Mijn ouders bewaarden echt alles...

Lieve Maria,

Sorry voor het weer lange uitblijven van mijn brief, het bleef druk, en nu het ouderlijk huis binnen enkele weken leeg opgeleverd moet worden, is die drukte alleen nog maar toegenomen.

Goed dat je me uitlegt over de chronische infectie en dat de klachten lijken op die van een chronisch vermoeidheidssyndroom. Natuurlijk wilde ik een deel van die documentaire zien.

Over 2,5 weken, na Kerstmis, gaan we inderdaad naar de familie van Lucia in Argentinië.

.... heerlijk om je even midden in de winter onder te dompelen in zomerse temperaturen

Ik ben wel toe aan een kleine twee weken Argentinië, met wat geluk gaan we ook naar de kust, het hangt er van af want Lucia's moeder is ziek, ze heeft al heel wat chemotherapiekuren erop zitten en de focus ligt vooral op het kijken hoe het met haar gaat. Maar even twee weken 30+ graden heb ik ook wel zin in, het is heerlijk om je even midden in de winter onder te dompelen in zomerse temperaturen. Heb jij leuke herinneringen aan Peru, je schrijft dat je Pedro's familie daar bezocht? En ook familiebezoek in New York en Barcelona? Fijn inderdaad dat zijn moeder en zus hier wonen, Pedro spreekt natuurlijk ook goed Nederlands als hij hier sinds zijn achtste woont.

Ik ben net als jij flexitariër, ik mijd vlees uit de bio-industrie, af en toe eet ik biologisch vlees of een stukje vis. In Argentinië is dat altijd een issue, ik maak er geen gedoe van, maar al die kilo’s vlees die daar op de barbecue komen, daar heb ik wel moeite mee. Vlees eten is een soort cultus daar, mensen kunnen eindeloos praten over hoe ze hun vlees barbecueën en op andere manieren vlees bereiden. In Peru zal het ook wel populair zijn. Mijn beste wapen is af en toe een lekkere vegetarische schotel maken voor de hele familie, wat ze wel kunnen waarderen. Ik denk dat ik deze reis mijn eigen burgers van linzen of sojabonen ga maken en wie weet kan ik ze daar ook toe verleiden.

Wat leuk dat je paard gereden hebt! Zelf ben ik nooit zo’n 'paardenmeisje' geweest maar las met plezier, jaren geleden, het boek The Horse Whisperer van Nicolas Evans, over een paardenfluisteraar, die een gewond paard en feitelijk ook zijn gewonde baasje, een tienermeisje, erboven op moet zien te krijgen. Van het hectische New York voert het boek je mee naar het rustige en pittoreske Montana. Ik denk dat jij als paardenliefhebster dit boek mooi zult vinden, misschien ken je het al. De Nederlandse titel is De paardenfluisteraar.

Arme moeders die geacht werden achter elkaar kinderen te baren

Jouw vader komt uit een gezin met dertien kinderen schrijf je, een katholiek gezin? Mijn moeder komt uit een gezin van negen, haar stiefmoeder uit een gezin van zestien. Arme moeders die geacht werden achter elkaar kinderen te baren, lijkt me. Ikzelf kom uit een nest met vijf kinderen, ik ben de jongste. We zijn over het algemeen internationaal gericht, mijn oudste zus woont alweer bijna vijfenveertig jaar in Frankrijk met haar man, kinderen en kleinkinderen, zus nummer twee is getrouwd met een man uit New York state, zus nummer drie met een Nederlander maar ze hebben wel een buitenhuis in Frankrijk, mijn broer is hertrouwd met een Nederlandse maar daarvoor met een Française, en mijn verhaal ken je. Desondanks is ons leven nu erg op Breda gericht omdat we om beurten naar mijn moeders verpleeghuis gaan en het huis leeg moet. Ik ga het ouderlijk huis wel missen, maar zal ook blij zijn als de klus van het opruimen/ leegruimen erop zit, mijn ouders bewaarden echt alles…

Met Lucia spreek ik meestal Spaans. Voor haar 'inburgering' zou Nederlands beter zijn, maar met haar cliënten in de thuiszorg spreekt ze al dagelijks Nederlands en dat vindt ze welletjes. Ik vind het zelf wel leuk Spaans te spreken, zo blijf ik het goed oefenen.

De laatste tijd schiet meditatie erbij in, ik heb er de energie niet voor met zo’n drukke agenda, juist dan zou meditatie rust kunnen geven maar ik pak het wel weer op als ik wat meer rust heb.

Je schrijft dat door je ziek-zijn er niet veel vrienden zijn overgebleven. Wat triest is dat. Gelukkig heb je Pedro en zijn familie hier en lieve buren, en hopelijk nog een handjevol mensen die je steunen.

.... ik investeer eerlijk gezegd weinig in vrienden

Ik ben niet iemand met heel veel vrienden, ik ben meestal druk bezig en investeer eerlijk gezegd weinig in vrienden. Ik ga af en toe naar een eetclubje en zie daarbuiten wat vriendinnen, maar zeker door het mantelzorg-verhaal in combinatie met werk en privé thuis is daar weinig tijd voor. Ik mis het wel een beetje.

Heb je plannen voor Kerstmis en oud en nieuw? Vier je dat samen met Pedro?

Als mijn moeder zich oké voelt, haal ik haar de 25e op en komt ze bij ons thuis eten, samen met Lucia, mijn Amsterdamse zus, haar man, dochter en de vriend van haar dochter. Ze blijft dan slapen bij ons en de volgende dag breng ik haar naar mijn broer en daar vier ik Tweede Kerstdag met familie.

Ik hou het hierbij, ik ben grieperig en merk dat, alhoewel ik deze brief al een tijd wil schrijven, mijn hoofd niet zo meewerkt.

Heel gezellige kerstdagen en oud en nieuw en graag weer tot horens!

Hartelijke groet terug,

Noor

Heb jij ook een beeld van mij gevormd? 

Hey Isa,

het ziet er naar uit dat we elkaar binnenkort ontmoeten. Wat leuk! Ik heb een beeld van jou in m'n hoofd gevormd. Bruin haar, halflang, witte huidskleur, gemiddelde lengte, sportief en kleurrijk gekleed. Ik ben benieuwd of ik je eruit haal, uit de groep, je ziet er vast heel anders uit ;). Heb jij ook een beeld van mij gevormd? 

.... theater, ik heb tips nodig Isa

Dus ja uhm... theater, ik heb tips nodig Isa. Dus deze voorstelling werd gegeven in de Kesbekefabriek. De ambiance was heel leuk, ook de opzet. Er stonden allemaal tafeltjes en zitzakken en we konden een emmertje met flesjes meenemen naar onze plek voor tijdens de voorstelling. De acteurs stonden aan de bar, allemaal heel vrolijk. Ze stonden ook nog met een artikel in het Parool de zaterdag ervoor, ook leuk. Het droeg bij aan de voorpret.

En ja, toen de voorstelling... ik vond er niets aan. Veel geschreeuw en een nogal plat verhaal over bedrog en een neef uit de gevangenis die potloodventer was. Het is dat de ambiance leuk was, als ik in een witte zaal had gezeten was ik denk ik in slaap gevallen, al was dat vast ook niet gelukt met als dat geblèr op het podium. Wat ik op zich al vrij irritant vind.

Mensen hebben mij verteld over hun psychoses, over hoe naar een jeugd kan zijn, mishandeling, detentieverhalen, drug deals....

Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik al twintig jaar in de hulpverlening zit en veel verhalen gehoord heb. Mensen hebben mij verteld over hun psychoses, nare verhalen over hoe naar een jeugd kan zijn, mishandeling, detentieverhalen, drug deals en een cliënt vertelde mij hoe zij iemand anders vermoord had. Dus ik ben niet meer snel onder de indruk van een verhaal. Terwijl ik verhalen wel heel leuk vind. Ik kan enorm genieten als een verhaal goed verteld wordt. Ik ben een keer op een verhalenavond geweest van Mezrab, daar was ik echt onder de indruk van. 

Dus Isa, geef me eens tips, wat is de moeite waard om in het theater te bekijken? En waarom? Waar ga jij zelf naar toe en heb je ook wel eens teleurstellende avonden? 

Ik word verzwolgen door afspraken

Verder is het hier druk (Sinterklaas, verjaardagen, 11 november, feestjes enzovoort) en lukt het voor geen ene meter om deze week langzaam te leven. Ik word verzwolgen door afspraken, wat maakt dat de afspraken verplichtingen worden. Stom vind ik dat. En het maakt dat ik op de momenten dat ik dan toch even niets te doen heb, stress voel. Dan ga ik opeens met die stress heel hard schoonmaken omdat het me niet lukt om gewoon rustig te gaan zitten. Tsja, zo is het ook af en toe, zeg ik dan maar tegen mezelf, heel wijs, terwijl ik net een halve liter kamillethee heb opgedronken (wat niets hielp trouwens). 

Hoe is trouwens je eerste werkweek geweest? Hoe zijn je collega's? Ik werk zelf momenteel bij de GGD als veldregisseur. Leuk werk. Maar omdat veel nog nieuw is soms ook best intensief. Ik werk er nu een jaar en begin nu pas een beetje mijn draai te vinden. 

Ah shoot, ik zie dat ik de deur uit moet. Tot gauw en fijne dag vandaag 🙂 

Groetjes,

Charron 

Hoe leef jij het liefst langzaam?

Hoi Charron,

Bedankt voor je leuke brief en sorry dat mijn antwoord even op zich heeft laten wachten. Soms haalt de drukte van het leven je weer even in…

Wat klinkt dat heerlijk zo’n seizoensplek. Wat fijn dat je daar zoveel bent geweest. Zijn daar meer mensen met zo lang een plek? Ontmoet je daar dan veel mensen? Of kom je er eigenlijk liever om juist even niet mensen te ontmoeten?

Ik moest even terugzoeken welk boek ik aan het lezen was, maar ik vind Zachtop Lachen zéker een aanrader. Het gaat over een meisje met een trauma, afkomstig uit een Indisch gezin waar zeer weinig wordt gesproken. Het boek leest lekker weg maar is ook inhoudelijk mooi vond ik! Oeh, ik ken Brave New World niet. Zou jij die aanraden aan mij?

Herkenbaar van de benodigde rust, soms best lastig hè? Het hangt voor mij ook erg samen met het boek. Als ik echt in een boek zit, vind ik op de een of andere manier altijd wel rust om het verder te lezen. Ben je nu, nu je terug bent van de camping, ook nog aan het lezen?

Het lijkt soms wel alsof kwetsbaarheid steeds 'gevaarlijker' wordt

Ik snap je gemengde gevoelens. Ik denk dat het inderdaad erg terugkomt in de wijk, en tegelijkertijd heb ik ook het gevoel dat het 'harde' een ontwikkeling is van de laatste jaren. Alsof dit overal wat meer komt, omdat we offline minder sociaal worden en ons vooral online nog uiten. Het lijkt soms wel alsof kwetsbaarheid steeds 'gevaarlijker' wordt.

Inderdaad, het diverse straatbeeld valt mij altijd op hier. Ik word daar blij van. Zeker als je op vakantie bent geweest of even weg, en je dan weer terugkomt in de wijk en je realiseert hoe divers het is!

Het raakt me natuurlijk wel als ik bekladde vlaggen zie, of andere homofobe acties

Wat een goede vraag. Ik moet zeggen dat ik er eigenlijk weinig mee bezig ben dus dat is een heel goed teken. Het raakt me natuurlijk wel als ik inderdaad bekladde vlaggen zie, of andere homofobe acties of hoor van anderen… Ik probeer altijd te zoeken naar de andere kant, waar anderen vandaan komen met hun (re)acties, maar als je sommige uitspraken hoort of leest is dat soms toch lastig om vol te houden.

Je zegt dat je houdt van langzaam leven, wat mooi verwoord. Hoe leef jij het liefst langzaam? Kun je dat verwerken in je dagelijkse leven met kids en een baan? En als dat misschien even niet lukt, hoe kom je daar dan weer?

Ik plan snel dingen te vol

Ik merk dat ik het heel lastig vind om rust te bewaren in m’n leven. Ik plan snel dingen te vol, dan baal ik daarvan en neem ik me voor het vervolgens anders aan te pakken. Meestal lukt dat heel even, maar al snel slipt die agenda alweer vol… Ik vind het zo moeilijk om daar een goede balans in te vinden! Herken je dat? Hoe pak jij dat aan?

En ja! Ik ben aangenomen. Vanaf 1 november start ik met een nieuwe baan, dus dat is zeer spannend en super leuk tegelijk. Ik kijk er erg naar uit. Volgende week ga ik nog een weekje op vakantie, lekker even naar het strand denk ik. Uitwaaien en boeken lezen, eigenlijk wat jij denk ik op Castricum deed ;).

Vertel jij anderen eigenlijk over dit project? Of doe je het vooral voor/met jezelf? (En mij natuurlijk een beetje!)

Groetjes,
Isa

Een brief aan jou in mijn hoofd

Hoi Simone,

Een brief aan jou zit in mijn hoofd, maar ik heb nog even niet de tijd gevonden. Ik zit in wat drukke tijden met zorg voor mijn zoon (hij heeft al weken last van een virus). Ik vind even niet de ruimte om te schrijven, maar daar komt hopelijk gauw weer ruimte voor.

Tot rustigere tijden, en voor nu een mooi lenteweekend!

Liefs, Mirjam