opvoeden bijvoorbeeld ver gezocht en volgens mij ook verre van nieuw. Ik denk dat je je vanuit je gender aangetrokken voelt tot bepaalde rollen en dat dat oké moet zijn. En daar ook niet geheel vrij in zijn als mens. Maar dat er ook ruimte moet zijn in de maatschappij voor de diversiteit daarin. Een leuke podcast daarover is die van NRC, Het Uur, waarin de primatoloog Frans de Waal wordt geïnterviewd (ook een aanrader trouwens). 

Nou, ik hoop dat het allemaal een beetje te volgen was deze brief. Misschien ging het wat alle kanten op 😉

Groetjes,

Charron 

PS. Ik denk dat ik te weinig praat over dit project, hoewel als ik het deel het enthousiast wordt ontvangen. Ik denk dat ik het toch wat spannend vind dat deze brieven worden gepubliceerd en daarom het nog een beetje onder de radar heb gehouden. Maar denk dat ik dat vandaag ga veranderen. Hoe is dat voor jou? En hoe reageren mensen om je heen? 

PS. 2. Je kan het boek ook lenen van me als je wilt, kan het door de brievenbus gooien van het brievenproject. Laat maar even weten!

We gaan het beleven

Hey beste, lieve Mirjam,

Ik gebruik alle soorten aanhef, dat staat best gezellig. En dan kun je je niet afvragen wat wel of niet gepast is 😉

Wat leuk dat jij je ook hebt opgegeven voor het intitiatief Schrijven naar de Toekomst. En we zijn gematcht. Misschien wel omdat jouw kat allerlei avonturen beleeft en mijn hond en ik ook…
Of omdat ik een moeder ben die al bijna een leeg nest heeft en jij net begint met een gezin. Of omdat… geen idee wat Marilien dacht. Misschien viel jou ook iets op uit onze bio’s?
We gaan het beleven. 

Vorig jaar (..) was het weer ook niet zodanig dat we lekker in de tuin konden verspreiden (niet het virus, maar de gasten)

Je hebt een Friese naam. Kom je uit Friesland? Ik ken iemand met jouw achternaam, ze woont in een Fries dorp met een leuke Fries en is de ’schoonmoeder’ van mijn zus. Ik schrijf dat tussen haakjes omdat zij jonger is dan mijn zus, hahaha. Nou ja, er zijn veel mensen met dezelfde achternaam waarschijnlijk, maar wie weet ben je familie ergens, Nederland is klein. Waar woon jij eigenlijk?

Nog een voorstelrondje over mij:

Ik ben dus 49 jaar en word 13 april 50. Wat wederom een coronaverjaardag wordt, is mijn vrees. Ik ben niet zo’n vierder van mijn verjaardagen, maar ik vind het wel fijn als mijn familie en vriendinnen komen natuurlijk. Vorig jaar kon dat helaas niet en was het weer ook niet zodanig dat we lekker in de tuin konden verspreiden (niet het virus, maar de gasten). Mijn drie kinderen hebben toen heel erg hun best gedaan om er een hele feestelijke dag van te maken. We speelden een escap-game en maakten bonbons. We werden vaak onderbroken door de deurbel en dan stond er meestal een vriendin of bezorger met een bos bloemen. Waar mijn man allergisch voor is en met de kamer vol bloemen, ging het niet goed met hem 😉 maar het was een feestelijk gezicht. Daarna hebben we de bloemen verspreid in de tuin gezet. 
Jammer toch dat iedereen altijd vergeet dat we nooit bloemen in huis hebben, maar ja het komt uit een goed hart en is een feestelijk cadeau. Hoewel ik dan liever een boekenbon heb, want bloemen gaan dood en daar kan ik niet zo goed tegen. Dus eigenlijk houden mijn man en ik allebei niet van bloemen, wel in de tuin, maar niet afgesneden in een vaas. En we houden wel erg van lezen.
Maar om terug te komen op mijn Sarah-jubileum-jaar, wat een mijlpaal moet zijn, dat gaat dus niet groots worden. 
Ik heb ook altijd gezegd dat als ze een opblaaspop in de tuin zetten, ik die kapot snijd, dus ik hoop dat ze dat niet doen, want dan moet ik Sarah met een mes te lijf. 

Het enige jammere vonden ze (..) dat er geen feest was met legaal bierdrinken

Mijn drie kinderen vind ik heerlijk, ik lach me gek om die pubers, soms iets minder om de troep die ze maken en de luiheid van die lange lijven… en de hoeveelheid was die ze produceren. Maar ze doen het goed! Lekker stel.
Mijn dochter is 21 en de oudste. Ze studeert Culturele Antropologie in Leiden en zit in het vierde jaar (heeft wat vertraging, wat extra studiedingen gedaan). Ze zou dit jaar naar Kopenhagen gaan voor een minor, maar dat ging niet door vanwege corona, helaas. Ze kreeg toen wel het aanbod voor een kamer in Leiden. We wonen best dichtbij zo in Haarlem (uitstekende treinverbinding, je bent in dertig minuten van deur tot uni) dus de noodzaak was niet hoog. Maar toen Denemarken niet doorging was het toch wel de volgende stap naar volwassenheid. Dochterlief vroeg zich nog wel af wat voor zin het had om naar Leiden te gaan nu je toch niets kon doen en niet naar de uni mocht. Maar het is goed voor haar. Ze heeft tien huisgenoten en dat is toch gezellig.
Dan de eerstgeborene van de tweeling, hij is achttien net als zijn broer. Hij zit in het eindexamenjaar vwo, doet het goed en is blij dat hij toch naar school mag in deze periode. Hij kan zijn vrienden zien en heeft een vriendinnetje. Het enige jammere vonden ze allebei is dat er geen feest was met legaal bier drinken toen ze achttien werden. Heel begrijpelijk.
De andere helft van de tweeling heeft havo gedaan en heeft zijn diploma dus gekregen in dat vreselijke vorige jaar. Ook zonder allerlei leuke dingen als examenreis, diploma-uitreiking, feest etc. Nu doet hij in Utrecht HBO Commerciële Economie en dat gaat goed, maar hij is pas drie keer in Utrecht geweest het hele jaar. Echt heel zonde en nu heeft hij het ook wel een beetje gehad met alles. Hij gaat gewoon door, maar leuk is anders. Hij heeft ook een vriendinnetje en ze werken allemaal bij de VOMAR-supermarkt, dat is nog een beetje een sociaal gebeuren voor ze.
Het zijn wel allemaal doorzetters, dat is fijn.

Maar uiteindelijk vinden de meesten dat we hen betuttelen en wilden ze dolgraag aan het werk

Ik werk als Vrijwilligerscoördinator bij het Kunstfort bij Vijfhuizen (in de Haarlemmermeer) een hedendaagse kunstinstelling in een fort van de Stelling van Amsterdam. Ik heb een klein contract van zes uur, werk er meestal meer, maar dat is genoeg voor mij. Ik heb veel last van hoofdpijn en migraine door een beknelde zenuw en computerwerk is niet bevordelijk. Dit typen eigenlijk ook niet zo, maar ja.
Ik werk er nog wat bij als een ‘Saar aan Huis’ maar dan bij een andere organisatie: Fleur de Dag. Maar ik heb zo’n hekel aan de term Fleurmaatje, zoals we genoemd worden. 
Ik heb op het moment nog maar één cliënt en ga met die dementerende mevrouw iedere week een middag uit om haar man te ontlasten. Mijn andere vaste cliënt is helaas aan corona overleden, net voor de kerst. Hij woonde al drie jaar in het verpleeghuis en ik was de laatste twee jaar iedere week bij hem voor een ommetje in de prachtige tuin van het complex. Misschien zou hij ook zijn bezweken aan een andere griep; hij was na de eerste lockdown (toen we ook echt niet langs mochten komen) erg achteruit gegaan. Hij kon niet meer zelfstandig lopen en zijn stijfheid door Parkinson was verergerd. Hij was ook erg vermagerd. Ik heb hem in die periode iedere week een kaart gestuurd om hem toch wat 'op te fleuren’. 
Er was geen afscheid waar ik bij kon zijn, dus het voelt wel gek, dat ik geen afscheid heb genomen en hem niet meer heb gezien. Ik ga nog wel een keer een ommetje doen in de prachtige tuin als afscheid als verwerking voor mezelf. We hadden een leuke klik. 

Mijn man heeft een eigen zaak in filtratiegaas (groothandel). Daar is hij fulltime aan het werk en hij gaat gewoon naar kantoor net als zijn medewerkers. Omdat zij ook fysiek producten maken, moeten ze wel. Maar er is ruimte genoeg voor de anderhalve meter. 

Er is veel stress geweest omdat we veel 70-plussers als vrijwilliger hebben en ook 60-plus uiteraard. Protocollen, voorschriften etc.

Ik zit nu meestal thuis te werken in plaats van op het Kunstfort. In principe kunnen we daar ook wel afstand houden, maar wanneer ik er was, merkte ik toch dat er veel mensen 'even binnenlopen’. Beheermedewerkers, vrijwilligers en een projectcoördinator die er naast woont. Dus ik voelde me toch niet echt zo heel geweldig meer op kantoor wanneer er toch weer even vijf mensen in en uit liepen. 
Er is veel stress geweest omdat we veel 70-plussers als vrijwilliger hebben en ook 60-plus uiteraard. Protocollen, voorschriften etc. Maar uiteindelijk vinden de meesten dat we hen betuttelen en wilden ze dolgraag aan het werk aan de balie en bezoekers ontvangen. Maar toch wil ik het niet op mijn geweten hebben dat er één ziek zou worden. Wanneer we straks misschien weer open mogen, dan ga ik me weer zorgen maken over hen. Ik ben al ruim tien jaar bij het Kunstfort en ken hen allemaal al geruime tijd.
Een oom van mij is ook voor kerst overleden aan een hartstilstand door zuurstoftekort coronagerelateerd. Hij was sportief en had verder geen onderliggend lijden. Dus ik ben voorzichtig. Misschien niet zo bang voor mezelf, ook al hoor ik soms verschrikkelijke verhalen (ik heb veel vrienden die in ziekenhuizen werken), ook van jonge mensen die nog steeds last hebben, ik ben als de dood dat ik iemand zou aansteken die ik liefheb…

Ik hoop dat jij met je gezin een draai kunt geven aan deze periode ook met je jonge kind en je baan. Kun je mij daar meer over vertellen?
Dit is vast een heel lange brief geworden. 
Ik hoor graag van jouw reilen en zeilen.

Veel liefs uit een zonnig Haarlem,

Simone

P.S. Mijn hond komt dan in een volgende brief aan bod 😉

Avontuur op zee

Ha lieve Anna,

Wat vind ik het bijzonder dat je Willem Barentsz volgt. Als schip meerde zij vele keren bij ons aan de kade aan. Ze was een logge dame en schreed over de zeeën met haar 14.5 knopen. Als zij binnenliep had het gehele personeel van mijn werkgever, de Stoomvaart Maatschappij Nederland, toch enige gêne. Ik ook. Wij wisten niet goed waarom, maar wel dat er iets niet helemaal goed ging met haar vangst... Zij zag er netjes en schoon uit bij het aanmeren. Maar met die harpoenen aan haar zijde was toch iets niet helemaal in orde. Mama troostte mij door te zeggen dat levertraan de mens op de been hield. Dat was toen. Wij schrijven. Wil je mij op de hoogte houden van je bevindingen omtrent onze Willem?

Alle boeken en documentatie die te vinden zijn over James Cook heb ik gelezen. Ook over zijn privéleven. Het is een ongeschreven wet dat leiders (hij van burgerzoon opgeklommen tot de admiraliteit) ongevoelig worden voor gevaar. Ze worden overmoedig en denken onschendbaar te zijn. Bij zijn laatste reis is hem afgeraden om weer koers naar Haïti te ondernemen. Dat was tegen de dovemansoren van Cook, hij is letterlijk opgepeuzeld door de Haïtianen.

Voor een van mijn kleinzonen, hij was toen 14 jaar, ging er een wereld open toen ik vertelde dat als Michiel Adriaenszoon de Ruyter thuiskwam van een reis, het potje eten voor hem klaar stond, geserveerd door zijn vrouw. "Dat is gek oma! Zo’n belangrijke man en dan gewoon thuis boerenkool met worst eten."

Wij hebben veel ondernomen, mijn kleinzoon en ik, en toen wij in Amsterdam waren, zijn wij naar het huis gegaan waar De Ruyter heeft gewoond. Wij logeerden in Bergen (Noord-Holland) in hotel 1900 en toen wij terugliepen naar het Centraal Station vroeg hij of we langs de mooie vrouwen konden lopen. Dat mocht en op het eind, bij de Schreierstoren, zei hij: “Is dat alles oma?” Een kind vulde mijn gedachten aan. De sjeu is weg, het hart is eruit. Amsterdam huilt (alweer).

Ik houd van oude huizen die zuchten onder een vlaagje wind. Huizen die kraken onder je voeten, die geschiedenis uitademen

Je ouders zijn architecten. Dan zijn zij waarschijnlijk op de hoogte van het huisje dat in de muur van het Victoriahotel staat. Thomas Roosenboom beschrijft in zijn boek dat het een vioolbouwer is geweest die op deze plek zijn nering had. In werkelijkheid was het een groenteboer die handelde in groenten en fruit. Dat vond de auteur niet chic genoeg. Dat zegt veel over hem. Over de hele wereld staan panden leeg. Die staan te verpauperen en dat vind ik mooi! Ik houd van oude huizen die zuchten onder een vlaagje wind. Huizen die kraken onder je voeten, die geschiedenis uitademen. Met traptreden en opkamertjes.

Het boek van Maria van Aelst zal ik zeker gaan lezen. Dankjewel voor de tip. Holland (en de wereld) kennen sterke vrouwen. Vrouwen die, zoals wij dat noemen, onsterfelijk zijn. Zoals de gezusters Brontë, Bettina Brentano, die haar hele leven verliefd was op Goethe. Lucrezia uit het huis Borgia, die tot haar dood diep, diep ongelukkig was. Nu was je sowieso al vergiftigd als je een Borgia was.

Oma had een geluidsopname van Sara Bernhardt. Ik was als kleine meid diep onder de indruk van haar diepe, zwoele stem. Een vrouw die soms vergeten wordt maar altijd weer in de tijd terugkomt is Lilith, de eerste vrouw van Adam. Zij was zeer geliefd bij de vrouwen van Baas in eigen buik. In de Thora wordt zij één keer beschreven als de krijsende nachtuil. Als je de Sixtijnse Kapel binnenloopt en je kijkt omhoog, dan zie je een schildering van Michelangelo. God die met zijn rechterhand Adam het leven geeft en in zijn linkerarm een vrouw draagt: Lilith.

Nederland kent Goeie Mie uit Leiden. Niet alleen sterk maar ook slim. Zij was stervensbegeleidster en kreeg in een nacht een sublieme gedachte. Zij kreeg een paar stuivers als de stervende was overleden. Zij dacht er goud geld uit te kunnen slepen door de stervende een handje te helpen met vergif. Het Vroedschap vond op een gegeven moment dat er wel heel erg veel mensen stierven bij Goeie Mie. Spionnen van het Vroedschap kwamen erachter en het vuur was haar einde.

En dan ons Weintje Wendelmoed, Klaasdochter, 1495-1537. Niet alleen sterk, maar ook dom. Weintje die ervan overtuigd was dat Maria onbevlekt ontvangen was. Haar leermeester was pastoor Almekinders (een koosnaam). De schout Rijer Jans haar goede vriend. Luther kwam, zag en overwon. Ook in Monnickendam. De stad bekeerde zicht tot het protestantisme. Behalve Weintje. Het Vroedschap en Rijer Jans bedachten een list. Rijer omdat hij zijn goede vriendin wilde behouden. Weintje was niet over te halen. Maria in verwachting door den doodgewone man? Hoe halen ze het in hun hoofd! De list was als volgt: er was een protestants huwelijk op komst en Weintje werd gevraagd als getuige. Dat weigerde zij pertinent. Zij is per koets, met naast haar goede vriend Jans, naar Den Haag gebracht waar een keuze werd gegeven: “Als u zich nu nog bekeert tot het protestantisme, kunt u gaan en bent u vrij.” Ook de schout, die heimelijk verliefd was op Weintje heeft pogingen ondernomen haar van gedachten te doen veranderen. De volgende dag bij de slag van zeven steekt Jan van Zaanen uit Haarlem in de Hofstad het vuur aan, aan de voeten van Weintje. Zij niet vergeten. In Monnickendam is een straat naar haar vernoemd.

Mijn kinderen zijn altijd bij me gebleven, ook toen ik zei dat ze naar hun vader mochten

Genoeg over hen. Lieve Anna, je schrijft dat je veel over jezelf schrijft. Dat vind ik geweldig hoor! Wij mogen elkaar leren kennen en dat kan door veel over jezelf te schrijven. En dat je je brief niet begint met vragen hoe het met mij gaat? Het is goed zoals het is. Ik ben in 1989 gescheiden en op 6 januari 1990 was het officieel. Mijn kinderen zijn altijd bij mij gebleven, ook toen ik zei dat ze naar hun vader mochten. Ik ga daar niet over, dat beslissen ze zelf. Ze wilden niet. Ik heb een zoon en een dochter. Om als moeder een zoon hebben, is als slagroom op de taart. Een dochter is wankelen op het slappe koord. Mijn zoon heeft drie zonen en mijn dochter heeft een dochter en een zoon.

Ik ging twee keer per jaar naar Bergen, naar Hotel 1900. In het voorjaar met mijn kleindochter en in het najaar met mijn kleinzoon. Als ik met mijn kleinzoon bij de Schipholtunnel reed, telden wij de vliegtuigen in de lucht. Eens was het zó spannend. Een Boeing 747 vloog heel laag, net toen wij kwamen aanrijden. Mijn kleinzoon vond het geweldig. Bukken! Later dacht ik hoe leuk het zou zijn als hij zelf in een vliegtuig zou zitten. Ik heb diverse vliegmaatschappijen gebeld. Op één dag naar een vliegveld van Parijs, of Berlijn, en dan lekker shoppen en eten op het vliegveld en dan weer terug. Er was geen maatschappij die dit kon aanbieden. Alleen de KLM had zo’n dagreis. Voor twee personen 895 euro. Poeh! Ik vertel het mijn vrienden die in Portugal woonden en mijn vriend zei: “Waarom kom je dan niet met hem naar ons? Kan hij vliegen. Kom je zondag over een week en ga je de volgende zondag terug.” Direct belde ik mijn schoonzoon en hij zei het een geweldig idee te vinden. Zijn zoon in een vliegtuig!

Mijn kleinzoon vond het 'knap cool' en 'gaaf' in het vliegtuig. Hij zat bij het raam. Toen wij Porto naderden en zouden landen ging er iets mis bij de landing. Alle mensen riepen “Oooohhhh!”. Mijn kleinzoon zei: “Oma, wat leuk hè! Vet! Bijna omgeslagen, bijna oma, niet helemaal.” Hij heeft een geweldige tijd gehad in Portugal. We zijn overal geweest. We stonden aan de Atlantische Oceaan die toch weer anders, dieper is dan onze Noordzee. De golfjes waren, geloofden wij, net meerminnen die een dansje deden. We zijn onder andere bij het huis van voormalig dictator Salazar geweest. Later het onderkomen van Gerrit Komrij. Salazar is in 1970 zonder enig amok vertrokken. In 1975 werd Portugal democratisch. UNESCO heeft veel geld geschonken aan dit land. Snelwegen aangelegd, bergdorpen opgeknapt en wateren laten uitbaggeren. Onze gezamelijke vriend met zijn twee honden en drie poezen zijn omgekomen tijdens de bosbrand in Portugal. Mijn Portugese vriend is ook niet meer. In oktober 2016, met de urn onder onze arm, zijn we naar Olhao gereden, een prachtige plek aan de oceaan, daar hebben we hem uitgestrooid en een foto neergezet. Portugal, zijn land. En zo is het goed.

Mijn zoon kwam als Thea van Theo op bezoek. Men dacht werkelijk dat het Thea was

Wat een prachtige plek! De Marnixstraat. En uitkijken op de schouwburg en het plein. Ja, eenzaamheid. Op het moment realiseer je je het niet, de eenzaamheid. De mens leeft achteraf. Later besef je pas dat je eenzaam was. Wat naar voor je! Het maakt je wel de persoon die je nu bent. Wie ben jij Anna?

Acteren, heerlijk om in de huid van een ander te kruipen. Een vriend van mijn zoon lag in het ziekenhuis met een gebroken been. Mijn zoon kwam als Thea van Theo op bezoek. Men dacht werkelijk dat het Thea was. Helemaal compleet met tandjes en al. En dat stemmetje he! Mijn zoon houdt ook van acteren en hij kan het. Hij is electric engineer en reist als zodanig over de hele wereld. Hij weet alles van transportbanden. Fabrieken en luchthavens. Mijn dochter is office manager Duits op een hogeschoolin Enschede. Het is het einde van de trein, geen mens hoeft daar te zijn, geen hond gaat zover mee, Enschede! Onze geliefde Willem.

Wat leuk dat je de Orteliusstraat kent. Ik ben geboren op nummer 18 twee hoog, tegenover de pastorie. Op de hoek van de Postjesweg was vroeger een winkeltje met religieuze beeldjes en sieraden. Ik zag voor het eerst een meneer in een jurk als meisje van bijna drie jaar . Dat was gek! Oma zei dat het Onze Lieve Heer was. Tante Elisabeth vertelde over de Jacobsladder. Een tante die ik alleen maar ken van op bed liggen. Zij had de ziekte van Recklinghausen. Een spierziekte die men nu MS noemt. Ziek geworden door polio in haar puberteit. Een fijn, open gezin, het gezin van mama waar opa ontbrak. Gestorven in de Hongerwinter van ’44 door honger. Als ik daar niet was opgegroeid had ik het later in mijn leven niet gered. De ouders van papa woonden in de Jan Evertsenstraat 141 huis. Net om de hoek bij de Orteliusstraat. Een schat van een joodse oma. Opa deed lelijk, liep altijd te vloeken. Ik beschrijf hem in mijn boek. Heerlijk!

Lieve Anna, ik ga je later schrijven over Ischa, over Ramses, Michiel van Erp en Michel van Egmond. Over mij en Albufeira. Over de goede vriend van mijn kleinzoon. Over Den Haag en dan met name over Cornelis de Witt.

Ik zie jouw brief met gezonde spanning tegemoet.

Liefs,

Ineke

Ik begin even opnieuw

Hi Ellen,

Het is grappig hoe ik iedere keer geneigd ben met ‘Lieve’ te beginnen. En dat dan niet doe. Maar daar is natuurlijk niks mis mee. Dus ik begin even opnieuw.

Lieve Ellen,

Jij hebt er dus nogal een week opzitten… Hoe gaat het herstel van de operatie? Het is gek hoe stil de wereld lijkt te staan, maar alles ook gewoon doordendert. Dat vind ik eigenlijk niet veranderd met voorheen, al bewoog ik toen zelf meer mee. Het is mij wel duidelijker geworden waar ik op kleine schaal al blij van word. Met mijn huisgenoot liep ik door de stad. Het was stil, de zon scheen en het water kabbelde door de grachten… Het is net de setting van een film. Hier blijf ik dus inderdaad nog wel even! Wat valt jou op in/aan Den Bosch?

Naast het eindeloos slenteren door de straten van Amsterdam haal ik mijn geluk tegenwoordig op aan kaarsen. Tja, toch dat lichtpuntje aan de horizon? Of gewoon om gezelligheid te creëren. En warmte! Het is ook een manier om creatief bezig te zijn. Door de kaarsen in heet water te leggen, heb ik allerlei nieuwe creaties gemaakt. Dat is nu een trend, maar waarschijnlijk bestond het al? Met Pages kun je ook foto’s meesturen, toch? Nou, hierbij!

Als iets maar lang genoeg ‘gewoon’ blijft, wordt het vanzelf bijzonder

Om aan kaarsen te komen, had ik een ‘winkelafspraak’ gemaakt. Maar ik moet bekennen - buiten het feit dat dit weer een fantastische stap in de goede richting is (!) - dat ik het niet relaxt vind om op tijd te shoppen. Heb jij dat al ervaren? Ook zou ik niet weten wat ik zonder muziek moet… Het blijft bijzonder dat iemand die je niet kent, precies kan omschrijven hoe jij je voelt. En een bepaalde energie geeft. Wat heb jij met muziek?

Wat een grappig verhaal over jouw naam! Kon dat toen zomaar? En andersom ben ik weer gek op namen als Ans en Bep. Toen ik het laatst met mijn collega’s over de verkiezingen had, zei ik dat ik het belangrijk vind dat er straks - als ik volwassen ben - een goede woningmarkt en pensioen is. Daarop kreeg ik de reactie: Maar jij bent toch allang volwassen? Jij hebt een oude ziel… Dat heb ik maar als een compliment ontvangen. Maar waar ik op doel, namen zoals in ‘jouw’ tijd vind ik karaktervol. Er wordt tegenwoordig zoveel geknutseld. Maar als iets maar lang genoeg ‘gewoon’ blijft, wordt het vanzelf bijzonder (een slogan van verzekeringsmaatschappij Klaverblad die ik erg kan waarderen, en mijn vader werkt in de reclame… dus ik zal ergens ook beïnvloed zijn, haha). Daar komt mijn ‘feministische’ deel misschien ook wel om de hoek kijken.

Toen mijn hoofdredacteur vorig seizoen vroeg op welke thema’s ik mij wilde richten, kwam daar met kop en schouder bovenuit: vrouwen en emancipatie

Het stukje ‘opkomen voor gelijke rechten’ zat er denk ik al vroeg in; we kunnen ons thuis openlijk boos maken over alles wat niet eerlijk is. Maar ik denk dat ik er pas de laatste jaren bewust mee bezig ben. Toen mijn hoofdredacteur vorig seizoen vroeg op welke thema’s ik mij wilde richten, kwam daar met kop en schouder bovenuit: vrouwen en emancipatie. Door de geschiedenis in te duiken (wat ik op de middelbare school al graag deed) ben ik steeds meer te weten gekomen over waar ‘we’ vandaan komen en hoe veel werk er nog aan de winkel is. Daar wil ik mij graag voor inzetten, al vind ik het soms lastig om een manier te vinden die bij mij past. Bij Koffietijd probeer ik die onderwerpen dus wel op de kaart te zetten. Ben jij iemand die zich daar mee bezighield/houdt en druk om kan maken?

Het is mooi om te lezen hoe corona voor jou een soort vriendin is geworden, in plaats van dat je met haar de strijd aangaat. Daar kan ik nog wat van leren. Komt dat misschien door jouw studie psychologie? Wat heb je daar uiteindelijk mee gedaan?

Het omarmen is denk ik wel een goede metafoor voor de toekomst. Het moet anders en dit virus heeft ons daarop gewezen. Maar hoe erg we ook naar het ‘normaal’ verlangen dat we gewend waren, moeten we ons misschien meer focussen op hoe het nieuwe tijdperk eruit gaat zien. Dat vind ik spannend. Maar zoals ik dat van Nederlanders gewend ben, zetten we overal onze schouders onder.

Er is nog zoveel wat ik in deze brief had willen vertellen en vragen, maar wat komt dat komt…

Liefs,

Merel

Met de hand op het hart

Hi lieve Ellen,

Ja, die intimiteit… In principe leg ik snel mijn hand op iemands schouder en knuffel ik graag. Maar op dit moment druk ik mijn hand op mijn hart en maak ik een soort koninklijke beweging om iemand te begroeten. Ook wel weer grappig. Hoe doe jij dat?

Het is wel een goed realisatiemoment: die stampvolle lift, met zn allen opgepropt in een trein, kleine paden in de supermarkt… Waarom lieten we dat überhaupt ooit toe? Toch wil ik daar niet te veel over nadenken, wat allemaal wel en niet hygiënisch is. Ben jij veel met hygiëne bezig?

Nederlanders willen met rust gelaten worden, maar oh weeals iemand de regels overtreedt

De flowerpowertijd. Het klinkt als een bevrijding, maar ook als een revolutie (voor jouzelf). Dat is ook wel wat ik mij erbij voorstel. Na tripjes in het buitenland wees ik mijzelf er vaak op dat ik het thuis wat meer los moest laten. Maar na een week zat ik meestal weer in hetzelfde stramien, met de regels die onze maatschappij rijkis. Met een vriend had ik het er nog over: Nederlanders willen met rust gelaten worden, maar oh weeals iemand de regels overtreedt. Dan zitten we er allemaal bovenop. Dat vind ik een beperking, en ik heb het idee dat de coronacrisis dit nog erger maakt. Iedereen is het beu, dus alles wat nu verkeerd gaat is de druppel die de emmer doet overlopen. Het geduld is op en niemand wordt daar een leuker mens van.

Dus hoe zie ik die flowerpowertijd 2.0 voor mij? Dat iedereen letterlijk én figuurlijk uit zijn schulp kruipt: de straat op, dansend, niet veroordelend, maar open naar elkaar en behulpzaam. Het is als een vulkaan die uitbarst, met creatieve en baanbrekende explosies tot gevolg. Dat wat de laatste jaren niet van de grond kwam, wordt in mum van tijd opgezet. Wat dat dan is? Dat weet ik niet. Maar ik zou mij zo kunnen voorstellen dat het bijvoorbeeld iets met het klimaat te maken heeft. Het zou voor mij denk ik ook betekenen dat ik losbreek en nog meer af ga op wat ik voel. Dat aha-moment van een volgende stap in het leven, of hoe ik mij bijvoorbeeld wil inzetten voor andere vrouwen en emancipatie.

Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan de vraag of ik kinderen wil. Daar heb ik geen zeggenschap over

Het grijpt mij aan hoe jij je tegen de traditionele vrouwenrol verzette, maar daarmee niet altijd het gewenste resultaat behaalde. Wat vind/vond jij moeilijk aan het vrouwzijn? Ook ik merk enorme weerstand op momenten dat vrouwen in een hokje worden gestopt. Mijn moeder was eind dertig toen zij mij kreeg, een cadeautjezegt ze altijd, omdat het na 8 jaar eindelijk was gelukt om een tweede kindje te krijgen. Daardoor heb ik bijvoorbeeld een hekel aan de vraag of ik kinderen wil. Daar heb ik geen zeggenschap over. En het is ook niet alsof het zomaar iets is. Het is een commitment voor het leven. Bij zowel mijn moeder als zus heb ik gezien dat het niet vanzelf ging. Door op jonge leeftijd al devraag te krijgen, heb ik het idee dat veel mensen in een gat vallen op het moment dat het niet lukt.

Net zoals het vinden van de ware. Ja, ik zou in the end graag mijn leven met iemand willen delen. Maar dat betekent niet dat ik het nu niet naar mijn zin heb. Toen ik op de basisschool zat, ging ik van de ene naar de andere verkering. En daardoor vond ik het tot 5 jaar geleden nog ontzettend lastig om op mijzelf te vertrouwen. Dus ik gun iedereen vooral om eerst van zichzelf te houden. Maar de maatschappij is daar niet op ingericht, en dan doel ik vooral op de woningmarkt. Het is onmogelijk om in de randstad iets voor mijzelf te vinden en kopen.

Dat was even mijn pleidooi, haha. Het maakt wel meteen inzichtelijk waar ik mij misschien voor in wil zetten. Wat voor groep/ organisatie daar het beste bij past, is een goede zoektocht voor de komende tijd.

Als ik het net gezellig heb met mijn vrienden, luidt de avondklok alweer

Met een vriendin deel ik een appartement in Amsterdam West. Ieder heeft een eigen kamer, de keuken/leefruimte en badkamer/toilet delen we. De sfeer is goed, dus ik voel mij totaal niet beperkt tot mijn eigen13 vierkante meter. Maar daarbinnen leef, werk en slaap ik nu wel. Toen corona nog niet bestond, speelde mijn leven zich vooral buitenshuis af. Ik ging fulltime naar kantoor, de sportschool, maakte zoals jij graag tripjes en hield ervan om ergens te eten en uit te gaan. Dus de vier muren van ons huis komen weleens op mij af; als ik een yoga-oefening probeer te doen, heb ik te weinig ruimte en kan ik alleen maar bedenken wat ik nog moet opruimen en schoonmaken. Of, als ik het net gezellig heb met mijn vrienden, luidt de avondklok alweer. Dat ik niet kan leven zoals ik zou willen, voelt als een verdoving van mijn eigen persoonlijkheid. Er is geen escape, waardoor frustraties niet weggaan, maar erger worden. Ook fysiek ben ik minder sterk, ik loop momenteel bij de fysio voor rugklachten, en ik zit niet goed in mijn vel. Hoe blijf jij fysiek en mentaal fit?

Dan nog even terug naar mijndoelen. Daarmee bedoel ik eigenlijk: het inzichtelijk maken van wat ik wil. Toen ik bijvoorbeeld aan het afstuderen was, raakte ik in paniek van het idee dat ik daarna in een zwart gat zou vallen. Dus ik maakte een mind map met wat ik leuk vind en wat voor bedrijf of baan daarbij zou passen. Daarna heb ik een open sollicitatie naar Talpa gestuurd en mocht ik op gesprek komen. De dag erna kon ik al aan het werk.

Door te weten wat ik wil en dat ook uit te stralen, heb ik het idee dat ik sterker in mijn schoenen sta en ook meer lukt. Dit pas ik eigenlijk bij alles toe, ook toen ik op zoek ging naar een woning in Amsterdam. Het goed weten wat ik wil, geeft mij dus in die zin houvast, maar ook het vertrouwen dat als het niet lukt er altijd een plan B is. Daarbij reflecteer ik ook wel op het verleden, dus jouw verhaal over Portugal sluit hier zeker op aan! Het is wel iets wat ik soms vergeet, om te kijken naar wat al is geweest en niet door te denderen. Dus dat is een goede les voor mij (van jou!), haha.

Dit was het voor nu. We zouden wel een boek kunnen schrijven over de rol van de vrouw… met perspectief uit het verleden en in de toekomst.

Liefs,

Merel

Ik zit hier voor dag en dauw te schrijven

Ha Merel,

Wat een mooie naam heb je trouwens: een vrouw van deze tijd! ‘Wij’ heetten indertijd Ans, Ineke, Mies, Dinie, Beppie en toen ik van Beppie Bep geworden was, heb ik er op mijn 21e in een opwelling Ellen van gemaakt. Het was
bij de inschrijving op de Universiteit. "Hoe heet jij?" vroeg iemand aan de balie. "Ellen," ontschoot mij. En sindsdien... Achteraf vraag ik me af hoe dat voor mijn ouders geweest moet zijn... En mijn zus die me grijnslachend Ellebep noemt.

Het lijkt erop dat jij een heel andere start hebt gemaakt

Mooi zoals je mijn ontboezemingen over ‘buitenbeentje’ omdoopte naar: ‘ik kan ook gewoon doen wat ik zelf leuk vind, zonder iemand daar toestemming voor te vragen’. Krachtiger, inderdaad. En positief! Ik neem deze insteek graag van je over. Zonder echter te vergeten dat het mij zo’n beetje een heel mensenleven gekost heeft vrede te
hebben met wie ik ben en wat ik wil en dat dan ook nog eens te doen. Aan die strijd heb ik overigens ook weer heel wat avonturen overgehouden, zoals ‘Portugal’. Het lijkt erop dat jij een heel andere start hebt gemaakt: je straalt een gezond gevoel van eigenwaarde uit en corrigeer me maar als ik ernaast zit. Misschien hebben we hier een tijd-dingetje te pakken? De tweede feministische golf moest nog komen toen ik geboren werd… Heb jij iets met feminisme?

Ik zit hier voor dag en dauw te schrijven. Vijf uur is het pas. Gisteren heb ik dan ook de halve dag op de bank doorgebracht, bijkomend van een staaroperatie. Nog een beetje meer lockdown eigenlijk… Momenteel staat Koffietijd van gisteren op. Esther Ouwehand is er, door jou voorbereid? Leuk om haar eens wat luchtiger mee te maken dan in ‘mijn’ Buitenhof en Nieuwsuur. Heb jij dat bedacht: er een item over het houden van huisdieren naast
te zetten? En een foto van een vrouw met haar hulphond? Leuk! Toch schakel ik snel naar mijn vertrouwde radio 4.

Ik geloof warempel dat corona een soort vriendin geworden is: zij mag er zijn van mij

Geweldig overigens hoe jij enthousiast vertelt over je drukke werkweek en hoe je ontmoeting met Mark Rutte en Khadija Arib corona even helemaal wegvaagde. Wanneer voor mij het virus even helemaal niet bestond? Ik geloof warempel dat corona een soort vriendin geworden is: zij mag er zijn van mij. Bijvoorbeeld in de mooie gestroomlijnde ontvangst in de oogkliniek, waar de mensheid opeens niet meer uit louter (echt)paren lijkt te bestaan, in de verlaten avondstraat, in de liefdevolle videoverbinding met het gezin van mijn jongste dochter.

Die ‘vriendin’ heeft overigens ook wel irritante trekjes: ze onthoudt mij een terrasje halverwege mijn fietstocht… Een gezellige lunch of etentje met een verre vriendin-van-vroeger. Ach, peanuts. Voor de contacten die er toe doen vind ik wel een weg. En de contacten die toch al niet zo waardevol waren, daar kom ik even makkelijk van af. 😊

Mooi zoals jij aan een knagend gevoel de betekenis van perspectief geeft. Dat ken ik ook wel ja. Er knaagt iets, helemaal goed zit het niet, ik wil wat anders, maar wat? En op een dag: bingo!
Ik hoop dat die dag voor jou snel aanbreekt!

Maar je plekje in Amsterdam houd je toch wel vast hè?
En of ik aan ‘doelen’ doe? Nee. 😉

Liefs,

Ellen

Calamares en gamba's

Hi Sarah!

Wat een dikke envelop ontving ik! Superleuk. Ik heb je brief drie keer gelezen voor ik alles goed gelezen had en terug kon schrijven. Mede door het zwaardere thema, de buurt en onze verschillende zorgen, duurde het even voor ik het kon laten bezinken. Het helpt mij in ieder geval verschillende belevingen en perspectieven te horen (naast de mijne). Ook een stuk verwerking. Bedankt daarvoor.

Grappig dat je met beide handen kan schrijven, handig. Zie niet gelijk verschil.

Het is natuurlijk geen probleem dat je tijd voor bezinning hebt genomen, heel goed juist. Zijn de lekkernijen inmiddels op? Ik kreeg ook heerlijke en prachtige zelfgemaakte koekjes. Mmm…

Wat goed dat je vroeger thuis sportte,

Nu heb je geen excuus meer Sarah. De sportschool is open en het is mooi weer. Graag hoor ik in je brief hoe je sportervaring was.

Ik zit nu in het Erasmuspark aan een van de lange tafels te schrijven.

Je werkt klinkt leuk, divers. Ik hoorde dat we in ieder geval tot na de zomer thuiswerken.

Hihi, dat hoepelen. Ja, dat is in het begin lastig. Je moet het juiste ritme vinden, een bepaalde draai maken. maar als je gaat, dan ga je hard! Ik wil je wel coachen! Wat goed dat je vroeger thuis sportte, zo kan je van die zwangerschapskilo’s afkomen en je fit voelen ondanks dat je een gezin had.  Ik ben benieuwd, waar je precies woont. Je huis klinkt als een droom. Wat hebben we toch goed, hè! Dat realiseer ik me elke dag. Ondanks sommige tegenslagen in het leven.

De angst van ouders is dat je kind verkeerde, vervelende dingen gaat doen, of meegezogen wordt in het gedrag van anderen.

Ik moest lachen om jouw zin: “met kinderen kan je niet eens naar perfectie streven”. Heerlijk. Wat jij schrijft over de bescherming van je kinderen, daar heb ik meer mensen over horen vertellen. De angst van ouders is dat je kind verkeerde, vervelende dingen gaat doen, of meegezogen wordt in het gedrag van anderen. Maar wat je schrijft, je moet ze toch eens loslaten. Wat grappig, dat je dochter zich zo bekommert om het plastic. Doet ze dat met het afval in huis of ook buiten?

Een vriendschap, hoe dan ook, kan heel intens aanvoelen

Wat je schrijft over het onderhouden van vriendschap herken ik wel. Alle contacten kosten tijd en energie, en dan is een klein aantal mensen al snel voldoende. Ik heb soms tijden met veel afspraken, en dan ineens is het klaar. Dan wil ik lekker alleen m’n weekend doorbrengen of met contacten die geen energie kosten, zoals m’n moeder. Zo schommel ik tussen introverte en extraverte periodes. Wat leuk dat je je beste vriendin via de school hebt leren kennen. Zijn jullie kinderen ook bevriend geraakt? Een vriendschap, hoe dan ook, kan heel intens aanvoelen en lang duren. Bijzonder is dat.

Maar ik denk dat we of ik het verst kom, als je zelf het goede voorbeeld geeft.

Met verschillende emoties heb ik je verhaal over jouw verschillende buurtervaringen gelezen. Het frustreert me, ik wil het snappen, er een verbindende rol in spelen. Maar ik denk dat we -of ik- het verst komen, als je zelf het goede voorbeeld geeft. En je je omringt met gelijkgestemden, anders verzand ik erin. Ik merk ook dat ik anders blijf hangen in dat ‘onwelkome’ gevoel, iets wat er eigenlijk niet meer is. Ik vind het eng, dat er in die docu op zo’n vernederende manier gesproken wordt. Ik snap helemaal, dat je dat in je ziel raakt. Het is in ieder geval fijn dat je een fijne jeugd hebt gehad in de wijk. Wat een andere tijden waren dat, haha.

Hulde voor jouw vader, geweldig om te lezen. Ook super dat jij je ook zo betrokken voelt en opstelt. Een prachtig voorbeeld voor jouw kinderen, iets waar ze zich ook aan vast kunnen houden in lastige tijden. Ik denk dat er in zekere mate twee of meer gescheiden werelden blijven. Maar dat is niet erg, zolang je maar met respect met elkaar omgaat en in elk geval een leuk contact met elkaar hebt. Ik ben in ieder geval blij dat we elkaar op deze manier hebben leren kennen! Ik heb ook zin in de bijeenkomst van dit project, ben benieuwd naar jou en de andere buurtgenoten.

Vandaag gaan we een stuk door de stad fietsen, naar Sloten. Lekker in het zonnetje. Gisteren kwam een vriendin, één die ik al 21 jaar ken. We hebben 15 km geskeelerd door Spaarnwoude en de Bretten. Heerlijk! ’s Avonds hadden we heerlijk klaargemaakte calamares en gamba’s (door m’n buurvrouw). Wij twee hadden namelijk weer wat spullen van grof huisvuil verkocht, haha (ik doe de handel, zij het koken).

Fijne zondag en tot snel! Liefs, Martine

'Samen' schijnt de toekomst te zijn

Hallo Dorine,

Bij deze mijn derde brief. Je schreef in jouw brief over wandelen in de natuur. Dat je dat graag doet. Wat is dat een zaligheid. Buiten zijn en bewegen is zo goed voor een mens.

Tijdens de lockdown zijn we hier ons steeds meer bewust van geworden. Dat we zuinig moeten zijn op alles om ons heen. Dat lees ik ook terug in jouw brieven. Ik probeer zoveel mogelijk groen te denken., maar dat valt niet altijd mee. Net zoals jij schrijft, pak ik ook makkelijk de auto en zou ik ook graag het vliegtuig willen laten staan. Ik ben hier niet altijd consequent in, realiseer ik me.

Ik mag ook graag letten op datgene wat ik eet. Kan mijzelf een flexitariër noemen. Ik ben bewust met eten bezig. Vanwege de gezondheidsvoordelen, milieuwinst en diervriendelijkheid. Ik vind het alleen zo jammer dat dit vaak een duurdere leefwijze is. Zo jammer, als dit meer gereguleerd zou worden, zouden veel meer mensen denk ik de overstap maken. Toevallig ligt er een brochure naast mij over de aanschaf van zonnepanelen via de gemeente. Ik denk dat ik straks toch een afspraak ga maken voor een offerte.

Toevallig ligt er een brochure naast mij (..) over zonnepanelen

Ikzelf mag graag buiten zijn. Gisteren en vandaag lukt mij dat prima. Voor de lockdown probeerde ik tweemaal in de week te sporten. Ik deed aan zumba (dansen op voornamelijk Zuid- Amerikaanse mzuiek) en yoga. Gisteren had ik sinds lange tijd weer eens een yogales. Buiten weliswaar, maar in het zonnetje. Wat was dat heerlijk. Op het Enkhuizerzand, dus ruimte genoeg. We leken wel een stel kleine kinderen: zo blij allemaal dat we weer even mochten. Lessen in de studio kan nog niet. Dus deze heb ik even meegepikt. Ik moet zeggen dat de spierpijn me meevalt. Ik had verwacht er wel meer last van te hebben.

Ik zal ook wat antwoorden geven op de vragen uit de vorige brief. Ik wilde inderdaad altijd al de verpleging is. Als jong kind al. En ik moet zeggen dat het de juiste keuze is geweest. Ik doe mijn werk al 27 jaar. Volgend jaar 25 jaar in dienst bij dezelfde  werkgever. Contact met mensen vind ik heel fijn. Dat we dat allemaal nodig hebben, is tijdens de lockdown pijnlijk naar voren gekomen. Al die mensen, en naar ik begrepen heb vooral jonge mensen, die sombere gedachten en gevoelens hebben. Of zelfs depressief zijn. Best een schrikbeeld vind ik. Gelukkig bespeur ik dat niet bij mijn eigen kinderen. Zijn ook eigenlijk altijd bezig. Studie, stage/werken enz.

Contact met mensen vind ik heel fijn. Dat we dat allemaal nodig hebben is tijdens de lockdown pijnlijk naar voren gekomen

Het bezoek aan mijn opa was leuk. Beiden hebben we daar erg van genoten. Ik had wat lekkers mee voor bij de koffie. Daar heeft hij van gesmikkeld. Hij had al meerdere keren aangegeven zijn kleinkinderen achterkleinkinderen te missen. Ik had hem zelf ook al een jaar niet meer gezien. Wel gesproken over de telefoon, maar dat is toch anders. Zijn muren hangen vol met allerlei foto's van ons. Dat zegt genoeg. Ik heb een mooie foto laten maken van ons samen, en deze in een kaart verwerkt. En zoals je al zal vermoeden: ook deze kaart hangt inmiddels aan de wand. Kleine moeite met een enorme uitwerking. Hebben we alle twee weer mooi meegepikt.

Er is ons gevraagd om ook te schrijven over 2027. Jij hebt daar in je brief over geschreven, lees ik. Of het tot een zelfrijdende auto komt, ik durf daar geen uitspraken over te doen. Twijfel erover. Ik denk toch dat wij wel veel verder zullen zijn in duurzaamheid. Dat kan bijna niet anders meer. We zullen er toch echt aan moeten geloven zo langzamerhand. Uitstellen kan niet meer.

Ik denk dat het onlinewerken wel voor een groot gedeelte zal blijven hangen. We hebben nu gezien dat dat ook heel goed kan. Ik kan mij nog herinneren dat het voor COVID bijna ondenkbaar was om thuis te werken. Dat zowel werkgevers als werknemers het bijna onmogelijk achtten. Weet jij dat ook nog? Dat iedereen beren op de weg zag, ja-maar excuses kon bedenken? Bijzonder dat dit toch zo snel voor 100% is omgedraaid. Wat kan een mens toch flexibel zijn.

Wat kan een mens toch flexibel zijn

Dat er iets van een COVID of een andere ziekte al bestond, dat denk ik wel. Mensen zijn nou eenmaal steeds flexibeler over de wereld aan het reizen (wat naar mijn idee ook niet zal veranderen), komen met elkaar in contact. In mijn werk zie ik al een toename van isolatieverpleging bij minder ernstige ziektes de afgelopen jaren. Dus ik denk zeker dat we rekening moeten houden met iets, of het nu COVID heet of niet.

Ik zou zeggen, vaccineren, vooral vaccineren. Naar mijn idee is dat de enige echte oplossing.

En privé? Jeetje, over zes jaar dan ben ik 55. Ik zal denk ik ook nog wel werken. En ik hoop dan toch echt een gezellig en lief maatje naast mij te hebben staan. Mijn laatste date is niet meer. Te veel verschillende ideeën over hoe een relatie eruit zou moeten zien. Uiteindelijk, met toch wel pijn in het hart besloten niet meer verder te gaan. Ondanks dat het wederzijds was, blijft het pijnlijk. Dus maar weer van voren af aan beginnen dan.

Ik hoop voornamelijk dat ze gelukkig zijn en doen wat ze graag willen

En in 2027 zijn mijn kinderen 27 en 25 jaar. Ik vermoed beide afgestudeerd, en werkend? Ik hoop voornamelijk dat ze gelukkig zijn, en doen wat ze graag willen. Misschien voor hen ook een partner? Ik zeg steeds tegen hen dat zij vooral lekker hun eigen weg moeten gaan. Ik hoef echt nog geen oma te zijn over zes jaar. Ooit natuurlijk prima, heel graag zelfs, maar dan nog niet. Nu lijkt het alsof ik daar ook maar iets over te vertellen heb. Ahum, …

Ik denk niet meer in mijn huidige huis te wonen. Als mijn kinderen zijn uitgevlogen, zou ik graag willen verhuizen. Waarnaartoe weet ik nog niet. Gek genoeg heb ik ook al eens mijn gedachten laten gaan over het leven in een hofje. Jij schreef hier ook al over. In een hofje, met wat meer sociale contacten, maar toch zelfstandig. Schijnt de toekomst te zijn, heb ik al eens vernomen. Maar ik moet zeggen dat het bij mij alleen nog maar bij gedachtes gebleven is.

Groetjes,
Geertje

De wereld kan er morgen wel heel anders uitzien

Beste Dorine,

Wat gaat de tijd snel hè? Alweer een aantal weekjes tussen onze brieven. Ik ben er echt even voor gaan zitten om een leuke brief op te stellen. Ik heb onze brieven eerst teruggelezen. Veel info zo over en weer. Ik lees terug en lees - misschien wel tussen de letters en zinnen door - dat je best veel alleen bent. Weliswaar met twee katten, maar toch. Dan is een project als dit wel heel erg mooi, denk ik.

Ikzelf ben dan wel single, maar niet alleen. Bij mij in het huis is er altijd reuring.

Je vroeg hoe ik het daten aangepakt heb. Ik heb mij ingeschreven bij een aantal (ja, je leest het goed) datingsites. Niet alle sites zijn hetzelfde. Ik merkte dat er bij verschillende sites enorm geswipet wordt, en niet verder gekeken of gelezen. Heel frustrerend en absoluut niet netjes. Voor de gein heb ik eens een keer alleen een foto van mijzelf geplaatst zonder tekst.

Voor de gein heb ik een keer alleen een foto van mezelf geplaatst

Wat er dan gebeurt is niet voor te stellen. Je wordt dan digitaal door heel veel mannen bezocht, die al dan niet een hartje of iets anders sturen. Dan heb ik mij wel eens afgevraagd wat hen bezielt. Ikzelf heb een foto nodig waar toch wel een soort van klik in zit, maar zeker ook een tekst over de man. En die kan uitgebreid, maar ook heel kort zijn. Ik ga voor de uitgebreidere beschrijving. Soms wordt echt de moeite genomen om aan de hand van je profiel in contact te komen, maar soms ook niet. Of er wordt helemaal niet gereageerd op een berichtje. Ook zoiets. Ikzelf ben op zoek naar een serieuze relatie, maar het is nog best zoeken hoor. De date uit mijn vorige brief loopt niet erg zoals ik het voor ogen heb. Maar goed we gaan het meemaken wat er verder uitkomt.

Je vertelde dat je erover denkt om je aan te melden bij een bepaalde club. Ik ken deze club niet, maar zoals je het omschrijft: ik zou lid worden als ik jou was. Je kan er ook een goede vriend of  vriendin aan overhouden toch? En je bent lekker bezig. Althans zo lees ik het, dat je zowel als man en als vrouw inschrijft voor een activiteit.

Ikzelf ben 49 jaar, en vind het niet altijd even eenvoudig om nieuwe contacten (lees mannen) te ontmoeten. In hoeverre dat anders is als je 63 bent? Ik weet het niet. Ik zou wel de momenten pakken. Het leven kan erg kort zijn, en die mooie jaren samen met een lieverd gun ik iedereen van harte, dus jou ook: Gewoon doen joh! Ik hoor graag terug van je wat je bevindingen zijn. Gewoon de stap wagen.

Het leven kan erg kort zijn, en die mooie jaren samen met een lieverd gun ik iedereen van harte

Je schreef over het feit dat wij beide dames zijn. Ik denk dat voor mij ook geldt dat mij dit met elkaar schrijven wellicht wat gemakkelijker afgaat dan wanneer ik met een man zou schrijven. Zoals je schreef, iets gemeenschappelijks? Ik moet in mijn werk ook heel veel praten, met zowel mannen als vrouwen. Ik kan niet echt zeggen dat ik of mannen of vrouwen makkelijk vind praten. Het ligt naar mijn idee echt aan de persoon zelf. Soms kunnen mannen ook enorme verhalen vertellen, en zijn er juist dames die erg gesloten zijn. Wat je wellicht in eerste instantie anders verwacht.

Qua leeftijd heb ik eigenlijk hetzelfde. Maakt naar mijn idee echt niet zoveel uit. Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde denk ik dan maar weer.

Waar ik mij afgelopen week nog meer mee bezig gehouden heb? Gisteren was mijn zoon jarig. Hij is 21 jaar geworden. Dus een klein feestje. Mijn moeder kwam op visite en heeft een hapje meegegeten. In de middag hebben we samen nog een “ommetje” gemaakt. Ken je die app? Ik heb hem op mijn telefoon geïnstalleerd. Komt vanuit de Hersenstichting. De app motiveert je om elke dag minimaal twintig minuten te wandelen. Is best veel op tv geweest. Moet je net gezien hebben. Je kunt als team meedoen, maar ook alleen. En je kunt deelnemen in een rankinglijst met andere deelnemers in Nederland. Op zich geinig. Het stelt eigenlijk niet veel voor, maar het maakt je bewust van het feit dat het belangrijk is om elke dag in beweging te blijven. Op mijn werk loop ik gemiddeld 10.000 stappen per dag (ik heb een stappenteller = zeven à acht kilometer).Dus die dagen sla ik over met “ommetje”, maar ik probeer op niet-werkdagen twintig minuten via de app te halen. Iets voor jou?

Volgens de bedenker van de app, bestaat er naast de COVID-pandemie al veel langer een andere pandemie. Namelijk die van immobiliteit. Stil zitten, en op je kont zitten, is het nieuwe roken, zeggen ze.

...er bestaat naast COVID al veel langer een pandemie. Namelijk die van immobiliteit

Morgen ga ik na ongeveer een jaar mijn hele oude opa van bijna honderd opzoeken. Hij woont in een verzorgingshuis. Hij krijgt dagelijks bezoek van zijn kinderen (mijn moeder onder andere en mijn ooms en tantes). Hij had aangegeven zijn kleinkinderen ontzettend te missen. Die heeft hij dan ook al geen jaar meer gezien. Dus ik ga hem morgen opzoeken. Ik mag alleen bij hem op bezoek. Taartje en een leuk paasplantje mee. Hoppa. Wel triest allemaal om in deze tijd zo oud te worden. Ik hoop echt dat het jou en mij bespaard blijft. Dan mogen wij eigenlijk niet klagen he?

wel triest om in deze tijd zo oud te worden

Een beetje zoals je schreef in je brief over de bruiloft waar alleen familie en vrienden van het bruidspaar naartoe mochten. Natuurlijk bedenken we met zijn allen andere vormen om hier toch aandacht aan te geven. Maar ach, zo'n bruiloft, of zo'n oude opa... sneu. Even dacht ik nog: ik zie hem pas wanneer hij overleden in zijn kist ligt. Want dat is de realiteit als je bijna honderd bent en toch wat krakkemikkiger in elkaar gaat zitten. Dus ik heb de koe bij de hoorns gevat en mij opgegeven als bezoek voor morgen. Ik ben wel van het doorpakken als het om dit soort dingen gaat. Niet afwachten, de wereld kan er morgen wel heel anders uitzien.

Groetjes,

Geertje

De tijd vliegt

Beste Geertje,

De tijd vliegt, maar nu ga ik schrijven want ik vind het vervelend als er zo'n lange tijd tussen zit.

Ik twijfel niet hoor, over vaccineren. Hoe eerder hoe beter denk ik maar, het is meer dat een van mijn beste vriendinnen zich werkelijk zorgen maakt en denkt dat het echt gevaarlijk is, zoals ik al schreef. Ze zegt nu dat ze mij er niet van wil weerhouden, maar vindt dat ik een weloverwogen beslissing moet nemen en dus ook informatie moet lezen van kritische artsen/deskundigen. Daar zit wat in en ik vind het ook zorgzaam. Ik heb ook wel een en ander gezien en gelezen, maar ik wil nu toch vertrouwen op al die miljoenen andere artsen waaronder mijn eigen huisarts in deze zaak. Ik word ook zenuwachtig van die angstverhalen, ik kan er niet goed tegen, vind het al vervelend genoeg allemaal.

...ik wil nu toch vertrouwen op al die miljoenen andere artsen, waaronder mijn eigen huisarts...

Ik sprak de huisarts nog, het is heel lastig om de vaccinatie te organiseren vertelde hij, omdat iedereen nog een kwartier moet blijven. De dichtstbijzijnde grote locatie is de sporthal, waar dit jaar ook de griepprik werd gegeven. Maar toen was het naar binnen, prik, weer door andere deur naar buiten. Een soort lopende band. Ik heb het voor het eerst gedaan, weet niet of ik het volgend jaar weer doe, dat zie ik dan wel weer.

Maar hoe fijn moet het zijn om je toch redelijk beschermd te voelen en weer dichter bij mensen te kunnen zijn, de kinderen voorop! En leuke dingen doen!

Voel jij je enigszins beschermd omdat je het vaccin al gehad hebt?

Ik hoor inderdaad van mensen dat vooral de tweede prik best wel klachten geeft. We gaan het zien.

En ja je zou denken dat ik nu heel creatief ben: dat valt vies tegen

En ja je zou denken dat ik nu heel creatief ben: dat valt vies tegen. Ik heb een reden om niet op mijn werkkamer te kunnen zijn: de gevel lekt en er zit stinkende schimmel op de muur. Maar mijn huis is groot genoeg en ik zou zo lang op een andere kamer kunnen werken, min of meer. Ik heb alleen totaal geen zin om de hele zooi verplaatsen, en voor nu komt het er op neer dat ik eigenlijk kleine dingen doe, hier beneden aan de eettafel. Ik wil alleen liever niet dat er verf, lijm of ander troep op mijn parket komt, kreun. Gaat tot nu toe goed!

Afgelopen twee dagen ben ik wel lekker bezig geweest. De dochter van mijn andere beste vriendin (dat kan taaltechnisch natuurlijk niet, de 'andere beste' maar alla), we kennen elkaar meer dan 40 jaar, gaat morgen trouwen. Alleen familie en vrienden van het echtpaar. Dus ik kan er niet naar toe, maar ik heb wel een soort cadeaubon in elkaar geflanst met een gekke tekening van een bruidspaar en foto's en een mooie brief. En als ik dan zo bezig ben met knippen en plakken en tekenen dan krijg ik steeds weer nieuwe ideeën zodat ik op een gegeven moment tegen mezelf moet zeggen dat het zo goed is anders zou ik door blijven gaan. Heerlijk om te doen en met een doel. En het is heel erg leuk geworden, al zeg ik het zelf.

Zij woont in Den Haag, maar wij zien elkaar best vaak en vroeger ook met de kinderen, dus die zijn min of meer met elkaar opgegroeid. Mijn oudste zoon is een jaar ouder dan haar dochter, haar zoon is een jaar ouder dan mijn jongste zoon. Toen ze pubers werden zijn ze wel uit elkaar gegroeid, wij gelukkig niet.

Ik heb trouwens de neiging om net als bij Whatsapp steeds een smiley in te voegen.

het is zo nu en dan strontvervelend, dat alleen zijn

Leuk om te horen dat je aan het daten bent. Ik heb geen idee hoe ik dat nu moet aanpakken. Je ontmoet niet spontaan iemand, maar ja, hoe dan wel. Want het is zo nu en dan strontvervelend, dat alleen zijn. En ik heb geen zin om online te gaan swipen: deze wel, deze niet et cetera. Mijn ex is lid geworden van een organisatie waarbij je zelf dingen organiseert. Je wilt bijvoorbeeld naar een museum (toen dat nog kon), en dan meld je dat op die  site en je schrijft dat je daar met zes mensen naar toe zou willen. Die melden zich dan aan en jij regelt het. En dat kan ook een voorstelling zijn, uit eten, wandelen of op een terras zitten, van alles. Ik heb in ieder geval begrepen dat het ongeveer zo werkt. Hij heeft zo ook zijn vriendin ontmoet. Maar ja, om daar nu ook lid van te worden terwijl hij dat ook is.....dat lijkt me nou niet zo'n goed idee haha. Bovendien ligt dat nu natuurlijk plat.

Ik hoorde gisteren over Partner Select, ik ga het eens opzoeken.

En toen zag ik ook weer de vraag: ' hoe denk je dat de wereld er uitzien in 2027?'. Een verplicht onderwerp. Jee, dat is wel iets om even over na te denken.

Ik bedacht me trouwens ook dat ik waarschijnlijk anders zou schrijven als je een man was. Bij een vrouw schrijf ik toch eerder (en makkelijker denk ik) op een 'vrouwen'-manier. Wat dat is? Er is in ieder geval veel gemeenschappelijks, ook al ken je elkaar niet. Je hoeft bepaalde dingen niet uit te leggen. Geeft dat een gevoel van veiligheid? Is dat het? Vrouwen praten in het algemeen makkelijker over persoonlijke dingen ook als je elkaar niet zo goed kent. Je kunt sneller de manier van communiceren op elkaar afstemmen. Mannen, ook als ze elkaar wél goed kennen, doen dat toch minder. Even heel zwart/wit gesteld.

ik bedacht me trouwens ook, dat ik waarschijnlijk anders zou schrijven als je een man was

Ik ben zelf niet direct een open boek, en kijk vaak eerst de kat uit de boom. Wat schrijvend geloof ik niet opgaat, maar dat zou ik denk ik wel weer doen als jij een man zou zijn. Eigenlijk wel interessant.

Toen ik vorig jaar een kleine week in het ziekenhuis lag, heb ik ook met een aantal verpleegkundigen (vrouwen) goede gesprekken gehad. Heel makkelijk. Wat is jouw ervaring op dat gebied, zijn vrouwelijke patiënten opener dan mannelijke? Ik denk dat leeftijd ook meespeelt trouwens.

Dat 2027 komt wel in een volgende brief, ik ga nu stoppen. De zon schijnt, ik ga de vlinderstruik snoeien en vanmiddag even bij mijn jongste zoon thee drinken.

Hartelijke groet en een fijn weekend,

Dorine