Een fictieve brief in het jaar 2028

Lieve Irina,

Vorige week stuurde ik je een paar bladzijden uit het Corona dagboek uit 2020 van ons gezin. Dat was eigenlijk nog een brief over het verleden. Vandaag, op de dag dat de lente begint, -het seizoen wat bij uitstek op de toekomst is gericht -, stuur ik je met plezier een fictieve brief in het jaar 2028, over precies zeven jaar. Ik hoop dat je het leuk vindt om te lezen en dat het je inspireert jouw ideeën over de toekomst op te schrijven.

Ik hoop dat alles goed met je gaat,

veel liefs,

Pieter

Zondag 21 maart, 2028

Lieve Irina,

Kan jij je voorstellen dat het inmiddels al ruim zeven jaar geleden is dat we zijn begonnen met elkaar te schrijven? Ik weet nog goed dat we in die corona-toestand zaten met mondkapjes en avondklok enzo en ook waren er demonstraties van mensen die het er niet mee eens waren en die dachten dat die hele pandemie een complot was. En jij zat toen nog met die twee huizen weet je nog? Wat lijkt dat allemaal lang geleden, vind je ook niet? Wij woonden toen nog niet zo lang in Manosque en hadden geen er idee van wat die droogte hier allemaal aan zou richten.

Het water is hier nog steeds een probleem, of eigenlijk het gebrek aan schoon drinkwater. Het is nu verboden om de wc door te spoelen met drinkwater, of je auto te wassen, je tuin te besproeien of je zwembad te vullen met schoon water. Het is de bedoeling dat je dit doet met regenwater wat je zelf moet opvangen of dat je zogenoemd 'grijs water', dat is afvalwater uit de landbouw, gebruikt voor dit soort zaken. In ons stadje valt het nu nog mee met het tekort omdat ze bij de laatste overstroming toch een reservoir hebben weten te vullen waar we nu nog even mee vooruit kunnen, maar in de rest van Zuid-Frankrijk begint het water alweer schaars te worden, net als in de zomer anderhalf jaar geleden, toen kwam er tussen 8 uur s morgens en 8 uur s avonds geen water uit de kraan. Vreselijk was dat. En op het land verdorde ook alles door het langdurige gebrek aan regen.

Gelukkig konden de drones ingezet worden om de mensen in de afgelopen stadjes en dorpen te bevoorraden, want zelfs helikopters konden er niet landen

De laatste regen is nu alweer bijna een jaar geleden, uit april vorig jaar met die haast Bijbelse overstromingen van de Rhône-rivier in Avignon en van de hele Durance-vallei. Het heeft nog maanden geduurd voordat de rotzooi een beetje opgeruimd was en de schade weer hersteld. Gelukkig konden de drones ingezet worden om de mensen in de afgelopen stadjes en dorpen te bevoorraden, want zelfs helikopters konden er niet landen. Maar goed, al die beelden zal je wel gezien hebben. Het weer is totaal van slag en het lijkt hier nu in Zuid-Frankrijk het meest op een woestijnklimaat. Toen de afgelopen zomer na de overstromingen alles weer open ging leek het hier wel één groot festival. Elke avond waren er overal concerten, filmvertoningen, spontane voorstellingen, de terrassen vol mensen, iedereen wilde vermaakt worden en bij elkaar zijn. Er was zoveel behoefte om samen te komen, dat verbaasde me echt. Ik begon al te geloven dat de meeste mensen liever binnen zouden blijven om met hun 6G hun virtual reality games te spelen en te chatten. Maar nee, iedereen kwam toch zijn of haar huis uit toen het water gezakt was.

Het deed me denken aan die eerste zomer na de pandemie, dat was ook zo'n uitbundige tijd met dansen op straat, festivals op elk pleintje en in elk plekje van iedere stad, iedereen kwam 's avonds naar buiten, ongeacht de leeftijd, het was alsof er naar al die maanden van isolatie en avondklok iets ingehaald moest worden, alsof we weer contact met elkaar moesten maken en voelen hoe het was om niet alleen thuis achter een schermpje te zitten! Wat ik ook zo mooi vond toen aan die zomer was alle kleding en accessoires die gemaakt waren van gerecycled materiaal, en de podia en decors die uit de lege kartonnen bezorgverpakkingen opgetrokken waren. De vindingrijkheid van die periode direct na de pandemie, toen iedereen wel zo'n beetje gevaccineerd was vond ik prachtig. Het deed me een beetje denken aan de Roaring Twenties van de vorige eeuw, toen was dat direct na de Eerste Wereldoorlog, of Le Grande Guerre zoals ze hier nog steeds zeggen.

De vindingrijkheid van die periode direct na de pandemie, toen iedereen wel zo'n beetje gevaccineerd was vond ik prachtig. Het deed me een beetje denken aan de Roaring Twenties van de vorige eeuw.

Als je dan nu ziet hoe mainstream alles alweer geworden is, ondanks de technische verbeteringen met die robots en AI en zo.  Het is net alsof we alleen nog maar de keuze hebben tussen mainstream evenementen voor een groot publiek of de privé ervaring met zo'n virtual reality-helm op je hoofd.  En ik vind het natuurlijk ook mooi wat daar allemaal mee kan, en het is ook leuk dat je die VR wereld met een paar mensen kan delen, maar het is toch iets anders dan werkelijk contact maken en in een werkelijke wereld zitten waar je niet alles zelf kan kiezen.  Het is nu toch vooral een vlucht, zo'n Oculus helm, een vlucht net als het nemen van drugs of alcohol. Alsof daar in die virtuele werkelijkheid het paradijs ligt en onze werkelijkheid hier een soort hel is.

Maar is dat zo? Is onze werkelijkheid een hel geworden? We kunnen nog naar buiten toch?  Er zingen nog vogels, er zwemmen nog vissen in zee, er zijn nog bijen en vlinders. Misschien niet meer zoveel als zeven jaar geleden, dat zeker niet, en hoe het over nog eens zeven zal zijn durf ik niet te zeggen, maar ze zijn er nog. En we kunnen de lucht nog inademen.

Nog steeds stap ik een paar keer per week op mijn fiets om een flink stuk te fietsen en dan zie ik groen aan de bomen, wat gras hier en daar tussen het zand en het stof, en vorige week bijvoorbeeld stak er nog een hele kudde schapen de straat over, compleet met herder en zo'n grote witte hond, een patou. Dat was zo'n mooi beeld. Ook zag ik op een bord voor een grote oude boerderij waar ik al jaren langs fiets staan dat daar vanaf nu een sprinkhanenteler in zit, in plaats van koeien.  Sprinkhanen ja, die kunnen goed tegen deze hitte en droogte. En ze zijn best lekker eigenlijk vind ik, vooral geroerbakt met wat knoflook en chilipeper zijn ze smakelijk, en ik vind ook dat ik als vegetariër best af en toe een onsje sprinkhanen kan eten, of vind jij dat dat niet kan, uit principe?

Iedereen gelooft nu dat het mogelijk is om schone energie uit kernfusie te halen en van alle kanten wordt er extra geld en kennis ingepompt op het proces te versnellen.

Met het werk van mijn vrouw gaat het nu echt super goed. Sinds het eerste plasma zo'n succes was vorig jaar, is het hele ITER-project in een stroomversnelling gekomen. Iedereen gelooft nu dat het mogelijk is om schone energie uit kernfusie te halen en van alle kanten wordt er extra geld en kennis ingepompt op het proces te versnellen. En terecht vind ik. Hoe sneller de laatste problemen zijn opgelost, hoe sneller overal in de wereld dit soort reactoren kunnen worden gebouwd. De kennis is gratis voor alle vijfendertig deelnemende landen dus dit is een technologie die echt snel betekenisvol kan zijn, naast de andere vormen van schone energie. We hopen dat Shira nog meemaakt dat het eerste proefhuis van fusie-elektriciteit wordt voorzien voordat zij met pensioen gaat. Voor haar als communicator zou dat een triomf zijn. Ook de live-feed vanuit de controlekamer van de reactor is een groot succes, dagelijks loggen meer dan een miljoen mensen over heel de wereld in om het ontstaan van het plasma bij 150 miljoen graden te volgen.

Mijn oudste zoon belde me een paar dagen geleden dat hij weg moet uit Florida waar hij de afgelopen twee jaar zat voor zijn onderzoek naar de taal van dolfijnen en walvissen. Het marine research-center waar hij werkt is bij de laatste orkaan bijna helemaal onder water verdwenen en ze kunnen daar niet blijven. Voorlopig wordt de belangrijkste apparatuur op een oud vrachtschip gezet zodat ze in ieder geval door kunnen werken, maar hij moet zijn huis uit en hij moet letterlijk hoger gelegen land zoeken om te wonen. Voor nu heeft hij een plekje bij vrienden waar hij voorlopig terecht kan. Dat onderzoek naar de taal van dolfijnen en walvissen is werkelijk fascinerend. Wat wij hoorden als abstracte klanken die misschien een emotie of een commando betekenen, blijken in werkelijkheid maar een klein detail van een heel verfijnde taal te zijn die zich afspeelt in een frequentie die wij mensen helemaal niet kunnen horen.

Deze dolfijnentaal is miljoenen jaren ouder dan de onze en via deze taal krijgen de onderzoekers ook een indruk van de sociale verbanden tussen de dolfijnen

Ook komt het team waar onze zoon voor werkt erachter dat er een heel grammaticaal systeem in verwerkt zit en dat de dolfijnen ook beschikken over een verleden tijd en een toekomstige tijd en over de gebiedende wijs en over heel beleefd vragen stellen aan elkaar. Deze dolfijnentaal is miljoenen jaren ouder dan de onze en via deze taal krijgen de onderzoekers ook een indruk van de sociale verbanden tussen de dolfijnen. Ook voor het onderzoek naar taalverwerving bij baby-dolfijnen is dit een goudmijn, en dat is precies zijn onderzoeksgebied. Hij maakt zich wel zorgen hoeveel tijd hij nog heeft met de dolfijnen want met het opwarmen van de oceanen gaat ook hun aantal hard achteruit.

Onze oudste dochter is sinds ze terug is uit de kibboets in Israël met veel overtuiging begonnen aan haar Healing Meals project. Dit is een project wat ze heeft opgezet speciaal voor vrouwen die door wat voor reden dan ook geen inkomen hebben of geen plek hebben, die hun werk zijn kwijtgeraakt of hun huis of alles. Voor deze groep kookt zij elke avond een gezonde warme maaltijd die ze serveert in de zaal van voormalige Theater Kikker in Utrecht, wat na de coronacrisis eigenlijk nooit meer open is gegaan. Nu zit die zaal elke avond vol hongerige vrouwen.

Het eten wordt gemaakt van de producten die gedoneerd worden door bioboeren uit de regio en door biowinkels uit Utrecht en omstreken, eten wat nog wel goed is maar niet meer verkocht kan worden.  Stella en haar team verzamelen de donaties met drones en maken er gezonde en voedzame maaltijden volgens de stelregel van Michael Pollan: "Eat real food, mostly plants, not too much".

Stella en haar team verzamelen de donaties met drones en maken er gezonde en voedzame maaltijden volgens de stelregel van Michael Pollan: "Eat real food, mostly plants, not too much".

Ze verdient er niet niet veel mee maar ze wordt financieel ondersteund door een Europese subsidie voor feministische organisaties, aangevuld met crowdfundings acties.  Helaas is het nodig om beveiliging bij de locatie te hebben omdat er elke avonden tientallen vrouwen zijn die er niet meer in kunnen en er vaak ook groepen mannen naar binnen willen om te eten. De beveiliging wordt vaak geregeld door leden van de vrouwelijke kickboksschool Girl Power.  Het kan behoorlijk grimmig worden, vertelde ze laatst.

Onze jongste is begonnen aan haar eerste baantje! Ze werkt nu als Internationaal Beleidsmedewerker in  Ecuador in Zuid-Amerika, met als specialisatie wetenschappelijke- en innovatieve samenwerking. Ecuador is vooral interessant voor Nederland omdat daar veel kennis zit op het gebied van tropisch landbouw en ziektebestrijding, en omgekeerd kan Ecuador veel hebben aan het hoge niveau van de Nederlandse technologische infrastructuur, databeheer, artificial intelligence, digital security enzovoorts. Maar ze heeft ook gewoon zin om naar een ver en tropisch land te gaan.

Ik word dit jaar 65.  Ik zou recht gehad hebben op een vorm van AOW, met aftrek van de jaren dat ik niet in Nederland heb gewoond. Maar vorig jaar is die leeftijd verhoogd naar 68, dus ik zal nog drie jaar moeten wachten tot 2031, dat is zo'n jaartal waar ik me nooit niks bij heb kunnen voorstellen. In de tussentijd blijf ik mijn theaterworkshops geven over emoties en echt menselijk contact. Binnen de veilige omgeving van het theaterlokaal en met de regels van spel en improvisatie, durven mensen toch wel hun emoties te onderzoeken en contact te maken met die Ander. Dat blijft een mooi proces om te begeleiden.

En jij Irina, hoe is het met jou? Ik ben zo benieuwd hoe het gaat met je en met de creatieve projecten waar je in de laatste brief over schreef.

Ik wens je alle goeds,

liefs,

Pieter

ps: Wij hebben nu ook eindelijk 6G hier, wat een vooruitgang zeg. Ik heb voor de gelegenheid ook de iPhone 20 gekocht, dat is wel geweldig hoor. De batterij gaat nooit meer leeg en het scherm kan niet kapot, zalig.

Hij kan gewoon communiceren met mijn elektrische auto, die overal zelf naartoe rijdt. Siri doet gewoon alles wat je vraagt en bewaart alles in de cloud en niks meer in de phone. En je kan er ook je Augmented Reality bril in real time mee aansturen, echt een genot is dat om daar 3d films in te kijken, en concerten en docu's. Hij kan alleen nog niet koken of schoonmaken dat is wel jammer.  Daaag!

Onze levens verschillen inderdaad nogal wat!

Beste Jan,

Wat tof om de eerste brief te ontvangen! Heel erg leuk om meer een beeld van jou te krijgen in je brief. Onze levens verschillen inderdaad nogal wat! Maar goed,  misschien zullen we erachter komen dat we minder verschillen dan we denken, of juist meer. Let's see!

In het dagelijks leven, zorg ik voor mijn kinderen. Zingen, koken, bakken, tekenen, knutselen, vind ik heerlijk om te doen. Ik heb wel veel last van slaapproblemen, veel dromen, wat zwaar is in combi met de kids.

Bindings- en verlatingsangst in één!

Ik las dat je je baan beschreef als maatschappelijk werker en vertrouwenspersoon voor studenten. Zou ik mogen weten welke opleiding je gedaan hebt? Ik ben ook benieuwd naar jouw rol wanneer er ongewenst gedrag wordt ervaren bij een leerling. In hoeverre ben jij dan betrokken? Begeleid je de leerling zelf van begin tot eind? Schakel je andere hulp in? Bepaal jij bijvoorbeeld ook of een leerling op de opleiding kan blijven? Heb je al besloten hoelang je nog door wil werken? Bindings- en verlatingsangst in één!

Wat ik heel erg mooi vond om te lezen is dat je al ontzettend lang samen bent met je vrouw. Dat is één van mijn grootste dromen: samen oud worden met de liefde van je leven. Ik vraag me altijd af hoe het is om zo lang samen te zijn? Sorry als ik te nieuwsgierig ben!

Mijn relaties waren eigenlijk niet eens relaties. Waarschijnlijk ren ik als ik een trouwe man zou tegenkomen die 100% voor mijn gezin gaat, zelf hard weg. Bindings- en verlatingsangst in één!
Ik heb een moeder met borderline, waardoor ik in mijn jeugd totaal geen basis had. Mijn vader was er ook niet echt voor me (nu wel gelukkig, ben heel blij met hem nu!) dus ik ben op een verkeerde manier op zoek gegaan naar liefde en aandacht. Veel feesten, drinken, mannen etc.

Het bleek uiteindelijk een gestoorde man te zijn

Uiteindelijk ben ik in 2009 (ik was toen 20) zes maanden naar Brazilië gegaan via een uitwisselingsproject. Daar heb ik een half jaar in Favela Maré gewerkt. (Dat is een van de vele sloppenwijken in Brazilië) Ook heb ik in een dagopvang voor (verslaafde) kinderen gewerkt. Hier heb ik een beetje zekerheid over mijn eigen kunnen opgebouwd, maar vooral meer waardering gekregen voor de kleine dingen.

Kort na mijn terugkomst in Nederland begon mijn oude leventje toch weer aan mij te trekken en raakte ik zwanger van mijn oudste zoon. Op dat moment kende ik mijn ex pas vier weken. Het bleek uiteindelijk een gestoorde man te zijn. Na onze tweede zoon zijn wij twee jaar uit elkaar geweest. In deze tijd heb ik na een korte omgang een derde zoon gekregen met een andere man. Rond de tijd dat mijn derde zoontje een jaar werd, ben ik terug gegaan naar de vader van mijn oudste twee zoons. We hebben toen nog een zoon en een dochter gekregen.

Ik transformeerde van slachtoffer (van hem maar vooral van mezelf!) naar iemand die zelf de leiding nam

De relatie liep zodanig uit de hand dat ik het leven niet meer zag zitten. Tot ik op een dag een flashback kreeg van mijn jeugd en hoe mijn moeder meerdere malen zelfmoordpogingen deed. Ze zag mij niet staan. Alles draaide om in mijn hoofd. Ik transformeerde van slachtoffer (van hem maar vooral van mezelf!) naar iemand die zelf de leiding nam. Die dag ben ik vertrokken met de kids en in een blijf-van-mijn-lijfhuis terecht gekomen. Daar heb ik anderhalf jaar gewoond. Het was heel zwaar. Hier kwam ik er ook achter dat ik zwanger was van hem, maar tegelijkertijd was ik van hem aan het afkicken (letterlijk). Natuurlijk werd ik niet meteen met rust gelaten door hem. Dus dit was echt een zwaar proces.

Nu woon ik drie en een half jaar in een andere provincie. Dit was heel zwaar in het begin waardoor ik nog een periode veel wiet en hasj heb gebruikt. Hier ben ik al weer twee jaar mee gestopt. Nu ben ik veel gelukkiger.

24 juni 2020 ben ik bevallen van nog een dochtertje. Haar vader is de man met wie ik dacht oud te worden. Helaas ben ik weer ontzettend teleurgesteld. Niet alleen in hem, maar vooral mezelf. Hoe kan ik dit elke keer laten gebeuren? De kracht om door te gaan, haal ik uit God, mijn tijd in Brazilië en mijn heftige relatie waar ik uit ben gestapt. Ik weet dat ik het kan en dat ik meer waard ben, maar het programma in mijn hoofd zegt anders. Deze problematiek zal vast herkenbaar zijn voor jou binnen het werk dat jij doet.

Dat ' te persoonlijk verbonden raken' heb ik trouwens altijd

Vind je het soms moeilijk om niet te persoonlijk verbonden te raken met een student? Het lijkt me zo moeilijk om te horen wat sommige studenten meemaken en dan maar tot een bepaald punt iets te mogen doen, terwijl je eigenlijk meer kan/wil doen. Hoe manage jij dit? Dat ' te persoonlijk verbonden raken' heb ik trouwens altijd. Ik vind het lastig om te’ begrenzen’. Al moet ik zeggen.. dat ik de afgelopen vier jaar al stukken vooruit ben gegaan! Misschien heb jij nog mooie inzichten voor mij en/of handige tips (als je daar ten minste zin in hebt!).

Zeker, in de coronatijd is het niet makkelijk met de kids. Ze zijn tien, negen, zeven, vijf, vier en zes maanden. Altijd is er wel wat gezeik als ik de winkel in kom: "Ben je met zoveel mensen?", "Kunnen ze niet buiten staan?", etcetera. Overal waar we komen, worden de kinderen geconfronteerd met angst, angst, angst. In elk gesprek dat ik voer, zegt iemand wel een keer:" Ja, want het kan niet anders", "Ja, want we willen de kinderen beschermen", "Je gaat je opa en oma niet knuffelen toch, straks gaan ze dood door jou!". Laatst had de juf van mijn zevenjarige zoon tegen hem gezegd dat "doordat te veel mensen naar de winkel gaan, anderen doodgaan", etcetera.

Het lesgeven is zwaar. Vier kids, vier verschillende klassen, vier niveaus en ze hebben allemaal aandacht nodig. Ik ben geen geboren juf, dus dat wordt weer wat. Thuisles vanaf 4 januari! Pffffff. Maar als ik dan lees dat het jullie niet lukte om kids te krijgen, denk ik echt: "Zoë, wat zeik je nou!!" Dat raakte me trouwens echt in jouw brief. Twee mensen die het zo goed doen samen, gestudeerd, werk, zo lang samen en dan geen kids kunnen krijgen. En ik, met m’n roekeloze gedrag, ga tekeer als een legbatterij. Ik ben blij dat het wel een plek heeft gekregen bij jullie. Ik moet het feit dat ik echt zoveel kids op de wereld heb gezet en ze in mijn eentje moet opvoeden ook nog een plek geven, terwijl ik het vanaf mijn eerste kind al alleen doe. Ik leef op de automatische piloot, maar soms slaat het in als een bom.

Ik zie aan alle kanten mensen de grondwet aan hun laars lappen

Om even terug te komen op corona, om eerlijk te zijn, kijk ik heel anders naar corona dan de meeste mensen. Ik zie de griepcijfers dalen en omgezet worden naar corona. De PCR-test wordt gebruikt om besmettingen aan te tonen waarop een beleid wordt gebaseerd. Terwijl een positieve PCR GEEN besmetting betekent. Het kan een restant zijn van een eerder doorlopen griep. Als het wel een besmetting is, weet men nog niet welk van de zeven coronavarianten er nou daadwerkelijk gedetecteerd zijn. Dat kan alleen doormiddel van bloedonderzoek. Die PCR is totaal omslachtig en nietszeggend. Vijf coronavarianten zijn onschuldig. Twee vallen zwaarder met name voor risicogroepen: Covid-19 en Cov Sars 2. Ik voel me ook ontzettend onderdrukt wanneer mensen aan mij vragen waarom ik geen mondkapje draag en of ik mijn medisch bewijs even toon (dat heb ik trouwens niet. Ik draag dat ding bewust niet). Ik zie aan alle kanten mensen de grondwet aan hun laars lappen. Mijn nicht is laatst in de Action in de boeien geslagen vanwege het niet dragen van een mondkapje. Zij wilde netjes vertrekken uit de winkel nadat de beveiliger haar aansprak op het niet dragen van een mondkapje, maar de beveiliger wilde haar ID zien. Zij vroeg hem zich eerst te identificeren. Dit deed hij niet. Uiteindelijk hebben ze haar met drie man in de boeien geslagen en haar gedwongen een mondkapje op te doen, door haar hoofd volledig naar achteren te werken en door aan haar haren te trekken. Na een paar uur is ze weer vrijgelaten zonder proces-verbaal. Haar tweeling van elf en haar man waren getuigen van het hele gebeuren. Zo zie je steeds meer mensen doordraaien. Dus ook mensen met een controlerende en handhavende functie. Ik vind dit gevaarlijk. Ik zie aan alle kanten mensen de grondwet aan hun laars lappen.

Het (vaccin) komt er bij ons echt NIET in

Over het komende vaccin ben ik ook niet te spreken. Ik heb al verschillende personen gezien met gezichtsverlammingen of erger. De samenstelling is anders dan andere vaccins. Het komt er bij ons echt NIET in. Ik kijk veel naar virologen, artsen en andere specialisten die zich hierover uitspreken. Twee weken geleden ben ik toch het gesprek (over corona en het vaccin) aangegaan met onze arts. Tot mijn verbazing was ook zij het met me eens. Ze vertelde me dat het mondkapje niet werkt en dat zij en haar collega's het zelf ook ontzettend vreemd vinden. Dat vaccin nam ze zelf ook niet. Ze worden vanuit protocol ontzettend beperkt in de zorg die ze eigenlijk zouden willen verlenen. Ze zei dat ze volledig achter mijn bevindingen en mijn besluit stond om niet mee te gaan in het huidige dictatoriale beleid. Ze waarschuwde me wel voor de toekomst. Ze zei dat het me heel moeilijk gemaakt gaat worden.

Ik zie dat er ontzettend op angst ingespeeld wordt. We zijn volgens Rutte en Hugo de Jonge letterlijk een directe levensbedreiging voor elkaar.. en “al helemaaaal zonder mondkapje”.. en “al helemaaaal als je elkaar knuffelt!” Dit gaat mij allemaal veel te ver. Mijn vader is 70 en diabeet, maar elke week ziet hij en knuffelt hij de kinderen. Hij zou niet zonder willen leven, zegt hij.

Ik zie tegen 2027 een wereld waarin alles gedigitaliseerd is. Geen privacy meer onder de spoedwetten voor Covid- 23, 24, 25, 26. Een communistisch systeem waarin mensen die zich aan de regels houden, worden "beloond" met dingen die puur tot onze standaardvrijheden zouden moeten behoren. In mijn ogen is dit alles zo duidelijk. Een geestelijke oorlog als je het mij vraagt. Deze tijd wordt ook beschreven in De Openbaring (Bijbel). Ik zat dus eigenlijk al te wachten op het keerpunt, dat nu heel duidelijk aangebroken is. 2021 wordt een jaar waarin alles nog verder overhoop wordt gegooid. Dit houden we ook niet meer tegen, op geen enkel niveau is dit te stoppen. Een geestelijke oorlog als je het mij vraagt.

Ik vind het trouwens erg vervelend om te horen dat je vrouw kwetsbaar is. Ik hoop dat het in jouw familie goed lukt om samen veiligheid te creëren voor haar. Ik hoop dat jullie niet te veel in angst leven, want dat is ook super slecht voor het immuunsysteem. Vitamine D, K en C doet wonderen. Bij gebrek aan deze vitamine sterft ongeveer 98% van 65+ aan Covid en andere zware griepen. Bij voldoende van deze vitamine 4.1%. Je zou eens kunnen lezen over ionisatie. Dit zou denk ik goed zijn voor je schoonmoeder en je vrouw. In Den Haag hebben ze ook rond de 50 ionisatoren, maar deze aanschaffen voor ouderencentra ..HO MAAR. Mc Donalds, alcohol, drugs, peuken en E-nummers afschaffen... HO MAAR.

We zijn verantwoordelijk voor onszelf en ons gezin

Ik hoop dat je schoonmoeder zich niet alleen voelt. Anders zou ik zeggen: Haal haar uit die angst en zie elkaar wanneer je wilt! Evenals je vrienden en je collega's. We zijn verantwoordelijk voor onszelf en ons gezin. Dus als je voor jezelf een manier kan vinden om (rekening houdend met je vrouw) toch te relaxen met je vrienden, dan zou dat toch heerlijk zijn!?

Iedereen pakt het leven aan op zijn eigen manier. Wanneer het om corona gaat, mis ik het respect vaak. Zolang je meepraat met de meerderheid is het goed, maar zodra je een ander geluid laat horen, wordt je uitgekakt. Ik herken dit trouwens ook wel bij mezelf. Soms kan ik ook heftig reageren, omdat dit alles me soms gewoon te veel wordt.

Misschien allebei op een andere manier, maar we hebben beiden genoeg van corona!

Verder wil ik aangeven dat ik open sta voor alle gespreksonderwerpen!.. Wat ik interessant vind, is het analyseren van mensen (inclusief mezelf), narcisme, andere psychische problemen, liefde, God, moederschap, leven en dood.. leven na de dood.. hemel, hel, New-age, LGBTQ, abortus, koken, muziek(muziek, 1970 tot nu, maar ook muziek van voor 1970 vind ik mooi), films... etc!

Ik ben benieuwd naar jouw reactie, gedachtes, hobby’s, talenten, bezigheden, visie op het leven, geloof, misschien heb je vragen en/of tips voor me.. etc etc.

Jij en je vrouw ook een hele fijne jaarwisseling toegewenst! En hopelijk spreek ik je snel weer!

Groetjes,

Zoë

PS: De ë krijg je op de telefoon door de e ingedrukt te houden en met je vinger door te schuiven naar de e met de gewenste leestekens erboven.

Op een toetsenbord is het shift plus de dubbele aanhalingstekensintoetsen.  Laat deze toetsen weer los en toets dan de e in.

Als je aan de rechterkant van het toetsenbord de cijfers hebt staan(dus geen toetsenbord met de cijfers boven aan in een rij naast elkaar) dan kan je de linker  Alt ingedrukt houden en dan 0203 intoetsen.

Wat mis je het meest?  Deze vraag maakt mijn emoties los

Beste Marjet,

Ik hoop dat het goed gaat met jou en je dochter in deze lastige tijden. Met mij en mijn gezin gaat het goed.

Ik ben benieuwd naar de theaterbewerking van The great Gatsby. Je gedachten erover zijn logisch.

Ik vind Sally Rooney bijzonder. Zij is een van de jongeren die op hun eigen manier naar kwesties kijken. Ik heb een van haar werken 'Normal People' gezien. Het is een romantisch drama dat terug doet denken aan de tijd dat we negentienjarigen waren die niet wisten wat we met al onze emoties en gierende hormonen aan moesten. Het
is een bijzonder verhaal over een ingewikkelde liefde tussen twee mensen uit verschillende milieus.

Het is een bijzonder verhaal over een ingewikkelde liefde tussen twee mensen uit verschillende milieus.

Het Nederlandse spreekwoord 'Wie als een dubbeltje wordt geboren, wordt nooit een kwartje', is erg wreed. Net zoals één van de Arabische spreekwoorden: 'De aap kan niet weten hoe hij appels moet eten!'

Het is droevig ‘dat de kracht van het kapitalistisch systeem is dat wij constant bevrediging najagen, maar het nooit helemaal krijgen, waardoor we blijven jagen (en kopen)’. En daar is het internet natuurlijk een uitwas van: een manier om contact, liefde, erkenning, roem, enzovoort te vergaren.

Na de coronacrisis zal het anders zijn. Maar hoe?

Ik vind je citaat ‘dat de mens met macht er alles aan doet om die te behouden en er baat bij heeft het systeem dat die macht ondersteunt in tact te laten.’ leuk

In de context van na corona komt er een legitimiteitscrisis als gevolg van deze crisis. Het is de meest invloedrijke factor bij wereldwijde instabiliteit, aangezien regeringen niet langer in staat zullen zijn hun fundamentele functie, zoals garantie voor veiligheid, te vervullen.
Daarnaast ontstaat er een crisis met betrekking tot de geloofwaardigheid met betrekking tot de gegevens en feiten van de crisis. Zelfs het gebied van wetenschap en geneeskunde wordt nu het instrument voor de manipulatie.

De coronacrisis zorgt voor een nieuwe fase. Aangezien er geen focus wordt gelegd op specifieke
politieke of economische aspecten, zullen eerdere uitdagingen en zorgen die vóór corona heersten worden teruggegeven. Maar met een nieuw patroon en volgens nieuwe mechanismen. We waren niet klaar voor vrijwillige isolatie. We dachten niet dat de dood op een afstand van één niesbui op de loer ligt. En we dachten ook niet
dat we zouden stoppen met handen schudden en knuffelen. We geloofden niet dat we niet af konden spreken met onze vrienden of dat de verliefde zijn of haar geliefde niet zou kunnen zien. Corona heeft ons geleerd op onze
hoede te zijn voor alles om ons heen.

We dachten niet dat de dood op
een afstand van één niesbui op de loer ligt.

De mensheid zal zeker zegevieren over het virus, maar tegen welke prijs?

Door thuisquarantaine kijk ik wat er in mijn land en in de Arabische wereld gebeurt. Helaas klampt de Arabische wereld  het zich vast aan de religieuze tijd, die de afhankelijkheid van het fatalisme bij het begrijpen en verklaren van feiten verdubbelt en meer en meer de metafysische cultuur versterkt.

Helaas klampt de Arabische wereld zich vast aan
de religieuze tijd

Corona is een ongekend scenario, alsof we ons in een mythische sciencefictionfilm bevinden, die de aandacht vestigt op de adoptie van een geleidelijk, steeds gevaarlijker plot, waarbij alle gebruikelijke speculaties omver worden geworpen. De boze verandert zijn rol niet en het slachtoffer weet niet wat hij moet doen om eraan te ontsnappen.
Het lijkt zelfs alsof het mogelijk is om op elk moment buitenaardse wezens te zien vliegen die vervolgens landen op een patch tussen mensen.

Voorheen waren we verslaafd aan sciencefictionfilms en romans die streden om een steeds opwindender plot. We overwegen [de tekst] of lezen hem met een neutraal oog en observeren wat verbeelding en wetenschap kunnen doen. Maar nu? We zitten midden in de gebeurtenis. Het scenario is realistisch. Heel realistisch. In welk plot leven we
nu? Het virus, dat een microscopisch wezen is, begint landen te beheersen en de immuniteit van hun burgers één voor één op te heffen. In elk land en in elk continent.

Corona alleen bepaalt het tempo van vreugde, geluk of depressie, verdriet, de hoeveelheden ellende en de
kenmerken van het veranderen van de hemel in een hel, en vice versa.
Voor het eerst kijken we naar een existentiële situatie die het bestaan van het menselijk ras op de proef stelt.

De boze verandert zijn rol niet en
het slachtoffer weet niet wat hij moet doen om eraan te ontsnappen

Deze epidemie zal eindigen zoals andere epidemieën die de mensheid door de geschiedenis heen heeft gekend. Maar de belangrijkste vraag na dit alles is: zal de mensheid weer bij zinnen komen en zullen de landen terugkeren
naar hun sterke punten: gezondheid, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek? Zodat ze er aan uitgeven wat er aan moet worden uitgegeven, nadat ze elkaar [al die jaren] hebben beconcurreerd om vernietigingswapens te maken,
om legers op te bouwen, om het milieu te vernietigen en om eindeloos kapitaal vergaren.

Vorige week stond de wereld op één been om de Amerikaanse verkiezingen te volgen.  De wereld is gehecht aan de resultaten van de verkiezingen. Is Amerika bevolkt met Goden als de Griekse Goden? De wereld was
eigenlijk bang voor de terugkeer van Trump. Hoewel Joe Biden ook niet de ideale president is. Gelukkig dat er verandering is . Het geeft ons een dosis optimisme omdat radicalisme en populisme nog steeds onder controle zijn.

Ja, natuurlijk denk ik aan mijn vaderland. Wanneer? Ik weet het niet.
Nu is de situatie er heel slecht. Als ik ga, doodt men mij misschien al op de tweede dag. Bovendien heb ik geen paspoort. Dat maakt de situatie heel ingewikkeld.

Wat mis je het meest?  Deze vraag maakt mijn emoties los. Ik mis mijn eigen huis, mijn boeken, vrienden, studenten en de geur van sommige plaatsen. En ook mijn rol in de beweging van verandering. Maar ik ben een kosmisch mens. Ik voel me geen vreemdeling in Amsterdam. Ik hou van Holland. Het is voldoende dat de infectie van gelijkheid
hier een menselijk virus is. Als je elke dag duizenden glimlachen ziet, betekent dit dat je een aantal extra dagen in je leven hebt met meer glimlachen. Dat vind je niet in andere sombere en onvriendelijke steden.

Het is voldoende dat de infectie van gelijkheid hier een menselijk virus is

Momenteel lees ik een oud boek over Hadhramaut, mijn provincie. Het gaat over een reis in de jaren dertig van de vorige eeuw door de Nederlandse diplomaat, ontdekkingsreiziger en schrijver Daniel van der Meulen. Hij
reisde naar Hadhramaut om een verslag te schrijven over het leven en de mensen voor de Nederlandse overheid. Dit omdat de Hadhramieten in Indonesië een grote rol speelden in handel, politiek en religie tijdens de Nederlandse kolonisatie van de oostelijke archipel. Het lijkt raar dat er grote veranderingen plaatsvonden negentig jaar geleden, maar de samenleving bleef conservatief, vooral met de soefi-islam. Ik lees nu zelfs pagina’s lang over de dagelijkse realiteit. Intellectuele verandering is erg traag, vanwege religie!

"Kapitalistische liefde, je kan eindeloos door selecteren in de illusie dat je dan bij het beste van het beste uitkomt”. Dat klopt. Maar ik denk dat het beter is dan het taboe-leven in andere culturen die gebonden zijn door het verleden.

Groet,
Saeed

Leven vanuit blijdschap en dankbaarheid

Hoi Rayan,

Het is nogal een complex iets om in een brief te gaan uitleggen hoe ik uit 'mijn duisternis' ben gekomen. Laat ik het er op houden dat ik veel lieve mensen om me heen heb gehad die mij hebben gesteund. Ook de professionele hulp en mijn eigen doorzettingsvermogen hebben me gebracht waar ik nu sta. Vanaf nu zet ik alleen maar stappen vooruit en heb ik alles lekker op de rit. Ik maak wat van mijn leven en leef meer vanuit blijdschap en dankbaarheid.

Leven vanuit mijn gevoel/hart/intuïtie werkt beter. Ik bekijk de dingen dan vanaf een afstand. Ook de corona

Ik kan leven vanuit mijn ratio (en gelukkig hebben we ons verstand!), maar vaak zijn dit ook de negatieve gedachten (angst, boosheid). Daarom werkt voor mij leven vanuit mijn gevoel/hart/intuïtie beter. Ik bekijk de dingen dan vanaf een afstand. Zo ook de corona. Voor jou helpt andersom beter geef je aan. Ik kan me daarin vinden. Als je gevoelsmatig alles zou bekijken zou dit te pijnlijk worden. Lijkt me. Soort bescherming voor jezelf dus.

Wat heb jij een flinke LP collectie zeg! 280! Wow! Leuk zo'n verzameling en dat je die bent gaan uitbreiden. Bij ons ligt veel Pink Floyd, Bruce Springsteen, Pearl Jam, Kensington, en meer.

Bijzonder dat je je foto's naar Oostenrijk stuurt. En ja, jouw foto's zijn dan altijd puur, zonder nabewerking 🙂 (in de vorm van Photoshop).

Ik ben heel benieuwd naar de gedichtenbundel ja, de winkels zijn natuurlijk niet open dus het kan nog wel even duren zeiden ze, voordat het de verkoop in gaat.

En jaaaa, ijs! ❤️ Ik heb zelf jarenlang op schaatsen gezeten, dus ik ben echt wel een liefhebber! En leuk dat je zegt ''Zon en ijs zijn altijd goed samen''. Laatst was ik bij de ijsbaan, eromheen zit een betonnen pad, skeeler/hardloopbaan. Er kwamen allemaal mensen op af en ze waren vrolijk! Mooi om te zien.

Het is lastig om concreet een beeld te schetsen van de toekomst

Mooi verhaal van het huisje in Biddinghuizen. Zoiets vergeet je nooit meer. Leuke herinneringen waar je het jaren later nog over hebt.

In 2020 is Schrijven naar de Toekomst begonnen met hun schrijfproject. Inmiddels zijn we in 2021, nog zes jaar tot een nieuwe cyclus begint. Het is lastig om concreet een beeld te schetsen van de toekomst natuurlijk. Ik denk dat er wel wat dingetjes gaan veranderen richting 2027. Meer digitale lessen/technologische ontwikkelingen. Er zal nog wel meer onrust komen wat betreft corona. Daar zijn we de komende jaren nog wel zoet mee (het 'bestrijden' van corona plus de gevolgen/wederopbouw van economische zaken).

Ik hoop dat we wat meer gelijkheid krijgen dat iedereen weer zorg krijgt en dat er niet teveel wegbezuinigd wordt (psychische zorg en dergelijke). Meer vrede, meer licht en minder duister. Nou ja, tot zover mijn kijk.

Dit was ook mijn vierde brief. Ik vond het leuk, ik heb geschreven wat ik wilde schrijven. Maar voor mij is het goed zo. We schrijven elkaar weer in de toekomst (2027). Benieuwd hoe het leven dan is met veranderingen etcetera.

Bedankt voor je vertrouwen. Ik wens je alle goeds toe.

Groetjes,

Hester