Hoe leef jij het liefst langzaam?

Hoi Charron,

Bedankt voor je leuke brief en sorry dat mijn antwoord even op zich heeft laten wachten. Soms haalt de drukte van het leven je weer even in…

Wat klinkt dat heerlijk zo’n seizoensplek. Wat fijn dat je daar zoveel bent geweest. Zijn daar meer mensen met zo lang een plek? Ontmoet je daar dan veel mensen? Of kom je er eigenlijk liever om juist even niet mensen te ontmoeten?

Ik moest even terugzoeken welk boek ik aan het lezen was, maar ik vind Zachtop Lachen zéker een aanrader. Het gaat over een meisje met een trauma, afkomstig uit een Indisch gezin waar zeer weinig wordt gesproken. Het boek leest lekker weg maar is ook inhoudelijk mooi vond ik! Oeh, ik ken Brave New World niet. Zou jij die aanraden aan mij?

Herkenbaar van de benodigde rust, soms best lastig hè? Het hangt voor mij ook erg samen met het boek. Als ik echt in een boek zit, vind ik op de een of andere manier altijd wel rust om het verder te lezen. Ben je nu, nu je terug bent van de camping, ook nog aan het lezen?

Het lijkt soms wel alsof kwetsbaarheid steeds 'gevaarlijker' wordt

Ik snap je gemengde gevoelens. Ik denk dat het inderdaad erg terugkomt in de wijk, en tegelijkertijd heb ik ook het gevoel dat het 'harde' een ontwikkeling is van de laatste jaren. Alsof dit overal wat meer komt, omdat we offline minder sociaal worden en ons vooral online nog uiten. Het lijkt soms wel alsof kwetsbaarheid steeds 'gevaarlijker' wordt.

Inderdaad, het diverse straatbeeld valt mij altijd op hier. Ik word daar blij van. Zeker als je op vakantie bent geweest of even weg, en je dan weer terugkomt in de wijk en je realiseert hoe divers het is!

Het raakt me natuurlijk wel als ik bekladde vlaggen zie, of andere homofobe acties

Wat een goede vraag. Ik moet zeggen dat ik er eigenlijk weinig mee bezig ben dus dat is een heel goed teken. Het raakt me natuurlijk wel als ik inderdaad bekladde vlaggen zie, of andere homofobe acties of hoor van anderen… Ik probeer altijd te zoeken naar de andere kant, waar anderen vandaan komen met hun (re)acties, maar als je sommige uitspraken hoort of leest is dat soms toch lastig om vol te houden.

Je zegt dat je houdt van langzaam leven, wat mooi verwoord. Hoe leef jij het liefst langzaam? Kun je dat verwerken in je dagelijkse leven met kids en een baan? En als dat misschien even niet lukt, hoe kom je daar dan weer?

Ik plan snel dingen te vol

Ik merk dat ik het heel lastig vind om rust te bewaren in m’n leven. Ik plan snel dingen te vol, dan baal ik daarvan en neem ik me voor het vervolgens anders aan te pakken. Meestal lukt dat heel even, maar al snel slipt die agenda alweer vol… Ik vind het zo moeilijk om daar een goede balans in te vinden! Herken je dat? Hoe pak jij dat aan?

En ja! Ik ben aangenomen. Vanaf 1 november start ik met een nieuwe baan, dus dat is zeer spannend en super leuk tegelijk. Ik kijk er erg naar uit. Volgende week ga ik nog een weekje op vakantie, lekker even naar het strand denk ik. Uitwaaien en boeken lezen, eigenlijk wat jij denk ik op Castricum deed ;).

Vertel jij anderen eigenlijk over dit project? Of doe je het vooral voor/met jezelf? (En mij natuurlijk een beetje!)

Groetjes,
Isa

Ik schrijf wat van binnenuit in mij leeft

Goedemorgen Nies!

Vanmorgen om vijf uur opgestaan om voor manlief een kopje koffie met een croissantje te maken. Hij is vandaag tweeënzestig jaar geworden. Een paar weken geleden zei ik tegen hem: "Waarom bel je niet een paar maatjes en ga je gezellig met een klein clubje je verjaardag vieren? Ik zorg voor eten en ga naar Egmond dan heb jij het rijk in Amsterdam."

Hij lachte van oor tot oor. Die dag is hij meteen zijn vrienden gaan bellen, hij noemt ze 'de jongens', het zijn allemaal mannen van zijn leeftijd. De zes mannen waren blij als kleine kinderen die al een tijdje waren opgesloten. Eindelijk gelegenheid om met elkaar onzin te praten, een biertje te drinken, te lachen om de flauwste grappen. Sinds gisteren liggen de bierflesjes op twee etages opgestapeld in de koelkast. Voor die ene bacodrinker staat een groot formaat fles Bacardi klaar. En voor de vorm – op mijn aanraden – heeft de jarige nog een paar petflessen Spa rood gehaald. En nu fingers crossed dat ze zich coronaproof staande houden. In elk geval heb ik gezorgd voor een goede bodem: bami met geroosterde kip en Surinaamse pindasaus. Zijn lievelingseten. So far de emancipatie in ons huishouden.

Ik hou zeer van de ochtend. Van het licht dat zo zacht is alsof je door melkglas kijkt.

Onze dagen beginnen vanwege de markt altijd vroeg, rond vijf uur, half zes. Ik hou zeer van de ochtend. Van het licht dat zo zacht is alsof je door melkglas kijkt. Zoals vanmorgen met de lucht nog fris, met strofen warmte van de opkomende zon. Koerende Amsterdamse duiven. Na een paar weken Egmond valt het extra op hoe weinig vogels je hoort in de stad. Mijn werkplek is aan de kant van de binnentuin en ik kijk uit op molen De Gooyer. Wist je dat die molen al meer dan twee eeuwen oud is? Ze draait nog regelmatig als een bezetene, vermoedelijk om in conditie te blijven, graan komt er allang niet meer aan te pas.

De ochtenden in Egmond aan Zee zijn nog veel mooier, of liever gezegd, indringender. Helend. Een kakofonie van geluiden, met je neus ín de natuur, symfonieën van vogels met kikkers en het ruisen van de immer rollende golven op de achtergrond. Je zult dat vast herkennen van Wijk aan Zee. Dagelijks wandel ik twee tot drie uur over het strand en in de duinen. Afgelopen zondag was ik in het wonderschone duingebied bij Bergen waar ons drinkwater gezuiverd wordt. Hoewel ik al zeventien jaar in Egmond woon had ik dat gebied nooit eerder bewandeld. Ik was verrast door een kolonie van honderden aalscholvers, die hun nesten op verschillende niveaus in de bomen hadden, de nesten waren vol met jongen die om voedsel krijsten. Ze trakteerden mij met hun ouders op een geweldig kabaal, het was zo vol léven! De natuur is mijn medicijn en inspiratie. Zij houden mij bij de les, laten me de schoonheid van het leven zien en dat het de moeite loont om door te leven.

Met hun rugzakken vol leed kwamen ze aan in de havens van Amsterdam en Rotterdam en ontmoeten de vrouwen, onze moeders….

Mijn tweede boek gaat in de kern over doorleven. Ik probeer meer verbanden te leggen met mijn familiegeschiedenis, welke weerslag het leven van mijn vader heeft op mijn, op ons leven. Zijn generatie mannen, hij is van 1938, werd niet zachtzinnig opgevoed. In gesprekken met andere dubbelbloeden komt dat aspect vaak naar boven, hoe hun vaders door hun opa’s werden afgeranseld. Met hun rugzakken vol leed kwamen ze aan in de havens van Amsterdam en Rotterdam en ontmoeten de vrouwen, onze moeders….

Mijn vader is opgegroeid in Moengo en later Paramaribo en heeft hooguit een paar jaar Mulo genoten. Maar dat weet ik niet eens zeker. Hij was een selfmade man in alles wat hij deed. Een groot talent voor muziek, hij had op jonge leeftijd een achtkoppige band die toerde door Nederland en Duitsland. De muzikanten rekruteerde hij uit Suriname en hij betaalde hun overtocht. In Suriname heb ik een van zijn vroegere bandleden leren kennen. Hij vertelde me over die rekrutering en ook dat mijn vader wel de overtocht betaalde maar dat er daarna zelden uitbetaald werd. Wel zorgde hij voor eten, hij kon erg goed koken. Hij was een horecaondernemer zonder het benodigde zakelijk instinct. Hij heeft veel geld verdiend en is alles ook weer kwijt geraakt.

Mijn vader voer weg op een schip toen ik het levenslicht zag, na een half jaar kwam hij terug. Mijn moeder kan nog met een vertederende blik vertellen hoe hij mij voor het eerst aan het lachen maakte. Er is een foto van, de enige die ik ken waar ik als baby met mijn vader op sta. Of dat een moeilijke tijd was? Mijn moeder bevond zich in een ongeleide rollercoaster met haar man die dan weliswaar heel charmant was maar losse handen had en deed wat híj wilde. Ik vermoed dat het haar vooral rust gaf.

Mijn moeder gooide in de puberteit haar kont tegen de kribbe, wilde niet meer school omdat ze in staat wilde zijn om van haar eigen geld een patatje te kopen. Ongeveer de grootste luxe die je je eind jaren vijftig kon voorstellen. Ze ontmoette mijn vader werd verliefd als een bakvis en stortte zich met hem in het leven, kreeg drie kinderen, maakte zich los van mijn vader, zei de kokerrok, eyeliner en naaldhakken vaarwel, hing haar BH in de wilgen en ging los.

Nu pas kan ik zien hoe ongelofelijk knap dat van haar was, om in haar situatie die ontwikkelstappen te maken.

Ik vertelde je al in mijn vorige brief wat haar grootste goed was: je eigen broek op kunnen houden, zelfstandig zijn. Ik zei ook dat persoonlijke ontwikkeling niet zozeer haar speerpunt was, maar dat is bij nader inzien onzin. Ruim in haar dertig is ze gaan studeren aan de sociale academie, heeft zich opgewerkt van bejaardenhulp naar leidinggevende in een thuishulporganisatie. Nu pas kan ik zien hoe ongelofelijk knap dat van haar was, om in haar situatie die ontwikkelstappen te maken. Het heeft mij onbewust beïnvloed. Terugkijkend was ik in mijn jonge jaren heel bevlogen over van alles en nog wat, maar of de stappen die ik zette nou zo bewust waren…
De stem van mijn moeder heeft er toe geleid dat ik sociaal en gedreven ben, altijd heb gewerkt, en net als jij dit jaar vijfentwintig jaar zelfstandig ondernemer ben. Leuke toevalligheid, alhoewel mijn centen opgedroogd zijn sinds ik schrijf. De lezingen en voostellingen zitten er ook even niet in. Dat is wel een dingetje voor me dat het geld nu door mijn man wordt binnengebracht. Na al die jaren zelfstandig mijn eigen brood. Hij vindt “we doen het samen”, maar het zit me niet lekker.

Ik wilde boswachter worden of dierenarts. En ben het beide niet geworden. De Middelbare Tuinbouwschool maakte ik af met als doel om een eigen bloemenzaak te beginnen en ik ging werken in de horeca. Ik hield absoluut niet van een kantoorbaan en kwam toch op kantoor als receptioniste/telefoniste bij een bloemenexporteur terecht. Pas toen ik in de uitzendwereld een kans kreeg (de grote bureaus namen alleen meisjes aan met vwo of universiteit) ontdekte ik mijn commerciële talent. Dat was kicken en vlammen! Eigenlijk deed ik in die periode waar jij ook een ster in bent, het contact maken met mensen. Ik zou er een apart boek over kunnen schrijven.

....... mijn god, wat laat ik me afleiden

Jij komt op mij heel gefocust over, je bent geworden wat je wilde, docent en schrijver, je gaat recht op je doel af, scheppend, als het ene nog niet af is ben je al met het volgende bezig. Knap hoor, voor mij is realiseren op zich goed te doen maar mijn god, wat laat ik me afleiden. Rumi heeft daar nog een mooi gedicht over, ik zal dat voor je opzoeken.

Ik vroeg me nog af, je beschrijft het (werk) leven van je ouders maar zijn ze altijd samen gebleven?

Je kinderen, hoe oud zijn ze precies?

Destijds heb ik met mijn ex goede afspraken kunnen maken, mijn zoon was elke week bij hem van vrijdag op zaterdag en de andere week van vrijdag tot maandag. Zelfs toen mijn huidige man in mijn leven kwam bleef dit goed gaan, de verhoudingen waren zoals in ons huwelijk. Liefde en strijd. Maar toen mijn zoon in de pubertijd kwam en hij ‘linksaf’ dreigde te slaan, trok hij zich terug en was híj het slachtoffer. Dat heeft me veel verdriet gedaan. Kortom, je kunt afspraken maken maar ieder voor zich bepaalt zijn of haar betrokkenheid. Benieuwd wat je kinderen willen, hoe zij het zien? Mijn talent is ráken

Nies, er is zoveel te vertellen, het kan niet allemaal in één brief. Ik merk dat ik heel mooi voor je wil schrijven, je vragen wil beantwoorden en ook naar een punt zoek waar we op voort kunnen borduren. Aan de andere kant, dit is ook elkaar leren kennen. Ik schrijf wat van binnenuit in mij leeft. Meer dan wat van buitenaf op mij af komt. Vijftien jaar geleden heb ik een driejarige opleiding gevolgd bij de Pulsar Academie. Dát heeft mijn leven drastisch veranderd. Daar heb ik mezelf en mijn talent leren kennen, ik heb er zelfs een woord aan gegeven. Mijn talent is ráken.

Een diverse bril is behalve een mogelijkheid een noodzakelijkheid. Het is heel pijnlijk dat daar bij de NOS een bokaal voor nodig was.

Ja, ik vind dat we niet alleen de ervaringen van migranten moeten benutten, maar ook hun talenten. Iedereen heeft een uniek talent. Een diverse bril is behalve een mogelijkheid een noodzakelijkheid. Het is heel pijnlijk dat daar bij de NOS een bokaal voor nodig was.

Anyway, zijn we zo op de goede weg? Ik hoop vooral dat je van het lezen van deze brief en van het schrijven aan mij kan genieten. Even je zinnen kan verzetten, want, zoals je schreef, je bent in de rouw en goed voor jezelf zorgen is het allerbelangrijkste.

Een warme brasa, Etchica

P.S Inmiddels is het 20 mei tegen de middag. Hopelijk geniet je van de zon.

Leuk dat je wilt schrijven met een buur uit de Kolenkit!

Hallo Bob,

Aangenaam kennis te maken en leuk dat je wilt schrijven met een buur uit de Kolenkit. Ik begreep van Marilien dat je hier nog niet zo heel lang woont. Ik woon hier nu, samen met mijn man, bijna zes jaar – ook nog niet zo heel lang, maar lang genoeg om me hier thuis te voelen. Dat ging overigens vrij snel: toen we op zoek gingen naar een nieuwe woning sprong de Kolenkit qua buurt er echt uit. Divers, dynamisch en dorps en stads tegelijk. Na zes jaar later (waarvan vijfeneenhalf jaar met bouwoverlast) ben ik trouwens wel een beetje klaar met de dynamiek en ik hoop dat over een jaar ofzo de buurt ‘af’ is en we weer wat rust krijgen J

Even iets over mijzelf: mijn naam is Erica, ik ben 46 jaar en getrouwd. Wij wonen bij onze twee katten in die ons minzaam toestaan voor ze te zorgen, wat ik met veel liefde doe. Ik ben schrijver en mijn tweede boek is net uit (Op zoek naar rust). Daarnaast werk ik een paar dagen in de week als zelfstandig tekstschrijver, vooral voor gemeentes. Mijn man is docent en teamleider op een hogeschool. Ons huis is niet groot (58 m2) en hoewel we daar eerder nooit last van hadden, merkten we tijdens corona dat het toch wel lastig is als je met z’n tweeën thuis moet werken en ook niet even bij de Bagels & Beans kunt gaan zitten. Hoe heb jij dat ervaren het afgelopen jaar? Hebben jullie een vergelijkbaar huis of groter? En hoe vind je de Kolenkitbuurt? Ik ben benieuwd naar je verhalen!

....tot mijn moeder belde en vertelde dat zowel zij als mijn vader corona hadden.

Ik ben blij met de langzame versoepelingen en verheug me op een mooie lente met af en toe een terrasje. Het is bijna niet voor te stellen dat we al ruim een jaar met een wereldwijde pandemie zitten die ons in angst gekluisterd aan huis laat zitten. Het was ook heel lang erg onwerkelijk voor mij: ik zag cijfers over de besmettingen en ziekenhuisopnames en de politiek in paniek, maar tot twee maand terug waren het echt alleen maar cijfers – tot mijn moeder belde en vertelde dat zowel zij als mijn vader corona hadden. Bij haar was het na vier weken redelijk over, mijn vader is heel erg ziek geweest en heeft zelfs in het ziekenhuis gelegen. Hij is nog steeds niet hersteld. Op dat moment waren het niet alleen cijfers meer, maar zag ik wat corona écht doet met mensen. Het was flink schrikken. We konden ook niet naar ze toe. Nu hebben ze ook allebei hun vaccinatie en gaanmijn man en ik eind van de week naar Winterswijk voor een bliksembezoek. Heb jij mensen in je omgeving die corona hebben of hebben gehad? En wat deed dat met je?

Toch nog even over de buurt want ik hoor heel veel verschillende verhalen over wat mensen van de Kolenkitbuurt vinden. Ook mensen die hier wonen: sommigen vinden dat er sprake is van heftige gentrificatie (en dat dat iets slechts is) en sommigen vinden dat de buurt juist te eenzijdig is qua cultuur. Ik vind beide en ik denk dat het ook iets is dat bij een stad hoort. Ontwikkeling is een constante. Het lijkt alsof de winkels en horeca zich nog vooral richten op de kleiner wordende groep moslims in de buurt en dat de groeiende groep nieuwkomers nog niet heeft geleid tot wat hippere winkels en horeca waar ze alcohol schenken. Ik merk dat ik vooral ook naar het Bos en Lommerplein en richting de Baarsjes trek als ik uit eten wil. Dat gezegd hebbende vind ik het hoog tijd voor een fijne wijnhandel in onze buurt.

Als jij jezelf zou mogen omschrijven met één woord, welk woord zou dat dan zijn?

Als jij jezelf zou mogen omschrijven met één woord, welk woord zou dat dan zijn? Ik heb daar – uiteraard – zelf ook over nagedacht en ik denk dat ik op het woord ‘idealist’ uitkom. Niet eens een onverdeeld positief woord; het heeft een beetje een naïeve klank vind je niet? Toch past het wel bij mij. Ik doe echt mijn best om de wereld elke dag een beetje mooier te maken en ik leef zo duurzaam mogelijk. Wel met beperkingen, want ik ben ook nogal gemakzuchtig. Niet vliegen, alleen tweedehands kleding en vegetarisch eten is allemaal heel makkelijk voor mij, maar plasticvrij boodschappen doen vind ik te ingewikkeld. Ik maak wel mijn eigen cosmetica (deo, bodybutter en gezichtscrème) dus dat scheelt plastic, maar in de supermarkt is het aanbod ‘onverpakt’ te klein en ik heb geen zin om naar de markt te gaan.

Ons appartement hebben we begin 2018 van het gas afgehaald (als een van de eerste appartementen in Amsterdam: we waren nog bij Tros Radar om daarover te vertellen) en we zijn nu all electric - en met zonnepanelen (via een postcoderoos) en winddelen (via Greenchoice) zijn we bijna energieneutraal. Leuk he? Omdat onze hypotheek ook zo goed als afgelost is, hebben we maar weinig vaste lasten en daarom kan ik ook schrijver zijn: we hebben niet zo heel veel geld nodig.

Wat doe jij in je dagelijkse leven? En vind je het leuk? Ik ben erg nieuwsgierig naar je en zie uit naar jouw brief! Ken je nog meer mensen in de Kolenkit? Ik merk dat ik na zes jaar best veel mensen heb leren kennen. Amsterdam is eigenlijk gewoon een groot dorp.

Tot schrijfs dan maar!

Hartelijke groet,

Erica

Ik voel me geen minderheid

Beste Joep,

Wat schandalig dat ik zo lang niet heb geantwoord! Ik weet niet wat er gebeurt, maar tijd lijkt op een andere manier voort te bewegen sinds er weer ‘van alles mag’. Nou ja, het loopt zoals het loopt, maar het is wel een beetje stom van mij. Met name omdat ik met Marilien juist zo intensief bezig ben geweest met het brievenproject en de crowdfunding opzetten en dergelijke (heb je al gedoneerd?), dat het jammer is dat ik het creatieve deel van het project heb laten liggen.

Ik las je brief net weer en werd teruggebracht naar de zomervakantie toen je schreef over Ommen en de Vecht. "Eten, slapen, zwemmen, meer hebben we eigenlijk niet nodig". Heerlijk!

Ik wil ook graag nog ingaan op wat je schrijft over Sjoerd en de mensen in de delta en de  definitie van originaliteit (die helemaal raak is, maar waar ik nooit bij stil heb gestaan), maar er is iets anders dat me erg heeft beziggehouden de laatste tijd. Iets wat ik graag zou willen delen en waarvan ik benieuwd ben naar hoe jij daarin staat.

Ik wilde namelijk onlangs solliciteren op een functie bij een groot fonds voor de podiumkunsten. Ik was niet echt op zoek, maar de functie was op mijn lijf geschreven vond ik zelf, ik kon alle vakjes aankruisen. Ik heb wel eens gelezen dat vrouwen alleen solliciteren als ze aan tien van de tien functie-eisen voldoen en mannen ook als ze er maar aan zes van de tien voldoen (herken jij  dat?). Nou, in dit geval kon ik met een gerust hart een brief insturen. De brief moest naar Colourful People, een recruitmentburo dat diversiteit bevordert. Hmmm. Daar kwam de vraag: ben ik colourful? Een halve Italiaan, dat wel, maar ik ben wit. En Italiaans is nog steeds Europees, dus dat telt niet echt. Bovendien was een van de competenties die gevraagd werd ‘integer’. Kan ik integer zijn als ik mijn afkomst gebruik om voor een baan in aanmerking te komen, terwijl ik me helemaal niet ‘colourful’ voel en me ook nooit zo zou profileren? ‘Je bent toch een vrouw?’, zeiden mijn vriendinnen. ‘Dat is toch ook iets? Er moeten meer vrouwen in hogere posities komen en dat kan alleen maar zo, door meer kans te krijgen bij sollicitatieprocedures.’ Maar daar zit hem juist het probleem. Ik voel me geen minderheid, niet als vrouw en niet als halve Italiaan en ik heb geen enkele intentie me zo te gaan zien of profileren. Ik vind en voel niet dat ik minder kansen heb dan een witte man en wil dat statistische gegeven al helemaal niet inzetten om een baan te krijgen. Mijn vriendinnen vonden dat ik niet zo moeilijk moest doen, de sollicitatiebrief kon immers alleen via dat buro en niet rechtstreeks, dus ik had geen keus. Dat was voor mij het enige geldige argument. Ik heb de brief gestuurd, ben niet uitgenodigd. Er waren 150 reacties blijkbaar. Dat kan natuurlijk en is niet het probleem. Wat ik lastig vind aan de hele kwestie is dat ik me afvraag hoe dergelijke positieve discriminatie gaat helpen. Als geen enkele witte man meer gaat solliciteren op een dergelijke vacature (en in de culturele sector wordt er op dit moment bij ALLE vacatures voorrang gegeven aan mensen met een divers profiel, wat dat ook moge zijn, want niemand definieert dat), wat betekent dat voor de lange termijn? Iemand zei laatst: ‘Ik heb medelijden met al die witte theatermakers die nu van de toneelschool komen, want die komen nergens aan de bak.’ De volgende stap is dat ze zich niet meer zullen aanmelden. Weg diversiteit.

Kan ik integer zijn als ik mijn afkomst gebruik om voor een baan in aanmerking te komen(..)?

Uiteraard valt er winst te behalen door sollicitatiecommissies en toelatingscommissies een ‘unconscious bias’-training te laten doen, zodat ieders (onbewuste) vooroordelen bij het selecteren van brieven of het aannemen van studenten aan de oppervlakte komen. Maar op voorhand al uitsluiten dat bepaalde mensen überhaupt reageren lijkt me niet de manier. Zou jij solliciteren als je brief naar Colourful People moest?

Enfin, ik worstel er best mee, met die hokjes en hoe die gaan zorgen voor een diversere samenleving. Want daar ben ik uiteraard voor (voordat je denkt dat ik een Thierry Baudet- aanhanger ben!). Ik ben links, maar heb persoonlijk wel de drang om ergens te komen vanwege mijn kwaliteiten, niet omdat ik het vrouwenquotum omhoog moet krikken. Toen ik ooit als vwo-leerling naar de open dag van de School voor Journalistiek ging, zeiden ze: ‘O, ben je Italiaan! Dan kun je hier zo komen zonder toelating, want we hebben 5% buitenlanders nodig.’ Daar ga ik dus zeker niet heen, dacht ik toen.

Enfin, het is een groot en lastig onderwerp. Maar goed, als we ‘schrijven naar de toekomst’ moeten we ook deze thema’s durven aanpakken, toch? Later kom ik nog terug op de andere onderwerpen, zoals sport, dat bij jou ook een belangrijke plek inneemt zo te lezen.

Zoveel om over te schrijven!

Goed weekend,

Sally

P.S. We rijden een Dacia Logan. Al willen onze zoons graag een Lamborghini.