Je komt op mij over als een stuiterende energiebom

Hi Meinmein,

Fijn om te horen dat je me niet vergeet. 😉 Ik had er al rekening mee gehouden dat je even druk zou zijn met je familie. Geen probleem. Maar je hebt gelijk, wij hebben minder tijd om uit te wisselen dan andere matches. Die tijdsdruk voel ik ook wel een beetje. Maar dat werkt natuurlijk niet, dat leidt alleen maar tot verkramping, dus die laat ik dan ook gewoon lekker weer los.

Ik kan het niet goed uitleggen, maar ergens gaat er ontzettend veel energie zitten in het thuiszitten

Je komt op mij over als een stuiterende energiebom. En toch zeg je dat je op het moment geen energie hebt om aan iets uitdagends te beginnen. Heeft dat een speciale oorzaak? Ik ervaar namelijk in periodes hetzelfde, en dat is echt ontstaan in de coronatijd. Ik kan het niet goed uitleggen, maar ergens gaat er ontzettend veel energie zitten in het thuiszitten. Het heeft me lamgeslagen. Soms beschouw ik mezelf vol verwondering over zoveel passiviteit, zo ken ik mezelf niet. Dat gezegd hebbende, ik ben me hier nu heel erg bewust van en ben het langzamerhand over een andere boeg aan het gooien. Ik heb mijn atelier opgeruimd, ben weer naar musea gegaan (Pat Andrea in MORE/Gorssel, Paula Rego in Kunstmuseum/Den Haag onder andere, zéér de moeite waard) en ben zowaar weer aan wat werken begonnen. En dat geeft weer energie. Dus de weg naar boven is ingezet. 🙂

Ik kan niet genoeg krijgen van levensverhalen

Over je nachtelijke hersenspinsels hoor ik graag meer. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in – ja, hoe zeg je dat zonder hoogdravend of zwaar te klinken – in het leven en de dood. Ik kan niet genoeg krijgen van levensverhalen. Hoe een leven is verlopen, welke wendingen het heeft gehad, en ja, ook hoe en wanneer het dan is geëindigd. Dat zijn denk ik ook mijn favoriete romans. Lees jij veel? Ik wel. Ik schijn bizar veel boeken te hebben. Heb onlangs ook – heel tuttig – een boekenclubje opgericht, omdat het leuk is om over een boek waar je enorm van hebt genoten te kunnen praten. Ook ten opzichte van de dood sta ik anders dan de meeste mensen. En dan merk ik dat het een enorm gevoelig onderwerp is. Maar als we dan toch gaan 'biechten', ik ben een groot voorstander van euthanasie, en ben zelfs lid van de NVVE om die mogelijkheid zo groot mogelijk te houden.

Maar laten we het over het leven laten gaan! Ik ben razend nieuwsgierig naar jouw levensloop tot nu toe, en hoe je dat zelf zou beschrijven. Ik beken, ik heb die mail met jouw intro nog steeds niet in mijn bizar overladen mailbox gevonden. Ik heb duizenden ongelezen mails, het is niet meer weg te werken, wat doen we elkaar toch aan?!. Maar sowieso is het leuker om het nu nog een keer te schrijven, nu je weet dat je het aan mij schrijft?

Anyway, ik ga nu naar mijn atelier, lekker schilderen. Ik hoop snel weer van je te horen. Goede vlucht terug (als dat al aanstaande is).

Groet,
Sanne