Er was iets heel leuks

Lieve Eilys,

Sorry dat ik zo laat terugschrijf. Ik was ziek. Het was een beetje zwaar. Ik voelde me niet lekker en was bezig met administratie voor dingen voor de gemeente. Het kostte erg veel tijd. Ik slaap slecht, daardoor voel ik me niet lekker overdag.

Er was iets heel leuks. Ik wil graag een poes hebben. Een kennis van mij vroeg of ik een poes wilde, omdat die vrouw niet kon zorgen voor de poes. Toen twijfelde ik toch, omdat ik op de vijfde verdieping woon en omdat de poes ziek is. De poes had last van zijn heup en van zijn ogen. Het kost daarom te veel geld. Ik ga het toch niet doen. Dus ik ga misschien nog naar een poes zoeken. Maar het is lastig, want het is zielig dat de poes dan zo hoog woont en niet naar buiten kan. Ik woon vlak bij het park en daar zijn overal vogels, straks springt de poes van het balkon. Oeps.

Poes

Ik heb een foto van de poes. Hij is zo mooi en schattig. Ik stuur de foto even mee. Als ik de poes zie ga ik toch weer twijfelen. Maar het kost gewoon te veel geld, zeker als de poes ziek is.

Een heeeeel klein hondje

Ik denk dat ik niet goed genoeg kan zorgen voor de poes en de poes moet een goed leven hebben. Ik ben soms ook weg. Naar Bulgarije, ik kan de poes niet alleen laten. Misschien ga ik een keer naar het asiel, om te vragen of ze een poes hebben die wel alleen binnen kan blijven. Of een heel klein hondje. Een heeeeel klein hondje.

Dank voor het recept, ik heb het nog niet gemaakt, maar ik ga het recept wel maken. Voor dat ik je ga zien!

Hier een recept voor jou: Linzensoep
Ingrediënten:
1 glas rode linzen
1 witte ui
1 aardappel
1 wortel
1 eetlepel tomatenpuree
Olijfolie
1 liter gekookt water.
Beetje zout en peper
0,5 theelepel komijn, als je dat lekker vindt.

Bereiding:
Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan. Gesnipperde ui in de pan. Als het een beetje zacht is geworden doe je de aardappel erin. De aardappel snijd je in blokjes. De wortels snijd je ook in blokjes en doe je ook in de pan. Paar minuutjes roeren.

Daarna gooi je de linzen erin. Maar je moet de linzen goed wassen tot het water helemaal schoon is. Daarna doe je de tomatenpuree erin en roer je alles.

Daarna doe je het gekookte water in de pan. Dan wacht je tot alles gekookt is. De linzen en de aardappel en wortel worden heel zacht. Dan met de staafmixer alles mengen. Als het heel dik is kan je er nog water in doen.

Nu doe je er zout en peper in. Als je het lekker vindt doe je er ook nog komijn in, een halve theelepel.

Als het klaar is doe je er misschien een beetje citroen in. Of je kan dat ernaast doen, zodat je zelf kan bepalen hoeveel citroen je wilt.

Dit is dus een vegetarisch gerecht voor jou!

Ik ben heel blij voor jou, omdat je een gelukkige relatie hebt. Ik vind het heel bijzonder dat je zo diep gelukkig bent met hem. Hij is wel heel grappig die man, zie ik op de tekening. Leuke tekeningen maak je! Gefeliciteerd met je vriend trouwens. Hebben jullie een leuke verjaardag gehad?

Ik wil je eigenlijk heel graag ontmoeten

Ik zou het wel graag willen, zo’n relatie. Het lijkt me heel fijn. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet vinden, een leuke man. Weet jij er nog eentje? Haha.

Ik wil je eigenlijk heel graag ontmoeten. Ik vind het moeilijk om te schrijven, het lukt me gewoon niet zo goed. Zou je dat willen?

Je vraagt of ik iets heb waar je een tekening van kan maken. Ik wil je heel graag vragen of je een tekening wil maken van mij. Dat lijkt me heel bijzonder!

En ik wil heel graag een keer met je wandelen. Schrijven naar de Toekomst neemt contact met jou op voor een ontmoeting.

Liefs van Nora

Een gevoelig onderwerp

Lieve Noor,

Jouw brief was het wachten waard. Ik heb hem met plezier gelezen. En dat je ondanks je drukke leven en het feit dat je me niet eens kent, toch de moeite hebt genomen om die docu te kijken.. dat heeft wel indruk gemaakt.

Dank ook voor de foto’s. Vind je het niet een gek of grappig idee dat we elkaar zo op straat zouden kunnen tegenkomen en elkaar al dan niet herkennen?

Wat spijtig van jullie kant zeg, wat zal het leeg zijn in huis ineens. Zelf ben ik ook dol op dieren, hoewel ik nu geen huisdier heb (wat in sommige gevallen ook juist een vorm van dierenliefde is). Om op je vraag terug te komen, het land waar ik die hele goede arts heb gevonden is jouw voormalige thuisbasis België. Overigens heb ik geen chronisch vermoeidheidssyndroom maar een chronische infectie, veroorzaakt door een zeer agressieve bacterie. Maar de klachten zijn wel praktisch hetzelfde, vandaar de verwijzing naar die docu om een beetje een idee te krijgen van iets wat eigenlijk niet te begrijpen is.

Eet jij vlees eigenlijk?

Wat leuk zeg dat jullie naar Argentinië gaan! De naam van het stadje komt me bekend voor, is het ook een biermerk of zo? Mate ken ik wel, Luis en ik zijn eens opgetrokken met een groepje Argentijnen die hun mate met ons deelden. Samen barbecueën ontkwamen we ook niet aan 😊 Mooie herinneringen! Eet jij vlees eigenlijk? Ik zie mezelf als flexitariër. Hoewel ik van kinds af aan geen paardenvlees eet, ik heb altijd paardgereden en eens gezien hoe die transporten er aan toe gaan, vreselijk. En ook heel hypocriet van mij ja, ik weet het. :/

Ik ben een paar keer in Peru geweest, het hele land door ook, en ken Pedro's hele familie wel eigenlijk. Daar waren wel meer tripjes voor nodig want ze wonen o.a. ook in New York en Barcelona. Gelukkig zijn het lieve mensen, haha.

Wat betekent familie voor jou?

Het helpt denk ik ook dat ik zelf uit een grote familie kom; mijn vader komt uit een gezin met dertien kinderen. Oh ja, wat ik natuurlijk nog niet verteld had is dat Pedro op z’n achtste al naar Nederland is gekomen, samen met zijn moeder en zusje. Waar ik het gelukkig heel goed mee kan vinden. Wij hebben elkaar ontmoet toen we studeerden, zo’n twintig jaar geleden (jeetje is die tijd echt zo snel gegaan?) *.

Wat betekent familie voor jou? Wat spreek je eigenlijk met Lucia? Begrijp of spreek je ook Spaans?

Wat verdrietig van je vader. En dat je mantelzorger bent voor je moeder. Pittig zal dat allemaal voor je zijn. (Wist je trouwens dat 10 november de dag van de mantelzorger was?)

Mooi dat je leest om er mee om te kunnen gaan. Of misschien geeft het ook een soort bezinning? Doe je af en toe ook iets om voor jezelf te zorgen? Is dat ook waar dat boeddhistisch centrum om de hoek komt kijken? Misschien wil je me er meer over vertellen.

*Oh en wat vrienden betreft. Je vroeg of ik die veel heb, en ik moet bekennen dat dat nu een beetje een gevoelig onderwerp is voor mij, omdat er door mijn ziek-zijn niet veel meer van mijn vriendschappen over is gebleven. Dit had ik nooit verwacht, maar zoals ik al zei, het is voor een ander heel moeilijk om te begrijpen. Of is dat iets wat ik tegen mezelf zeg? In elk geval hebben we hier hele fijne buren waar ik zeer dankbaar voor ben.

Je vroeg me om meer over mezelf te vertellen, ik geloof dat ik dat een beetje ben vergeten

Je vroeg me om meer over mezelf te vertellen, ik geloof dat ik dat een beetje ben vergeten. Wist je dat ik ben geboren en getogen in het mooie Twente? Ik heb verder op verschillende plekken gewoond, ook in het buitenland, maar waar ik het langst woon buiten Twente (Nijverdal, trouwens) is hier 😊 nu drieënhalf jaar. En ik voel me hier thuis.

Goed, dit was ‘em weer voor nu. Dank dat je mij een kijkje in jouw leven gunde. En ik kijk weer uit naar jouw volgende brief.

Hartelijke groet,

Maria

Ik mis vooral mijn moeder

Lieve Eilys,

Bedankt voor de fijne brief. Ik kan niet alleen een brief schrijven, ik krijg hulp van schrijfcoaches van Schrijven naar de Toekomst. Ikzelf durf niet, ik maak veel fouten.

Ik geef eerst antwoord op je vragen. Klopt, ik heb heel veel meegemaakt, maar gelukkig is het nu over. Ik ben blij met mijn situatie nu. Het is heel moeilijk om je ouders te verliezen. Zeker mijn moeder, zij overleed in mijn armen. Dat was een shock. Mijn vader was drie jaar ziek, hij had botkanker. Ja, bijna al mijn familie is in Turkije. In Bulgarije woont een broer van mij. 

Ik vind het ook leuk om met jou te schrijven en ik wil je ook graag een keer ontmoeten. 

Ik houd van breien, maar ik heb soms pijn aan mijn hand, ik ben daar geopereerd. Ik brei sokken en sloffen voor mijzelf en soms voor vrienden. Jij houdt ook van dingen maken en knutselen, wat maak je dan? Misschien kan je een foto sturen, of het omschrijven.

Ik ben niet gestopt met zoeken of hopen op liefde

Ik moet lachen dat je van romantische films houdt met een vrolijk einde. Ik houd van meer drama. Misschien ook wel omdat ik minder geloof in de liefde. Ik was drie jaar samen met een man en ik was heel verliefd. Hij was ook heel verliefd op mij, maar na drie jaar was het ineens over. Hoe kan dat nou? De liefde kan ook doodgaan. Maar tuurlijk… ik kan ook nog iemand ontmoeten. Ik ben niet gestopt met zoeken of hopen op liefde. Ik ben niet zo teleurgesteld in de liefde, ik sta er nog wel voor open. Misschien vind ik nog eens een mooie man met wie ik samen wil en kan zijn.

Jij bent heel blij met jouw relatie. Ik heb niet vaak gehoord dat iemand zo blij is met de partner. Hoe lang zijn jullie al bij elkaar? Wonen jullie al lang samen? Wil je ook kinderen met hem?

Je hebt nu geen werk, toch? Wat voor werk had je hiervoor? En wat voor werk zoek je nu?

Ik wil daar niet de hele tijd over praten, die ziekte, dat is zo zwaar voor zo’n brief

Ik vind het heel moeilijk om te bedenken wel gerecht ik moet kiezen voor jou. De Turkse keuken heeft heeeeeel veel vlees! Maar ik ga er even over nadenken. Ik denk aan soep, linzensoep. De schrijfcoach stelt nu voor om thuis een recept op te schrijven. Want ik durf steeds niet zelf te typen, maar dan moet ik het nu toch gaan doen. Thuis een recept opschrijven. Ik vind het leuk om van jou een recept te krijgen. Ik ben heel benieuwd wat je me gaat sturen!

Ik houd veel van eten, maar ik kan niet zo veel en zo snel eten. Dat komt door mijn ziekte, de ziekte van Graves, daardoor heb ik geen trek in eten, geen appetite. Ik wil daar niet de hele tijd over praten, die ziekte, dat is zo zwaar voor zo’n brief. 

Jij sport heel veel, maar ik ben lui en vind het moeilijk met mijn gezondheid. Ik wil eigenlijk naar Basic Fit om te sporten en het liefst heb ik dan iemand die mij helpt met wat ik moet doen! Ik ken de buurt niet heel erg goed. Ik vind straatnamen ook moeilijk, ik gebruik steeds mijn telefoon. En ik vind het ook moeilijk omdat ik nog Nederlands leer.

Ik heb nu taalniveau A2 – en ik wil graag Nederlands leren zodat ik heel goed Nederlands kan praten en schrijven. Ik doe mijn best. Brieven helpen hierbij. Zeker als ik ze helemaal zelf ga schrijven!!! Hahaha!! Misschien moet ik ook maar een typecursus doen… want ik kan de letters slecht vinden.

Je komt over als een heel vrolijk en gelukkig iemand. Dat lijkt me heel fijn. Is dat altijd zo?

Ik voel me soms eenzaam, daar is niet zo goed een reden voor. Ik voel me soms gewoon eenzaam. Bijvoorbeeld tijdens de feestdagen, dan is iedereen bij familie en dan mis ik mijn familie. Ik heb hier niemand. Ik mis vooral mijn moeder. Ik heb hier gewoon niet veel mensen. Ik heb een vriendin. Ik zou wel meer vrienden willen. Ik ben ook bang dat ik teveel zeur, te veel moeilijke verhalen heb, en dat ik niet gezond ben. Ik blijf daardoor soms liever alleen. 

Maar brieven schrijven met jou is goed voor mij. Dan deel ik mijn verhalen met iemand die ik nog niet ken. Ik ben daar blij mee.

Zijn er dingen in je leven die jij moeilijk vindt? Je komt over als een heel vrolijk en gelukkig iemand. Dat lijkt me heel fijn. Is dat altijd zo?

Ik ga dit weekend naar mijn vriendin, om haar nieuwe huis te bezoeken. Ze is net verhuisd. Wat ga jij deze week en dit weekend doen?

Tot de volgende brief.

Liefs,

Nora

Schrijfvrienden zijn

Lieve Nora,

Wat bijzonder dat je je kwetsbaar durft op te stellen in je eerste brief. Het klinkt alsof je al veel hebt meegemaakt. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om mijn ouders te verliezen. Heb je ook familie in Turkije, of heb je daar ook een tijd alleen gewoond? En leuk dat je nu in Nederland woont, want dan kunnen wij elkaar brieven schrijven!

Ik hou meer van romantische films met een vrolijk einde

Wat leuk om te lezen dat je van breien houdt. Maak je sokken en sloffen voor jezelf? Of ook voor anderen? Ik hou zelf ook van dingen maken, of knutselen, zoals dat zo leuk heet. Vaak zet ik dan ook Netflix aan op de achtergrond. Geen dramaseries of politieseries zoals jij. Ik hou meer van romantische films met een vrolijk einde. Daar word ik blij van (en bij zulke films hoef je ook niet de hele tijd op te letten.)

Ik ben niet zo goed bekend met Turkse recepten. Misschien heb jij een recept wat ik een keer kan proberen van een gerecht wat jij zelf lekker vindt? Dan kan ik dat thuis proberen te maken. Ik ben alleen wel vegetariër, dus dan moet het wel zonder vlees of vis. Als je het leuk vindt kan ik dan ook een van de recepten delen die ik graag maak.

Toen ik nog vlees at vond ik de worst wel altijd heel lekker. Met veel jus!

Heel leuk dat je ook Nederlandse recepten kookt. Ik maak bijna nooit stamppot, maar toen ik nog vlees at vond ik de worst wel altijd heel lekker. Met veel jus! Nu eet ik liever groente. Mijn lievelingsgroente weet ik niet zo goed, ik vind ze allemaal lekker!

En omdat ik zoveel van eten hou ga ik dus vaak sporten. Zo blijf ik fit en blij. Als je gaat wandelen, loop je dan altijd hetzelfde rondje? Of ken je de hele buurt uit je hoofd? Ik woon al een hele tijd hier, maar ben nog steeds heel slecht in straatnamen. Gelukkig kent mijn vriend ze wel allemaal uit zijn hoofd.

Ik lees dat je zegt dat je soms eenzaam bent. Ik weet niet zo goed wat ik erover kan vragen, en of je daar iets over wilt zeggen

Ik lees dat je zegt dat je soms eenzaam bent. Ik weet niet zo goed wat ik erover kan vragen, en of je daar iets over wilt zeggen. Dat hoeft ook niet. Maar ik vind het vervelend voor je. En als een brief van mij af en toe helpt, dan doe ik dat graag. Ik vind het leuk om schrijfvrienden te zijn 😊

Tot de volgende brief!
Liefs,
Eilys 😉

Ps: Ik hoorde dat je taalles hebt. Je Nederlands is nu al heel goed! Maar als je vindt dat ik te lastig schrijf, of juist moeilijker mag schrijven, dan moet je het zeggen hoor. Wat voor jou fijn is.

Pps: Ook zeggen als je een langere brief wil ontvangen hè?! Ik wilde niet meteen een hele lap tekst opsturen.

Jouw brief was de eerste die ik ooit gekregen heb

Hoi Eilys,

Dit wordt mijn allereerste brief! Dat is heel spannend voor mij. Jouw brief was ook de eerste brief die ik ooit gekregen heb. Dat vind ik erg leuk! Ook vind ik je tekeningen erg mooi – ik hou ervan maar kan het zelf niet.

Ik heb een Turkse en een Bulgaarse naam. Mijn Bulgaarse naam is Nora. Ik kom dus uit Bulgarije, uit een dorp vlakbij Kirdjali. Ik was 18 jaar toen ik naar Turkije verhuisde en daar heb ik tien jaar gewoond. Daarna ben ik weer naar Bulgarije geweest voor twee jaar. Nu woon ik alweer negen jaar in Amsterdam. Je kunt dan vast wel raden hoe oud ik ben!

Soms zou ik willen dat ik met de kennis en ervaring van nu terug kon naar de Nora van 18 jaar

Ik vond 30 ook altijd een belangrijke leeftijd, maar nu ik ouder ben vind ik elke leeftijd eigenlijk belangrijk. Toen ik 29 was, overleed mijn vader en toen ik 30 was mijn moeder. Soms zou ik willen dat ik met de kennis en ervaring van nu terug kon naar de Nora van 18 jaar! Ik zou heel veel fouten niet meer maken.

Ik werk sinds vijf jaar niet meer, ik heb een auto-immuunziekte en als het beter gaat wil ik wel weer werken. Vroeger heb ik in de horeca gewerkt maar dat wil ik niet meer. Ik volg nu Nederlandse les en wil straks een mbo-opleiding doen. Iets met zorg denk ik, want ik hou ervan om mensen te helpen. Ik ben een zorgzaam persoon.

Ik heb niet zoveel energie als jij!

Ik woon alleen, ik heb geen familie hier en ook niet veel vrienden, alleen twee goede vriendinnen. Eentje is verhuisd naar Turkije en zie ik niet zo vaak meer, en de ander houdt van andere dingen doen dan ik. Soms ben ik eenzaam. Ik heb niet zo veel energie als jij! En ik hou meer van binnen zitten dan van buiten zijn, maar ik ga wel elke dag naar buiten om te wandelen. Ook wil ik weer gaan sporten, maar ik moet het wel heel voorzichtig opbouwen vanwege mijn ziekte.

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te breien, vooral sokken en slofjes. Ook kijk ik graag naar Netflix, ik volg verschillende series (vooral dramaseries en politieseries). Welke series of films kijk jij graag naar? Ook hou ik net als jij van koken, vooral Turks. Op internet zoek ik vaak Nederlandse gerechten om te koken, zoals stamppot met gerookte worst. Dat vind ik ook erg lekker.

Dank je wel voor jouw brief en ik kijk uit naar je volgende!

Groetjes,
Nora

De stoel zegt niets tegen je

Dag Astrid,

Hartelijk dank voor je brief!  Het heeft wat langer geduurd deze keer. Op 5 mei overleed de vader van onze schoondochter onverwacht (de moeder van onze jongste kleindochter). Zijn vrouw trof hem overleden aan op de motorkap van zijn oldtimer in de garage thuis. Reanimeren mocht helaas niet meer baten, hij zou 16 mei 75 jaar geworden zijn. We spraken hem voor het laatst op 18 april, de verjaardag van onze zoon en andere kleindochter (de dochter van Robert en zijn eerste vrouw). Hij zei toen nog bij het weggaan: "Nou jullie kleinzoon is de volgende, dan praten we weer verder". Dat is helaas niet meer mogelijk. Jammer dat hij niet langer van zijn kleindochter, heeft kunnen genieten, hij was ongelofelijk blij met haar komst. Zoals hij mij ooit toevertrouwde: "Dit hadden we nooit verwacht, opa en oma worden". Hij was een fijn en zorgzaam mens.

We moesten er nogal eens zijn voor onze zoon , schoondochter en de kinderen. En dan is het zo een paar weken verder.

De volgende controle in het AVL is eind juli, we gaan het zien. Het eerste jaar is een belangrijk jaar in de ‘behandeling’ en dat is goed verlopen. Alle bloedwaarden waren wederom goed en zijn constant vanaf het begin. In de toekomst nog vier jaar te gaan.

Wat er ingespoten zit kan je er niet meer uithalen

Had je naast normale bijwerkingen (o.a. stijve/gevoelige bovenarm), nog last van je vaccinatie? Ik heb Pinksterzondag mijn tweede prik (Pfizer), mogen ontvangen en heb er eigenlijk niets van gemerkt, zelfs geen gevoelige arm. Mijn vrouw was de woensdag na Pinksteren voor de tweede prik aan de beurt. Maar als ik het zo lees, dan zijn er toch veel onzekerheden op de lange termijn, we gaan het zien. Wat er ingespoten zit kan je er niet meer uithalen.

De Stichting Werkbank is inderdaad vrijwilligerswerk, en daar heb ik wel zin in, thuis verveel ik me af en toe, dus hoop ik hier weer wat andere uitdagingen te krijgen.

Ja de tuin vraagt op dit moment de nodige aandacht, zeker omdat het lang nat was, groeide alles en dus ook de niet gewenste planten meestal harder dan wat ik er zelf had ingezet. Maar even flink wieden en bijhouden dat werkt het best. En ja, ik mag ook graag in de tuin bivakkeren zonder dat ik werk en lekker genieten van ’t mooie weer als dat daar is. Dit weekeinde was weer goed, zeker vandaag.

Jammer dat je na hard werken pijnlijke gewrichten hebt, fybromyalgie is voor zover ik weet een lastig te duiden verschijnsel, waar in medische kringen weinig begrip voor aanwezig is. Wel fijn dat zo’n warm pittenkussen verlichting brengt.

Ik ben wel een zonaanbidder en ben dan net een kip aan het spit

Ik ben wel een zonaanbidder en ben dan net een kip aan het spit: ieder kwartier even draaien naar de volgende kant. Zo streef ik ernaar overal te verkleuren. Gelukkig hebben we een tuin waar dat mogelijk is, geen inkijk om het zo maar te zeggen.

De zomervakantie, we weten het nog niet wanneer, wellicht begin september naar mijn zus, in Frankrijk (Tournhac le Lauzeral) een klein dorpje in de Midi Pyrenees, zo’n kleine 1100 km naar het zuiden. In het najaar gaat ze verhuizen en trekt bij haar jongste dochter in. Die woont in CapdeNac le Haute en heeft recent daar een groot huis gekocht. Ze zei vanmorgen dat de COVID en gordelroos haar hebben gesloopt en ja, dat je intussen 85 bent telt natuurlijk niet mee (hahahaha).

Terrassen, cafés en restaurants zijn niet mijn favoriete bestemmingen dus heb ik het eigenlijk niet gemist.

Ik begrijp dat jou het alleen zijn erg zwaar valt

Dat je stress hebt vanwege ophanden zijnde veranderingen in je werk kan ik wel begrijpen, voor je het weet is de boel opgedoekt en ben je je werk kwijt en iedere dag/dienst naar Alkmaar is ook geen sinecure vanuit Den Helder. Heeft de marine hierin ook nog zeggenschap over/belang bij de aanwezigheid van een ziekenhuis in  Den Helder?

Ik begrijp dat jou het alleen zijn erg zwaar valt. Dat is ook zo, de stoel zegt niets tegen je als je thuis komt en mensen die zeggen dat je iets (alleen) moet gaan doen, snappen zelf niet waar ze het over hebben. Dit doodeenvoudig omdat ze niet weten hoe het voelt om je grootse liefde voor eeuwig te moeten missen. Kun je hier met je kinderen en zus over praten wat jouw gevoelens zijn en dat je “pijn” hebt om Peter. Dat zal wel lastig zijn maar het is te proberen.  Wat voor strijd heb je nog steeds in je hoofd? Wil dat delen met mij?

Wat de toekomst betreft, weet ik even niets te schrijven.

Lieve groet,

Piet.