Het WK sokkenbreien is begonnen!

Goedemorgen Clannad,

Vandaag ga ik tegen je aan babbelen over sokken en zusjes.

Het WK sokkenbreien is begonnen! Ik heb me gekwalificeerd en ben in team Quasar geplaatst. Dit jaar hebben alle teams een sterren-naam. Quasar blijkt een zwaar zwart gat te zijn, haha.

Hoe gaat het in zijn werk? Er komt een patroon en de eerste 50 die dat foutloos breien binnen 14 dagen gaan door naar ronde 2. Zijn er geen 50 klaar in een team na 14 dagen? Dan gaan er minder door. Zijn er al 50 eerder klaar binnen 14 dagen? Dan is de ronde voor dat team afgelopen.

Zo gaat dat in alle teams. Ronde 2 gaan we naar 40, ronde 3 naar 30, enzovoort, tot we in ronde 6 van 10 naar 1 gaan. Ronde 7 is de grote finale. Dan breien de nummers 1 van elk team tegen elkaar.

Ik ben van de 90%.

Het leuke is dat het technisch moeilijke en/maar zeer artistieke sokken zijn die we breien. Zit jij op Insta (of moet ik Gram zeggen?)? Daar laat ik foto's van 'affe' sokken zien. Voor mij is de grote lol dat ik nieuwe dingen leer. Een nieuw opzet, een listige hiel, gepruts met kraaltjes, binnenstebuiten, achterstevoren: we krijgen de boeiendste zaken voorgeschoteld. En dat het foutloos moet! Daar zit mijn grote uitdaging. Ik ben van de 90%. De rest mag je er voor mij bij verzinnen, of dat moet een ander maar afmaken. Maar hier kan dat niet, anders wordt je paar afgekeurd. Ik geniet! Ik doe voor de derde keer mee. De vorige keren haalde ik de 4e en de 3e ronde. Dit jaar wil ik ook heel graag minstens de 3e ronde halen. Verder dan ronde 5 zal ik denk ik nooit komen. Dan worden de patronen echt bizar complex, en dan is mijn breisnelheid gewoon niet hoog genoeg. Wist je dat wij Nederlanders bijzonder omslachtig (letterlijk, eigenlijk) breien? In landen om ons heen wordt veel efficiënter en dus sneller gebreid. Er zijn Finnen die binnen een etmaal de finale halen. Ik vind mezelf meer dan geweldig als ik er in drie dagen eentje af heb.

De eerste zaterdag in april, en de eerste zaterdag van oktober zijn voor ons.

Zusjes! Ik heb er twee. Ik ben van '64, het zusje onder mij van '65 en de jongste van '68. Toen ik veertig werd en wij elkaar veel te weinig naar ons zin zagen (we zaten allemaal 'in de kleine kinderen'), hebben we de zussendag verzonnen. Volgens een vast stramien. De eerste zaterdag in april en de eerste zaterdag van oktober zijn voor ons. Niemand anders dan wij drieën en het gaat altijd door. Twee organiseren de dag voor nummer drie. Die wordt dus 'verrast'. De dag staat helemaal in het teken van nummer drie. Dus altijd een leuke dag. Zo hebben we het tien jaar gedaan. Prachtige zaken beleefd. Helaas werd het middelste zusje toen ziek en overleed al een half jaar later. De laatste zussendag was een rondje om haar huis en een selfie op een bankje buiten. Voor mij was de lol van de zussendag er wel af, maar mijn kleine zusje (dat zal ze altijd blijven) pikte dat niet. En dus doen we sinds april 2016 dapper ons best om er samen iets leuks van te maken. Dat verrassen is erin gebleven. Voor mij blijft het na al die jaren zo'n pijn doen dat ik de zussendag alleen moet organiseren.

Ik stel uit en heb nodig dat ik de lol met anderen deel.

Nu moet je ook nog weten dat mijn jongste zusje helemaal los gaat in de voorbereiding en daar een held in is. Alle keren dat wij samen met haar aan de beurt waren appten mijn overleden zusje en ik elkaar daar over, met grappen. "Heeft ze de dag al af?" Als wij samen aan de beurt waren flansten wij de laatste drie dagen nog iets in elkaar. Alle dagen waren even fantastisch trouwens, daar lag het niet aan. Slechts een tempoverschil. Voor mij blijft het na al die jaren zo'n pijn doen dat ik de zussendag alleen moet organiseren. Ik stel uit en heb nodig dat ik de lol met anderen deel. Vandaar dat ik even leegloop tegen jou 😉

Dus ik heb nog geen idee wat we volgende week zaterdag gaan doen, maar het wordt vast weer heerlijk.

Fijn weekend, Clannad!

Ina