Echt het einde van de zomer

Beste D.,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik jou een brief heb geschreven. Alhoewel ik die van jou al even geleden heb ontvangen. Als jouw envelop in de brievenbus bij mij komt, voelt het als een soort cadeautje. Ik kan vaak niet wachten om hem te lezen. Scheur hem zelfs in de lift al open 😉 (ik woon op de vierde etage, dus net te kort om al te beginnen met lezen.)

Deze gevoelens en gedachten hebben tijd nodig

Helaas had je verdrietig nieuws in je brief. Ik begrijp heel goed dat je dan geen ruimte in je hoofd hebt om terug te schrijven. Deze gevoelens en gedachten hebben tijd nodig, neem die tijd. Als je even pauze nodig hebt of ik iets voor je kan betekenen, laat je het dan weten? In ieder geval sterkte gewenst!

Ik kreeg een glimlach op mijn gezicht, over jonger lijken. Persoonlijk heb ik er op dit moment ook weinig moeite mee. Het enige dat ik lastig vind is dat ik tijdens mijn werk soms minder serieus word genomen. Maar goed, de andere kant die jij beschrijft lijkt mij ook mooi. Ik ben benieuwd wanneer ik dat meemaak!

Al met al denk ik dat leeftijd vanaf 19 jaar helemaal niet zo zwaar weegt. Ik betrapte mijzelf er op dat iedereen tussen de 20 en 50 jaar gelijk is in mijn hoofd. Gek hè? Want tijdens deze periode is iedereen ook in een andere fase. De een studeert en woont op kamers, de ander trouwt, de ander is op wereldreis. Eigenlijk kan er zoveel en is ook alles goed. Best bijzonder als je bedenkt dat je tussen 0 en 16 jaar (uitzonderingen daargelaten) allemaal naar schoolgaat, en vanaf je 69e jaar met pensioen van je oude dag geniet. Conclusie, leeftijd is iets geks.

Oh, en ik draag altijd wollen sokken (always cold!)

Dank voor je omschrijving van hoe je eruit ziet. In mijn verbeelding ben je een prachtige dame. En dat zal in het echt ook zo zijn! Ik ben nieuwsgierig naar wat voor kleren je het liefst draagt, en of er een kleur is die je favoriet is of die je juist helemaal verschrikkelijk vindt? Ik heb natuurlijk zwart haar en ben best wel klein. Daarom draag ik graag flair-broeken (zo lijken mijn benen langer) en het liefst zwart of blauw. Ik heb een hekel aan gele kledingstukken. Oh, en ik draag altijd wollen sokken (always cold!).

Wat je schrijft over de liefde vind ik heel knap. Ik denk dat die regels/lessen makkelijker zijn als het 'de ware' is. Of in ieder geval? Ik weet ook niet zo goed of ik daar in geloof. Al heb ik wel iemand gevonden waar ik mij zo goed bij voel, dat ik het haast wel moet geloven. En dat je moeder dit ook zegt, doet mij goed. Ik wens je dit ook in de liefde. Maar het belangrijkste is dat liefde bij jezelf begint. En jij hebt voor je eigen liefde gekozen, om te stoppen met de relatie. Super knap. Ik heb dat nog nooit gedaan. Dat moet heel lastig geweest zijn.

Ik ben altijd nieuwsgierig hoe deze kinderen zich gaan ontwikkelen, en waar ze uiteindelijk belanden

Als ik denk aan mijn werk weet ik niet of ik de start van het leven het mooiste vind. Misschien wel het contact met de kersverse ouders en hulpverleners. Als mensen hulpbehoevend zijn. En natuurlijk is een baby van een uur oud zo fantastisch klein, kwetsbaar maar krachtig tegelijk. Ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe deze kinderen zich gaan ontwikkelen, en waar ze uiteindelijk belanden.

Wanneer ik jouw stukje lees over je werk geniet ik. Zo gepassioneerd, de warmte stroomt letterlijk van het papier. Ik heb nog geen tijd/rust gevonden om jouw aanrader Earthrise te kijken. Ik ben gewoon niet zo van 'even zitten/film kijken'. Omdat ik daar te onrustig van word. Ik ga dan liever een artikel lezen, huis opruimen, koken, of wat leuks doen met vriendinnen. Maar ik beloof hem te gaan kijken. Daarnaast las ik dat er bij de Sloterplas een filmfestival was? Ben jij daar geweest, of deel van de organisatie? Ik ben nieuwsgierig naar jouw mening, hoe vond je het?

Deze regenachtige druilerige dag maakt me wat neerslachtig

Nu is het 26 september, dus echt het einde van de zomer. Deze regenachtige druilerige dag maakt me wat neerslachtig. Ik vind de zon zo heerlijk! In principe heb ik geen vakantie gehad, maar met name geld gespaard. Ik ga 1 november vijf dagen naar Lissabon met mijn vriend en twee andere vrienden. Hier kijk ik onwijs naar uit. Heb jij nog tripjes in het verschiet?

Mijn planning is 1 oktober 2023 afgestudeerd te zijn en daarna drie weken Australië. Hopelijk schrijven wij dan nog steeds brieven en kan ik dan heugelijk nieuws brengen 😊

Ik wil je nogmaals heel veel sterkte wensen en een dikke knuffel.

Tot de volgende,

X
Louis

PS. Kun jij mij tips geven over koken of een heerlijk recept? Ik ben daar niet zo goed in!

Een mens lijdt het meest...

Beste Elly,

Fijn om je brief te ontvangen en te horen dat het wat beter gaat. Mijn moeder zei vaak: “Ouderdom komt met gebreken.” Mijn moeder had een aantal uitspraken, die ik me kan herinneren en die richtingaanwijzers voor mij zijn, zoals: “Een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest.” Dat is in deze tijd wel van toepassing. Er heerst veel angst onder de mensen in deze coronacrisis. Die angst is ook gegrond, omdat we niet in de toekomst kunnen kijken en het aantal besmettingen oplopen. Soms met fatale gevolgen.

Een van mijn zoons is 52 jaar geworden. Geboren in de vroedvrouwenschool tegenover het OLVG, waar ik zelf ook geboren ben in het St. Anna Paviljoen. Het was een makkelijke geboorte. De arts zei: “Zo kunt u er wel tien krijgen!” Mieke lag te stralen. De geboortes van de kinderen is wel het mooiste wat ons is overkomen. Toen we in de taxi naar de vroedvrouwenschool reden zei Mieke: “Oh, ik ben wat vergeten! Het boek Moeder worden van Dr. Spock.” We hebben het toch maar niet opgehaald.

Ik vind het niet erg om verhalen uit het verleden steeds weer te herhalen, ze veranderen soms ook

Je hebt het druk met breien van kleertjes voor een nieuwe wereldburger. Heel waardevol dat je dit kunt doen. Mieke was daar ook altijd mee bezig. Breien, haken, kleding maken, kleding herstellen. Op een terras waar we samen zaten, had ze altijd iets bij zich, om aan te werken. Ze had daarbij altijd veel belangstelling van vrouwen. Die informeerden waar ze mee bezig was en vertelden wat ze zelf hadden gemaakt. Ik heb veel tekeningen gemaakt van Mieke als ze bezig was. Zoals de tekening Mieke verstellend. Alweer twintig jaar geleden.

De kinderen hebben de tekeningen uitgezocht en daar een boek van gemaakt. Ode aan Mieke. Had ik je dat al eerder verteld? Als ik mijn kleinzoon een verhaal vertel over vroeger luistert hij geboeid. Maar soms zegt hij ook: “Opa, dat heb je al verteld.” Hij houdt mij scherp. Ik vind het zelf niet erg om verhalen uit het verleden steeds weer opnieuw te vertellen. Ze veranderen soms ook. Ze hoeven niet altijd op de werkelijkheid gebaseerd te zijn.

Hartelijke groet, Rob