Alweer benijd ik je

Hoi Sanne,


Alweer benijd ik je.... dit keer om het gevoel dat je aan de tweede helft van je leven bent begonnen en wat je dromen daarbij zijn. Die tweede helft... tja, die zit er voor mij wel grotendeels op, vrees ik. En soms ben ik heel tevreden, maar soms kan ik ook verdrietig zijn om eventuele gemiste kansen. Ik kan daarbij geen echte voorbeelden noemen, ook al omdat ik niet te lang stil wil staan bij dingen die ik niet gedaan heb, want je kunt het leven nu eenmaal niet terugdraaien. Maar ik voel dus wel degelijk een vlaag van weemoed als ik jouw plannen lees.

Oh, er is één voorbeeld dat ik kan noemen en da's nog niet eens van zo heel lang geleden. Ik weet niet meer waar ik het las, maar ik las een artikeltje over een studierichting waarvan mijn hart echt harder ging kloppen (dat geeft overigens meteen wat negatieve bijgedachten, grijns, want ik heb m’n hele leven last gehad van hartritmestoornissen en dat is pas onlangs min of meer opgelost). Ik wist dus niet waar ik het gelezen had en de inhoud landde pas een paar dagen later echt goed en toen kon ik eerst niet op de naam komen 😂. Maar ik kwam er uiteindelijk weer op en toen ben ik gaan zoeken of er soms deeltijdcursussen waren of zo. De studie heet humanistiek trouwens en daarvoor kan je alleen terecht in… wat was het, Utrecht geloof ik. Ongetwijfeld ook online, maar echt alleen als een fulltime studie met de bijbehorende kosten en dat vond ik dus een bezwaar. Bovendien heb ik misschien niet jouw afkeer van het digitale gebeuren, maar voor een studie wil ik gewoon in een klas zitten en zo. Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik toen graag wilde dat dat ik die studie ontdekt had toen ik een stuk jonger was. Toen ik van het gym kwam, bestond-ie nog niet, anders had ik vermoedelijk mijn vader getrotseerd in plaats van te doen wat hij zei. Hoewel... ik denk eigenlijk niet dat ik daar toen al aan toe was. Want, zoals ik al eerder schreef, ik was een gehoorzaam meisje 😜.

Of mijn huwelijk gelukkig is?

Jij had het over samenwonen, nou, dat was er in onze kringen echt niet bij! Wij zijn meteen getrouwd, ook in dat opzicht kwam het niet eens in me op tegen dat wat er van me verwacht werd in te gaan!
Of mijn huwelijk gelukkig is? Meestal vind ik van wel, grijns, maar ik denk er ook weleens anders over. Wij zijn al zo lang samen dat er een kameraadschap is ontstaan die niet zoveel meer met verliefdheid en vlinders en zo te maken heeft. Maar wel met liefde. Ik beschouw dat als winst, al waren die vlinders ook niet onaangenaam, om het maar eens voorzichtig te zeggen. Ik vind het best lastig om onder woorden te brengen hoe dat voelt. Als je verliefdheid minder wordt en er is dan niks meer over, is je relatie naar de knoppen, denk ik. We hebben goede en slechte tijden gekend, laten we het daar maar op houden. En waar je voor gaat als je trouwt, of samen gaat wonen, of wat dan ook, is samen in goede harmonie oud worden, nou, daar zijn wij druk mee bezig, dus ik zou bijna zeggen: missie geslaagd.

Dat was gisteren (28 december) en nu doe ik weer een stukje. Papier heeft jouw voorkeur, schreef je. Daar kan ik helemaal inkomen, al moet ik zeggen dat deze manier van schrijven wel erg comfortabel is. Hoe leuk ik 'echte' brieven schrijven ook vind, het is een heel gedoe als je een foutje maakt of zo, of als je iets vergeten bent en het er niet meer tussen gepropt krijgt. Toch doe ik dat nog wel regelmatig, en dan heb ik het niet over proppen, maar over schrijven. Meer kaartjes dan uitgebreide brieven trouwens. Elke zondag zit ik wel een poosje te schrijven, berichten aan bekenden, maar ook aan wildvreemden die eenzaam of ziek zijn of iets dergelijks. Ook met enige regelmaat aan iemand die meedoet aan Postcrossing.

Boeken, ik heb ze in alle soorten en maten: op m’n iPad staan Nederlandse, op m'n Kindle Engelse, in m'n boekenkast allebei de soorten. Ik heb net een verzoekschrift ingediend om in goede gezondheid en met goede ogen en een gezonde herseninhoud een jaartje of 150 te worden, dan krijg ik misschien alles nog gelezen. Ik vrees echter dat dat verzoek niet gehonoreerd wordt. En toch kan ik het niet laten nieuwe boeken aan te schaffen zo nu en dan, al heb ik op dat front wel wat meer zelfbeheersing opgebouwd inmiddels.

Wij hebben in Amerika helemaal niks meegekregen van het nieuws in Nederland en eerlijk gezegd vond ik dat wel lekker rustig

Jij hebt het econogram in de NRC ingevuld, zeg je. Dat betekent ook dat je goed op de hoogte bent van de actualiteit. Wij hebben in Amerika helemaal niks meegekregen van het nieuws in Nederland en eerlijk gezegd vond ik dat wel lekker rustig. Wij hebben overigens ook een papieren krant. JJ is van huis uit gewend aan het AD en dat hebben we nog steeds. Ik blader hem door nadat JJ hem gespeld heeft en dan gaat ie naar iemand hier in de buurt die zegt dat ze geen abonnement kan betalen. Beter dan elke dag een krant bij het oud papier gooien!

Ik ben net een heel donker rondje wezen lopen met onze dochter en nu denk ik dat ik dit e-mailtje maar ga versturen. We 'moeten' het nog hebben over de dood, geloof ik en over het gendergebeuren, maar wat in het vat zit… Hopelijk laat m'n jetlag me nu snel met rust en dan gaat het formuleren van standpunten beter dan wanneer je nog in het zombiestadium verkeert!

Succes met de huizenjacht!

Oh, en een zaaaaaaaalig uiteinde (😂) en een dito begin!

Meinmein