Geen wonder dat ze ons gematcht hebben

Beste Jacob,

Onze eerste brief. Ik heb er zin in!

Geen wonder dat ze ons gematcht hebben. Ik werd meteen enthousiast van het feit dat je op fietsvakantie bent geweest. Ik ben zelf meer van het wandelen in de bergen met backpack en tent, maar ik moet zeggen dat een fietsvakantie me ook ontzettend tof lijkt. Volgens mij kom je met de fiets bij de leukste dorpjes en interessantste mensen terecht. Waar ben jij/zijn jullie dit jaar geweest? Zou je het leuk vinden om er wat meer over te vertellen? Waar ben je terechtgekomen? Hoe vaak heb je je band moeten plakken? Wat is de bijzonderste plek waar je gekampeerd hebt? Ik ben heel benieuwd!

Ik hoop trouwens dat je het niet erg vindt dat ik meteen met je/jij begonnen ben. Van huis uit heb ik
meegekregen om mensen die ouder zijn dan ik netjes met u aan te spreken. Ik probeer in deze
brieven echter zoveel mogelijk mezelf te zijn en – als ik heel eerlijk ben – vind ik het altijd maar een
beetje ongezellig klinken.

Ik ben altijd gek op verhalen van mensen die dingen anders doen dan de status quo

Jacob, ik moet zeggen, je klinkt, uit de paar zinnen die ik over je heb mogen lezen, alsof je veel energie en liefde te geven hebt. Twee mannen in je leven, dat klinkt als een luxe. Waar heb je je man ontmoet? En waar heb je Bas ontmoet? Was je op dat moment op zoek naar een tweede partner, of kwam het gewoon op je pad? Ik ben altijd gek op verhalen van mensen die dingen anders doen dan de status quo, dus ik hoor er graag meer over. Ook snap ik het natuurlijk als je bepaalde vragen wellicht te persoonlijk vindt om te beantwoorden. Dan kun je ze natuurlijk gewoon negeren. Andersom mag je mij alles vragen. Ik zal het ook eerlijk aangeven als ik ergens liever geen antwoord op geef (al gebeurt me dat niet zo vaak haha).

Wat zijn je favoriete plekjes in de wijk?

Ik woon sinds 2012 in Amsterdam, maar pas sinds anderhalf jaar in Bos en Lommer. Voor zover ik begrijp jij al een stuk langer. Wat zijn je favoriete plekjes in de wijk? En heb je wellicht nog een verborgen pareltje waar we echt eens naartoe moeten? Ik heb in 2012 een jaartje in Slotervaart gewoond, maar vanaf toen eigenlijk altijd in de Rivierenbuurt. Je weet vast hoe die dingen gaan; ik kwam toch iets minder in West dan ik zou willen, dus alle tips zijn welkom!

Ik kijk uit naar je antwoord.

Hartelijke groetjes,
Fleur

Een plek voor kuuroorden

Beste Fleur,                                                                                

Dank voor je brief. Heel leuk. Ik heb er ook zin in. En ik laat me al gelijk kennen door deze brief iets te laat te versturen. Excuses daarvoor.

Ik woon inderdaad een stuk langer hier in Bos en Lommer dan jij. Wat heeft jouw voorkeur trouwens? Bos en Lommer of BoLo? Ik ben ambivalent. Klinkt namelijk wel lekker; BoLo maar Bos en Lommer klinkt zo prachtig. Toen ik voor het eerst die naam hoorde had ik een heel idyllisch beeld. Een prachtige groene wijk met lange lanen met hoge bomen. Een plek voor kuuroorden.

Dat was niet echt de feel die ik aantrof toen ik bijna twintig jaar geleden hier neerstreek. Ik kwam uit Nijmegen, waar ik gestudeerd heb, kende Amsterdam alleen zoals je Amsterdam kent als je er af en toe komt. Ik moest behoorlijk wennen aan de wijk. Destijds werd het als probleemwijk gezien. Een tikkie grauw, geen leuke winkels en al helemaal geen horeca. Als ik de vraag kreeg waar ik woonde antwoorde ik met: ‘dichtbij het Westerpark’.

Er zit een strak plan achter onze wijk

Ik had het nooit verwacht, maar nog steeds woon ik in hetzelfde huis waar ik toen met mijn man als huurder introk. Het is inmiddels gekocht en het is het huis waar ik het langst in mijn hele leven woon. Ondanks dat ik niet echt actief ben in de buurt, ben ik steeds meer van deze plek gaan houden. Want het is dus echt een lommerrijke buurt. Toen ik wat meer over de geschiedenis van Bos en Lommer te weten kwam ging ik het nog meer waarderen. Wist je bijvoorbeeld dat de Bos en Lommerweg prijzen heeft gewonnen voor het slimme ontwerp? Het was nieuw dat er een straat gebouwd werd met winkelpanden, zo ingericht dat die winkels via de straat erachter (Tijl Uilenspiegelstraat) zonder overlast te geven bevoorraad konden worden. Er zit een strak plan achter onze wijk.

Ben benieuwd naar jouw ervaring van de buurt en ook naar hoe je over de wijk dacht voordat je hier kwam. En of dat beeld nu veranderd is?

Ik las eens een brievenboek tussen twee Russische schrijvers

Jeetje Fleur, we gaan elkaar dus brieven schrijven. In een opwelling heb ik me aangemeld voor dit project. Deels omdat ik vind dat ik te weinig doe in de buurt maar vooral omdat ik heel nieuwsgierig was wat er zou gaan gebeuren. Ik houd van brieven maar schrijf ze nooit. Wel lees ik vaak brievenboeken, ook uit een vroegere periode. Ik las eens een brievenboek tussen twee Russische schrijvers. Fascinerend hoe je tussen hun regels door het dagelijks leven rond 1900 meekrijgt. Het gaat bijvoorbeeld veel over de gezondheid van de twee heren. Veel aandoeningen beschrijven ze waar kuuroorden dan de enige remedie voor zijn.

(Misschien moet de titel van deze brief kuuroorden zijn ;)).

Misschien liepen we net allebei in de Albert Heijn op de Bos en Lommerweg

En dan het gegeven dat we onder een pseudoniem schrijven, niet van elkaar weten wie we zijn maar wel dichtbij elkaar leven. Dat heeft iets sensationeels, vind je niet? Misschien liepen we net allebei in de Albert Heijn op de Bos en Lommerweg, of haalde je ook een koffie bij Fuku of delen we dezelfde (altijd volle) papierstortbak hier om de hoek van de straat.

Gaat de anonimiteit ons vrijheid bieden om over dingen te schrijven die ons bezighouden? Sowieso worden we door dit project gedwongen daarover na te denken. Mijn ervaring met schrijven (want ik doe het vaak als scenarioschrijver) is dat ik pas erachter kom wat me bezighoudt tijdens het schrijven. Ik kan beter nadenken als ik schrijf. Zo leuk dat jij ook graag schrijft. Je hebt in je leven nu meer tijd en ruimte voor creatieve dingen las ik. Wat schrijf je? En herken je het, dat pas tijdens het schrijven ontstaat wat je wilt schrijven?

Ik had weerstand om die man te zijn met dat ‘exotische’ leven

Je schreef dat je het leuk vindt als mensen de dingen anders doen dan de status quo. Goed geformuleerd. Want zo ervaar ik mijn leven ook wel en daar ben ik én trots op, én ik vind het lastig. Toen ik drie jaar geleden Casper ontmoette was ik twintig jaar samen met Martijn. Ik werd verliefd op Casper en Casper op mij. En ik ben heel blij en dankbaar dat zowel Casper als Martijn de ruimte hadden om dit avontuur aan te gaan. Toen het stof in onze huizen een beetje was neergedaald voelde het als een tweede coming out om de omgeving te vertellen dat ik nu twee relaties had; dat ik van twee mannen heel veel hou. Ik had weerstand om die man te zijn met dat ‘exotische’ leven, anders dan anderen. Het is volgens mij een diep menselijk conflict; authenticiteit versus erbij willen horen.

O ja, die fietsvakantie dit jaar was van Zeeland door België en Frankrijk naar Luxemburg, en via Duitsland (de Eiffel) weer terug naar Nederland. We zijn ook een keer naar Italië gefietst. Schotland en Denemarken gedaan. Naar Praag gefietst en hadden een mislukte tocht in Kroatië (fietspech waardoor we uiteindelijk met onze fietsen op onze schouder door Venetië strompelden). Echte Europa-fietsers dus. En ieder jaar zeggen we weer; 'Vietnam zou ook tof zijn, of Japan, of door de VS,' maar we zijn te lui vrees ik om dat allemaal te regelen. Ik haat vakanties voorbereiden.  

Oké Fleur, tot zover. Ik heb nagedacht over hoe ik deze brief zou kunnen eindigen, prikkelend genoeg voor jou om verder te schrijven.

Ik zag een gesprek op YouTube tussen de cabaretiers Stefano Keizers en Micha Wertheim (operatie interview). En ik jat de ijzersterke vraag die Stefano aan Micha stelt:

Waarom ben jij zo bang?

En voel je alsjeblieft helemaal vrij om dit geen ijzersterke vraag te vinden en 'm totaal in de wind te slaan.

Ik kijk uit naar je brief.
De kop is eraf.

Jacob

Een beetje pijn in de bovenarmspier

Hoi Astrid,

Hartelijk dank voor je brief, je hebt nogal wat beleefd, lees ik. Wat sterk van je dat je daar rustig mee omgaat. Dat heet ervaring in het leven en werken. Dank je wel voor je condoleance, de schoonvader van onze zoon. is alweer bijna drie maanden niet meer onder ons, de tijd vliegt. Zijn vrouw slaat zich er goed doorheen en heeft veel steun aan haar kinderen. Mijn schoondochter is er tamelijk nuchter onder, de relatie met haar vader was lange tijd gebrouilleerd en was sinds haar relatie met onze zoon en de snelle komst van hun dochtertje verbeterd. Het is wonderlijk dat de kleine niet vraagt waar opa. is als er op maandag wordt opgepast door oma. Maar ze is ruim twee en dan zijn de herinneringen nog niet gemaakt.

...wel een beetje pijn in de bovenarmspier

De tweede prik is niet zo bevallen schrijf je, zelfs een dag ziek geweest, maar nu ben je weer helemaal het meisje. Ik heb er zelf niets van gemerkt in de zin zoals bij jou, wel een beetje pijn in de bovenarmspier. Zelfs gewoon gesport, opdrukken en planking gedaan. Maar het werkt bij iedereen anders denk ik.

Soms zie ik nu nog wel mensen met mondkapjes, zelfs buiten en op de fiets en  sommige zien eruit alsof er drie maanden de keukenvloer mee gedweild is bahbahbah.

Wat naar voor je nieuwe collega, dat ze direct in zwaar weer terecht kwam. Helaas zijn er mensen die niets (willen) snappen van wat de plicht van een ziekenhuis is als het gaat om het welzijn van zijn personeel en cliënten. Niets van aantrekken is te gemakkelijk gezegd, want verbaal geweld is bijna net zo erg als fysiek geweld. Hoe gaat het met haar, is ze nog je collega? Merk je al dat de mensen wat minder gestrest zijn en dat de lontjes wat langer worden?

Wat leuk dat je weer eens weg bent geweest en goede herinneringen kon ophalen en er even helemaal uit was en hebt kunnen genieten van het bos en zijn dieren. Was de hond ook mee? Wij hebben hier helemaal geen bossen, anders dan door gemeente en provincie hier en daar aangeplante wilgen, populieren, elzen en ander snelgroeiend hout. Soms zijn er zandwinputten voor wegenbouw (nu waterplassen), waar ze iets omheen laten ontstaan. En zeker geen dennen- of sparrenbomen. Het is hier nogal veenachtig en drassig in de polders van de Alblasserwaard.

Een huis verwarmen met twee houtkachels en elektriciteit is best lastig, zeker als je om de paar dagen hout moet zagen...

Ja, mijn zus is er eentje hoor, bijna net zo lomp in woord en gedrag als onze moeder op die leeftijd. Maar ze is alleen, komt nergens, woont in de middle of nowhere (Tournhac, een mini-, minidorpje in departement Aveyron Frankrijk) en dan woont ze er ook nog helemaal buiten in een huis aan de andere kant van de beek. Haar dochter woont in Capdenac haute eigenlijk bovenop een tunnel in de berg waar de N140 zich doorheen slingert langs de rivier Le Lot. En dat is dan weer Département du Lot. Ze zegt dat ze ernaar uitkijkt, omdat de afgelopen winter haar slecht bevallen is. Een huis verwarmen met twee houtkachels en elektriciteit is best lastig, zeker als je om de paar dagen hout moet zagen en vervolgens een trap op moet sjouwen. Het stinkt bij haar altijd naar rook. Als wij er zijn (voorjaar en/of najaar), moet alle kleding, ook die we niet hebben gedragen, toch in de was om die vieze lucht er weer uit te krijgen en de jassen moeten naar de stomerij.

Naar Parijs, wat leuk! Waar woonde de tante van S. in welk arrondissement, welke straat? Ik ben daar vaak geweest omdat mijn zus daar lange tijd heeft gewoond, vlakbij de Notre Dame. Als je met je gezicht naar de kerk staat en je gaat rechts de brug over dan kom je op Qay Montebello en dan iets verder rechts is Rue Maître Albert. Je bent dan aan de rand van Quartier Latin met het Panthéon en Hotel de Cluny, dat zijn nu musea.  Dat was toen, ik heb het over zestig jaar geleden en moest nog dertien worden, een hele onderneming om daar te komen, helemaal alleen, met de trein.  Mijn moeder zei tegen de conducteur in Rotterdam CS op perron één: "Hij moet naar Parijs, zijn zus haalt hem van het station en wil je een beetje op hem letten?" Mijn grootste reis was tot op dat moment met de bus van Alblasserdam naar Rotterdam en weer terug. Ga er maar eens aanstaan als bijna dertienjarige. In België en Frankrijk nog met een stoomlocomotief ervoor naar het Gare du Nord. Mijn zus haalde me dan af van het station en dan gingen we met de metro naar haar huisje, één kamertje waar alles in moest gebeuren. Met haar eerste kind Fatima. Mijn zwager (Amar),was Algerijns en was geldtransporteur bij de FLN, de vrijheidsstrijders van Algerije in Frankrijk. Soms vlogen de kogels door de straat als er weer eens een treffen was tussen de FLN, OAS, politie en leger. En dan werd je zo van straat geplukt en in een portiek gestopt. Later verhuisde ze naar Vitry sur Seine, en kreeg daar al haar volgende kinderen Malika, Yamina en Rachid. Weer later vertrok zij naar een uit de grond gestampte nieuwe gemeente aan de zuidkant van Parijs. Grigny grand Borne aan de A7. En op haar zestigste vertrok ze naar waar ze nu woont Tournhac le Lauzeral. Het kan zomaar anders lopen dan je ooit hebt kunnen bedenken.

Maar vergeet niet dat je kinderen ook volwassen zijn en er best tegen kunnen als je hier iets over zegt

Ik kan me een beetje indenken hoe de verjaardag voelt, van degene waar je ongelofelijk van hield en die je nu steeds alleen moet beleven. Het gemis neemt met de jaren allen maar toe en zeker met jullie onvoorwaardelijke liefde in de periode dat jullie samen waren. Maar hoezo 'goed houden', mag je niet laten zien dat je hem ontzettend mist en daar verdrietig van wordt. Het zou toch raar zijn als je dat zomaar aan de kant zette. En ondanks dat je er met een van je kinderen over kan praten, blijft het gemis er toch. Maar vergeet niet dat je kinderen ook volwassen zijn en er best tegen kunnen als je hier iets over zegt. Dat je in het verleden ooit ook niet wist wat je met het ‘verlies’ van een partner van iemand anders moest en er niet mee kon dealen, behoeft geen zelfverwijt na zoveel jaar. Als je jong bent is dat lastig en je weet nog niet hoe je daar betekenisvol mee om kan gaan. En wat je collega’s zeggen over het moeten accepteren van het feit dat je man er niet meer is, zou ik laten voor wat het is. Natuurlijk ben je alleen, maar dat wil niet zeggen dat hij uit je hoofd en hart is, daarvoor was jullie liefde te mooi en te intens. Ik snap best dat je niet staat te springen om alleen op vakantie te gaan. Aan de andere kant, het is geen verraad naar hem als je dat wel zou doen. Ik weet van mijn buurvrouw, ook al heel lang weduwe, dat je openstellen voor nieuwe belevingen, zoals vakantie, best een dingetje is. Zij ging met Djoser en andere reisorganisaties, met andere singles naar de ander kant van de wereld en trof in de gezelschappen vooral mensen aan die ook hun partner hadden verloren, door welke oorzaak dan ook. Het heeft haar een beter/sterker mens gemaakt. Eerst ging ze met een vriendin/oud collega en later trok ze er alleen op uit met soortgelijke singles reizen.

Ik word intussen wel heel erg moe van het gezeik in de media over Covid

Misschien in het kader van schrijven naar de toekomst iets om over na te denken. Wat een leuke foto heb je op FB gezet, weet ik eindelijk hoe je eruit ziet. Ik heb me zelf ook weer aangemeld bij FB, maar ben er nog niet zo mee bezig. De versoepelingen, ach dat loopt zoals het loopt, we gaan het zien. Nou ben ik niet zo’n uitgaander dus de terrassen en cafés, zijn niet echt aan mij besteed. Ik word intussen wel heel erg moe van het gezeik in de media over Covid. En openbaar vervoer, het is zeker meer dan tien jaar geleden dat ik me daarin bevond. Ik reisde toen 1e klas naar Harlingen om met mijn vrouw en de kinderen een weekje door te brengen op Vlieland. Mijn vrouw reed mee in de auto.

Hangen je zonnedoeken al, want die hebben we wel nodig vandaag (dinsdag 27/7)? Onweer, grijze luchten uit het ZZW en regen. Maar als’ het even kan, zit ik in de zon om helemaal bruin te worden. Zeker nu alle buren weg zijn met vakantie.

Vaccinaties, ik weet het niet hoe dat gaat lopen en het testen is alleen maar geldklopperij. Bovendien, ben ik na twee Pfizer behandelingen nog niets opgeschoten in het kader van besmet kunnen raken en anderen kunnen besmetten. De discussies over wel of niet vaccineren rijzen de pan uit en dat leidt wellicht tot een tweedeling in de maatschappij. Ik maak me er maar niet te druk om. 14 augustus moet ik weer naar ’het AVL voor controle, maar ik voel me goed en heb het fietsen weer opgepakt. Het was zondag heerlijk fietsweer. Hopelijk houdt de regen een keer op, dan kan ik weer gaan fietsen, want in de regen fietsen doe ik niet, teveel verregend in mijn jeugd, hahaha.

Het zal dan de laatste keer zijn dat we in Tournhac zullen zijn

Iets in de nabije toekomst is dat we het voornemen hebben na mijn verjaardag, acht september, naar Frankrijk af te reizen voor veertien dagen. Het zal dan de laatste keer zijn dat we in Tournhac zullen zijn.

Of we elk jaar een anti Covid frameprik krijgen, weet ik niet , Covid was en is er trouwens al heel lang, misschien al voor dat de mens er was, las ik van de week in een studie hierover.

Ja PCR-testen, zijn ook niet zuiver op de graad want zelfs al heb je Covid achter de rug, blijft zo’n test dat vals melden. Raar is wel dat er geen (bloed)onderzoek mag worden gedaan naar antistoffen na Covid. Dit zou volgens Van Dissel de animo voor prikken doen ontmoedigen. Ik ben een keer getest met zo’n wattenboor. Ontspannen en dan valt het best mee. Een arm uit de kom terugzetten, doet meer pijn.

Ik las dat er een project is in Amsterdam waar bewoners van De Kolenkit elkaar schrijven en ontmoeten. Ik ga ook eens op de FB pagina van Schrijven naar de toekomst kijken.

Nou dat was ie weer, nogmaals bedankt voor je brief! Blijf dicht bij je zelf en positief als je iets gaat doen.

Lieve groet,

Piet

Is er nog tijd? Een brievendialoog

Lieve Jona,

Tijd is zo'n bizarre constructie als je er over nadenkt. Ooit heeft iemand dus bedacht dat we ons leven in bepaalde afdelingen onderverdelen: jaren, maanden, weken, uren, minuten en seconden. Dat creëert een fundering onder ons leven en geeft een gevoel van controle. Maar is dat echt zo? Is tijd niet juist heel vaak een van de belangrijkste redenen waarom dingen mislukken?

Klimaatverandering

Wetenschappers hebben het er altijd over hoe we bijna geen tijd meer hebben, ze zeggen dat we snel moeten handelen om nog een verschil te kunnen maken. Maar wat moeten we eigenlijk doen met deze zin. 

Alles kost tijd en grappig genoeg lijkt het altijd alsof tijd dus het enige is waar we niet genoeg van hebben 

Het leven gaat maar door en door en neemt tijd in beslag: school, werk, vrienden of wat dan ook. Alles kost tijd en grappig genoeg lijkt het altijd alsof tijd dus het enige is waar we niet genoeg van hebben. 

Soms denk ik het heeft toch allemaal geen nut. De wereld gaat toch naar de kloten. Niks van wat we nu doen, maakt nog een verschil, dus waarom gooi ik mijn principes niet gewoon overboord en doe ik wat ik wil? Klimaatverandering, oorlog, hongersnood, racisme, inflatie, huizenmarkt….- Dingen waar ik toch niks aan kan doen, waar ik geen controle over heb.

Onzekerheid.

Alles wat gebeurt of juist wat nog gaat gebeuren is onzeker. Hoe kun je naar iets uitkijken als je er geen idee van hebt hoe het eruitziet. Dat is een probleem voor me. Ik haat verrassingen, al mijn hele leven. En onze toekomst is één grote verrassing. Dus haat ik de toekomst? Is dat misschien waarom ik zo negatief ben? 

Waarom zou ik een kind het leven geven, als het niet van de wereld kan genieten?

Als mensen me vragen of ik later kinderen wil krijgen, is mijn antwoord altijd nee. Meestal zijn mensen dan heel verbaasd en vragen ze naar mijn reden. Ik zeg eigenlijk altijd hetzelfde: “Ik wil geen kinderen in zo'' n onzekere wereld. Waarom zou ik dat doen? Waarom zou ik een kind het leven geven, als het niet van de wereld kan genieten?”

Lieve Roza, 

Ik keek vandaag naar een filmpje over klimaatverandering. In het filmpje werd er besproken hoeveel graden de temperatuur op aarde nog gaat stijgen. Nu is de aarde één graad opgewarmd. Bij vier tot acht graden opwarming is er een risico dat de mens zal uitsterven. Als we het beleid dat we nu hebben niet veranderen, is de aarde in 2100 drie graden opgewarmd. Drie graden zou betekenen dat delen van de aarde onbewoonbaar worden en dat er om de haverklap natuurrampen plaatsvinden. Dat lijkt me verschrikkelijk. 

Wij zijn degenen die de bomen kappen, wij zijn degenen die ons leefgebied verkleinen 

Ik zie een wereld waar mensen steeds dichter op elkaar worden gedreven, als apen die weg moeten uit het regenwoud, omdat er bomen gekapt worden. Wij zijn degenen die de bomen kappen, wij zijn degenen die ons leefgebied verkleinen. 

En alle mensen zitten dan op hun kleine kluitje grond, ze proberen krampachtig aan hun leven vast te houden maar het lukt niet. 

Alles draait nog steeds om spullen en geld. Kunst bestaat niet meer, of althans niet in de vorm waarin we het nu kennen. Films zijn om te ontspannen, in het theater is alleen nog Shakespeare te zien. Boeken lees je om er later geld mee te verdienen. De mensen moeten overleven, hebben niks om voor te leven. Ze zitten vast in een systeem, waar je maar beter aan mee kunt doen.

Waar ben ik?

Ik heb me teruggetrokken uit de wereld, ik woon alleen. Of misschien met lotgenoten buiten de steden. Ik probeer om me in een bubbel te begeven, het geheel niet meer te hoeven zien, niet na te denken. 

Zeker, ik heb me ingezet en verzet. Geprobeerd en geprotesteerd. Mislukt. De tijd dat ik dacht dat ik iets kon veranderen, ligt achter me. 

Gewoon om te voelen dat ik niet alleen ben. Het gevoel dat je toch bij elkaar hoort

Lieve Jona,

Vandaag zat ik op mijn fiets en het waaide heel hard, net als bijna altijd in Nederland. Ik ben er inmiddels een beetje aan gewend. Ik keek om me heen om te zien wat andere mensen deden. Hoe zij met deze situatie omgingen. Gewoon om te voelen dat ik niet alleen ben. Het gevoel dat je toch bij elkaar hoort.

Het is wel vreemd dat mensen dat doen. Maar uiteindelijk doen we dat bij bijna alles in ons leven.

 In het Duits zeg je: “Wir müssen alle gemeinsam an einem Strang ziehen” en het betekent meer of minder dat we met zijn allen moeten samenwerken om iets te bereiken. Ik vind het een mooie gedachte. Dat we gewoon samen wel iets kunnen veranderen dus. 

Alleen maar negatief denken gaat ons niet helpen. Laten we liever om ons heen kijken en ons laten inspireren door elkaar. Uiteindelijk hebben we wel allemaal één doel en dat is onze wereld te redden, voor een goede toekomst. Een toekomst waar we trots op kunnen zijn. Als we iets kunnen doen is het er samen voor zorgen dat iedereen van de aarde kan genieten, want het is echt mooi hier.

Toen ik van mijn fiets stapte scheen de zon en de gracht zag er zo mooi uit. Ik vind de aarde te mooi om niet te redden.

Lieve Roza

Het is 2027, eindelijk! Gek om te beseffen dat ik pas een half jaar geleden ben afgestudeerd in Maastricht. Het voelt fijn om nu echt zelfstandig te zijn. Ik ben nu helemaal vrij. 

Nou ja, echt vrij ben ik natuurlijk ook niet echt. Ik heb het hartstikke druk: acteurs vinden, repetities plannen, subsidie aanvragen, tekst schrijven, muziek maken… Het stuk waar ik nu mee bezig ben gaat over verandering en hoe je jezelf open kan stellen. Eigenlijk over controle, en hoe je die los kan laten.

Misschien dat vrijheid eigenlijk betekent dat je kan kiezen waar je jezelf aan wilt verbinden, wat jij belangrijk vindt

Misschien dat vrijheid eigenlijk betekent dat je kan kiezen waar je jezelf aan wilt verbinden, wat jij belangrijk vindt. In plaats van het clichématige luieren en niks doen, al is dat ook heel belangrijk vind ik hoor. 

Ik overweeg om na dit project toch een pauze te nemen van theater, me weer even in het ‘echte leven’ te begeven, ervaringen op te doen, nieuwe dingen te leren en zo. Van de zomer ga ik met drie vrienden een fietstocht maken door Scandinavië, we hebben er erg veel zin in. 

Het is zo fijn dat er eindelijk milieubewuste partijen aan het roer zijn gekomen. De subsidie voor vlees wordt afgebouwd, een elektrische auto is eindelijk goedkoper dan een benzineauto, en vliegen wordt duurder. Dat kan natuurlijk allemaal veel sneller en er moet veel meer, maar ik heb goede hoop voor de toekomst. De mensen veranderen, ze zijn opener dan vijf jaar geleden. Ze luisteren eindelijk.

Hoe gaat het met jou? 

Liefs Jona

PS Heb jij trouwens al in de nieuwe nachttrein van Amsterdam naar Barcelona gezeten? Ik wil nog graag een keer naar Spanje

Je zou eigenlijk elke dag iets nieuws moeten ontdekken

Hallo Marc,

Daar ben ik weer, met de derde brief inmiddels! Dank voor je uitgebreide en prettig leesbare brief; zeker geen veel te lang epistel, zoals je zelf schrijft. Ik vind het heel leuk om zo’n inkijkje in andermans leven te krijgen in een tijd waarin de sociale contacten noodgedwongen beperkt zijn en de kans op nieuwe ontmoetingen bijna nihil is. Pff, dat klinkt meteen wel heel dramatisch, hè. Toch heb ik persoonlijk niet zo heel veel last van alle restricties.

Wel merk ik dat er een soort slaperigheid optreedt doordat allerlei activiteiten zijn weggevallen, alsof het leven zich in een lichte mist afspeelt. Een milde lethargie doordat er weinig tot geen druk is. Je kunt je afvragen of dat erg is. Het heeft zeker ook goede kanten. Het verleidt bijvoorbeeld tot introspectie. 

Laatst fietste ik in mijn eentje over een polderweg hier in de buurt. (Je hebt hier heeeel veeeel polderwegen natuurlijk). Het was grijs weer en best fris, maar ik dwing mezelf om iedere dag een eind te fietsen. Er was weinig ander verkeer en ik voelde me geleidelijk opgaan in het landschap en de elementen. Ken je dat, dat je in je eentje ergens fietst of loopt en opeens schijnbaar om niets een soort van geluksgevoel krijgt, een intense tevredenheid, een beetje zoals ik denk dat een kat zich voelt die spinnend op een kleedje voor de open haard ligt? Nou heb ik geen kat en ook geen open haard, dus dit is pure projectie, maar toch. Op een gegeven moment begon het zachtjes te regenen en in eerste instantie dacht ik: hè, getver. Ik had geen regenkleding bij me en ik had rechtsomkeert kunnen maken. Maar vanuit een bijna poëtische impuls fietste ik door en al heel gauw merkte ik dat ik het fijn vond, het gaf me het gevoel dat ik leefde, dat ik deel uitmaakte van de wereld. Normaliter fiets ik van A naar B en van B terug naar A. Nu fietste ik om het fietsen zelf, geen doelgerichte reis, maar een existentiële beleving. 

Je zou eigenlijk elke dag iets nieuws moeten ontdekken, al is het maar iets heel kleins

Je vroeg naar mijn gitaarcarrière, maar daar kan ik kort over zijn. Ik heb enkele jaren klassiek gitaarles gehad op een muziekschool in Amsterdam-Zuid, met notenschrift en bijpassend genre, maar dat schoot niet echt op. Na twee jaar kon ik alleen nog wat simpele melodietjes tokkelen, terwijl ik eigenlijk – helemaal niet overmoedig! - Jimi Hendrix, Andres Segovia of Julian Bream voor ogen had. Ook begonnen mijn  linkerschouder  en nek steeds meer pijn te doen. Mijn gitaar heeft toen een fikse tijd in een hoek van de kamer interessant staan te doen, terwijl de stoflaag erop almaar dikker werd. Enfin, na mijn verhuizing naar Spierdijk ging het weer kriebelen en  ben ik les gaan nemen bij een gitaarleraar bij mij in de straat: allemaal leuke popliedjes, volgens een veel makkelijkere methode, akkoorden dus. Maar ook toen kreeg ik er een stijve nek van… en er uiteindelijk een hard hoofd in. Ik moest bekennen dat er aan mij geen geweldige gitarist verloren ging en ik heb mijn mooie Spaanse gitaar met pijn in mijn hart aan de Noord-Hollandse wilgen gehangen. Hij heeft nog jaren op zolder staan wegkwijnen, omdat ik er geen afstand van kon doen, maar afgelopen zomer heb ik hem uiteindelijk voor een zacht prijsje verkocht aan een Syrische asielzoeker, die er prachtig op kon spelen. Einde gitaarcarrière, maar hopelijk wel iemand anders blij gemaakt.

Tja, en dan jouw rollercoasterjaar. Dat moet best moeilijk zijn om op je 50ste als een soort pensionado te moeten leven, terwijl er op dit moment niet per se een wenkend perspectief is. Ik kan trouwens uit je brief niet opmaken of je reis naar Mexico nou wel of niet door is gegaan. Prachtig land overigens. Ik heb in 1989 (ja, ja, oma J) een rondreis door de Yucatán gemaakt, in een oude Volkswagen Kever, langs adembenemende maya-ruïnes, waarvan je je verbijsterd afvraagt hoe ze ooit gebouwd zijn, `s nachts door stikdonkere dorpjes, waar alleen blaffende honden te horen waren en je heel langzaam moest rijden omdat er over de doorgaande wegen vaak hoge betonnen verkeersdrempels lagen, die je in het donker absoluut niet kon zien. Als je daar in het donker op knalde, lag je auto in duizend stukjes en had de lokale monteur weer werk.

De een zijn dood, is de ander zijn brood, namen ze daar heel letterlijk

Wat leuk trouwens dat jullie een tuinvoorstelling hadden. Dat hebben wij als toneelgroep ook weleens overwogen, maar je zit altijd met dat onvoorspelbare weer. Vorige week, 29 november, gaven we weer een zoom-voorstelling van het door een van onze acteurs zelf geschreven stuk “Jubileum”. Hij schreef het stuk twaalf jaar geleden toen hij prostaatkanker had; het was een lange eenakter over vier oudere mensen die al heel lang bij een amateurgroep speelden en die het helemaal gehad hadden met zijn gejeremieer over zijn prostaatkanker: wij dus. Klinkt heel cynisch en dat was het ook, maar er zat heerlijke schrijnende humor in. We konden het ook alleen maar spelen omdat we elkaar al heel lang kennen en een soort warme familie vormen. Hij heeft het vanwege corona omgewerkt tot een zoom-voorstelling van twintig minuten, die we twee maal gespeeld hebben en waarover het publiek erg enthousiast was, wat ik helemaal niet verwacht had eerlijk gezegd. De oorspronkelijke eenakter was een soort slapstick, maar de zoom was veel puntiger en scherper.

Zo, dat was het weer voor deze keer. Als het Poldermuseum weer opengaat, wil ik jou en je vriendin met alle liefde een privé-rondleiding geven. Het is een mooie, historische plek met een heerlijk terras, waar uitstekende koffie geschonken wordt. En waar we dus sinds enkele jaren ook concerten organiseren, zowel klassiek als modern.

Hartelijke groet,

Regina

Renzen

Lieve Larisa,

Wat leuk om een brief van je te krijgen. Excuses hoeven natuurlijk niet, ik ben al lang blij dat je zo een lange en leuke brief hebt geschreven. Ik vond het zelf namelijk best wel spannend om te beginnen. Weet dan niet zo goed wat ik er in moet zetten, maar nu is er vast een begin gemaakt en dat is fijn.

Klinkt als een heerlijke vrije dag. "Married at first sight" heb ik vorig jaar ook veel gekeken. Dit jaar is het allemaal een beetje langs mij heengegaan.

Ik keek ook 'Koffietijd' en kwam zo ook op het idee om een brief te schrijven met een vreemde. Voor mij heeft het schrijven alleen een iets andere redenen. Ik zit al bijna een jaar thuis omdat ik mijn werkzaamheden helaas niet kan uitvoeren door corona. Ik ben werkzaam bij een bedrijf waar ik mijn collega’s voorzie van koffie. Ik reserveer ook vergaderzalen voor ze en help soms in het bedrijfsrestaurant. Maar goed, alles hangt dus samen met mijn collega’s en die moeten nu natuurlijk thuis werken. De sleur is een beetje aangebroken en zeker in de winter kan ik het soms best wel zwaar krijgen. Het sporten waar ik normaal zo veel plezier en afleiding aan beleef is op dit moment ook allemaal weg door de lockdown. Om mijn energie nog een beetje kwijt te kunnen ga ik soms even lekker fietsen, mountainbiken of wat oefeningen doen.

De sleur is een beetje aangebroken

Wat leuk dat je het naast je werk zo druk kunt hebben met je vrijwilligerswerk en er zoveel plezier aan beleeft. Ik kan me voorstellen dat je het uitgaan en het vrijwilligerswerk dan erg mist. Het internetdaten klinkt erg bekend. Alhoewel ik op dit moment een erg leuke internetdate heb.

Dat er in 2027 geen maatregelen meer zijn omtrent corona hoop ik heel hard met je mee. Eigenlijk hoop ik gewoon dat corona over zes jaar iets is wat in de geschiedenisboeken staat. Maar voor de rest heb ik eigenlijk ook geen idee hoe ik mijn leven over zes jaar zie. Ik hoop dat ik dan in ieder geval een nieuw huisje heb.

Wat vervelend dat je nog niet hebt gevonden wat je zocht. Ik hoop voor je dat je sollicitatie goed uitpakt en dat je daar misschien kan vinden wat je zoekt. Het is ook lastig om te vinden wat je echt leuk vindt. Ik zie mezelf ook niet mijn hele leven koffie schenken voor mijn collega’s, ook al vind ik de variatie die ik heb in mijn werk en mijn werkplek zelf wel erg fijn.

Ik luister graag naar muziek, heb vroeger veel zanglessen gehad en op musical-les gezeten. Er staan hier een elektrische piano en een ukelele in mijn studiootje van 24m2, maar allebei bespeel ik ze niet zo heel goed. Het liefst zou ik wel weer wat meer gaan zingen. Maar ik durf het gewoon niet zo goed. Zelfs niet in mijn eigen huis, het is hier allemaal heel gehorig.

Er staan hier een elektrische piano en een ukelele in mijn studiootje

Maar je kan vast goed gitaar spelen als je het al zo lang doet? Treed je er zelf niet mee op?

Fotografie is op dit moment wel mijn grootste afleiding, ik ben begonnen met een thuiscursus via Zoom ook om mezelf maar weer iets te doen te geven.

Dat is wel leuk ja elke keer een liedje van iemand. Alhoewel ik dus niet zo thuis ben in de bandjes. Ik luister sinds corona heel veel naar Radio 2. Voorheen had ik altijd meer behoefte aan muziek die ik zelf kon opzetten, maar omdat ik al zo lang thuis zit raak ik een beetje inspiratieloos. Dus nieuwe inspiratie is altijd welkom! Is dat bandje een bekende band of heb je die band zelf ooit gevonden? Mij zegt het namelijk niks.

Mijn liedje voor jou is: Let’s Love van David Guetta en Sia… Waarom? Omdat ik afgelopen week wel vier dagen dat lied in mijn hoofd had. Het gekke is dat ik een woordje had onthouden en dat woord was: renzen… Dagen lang ben ik opzoek gegaan naar dat lied maar ik kon het maar niet vinden, totdat ik het weer op de radio hoorde en het met mijn telefoon had laten horen, wat bleek? Het hele woord renzen kwam er niet in voor. Ik ben benieuwd of jij het er ook in kan horen.

Liefs Anne

Terwijl ik begin te schrijven stuit ik dan ook gelijk op een aantal vragen

Rotterdam, 5 juni 2020

Beste Rolinka,

Wat is het bijzonder om op deze manier kennis met elkaar te maken. Voor mij is het althans de eerste keer. Terwijl ik begin te schrijven stuit ik dan ook gelijk op een aantal vragen. Ga ik nu eerst uitgebreid over mezelf vertellen, en daarna over op de inhoud – wat die ook zal blijken te zijn? Of andersom? Of is een scheiding daartussen eigenlijk juist kunstmatig?

Ik besluit het laatste. De zorgen die ik me maak, de hoop die ik koester, de ideeën die ik heb, waarom ik aan dit project deelneem, en wie ik ben, zijn niet los van elkaar te zien. Dat moet voor jou ook gelden. Net als in ‘normale tijden’, waarover we het ongetwijfeld nog veel zullen hebben, zullen we elkaar al doende leren kennen.

Misschien alleen nog een korte schets van waar ik zit terwijl ik je schrijf. Misschien vind je het leuk om daar een beeld van te hebben. Ik heb een klein kantoortje in het Entrepotgebouw in Rotterdam-Zuid. Negentien vierkante meter, met aan een kant een groot raam. Mijn bureau staat er haaks op, tijdens het werken staar ik regelmatig wat naar buiten. Ik heb een rij boeken staan, het zijn er een stuk over dertig, een koffieapparaat, een Griekse vaas met een schildering van Achilles, een pennendoos die m’n opa ooit meenam uit het Midden-Oosten, een Boeddhabeeldje dat ik van m’n moeder kreeg, en verder niks. Wat ik allemaal in m’n kantoor doe komt later nog wel.

Elke ochtend neem ik alleen bovenop de Willemsbrug even rust om om me heen te kijken

Het Entrepot is een oud opslaggebouw, uit de tijd dat alle havenactiviteit nog echt in de stad plaatsvond. Het is nu omgebouwd tot woningen, er zitten wat winkels, en kantoorruimte. Elke ochtend fiets ik erheen, vanuit m’n huis in Noord, in het Liskwartier. Ik fiets langs de Bergsingel, de Noordsingel, steek dan de Rotte over en draai de Meent op. Dan ga ik naar links en fiets over het Binnenrotteplein, waar op dinsdag en zaterdag altijd de markt is, kruis de Blaak en steek via de Willemsbrug de Maas over. Het is een prachtige route, dwars door het oud en nieuw dat deze stad zo bijzonder maakt. Ik fiets altijd snel. Zacht fietsen kan ik niet. Nooit gekund. Elke ochtend neem ik alleen bovenop de Willemsbrug even rust om om me heen te kijken. Al heb ik het duizenden keren gezien, de Maas, de beide oevers, de bruggen die ze verbinden, aan weerszijden al die bouwwerken van vele generaties, het went nooit. Het is een dagelijks geluksmoment, en meer nog dan dat ook een moment waarin ik steeds besef waartoe we in staat kunnen zijn, als we durven dromen, en als we samen weten te werken om die dromen te realiseren.

Dat besef op de brug brengt me bij ons project. Onze brievenwisseling. De directe aanleiding is de coronacrisis. Het heeft ons leven plotseling ingrijpend veranderd en die afstand tot alles wat ‘normaal’ was, helpt ons dat ‘normaal’ een stuk beter te zien. Het leidt tot allerlei vragen, en opent allerlei deuren. Ik kijk ernaar uit om het daarover met je te hebben. Maar de noodzaak van dit project, want er ís wat mij betreft een noodzaak toe, gaat verder terug, en gaat ook dieper, dan deze crisis.

Die noodzaak zit hem er in mijn ogen in dat we collectief te veel de verkeerde kant op fantaseren. En dat doen we al heel lang. Het is noodzakelijk dat we een begin maken aan een tegenbeweging.

Het is een idee dat al lang sluimert, maar pas echt bewust bij me binnenkwam tijdens deze coronacrisis. Half februari, toen langzaam duidelijk werd dat dit virus, dat wekenlang een ver-van-ons-bed-show leek, ook in Nederland op zou moeten gaan duiken, ben ik op een ochtend in de auto gestapt en naar de supermarkt gereden. Ik kan me niet meer precies herinneren welk beeld de doorslag had gegeven, maar dat doet er ook niet toe. Ik reed erheen, pakte een kar en laadde hem helemaal vol met lang houdbaar eten, flessen water en schoonmaakspullen. De kassière keek me raar aan, en ik voelde de ogen van degene achter me in de rij ook bevreemd naar me kijken. ‘Feestje’, mompelde ik licht gegeneerd. Dat was natuurlijk niet waar. Ik reed vervolgens naar de benzinepomp, tankte de auto vol, en haalde een stapel cash op bij de bank. Thuisgekomen stalde ik alles uit in ons voorraadhok, maakte een foto en stuurde die naar een WhatsApp-groep met vrienden. ‘Als dat virus hier uitbreekt wordt het chaos in de winkels, wees het beter voor.’ Wat toen volgde was surrealistisch. Allemaal, op één na, hadden op die ochtend of in de paar dagen ervoor hetzelfde gedaan. Toen we van de hilariteit van het moment waren bekomen, hamsteren, want dat was dit natuurlijk, ‘kon’ toen nog, merkte één van hen op: ‘Het is ook niet zo gek dat we allemaal op dit idee zijn gekomen. Door alle films die wij in ons leven hebben gezien, door alle games die we hebben gespeeld, zijn we op alle denkbare nachtmerriescenario’s voorbereid. Of er nou een virus uitbreekt, er kwaadaardige aliens landen, de computers het overnemen, of de zombie-apocalyp begint; we weten in principe precies hoe dat gaat en hoe we ons moeten voorbereiden.’

Een paar weken later, nu een paar weken geleden, had ik met een andere vriend, met wie ik podcasts maak met als doel de liberale beweging in Nederland te vernieuwen, een gesprek over klimaatverandering, en over hoe moeilijk het lijkt om mensen daarvoor in beweging te krijgen. Hij analyseerde dat veel verduurzamingsmaatregelen, zoals het energieneutraal maken van je huis of het aanpassen van reisgedrag, nog te veel voelen als stap weg van wat comfortabel is. Het is duur of saai, maar het moet omdat er anders onheil over ons afkomt. Het heeft hier en nu geen voordeel. Het is niet een stap ergens naartoe, naar een mooie plek, maar ergens vandaan.

Toen sloeg die opmerking van m’n medehamsteraar bij me in als een granaat

Toen sloeg die opmerking van m’n medehamsteraar bij me in als een granaat. Hoe kan het dat wij geen enkel levendig beeld hebben van een mooie toekomst waarin al die verduurzamingsmaatregelen zin hebben gehad, en waarin het leidt tot een mooier leven voor iedereen, en dat we wel vol zitten met dystopische beelden van elke denkbare soort? Hoe kan het, breder bezien, dat nostalgie in deze tijd zo wijdverspreid is, en er nauwelijks nog utopische dromen in omloop zijn? Nu denk ik: omdat we op enige moment in de afgelopen decennia zijn begonnen met steeds meer de verkeerde kant op fantaseren. We zijn steeds meer overweldigd geraakt door alle problemen in het hier en nu, en kunnen ons nauwelijks meer een toekomst voorstellen waarin niet één of al die problemen ons te veel zijn geworden.

We moeten daarvan af. We hebben hoop nodig. En zelfvertrouwen. Echt optimisme. En dat begint, ben ik steeds meer overtuigd, met verbeeldingskracht. En met het lef om beelden te schetsen of onder woorden te brengen die in het hier en nu als grenzeloos naïef zullen worden afgedaan. We moeten daar doorheen drukken. We moeten fantaseren over een samenleving waarin we ons weer verbonden met elkaar voelen, waarin iedereen een eerlijke kans krijgt, waarin de welvaart rechtvaardiger verdeeld is, waarin we een gevoel van gemeenschap en lotsverbondenheid hebben. En over een toekomst waarin leven in harmonie met de natuur niet koste, maar juist ten goede komt aan het levensgeluk van ieder mens. En over zoveel meer.

Dat is wat ik hoop dat wij een beetje kunnen doen, net als de andere brievenschrijvers. Ik hoop dat we elkaar daarmee kunnen inspireren, en uiteindelijk ook anderen.

Ik kijk uit naar je brief.

Hartelijke groet,

Tim